2019-03-17 62 浏览
睇完戲之後有小小肚餓, 晏晏地諗唔到食乜就去左呢間十八座狗仔粉其實我不嬲都唔係特別鐘意食狗仔粉 但係細細地一碗又夠平的確係宵夜既好選擇除左狗仔粉,我仲跟餐牌推介叫左生菜鯪魚肉 佢真係好食過平時係街邊小食店食到既質素平時果D可能會太重胡椒粉味, 搞到成碗野好似唔新鮮或者太辣, 但呢間既生菜鯪魚肉我認為係做得岩岩好,除左足料夠多鯪魚肉之外, 個湯既調味都恰到好處,令人不自覺飲多幾啖都唔會太重口味或者口渴。另外友人仲嗌左鴨脾黎食,大大隻都幾吸引, 佢都食得津津有味, 女仔既話兩個人分都仲得。不過我本身唔好鴨脾所以冇食。一路聽人講呢間野出名我都唔知有咩特別, 但食完之後係會有得閒encore既諗法, 可能就係勝左夠平民夠地道, 做做下就做出名堂~

鴨脾
2018-07-27
鴨脾
2019-03-14 74 浏览
今天經過旺角金魚街順便一試聞名已久的十八座狗仔粉。點了一碗大狗仔粉以及一碗魚蛋。狗仔粉面頭鋪了菜脯和葱,菜脯略帶咸香,而且非常爽口,而狗仔粉則偏軟身,口感有點像長條狀的年糕。狗仔粉本身沒有太多材料,而菜脯是可以隨意添加的,有辣和不辣兩款,喜歡辣的朋友可以一試。一試之後覺得狗仔粉沒有傳聞中特別,實屬一般。至於魚蛋,和平日街邊吃到的不一樣,細細粒,而且帶陳皮香,非常特別。配搭他們的秘制香辣醬汁,非常不錯。

• 狗仔粉
2019-03-07 70 浏览
每次來旺角行街。lunch時間便走㴝呢間小店食上ㄧ碗i熱辣辣狗仔粉。因為有出色既香辣菜圃任夾。好爽口。辣得過瘾。粉仔好有咬口。湯底好入味。食完係會5夠喉的。所以我當系小食來。因我仲會加埋魚蛋的。魚蛋也做得幾好。必推介大家來試下。
2019-01-16 200 浏览
十八座狗仔粉係食港式小食,我反而覺得最好食係佢放喺枱面上既菜莆😂每次我去到都會叫一碗翅,一個狗仔粉,之前試過有一次佢個員工問我試唔試一碗翅+粉,之後我就試左叫左一碗翅+粉,但我覺得完全唔好食,都係分開食好食D,出面食都係普通碗仔翅,但呢間個鴨翅同普通出面食既味唔同,濃d,又有好多黑木耳絲,其實都幾足料,又唔會話好水。而粉仔唔錯既,但係成日都煲到好碎,我最鐘意落好多好多菜莆落去,佢有分兩隻菜莆,一隻辣,一隻唔辣,辣我就覺得太辣,所以我都係鐘意食唔辣。可一可再👍🏻👍🏻👍🏻
十八座狗仔粉係食港式小食,
我反而覺得最好食係佢放喺枱面上既菜莆😂

每次我去到都會叫一碗翅,一個狗仔粉,
之前試過有一次佢個員工問我試唔試一碗翅+粉,
之後我就試左叫左一碗翅+粉,
但我覺得完全唔好食,都係分開食好食D,
出面食都係普通碗仔翅,
但呢間個鴨翅同普通出面食既味唔同,濃d,
又有好多黑木耳絲,其實都幾足料,
又唔會話好水。

而粉仔唔錯既,但係成日都煲到好碎,
我最鐘意落好多好多菜莆落去,佢有分兩隻菜莆,
一隻辣,一隻唔辣,辣我就覺得太辣,
所以我都係鐘意食唔辣。
可一可再👍🏻👍🏻👍🏻
  • 翅滾火鴨脾
2019-01-03 173 浏览
行完金魚街,在街頭見到有一間十八座狗仔粉,立即衝過去買點小食,由於時間不早,過多一、兩小時便回家吃晚餐,所以只買了一碗招牌火鴨翅。作為一間米芝連街頭推薦食肆,它的製作認真,用料足,口口碗仔翅都能吃到木耳絲、火鴨絲、仿魚翅。有時候在小食店買碗仔翅,可能鋪頭為了節省成本,只會開細火暖住食物,但十八座狗仔粉的碗仔翅熱辣辣,是我十分欣賞的地方,這才會有新鮮的感覺。不過,價錢就略略貴了一點,外賣一碗要三十元,間中吃一次還可接受吧。
外卖自取
2018-12-28 175 浏览
狗仔粉:比較粗的米粉,湯底不咸但是覺得不會很單薄,加上蘿蔔乾和其它作料,雖然清淡但是卻很夠味。火鴨翅:濃稠的羹湯,鴨肉切絲融在其中,有點類似魚翅羹的質地,加.上很多切碎的木耳絲增加口感,倒點醋吃感覺更加美味了。大雜燴:前面兩款都比較清淡,這款的味道最濃郁,醬料非常好吃,是帶點甜甜的滷味。裡面有豬大腸、豬肚、豬皮、蘿蔔等等。蘿蔔煮的很透,內臟都很Q彈,個人最喜歡這款。黑白丸子:沒有加醬料吃所以比較淡,兩黑兩白四個丸子好像都不一樣,但是印象不深了。

口感,倒點醋吃感覺更加美味了。

2018-12-14 142 浏览
一星期內食了兩次狗仔粉狗仔粉的麵條約有半隻手指粗,由於粉條尖頭尖尾,像唐狗的尾巴,故稱為「狗仔粉」,又簡稱「粉仔」。每次食狗仔粉都令我想到讀書時住宿舍晚上會跟宿友出外食宵夜這家店觀塘,旺角,佐敦分店都有食過水準都很平均以前食一係食翅一係食粉唔知幾時開始出左粉翅我就再無食過其他喇不是什麼山珍海味但食得呢d小食店點都唔會期望係大酒店的味覺享受地方都唔會諗住係好企理(什至見到呀姐d碗跌晒落地執返來用) 單講碗翅以翅來說係有點貴但加左粉有點飽肚感又好似抵返少少鴨翅有鴨味如果唔鍾意鴨味就唔好考慮粉質方面無特別驚喜反而係檯面任加唔嬲既菜甫係我最愛有辣有唔辣加左令碗翅生色不少remarksdislike佢用即棄餐具
一星期內食了兩次狗仔粉

每次食狗仔粉都令我想到讀書時
住宿舍晚上會跟宿友出外食宵夜

這家店
觀塘,旺角,佐敦分店都有食過
水準都很平均

不是什麼山珍海味
但食得呢d小食店
點都唔會期望係大酒店的味覺享受
地方都唔會諗住係好企理
(什至見到呀姐d碗跌晒落地執返來用)
單講碗翅

dislike佢用即棄餐具
粉翅
粉翅
2018-12-14 112 浏览
夜晚肚餓行過18座就想食個粉結果令到我哋好失望唔知乜嘢原因而家所有嘢食都變成外賣裝粉仔嘅湯底味道味精越嚟越重亦都冇以前咁香濃魚皮餃味道亦食得出係普通貨色最主要嘅致命傷係而家食物上枱溫度係完全唔夠熱係冬天呢個時間大家都係想食一碗熱辣辣嘅美食好可惜今次是18座狗仔粉未能夠滿足到我哋呢一個期望由好耐之前食佢度依咖去寶成咁樣都覺得有啲可惜以前未知於話10分好食但係都可以成為我哋嘅選擇不過好可惜嘅係18座狗仔粉將會係我哋嘅list入邊剔除

夜晚肚餓行過18座就想食個粉

由好耐之前食佢度依咖去寶成咁樣都覺得有啲可惜
以前未知於話10分好食但係都可以成為我哋嘅選擇
不過好可惜嘅係18座狗仔粉將會係我哋嘅list入邊剔除
2018-12-03 149 浏览
3:10am買外賣番到屋企打開就見到好多辣菜脯裝起佢有成個外賣碗嘅1/4,飯碗嘅一半阿姨係咪白癡呀我俾30蚊買火鴨翅,唔係買辣菜脯呀!頂!好嬲呀咁辣點食呀!癡孖筋
3:10am買外賣
番到屋企打開就見到好多辣菜脯
裝起佢有成個外賣碗嘅1/4,飯碗嘅一半
阿姨係咪白癡呀
我俾30蚊買火鴨翅,唔係買辣菜脯呀!
頂!
好嬲呀
咁辣點食呀!
癡孖筋
火鴨翅
2018-12-03
宵夜
野食黎講味精野都明啦最正係呢度一流的員工服務態度第一次試過食野食到要比waiter用粗口罵問候你屋企人本身叫左個鴨翅魚肉湯黎度係麻油湯加魚肉$29跟住問下有無得兩溝魚肉碗仔翅打算下次叫啦佢話有 我問佢點計 $32跟住我話但係我已經食緊佢叫我叫多碗我話我食唔曬 點加落去佢就用唔咸唔淡的廣東話講左句野問候我屋企人個陣仲要唔係繁忙時間一間貼曬明星相的粗口鋪頭值得體驗一下
野食黎講

一間貼曬明星相的粗口鋪頭

值得體驗一下
  • 粗口服務
2018-11-14 85 浏览
很早就聽說狗仔粉了,一直想試試,今天終於找到機會了!店舖面積不大但是十分好找。和朋友一起點了大份的狗仔粉,碗仔翅,鴨上脾還有炸丸子。鴨脾端上來的時候我們都嚇了一跳。真的份量非常足了!超級大一個,味道也很好,鹹淡剛剛好,肉質細膩,鴨皮也很好吃!炸丸子稍微有點乾,但是很Q彈。狗仔粉和碗仔翅口味很獨特,碗仔翅料很足,真的可以吃到很多鴨肉,狗仔粉是第一次吃,有一種在吃烏冬麵的感覺。環境一般,剛坐下來的時候發現桌子都沒有擦乾淨,上菜速度倒是很快。沒有吃過的還是推薦去試一試的
2018-11-14
2018-11-04 78 浏览
狗仔粉這名字很熟識,但從來未吃過。今日經過旺角,所以決定來試一試。狗仔粉$29外表似烏冬的感覺,喜歡吃辣的朋友,可以配上他們特製辣菜䔕一起吃,簡直無得輸,味道一流
狗仔粉這名字很熟識,但從來未吃過。
今日經過旺角,所以決定來試一試。

狗仔粉$29
2018-10-28 115 浏览
狗仔粉:整體味道不錯。狗仔粉食落煙韌有口感。狗仔粉同冬菇粒、菜甫粒味道非常配合,而且冬菇粒及菜甫粒為狗仔粉增加咬口。如果喜歡濃味,枱面上都有菜甫粒可以無限添加。如果食得辣,可以試下加辣味菜脯。由於狗仔粉整體味道偏咸,食既時候最好叫埋飲品。豬雜:非常惹味,唔食開內藏既人都可以一試,豬既內藏唔會有怪味。環境:整體衛生環境比較差,始終街鋪,食緊既時候會有小昆蟲係隔離飛黎飛去。同鋪面面積較少,所以位置都比較窄。如果黎食黎,建議唔好拎太多野,因為無位放。
狗仔粉:

豬雜:
非常惹味,唔食開內藏既人都可以一試,豬既內藏唔會有怪味。

環境:
2018-10-06
2018-10-19 1052 浏览
自小喺大角咀區長大嘅我,由十幾歲開始已經識得去食油渣麵㗎喇,嗰陣時以為油渣麵已經算係「嗱渣麵」嘅主角嚟...但係估唔到長大去到廿幾歲之後,會發現「嗱渣麵」其實另有其人喎當時候喺Instagram度發現,原來有好多香港人都鍾意食呢碗叫做"狗仔粉"嘅物體,而嗰一年喺九龍區亦只有佐敦一間店舖,由於舖面地踎,客人亦要坐喺街邊度食,所以都俾好多人叫佢做「嗱渣麵」。為食嘅我,當然喺嗰陣時已經狗衝咗去嘗試呢碗神奇「嗱渣麵」啦,直至今時今日呢碗麵愈嚟愈多人識,更加多咗人鍾意食,所以佢哋嘅分店亦都愈開愈多,成為咗香港嘅地道美食之一,今日我嘅晚餐就同阿肥出咗嚟旺角呢間分店一齊「嗱喳」喇。佢哋嘅餐牌主要都係得兩版,基本上全部都可以算係佢哋嘅主打招牌小食,亦都幾乎全部都可以話係對健康冇乜益嘅"垃圾食物"但係冇計啦...人就係犯賤,愈墮落愈快樂,愈冇益愈好食間唔中心癮起,的確係要出嚟止一止癮。阿肥同我嘅口味截然不同,佢嚟到十八座,永遠唔會食狗仔粉,反而呢碗招牌火鴨翅($22蚊)就係佢嘅至愛必點,由於我係討厭食鴨嘅,所以我從來都冇試過佢係乜嘢味,我諗......應該都係好足料嘅碗仔翅然後多咗鴨味呱,餐牌上面嘅介紹
但係冇計啦...人就係犯賤,愈墮落愈快樂,愈冇益愈好食
間唔中心癮起,的確係要出嚟止一止癮。
招牌火鴨翅
阿肥同我嘅口味截然不同,佢嚟到十八座,永遠唔會食狗仔粉,反而呢碗招牌火鴨翅($22蚊)就係佢嘅至愛必點,由於我係討厭食鴨嘅,所以我從來都冇試過佢係乜嘢味,我諗......應該都係好足料嘅碗仔翅然後多咗鴨味呱,餐牌上面嘅介紹就話佢係用咗四隻燒鴨煲足六個鐘頭秘製,阿肥次次嚟食都好似食到lum lum脷咁,食到隻碗乾乾淨淨,而一碗翅係不足以滿足佢嘅食慾,佢另外仲要叫其他嘢,所以碗翅佢只係叫咗細size就夠喇。
翅滾火鴨脾
呢隻好似我手掌咁大嘅就係呢度馳名嘅翅滾火鴨脾-下脾($30蚊),見到佢成隻俾啲翅浸住,阿肥咬開又啖啖肉咁,鍾意食鴨嘅人一定會好鍾意。我問阿肥點解叫下脾唔叫上脾(?!)佢話因為下脾大隻啲喎......
十八座狗仔粉
而我就當然係最愛食呢碗主打嘅十八座狗仔粉啦($22蚊-細碗),雖然佢賣相平平無奇,裡面亦都冇乜特別嘅餸菜配襯,但佢就係咁樣簡簡單單已經俘虜咗唔少人嘅心,狗仔粉嘅麵條樣貌就好似上海麵mix鳥冬麵咁,但口感又不盡一樣,被煮至糊狀嘅口感,再加上被剪成用匙羹就可以盛起嘅長度,另外佢哋仲有獨特嘅味精湯底
試過之後真係令我番唔到轉頭。佢本身都會加小小菜脯+幾粒仔豬油渣同蔥花提味,不過如果唔鍾意嘅話亦可以叫佢走咗去。
勁辣菜脯
呢隻勁辣菜脯,係店舖親自醃製調味,嗜辣嘅人一定會愛上,加小小落碗粉度,刺激味蕾,香辣無比。
黑白炸丸
而呢款黑白炸丸($16蚊),每次叫都必定即叫即炸,試過有一次心急得滯,淥親個咀添,所以大家叫呢個食都要小心呀...裡面有四粒唔同口味嘅丸,分別係黑椒牛丸+滑嫰豬肉丸+香菇貢丸+爽爆墨魚丸。粒粒都炸到外脆內軟,口感彈牙,由其黑椒牛丸何其出色,黑椒味道香濃,入口粒粒惹味

呢度仲有一個最大嘅優點就係全天候二十四小時營業,你不眠,佢不休,肚餓呀?出嚟啦~!
無糖可樂
2018-10-13
十八座狗仔粉
勁辣菜脯
黑白炸丸
2018-10-06 169 浏览
《香港特色狗仔粉》今日同朋友去旺角行街,來個快食,就去咗食狗仔粉。平時兩點,冇乜人,但係今日超多人😫🙈可能係10月黃金周,而且狗仔粉愈來愈有名,所以好多內地人去食。等左15分鐘,終於有位。招牌火鴨翅$29呢碗火鴨翅大有來頭,因為餐牌上說是用四隻火鴨煲六個秘製而成,所以味道超級濃郁,而且真材實料。他們會加幾粒豬油渣,令到整個口感更好👍🏻馳品狗仔粉$29必食之選!有啲似烏冬,但係粗過,所以好有口感!而且超推介大家加豬油咋,因為經油炸嘅豬油渣會令到成碗狗仔粉嘅香味提升咗好多,而且配上秘製嘅菜脯,味道一流!如果食得辣嘅朋友,可以嘗試他的秘製嘅勁辣菜脯,出面係食唔到呢個勁辣菜脯。
《香港特色狗仔粉》
今日同朋友去旺角行街,來個快食,就去咗食狗仔粉。

等左15分鐘,終於有位。

招牌火鴨翅$29
他們會加幾粒豬油渣,令到整個口感更好👍🏻

馳品狗仔粉$29
2018-10-02
  • 馳名狗仔粉
  • 招牌火鴨翅
  • 狗仔粉(大)
  • 狗仔粉