餐厅: 十里洋場
资讯:

我想講我頭先寫寫下嗰篇食評hang咗之後冇save到… 而家冇咩心機再重新寫一篇完整嘅比較推介嘅係呢個最乳鴿,賣相靚之餘唔使講啦!一眼就睇到又有顏色又有動態!好似一隻飛緊嘅雀仔咁,而且肉又非常之嫩滑!酒味嘅濃度亦都啱啱好大力推介黑松露珍珠留心蛋亦都非常可口!其實每人食一隻都OK!半隻可能會唔夠喉蟹粉豆腐煲非常好味! 220幾蚊有一小煲,佢有一啲蟹肉,應該同埋一啲蛋黃一齊煮,煮出嚟非常嘢未仲有豆腐除咗滑之餘仲不失豆香!推介茶燻雞嘅肉非常非常之嫩口,但係唔係好覺得茶燻嘅味道海參帶子炒蘆筍,炒得幾香~清蒸海斑正常質素,早知試吓其他特別野啦呢個雞湯蘿蔔本來有啲期望,因為佢係招牌菜,價錢唔係平,而且見到食評大家都有推介~ 但係食落都係普通嘅鮮甜蘿蔔味壽包仔熱辣辣唔錯,入面有鹹蛋黃
大力推介
仲有豆腐除咗滑之餘仲不失豆香!推介
茶燻雞嘅肉非常非常之嫩口,但係唔係好覺得茶燻嘅味道
海參帶子炒蘆筍,炒得幾香~
清蒸海斑正常質素,早知試吓其他特別野啦
壽包仔熱辣辣唔錯,入面有鹹蛋黃
  • 黑松露珍珠燻溏心蛋
朋友介紹,佢話想來呢度試大閘蟹好耐。差唔多去到季尾,我哋終於就到時間又book到台試下。佢哋做緊優惠,買一送一,六百幾蚊一個人,留意番加一係用正價計算。另外可以加$50 要100ml嘅花雕。同埋加$208要多隻蟹。我哋轉$50都唔貴,所以叫咗一杯花試下。其實聽到個價錢都估到唔會係好高質素嗰啲,我對酒精比較敏感,如果唔夠純嗰啲我會好頭痛,而呢杯酒令我頭痛左三日。如果粒話梅我覺得有啲太甜。而其他小食還可以。一人一件餐前小食,蝦同埋魷魚OK,但係我覺得隻蛋唔夠入味,僅有嘅味道係來自上面的胡椒粉,有啲失望。跟住一人一碗次,呢個個味道可以,但係本身唔太支持食翅(雖然佢都唔多),但係我覺得可以用其他嘢代替。主角出場一人一隻五兩重嘅蟹,其實覺得有啲細隻,如果要價錢食多隻,即係要$208+10%,係非常之唔抵!所以我哋都係一人食一隻。打開着蟹,都爆膏,但係可能已經係季尾,所以我哋覺得啲蟹膏嘅味唔算話好濃郁。啖啖肉。我哋食緊蟹嘅時候佢突然之間拎啲碟蟹蓋上枱,跟住仲叫我哋要趁熱食。但係我哋四個人隻手拎住隻鞋望住佢都唔知可以比咩反應佢,同佢講之道,但係都要食埋手上面隻蟹先。所以我哋食呢一個蟹蓋嘅時候已經凍凍

如果粒話梅我覺得有啲太甜。

而其他小食還可以。

主角出場

啖啖肉。

我哋食緊蟹嘅時候佢突然之間拎啲碟蟹蓋上枱,跟住仲叫我哋要趁熱食。但係我哋四個人隻手拎住隻鞋望住佢都唔知可以比咩反應佢,同佢講之道,但係都要食埋手上面隻蟹先。所以我哋食呢一個蟹蓋嘅時候已經凍凍地,我覺得佢哋舖頭可以留意一下上台時間。

跟住嚟咗個鮑魚同腳。我哋覺得個汁好鹹,食完嘅時候諗住個店員會收起,點知佢話留返啲汁嚟點之後個飯食會好正,但係好鹹我哋都冇點到。

而我哋唔點啲汁嘅另外一個原因就係個飯本身炒得好乾身,一邊又有啲脆脆,呢個飯係全晚最有驚喜嘅一樣嘢。

我哋仲試咗個蟹粉小籠包,好似係$108.4隻,只能說味道一般。不過不失。

想提一提嘅係,食完飯去廁所差啲毆返晒成餐飯出嚟。衛生可以改善一下。
「金秋大閘蟹盛宴」每位$980 見匯豐信用卡有二人同行一人免費優惠所以試下花雕需另外加錢 $50一壺• 前菜淮揚4小品黑松露珍珠燻溏心蛋 目魚大烤 話梅涼瓜 女兒紅醉蝦作為開胃小菜很不錯!• 清蒸大閘蟹 (五兩)第一輪的蟹 質素頗好 蟹膏未算爆餡 但都香第二輪追加的蟹 蟹膏欠奉…• 花膠蟹皇翅、蟹粉芙蓉帶子蟹斗全晚食得最方便最開心既items 蟹味唔錯 蟹斗好滑• 蟹粉河蝦脆米炒飯食左幾啖就唔想食 連相都無影飯粒乾硬 上枱既時候已經凍左油膩感好重 得油味同脆米味• 薑汁芝麻湯圓收復失地之作lol 薑汁夠薑 唔夠既話可以再添 作為薑茶驅寒芝麻餡甜度適中之餘芝麻味都濃郁未食完第一隻蟹 就已經出第二輪追加既蟹同職員反映過之後又同樣趕出後面既菜感覺好趕客~明白餐廳可能有苦衷但如果晚市既用餐時間有限 建議先事前通知*
「金秋大閘蟹盛宴」
每位$980 見匯豐信用卡有二人同行一人免費優惠所以試下
花雕需另外加錢 $50一壺

• 前菜淮揚4小品
黑松露珍珠燻溏心蛋 目魚大烤 話梅涼瓜 女兒紅醉蝦
作為開胃小菜很不錯!

• 清蒸大閘蟹 (五兩)
第一輪的蟹 質素頗好 蟹膏未算爆餡 但都香
第二輪追加的蟹 蟹膏欠奉…

• 花膠蟹皇翅、蟹粉芙蓉帶子蟹斗
全晚食得最方便最開心既items 蟹味唔錯 蟹斗好滑

感覺好趕客~
明白餐廳可能有苦衷
但如果晚市既用餐時間有限 建議先事前通知*
2021-11-30 517 浏览
今晚試食匯豐買一送一套餐,埋單一位都要差不多$650/位。全個最好食係前菜,有薰蛋,蝦,苦瓜,魷魚。魷魚同蛋係全個餐最好味!之後魚翅簡直唔掂個芡汁超結又無咩翅,失望蒸大閘蟹蓋蟹膏下面竟然係蒸蛋白而非蟹肉最正常已經隻大閘蟹,正常size,有膏肉甜。之後有鮑汁鵝掌同鮑魚,中規中矩啦最後有炒飯,但無味同薑茶芝麻湯圓正常好食,但嫌佢唔係薑味。其實我仲加左$50無$100ml既話梅花雕,普通啦,不過不失結括如果要$650/位就真係無下次喇
今晚試食匯豐買一送一套餐,埋單一位都要差不多$650/位。

之後魚翅簡直唔掂個芡汁超結又無咩翅,失望

蒸大閘蟹蓋蟹膏下面竟然係蒸蛋白而非蟹肉

最正常已經隻大閘蟹,正常size,有膏肉甜。

之後有鮑汁鵝掌同鮑魚,中規中矩啦

最後有炒飯,但無味

同薑茶芝麻湯圓正常好食,但嫌佢唔係薑味。
結括如果要$650/位就真係無下次喇

魚翅
蒸大閘蟹蓋
大閘一隻
大閘一隻
秋天又到食大閘蟹既季節預早兩星期前打去book枱十里洋場做緊金秋大閘蟹套餐匯豐信用卡仲有二人同行一人免費既優惠金秋大閘蟹盛宴 ($980/位)頭盤: 淮揚四小品黑松露珍珠燻溏心蛋話梅涼瓜目魚大烤女兒紅醉蝦花膠蟹皇翅蟹皇翅夠足料食到有翅群唔錯好濃郁既雞湯味正呀清蒸大閘蟹 (大約5兩)5兩重既大閘蟹爆哂膏咁一人一食唔洗爭蟹粉芙蓉帶子蟹斗呢款整到好精緻用蟹蓋裝住帶子同蛋白好似賽螃蟹咁上面加左海量既蟹粉撈埋一齊食好正鮑汁扣原隻鮑魚拼鵝掌呢個都好高質鮑魚炆到好入味鵝掌都好大隻建議食完之後留起D鮑魚汁加埋落之後既炒飯就perfect啦蟹粉河蝦脆米炒飯好似心太軟size既炒飯開頭仲驚住會唔飽點知食落都幾飽將蟹粉加埋蝦肉同飯一齊炒加埋鮑魚汁一齊食特別提鮮夠薑芝麻湯丸套餐既甜品係夠薑芝麻湯丸兩粒湯丸夠大粒薑湯果然夠薑 (連屋企人飲慣薑茶都話辣)咬一啖湯丸入面既餡爆哂出黎好正十里洋場呢個大閘蟹套餐性價比超高絕對值得一試

秋天又到食大閘蟹既季節
預早兩星期前打去book枱
十里洋場做緊金秋大閘蟹套餐
匯豐信用卡仲有二人同行一人免費既優惠

金秋大閘蟹盛宴 ($980/位)

頭盤: 淮揚四小品

花膠蟹皇翅
蟹皇翅夠足料
食到有翅群唔錯
好濃郁既雞湯味正呀

清蒸大閘蟹 (大約5兩)
5兩重既大閘蟹爆哂膏咁

加埋鮑魚汁一齊食特別提鮮

夠薑芝麻湯丸
套餐既甜品係夠薑芝麻湯丸
兩粒湯丸夠大粒
薑湯果然夠薑 (連屋企人飲慣薑茶都話辣)
咬一啖湯丸入面既餡爆哂出黎好正
十里洋場呢個大閘蟹套餐性價比超高
絕對值得一試
2021-11-21 273 浏览
Hairy crab feast at 10 Shanghai . Their 7-course 𝗛𝗮𝗶𝗿𝘆 𝗖𝗿𝗮𝗯 𝗦𝗲𝘁 𝗗𝗶𝗻𝗻𝗲𝗿 ($𝟵𝟴𝟬) includes a whole hairy crab plus an array of exquisite dishes. If you are their member or HSBC credit cardholders, you can also enjoy a two-for-the-price-of-one dining promotion! Food was well-presented, however the whole dining experience was a bit rushed.𝗕𝗮𝗸𝗲𝗱 𝗖𝗿𝗮𝗯 𝗦𝗵𝗲𝗹𝗹 - a decadent hairy crab delight with coveted roe alongside scallop and egg white. Each mouthful is a satisfying bite of every ingredient.𝗕𝗿𝗮𝗶𝘀𝗲𝗱 𝗪𝗵𝗼
𝗕𝗮𝗸𝗲𝗱 𝗖𝗿𝗮𝗯 𝗦𝗵𝗲𝗹𝗹

𝗕𝗿𝗮𝗶𝘀𝗲𝗱 𝗪𝗵𝗼𝗹𝗲 𝗔𝗯𝗮𝗹𝗼𝗻𝗲 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗚𝗼𝗼𝘀𝗲 𝗙𝗲𝗲𝘁 𝗶𝗻 𝗮𝗯𝗮𝗹𝗼𝗻𝗲 𝘀𝗮𝘂𝗰𝗲 - featuring a 6-head South African abalone that is cooked to perfection. The braised goose feet is also soft and tender, matched well with the abalone sauce.
𝗦𝘁𝗲𝗮𝗺𝗲𝗱 𝗪𝗵𝗼𝗹𝗲 𝗛𝗮𝗶𝗿𝘆 𝗖𝗿𝗮𝗯 (𝟮𝟬𝟬𝗴) - prepared in the simplest way to allow the natural flavours to shine through. Creamy and rich, just delicious on its own.
2021-11-05
𝗕𝗮𝗸𝗲𝗱 𝗖𝗿𝗮𝗯 𝗦𝗵𝗲𝗹𝗹
2021-11-21 270 浏览
今日黎左呢度食大閘蟹盛宴🦀️ 好喜歡餐廳嘅設計 無論燈光定裝潢都非常有格調 有其卡位位置 特別有feel亦坐得非常舒適 餐廳播住七八十年代嘅懷舊小調同舞曲 充滿夜上海風情🎵今秋大閘蟹盛宴($980)兩位起🍂🦀️匯豐信用卡或者1957會員可享二人同行一人免費優惠 好味又抵食😋不過套餐只包括一隻大閘蟹 追加就要加$208一隻 如果想瘋狂食大閘蟹可能呢度就未必適合了˜”*°•淮揚四小品•°*”˜ 四小品包括 女兒紅醉蝦 木魚大烤 話梅涼瓜 同黑松露珍珠燻溏心蛋 雞蛋好香松露同煙燻味 蛋黃流心👍🏻 涼瓜微苦 帶少少話梅嘅香甜 得我識欣賞😂 ˜”*°•花膠蟹皇翅•°*”˜ 超級超級多料 好多魚肚 夠濃味😋 ˜”*°•清蒸大閘蟹五兩🦀️•°*”˜ 蟹膏濃稠甘香 雪花膏咁超級超級漿住個嘴 正到唔捨得完😋 不過蟹肉就真係冇乜同埋都比較普通唔係特別鮮甜 幾欣賞佢個醋好香好甜好醇👍🏻 加左醋又係另一個世界 但我食左九成先醒起有個醋🥲˜”*°•包汁扣原隻鮑魚拼鵝掌•°*”˜ 鮑魚軟熟腍滑 鵝掌好多肉 美味😋˜”*°•蟹粉芙蓉帶子蟹斗•°*”˜ 蟹蓋面頭鋪滿蟹黃 入面係滿滿嘅賽螃蟹🦀️下層蛋白嫩滑 仲有啲好香嘅瑤柱絲
餐廳播住七八十年代嘅懷舊小調同舞曲 充滿夜上海風情🎵

˜”*°•清蒸大閘蟹五兩🦀️•°*”˜

˜”*°•包汁扣原隻鮑魚拼鵝掌•°*”˜
鮑魚軟熟腍滑 鵝掌好多肉 美味😋

˜”*°•蟹粉芙蓉帶子蟹斗•°*”˜
蟹蓋面頭鋪滿蟹黃 入面係滿滿嘅賽螃蟹🦀️下層蛋白嫩滑 仲有啲好香嘅瑤柱絲同芥蘭粒 撈埋一齊食極級美味味😋

˜”*°•蟹粉河蝦脆米炒飯•°*”˜
炒飯較為遜色 雖然做到粒粒分明 仲有啲脆米幾香幾有口感 但飯粒太乾身有啲硬 同埋食唔到蟹粉或者河蝦嘅鮮味

˜”*°•夠薑芝麻湯圓•°*”˜
湯圓超軟滑煙韌 芝麻夠甜夠香濃 好味😋 薑湯唔係一般薑 而係激薑 望返個名 原來叫夠薑芝麻湯圓 唔怪得食完成碗條利都仲辣緊 爽吖👍🏻
2021-11-18 301 浏览
這間的大閘蟹套餐好評如潮,再加上有匯豐信用卡優惠,訂枱十分困難,開11:30am,但在10:30am開始接受電話訂座,而且只接受14天訂座,還要分兩個時段,6:00pm和8:30pm,最後我們訂了平日食第二輪。我們抱住期望去,但最後失望而回。套餐食物可以看以下照片,但食物好一般,連主角大閘蟹都令人失望,細細隻,一打開,網上看到的爆膏畫面,完全沒有,真是懷疑自己是否在吃大閘蟹,朋友也忍不住要向經理反映一下,結果也很好地幫我們換上了另一隻,值得加分,不過換了另一隻都是好一些,蟹膏比較多一點,但肉質感覺有點奇怪,又沒有蟹味。總括來説,服務態度和環境是不錯,不過今次食物就….😩。
總括來説,服務態度和環境是不錯,不過今次食物就….😩。
2021-11-16
2021-11-17 187 浏览
食大閘蟹既季節📣📣今次黎到環境同音樂配搭令人十分舒適的摩登中菜廳❣️ 🦀淮陽四小品 ·女兒紅醉蝦 😋😋😋😋 ·黑松露珍珠燻溏心蛋 😋😋😋 ·話梅涼瓜 😋😋 ·目魚大烤 😋😋😋 🦀花膠蟹皇翅 😋😋😋零蟹粉😟 唔見花膠😟 好少翅😟味道可以👌🏻 🦀清蒸大閘蟹 (五兩) 😋😋😋😋唔知大家鍾意食公定乸,我就中意公😝我中意佢d膏稀稀地,好香濃☺️呢度d蟹都幾新鮮,最讚係個醋,好好好香,為成件事加左好多分😊🦀會稽山20花雕😋😋😋食大閘蟹配花雕酒是常識吧😉 花雕中加入話梅,酸酸地更易入口☺️ 🦀鮑汁扣原隻鮑魚拼鵝掌 😋😋😋😋個醬汁真係💯鮑魚有溏心效果,亦非常入味鵝掌都好入味,但泡過油,肉質帶點煙韌、無咁嫩滑,有點失色😟 🦀蟹粉芙蓉帶子蟹斗 😋😋😋😋蟹膏蛋白😍 超級邪惡!如果咸多少少少少,就perfect😚 🦀蟹粉河蝦脆米炒飯 😋😋😋帶蟹粉香味的炒飯,我私下加左少少鮑汁落去,即刻昇華左🤣 🦀夠薑芝麻湯丸 😋😋😋薑太辣lu,辣到有d苦🥲 可能唔夠甜引致🤔湯圓正常😬$6️⃣9️⃣8️⃣/位

食大閘蟹既季節📣📣

·目魚大烤 😋😋😋

🦀花膠蟹皇翅
零蟹粉😟 唔見花膠😟 好少翅😟
味道可以👌🏻

🦀清蒸大閘蟹 (五兩)
😋😋😋😋
唔知大家鍾意食公定乸,我就中意公😝
我中意佢d膏稀稀地,好香濃☺️

🦀會稽山20花雕

🦀鮑汁扣原隻鮑魚拼鵝掌
個醬汁真係💯
鮑魚有溏心效果,亦非常入味
鵝掌都好入味,但泡過油,肉質帶點煙韌、無咁嫩滑,有點失色😟

🦀蟹粉芙蓉帶子蟹斗
😋😋😋😋
蟹膏蛋白😍 超級邪惡!
如果咸多少少少少,就perfect😚

🦀蟹粉河蝦脆米炒飯
😋😋😋
帶蟹粉香味的炒飯,我私下加左少少鮑汁落去,即刻昇華左🤣

🦀夠薑芝麻湯丸
😋😋😋
薑太辣lu,辣到有d苦🥲 可能唔夠甜引致🤔
湯圓正常😬

$6️⃣9️⃣8️⃣/位
2021-11-16 208 浏览
假日訂枱晚上8-10點,餐廳內有枱,堅持要執好全部枱,才可以比顧客一次入內,帶住老人家惟有企住等等等….. 。談及為何有枱不讓一些顧客先入,前櫃職員聽到,她竟然用不禮貌眼神望住你,跟著還要話你….。
帶住老人家惟有企住等等等….. 。
2021-11-15 227 浏览
今晚相約友人來一個大閘蟹盛宴。仲有匯豐卡優惠買一送一添! 另外值得一提既前菜四小碟有黑松露調味的溏心蛋,同埋梅子涼瓜,頗為開胃👍五兩的大閘蟹都幾新鮮暖暖的陳年花雕配上大閘蟹風味一流!整體性價比其實一般,不過勝在位置方便同裝修時尚,不失為與朋友把酒談歡的好選擇。
今晚相約友人來一個大閘蟹盛宴。仲有匯豐卡優惠買一送一添!

五兩的大閘蟹都幾新鮮

暖暖的陳年花雕配上大閘蟹風味一流!

2021-11-09
  • 黑松露珍珠燻糖心蛋
2021-11-15 208 浏览
This place is a total rip off, crab is very small and even after the so called promotional discount, I find their prices are overpriced for its quality, crab is very small, the duck feet and abalone are super tiny and salty.The quality has gone down since last time I went there.Also the manager named TXD was rude, sneaky and unprofessional, his mission is to piss off patrons so he feels like he has little pathetic power over you, when issues arose, he claimed that he was the only one in charge,

Also the manager named TXD was rude, sneaky and unprofessional, his mission is to piss off patrons so he feels like he has little pathetic power over you, when issues arose, he claimed that he was the only one in charge, so patrons can’t bring it up another level of management.

Honestly for this price, there are better restaurants where they cherish their patrons more.

Definitely won’t go back. Even at 3:30pm, all the staff would kick you out by scolding over your head loudly. Poor manners! Terrible experience!

After the meal, I had diarrhea even! Ran to bathroom twice! I really wonder what they did with the food!
2021-11-10
2021-11-07 297 浏览
♥️ 感謝友人 為我慶生 預訂金秋大閘蟹盛宴♥️ 最驚喜一次滿足3個願望 鮑魚炆鵝掌、期間限定大閘蟹 、蟹皇翅都係是次亮點安排入座後 先點菊花普洱菜來前菜頭盤先來准揚四小品 不過不失 花膠蟹皇翅 蟹粉味重 足料足五両大閘蟹 今次食既係蟹公 多蟹膏蟹粉炒蛋白蟹粉炒飯加上脆米 最後 芝麻湯圓薑湯 是次使用HSBC 匯豐卡 2人同行1人免費可選擇午餐🥣/晚餐食同1餐單服務好 上餐快 環境舒適
♥️ 感謝友人 為我慶生 預訂金秋大閘蟹盛宴♥️

最驚喜一次滿足3個願望

鮑魚炆鵝掌、期間限定大閘蟹 、蟹皇翅
都係是次亮點

• 清蒸大閘蟹
  • 鮑汁扣原隻鮑魚併鵝掌
  • 花膠蟹皇翅
2021-11-07 293 浏览
見有大閘蟹套餐就諗住試…其實book位嘅時候已經覺一肚氣,要人兩個禮拜之前book。兩個禮拜前打去已經話fully book, 點知我朋友經過又book度喎。🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️ 大閘蟹套餐真係冇乜特別, 唔係特別好食又唔係特別差..但係service就真係好差, 人多都算啦,啲侍應嗰個好似碌木咁。追單追咗三次先至嚟 , 仲要搵個所謂好似着得似個部長幾日先追到..如果咁嘅價錢我唔建議去 …基本上食到一肚氣

大閘蟹套餐真係冇乜特別, 唔係特別好食又唔係特別差..

如果咁嘅價錢我唔建議去 …基本上食到一肚氣
朋友話十里洋場好出名, 高檔食店,難得有優惠,都好難預約,所以就決定去食啦😁 都唔係好難訂到,不過就要分兩場食 6 pm 至 8 pm 或 8 pm 至 10 pm .最後訂咗 6 pm 食。一入去, 就傳來夜來香嘅歌聲🎵🎶真係好似返咗上海咁。😚但當食客到咗,環境就好嘈吵了。載女兒紅的壺很古雅,酒壺內有熱水暖住支女兒紅,兩人一壺,每人大約有二杯。個翅畧杰個糖心蛋唔錯,隻蝦好爽。大閘蟹唔多羔,質素亦一般,有點失望。。蟹斗賣相不錯,味道尚可。呢隻鴨腳唔掂,味道怪怪。呢個湯圓D薑糖真係夠哂薑,夠熱, 呢皮亦夠煙韌,唔錯。😊侍應服務都殷勤 ,走前都會問我哋覺得食物如何,不過兩個鐘頭食得有啲趕。😅

一入去, 就傳來夜來香嘅歌聲🎵🎶真係好似返咗上海咁。😚

但當食客到咗,環境就好嘈吵了。

個翅畧杰

個糖心蛋唔錯,隻蝦好爽。

大閘蟹唔多羔,質素亦一般,有點失望。。

蟹斗賣相不錯,味道尚可。

呢隻鴨腳唔掂,味道怪怪。

呢個湯圓D薑糖真係夠哂薑,夠熱, 呢皮亦夠煙韌,唔錯。😊

2021-10-16