2015-01-21
最近好鍾意食餃子,不停地試香港唔同地方嘅餃子店,今次就試呢一間,不過講明先,其實係有少少失望。地方唔難搵,夜晚七點前去到,有好多位.舖頭幾舊,好中國式嘅設計,牆上面仲掛左有毛澤東嘅畫。好似係家庭式經營,侍應全部講純正普通話,不過佢地都識聽廣東話。佢地嘅態度麻麻,好似愛理不理咁。檯面望落去幾乾淨,但係我用紙巾抹左後,紙巾係黃黃地黑黑地。菜單選擇幾多,有小菜有餃子有麵有甜品。本身想叫一份餃子再加一碟油菜,健康啲呀嘛,點知佢菜單上係完全冇油菜。我問佢地有冇,佢地話可以烚一碟小白菜,不過就盛惠$25,雖然唔特別貴但我覺得唔抵,所以就冇叫到。我叫左一份素菜餃($38),等左都幾耐。上菜後其實少少失望,因為餃子幾細隻,如果淨係食餃子我唔大食但我都一定食唔飽,但問題係佢菜單上其他野全部都大大碟,我自己一個人都唔知可以叫咩。咁冇計啦,照食。食左兩隻之後,數下,點解得返七隻?我問老細一共有幾多隻,佢話九隻。我有少少唔滿意,因為成日食開一碟都係十隻,而佢又冇注明,咁都冇辦法。其實餃子餡都幾好食,有菜,少少粉絲,其實都幾簡單,加少少醋同豆瓣醬係唔錯,但係就真係好細粒,而且唔多餡,一啖一隻冇難度。食完後好似冇
地方唔難搵,夜晚七點前去到,有好多位.舖頭幾舊,好中國式嘅設計,牆上面仲掛左有毛澤東嘅畫。好似係家庭式經營,侍應全部講純正普通話,不過佢地都識聽廣東話。佢地嘅態度麻麻,好似愛理不理咁。檯面望落去幾乾淨,但係我用紙巾抹左後,紙巾係黃黃地黑黑地。菜單選擇幾多,有小菜有餃子有麵有甜品。 本身想叫一份餃子再加一碟油菜,健康啲呀嘛,點知佢菜單上係完全冇油菜。我問佢地有冇,佢地話可以烚一碟小白菜,不過就盛惠$25,雖然唔特別貴但我覺得唔抵,所以就冇叫到。我叫左一份素菜餃($38),等左都幾耐。
食完後好似冇食過野咁,要到對面些粉再買少少野食。而且我覺得佢地服務態度都唔好,做唔做你生意都冇所謂。環境又唔特別好,燈光好昏暗。雖然我好鍾意食餃子,但我一定唔會再返呢間食,我會寧願遠啲到附近嘅北方餃子源或者其他餃子舖頭食。