2022-07-13 2642 浏览
同班friend一起食呢間中餐館,首先講下菜式,一般既中菜茶樓都有,例如烤鴨,炒飯,粥粉面飯基本都會有。環境算一般,但如果係靠窗邊既位置有風景食得都會開心D,臺與臺之間距離比較近,睇落去冇乜問題,衛生唔係幾好,好油。海鮮會按人頭數比相應數量(每人一隻),份量睇落唔算少,每個人每樣海鮮都可以食到,推薦帶子龍蝦同青口,味道OK。湯底冇乜特別,得鹹味,落左味精同鹽既味道,好普通。鮑魚好大隻,味道中規中矩,但係可以試下。而雞煲份量都算多,但唔夠入味,得表面有味道,不過有落香菜調味係咁上下。總體黎講其實就普通茶樓feel。
總體黎講其實就普通茶樓feel。
雞煲
鮑魚
海鮮拼盤
2022-06-10
雞煲
鮑魚
海鮮拼盤
2022-05-04 2670 浏览
星期日就是母親節, 今晚提早同媽媽慶祝食飯, 我們家從不喜歡正日慶祝, 一來酒家會設計了套餐、二來太多人上菜不夠熱, 大家認同嗎😜今晚點了燒鵝雙拼選擇了叉燒, 這間酒家燒味水準高, 絕對是必食推介, 叉燒肥瘦適中, 有明火炭燒香氣, 蜜汁味濃, 可以配上幾碗白飯, 燒鵝皮脆肉嫩、啖啖油香, 酸梅醬有梅的香氣、甜酸適中蒜蓉粉絲蒸元貝新鮮熱辣, 蒜蓉味重、元貝蒸得剛剛好, 粉絲十分入味野生大花蝦乾煎魚露大蝦, 啖啖肉、略嫌味道較淡、魚露味不夠出西蘭花炒帶子西蘭花炒得爽口, 帶子大大粒, 份量很多, 鮮甜彈牙, 必點小菜推介鮑汁竹笙山水豆腐豆腐先炸再用鮑汁炆腍, 又香又入味, 每口都有濃濃醬汁, 很適合拌白飯的一道菜色飲品可樂 + 啤酒糖水酒家送的甜品, 紅豆沙正常水準服務不錯, 全部新鮮熱辣、上菜快又主動換碟, 坐位寬躺舒適這間酒家除了晚市小菜外, 還有無限時任食火鍋

今晚點了
燒鵝雙拼

蒜蓉粉絲蒸元貝
新鮮熱辣, 蒜蓉味重、元貝蒸得剛剛好, 粉絲十分入味

野生大花蝦
乾煎魚露大蝦, 啖啖肉、略嫌味道較淡、魚露味不夠出

西蘭花炒帶子

鮑汁竹笙山水豆腐

飲品
可樂 + 啤酒

糖水
酒家送的甜品, 紅豆沙正常水準

服務不錯, 全部新鮮熱辣、上菜快又主動換碟, 坐位寬躺舒適

這間酒家除了晚市小菜外, 還有無限時任食火鍋
  • 燒鵝雙拼
  • 西蘭花炒帶子
2022-04-20 2078 浏览
今天外出辦事,又到12點午飯時間,所以就近近地到千色的半島漁港吃。可能已經到了午市時間,所以都要等了廿多分鐘。進入後見半島漁港裝修和之前一樣,保持光猛整潔,但疫情關係所以擺枱距離更加狹窄了點!因為今天一個人吃所以點只點了一個套餐就算,海蜇拼雞肉和一個海皇炒米粉。先上的海蜇拼雞肉雖然是冷盤,雞肉的口感和肉味一般,欠缺了入口實肉的感覺;另外海蜇皮就覺得更加霖了一些,不像平時吃的有那種爽口彈牙的感覺,可能是冷藏放得過久了。到海皇炒米粉上枱,返倒有些驚喜,先見到有大蝦、魷魚、蚌片, 全部入口都覺得爽口和彈牙,都各有著該有的鮮味。再配上洋蔥絲、芽菜絲、黄黄的蛋絲來炒,紅紅的辣椒來配搭,令色澤和外觀賣相當吸引。而且米粉炒得十分乾身,不會有那種滿嘴油油的感覺,而且每條米粉都有咬口,但個人覺得米粉如果用較粗的那種來炒,相對會有更好的咬口感。因為今天叫的是套餐,因此價錢相對經濟;餐的分量也就不多,一個人吃就剛剛好,總的來說今餐算是不錯的選擇。

2022-04-11
2022-04-11 1464 浏览
疫情期間樓下幾間茶樓都無開,所以落去荃灣飲茶🫖 我哋兩點幾先入去,全場爆滿,下午茶時段有張點心紙係下午茶優惠點心粉麵飯,款式多幾抵食 ,本身叫咗乳鴿但話賣晒嚕🥲 豉椒炒青口雖寫明小食$48 份量都唔少,醬汁整得幾濃味;薑粒菜粒蛋白炒飯就一般般,食落唔覺有薑味,飯粒有啲硬。整體覺得點心好食啲⏰食到三點幾差唔多清場,可以用消費卷埋單!
2022-04-09
下午茶
2021-12-26 1610 浏览
員工內部溝通非常差,明明訂左2位6:30火鍋,居然一張枱都冇留過,還要對我們說沒有火鍋枱,要坐晚巿啲枱上面加gas 爐,之後想點雞煲,兩位職員不停話冇雞冇雞,不如食羊腩煲,但轉頭隔離枱叫雞煲居然又有。有新客入黎打邊爐,嗰兩個員工話,下又火鍋,好唔願意做咁。跟住本身有將$30現金卷,31/12/2021到期,冇列明邊啲日子唔用得,諗住問下經理可唔可以用,點知經理態度差到爆,話過左架喇,跟住走左去。本身呢間火鍋係唔差,但啲人就差到爆,食到一肚氣,
2021-11-12 2348 浏览
嗰日咁啱去荃灣,於是乎諗住是但搵一間酒樓飲茶,舒舒服服坐吓傾吓偈。 我個心明明係想去稻香(因為心諗稻香唔會咁易中伏嘛),點知我個friend死都話要試吓呢間,佢話稻香好多地方都有喎 ( ´▽` )ノ 好啦好啦,出事啦咁! 眼見中午時間外面唔使等位,都心知不妙,但我個friend好似完全冇為意,仲話好嘢唔使等🙄 點知入到去先留意到原來係要搭枱。。。咁冇計啦,都入咗去,鬼叫自己又冇留意。但係呢度環境真係比較污糟,嗰啲枱布、垃圾,周地都係 ╮( ̄▽ ̄"")╭ 鹹水角同蘿蔔糕好快就到,等咗唔使三分鐘。 鹹水角一上枱我以為個friend叫嘅係豆沙角,好深色。不過對比其他食物,呢個鹹水角已經唔係太差(外型對我嚟講唔係咁重要,最緊要係味道),只係唔夠熱暖暖哋啫。 蘿蔔糕反而煎到脆脆咁,熱辣辣上枱,感覺還好。 之後上嘅百花釀魚肚同牛柏葉,真係完全冇眼睇。 嗰碟白花釀魚肚,舊肉完全淋到好似魚蛋咁,一啲彈性都冇ಠ_ಠ,食落口完全唔知自己咬緊乜。 嗰兜牛柏葉,韌到咬都咬唔開,老人家一定食唔到🤦🏻‍♀️不過味道其實唔係咁差嘅。 特點嘅燒賣皇,更加係失望至極,啲肉完全冇咬口,同碟百花釀魚肚一樣,放落口都唔知

好啦好啦,出事啦咁!

鹹水角同蘿蔔糕好快就到,等咗唔使三分鐘。

蘿蔔糕反而煎到脆脆咁,熱辣辣上枱,感覺還好。

之後上嘅百花釀魚肚同牛柏葉,真係完全冇眼睇。

特點嘅燒賣皇,更加係失望至極,啲肉完全冇咬口,同碟百花釀魚肚一樣,放落口都唔知自己食緊乜。

最後到嘅灌湯餃,本來都有啲期望,大就係好大隻呀,但裏面好似塞咗五粒燒賣咁,啲肉多到爆,但唔好食呢,有鬼用?真係好少灌湯餃會煮得咁難食(ーー;)啲湯完全冇味,清水湯咁。係咪諗住用份量取勝?

埋單$202。

呢間嘢,再請我都唔會嚟。
2021-11-07 1912 浏览
前言:以人均$350,有一次性海鮮拼盤,刺身拼盤,鮑魚炆鵝掌,一碟牛頸脊,一個羊腩煲或雞煲,附送一個窩底,及基本火鍋料及飲品任飲任食,聽到呢度已經算唔錯了。環境:普通火鍋場格局,但坐得闊落,枱與枱之都唔會太近,餐具都乾淨,服務亦周到。食物:一次性的海鮮拼盤,有波士頓龍蝦,生蠔,扇貝,聖子,海蝦,以呢個價錢,真係抵食了。海鮮質素正常,唯獨龍蝦有點霉。一次性刺身拼盤,有帶子,赤貝,甜蝦,三文魚,正常魚生質素,中規中矩。一次性鮑魚炆鵝掌,中式菜,一樣係正常質素。一次性羊腩煲,正常既羊腩,有10舊度,反正邊爐先係主菜,少少地過下口癮都唔錯,佢啲配料,如2冬姑,支竹都足料加入味。一碟牛頸脊,終於都唔止中規中矩,雪花均衡,有牛味,厚切有咬口,而且份量算係多。一碟水餃皇,堅大隻,好好食,爽口彈牙,足料好大隻蝦。湯底方面都有幾款選擇,我就揀咗姬松茸什菌湯,呢個比較失望,比較淡,同埋到水少時係加水,唔係加上湯。任食火鍋料,基本既野都有,質素正常,飲品種類就比較少,得可樂,橙汁,道地烏龍茶,提子汁同柑桔,仲有一款啤酒。雖然少,但都叫齋全同埋用貴野。總結:呢個價錢,又海鮮,又靚牛,又刺身,又鮑魚炆鵝掌,又羊
前言:

環境:

食物:

一次性鮑魚炆鵝掌,中式菜,一樣係正常質素。

一碟水餃皇,堅大隻,好好食,爽口彈牙,足料好大隻蝦。

總結:

呢個價錢,又海鮮,又靚牛,又刺身,又鮑魚炆鵝掌,又羊腩煲,質素仲要正常水平,服務又正常,真係邊度搵呀? 性價比屬高,推介一試。

2021-11-07
2021-09-16 2143 浏览
同屋企人嚟過呢間酒樓食點心兩三次質素都ok所以諗起中菜飯聚就想試下呢間酒樓原來平日呢間酒樓有套餐組合比起散叫優惠很多,點左個$598套餐就有一個小食、燒味拼盤、海皇羹、三個小菜仲有甜品🤟🏻🤟🏻👍🏻👍🏻👍🏻醋撈海蜇同一般海蜇差不多,都是好爽但加了醋和小辣椒調味,味道多了層次而且更開胃半肥瘦叉燒最好食不會太肥不會乾質感最好燒朒仔皮夠脆竹笙海皇羹同其他酒樓食既味道差不多但呢間都幾足料蒜蓉炒時蔬時蔬係小白菜🥬香、爽老干媽乾葱豆鼓雞d雞肉係切粒炒,醬油味重,雞粒入味沙嗲金菇肥牛煲粉絲軟淋淋好入味,牛肉都軟淋淋無筋,大煲糖水好早賣晒,得返紫米糕同桂花糕味道不過不失,正正常常
同屋企人嚟過呢間酒樓食點心兩三次
質素都ok
所以諗起中菜飯聚
就想試下呢間酒樓

原來平日呢間酒樓有套餐組合
比起散叫優惠很多,點左個$598套餐
就有一個小食、燒味拼盤、海皇羹、三個小菜
仲有甜品🤟🏻🤟🏻👍🏻👍🏻👍🏻

醋撈海蜇
同一般海蜇差不多,都是好爽
但加了醋和小辣椒調味,味道多了層次
而且更開胃

竹笙海皇羹
同其他酒樓食既味道差不多
但呢間都幾足料

蒜蓉炒時蔬
時蔬係小白菜🥬香、爽

老干媽乾葱豆鼓雞
d雞肉係切粒炒,醬油味重,雞粒入味

沙嗲金菇肥牛煲
粉絲軟淋淋好入味,牛肉都軟淋淋無筋,大煲

糖水好早賣晒,得返紫米糕同桂花糕
味道不過不失,正正常常

2021-09-10 1379 浏览
門口見甘多人,應該冇伏掛,點知,真系賴野,叫左個一蚊雞,隻雞有血不在講,而且系有一種怪味,係一種身體自然反應係唔想食,既然一蚊雞就算啦,不過甘差既野,雖然系一蚊,但茶介,加一,差不多半隻價錢,都唔平架,叫咗個帶子豆腐,求其到呢真係一蚊都唔值,啲帶子又細粒又鯹,賣相又核突,仲要$138,叫咗個脆骨鯇酸菜魚湯,啲脆骨鯇咪,又係怪怪地,人太多,廚房做唔切,求其比D野你交數。大家自行判斷啦。
2021-08-09 2196 浏览
星期一行荃灣,行到累去了飲下午茶,叫了燒鵝瀨,送來時已經覺得唔熟,同職員講聲要求更換,佢好無禮貌話熟左啦!然後行開,結果我無食D又唔熟又肥的燒鵝,下午茶係平D,需唔需要比垃圾我食
2021-06-24 2061 浏览
首先食物還算OK,但服務態度非常之差,每一次落單都要三催四請,職員們只顧傾偈完全不理會客人,但眼觀四周圍非常之多空位,亦有足夠的職員。其次本人剛剛忘記取回雨傘,竟然要尋找五個職員才可以找到,每一個職員只叫我尋找下一個職員,完全不想幫忙。去到最後一個職員竟然都是指我在枱下面自己搵完全沒有理會。
2021-06-24
2021-05-19 2664 浏览
真心講食物算不錯, 但佢哋嘅"五星級"服務建議東張西望去望下, 首先入咗單要人催數次先出(藉口話好多單實質得几枱火鍋客), 大部份職員好似好忙但反應遲鈍兼視野模糊, 最搞笑埋單都會拎錯其它枱嘅信用卡比你......
2021-05-06 2444 浏览
從未遇過咁差劣既服務態度!就係中間呢個「公關主任」。今日預祝母親節黎飲茶,守法地係門口填資料,點知企門口個「公關主任」真係串到飛起,我一路填佢一路教訓我,話我d字寫得唔靚,佢睇得唔清楚,要我寫好d。其實我d字係睇到無問題既,但佢咁講我一開始都修正下,畫圓d個圈咁,點知佢愈講愈興起,瘋狂數落我「寫得唔清楚點睇啊」,「要寫得好d啊」,哇真係火都黎,係咪要用電腦print出黎?我問佢係咪想人唔飲茶,佢話「你唔飲我無乜所謂架」、「我真係無所謂架喎」,我真係嬲到掟筆想走,但我又無理由俾佢得逞,於是叫經理出黎理論,經理就梗係做和事佬話無野無野,但個知客仲繼續係旁邊話「你睇下寫到咁點睇」。我唔明點解做知客可以咁樣教訓個客,亦難以想像平時d公公婆婆黎飲茶要點樣受氣,同時希望餐廳做好員工培訓,員工唔好幫你趕客。
從未遇過咁差劣既服務態度!

就係中間呢個「公關主任」。

2021-04-20 2041 浏览
半島茶好飲,但點心比附近茶樓貴,今次有商場禮券。茶市尾段仍幾乎座滿,人手不夠,怱怱走來走去,熱水瓶放在枱邊危險。孖寶揀了腸粉和牛肉最經濟,蒸飯吃了銀魚肉餅和鳳爪排骨okay。特價蟹子燒賣也可以,叉燒包幾雪白,金錢肚入味但不夠爽口。

2021-04-19
$75 (早餐)
用餐优惠
現金券
2021-02-28 2298 浏览
限聚令終於放寛,好耐無見嘅朋友又可以聚頭半島漁港係區內不錯的食店,今次我哋再次相約好吸引嘅水煮魚!要預早同餐廳落定嘅菜式燒腩係朋最愛,皮脆肉嫩,脂肪同肉每層相隔的脆腩叉燒用上梅頭,入口腍滑梅菜扣肉煲,惹味嘅菜式!肉炆得香焾又入味,配上梅菜,傳統菜式的味道傳神,送多碗飯也令人滿足半島香妃雞係我最愛!雞肉嫩滑,皮薄又脆,加上佢嘅醬油,令雞肉味道更上一層次,肉味濃郁且咸香,食極唔會厭!食物質素不錯之餘,加上,餐廳服務周到、有禮,才會令我們再次在此聚頭😊😊希望疫情快過,那就可以更多入一嘗此處美食
限聚令終於放寛,好耐無見嘅朋友又可以聚頭

半島漁港係區內不錯的食店,今次我哋再次相約

好吸引嘅水煮魚!
要預早同餐廳落定嘅菜式

燒腩係朋最愛,皮脆肉嫩,脂肪同肉每層相隔的脆腩
叉燒用上梅頭,入口腍滑

梅菜扣肉煲,惹味嘅菜式!

希望疫情快過,那就可以更多入一嘗此處美食