2015-01-13 1255 浏览
話說今個星期六同個frd行銅鑼灣行到攰, 大定最後就決定左去南記醫下肚,吃個簡單粉麵,我地都很久沒光顧的南記,南記裝修十年如一日,沒什麼大改變。銅鑼灣印象中有三間分店,分店開得愈來愈多,有一間係利舞台對面,而有一間係怡和街呢度,而佢呢間怡和的間分店有兩、三層,都幾好座位,都不怕冇位座。有時,口痕痕會想食下粉麵,好鍾意去粉麵檔食下野,因為夠快價錢都合理。 我點了招牌三寶河,因為能夠一次過食到魚蛋粉、牛丸,又能吃到招牌春卷,最正當然係招牌春卷,咁食過南記當然都會知唔係春卷黎,應該都係魚肉做,真係幾味道。而我個frd又叫左腩肉米線。其實南記的腩肉一向都係用豬頸肉做,而不是牛腩。所以想食牛腩就不會去南記,但係食個春卷,首選一定係南記。

2014-12-30 1047 浏览
今日去行工展會,工展會入面有好多野食,不過。。。。點解要迫,又要企係度,仲要有機會俾人整污遠服去食呢?所以我決定了在入去之前食飽先其實每次去南記食,我都只食呢個。。。。小鍋米線配兩份魚肉春卷首先,夠熱係好重要既,就算是配料都係熱既。魚肉春卷好香,又不會太脆太熱氣,酸度剛剛好,我還加了冬茶令碗米線更香,除了魚肉春卷仲有配菜,好野味好香,三十幾蚊,感覺良好
所以我決定了在入去之前食飽先
2014-12-27
2014-12-05 1171 浏览
今晚反工, 放飯果陣時,同事話間好味味...於是督去食呢間,其實我之前聽都未聽過加入到去,勁香咯隻味!!! 入面好多人......好心急就叫野食.....我叫左個大辣既過橋火線原來,真系好好好味加! 好抵食咯! 先$32 就有過橋米線食...叫左大辣既...太好味啦!我好少可會食到有幸福既感覺....好好味阿! 佢既酸辣真系好酸好辣加! 我好幸福///食到我流鼻水...哈哈...講真果句...我覺得呢間好味過譚仔..同咪系causeway bay..食到$32 一碗...算系甘啦化呢間真系好抵食加! causeway bay 既朋友仔.快d過來啦~~

2014-12-03
2014-11-24 1657 浏览
從中學時期開始, 就已經很喜歡去南記吃一碗雙拼米線, 舊時地方比起現在簡陋, 而現在已經換上了橙色的牆壁了! 環境變好了, 食物也依然維持標準!  每次來也一定會點招牌春卷和墨魚丸, 南記的春卷最廣為人知的了! 我有8成會來南記吃的原因也是因為太愛它家的春卷! 配上清湯簡簡單單又是一餐! 一碗雙拼的米線有2條足料又長的春卷和3粒墨魚丸, 24蚊一碗算是非常值了! 用腐皮包著魚肉的春卷不論口感,味道也是讚的! 吃過那麼多次也還是覺得津津有味! 墨魚丸也不錯! 另外, 試了媽媽一片魚片, 第一次吃南記的魚片, 感覺一般和遜色! 口感差, 沒有很彈牙, 非常普通! 連愛吃魚片的媽媽也不喜歡呢!南記的一碗米線量不算多, 女生可能還算足夠, 但對於男生來說可能需要加菜或是點其他套餐才夠飽呢! 雖然吃的是清湯底, 但吃完米線後始終會感到口渴的! 這是味精所賜吧!
連愛吃魚片的媽媽也不喜歡呢!

春卷墨丸米線
2014-11-23
春卷墨丸米線
2014-11-14 1093 浏览
在旺區如銅鑼灣,要醫五壯府都要花不少錢,我低下層收入不多, 在食方面應慳則慳啦! 南記粉麵不但便宜, 比一分錢就有兩分貨比你,大大碗。叫了兩碗先70幾蚊碗米線勁多料, 清湯底, 有魚片頭, 魚蛋, 魚皮餃及魚腐, 以魚字開頭的配料都包含其中。我通常會倒小小辣椒醬來蘸點搭住食,, 醬料自助式拿取, 會有個醬料櫃。另一碗就叫了酸麻豬肉片, 酸菜令到我胃口大。開, 個湯底幾辣,要用清湯溝貨。 肉片肥瘦分明, 也異常入味, 仲有很多芽菜爽爽地, 米線煮透夠滑,想食酸辣米線, 唔洗次次都譚仔咁悶, 呢度多好多配料, 對我呢d 貪心架人, 叫到成碗料多過麵, 真係50元內已可窮風流。
叫了兩碗先70幾蚊
  • 小鍋米線
2014-11-06 1031 浏览
昨天晚上吃了牛展小窝米线,和老公两个人分吃一份,感觉份量还是很足的!值得一说的是它的味道,因为我不吃辣所以没有加辣,清汤米线酸酸的味道中透着点甜丝丝,简直是我的最爱!里面的牛展肉份量很足,感觉也很优质。补充一点就是喜欢麻辣的朋友可以自选麻辣的程度,桌上也有各种麻辣调料。总体来说真是不错
总体来说真是不错
2014-11-05
2014-10-29 1760 浏览
5月4日, 講就講話平時食米線成日都食譚仔, 但其實我地最鐘意食嘅平靚正米線首選係南記!::: 牛展清湯小鍋米線 ::: $31呀菲唔食辣, 食親米線都只會食清湯, 而食過咁多間清湯米線做得最好嘅可以算係南記~ 因為佢個湯清得嚟唔會淡茂茂, 而係有味之餘仲做到平時酸辣走辣嘅效果! 特別鐘意佢d酸菜, 味道酸中帶甜兼大大粒有咬口! 配料方面, 雖然春卷係南記名物, 但麻麻地炸野嘅呀菲都係鐘情鹵水牛展多d~ 牛展份量多, 肉質軟淋又鹵得入味, 配埋爽滑彈牙嘅米線食一流!::: 春卷酸辣小鍋米線 ::: $31南記必食當然唔少得春卷, 一碗米線大大碗仲竟然有4條春卷, 份量超足夠! 呢度嘅酸辣湯底係可以話完勝, 味道酸酸甜甜得嚟唔會太嗆, 酸菜、腐竹、炸醬同韮菜呢d配料都好夾, 米線又唔會太淋彈性剛好~ 春卷質地彈牙魚味好夠, 浸下個湯底仲會有淡淡嘅酸辣味!::: 凍檸茶 ::: $12凍檸茶大大杯~ 茶味濃檸味足~ 正!南記係不論堂食或外賣都係好味兼抵食嘅! 只恨佢d分店開得唔夠譚仔多...

::: 牛展清湯小鍋米線 ::: $31
牛展清湯小鍋米線
::: 春卷酸辣小鍋米線 ::: $31
春卷酸辣小鍋米線
::: 凍檸茶 ::: $12
凍檸茶大大杯~ 茶味濃檸味足~ 正!
凍檸茶
2013-05-04
牛展清湯小鍋米線
凍檸茶
春卷酸辣小鍋米線
2014-09-10 1560 浏览
話說今個weekend同同學行銅鑼灣攰左, 就去左南記醫肚... 佢間野有3層, 好鬼多位, 吾洗驚冇位食..仲有岩岩裝修完令左好多今次就嗌左個 貢丸魚餃雙拼清湯麵, 味道方面, 以$24蚊一碗黎講都算係物超所值....份量方面, 佢d麵都好夠食, 一人一碗都夠飽肚...總括黎講, 3個字, 平令正!!下次試埋個麻辡米缐先!
今次就嗌左個 貢丸魚餃雙拼清湯麵,
味道方面, 以$24蚊一碗黎講都算係物超所值....
份量方面, 佢d麵都好夠食, 一人一碗都夠飽肚...
總括黎講, 3個字, 平令正!!

下次試埋個麻辡米缐先!
2014-09-06
2014-09-01 1562 浏览
睇完戲已經9點半,仲有啲擔心南記已經收左工,好彩未啫~自從向男友介紹左「南記」呢個品牌後,我地間唔時都會食下~上次以優惠價買左6張小鍋米線COUPON(好似係以原價大概9折買嘅,但推廣期已完),今日用埋佢~我地今日食魚片春卷小鍋米線同牛展春卷小鍋米線春卷同魚片都好味,魚片食落微微爽口,不錯~牛展煮得夠入味,易咀嚼~加埋個多料湯底:勁多酸菜﹑芽菜﹑韮菜同肉碎,好味好味~行開見到要試下喇,新界區未有分店呢~
睇完戲已經9點半,仲有啲擔心南記已經收左工,好彩未啫~

自從向男友介紹左「南記」呢個品牌後,我地間唔時都會食下~

小鍋米線
我地今日食魚片春卷小鍋米線同牛展春卷小鍋米線

春卷同魚片都好味,魚片食落微微爽口,不錯~

牛展煮得夠入味,易咀嚼~

加埋個多料湯底:勁多酸菜﹑芽菜﹑韮菜同肉碎,好味好味~

行開見到要試下喇,新界區未有分店呢~
2014-08-23
用餐优惠
優惠券
小鍋米線
2014-08-19 1543 浏览
今日出cwb主要都係要同一眾好友聚一聚 很久沒有四個人的組合出街了 張相質素唔係咁靚因為主要唔係影碗粉 但係為左食評有相可以唔係齋講 所以cut左個碗粉出黎 三寶河 其實本人第一次食南記 因為好友推介可以到南記一試 所以我們到來 南記價格大眾化 只需二十多元有個下午茶餐 扺到爛啊 可以自己加辣同配料 等餐時看到員工會把粉逐一放上磅秤粉的重量 應該是每碗同一份量 春卷好好味 丸好爽 河粉好味 加辣椒醬 好好食又辣好爽

南記價格大眾化
只需二十多元有個下午茶餐

扺到爛啊

春卷好好味
丸好爽
河粉好味
加辣椒醬 好好食又辣好爽
2014-07-29 1768 浏览
貪心,點了大什錦河($37)。有招牌春卷、牛丸、魚蛋、魚皮餃、八爪魚丸。招牌春卷有咬口,味道也佳,絕對稱得上招牌。反而其他如牛丸、魚蛋、魚皮餃、八爪魚丸未見突出牛丸、八爪魚有咬口,但無咩味魚蛋、魚皮餃普普通通魚蛋比較淋身但出色既招牌春卷絕對可以令人再道光顧。再加杯涷檸菜($6)就是愛那份港式。

招牌春卷有咬口,味道也佳,絕對稱得上招牌。

反而其他如牛丸、魚蛋、魚皮餃、八爪魚丸未見突出

牛丸、八爪魚有咬口,但無咩味

魚蛋、魚皮餃普普通通
魚蛋比較淋身

但出色既招牌春卷絕對可以令人再道光顧。

再加杯涷檸菜($6)就是愛那份港式。
2014-07-25
  • 春卷
2014-07-18 1583 浏览
成日聽同事講話南記既春卷好好食, 終於入去試第一次, 春卷其實似係炸魚蛋卷, 有少少彈性, 調味校得好好, 而且唔細條, 而湯底就似一碗滾完麵的水, 沒有特別味道, 但一碗春卷河都只係要$23, 又超值又好食~
春卷河

2014-07-17
春卷河
2014-06-22 1672 浏览
今日黎到同朋友一齊食,見到佢依個大雜錦湯河,已經吸引到我喇,有四寶之外,另外仲有魚皮餃,之後再加多幾蚊就有杯野飲,算係經濟喇。買完飛,好快就有得食,朋友同我既兩碗湯河既湯底都係清湯。佢既魚蛋河就有四粒魚蛋,同埋好多魚片,竟然咁好彩仲有片頭,抵玩,到我既雜錦湯,有墨魚丸同埋魚皮餃三件,而且好多粉,好彩肚餓,唔係食唔到。首先佢依到既春卷色澤金黃,味道真係好好,首先最緊要既係無腥味,又夠香又有一種出面食唔到既味道,夠咬口,真係會追住黎食。相反牛丸同魚蛋就比較一般,所以都係春卷出色D,依到仲有米綫嫁,配料就有腩肉,牛腩比較濃味既野,唔知佢用咩湯底呢,如果用番依D既話我諗就一般喇,因為佢依個湯都比較清淡,所以配米線食應該唔太得,如果用另外濃D既湯等佢吸哂味咁就會好食D。
買完飛,好快就有得食,朋友同我既兩碗湯河既湯底都係清湯。

2014-06-10 1600 浏览
叫咗個有齊春卷魚皮餃魚蛋牛丸墨丸嘅米粉,但丸類食品唔彈牙,肉質鬆散,同名店冇得比,就算一般粉麵店都有啲好食過佢!招牌春卷就果然係招牌菜,夠香夠滑又夠味,魚皮餃亦有油香。下次,只叫呢兩樣好了。
2014-05-27 1885 浏览
自從沒再在銅鑼灣上班就沒吃過南記了 ><最少有一年沒吃過吧~點了四寶紫菜河 & 大什錦河 河粉的的粉量還算多!!!!!四寶紫菜河($34) 的味道比較上沒有那麼單調~這款都是有丸、春卷 >< 但配了紫菜的湯確實比較好味。這是 - 大什錦河($37)。有各種的丸和春卷,還有魚皮餃 但湯就比較普通。不過這裡的春卷和以前一樣都是那麼好吃的喔!!其實有看到這店開了不少分店~應該逐漸變得有規模起來吧(?)連豆漿的包裝也有南記的logo !! ($10 @ 大杯裝)
自從沒再在銅鑼灣上班就沒吃過南記了 ><
最少有一年沒吃過吧~

點了四寶紫菜河 & 大什錦河

河粉的的粉量還算多!!!!!
四寶紫菜河($34) 的味道比較上沒有那麼單調~
這款都是有丸、春卷 >< 但配了紫菜的湯確實比較好味。
這是 - 大什錦河($37)。有各種的丸和春卷,還有魚皮餃

其實有看到這店開了不少分店~應該逐漸變得有規模起來吧(?)
2014-05-21
$45.5 (晚餐)