2014-03-24 2793 浏览
味道 - I love it!!!魚肉春卷 - 彈牙, 食多會滯八爪魚丸 - 彈牙, 鮮味酸菜好有咬口嘅!!!!原來中辣係唔辣嘅!!!本身要河佢俾米線我!!!again and again and again!!!味精勁重手環境 - 裝修全部新嘅!!! very clean, very organised服務 - 姐姐們見客食完即收, very efficient衛生 - very clean, I told u
味道 - I love it!!!
魚肉春卷 - 彈牙, 食多會滯
八爪魚丸 - 彈牙, 鮮味
酸菜好有咬口嘅!!!!

原來中辣係唔辣嘅!!!
本身要河
佢俾米線我!!!
again and again and again!!!
味精勁重手

衛生 - very clean, I told u

2014-03-09 2367 浏览
超嬲呀,雖然唔係cwb呢間分店買,我係上環買,但外賣隻碗居然受唔到力,而全爛,一朝美好心情在於此,一pat屎!年年加價,好心搵d靚既外賣碗啦!第一次嬲到要上黎即刻寫食評!味道一般

味道一般
2014-03-08
外卖自取
2014-02-05 2407 浏览
較早前吃雪糕及丹麥酥吃飽了,雖然已在宜家行逛企圖幫助消化,奈何到了晚飯時間依然好飽;銅鑼灣果然是銅鑼灣,四周餐廳都大排長龍,既然胃口不大,又不想呆等,我倆來到很久沒光顧的南記吃個簡單粉麵。南記裝修十年如一日,未至於全滿,但基本上要搭枱。找了座位後,我便到櫃枱點菜,本來只打算吃經濟招牌湯河,即招牌春卷﹑魚蛋及牛丸(各兩件)湯河,只是$26而已。後來看到紫菜四寶河,即多了紫菜及墨魚丸的湯河,也是$34罷了。正打算落單之際,又看到一個大雜錦湯河,除了有剛才的四寶外,還有魚皮餃,心想:反正這裡的湯清如水,吃紫菜沒能吸收濃湯等同嘥料,所以決定多付$3放棄紫菜,改吃雜錦湯河了。老公反而簡單,只點了魚蛋河($23咋),另外我再加了可樂,飲品反而貴,$8一杯。沒辦法啦!食物定價那麼低,怎能不在其他地方賺回來呢!付款取票後等拿吃的,不過可能大部份配料已預備好,基本上我一坐下老公已把食物端來了。兩碗湯河的湯底一樣,都是清湯。老公的魚蛋河有四粒魚蛋,大量魚片,其中一件更是厚厚的魚片頭呢!堅抵!至於我的雜錦湯河,除了招牌湯河的配料每樣兩件外,墨魚丸及魚皮餃竟有三件,湯粉又多,我懷疑是兩人用的。春卷色澤金黃,不

付款取票後等拿吃的,不過可能大部份配料已預備好,基本上我一坐下老公已把食物端來了。兩碗湯河的湯底一樣,都是清湯。老公的魚蛋河有四粒魚蛋,大量魚片,其中一件更是厚厚的魚片頭呢!堅抵!至於我的雜錦湯河,除了招牌湯河的配料每樣兩件外,墨魚丸及魚皮餃竟有三件,湯粉又多,我懷疑是兩人用的。春卷色澤金黃,不知多少年沒吃南記春卷了,一吃,味道也是依舊美味,首先沒有腥味,既香又有一種獨特的味道,又有咬口,一啖春卷一啖河粉,讓人追吃。牛丸﹑魚蛋及黑魚丸都是一般貨色。而魚皮餃呢,可能也是很久沒吃,所以覺得美味。

除了上述清清地的湯粉,其實還有米綫的,配料也有較濃味的腩肉﹑牛腩等。墊餐盤紙更印有店出售的火鍋料連湯包,分2-3人及4-6人的份量,又有牛肉﹑菜,當然少不得招牌美味春卷及其他雜丸,豬骨湯底也預備好,超方便,最適合我這些懶人呀!雖然這裡環境是一般舊式快餐店格局,食物選擇不多,但這裡的定價真的超低,我們一人一粉加可樂都只是$68,反而較早前的甜品索價百元,正餐比甜品還要平宜。除了價錢,就是那個春卷已足以讓我回來了!

雜錦湯河$37/魚蛋河$23/可樂$8
2014-02-03
雜錦湯河$37/魚蛋河$23/可樂$8
2013-11-01 1948 浏览
南記是快餐式經營的魚蛋粉, 下午茶時段, 這款三寶河+ 凍檸茶, 只係$24, 確係抵食... 雖然價錢平, 但質數也不錯, 河粉也算滑, 雖說是下午茶, 但份量也沒有減少, 這樣的價錢還有三餸, 春卷, 牛丸和墨魚丸各2件, 味道也不錯, 特別是春卷, 裡面不會只是一團麵粉。這裡的調味料放在店舖一角的架上,須要時可以自取,我加了冬菜,口空吃了一粒,超咸!但浸左湯之後,咸咸香香的送河粉,非常滋口! 唯獨是店舖的確有點殘舊,卡位的梳化都爛開晒,玻璃窗看上去蒙查查的,雖說租金很貴,這樣的價錢,南記還在銅鑼灣還站得住腳已經非常犀利,但還是要注意一下門面吧!

2013-10-18
2013-10-09 1553 浏览
南記是久不久便想起要來的店子, 通常在銅鑼灣都會去波斯富街那一邊, 今天意外地來的這一間在怡和街的, 感覺十分不好, 除了因為是周日, 被很多印傭包圍之外, 衛生環境也比較差, 先打了一個折扣。每次來都點牛丸, 春卷小鍋米線, 今之要了小辣, 怎知道一點辣味也沒有, 怎麼搞的?每碗米線都有的配料有腐片, 韮菜,肉碎, 那腐皮硬得像膠紙也有一陣“粟”味,吃弓一口便放在一邊。牛丸的貨色好像也和以前點不同, 以前的比爽口, 現在的⋯⋯好像有點四海牛丸的感覺。 還好的說是米線的質地, 仍然是那麼爽滑有彈性。 南記似乎退步了, 還是只是這間店的問題呢?

牛丸 春卷小鍋米線 (小辣)
2013-09-29
有時候我會心血來潮想起某一種食物,於是會很想馬上吃到,多等片刻都不想,而當你吃不到想像中的味道時,會再去嘗試,直到吃到的能滿足我的味覺,我才能罷休,於是便能不吃這種食物了,可以待好一陣子都不用再吃到。  早一陣子,我突然很想很想吃魚蛋粉,很自然地,我就想起了南記,雖然我從來沒有試過南記,但看著它的分店開得愈來愈多,免不了想慕名一嚐。  於是我就來了這一家的南記。  這間南記環境似乎比較亂,食客似乎很多,但食客離去後,桌子都來不及清理,食客只好把用過的盤子移一移,便坐著吃了。  我點了招牌三寶河,因為能一次過能吃到魚蛋粉(魚蛋+河粉),又能吃到招牌春卷,以及牛丸。而且價錢還夠便宜,22元。  湯底很清,需要調味的話可到調味站自由添加菜甫、辣醬、辣椒油,而河粉非常爽滑,沒有黏著叠成一團的,也不會很油膩,魚蛋夠爽口,春卷是腐皮卷著魚肉,雖然春卷是鎮店的名物,但我倒是有點失望,就只不過是一團處理了的魚肉被腐皮包著而己,沒甚麼特別啊。不過以這個價錢,三個願望都滿足了,還能奢望甚麼呢?  奶茶比較遜色,茶味欠奉,而且不夠熱,熱是我對食物的基本要求,但連這個都做不到了。

於是我就來了這一家的南記。

招牌三寶河+熱奶茶
2013-09-10 896 浏览
同多年前嘅味完全一D都唔同but still ok..但竟然比起上次有進步大辣春卷墨魚丸魚皮餃小窩米粉(大辣)Very nice!!!魚肉春卷, 招牌小食! 超好食!湯入面有肉碎, 韭菜, 芽菜,酸菜等等~魚皮餃-皮鮮餡靚, 個皮同餡好滑墨魚丸彈牙今次辣得好開心Serivce ok
同多年前嘅味完全一D都唔同
but still ok..
但竟然比起上次有進步
大辣春卷墨魚丸魚皮餃小窩米粉(大辣)
Very nice!!!

魚肉春卷, 招牌小食! 超好食!
湯入面有肉碎, 韭菜, 芽菜,酸菜等等~
魚皮餃-皮鮮餡靚, 個皮同餡好滑
墨魚丸彈牙
今次辣得好開心
Serivce ok

2013-08-20 708 浏览
好local, 做香港人生意ge食店. 係香港仔起家, 已經差晤多有20年歷史. 真真正正係香港人嘅飯堂.好中意佢個”代言人”, 講出左 “香港仔” 嘅特點. 肯拚搏, 有上進心, work hard! Play hard! 相信係好多香港人嘅共通點~~銅鑼灣怡和街分店曾經有加租風波, 可能會結業, 不過好彩最後都解決, 大家可以繼續食到街坊價ge米線!講到價錢, 真係好抵食! 大大碗米線一般都晤過四十蚊! 係銅鑼灣呢個地區真係好ok~腩肉米線+春卷 (中辣)腩肉: 其實南記嘅腩肉一向都係用豬頸肉做, 晤係五花腩. 各有各好, 豬頸肉無咁多肥肉, 同爽口d. 而呢度嘅腩肉係比較入味.春卷: 魚肉春卷, 招牌小食! 超好食!米線: 有小小煙韌, 有小小米味, 軟綿綿, 幼得黎晤易斷~湯: 入面有肉碎, 韭菜, 芽菜等等~Overall: 其實一間普通local 麵店黎講, 正常都無咩service/ 環境可言, 但去呢度真係食佢嘅味道同價錢. 香港人嘅味道!
腩肉米線+春卷 (中辣)
春卷: 魚肉春卷, 招牌小食! 超好食!
: 入面有肉碎, 韭菜, 芽菜等等~
春卷

2013-08-16
春卷
2013-07-13 540 浏览
本來想吃的餐廳大排長龍,於是跟同學改來這裡吃。原以為是以茶餐廳形式經營,怎料是快餐店形式,購票後自取麵餐。全店最便宜的鴛鴦米線不過二十二元,所以我便點了它。麵食有兩粒牛丸、兩片魚蛋、兩條春卷,每種菜都有兩樣,可能因此叫「鴛鴦」。標榜清湯,這碗的米線弄得很出色,麵條順滑又彈牙。而食材方面,魚片雖爽,但略嫌調味料有點重;牛丸香口彈牙;春卷該叫做腐皮卷,炸得不油,而且肉香豐富。可是,說它好吃又談不上。話說回來,這裡的麵有點像在家裡亂做的「宅宅麵」。
鴛鴦米線
全店最便宜的鴛鴦米線不過二十二元,所以我便點了它。
標榜清湯,這碗的米線弄得很出色,麵條順滑又彈牙。
可是,說它好吃又談不上。

話說回來,這裡的麵有點像在家裡亂做的「宅宅麵」。
2013-07-11
2013-04-06 402 浏览
南記愈開愈多間, 本人覺得最大同坐得最舒服的係怡和街呢間,有2層同埋坐位唔會太迫, 旁邊仲有卡位叫左個清湯魚肉春卷米線魚肉春卷依舊好食, 每次黎南記都必食魚肉春卷唔油, 入面既魚肉彈牙一碗有4條好足料, 但米線相對無譚仔咁多係銅鑼灣唔駛30蚊既晚餐, 係M記以外另一平價之選
南記愈開愈多間, 本人覺得最大同坐得最舒服的係怡和街呢間,
有2層同埋坐位唔會太迫, 旁邊仲有卡位
叫左個清湯魚肉春卷米線
魚肉春卷依舊好食, 每次黎南記都必食
魚肉春卷唔油, 入面既魚肉彈牙
一碗有4條好足料, 但米線相對無譚仔咁多
係銅鑼灣唔駛30蚊既晚餐, 係M記以外另一平價之選
2013-04-01 240 浏览
同多年前嘅味完全一D都唔同...失望至極以前D中辣小窩米線會係紅色而家大辣都冇色D湯冇以前咁好飲不特止淡到死...似滚水加鹽加辣粉...唔通变連鎖店之後keep唔到?其他分店不嬲都唔够呢间正...估唔到連呢间都同化埋...今次食大辣春卷魚皮餃小窩米粉好彩春卷同魚皮餃都仲好食魚皮餃-皮鮮餡靚, 個皮同餡好滑春卷-一貫好味彈牙都唔知番唔番去好...
同多年前嘅味完全一D都唔同...
失望至極
以前D中辣小窩米線會係紅色
而家大辣都冇色
D湯冇以前咁好飲不特止
淡到死...
似滚水加鹽加辣粉...
唔通变連鎖店之後keep唔到?
其他分店不嬲都唔够呢间正...
估唔到連呢间都同化埋...
今次食大辣春卷魚皮餃小窩米粉
好彩春卷同魚皮餃都仲好食
魚皮餃-皮鮮餡靚, 個皮同餡好滑
春卷-一貫好味彈牙
都唔知番唔番去好...
2013-01-02 170 浏览
呢度o既春卷最出名,其他食物都好穩陣,每次黎都唔會失望。今次食左 :小鍋米線 - 湯底酸酸甜甜,酸菜好多又好味,牛展好香滷水味,唔太淋,有咬口,春卷係另加o既,因為我每次都要食個至安樂。紫菜四寶河 - 四寶有春卷,魚蛋,牛丸同墨魚丸,樣樣都ok。唯一唔滿意係個洗手間衛生麻麻,老板要注意一下啦。

呢度o既春卷最出名,其他食物都好穩陣,每次黎都唔會失望。

今次食左 :

唯一唔滿意係個洗手間衛生麻麻,老板要注意一下啦。
紫菜四寶河,足料,樣樣都好味。
小鍋米線,牛展好味,有趙頭第一次食,愛上了 (當然要加我知愛o既春卷)
兩個人連飲品都係82蚊,份量足,抵食
2012-12-22
紫菜四寶河,足料,樣樣都好味。
兩個人連飲品都係82蚊,份量足,抵食
  • 紫菜四寶河,小鍋米線
2012-12-28 74 浏览
lunch去了這裡食野, 叫了個小窩米線$29 + $6有豆將米線小酸辣, 好開胃春卷唔油,好好食 牛丸夠實, 好夾, 好彈口米線幼幼的, 唔1出面那些好大的一碗, 都係唔晒 係銅鑼灣食到$30一餐真係好抵
lunch去了這裡食野, 叫了個小窩米線
$29 + $6有豆將
米線小酸辣, 好開胃
春卷唔油,好好食
牛丸夠實, 好夾, 好彈口
米線幼幼的, 唔1出面那些
好大的一碗, 都係唔晒
係銅鑼灣食到$30一餐真係好抵
2012-12-28
2012-07-17 79 浏览
聽friend講..喺東大街開咗間南記..其實之前都揾過喇...但揾唔到...可能太多食肆喇果邊....睇到眼都亂於是趁呢兩日放假...就落去果邊作地氈式搜查結果...終於都揾到喇...但佢個位真係太唔好...因為係街尾←←←或者叫街頭都得總之以東大街嚟計...佢呢個算係泠清位...唔怪之得我之前揾唔到啦如果唔識南記嘅人...係唔會入去試..因為佢前面已經俾兩間安利同王林記霸哂d客...←←←呢兩間比較出名入到去...間舖比較細...以我去過幾間南記嚟計...呢間最細一如以往...先買餐後取麵...但個收銀好似好無精神咁...有dd趕客嘅感覺我叫咗個豬腩肉小窩米線+招牌春卷...如果唔係鍾意食佢哋d春卷...我真係唔要呀乜都要加錢...春卷加$7.....d餐又無跟嘢飲...叫埋嘢飲盛惠$49....都唔平

friend
可能太多食肆喇果邊....睇到眼都亂
於是趁呢兩日放假...就落去果邊作地氈式搜查
如果唔識南記嘅人...係唔會入去試..

2012-07-09 64 浏览
這是某天晚上的晚餐。因中午吃得太飽的關係,晚餐吃少一點好了。走著走著,與友人晃到怡和街附近,看到大大的香港"仔"的招牌,噢是南記。家住九龍的小妹,甚少會到位於港島的南記,記得南記的招牌春捲是很不錯的,好!今晚一於南記見。店舖有三層,不過三樓沒有開放,兩層也座無虛席,快餐店型式,自己找位自己買票自己取餐。雖然如此,價格在現在物價來說算得上相宜,一碗麵二十大元,酸辣米線三十大元,在黃金地段的銅鑼灣來說是非常可接受的價位,因此當晚人們絡繹不絕,要花點時間找空位。我的雙併酸辣米線,要了招牌春捲拼魚餃。酸味較多,入口酸而不辣 ,面上的辣油雖然看上頗多,不過是不辣的,有點可惜。要上的春捲依然好味,腐皮味和魚肉味配合得很好,炸過的外皮帶點香口,好吃!魚餃呢,就要一般的魚餃,外皮挺彈牙好咬。友人的鴛鴦河,多了腐皮加四元,湯底沒什麼特別,就是加了他們的配料鹹冬菜會變得好吃。不過被朋友笑說是婆婆口味!哼,好吃的又那有分年齡呢嘻嘻。