2016-10-11 1977 浏览
雙拼(春卷+墨丸)米線 $28加配生菜$6Total$32⋯初嘗南記粉麵,對於新界的朋友來說是非常陌生。嘗過後實屬不錯,起碼價值合宜,在銅鑼灣中的學生好選擇,而且快餐店的迅速形式,令上班一族也可一嘗。其實整體與譚仔相差不遠,只是較便宜點但同時質素沒譚仔好。以墨丸為例,或者真的吃慣了譚仔的墨丸,覺得南記不夠彈牙和味道沒了鮮味。但招牌春卷卻讓我驚豔。其實所謂「春卷」是腐皮包魚肉卷,是有特色,而且能魚肉鮮味,索湯後更特別。不過⋯⋯春卷並不脆,由一開始就已經「淋」,稍有失望。生菜和米線正常份量,加生菜後也只是$32,我覺得可以接受又能吃得均衡☺️。假日中午時間,也有不少外籍傭工來吃喝相聚。下次到銅鑼灣多一個選擇,希望也能嘗嘗這裡的辣湯底。@hktpy 《K》
雙拼(春卷+墨丸)米線 $28

@hktpy 《K》
2016-10-10
午餐
2016-07-02 4603 浏览
下午茶時間食野真係特別平,一碗連豆漿都係$25,傻的嗎?又係我最愛的春卷!一如既往,我每次都係食瀨粉墨丸春卷,都係正既,墨丸爽口彈牙,春卷係出面食唔到既味道,真係食上隱!豆漿就係細杯既,份量剛好~
下午茶時間食野真係特別平,一碗連豆漿都係$25,傻的嗎?

豆漿就係細杯既,份量剛好~

2016-06-30
2016-06-10 3544 浏览
啱啱經過南記粉麵,見到舖頭係樓上。口痕痕就上了樓上試下!好耐無食過佢哋個d 春卷!有些懷念!於是,我就叫了招牌河,不過轉了米粉。春卷尚算不錯!裡面有魚肉,但皮不脆!牛丸幾彈牙,有口感,牛肉味!魚丸同樣彈牙,無乜魚味!湯底不夠魚味!所以自己要加辣汁同鼓油!不過廿幾蚊就算啦!
啱啱經過南記粉麵,見到舖頭係樓上。
口痕痕就上了樓上試下

不過廿幾蚊就算啦!
2016-04-28 3849 浏览
係銅鑼灣30蚊食一餐飽嘅,真係有D難,南記係食得飽之餘又好吃嘅,30蚊唔洗一大碗招牌河,太令人感動,落單之後稍微等左一陣已經食得,招牌魚蛋食極都唔厭,係第二到食唔到呢種味道,好彈牙完全唔會覺得淋,外面層皮好似食緊響鈴咁,河粉好彈好滑,雖然係清湯底但唔會覺得無味,就算無哂魚蛋,就咁撈湯都可以,食完成碗粉之後連湯都想飲埋
2016-04-25 2247 浏览
一個人食lunch,天氣嚴熱,又落雨,想食D濃味D既野,一諗就諗起南記米線,湯底濃味辣味適中酸菜又夠味,仲有佢既招牌既魚肉春卷,其實係魚肉炸腐皮卷,但只此佢一間有得食,真係未食完已經諗住過幾日再食過, 見隔離食緊牛腩,我下次又試下先!銅鑼灣店仲要坐得舒舒服服好過旺角好多,旺角店我成日都覺得佢冷氣唔夠,每次係旺角食全身都流哂汗!
  • 春卷小鍋米線
2016-04-13 1818 浏览
平時中午落灣仔南記都大排長龍,今日係銅鑼灣濕平完都成八點幾,餓餓地黎到南記柯打左碗酸辣小鍋腩肉春卷米線,碗米線酸辣程度恰到好處,酸酸地唔太辣,腩肉薄薄地,加埋招牌春卷,呢碗野係今晚濕平完既最好ending,好味同唔洗等位,讚!
2016-04-13
2016-03-13 1623 浏览
今次來食發現新麻辣口味...珍寶小窩米線,鐘意食麻辣嘅我當然要試試。小辣食落都算幾辣,不過麻辣辣少少都可以接受,而起南記第一次食珍寶小窩,每款餸有三粒,有魚蛋、墨魚丸、牛丸、魚皮鮫、春卷,又幾多餸,都祇食,好味,我較喜歡墨魚丸同春卷,墨魚丸夠彈牙明顯有墨魚粒粒,春卷一直都係南記中至愛,脆脆地又幾香口、浸落湯唔會好熱氣,米線唔會太'林'適中。
麻辣珍寶小窩米線
2016-02-24
  • 麻辣珍寶小鍋米線
2016-02-12 1791 浏览
睇完戲,大家都想食少許嘢再返歸!粉麵都係一個好選擇!大家一致認為想食呢間!去到呢度人山人海,好在有3層,先帶小朋友行到上頂先至搵到位,一張圓枱坐晒7個人!一、二樓係四方枱!三樓係圓枱!地方裝修簡潔!不過人太多,抽氣唔太夠,比較焗!坐低之後再落一樓落單兼取食物, 雖然幾層之間有𨋢!但𨋢又唔上3樓!取咗食物之後我搭𨋢上2樓再行多一層!上上落落!落單後食物極速出菜,廚房極有效率!取好食物可以在每層樓梯位一個櫃度落調味料,但⋯⋯自家製辣椒醬同冬菜已經見底!無店員有時間補充! 招牌河粉($26):叫比肥髀食!河粉太淋,一夾就斷,湯底唔太鹹,魚蛋唔彈牙,無魚味,牛丸少許彈牙,但牛肉味唔濃!春卷外層腐皮索晒湯,中央魚肉彈牙!好味! 大腸小窩米線($34):自己最喜歡呢度嘅大腸,鹵得入味,大腸彈牙!湯底少辣香濃,配菜韭菜香,腐皮滑,今日可能無芽菜,轉咗黃芽白,雖然索湯但自己唔鍾意食黃芽白!今日米線太淋,唔彈牙! 凍柚子氣泡茶($15):柚子味道唔太濃,無冰唔會太凍,氣泡唔多,不過茶味清爽!解膩比豆漿好!客人太多,所以收銀同廚房都極快手!車輪手唔停!簡單快食!

客人太多,所以收銀同廚房都極快手!車輪手唔停!

簡單快食!
2016-02-10
2016-02-02 1442 浏览
知唔知咩叫”香港仔味既魚蛋粉?”,係港島區我地可以成日見到呢句口號,因為係出自「南記」既,我呢D新界人好少過海,如果要我諗食咩,我通常都會話食南記啦!好耐無食啦,今次黎懷緬下個「牛腩春卷小鍋米線」,個湯酸酸辣辣,十分開胃,而且唔會有層油浮面,所以次次我都飲一半湯,呢個湯同上海既酸辣湯唔同,呢個比較稀,但酸辣味都重!D米線軟林林,煮得岩岩好,唔會太硬身,仲有D彈牙!牛腩比起我以前食就差左D啦,今日D牛腩有D”UN”,放入口好耐都哎唔開,感覺上D牛腩唔係咁靚,同時牛腩無乜味,吸收唔到個湯既酸辣味。至於春卷,我一向都覺得南記既春卷好好味,平時聽春卷就會諗起酒樓既春卷,脆脆既,入面係素菜,但係呢度既春卷入面唔脆架,入面應該係類似魚肉既東西,食落有D魚肉既少少腥味同彈牙! 林林既春卷浸係湯入面,吸收左個湯既酸辣同精華,兩條春卷真係唔夠喉呀!
大豆漿
2016-01-18
大豆漿
2015-12-22 2002 浏览
響銅鑼灣睇完專科醫生,窮到燶左,但都要食飯架,惟有搵間平平地既,彌補一下荷包既嚴重創傷。一向都知南記評分高,又就腳,就去試下。南記門口好窄,但入到去原來有兩層,大把位,唔駛等,正!四寶紫菜河 ($37),有招牌春卷、牛丸、魚蛋、墨丸,清湯湯底夠味,唔會水鬼尿,已經成功左一半;三種丸都夠彈牙,魚蛋絕無腥味,唔錯;最後試下招牌春卷,面頭係炸過既,入面係魚肉,好惹味,加埋紫菜,好好味!酸辣小窩 ($34),揀左魚腐同招牌春卷。湯底酸多過辣,啱我食;個底有唔少芽菜、酸菜等配料,夠爽口;魚腐夠腍,有魚味。相比起清湯,酸辣湯更滋味。兩碗夾埋先$71,合乎經濟原則,而且味道確係唔錯,下次要再黎先得。

一向都知南記評分高,又就腳,就去試下。
南記門口好窄,但入到去原來有兩層,大把位,唔駛等,正!

2015-12-22
2015-11-15 3050 浏览
越出越開得多分店真係好易出事,水準難保持,招牌河湯底冇味河粉都新鮮軟滑,春卷已經食唔出入面係咩餡,魚蛋鬆泡泡都係冇魚味,牛丸爽口都ok,牛腩麵牛腩夠林又入味不過牛肉太貴越來越小,有牛湯底濃味返好好多,麵爽滑彈牙,調味吧入面成日冇放碗仔,個個用自己匙裝好污糟,辣椒醬味道特別食得辣一定要試試
招牌河
牛腩春卷牛丸麵
2015-11-14
招牌河
牛腩春卷牛丸麵
2015-11-03 1858 浏览
每次落堂後都特別肚餓,一個人想不到吃什麼就想起南記。吃南記的次數比較少,因為分店的位置對我來說都不大方便。雙拼粉麵只是$25,很久沒有吃南記都忘記了她的價錢竟是這麼相宜,能在銅鑼灣吃到$25 的晚餐,突然有點感動。原本想吃得低脂一點的,但看到招牌春卷,還是按捺不住,最後點了招牌春卷魚旦米線。2條春卷加4粒魚旦,抵食得很,又再一次感動,招牌春卷口感煙韌,沒有過多味精,魚旦彈牙,配上清湯,感覺健康一點,吃完又不會口渴。不過,米線的份量比較少,對於女孩來說份量剛好,男生或會不夠,希望荔枝角的分店快點開張,這樣上班又多一個午餐選擇。

希望荔枝角的分店快點開張,這樣上班又多一個午餐選擇。
2015-10-31
2015-10-12 2013 浏览
對於新界人來講,南記要過海先食到但都重係成日想食唔會嫌遠。此舖有兩層,但朋友好快就搵到角落位朋友話想食四寶河粉好耐,俾佢等到哈哈,我買飛後唯有耐心等候期待以久既春卷加酸菜揀埋大豆漿,很新鮮所以等一下都值得很喜歡酸菜我睇到宣傳紙話荔枝角開分店,太好啦,要去探探路啦
對於新界人來講,南記要過海先食到但都重係成日想食唔會嫌遠。

此舖有兩層,但朋友好快就搵到角落位

朋友話想食四寶河粉好耐,俾佢等到

哈哈,我買飛後唯有耐心等候

期待以久既春卷加酸菜揀埋大豆漿,很新鮮所以等一下都值得

很喜歡酸菜
我睇到宣傳紙話荔枝角開分店,太好啦,要去探探路啦
  • 春卷
2015-10-10 1853 浏览
其實早於幾年前在上環工作時,公司對面就是南記,當時經同事介紹曾吃過一次,但你要知道上環分店其實就是在中環與上環次間,午餐時間往往是極難找位子的,所以雖然蠻喜歡它的酸辣米線,之後幾年也沒再光顧。直至上年轉了新工作,有時候會在銅鑼灣上班,那裡的同事很喜歡吃南記,每星期都會吃一次,而那工作的午飯時間又頗為彈性,所以我又再有機會吃南記了。很多人拿南記和譚仔比較,更有人說喜歡南記的多不喜歡譚仔,反之亦然,而我其實兩者都喜歡的。雖然這裡跟譚仔一樣,送菜選擇不及車仔麵檔多,但這裡有我的最愛-豬大腸,和第一次吃過就喜歡上的春卷,而且其實這裡的送菜選擇還是比譚仔多了一點點。至於米線,個人覺得這裡的米線不及譚仔的彈牙,但又不算非常軟腍,都是可接受的。而份量就不及「貴版」的譚仔多,但與一般「平民版」的譚仔還是差不多的。而最愛當然是它的酸辣湯底,這裡的酸辣又與譚仔的酸辣不同。譚仔的酸辣比例大約是一半一半的,而南記的酸辣其實是酸多於辣,它的酸比譚仔的酸辣更酸,但辣度又沒有譚仔的辣,所以有些不吃辣的同事能吃南記卻吃不了譚仔。而其實我也吃過南記的小辣和中辣,南記的辣沒有譚仔那麼多等級,但這不是重點,重點是它的辣度是

而其實我也吃過南記的小辣和中辣,南記的辣沒有譚仔那麼多等級,但這不是重點,重點是它的辣度是頗飄忽的。在譚仔我可以吃到三小辣,在南記我吃過小辣,辣度極少,對於我來說與沒有辣味差不多,之後我又試它的中辣,想不到中辣和小辣的差距那麼大,吃起來會令人全身冒汗,辣再加上滾熱的米線,那次我辣得不能吃完整碗米線。但自那次之後又有一次,有同事試它的中辣,又說不是太辣,辣度可以接受(我肯定這同事能吃辣的程度跟我差不多,或者比我還低)。所以自此之後,我每次到南記都只點回酸辣米線了。
2015-02-09
  • 春卷
  • 酸辣
2015-09-22 1632 浏览
Lunch時間喺銅鑼灣都幾麻煩,周圍都爆晒,走去怡和街間南記碰下運氣。好彩呢間有兩層地方咁大,有位坐。叫左個招牌春卷牛腩小碢米線,加凍奶茶($50),份量依然夠多~招牌春卷每次都會叫~小碢米線都足料,酸菜芽菜腐皮等~係米線本身差少少總结:味道唔錯,價格唔貴好抵食
總结:味道唔錯,價格唔貴好抵食