餐厅: 南記粉麵 (福苑)
资讯:

餐厅: 南記粉麵 (福苑)
资讯:

2018-09-05 220 浏览
今日行過旺中,諗住搵下野食,成日聽人講話南記好好食,我自己就未食過喇,咁d人成日話好食,咁咪試下囉,入到去,見到有下午茶餐,咁就叫左個酸辣湯米線,有招牌春卷同埋魚片,酸辣湯都幾惹味,值得一提既係佢下午茶餐都幾多餸,魚片爽口彈牙,我平時麻麻地食魚片,但呢個係食完可以再想食多一塊,唔錯唔錯!至於招牌春卷,真係幾好食,呢d係咪叫魚腐,食落有d似鯪魚肉,但又無咁腥,又唔會太黏口,都真係唔錯,仲有野飲送,可惜真係下午茶份量,食完唔太夠!
2018-08-21 334 浏览
食過香港島所有既南記,試埋旺角唯一一間,呢間堂食唔好食,差過港島果邊,唔知係咪因為廚房手勢唔同,不過外賣係好食好多,唔知點解。南記最出名係佢既特式魚蛋春卷,好特別,其他地方食唔到如果可以改進一下呢間堂食既質素,一定吸到更多人

南記最出名係佢既特式魚蛋春卷,好特別,其他地方食唔到

如果可以改進一下呢間堂食既質素,一定吸到更多人
2018-08-02 478 浏览
想起酸辣野,就會想起南記酸辣湯底😋旺角中心對面上樓的,開左南記粉麵,今晚一於帶男友去試下,因為佢未食過有幾好味😝鍾意食南記既人,必食酸辣湯底,湯底味道足夠,好多酸菜,可選小辣、中辣及大辣,轉河粉最好味,河粉好滑。除左酸辣湯底,還有蕃茄湯底、麻辣湯底選擇。餸既款式選擇有好多,招牌春卷、辣豬肉片必試😍魚蛋、墨魚丸好彈牙好味👍加$20有一碟炸春卷。招牌春卷可以散買,用來打邊爐最適合。南記辣醬打邊爐或食粉麵用好惹味,好夠辣
2018-07-24 360 浏览
今晚好夜先收工所以就去下旺角嘅南記都食晚餐旺角嘅南記就係新之城對面要行一層樓梯上去今次我打算轉一轉口味試試吓大什河 有南記招牌春卷牛丸魚蛋魚皮餃墨魚丸而我最鍾意食嘅就係佢嘅招牌春卷有香又軟真係好好味第二鍾意食嘅就係魚皮餃同埋墨魚丸今次是呢一個嘅大什河 清清地加埋春卷真係冇得彈最適合唔食辣嘅你今次經過仲見南記出咗新嘅小食炸春卷粒! 身為春卷fans 嘅我梗係要叫黎試一試啦 又香又脆加埋啲椒鹽簡直係新推介今次炸春卷粒粒仲可以同朋友一齊share 大家都覺得好新鮮好好味再飲埋豆漿簡直係我嘅南記套餐
今晚好夜先收工所以就去下旺角嘅南記都食晚餐

今次炸春卷粒粒仲可以同朋友一齊share
大家都覺得好新鮮好好味

再飲埋豆漿簡直係我嘅南記套餐

2018-06-30 485 浏览
對上一次食南記已經係差不多一年前嘅事,因為以前在港島區上班可以經常食到, 但自從轉了公司後通常在新界覓食😉今日難得出城專登兜路來到旺角呢間南記..點了招牌春卷辣豬肉麻辣米線..(而那些少少紫菜是友人夾給我的😁)和細豆漿。另外再叫了一客招牌春卷 。招牌春卷仍然覺得好好味南記的米線比平時食開的米線是幼少少的..我覺得口感幾好,反而炸春卷我覺得麻麻地,一來比較油,二來椒鹽實在太多了已經蓋過本身春卷嘅味道!豆漿就不過不失啦!
今日難得出城
專登兜路來到旺角呢間南記..

另外再叫了一客招牌春卷 。
招牌春卷仍然覺得好好味
2018-06-26 330 浏览
平民膳食可能會話錯佢,雖然香港米線鋪有好多間,但唔一定間間都好食……黎到南記,我最鍾意就係叫佢個大腸酸辣米線, 佢呢個酸辣湯,你會食到酸嘅味同辣嘅味,唔似外面有一啲鋪頭,你只係食到好辣,但係嗰種辣得來並唔係香辣🤔米線唔會太硬, 又唔會煮到過晒火林晒...有時我鍾意另外再加佢個炸魚蛋,彈牙爽口👍🏻

平民膳食可能會話錯佢,
雖然香港米線鋪有好多間,
但唔一定間間都好食……
黎到南記,我最鍾意就係叫佢個大腸酸辣米線,
佢呢個酸辣湯,你會食到酸嘅味同辣嘅味,
唔似外面有一啲鋪頭,你只係食到好辣,
但係嗰種辣得來並唔係香辣🤔
米線唔會太硬, 又唔會煮到過晒火林晒...
有時我鍾意另外再加佢個炸魚蛋,彈牙爽口👍🏻
2018-06-21 324 浏览
譚仔平時就食得多,南記真係未食過。今日係附近做完野,朋友建議之下就一齊去試下。聽聞個春卷係依度既必試之選,就叫個全日超值套餐既招牌滋選A2。價錢唔係平,淨係因為懶得諗配咩餸,又有必食既春卷配我想要既蕃茄湯連飲品。招牌滋選既配料有辣雞肉,春卷,魚片,冬菇配蕃茄湯底。春卷無話想象中咁好食,只係普普通通既一條炸腐皮魚卷,勝在夠大條。雞肉同魚片都係普通,唔算特別好食。但勝在冬菇夠吸引,好大隻又厚身,咬落去啖啖菇肉,好juicy,好入味。湯底就蕃茄味唔夠,色就夠但唔係好有蕃茄果種酸另外仲叫多左個小食,又係偏貴,廿幾蚊,數埋得果五片肥牛。辣就係辣,雪藏味都幾重,但見到個份量真係唔係幾爽囉。仲要厚一厚既芽菜係底,唔食芽菜既我真心幾無奈,寧願比多片肥牛我好過。下次都係搵返譚仔阿姐叫返個蒜泥白肉無咁嬲!

招牌滋選既配料有辣雞肉,春卷,魚片,冬菇
雞肉同魚片都係普通,唔算特別好食。
湯底就蕃茄味唔夠,色就夠但唔係好有蕃茄果種酸
A2招牌滋選

另外仲叫多左個小食,又係偏貴,廿幾蚊,數埋得果五片肥牛。
辣就係辣,雪藏味都幾重,但見到個份量真係唔係幾爽囉。
辣爽爽肥牛

下次都係搵返譚仔阿姐叫返個蒜泥白肉無咁嬲!
$60 (宵夜)
2018-06-15 253 浏览
聽男朋友講呢間野好好食,成日無位。今日就試下食呢間,我叫左菜肉雲吞酸辣米線 ,男朋友叫左春卷紫菜米粉,加杯大豆漿。佢話呢間野最有名係春卷,但我麻麻地鍾意食湯魚肉春卷,所以覺得無咩特別,但咁既價錢食到咁既質素既野,算唔錯至於我個菜肉雲吞酸辣湯底,比較淋,應該浸左好耐,酸辣湯底,我叫左小辣,味道還不錯,配菜有芽菜,酸菜,韮菜,腐皮都比較足料,36蚊算係咁。不過服務就麻麻,可能唔係太夠人,自助式都唔好比太高期望

不過服務就麻麻,可能唔係太夠人,自助式都唔好比太高期望
2018-06-01 342 浏览
$58雖然唔係好食得辣平時亦都幾乎唔會嗌麻辣但係我都覺得南記嘅麻辣湯底好正🤣呢個麻辣湯底唔會令我覺得太鹹就算越食越辣都會好想繼續食落去😙堂食嘅時候仲可以自己加啲醋調下味加完醋就會變得更加開胃☺️最後仲有樣好重要嘅野就係一樽凍冰冰嘅可樂🤤
[牛𦟌肥牛肉大腸麻辣米線] $58
加完醋就會變得更加開胃☺️
最後仲有樣好重要嘅野
就係一樽凍冰冰嘅可樂🤤
2018-05-24 322 浏览
全線南記係五月十一至十六號期間,無論任何時段,凡出示優惠圖,買滿四十五蚊或以上,就會送兩條春卷或一杯大豆漿或汽水🤓但係店內有位女店長定唔知經理,態度非常惡劣,當我想查問及確認優惠詳情時,卻唔耐煩多番喝罵「你唔好講野住」,原來係女店長都唔清楚需要致電向上級求證,今時今日咁樣對客人講野既服務態度,未食都真係已經一肚氣😡👁‍🗨 牛魔王(6.5/10)💲57自從上次食完🍅湯底後,就漸漸愛上左佢,因為香濃既番茄湯底帶有啖啖蕃茄肉,可以話係一試難忘😂牛魔王有肥牛、牛丸、牛腩,黎到真係成碗滿曬肉,最後連我呢個食肉獸都食唔曬💁🏻‍♀️牛丸夠彈牙,但呢次嘅肥牛同埋牛腩比較韌身同痴牙,如果腍番啲會更好🤔👁‍🗨 魚腐酸辣米線 + 牛丸(7/10)💲37 + 8朋友又係食酸辣小辣😂不過今次叫左牛丸同魚腐,吾知點解南記既牛丸總係香口啲,特別好味,至於魚腐就得兩舊,我偷食左少少🙈感覺幾好味,中間腍腍地🔛 整體評分(7/10)

👁‍🗨 牛魔王(6.5/10)💲57

👁‍🗨 魚腐酸辣米線 + 牛丸(7/10)💲37 + 8

🔛 整體評分(7/10)
2018-05-13 767 浏览
-四寶紫菜河🍜($42)招牌春卷,牛丸,魚蛋,墨魚丸,招牌春卷依舊都係咁好多食☺️而且有紫菜😍丸類十分爽口彈牙😋同埋,下次都係食米線好過河粉😂-玫瑰茉莉茶🌹($9)玫瑰花味好香😍 估唔到都幾好飲☺️-春卷脆脆🥖($20)其實係炸左嘅春卷😂 味道不算太特別☺️-Name🏠:南記粉麵(Nam Kee Spring Roll Noodle Co. Ltd)地址📌:旺角西洋菜街138號福苑1樓(港鐵旺角站 D2 出口, 步行約1分鐘)價錢💰:四寶紫菜河($42),玫瑰茉莉茶🌹($9),春卷脆脆($20)#南記粉麵 #namkee #namkeenoodle #hkfoodie #foodielifeinhk #hkig #food #hkfood #foodporn #instalike #hklover #foodie #followme #like4like #香港 #followforfood #likeforfood #tagforfood #instafood #相機食先 #dinner #foodagram #平價美食 #dessert #美食 #lunch

四寶紫菜河🍜($42)
四寶紫菜河

玫瑰茉莉茶🌹($9)
玫瑰花味好香😍 估唔到都幾好飲☺️
春卷脆脆🥖($20)
其實係炸左嘅春卷😂 味道不算太特別☺️
春卷脆脆

#南記粉麵 #namkee #namkeenoodle
四寶紫菜河
春卷脆脆
2018-05-05 292 浏览
留學半年韓國 就半年冇食南記 😪諗住係韓國去食果唯一一間分店 點知好遠好遠 ~真係好掛住 😪一番黎就即刻黎食啦😍😍😍🤤🤤🤤次次必叫 腩肉春卷 次次食都會諗 究竟佢D春卷係點整?點解咁好食😭😭😭半年冇食 份量足夠 味道依然!😼😼抵佢紅到韓國!
  • 魚肉春卷腩肉米線
2018-04-26 250 浏览
一向食開譚仔今次係第一次試南記🤣南記嘅茄湯無咁甜不過夠酸味同埋唔會過鹹☺️最近仲新出咗春卷脆粒$20有9粒迷你春卷😆微脆嘅外層包住軟腍嘅魚肉從來未食過南記春卷嘅我覺得幾surprise😍春卷嘅表面仲有啲淮鹽所以好惹味🤤最後仲有一定要讚嘅就係佢地嘅冬菇!菇味濃郁之外仲非常厚肉🤘🏻
一向食開譚仔
$20有9粒迷你春卷😆
微脆嘅外層包住軟腍嘅魚肉
從來未食過南記春卷嘅我覺得幾surprise😍
春卷嘅表面仲有啲淮鹽所以好惹味🤤
最後仲有一定要讚嘅就係佢地嘅冬菇!
菇味濃郁之外仲非常厚肉🤘🏻
2018-03-18 645 浏览
幾年冇食南記粉麵,最近兩公婆同朋友响旺角行完街,決定食南記做晚餐,老婆叫咗"雙拼有營套餐",係魚肉春卷加貢丸河粉,個餐配咗一碟疊到好高嘅蠔油生菜,所謂"有營套餐"嘅有營所在應該就係指哩碟生菜,$40一個餐算係幾抵食。我自己就點咗"魚肉春卷牛腩蕃茄濃湯米線",蕃茄濃湯對辦夠濃郁,酸甜適中,我幾乎飲晒咁滯,牛腩就稀少咗啲,但係我朋友嗰碗啲牛腩就又多又大舊,食麵啲牛腩都少過人,唔通連個天都唔鍾意我。朋友叫咗碟魚片頭小食同我分享,竟然係全晚嘅亮點!非常爽滑彈牙!一試愛上!每次去南記都一定會叫魚肉春卷嚟食,講真唔係咩驚為天人嘅美食,但係就好似一個習慣一樣,自自然然就會叫春卷食,究竟點解呢?可能係一份親切感,我同南記春卷已經成為咗老朋友。

2018-03-16
2018-03-18 490 浏览
前 (16-3-2018 Fri)晚同老公,男友人JT夫婦o係旺角買完波鞋後醫肚,o係冇idea之下,MY提議o黎呢o度食河粉,啊,好呀.行o左一層樓梯上到o黎,冇乜位,不過幸好有一圓枱客o岩o岩走,咁就有位坐,呢o度似連鎖快餐店咁,自己出去買飛攞o野食,我就先同MY買,睇o左好耐,我要o左$40.00o既B,雙拼有營套餐,要魚蛋春卷,貢丸河配生菜,飲豆漿.買完拎埋位就到老公買,佢都買o左好耐至返o黎,佢要o左$44.00o既魚蛋春卷牛腩番茄濃湯米線,加$9.00要可樂.我冇留意JT同MY食咩o野,但MY有碟魚片頭同我o地share,食吓先,好彈牙同鬆軟,佢o地落o既椒鹽唔多,o岩o岩好吊味,唔錯. 而我碗河粉呢?魚蛋春卷平平無奇,口感唔及魚片頭;貢丸一啲都唔香,重衰過o係佳寶買o個啲;河粉一般;個湯淡而無味,我係咁落魚露食,成碗粉份量其實唔係好多;豆漿唔係好凍唔緊要,但味道好淡,溝水同冇豆味,飲到最後重飲到粉,即係開粉豆漿?生菜就正常冇問題.而老公o既o野食呢?我完全冇食過,只俾我相機食.o係食o既時候,MY夾起佢o既牛腩俾我o地睇係好大舊o既,而老公之後話俾我聽,佢自己o個碗o既牛

魚片頭

魚蛋春卷,貢丸河配生菜,凍豆漿

而老公o既o野食呢?我完全冇食過,只俾我相機食
魚蛋春卷牛腩番茄濃湯米線加可樂

魚蛋春卷牛腩番茄濃湯米線加可樂
o係食o既時候,MY夾起佢o既牛腩俾我o地睇係好大舊o既,而老公之後話俾我聽,佢自己o個碗o既牛腩係碎濕濕o既,咁都得?

味道係1.64分

其他:
呢間o野升降機係唔開,有個行動不便o既客人離開時,問佢朋友可唔可以叫職員開升降機俾佢用.雖然呢係一樓,但樓底高,正常人行都覺得有啲攰,唔明點解佢o地唔開.

呢篇食評只計我食過o既o野.
2018-03-16
魚片頭