2016-12-17 3651 浏览
一上好友車聽着張學友柔和的歌曲不知不覺睡着了,醒來後發現原來已經來到這間餐廳,心裏有着10萬個為什麼,奇怪為什麼每個人也喜歡帶我來這裏吃飯? 一大堆回憶又再湧出來。。。第一次來這裏是吃早餐雖然很嘈吵,但很有家的感覺,看着不知道是兄妹關係還是夫妻關係的型男和索女,當時的我有幻想着我們的將來,也會擁有一樣的快餐店,一起為未來打拼。今次來到這間餐廳11點幾不需要像上次人多,老闆在門口招呼客人落單,我今次照舊吃着一樣的型男餐,因為有我最喜愛的豬膶通粉。型男餐包括有鮮薑汁豬潤通粉,珍寶香草腸,香煎火腿,和牛油多士。豬膶通粉湯底有濃郁豬膶味,幼幼的薑絲癖了本身豬膶的腥味,厚而大塊的豬膶又爽口又新鮮,通粉軟硬適中恰到好處,再配合沒有味精的湯底,真的令人回味無窮。至於珍寶香草腸和香煎火腿就不過不失,我覺得煎熱一點會比較好,這次感覺好像冷盤似的。另外要讚下個檸檬水和牛油餐多士,檸檬好新鮮完全沒有苦澀的感覺,牛油餐多士就外脆內軟。不知道是不是給這間餐廳的急速氣氛感染,令我可以漸漸回復心情準備工作,今晚再重施故技,重頭開始,可以暫時停止胡思亂想。

2016-11-22 2680 浏览
超級無禮貌!!!!!野都未食完就想收我碟飯,坐唔夠半個鐘就係咁叫人走。過份到食食下侍應放reserved牌趕我地走。之後我地唔理佢,因為杯野未飲完。離譜到行過黎話,兩位要埋單 total呢個價錢。咁趕時間想反枱,我建議你限制進食時間15分鐘,保證你秒秒鐘幾百蚊上落。食物又唔係特別好食,服務又唔係特別好,你覺得邊個仲會黎?要服務啊?大排檔都好過你

超級無禮貌!!!!!

2016-11-01 1982 浏览
下午茶排队,坐得好逼。套餐加既和风沙律唔错且分量好多,奶茶一般,芝士煎蛋猪扒十分唔岩口味:由包到猪扒到煎蛋都超级干,吞都吞唔落,味道又唔突出。下次要试下其它先得
2016-10-31 1781 浏览
其實幾乎個個星期六的下午茶時間都會經過這冰室, 每次都會想入去食, 因為這裡的下午茶餐有好多選擇, 例如: 焗飯, 咖哩, 多士等, 而且味道亦不錯, 不過近期經過時都見門外排長龍, 已經一陣子沒有去過了! 今日睡懶覺, 晚了出門, 幾乎5點才到, 終於不用等位。自從有次聽到有人叫榴槤西多士, 一直念念不忘想要試, 等到今日終於食到!我今日點了榴槤西多士($30)加凍檸茶(+$2)! 榴槤西多士的外表跟普通西多士無大分別! 糖漿已經放左向碟邊, 無得自己加!中間切開, 可以見到2塊包夾滿榴槤茸, 見到都覺得正咀嚼時就食到啖榴槤茸, 已問隔離果位話聞不到有榴槤味, 但我自己覺得口入面充滿榴槤香, 每啖都有, 份量剛好!! 推介俾鍾意榴槤的人!!仲有飲品跟埋, 凍飲加2蚊!隔果位就叫左公司三文治($39), 但我唔記得影相, 我食左1/4件, 麵包厚薄適中, 烘後外脆內軟, 材料好足呀, 都好好味!!

中間切開, 可以見到2塊包夾滿榴槤茸, 見到都覺得正
榴槤西多士

仲有飲品跟埋, 凍飲加2蚊!

2016-10-29
榴槤西多士
2016-10-22 1579 浏览
搵大大食tea順便openrice下附近有咩好食,發現左呢間好似幾有特色既冰室,2點到岩岩去到已經有7,8個人排梗隊睇睇原來個個黎食tea,睇睇個牌tea又幾抵食🤔三十幾就有個飯!叫左個焗芝士茄牛飯,好多汁多料仲有呢d餐,都幾得意!
叫左個焗芝士茄牛飯,好多汁多料
仲有呢d餐,都幾得意!
2016-10-19
2016-10-08 1089 浏览
因為朋友介紹,所以黎左呢間冰室試下。呢到既店員好風趣,呢間餐室都幾有人情味。我叫左個型男餐。型男餐其實係鮮薑汁豬潤通粉,跟炒蛋、火腿、牛油多士。個鮮薑汁通粉有薑絲,好夠薑味。豬潤好爽口,好有豬潤味,加埋薑絲一齊食好滋味。炒蛋係鮮奶炒蛋,而且係入口即溶果種質感。牛油多士脆脆地。
因為朋友介紹,所以黎左呢間冰室試下。
呢到既店員好風趣,呢間餐室都幾有人情味。
炒蛋係鮮奶炒蛋,而且係入口即溶果種質感。牛油多士脆脆地。
2016-09-22 1095 浏览
上兩次試左辣妹餐同全日早餐,今次專登黎試試個型男餐。個型男菜其實係鮮薑汁豬潤湯通粉,有鮮奶炒蛋、香煎火腿、牛油多士。個通粉中既豬潤好爽口,係我食過最惹味既豬潤,而且個湯底加左d薑絲,同d豬潤好夾D鮮奶炒蛋係半溶果種,入口即溶,而且好有牛奶味,回味無窮個牛油多士同d火腿就不過不失我仲叫左杯熱朱古力,好濃郁既朱古力我已經好耐未試過去餐廳都飲到呢d咁好飲既熱朱古力
上兩次試左辣妹餐同全日早餐,今次專登黎試試個型男餐。

D鮮奶炒蛋係半溶果種,入口即溶,而且好有牛奶味,回味無窮

個牛油多士同d火腿就不過不失
我仲叫左杯熱朱古力,好濃郁既朱古力
我已經好耐未試過去餐廳都飲到呢d咁好飲既熱朱古力
2016-09-22 830 浏览
因為上次食完覺得幾好,所以專登再黎試試其他餐。今次我叫左個辣妹餐,個辣妹餐其實係蕃茄牛肉烏冬。個蕃茄湯底好濃好足料,仲有d蛋絲同蕃茄,真係好香口,我差唔多成碗湯飲曬。D牛肉好軟身,淡淡肉,但份量好似少左d。個烏冬係稻庭烏冬黎,唔太硬又唔太軟,岩岩好。呢個辣妹餐其實份量唔多,男仔食未必會夠飽,但勝在底湯好味
因為上次食完覺得幾好,所以專登再黎試試其他餐。
今次我叫左個辣妹餐,個辣妹餐其實係蕃茄牛肉烏冬。
D牛肉好軟身,淡淡肉,但份量好似少左d。
個烏冬係稻庭烏冬黎,唔太硬又唔太軟,岩岩好。
呢個辣妹餐其實份量唔多,男仔食未必會夠飽,但勝在底湯好味
2016-09-22 727 浏览
係附近捉精靈,發現左呢間特色小店,所以決定試試。一入去,老闆好nice好風趣,好有人情味既餐廳跟住我叫左個全日早餐食嘩!原來好大份-有雞扒、雞肉腸仔、火腿、煎蛋、薯餅,我簡左個沙嗲牛肉公仔麵雞扒好大塊好香口腸仔係雞肉腸,不過不失個煎蛋唔係全熟,好似太陽蛋,入口即爆,好好食薯餅好脆,好食過麥當勞因為食咗其他野先,最後先食公仔麵,所以令到d公仔麵淋左。d沙嗲牛肉有少少硬個全日早餐真係好大份,我一個人都食唔晒食唔晒。下次可以再嚟試吓其他嘢食
係附近捉精靈,發現左呢間特色小店,所以決定試試。
一入去,老闆好nice好風趣,好有人情味既餐廳

跟住我叫左個全日早餐食
雞扒好大塊好香口
腸仔係雞肉腸,不過不失
個煎蛋唔係全熟,好似太陽蛋,入口即爆,好好食
薯餅好脆,好食過麥當勞
因為食咗其他野先,最後先食公仔麵,所以令到d公仔麵淋左。
d沙嗲牛肉有少少硬
2016-05-26 3121 浏览
炮台山有質素既茶餐廳其實唔少, 茶餐廳除左榮記 新釗記 紅磡冰室之外, 呢個地區小龍算係我至愛通常如果要忙到2點的話, 就會打定電話叫佢份下午茶, 旨因落到去排隊堂食, 10分鐘係一個基本盤, 所以叫定外賣行過去拎番公司會仲舒服. 無叫到既話, 同門口個哥哥吹下水, 勁nice架~至於呢度食咩? 豬扒類別絕對穩陣, 就算外賣都唔影響太多個質感. 豬扒完全唔覺有落左鬆肉粉, 最驚食到呢種感覺, 而外賣既煎蛋通常好驚佢會焗熟, 但拎到番公司影完相吉穿佢都仲有大量蛋黃流出, 而撈麵經過一段路程就變得有小小淋, 相信堂食會係岩岩好的.至於熱飲我絕對放心, 無論咖啡定係奶茶, 我好鐘意佢咖啡味夠濃之餘, 奶滑依然平衝到, 所以唔落糖對我絕對岩岩好.
豬扒煎蛋印尼撈麵 + 熱咖啡

题外话/补充资料: 如果第一次黎食試焗豬扒飯比較好, 反正豬扒實無死, 同埋預左排隊!
2016-05-19
10 分钟 (外卖自取)
豬扒煎蛋印尼撈麵 + 熱咖啡
  • 豬扒類食物
2016-05-25 1816 浏览
朋友成日同我講呢度嘅豬潤通非食不可,久久想試都冇時間,因為平日6點就收,星期日又休息的起心肝星期六特登過來,下午2點幾排了10人咗右,老板在門口招呼客人落單,未食先要讚,老板很有耐性講解套餐內容及介紹,又提出option 俾客人豬潤通豬潤爽滑,薑絲湯好味友人order 咖哩豬扒飯,OK 啦,汁少咗d見到對面枱個蔥油雞翼飯,聞到流口水,下次一定要試

豬潤通

豬潤爽滑,薑絲湯好味
友人order 咖哩豬扒飯,OK 啦,汁少咗d
見到對面枱個蔥油雞翼飯,聞到流口水,下次一定要試
2016-05-21
下午茶
2016-04-17 1551 浏览
星期六嘅早上 平常一睡醒來已經中午但由於今天要返工加班 要早起 想起這裏 食個靚早歺先返工做野早上十點左右 門囗已有人龍 等咗太約十分鐘到坐位不算太多 但都坐得舒服 店員有笑容有禮貌 好helpful 早餐set 選擇唔小 佢有個all day breakfast 全日供應 有豬扒 腸仔 蛋 煙肉 番茄 茄汁豆 多士 等 但分量太多所以小妹沒有order 最後order 咗個火煺通粉 + 農場煎蛋 同多士仲有熱央 火腿通-湯頭夠熱 火腿分量不小 仲有通粉好有咬感 唔係淋pat pat 咁 食落都好飽 煎雙蛋加多士 呢個絶對是即煎 蛋係煎到脆邊嘅 但蛋黃仍然係流心的 放入火腿通d湯一齊食 超正多士烘得香脆 唔會太燶 中間係軟嘅 牛油分量適中 好味 熱央 茶葉唔苦gip 咖啡味夠濃 推這樣的高質港式早餐 才Hkd 27抵食聽說老闆之前在翠華做廚師嘅 怪不得 質數如此高 一定再幫襯
星期六嘅早上 平常一睡醒來已經中午

熱央 茶葉唔苦gip 咖啡味夠濃 推

這樣的高質港式早餐 才Hkd 27

聽說老闆之前在翠華做廚師嘅 怪不得 質數如此高 一定再幫襯
2016-03-23 1452 浏览
星期六去半島冰室食嘢... 就一定要排隊....今次都唔例外...下午茶既選擇唔算係多... 但係就樣樣都想食...今次點左芝士煎蛋豬扒包...半島既豬扒好好味...醃得夠入味... 厚度啱啱好... 咬落好有口感...但包外面烘得夠脆... 入面夠軟...加埋杯熱奶茶... 真係一個滋味下午!!
星期六去半島冰室食嘢... 就一定要排隊....
今次都唔例外...

下午茶既選擇唔算係多... 但係就樣樣都想食...
今次點左芝士煎蛋豬扒包...
半島既豬扒好好味...
醃得夠入味... 厚度啱啱好... 咬落好有口感...
但包外面烘得夠脆... 入面夠軟...
加埋杯熱奶茶...
真係一個滋味下午!!
芝士煎蛋豬扒包
2016-02-27
下午茶
芝士煎蛋豬扒包
2016-03-14 779 浏览
D24榴槤西多士 $28想食依個多士好耐啦 一係就摸門釘去到星期日無開一係就話暫停供應 今次去之前都有打個電話買個保險 最後話有真係好安慰 可能換左榴槤供應商 落單完好快就有得食 切開之後同之前見人食個隻色吾一樣 但入口都有榴槤味 榴槤蓉都算多 但最弊係榴槤做熱食有陣酸味 酸味更有啲蓋過榴槤味 食後亦無咩齒頰留香 我相信吾完全關熱食既問題 但如果講西多吾差既 不過入面麵包部分會因為榴槤蓉所以較淋 不過外面煎到金黃剛剛好 好失望!
D24榴槤西多士 $28
2016-03-13 789 浏览
同事介紹半島冰室的豬膶通可媲美深水埗維記,今日就同友人去試。行到街口,離遠已經見到一條人龍,大約有8-10人。原來咁受歡迎,真係估唔到。好彩唔係等左好耐就有位喇,舖入面有啲窄,但店員好好禮貌。當然要一個豬膶通粉啦,仲係常餐黎架,有火腿,炒蛋同多士,仲有一杯忌廉咖啡。只係$38,超抵食!個湯底好濃厚豬膶味,不但冇豬膶腥味,每塊豬膶又厚又大片,咬落好有質感!好彩薑絲唔算切得太幼,因為我唔食薑,所以都好容易揀晒啲薑絲出黎!通粉都好爽口彈牙,唔會太淋,恰到好處。
同事介紹半島冰室的豬膶通可媲美深水埗維記,今日就同友人去試

。好彩唔係等左好耐就有位喇,舖入面有啲窄,但店員好好禮貌。
薑汁豬膶通粉
!通粉都好爽口彈牙,唔會太淋,恰到好處。
2016-03-12
薑汁豬膶通粉