2019-01-24 3034 浏览
今日同同事去左食個晏,去飲啖茶食個包就最FIT喇我地就去左荃灣千色匯半島漁港我地點左杞子燒賣皇,梅菜肉餅飯,鳳爪排骨飯,香脆蓮藕餅,燒汁煎釀茄子杞子燒賣皇-一般啦,肉質唔算好梅菜肉餅飯鳳爪排骨飯--飯類都正常飯軟硬度岩岩好香脆蓮藕餅-香口,不過油左少少燒汁煎釀茄子-唔算好油都幾香口唔夠喉再叫多兩樣,雞扎同灌湯餃雞扎-正常料,都幾好食灌湯餃-夠晒熱不過就一般般啦
今日同同事去左食個晏,去飲啖茶食個包就最FIT喇
我地就去左荃灣千色匯半島漁港
杞子燒賣皇
杞子燒賣皇-一般啦,肉質唔算好

梅菜肉餅飯
鳳爪排骨飯--飯類都正常飯軟硬度岩岩好
香脆蓮藕餅
香脆蓮藕餅-香口,不過油左少少
燒汁煎釀茄子
燒汁煎釀茄子-唔算好油都幾香口
唔夠喉再叫多兩樣,雞扎同灌湯餃
雞扎
雞扎-正常料,都幾好食
灌湯餃
灌湯餃-夠晒熱不過就一般般啦
2019-01-09
香脆蓮藕餅
燒汁煎釀茄子
雞扎
🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌼天氣開始冷了,最近常吃火鍋 這晚便來到半島漁港。居然十分驚喜😋👏🏿餐具擺放整齊,而且火鍋枱十分大!這點就比外面吃的火鍋優秀得多👍🏿。我發現很多餐廳的火鍋桌都很小,很多時食物碗碟都不夠放。這點是十分不方便,很影響整個火鍋過程的舒適度。這裡有一個寬闊的桌子和整潔環境已經開始有好感了🤗這裡的火鍋套餐還包括每人花膠一碟😗。味道不錯👌🏻還有很多額外包括的食物👇🏻👇🏻這碟海鮮也是套餐內。挺新鮮的,還不錯👌🏻火鍋材料選擇十分豐富,而食物也新鮮,湯底又夠濃郁🤤🤤吃得我不亦樂乎!到最後便十分、十分飽!🤣👍🏿🌸🌸🌸🌸🌼總括而言,這次的火鍋有80分!算是十分高質素😋強烈建議一試!本人也期待再來🌸Thanks❣️❣️
🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌼

這碟海鮮也是套餐內。挺新鮮的,還不錯👌🏻

🌸🌸🌸🌸🌼

Thanks❣️❣️

2018-10-04 2950 浏览
有日睇openrice 「搵食」,無意間發現依間海鮮火鍋, 睇食評好似唔錯, 見今日去開荃灣就去試下。地方好大, 位坐好闊落,連卡位都好大, 坐得好輕鬆今日試👇🏽👇🏽冬瓜瑤柱鍋: 清清地, 淥海鮮 係唔錯既選擇😋刺身: 都ok , 無特別西蘭花花膠冬菇: 一般, 西蘭花凍的🙈海鮮盤:蟶子- 正常、 但較細隻蝦-好味、爽口扇貝- 輕薄身, 有點失望😔龍蝦-切件, 切到好細舊, 4個人得一個龍蝦, 每人得1/4 隻😅青口-無特別鱔片- 正常口味龍躉-唔太識欣賞🙈牛頸脊:好味👍😋任食火鍋配料: 欣賞佢雖然唔係碟碟上,係一個大碟上配料, 但個大碟有分隔位外邊火鍋多數都限時, 要趕住食。 依度無限時, 每位$298+10%, 飲品係任飲, 都尚算吸引😊

地方好大, 位坐好闊落,連卡位都好大, 坐得好輕鬆

今日試👇🏽👇🏽

冬瓜瑤柱鍋: 清清地, 淥海鮮 係唔錯既選擇😋

刺身: 都ok , 無特別

西蘭花花膠冬菇: 一般, 西蘭花凍的🙈

海鮮盤:
蟶子- 正常、 但較細隻
蝦-好味、爽口

扇貝- 輕薄身, 有點失望😔
青口-無特別
鱔片- 正常口味
龍躉-唔太識欣賞🙈

牛頸脊:好味👍😋

2018-10-04
2018-10-03 1625 浏览
茶錢貴,質量低,茶只用茶包,根本沒有茶味,同水差不多!!!最差喺食物品質,好似好平,但質素更低到唔可以接受。花生甜薄撑..... 只有一堆面粉粆糖,好似食緊面粉團。茶樓一啲最基本的點心,菜肉飽,燒賣都做得好難食。在超市買個急凍菜肉飽都可能比較好食。荃灣有咁多茶樓,是但去一個都好過依度成倍,食一次咩都夠啦。無謂再比錢虐待自己個味蕾。平時去飲茶最差都係只係覺得麻麻地好食,但依間野係好難食,除左裝修新之外,搵唔到其他優點要再去食。又漏單,等足一個鐘都未有。
茶錢貴,
質量低,茶只用茶包,根本沒有茶味,同水差不多!!!

最差喺食物品質,好似好平,但質素更低到唔可以接受。
花生甜薄撑..... 只有一堆面粉粆糖,好似食緊面粉團。

又漏單,等足一個鐘都未有。
2018-10-03
午餐
2018-09-20 1715 浏览
突然間好想食久遺了嘅燒鵝,雖然好多地方都有賣燒鵝,但水準就不敢恭維了。而且我們只有兩個人又好難食得完半隻。正在思索中,在街上收到一張傳單,介紹荃灣半島漁港有燒鵝食,而且可以叫4份一隻,價錢只係一蚊咋,咁抵,係邊度揾吖,所以就即刻去揾食啦!叫咗三個餸,首先當然係燒鵝啦,以小玻璃盤盛上,下面以小臘燭去保溫,令鵝肉微暖,令鵝肉更香口。第二道是啫啫通菜煲,通菜只用通菜身,去除所有葉,加上香濃蝦醬,勁野味!最後一道菜係黃金鮮魷,做法同黃金蝦原出一徹,先特鮮魷上粉炸香,再以咸蛋黃返炒,咸香味道令人食個不停!
2018-09-09 869 浏览
今年父親節前後到這家飯店訂左一間房食飯, 打麻雀, 訂時又話唔使收訂己經覺得奇怪, 去到攞房時, 店員好惡咁話冇訂喎, 後來再查, 又話只訂火鍋, 唔係晚飯, 仲要無房, 搵到個經理, 態度好少少, 都係冇返間房, 老屈我地冇訂
2018-08-08 890 浏览
屋企人生日黎飲茶,一共叫左10寵野食,埋單$321。都算抵食。腸粉夠滑,蝦餃都真材實料既,好大粒蝦肉。不過燒賣麻麻地。推薦流沙包,睇住爸爸一邊食一邊流汁,好正。
腸粉夠滑,蝦餃都真材實料既,好大粒蝦肉。不過燒賣麻麻地。
推薦流沙包,睇住爸爸一邊食一邊流汁,好正。
2018-07-29 735 浏览
叫個最基本嘅煲仔飯都要催三次及等一個鐘, 結果我們因為趕時間走要叫個部長幫手取消, 部長直接話煲仔飯係要咁耐, 叫你下次唔好叫, 還要講得大聲過你, 唔好意思都冇聲, 都唔知呢啲乜嘢服務態度
2018-07-24 4708 浏览
早前,在新裝修的荃灣半島漁港酒樓食晚飯。 點了以下:炸蝦球 炸蝦球的外皮鬆香脆口,裏層的蝦肉還是鮮嫩、爽口、彈牙。 點了一份燒鵝。燒鵝的分量很多,件件皮脆肉嫩。從圖片中都可以看見, 燒鵝皮外面燒得脆卜卜的, 而裡面的肉質很嫩滑,入口油脂甘香,回味無窮。 蜜汁叉燒分量也很多,件件叉燒都是半肥瘦的。很久也沒說過半肥瘦的叉燒了~~ 油脂甘香,肉質腍滑,真不錯! 條鮮魚也很新鮮。 魚的眼睛還是晶瑩通透的,看得出是剛剛從水中捉上嚟即蒸即煮,新鮮是食得出來的~ 而且大廚控制的火候很好。 加上,雪白色的魚肉,質感一絲一絲的,肉質超級新鮮嫩滑。(成碟清晒)最後甜品點了 紅豆沙。這紅豆沙真不得了,我很久沒有食過「起曬沙」的紅豆沙,甜度適中。我點了晚市的套餐,有時還有1蚊優惠,價錢十分划算,下次會再來跟家人來這兒用膳(心心眼)。 (P.S:如果冷氣再涼小小就Perfect啦>V<)
早前,在新裝修的荃灣半島漁港酒樓食晚飯。

點了以下:

炸蝦球
炸蝦球的外皮鬆香脆口,
裏層的蝦肉還是鮮嫩、爽口、彈牙。

點了一份燒鵝。
燒鵝的分量很多,件件皮脆肉嫩。
從圖片中都可以看見,
燒鵝皮外面燒得脆卜卜的,
而裡面的肉質很嫩滑,入口油脂甘香,回味無窮。

蜜汁叉燒
分量也很多,件件叉燒都是半肥瘦的。
很久也沒說過半肥瘦的叉燒了~~
油脂甘香,肉質腍滑,真不錯!

條鮮魚也很新鮮。
魚的眼睛還是晶瑩通透的,
看得出是剛剛從水中捉上嚟即蒸即煮,
新鮮是食得出來的~
而且大廚控制的火候很好。
加上,雪白色的魚肉,
質感一絲一絲的,肉質超級新鮮嫩滑。(成碟清晒

最後甜品點了 紅豆沙。
這紅豆沙真不得了,
我很久沒有食過「起曬沙」的紅豆沙,甜度適中。

我點了晚市的套餐,有時還有1蚊優惠,
價錢十分划算,下次會再來跟家人來這兒用膳(心心眼)。

(P.S:如果冷氣再涼小小就Perfect啦>V<)
在荃灣區上班的我現在經常放工後同老公在荃灣搵食,食過不少不同類型餐廳,我向來最愛中日泰餐,今次要特別寫稿讚讚這間阿翁,火鍋店區區都有,但想要性價比高,坐得舒服,可以傾到偈,有大大盤海鮮食,讓客品嚐矜貴食材,服務周到,香港地實在難見!要再特別讚姐姐同叔叔嘅貼心服務,推介及講解會送俾我地的食材,菜式,然後逐一上,完全無漏單,上菜速到好快,一晚換3至4次碟,簡直酒店級服務。平日都只是298,9點後入座還有8折。我每次去打邊邊都會點的鴛鴦鍋底,但從未見過莞茜皮蛋湯底足料如此,連馬蹄都有。先送來蠔皇花膠扣花菇,是免費送的,蠔油獻沒有濃味到搶了花膠原有鮮味,剛剛好,花膠花菇都是大大件,又厚身,二人份都一樣足料,好滿足海鮮拼盤二人份,波士頓龍蝦,海蝦,貴妃蚌,元貝,青口,脆肉鯇,魷魚,龍躉片全部都是送的, 好豐富,睇到到興奮,全部大大隻!又新鮮,我平時不太喜歡食青口,但試了一隻後,發覺好鮮甜,沒有腥味! 海鮮除了火鍋,還送魚生刺身,有4款,平時酒樓好少請日式刺身師傅,因為人工成本高,所以完全看出老闆為提供客人多元化食物的用心。讚肉方面,牛頸脊是必送的,睇都知正,雪花剛好,不太肥,少少油份,加上牛味很

2002 浏览

鴛鴦鍋底

花膠扣花菇

海鮮拼盤

刺身

肉方面,牛頸脊是必送的,睇都知正,雪花剛好,不太肥,少少油份,加上牛味很濃,二人份都有一大碟,而且不是外面有些餐廳會切到簿到一下鍋,肉就散,所以一個字

牛頸脊

未送完,仲有每人送上一隻超巨型鳳城水餃,我原本還在想水餃要送先有?有咩咁巴閉,仲要一人送得一隻,但食過就明白到這水餃的食材成本,用上不下7,8隻原隻鮮蝦包,皮薄餡靚,要分幾啖品嚐,啖啖彈牙,蝦鮮味突出,不誇張,
超好味。

大大隻鮮蝦鳳城水餃

最後,當食到已經有6至7成飽的時候才開始點配料紙上任點的食材,encore了青口,還有滑滑很少食到,脂肪含量比一般肉少的鴕鳥肉,矜貴養顏的竹笙,似燕肉餃味的魚皮角。十分滿足!

免茶芥,加一後,都只不過是328一位
鴛鴦鍋底
花膠扣花菇
海鮮拼盤
刺身
牛頸脊
大大隻鮮蝦鳳城水餃
  • 鳳城鮮蝦水餃
或許,因為寸金尺土,BeautySearch 去過不少放題任食的食店,感覺總是逼逼的,令人坐得不舒服之餘,桌上想多放一、兩碟食物也有難道。但同時又限制時間,試問在有限的時間及空間裡,又怎能吃得大滿足呢?如果打算親朋好友相聚,想詳談一番,更不是最佳選擇! 早前,心血來潮 BeautySearch 來到荃灣千色匯1期6樓的《阿翁火鍋館》視察環境,佳因奶奶的生日快到了,是時候開始尋覓合適場地,一家人吃番餐。亦因此而發現了坐在阿翁火鍋館內,感覺確實大不同。 食客雖不少,卻沒有擠迫的感覺!而且,店內設計華美,又注入了點點時尚元素,有別於傳統的酒家,感覺舒適,更顯格調。 BeautySearch 最愛門前這水晶吊燈,設計新穎又不失氣派,令人注目。 當晚我與蝦子餅二人,就選擇了這款任飲任食海鮮火鍋,最重要是『無限時』,我倆可以慢慢享用。 這任飲任食設有先雞鍋,後火鍋,但由於雞鍋是辣的,所以,我們取消了雞鍋部份!是夜,我們揀選了清清地「冬瓜瑤柱鍋」。 火鍋加熱需時,店員先揣來一碟大花膠,不是說笑喔,那片花膠的確很大片,尺寸與我的手掌相約,而且炆得軟腍,每一口都充滿膠質,絕對是女士們的恩物,還搭配了花

如果打算親朋好友相聚,想詳談一番,更不是最佳選擇!

火鍋加熱需時,店員先揣來一碟大花膠,不是說笑喔,那片花膠的確很大片,尺寸與我的手掌相約,而且炆得軟腍,每一口都充滿膠質,絕對是女士們的恩物,還搭配了花菇及椰菜,每人一份,相當滋味。

另外還附送了刺身拼盤,三文魚、日本魷魚、希靈魚、北寄貝,全部冰凍鮮味,媲美日式放題

再來的是海鮮火鍋的主角「環球海鮮盤」,份量按人頭計算,我們二人已有這股氣勢,大伙兒前來,一定更驚人! 當中包括:海蝦、蟶子、元貝、龍躉、大青口、鱔片、魷魚等,相當豐富,而且每一款海鮮都相當新鮮。

連龍蝦都相當有份量! BeautySearch 還是第一次吃火鍋時有龍蝦相伴,感覺份外矜貴。

矜貴美食還有「阿翁極級牛頸脊」,頸脊指牛頸至牛膊中間的一段肉,由於活動量較多,肉質相對結實爽滑,肉味較濃郁,優質的油花佈會尤其密集,色澤嫩紅。只需灼幾灼就食得, 爽滑味濃,其實打邊爐不一定要吃肥牛喔!

平常吃任食火鍋,BeautySearch 甚少會揀選餃子這類易於飽肚的食物,但阿翁的「至尊水餃皇」真的不可不吃,皮薄餡靚,而且用料相當豐富,食落啖啖肉,令人滿足!

還未到自選火鍋環節,BeautySearch 已覺半飽呢!所以,最終我們不是選擇了很多火鍋配料,肚子已滿呢!

值得推薦的,是駝鳥肉,因為真的不少所有火鍋店也有提供,尤其吃膩了肥牛,可選駝鳥肉代替,更富嚼勁喔!另外,鮮蝦滑也是不可錯過的火鍋配料之選。

用餐优惠
試食活動
2018-07-02 653 浏览
早兩日一家人行開荃灣,係商場水牌見到一間叫阿翁火鍋館,佢地有一個$298無限時任食火鍋,所以今晚晚飯決定選這兒了,一行三人入店後立即安排入座,店員亦很有貌,現場環境唔錯地方都幾大,並安排我們坐卡位,好快侍應將調味料拼盤送到枱上,講下小食先,有三款自取小食(支竹豬肚、豬腳同青瓜),三款都好食👍🏻前後有兩個雪櫃亦有多款汽水飲品無限供應,講返食物先我地叫左個鴛鴦鍋(芫茜皮蛋拼沙爹),然後再送上招牌牛頸脊、刺身(三文魚、帶子、帶子同希靈魚)、花膠冬菇同龍蝦海鮮拼盤等,擺到成張枱都係野食真係非常豐富,至於任食食物方面: 美國肥牛片、豚肉片、午餐肉、炸響鈴、墨魚滑、脆鯇片及鱔片等,整體食物都新鮮美味,特別推介牛頸脊,好好食有肉味肥瘦適中,這間阿翁火鍋館,無論整體食物,環境,店員服務質數都好好(時常來換碟同加湯),最重要係無限時可慢慢傾同慢慢食,這間高質任食火鍋絕對值得向鐘意打邊爐既大家推介😋😋👍🏻
2018-06-25
2018-07-01 731 浏览
又到星期三搵食夜 好耐無同媽媽食過中菜啦今晚走左上去千色匯6樓邑半島漁港勁抵食 做緊$1優惠 有雞/叉燒/燒肉/鵝 任㨂我地㨂左$1半隻文昌雞 雖然平 但質素唔差喎雞肉嫩滑 而且好夠味 唔洗點汁已經好好味重有薑䓤大魚頭煲 用上新鮮魚頭 上枱時熱辣辣 一開蓋香味四溢 魚頭骨炸到十分香脆 肉質好滑 而且唔腥重有黑椒野菌牛仔骨 又係香噴噴到不得了野菌好香黑椒味 而且吸晒啲肉汁 送飯一流牛仔骨唔會太靱 好有口感最後店員重送上飯後甜品。芝麻糊
又到星期三搵食夜 好耐無同媽媽食過中菜啦

魚頭骨炸到十分香脆 肉質好滑 而且唔腥

重有黑椒野菌牛仔骨 又係香噴噴到不得了
野菌好香黑椒味 而且吸晒啲肉汁 送飯一流
牛仔骨唔會太靱 好有口感

最後店員重送上飯後甜品。芝麻糊
2018-07-01 4236 浏览
過左父親節,各大百貨公司大減價,放工後去荃灣千色店逛逛,逛完就喺商場搵間酒樓吃晚飯,揀左商場六樓半島漁港酒樓最近做緊推廣,推出四款一元美食,分別係極品bb豬,紅燒bb鴿,海南文昌雞,黑椒燒鵝,如果都係唔啱,仲可以用六十八蚊點原隻波士頓龍蝦仲有兩款晚市優惠三寶,一個價錢就可以食到三道菜底,都幾抵當然唔小得各款新鮮海鮮同埋中式小菜好快上湯焗開邊龍蝦就送到,龍蝦夠晒大隻,肉夠厚,龍蝦鮮味很濃,肉質夠爽又夠彈抵食三寶(生汁明蝦球)蝦球用薄粉炸脆,配沙律味生汁,香脆又惹味,蝦球新鮮又彈牙抵食三寶(清蒸富貴班)雖然係特價,但石班質素絕不差,魚肉嫰滑,班味夠濃,加上廚房蒸煮火侯剛剛好,十分美味,魚汁還可以用來撈白飯抵食三寶(蜜汁叉燒皇)叉燒外皮香脆微焦,有淡淡蜜糖甜味,肉質夠嫰,十分惹味原來埋單後還有紅豆沙送,總結這間半島漁港菜式夠多元化而且有多款特價菜式,味道又相當不錯,兩人共四百元,相當便宜

仲有兩款晚市優惠三寶,一個價錢就可以食到三道菜底,都幾抵

當然唔小得各款新鮮海鮮同埋中式小菜

抵食三寶(生汁明蝦球)

蝦球用薄粉炸脆,配沙律味生汁,香脆又惹味,蝦球新鮮又彈牙

抵食三寶(清蒸富貴班)

雖然係特價,但石班質素絕不差,魚肉嫰滑,班味夠濃,

加上廚房蒸煮火侯剛剛好,十分美味,魚汁還可以用來撈白飯

抵食三寶(蜜汁叉燒皇)

叉燒外皮香脆微焦,有淡淡蜜糖甜味,肉質夠嫰,十分惹味

2018-06-28 411 浏览
荃灣有好多好味的食店,最近在吃貨朋友介紹下來到位於千色匯的半鳥漁港 / 阿翁火鍋館,此店是6樓全層, 位子很寬落及很乾淨光猛,不用等就有位子, 分開了小菜和火鍋區,小菜區位於大門入口, 火鍋區就接近後門位置;選了火鍋, 被安排坐在四人卡位,更加舒服呢~這裡是無限時任食火鍋,每人本身已包一份海鮮, 刺身極級牛頸脊, 手餃皇, 熱食:冬瓜瑤柱湯底 - 很少有的清新湯底,瑤柱比想像中多,而且配火鍋料很不錯,不會過濃海鮮拼盤 - 龍蝦,海蝦,青口,扇貝,花甲,鱔片,斑片,魷魚片,份量也不少,而且每樣都很新鮮,正牛頸脊 - 二人份量已經很大碟,吃完整碟都不需要再加牛肉,很淋很有肉味~好食刺身 - 三文魚,帆立貝,希靈魚及北寄貝各兩片,沒雪味,不錯花菇配花膠 - 花膠很大塊又夠淋,花菇超厚身,比想像中好味~至尊水餃皇 - 大大隻,裡面有很多蝦~不錯飲品方面都是常見的可樂,忌廉,七喜,忌廉鮮奶等等基本上吃完以上的東西,都已經飽了大半 再點了少許食物已經超滿足~食物方面樣樣都很新鮮,而且加湯和收拾東西方面都很快手~不過因為近後門位置, 所以冷氣略為不夠其餘各方面都值得再encore
不用等就有位子, 分開了小菜和火鍋區,
小菜區位於大門入口, 火鍋區就接近後門位置;

選了火鍋, 被安排坐在四人卡位,
更加舒服呢~這裡是無限時任食火鍋,
每人本身已包一份海鮮, 刺身極級牛頸脊, 手餃皇, 熱食:

至尊水餃皇 - 大大隻,裡面有很多蝦~不錯

飲品方面都是常見的可樂,忌廉,七喜,忌廉鮮奶等等

基本上吃完以上的東西,都已經飽了大半

再點了少許食物已經超滿足~

食物方面樣樣都很新鮮,
而且加湯和收拾東西方面都很快手~
不過因為近後門位置, 所以冷氣略為不夠

其餘各方面都值得再encore