2022-10-12 504 浏览
被這很有特色的門面吸引著👍🏻 看到menu不貴又有套餐,就進去了~內裡以卡位為主,坐得舒適~重點一說,服務生很nice又貼心👍🏻👍🏻 👉🏻二人蟹逅滋味套餐 $388前菜:(3選1)👉🏻椒麻皮蛋第一次吃到這種透明色皮蛋,口感比黑色的多了一份Q彈感,內裡是完全糖心,味道不太辣帶點麻,這皮蛋好吃😋主菜 (2選1)👉🏻酸菜魚很大一盤😳😳 而且很香,內裡的魚塊超多,仲要厚肉,咬下去很嫩,湯頭酸辣度剛好又鮮,重點是不油!!!會讓人喝個不停👍🏻👍🏻 裡面還有蘿蔔/萵荀/菇~很滿足的一道❤️主食:👉🏻十三少蒜香荷葉蟹飯(細)雖説是細,但份量不少,而且兩隻蟹都有點睇頭,不細隻,也有蟹黃,飯粒吸滿了蟹汁的鮮甜,再加上滿滿的金銀蒜,很好食🤤🤤 除了有蟹香外還有著荷葉的清香,不管愛蟹還是愛蒜的人都不能錯過🙌🏻 🎈總歸一句: 這個價錢這質素,很抵食🥰 推薦🙌🏻🙌🏻

👉🏻二人蟹逅滋味套餐 $388

前菜:(3選1)
👉🏻椒麻皮蛋

主菜 (2選1)

主食:
👉🏻十三少蒜香荷葉蟹飯(細)

🎈總歸一句:
這個價錢這質素,很抵食🥰 推薦🙌🏻🙌🏻

入秋天氣轉涼,今晚去食辣辣川菜,地點揀左堅尼地城既十三少。之前黎過發覺都唔錯。小食係炸黃豆,脆卜卜,好香口。椒麻皮蛋椒麻皮蛋擺盤不俗。皮蛋靚靚鋪係外圍,中間就放好辣椒蓉同蒜泥,個汁加左醋,酸辣度調得開胃,一啲都唔麻。透明蛋白超彈牙,個蛋黃溶溶地,好味道。十三少酸菜魚招牌十三少酸菜魚當然一定要食。上菜時,服務員話酸菜魚嘅湯底係用魚湯整,建議我地可以先飲一啖魚湯試試味。今次叫咗唔辣,點知原來好好味,可以更加飲到個湯既鮮魚味。個魚湯唔油,好清。大大碟酸菜魚有好多連皮魚片,魚片食落非常嫩滑,而且魚味夠鮮,加上又冇骨,好方便。酸菜魚當然仲有主角酸菜,其他配菜都好豐富,蔬菜量足,包括菇片,萵苣片,同白蘿蔔片,蔬菜吸左個湯味道好好。調味料方面就有大量白芝麻粒同薑絲,食到好香既白芝麻味道。加上菊花瓣點綴,賣相更加吸引。十三少蒜香荷葉蟹飯秋天來了,當然要食蟹。呢個十三少蒜香荷葉蟹飯要等30分鐘。荷葉蟹飯熱辣辣上枱,一大片荷葉上面有好多好濕潤既飯,上面加滿蒜蓉同蔥花,食落個飯非常濃蒜香。飯面鋪咗兩隻蟹,蟹肉好淋好淋,蟹鉗都多肉。飯量真係多到食唔哂。餐廳裝修古色古香,今日坐係入面卡位,分外舒適。
炸黃豆
小食係炸黃豆,脆卜卜,好香口。
十三少蒜香荷葉蟹飯
餐廳裝修古色古香,今日坐係入面卡位,分外舒適。
2022-10-06
十三少酸菜魚
整體水準強差人意,最出色只是皮蛋,皮蛋本身來貨質量極高調味還可以但完全沒有辣味。口水雞非常普通,醬汁方便還算正常,辣味和鹹味都足夠,雞明顯示雪藏雞基本上完全沒有雞味。菜花勉強可以,但味道不夠正宗,而且菜花煮得過淋。酸菜魚算是最好之作,不過也只是正常,最大優點是分量真的很足夠。最恐怖是水煮牛肉,是我吃過最差的應該,比茶餐廳的還差。味道非常之淡沒有辣味,沒有麻味,沒有鹹味,只有奇怪的子然粉味。很後悔沒有去中環十二味。
很後悔沒有去中環十二味。
2022-09-27 65 浏览
十三少的堅尼地城分店,裝修古香古色,非常有特色,而且座位寬敞,坐得舒服!好鐘意佢中式古典設計,由入門到座位,都係打卡位!連大門口都好靚!椒麻皮蛋(金蛋)🥚金黃色嘅皮蛋,比傳統皮蛋更香,外層好似啫喱仲非常Q彈,晶瑩通透,蛋黃流心,採用四川醃法,好開胃!主菜點咗酸菜魚,可以揀辣同唔辣,勁大一盆,上面佈滿酸菜、芝麻、菊花瓣等,賣相一流!魚肉片嫩滑,而且冇骨,湯底用鮮魚熬煮,鮮香美味!見到有新菜式:蒜香荷葉飯,估唔到咁好味!岩岩蒸好出爐,非常新鮮熱辣!荷葉好香,超級吸引!飯底用咗好多蒜油同蔥,啖啖蒜香!蟹好大隻,蟹肉蟹膏好鮮甜!

椒麻皮蛋(金蛋)🥚

• 椒麻皮蛋
  • 十三少酸菜魚
  • 蒜香荷葉飯
前幾日午餐時間路過西環,唸起心心念念的酸菜魚就搵過來啦。午餐set好抵食,一份酸菜魚加麵不過七八十蚊。酸菜魚都是咁滑,酸爽開胃,酸菜配合雞腿菇片,為湯底增色不少。加滴湯汁入麵,注入靈魂!仲有送菊花飲料,抵!
2022-09-14 54 浏览
以前好鐘意返大陸食酸菜魚,貪佢又平又好食,酸酸地湯底配飯食一流酸菜魚癮起,俾大食妹系西環搵到間地道酸菜魚鋪,平日夜晚都滿座蒜拍青瓜超多蒜蓉,以前菜黎講份量驚人,完全可以做主菜酸菜魚魚肉滑溜溜無骨可以放心食,配菜份量超多,有酸菜、蘆荀、芽菜,絕對做到均衡營養待應上菜時會提醒先飲湯再食魚,魚湯好鮮甜,建議食之前飲番碗先蟹王飯蟹王飯好重蒜香味,蟹肉斬件上一齊蒸,所以個飯好重蟹的鮮味唔好睇隻蟹細細隻,但勁多蟹膏,超正

蒜拍青瓜
超多蒜蓉,以前菜黎講份量驚人,完全可以做主菜

酸菜魚

蟹王飯
蟹王飯好重蒜香味,蟹肉斬件上一齊蒸,所以個飯好重蟹的鮮味
唔好睇隻蟹細細隻,但勁多蟹膏,超正

2022-09-13 76 浏览
📍#老屎忽係堅尼地城#oldszefood #老屎忽 #老屎忽食飯 #老屎忽搵食 #老屎忽都要OT #堅尼地城二人蟹逅滋味餐 (涼菜+主菜x2) ($388)店員推介兩個人可以試下最近做緊promotion既二人蟹逅滋味餐😛 基於太懶唔想諗嘅關係就決定order依個🤪 涼菜有三款選擇加埋有兩個主菜 分別有酸菜魚同水煮魚 再加埋荷葉飯涼拌土豆絲土豆絲切得好幼 啱啱好可以索晒啲汁 而且個辣味好出好惹味 唔太食到辣嘅朋友可以選擇皮蛋或者青瓜十三少酸菜魚 (可選辣/不辣)我哋揀咗小辣酸菜魚 湯底唔似平時出邊嗰啲味精湯 飲落有淡淡魚香味 睇嚟師傅熬湯嘅時候都落足心機 而且好足料 啲魚亦好滑 唔會好多骨😋十三少蒜香荷菜蟹飯(細)荷葉飯新鮮蒸起 仲有兩隻完整嘅蟹 唔好睇佢細細隻 入面都有膏 撈埋啲膏落個飯度簡直一流👍🏻十三少 (西環)📍西環堅尼地城山市街10-14號山市樓地下1-3號舖
📍#老屎忽係堅尼地城

二人蟹逅滋味餐 (涼菜+主菜x2) ($388)

涼拌土豆絲

十三少酸菜魚 (可選辣/不辣)

十三少蒜香荷菜蟹飯(細)

十三少 (西環)
📍西環堅尼地城山市街10-14號山市樓地下1-3號舖
2022-09-08 45 浏览
十三少通常我都係食午餐,午餐比起晚餐抵食好多通常七十蚊內有得落樓,晚餐通常都二三百蚊,環境非常之闊落午餐又唔使等坐,因為附近有工程,所以茶餐廳通常都好多人食嘢冇位坐要排隊,或者要同唔識人面對面坐埋一台,疫情關係我又唔想。今日叫咗麻婆豆腐飯,豆腐好滑,不過我自己唔食得喇所以覺得有少少啦,平時我食開譚仔米線辣度係十小辣,所以我係bb班唔食得辣都好正常,一如既往好味,平時我嚟食口水雞同埋酸菜魚飯多,牙痛所以轉咗口味諗住食豆腐。
2022-09-07 35 浏览
平時都好鍾意食川菜🤩最近去咗堅尼地城嘅十三少食川菜🥢餐廳將創新飲食意念融入傳統四川菜中🤩招牌菜式酸菜魚一定要試😛除咗堅尼地城分店外,啟德、黃埔、元朗、香港仔同樂富都有分店😍🐟十三少酸菜魚十三少招牌菜式酸菜魚🐟餐廳秉承『魚 每日新鮮送到 湯 每日新鮮熬製』嘅宗旨🌟選用新鮮鱸魚🐟魚肉滑溜鮮香,啖啖肉😚酸菜分別用上四川正宗老壇酸菜同潮汕酸菜🥬酸度適宜,口感爽脆😋湯底用咗魚湯,以鱸魚骨熬煮兩小時而成🥣並加入十多種香料及辣椒,湯底惹味鮮香,就咁飲都好正🥳入面仲有多款配料好似:鮮菌、萵筍、泡姜同泡蘿白片🤩另外可以揀辣或者唔辣添🌶🦀十三少蒜香荷葉蟹飯新推出嘅十三少蒜香荷葉蟹飯🦀色澤鮮明嘅螃蟹,望到已經覺得好吸引😍一送上嚟香噴噴😍荷葉碧綠清香,包裹住精瑩剔透嘅飯粒放入蒸籠蒸煮♨️十三少以油米白飯做成飯底,令荷香及蟹汁渗透於白飯中🍚然後再撒上香蔥,同埋自家新鮮調配嘅蒜蓉香油🧄吸滿蟹肉精華嘅蒜香荷葉蟹飯,入口甘香鮮甜😛蟹肉好多仲有好多蟹膏添🥳🥔涼拌土豆絲我最愛嘅土豆絲🫶🏻酸辣口味夠滋味😛食落爽脆,涼涼口感,夏天食就啱晒😚🍯紅糖糍粑糍粑外層脆口,內裡煙煙韌韌😍上面鋪滿黃豆粉,點埋紅糖食更正😙有埋呢個甜品夠晒大

🐟十三少酸菜魚

🦀十三少蒜香荷葉蟹飯

🥔涼拌土豆絲

🍯紅糖糍粑
糍粑外層脆口,內裡煙煙韌韌😍上面鋪滿黃豆粉,點埋紅糖食更正😙有埋呢個甜品夠晒大滿足🥰

2022-09-02 58 浏览
近來口淡,中午想食點重口味的嘢。朋友提議去堅尼地城十三少食新潮川菜。十三少在香港開有多家連鎖店,裝修古色古香,盡顯中國風。涼菜蒜泥青瓜淸新爽口,開胃夠健康。麻椒皮蛋,糖心高質,晶瑩通透呈金黃色,辣中帶酸,口感一流。招牌菜十三少酸菜魚,配有酸菜、酸蘿蔔,萵筍、菌菇等夠曬料,份量超多,鱸魚片去骨啖啖肉,鮮甜嫩滑,酸辣鮮甜口感豐富而有層次。乾煸四季豆,香濃惹味夠鑊氣。最後甜品紅糖糍粑口感煙韌,餐廳服務生換碟加水非常勤力,服務周到有禮,給客人賓之如歸的感覺,以後還會光臨!

• 椒麻皮蛋
  • 十三少酸菜魚
2022-09-01 25 浏览
今日同朋友嚟食佢最愛嘅酸菜魚,嚟咗呢間堅尼地城分店嘅十三少,都幾近地鐵,佢外內裝潢都係比較中式,但個大門超級重,好難推開,勁搞笑!首先有樣好有趣嘅嘢就係佢嘅筷子架係一粒花生!而且我哋研究咗,應該係一粒真嘅花生,唔係花生造型嘅筷子托,好搞笑。佢會先上一碟花生米,跟住前菜我哋嗌咗一個蒜泥青瓜,主角就梗係酸菜魚,係有得揀辣度,我哋就嗌咗小辣,完全可以接受嘅辣度。佢個size比我expect大好多!入邊啲魚片都係起曬骨嘅,仲有一堆菌類、萵筍、蘿蔔等等,個waiter 有建議可以先飲湯再食魚,個湯幾好飲,好夠味但唔會話食出有好大陣味精味。另外食酸菜魚當然要配個飯嘅,我哋就嗌咗呢個蒜香荷葉蟹飯,荷葉味我就食唔得出,但d蒸蟹加埋都可能有1隻或更多,而且啲蟹係真係有膏嘅,幾好食不過overall係有d 油膩少少。 最後仲食咗個雪耳糖水,為呢一餐畫下完美的句號!

2022-08-25 53 浏览
講到喺香港食酸菜魚,好多朋友都推介十三少。知道佢近排推出咗個「二人蟹逅滋味餐」,一個套餐可以食到小食、酸菜魚/水煮魚同荷葉蟹飯,咁就當然要約同樣愛好酸菜魚嘅朋友去食啦!涼拌土豆絲爽脆酸辣嘅土豆絲非常消暑開胃,鍾意佢辣味同酸味夠平衡,而且土豆絲唔會切得太粗或太幼,口感清脆。酸菜魚魚肉大塊肉質細嫩爽滑,酸湯鮮香美味,微辣不膩,配菜方面都算多款,有蘿蔔片、萵苣等,而且魚塊量好多,兩個人都爭啲食唔晒。十三少蒜香荷葉蟹飯必須大推呢款荷葉飯,粒粒分明嘅炒飯底配上兩隻有膏又有肉嘅鮮蟹,揭開蟹蓋將炒飯放落去撈埋蟹膏一齊食勁滋味,充滿蒜香味又唔會太鹹,必試!

涼拌土豆絲

酸菜魚

2022-08-24 46 浏览
返唔到大陸食正宗水煮魚,點算好?唔緊要,我呢日就去咗呢間出名食酸菜魚同水煮魚嘅13少。裝潢呢間店外面裝修得好有中式氣氛,入面嘅裝修帶一點現代中國同西式餐廳嘅混合。亦都有一啲影相嘅靚位。主菜 - 水煮魚這個菜真的很大,兩個人都應該食唔晒(可以至少三個人以上)。辣又唔係話太辣(可以同侍應講自己想要嘅辣度),但好有喺大陸食水煮魚嘅味道。啲魚本身好新鮮,麻辣味道好入味。要知道,鍋底有好多寬粉,超級入味,所以呢兜嘢真係唔好睇小佢,可以好飽!麻辣四季豆簡單來講,啲四季豆好入味。冇話煮得好淋,熟度啱啱好。手拍青瓜鍾意食蒜頭嘅人會好鍾意,因為好多,不過同啲青瓜非常夾。食濃味一啲嘅水煮魚之餘又可以食到一啲清新啲嘅食物。贊!

裝潢

主菜 - 水煮魚

麻辣四季豆
簡單來講,啲四季豆好入味。冇話煮得好淋,熟度啱啱好。

手拍青瓜
2022-08-22
2022-08-17 41 浏览
十三少 地址: 西環堅尼地城山市街10-14號山市樓地下1-3號舖電話: 門口好有氣派,大大個中國古風門,同朋友點左二人餐。黃金豆小食,是炸黃豆,叫黃金意頭幾好。另一個前菜小食黃金椒麻皮蛋,餐廳用四川黃金皮蛋,非香況無咁重沿味。主菜點了十三少酸菜魚小辣,入面有魚塊,萵荀,菇,叫小辣唔會好多辣椒或麻椒,酸酸地架湯確是開胃。13少蒜香荷葉蟹飯,個飯好食到大叫過癮,米飯吸了荷葉香,又食到蟹味同奄仔蟹全身是蟹膏,拆埋蟹肉食仲爽呀。仲有雪耳糖水送呀,滋潤又解辣埋單$388,,加一大約每人$200 ,有酸菜魚同蟹荷葉飯,真係抵食。
十三少

地址: 西環堅尼地城山市街10-14號山市樓地下1-3號舖
電話:

門口好有氣派,大大個中國古風門,同朋友點左二人餐。

黃金豆小食,是炸黃豆,叫黃金意頭幾好。

仲有雪耳糖水送呀,滋潤又解辣

2022-08-16 35 浏览
川菜愈開愈多,十三少分店唔少,西環裝修古色古香好有味道,店舖闊落坐得幾舒服二人蟹逅滋味餐 $388套餐已包括涼菜、主菜(酸菜魚/ 水煮魚 )及必選主菜嘅十三少蒜香荷葉蟹飯 👏🏻 椒麻皮蛋金黃色的皮蛋晶瑩剔透,賣相已經好吸引‼️辣椒蒜蓉份量好多,辣度十足又夠哂惹味水煮魚 大多數人揀酸菜魚偏偏又想試試佢哋嘅水煮魚,一上枱一股香辛麻辣充斥味蕾😍大盤的水煮魚氣勢十足‼️唔好睇佢舖滿整窩嘅紅辣椒🌶️整體唔會太辣太嗆反而陣陣麻辣,帶有香辣惹味層次魚肉嫩滑啖啖肉😍😍唔會散開👍🏻仲有索滿精華煙韌有口感寬粉,掛汁掛湯食落一流 💯十三少蒜香荷葉蟹飯新菜式唔係唔試吓嘛👏🏻估唔到川菜主打酸菜魚店都食到荷葉飯😝未食已經被撲鼻而來蟹味同荷葉香引到流晒口水🤤🤤細心將兩隻蟹切好,方便食用,飯底再加上混好蒜油同蔥,荷葉飯可以話仲吸盡蟹肉蟹膏嘅鮮味,啱哂撈飯,menu上寫分量係細,呢個餐三個人share都無問題呀🤭

二人蟹逅滋味餐 $388

水煮魚