2022-07-02 270 浏览
工作太累人,長假期前夕同朋友食餐飯輕鬆下。平時約朋友食飯通常都係西餐或者日本餐,今次就揀啲特式野,食印度及尼泊爾菜。通常印度菜都俾人感覺好重口味,未必岩食但試過呢間之後,我就改觀左。餐廳位置非常方便,由地鐵站行一兩分鐘就見到招牌,行上樓梯就到。.地方好大,坐得舒服仲有幾張window seat,可以望下街景。裝修亦非常有味道,全部都係木傢具仲有好多印度傳統畫作同裝飾。.食物方面除左單點仲有二至四人餐,不過我地就單點左。因為單點都唔貴呀,上環地方真係算好抵食。超細心既menu係中英對照,包你睇得明。.饃饃蒸餃 Chicken Momo HKD88 好傳統既一個尼泊爾、印度小食,有印度芝士或雞肉,我地揀左雞肉。餃子咬落去好多汁,正。.Chicken Tikka HKD88烤雞有成六大件,用鐵板上碟保持熱度,雞肉都算嫩,大大啖咬落去,爽。.Prawn Masala HKD112,Garlic Naan HKD26呢個好惹味,一定要叫Naan 點個汁 ,本身都好怕會好勁蒜味但食落都好okay! 同個汁真係好perfect match!! Prawn Masala 份量好多,有好多隻蝦呀。 .椰

饃饃蒸餃 Chicken Momo HKD88

Chicken Tikka HKD88

椰青 HKD42
食完再飲返啖清甜既椰青水做結尾,好滿足。

仲有幾款想試,下次要再約多幾位朋友先得。
2022-06-30
2022-07-01 170 浏览
☀︎ 𝗦𝘂𝗺𝗺𝗮𝗿𝘆:想食正宗印度咖哩又吾一定要去重慶大廈既⚗︎·̫⚗︎位於上環嘅「ʙᴀsᴍᴀᴛɪ」係擁有20多年歷史嘅老字號主打印度及尼泊爾菜裝潢以古色古香木傢俱配上紅磚頭為主調牆上掛上印度傳統畫藝掛畫滿有異國風情ғᴇᴇʟ呢📣('ᴗ' )و.◈ 炸米餅配薄荷汁 $⁸⁸打卡及吸睛度爆燈嘅開胃前菜波波型嘅炸米餅(ง •̀-•́)ง內裡裝滿肉碎,薯蓉,脆米等入口前先倒滿薄荷汁再一啖放落口,清涼薄荷汁加上薄脆米餅層次感豐富之餘,仲好ғʀᴇsʜ٩(ˊᗜˋ*)و.◈ 串燒雞柳 $⁸⁸雞柳以印度香料醃製,再以鐵板燒香肉質嫩滑,啖啖都係無骨雞肉外層帶微微脆香唧ᴅ檸檬汁落去,更能突出雞肉香•ᴥ•.◈ 牛油雞 $⁹² 。蒜茸烤餅 $²⁶Bᴜᴛᴛᴇʀ ᴄʜɪᴄᴋᴇɴ係每次食印度菜必點嘅菜式雞肉以大量香料醃製後再加入印度牛油為基底調製嘅印度咖哩濃濃嘅牛油椰奶香,濃稠香滑食牛油雞必配嘅一定係ɴᴀᴀɴ揀左薘鬆柔軟嘅蒜蓉印度烤餅沾上醬汁,微微蒜香又帶濃厚咖哩香兩者配合,真係ᴘᴇʀғᴇᴄᴛ˙Ⱉ˙ฅ.◈ 香燒馬友魚 $¹⁴²馬友魚外層焦脆,內裡肉質幼嫩外酥裡嫩嘅口感,鮮香撲鼻加點檸檬汁,令鮮味更突出⁽⁽ଘ( ˊᵕˋ )ଓ⁾⁾.◈
☀︎ 𝗦𝘂𝗺𝗺𝗮𝗿𝘆:
想食正宗印度咖哩
又吾一定要去重慶大廈既⚗︎·̫⚗︎
位於上環嘅「ʙᴀsᴍᴀᴛɪ」
係擁有20多年歷史嘅老字號
主打印度及尼泊爾菜
裝潢以古色古香木傢俱配上紅磚頭為主調
牆上掛上印度傳統畫藝掛畫
滿有異國風情ғᴇᴇʟ呢📣('ᴗ' )و

◈ 炸米餅配薄荷汁 $⁸⁸
打卡及吸睛度爆燈嘅開胃前菜
波波型嘅炸米餅(ง •̀-•́)ง
內裡裝滿肉碎,薯蓉,脆米等
入口前先倒滿薄荷汁
再一啖放落口,清涼薄荷汁加上薄脆米餅
層次感豐富之餘,仲好ғʀᴇsʜ٩(ˊᗜˋ*)و

◈ 串燒雞柳 $⁸⁸
雞柳以印度香料醃製,再以鐵板燒香
肉質嫩滑,啖啖都係無骨雞肉
外層帶微微脆香
唧ᴅ檸檬汁落去,更能突出雞肉香•ᴥ•

◈ 牛油雞 $⁹² 。蒜茸烤餅 $²⁶
Bᴜᴛᴛᴇʀ ᴄʜɪᴄᴋᴇɴ係每次食印度菜必點嘅菜式
雞肉以大量香料醃製後
再加入印度牛油為基底調製嘅印度咖哩
濃濃嘅牛油椰奶香,濃稠香滑
食牛油雞必配嘅一定係ɴᴀᴀɴ
揀左薘鬆柔軟嘅蒜蓉印度烤餅
沾上醬汁,微微蒜香又帶濃厚咖哩香
兩者配合,真係ᴘᴇʀғᴇᴄᴛ˙Ⱉ˙ฅ

◈ 香燒馬友魚 $¹⁴²
馬友魚外層焦脆,內裡肉質幼嫩
外酥裡嫩嘅口感,鮮香撲鼻
加點檸檬汁,令鮮味更突出⁽⁽ଘ( ˊᵕˋ )ଓ⁾⁾

◈ 雜菜咖哩角 $⁵⁶
與一般咖哩角不同
三文立體形嘅咖哩角
裡面主要係薯蓉,洋蔥,青豆,茴香等
外層較厚實,同時保持脆口感
咬落外脆內薯,配上薄荷醬
令咖哩角更惹味٩(•̤̀ᵕ•̤́๑)ᵒᵏᵎᵎᵎᵎ

◈ 特色香料茶 $²⁹。椰青 $⁴²
印度版奶茶,茶味比較清香
入口順滑帶點薑嘅辛辣同香料味
味道獨特,一試無妨❛‿˂̵✧
2022-06-25 66 浏览
重口味如我當然鍾情印度菜啦~除咗去重慶大廈中上環都有好多印度菜餐廳🇮🇳呢度嘅環境係數一數二嘅開揚而且座位距離夠晒遠食得好安心先嚟一客indian soup 🥣 其實中間粒ball唔知咩嚟成落有少少爽又有啲豆味好似係椰菜花豆腐餅咁個味好香唔會難接受點咗Fish Chilly🐟有四隻辣椒🌶🌶🌶🌶🥵個味道有啲似咕嚕魚而個辣係慢慢滲出嚟個炸漿食落煙煙韌韌好惹味Prawn Masala🦐有好多隻蝦蝦飲雖然未至於好大但就夠晒爽口個汁香料蕃茄味並重用嚟點naan一流Tandorri Chicken🍗唔想樣樣都咁濃味就點個鐵板烤雞醃得好入味烤得好香一上檯時吱吱響攪到我口水都流晒Garlic naan🫓 我鍾意呢度個garlic naan因為佢用新鮮蒜茸唔會勁重牛油味相對較light兩個人食清檯真係好誇張🤤🤤

重口味如我當然鍾情印度菜啦~
除咗去重慶大廈

唔會勁重牛油味
相對較light

兩個人食清檯真係好誇張🤤🤤
2022-06-24 154 浏览
🔴其實香港都幾多印度菜㗎🇮🇳元朗尖沙咀屯門中環都有試過🤭今次就試位於上環嘅印度皇👑🟠我食印度菜必嗌嘅就係garlic naan!!! 我真係超鍾意食naan‬ ܸ. ̫ .ܸ ‪ 呢度嘅garlic naan唔算係好濃味反而覺得幾好ദ്ദി^._.^點埋butter chicken嘅汁食真係好食🤭🟡butter chicken基本上就係naan不可缺少嘅嘢🤭我負責點汁食naan🤣男朋友就負責食雞肉🥹仲有個pullau rice都係嗌嚟撈汁食🤭印度米長條形啲又幾乾身撈汁一流🤭🟢主食仲嗌咗個lamb knee masala✨好食唔會太勁羊羶🤭我諗有食過印度菜都知其實masala係佢哋必落嘅嘢🤣不過上網睇原來係有好多款但都統稱係masala✨總之就係香料調味料啦✨🔵另外仲嗌咗個菜叫做Aloo Goni😮 其實即係椰菜花同薯仔🤭都係印度式味道不過唔係太濃味嗰啲✨唔難入口幾好食㗎🤭🟣仲送咗2個南瓜湯🎃飲落係似湯咖哩嘅味🤣⚫️飲品就嗌咗必嗌嘅mango lassi🥭同young coconut🥥呢度嘅Mango lassi不錯!係入到口嘅甜🙏🏻我之前飲過另外一間係入口即刻想吐返出嚟🤢因為係超甜🫣但呢到真係可

🔴其實香港都幾多印度菜㗎🇮🇳

• Mango  Lassi
  • Butter Chicken
  • 蒜茸烤餅
2022-06-18 58 浏览
🔖印度🇮🇳菜真係好少食🤣餐廳位置好方便,上環Exit C 行一分鐘就到。侍應們非常好客,會介紹下邊d係多人叫既食物。座位闊落,坐得幾舒服。🍽Butter Chicken $92原來牛油雞係印度菜常見既菜式,個汁濃得黎又帶甜。會食到雞有淡淡既炭燒味,幾香口。用呢個汁點薄餅幾好食。🍽Prawn Masala $112正常蝦🦐,大概10隻左右。🍽Sizzling Paneer $136上菜個下都幾架勢,好似上鐵板餐咁,熱辣辣,喳喳聲。以為會好芝士,點知成舊咁食完都好似無咩芝士味😂我食緊d乜?可能係文化既差異😆「芝士」🍽印式煎餅$32我鍾意食呢個多過千層餅,呢個食落有d似「沙翁」既味,但無糖的。一黎到岩岩炸完超超超熱!!

🍽Butter Chicken $92

🍽Prawn Masala $112
正常蝦🦐,大概10隻左右。

🍽Sizzling Paneer $136

🍽印式煎餅$32
2022-06-17 237 浏览
就嚟父親節 唔想又去茶樓/食放題咁冇新意?上環站C出口行一分鐘就到 價錢唔貴 食物高質@basmati_hongkong 由印度人主理👍🏻夠正宗印度皇以紅色為主 乾淨企理舒服 店員仲好熱情除了單點菜式 更有2人/ 4人套餐 設中文翻譯.Pani Puri 🧆揀咗超有印度風情 夏日必食嘅炸米餅才為前菜 内餡係混合香料的薯蓉 再倒入冰涼的薄荷汁可按個人喜好加辣醬 酸酸辣辣 一啖一粒好過癮.Paneer Momo 🥟初嚐饃饃餃子 有兩種口味:印度芝士/ 雞肉芝士不多 内餡與菜肉餃相近 外皮好薄好煙韌亮點反而係個印式辣醬 夠惹味!層次昇華不少.Butter Chicken 🥘每次食印度菜都會點牛油雞 吃起來不感油膩反而嚐到濃濃的香料味 雞肉更是超級嫩滑香濃惹味唔辣 配白飯或印度烤餅最適合不過.Prawn Masala 🍤另外選擇了一款辣的主食比較吓 馬沙拉燴蝦辣味係慢慢滲出嚟(小辣)香料搭配十分巧妙每道菜都各有特色 蝦的份量也不少 完全冇伏.Cheese Naan 🧀印度咖哩又點少得烤餅 軟靭而容易入口的質地再把邪惡指數升級 印度芝士薄餅 内餡勁多芝士配合印度料理一同沾醬食用 既惹味又食欲大增
就嚟父親節 唔想又去茶樓/食放題咁冇新意?
上環站C出口行一分鐘就到 價錢唔貴 食物高質
還能從殼中挖出香甜椰子肉 整體來說都很滿意
  • 芒果酸奶
  • 炸米餅配薄荷汁
2022-06-10 254 浏览
這間印度餐廳Basmati位於上環站出口附近,由居港印度人主理,菜式十分正宗,得到清真認證。店內裝修富高級印度風格,有經濟的二人或四人套餐,也可以散叫單點。侍應非常好客,會跟客人聊天,安排食品的辛辣度,符合食客需要。Lamb Knee Masala - $188兩大隻羊膝炆得很軟腍,輕易用刀叉分出羊肉,有著濃厚的羊肉味,幾乎沒有羊羶味;香氣濃郁的咖哩一點都不辣,反倒有著很重的蕃茄味和少少甜;可再用吸管吸吮骨中央的骨髓湯汁,有點像啫喱。Beef Madras - $102很多塊牛腩炆得同樣軟腍,咖哩有較重的印度香料味和椰漿味,有少少辣容易接受。Garlic Chicken - $96印式蒜蓉雞有六塊全肉的雞腿肉,整塊塗滿蒜香,肉嫩多汁,熱騰騰的鐵板更煎香接觸面,入口有少少檸檬汁的清新。Paneer Pakodas - $78即叫即炸的芝士球,包裹著傳統印式芝士Paneer有點像水牛芝士,也有洋蔥和青椒等蔬菜,配兩款印式酸辣醬好獨特。Garlic Naan - $26外皮酥脆、內心鬆厚柔軟,餅面鋪滿了蒜蓉碎超香。Nan - $21傳統原味的印度烤餅拌咖哩汁最佳。Young Coconut
Lamb Knee Masala

Garlic Chicken - $96

Paneer Pakodas - $78
Garlic Naan

Garlic Naan - $26
外皮酥脆、內心鬆厚柔軟,餅面鋪滿了蒜蓉碎超香。
Nan

Nan - $21
傳統原味的印度烤餅拌咖哩汁最佳。
Young Coconut

Young Coconut - $42
椰青比起椰子細小,但出來的椰汁比較清香甘甜,同樣果肉雖少,但更嫩更香甜。
Watermelon Juice

Watermelon Juice - $42
清甜解渴的西瓜汁,沒有西瓜籽,好清涼。
2022-06-10
2022-06-08 195 浏览
自從上次食完印度菜之後,原來我係幾鍾意食,所以今次朋友話想食印度嘢,毫不猶豫即刻應承今次就放工近近地,揀咗上環Basmati 一間正宗印度餐廳,試吓味道如何🇮🇳地點好方便,上環地鐵站一出轉過彎就到,餐廳裝修非常有印度特色,牆上掛咗好多充滿印度色彩嘅畫,全部職員當然都是印度人,非常友善,對於唔係好識點餐嘅我哋,都係由店員介紹幾款最熱門俾我哋👍🏻🫕▪️印度南瓜湯 $ 38 清甜嘅南瓜蓉湯,加咗唔同印度香料,非常濃香Creamy ,仍然食到有南瓜蓉,好好飲🧀▪️酥炸奶酪球 Paneer Pakodas $ 78薄薄既炸槳包住洋蔥,青椒,芝士,就咁食已經好好食,一啲都唔會漏,芝士有點像豆腐,好有驚喜,再加埋羅望子醬/ 薄荷醬一齊食,就可以食到不同風味,非常唔錯,素食者都啱食🫔▪️千層餅 Paratha $ 34非常酥脆又煙煙韌韌,味道非常香嘅麥味帶少少甜味,而且一D都唔油,就咁食或者配咖喱都一樣咁好味😋🥖🧀▪️芝士烤餅 Cheese Naan $ 36烤餅中間夾住濃厚既拉絲芝士,非常澎湃,一定要襯熱食,非常正,芝士迷一定喜歡🐔▪️香燒春雞 Tandoori Chicken $ 102必食推介,一上枱

🫕▪️印度南瓜湯 $ 38
清甜嘅南瓜蓉湯,加咗唔同印度香料,非常濃香
Creamy ,仍然食到有南瓜蓉,好好飲

🧀▪️酥炸奶酪球 Paneer Pakodas $ 78

🫔▪️千層餅 Paratha $ 34

🥖🧀▪️芝士烤餅 Cheese Naan $ 36

必食推介,一上枱香料味道香到不得了,烤雞被厚厚既香料包圍住,非常入味,雞肉肉質幾滑,好惹味,底部仲有椰菜絲和紅蘿蔔絲沙律

🐤▪️牛油雞 Butter Chicken $ 92
印度咖喱蕃茄醬汁,好香濃帶少少甜,雞肉用印度牛油和香料醃咗一日,滑到一個點,撈埋醬汁一齊食,真係超級好食,醬汁配烤餅或者飯,味道一流,完全食到停唔到口

🍹▪️Mojito $ 58
店家特別為我哋製作一杯冇酒的Mojito ,超濃郁的薄荷味,青檸加梳打,少少甜,幾好飲

☕️▪️Indian Masala Tea $ 29
一直好想試印度香料茶,如果你本身好鍾意飲奶茶,你一定會鍾意飲,這杯有點像港式奶茶比較少奶,然後加咗印度香料,我冇加糖,帶少少甘甘地嘅味道,我好鍾意飲🥰🥰

✨這家印度餐廳非常正宗,職員友善,而且價錢非常相宜,推介推介✨
  • Cheese Naan
2022-05-31 50 浏览
👄Basmati restaurant 👄📍 137 Connaught Rd Central, Sheung Wan🖍Order today: - Mango lassi 芒果酸奶 $37- Chicken Tikka 串燒雞柳 $88- Pani Puri 炸米餅配薄荷汁 $88- Paneer Butter Masala 特色馬沙拉印色芝士 $98 - Cheese Naan 芝士烤餅 $36- Garlic naan 蒜蓉烤餅 $26講到食印度嘢,香港人就比較少有興趣,但係呢一間就真係值得你哋一試!首先要讚嘅係佢哋好好客,環境裝修都完全係好似置身喺印度嘅皇室餐廳咁,硬件性價比超高!而食物方面,第一樣要評價嘅就係烤雞,從來都冇食過一個印度烤雞咁滑嫩同埋咁多汁!另外所有嘅咖喱都係水準以上,炸物同naan嘅新鮮即製唔油膩嘅程度,超乎我對印度菜嘅想象!但唔好以為咁高質就會慢條斯理咁出餐,佢嘅出餐速度同食物最水準一樣奇高!絕對係超級性價比之選!性感指數💋💋💋💋/5#sexydave #王漢勛 #foodie #food #cordia #美式餐廳 #旺角 #朋友飯聚 #eathere
👄Basmati restaurant 👄
🖍Order today:
- Mango lassi 芒果酸奶 $37
- Chicken Tikka 串燒雞柳 $88
- Pani Puri 炸米餅配薄荷汁 $88
- Cheese Naan 芝士烤餅 $36
- Garlic naan 蒜蓉烤餅 $26
絕對係超級性價比之選!
性感指數💋💋💋💋/5
#sexydave
#eathere #852foodie
#love #tgif #instagood #hkblogger #hongkongfood #hongkongfoodie #foodie #foodlover #foodphoto
#follow4follow #foodporn
#like4like #hkig #852food
#topcitybiteshk #Eeeeeats
#followforfollowback
🥘𝔹𝕒𝕤𝕞𝕒𝕥𝕚🥘 𝕋𝕒𝕤𝕥𝕖 𝕠𝕗 𝕀𝕟𝕕𝕚𝕒 𝘞𝘩𝘦𝘯 𝘴𝘱𝘪𝘤𝘦𝘴 𝘴𝘵𝘢𝘳𝘵 𝘴𝘱𝘦𝘢𝘬𝘪𝘯𝘨. 首先有好貼心嘅餐牌🀄️有中文菜名唔怕要google每道菜🔍先點到單食物夠地道印度尼泊爾風味🤤D 肉醃得好香好入味🐓🐑而且個燒烤味真係一流我叫左以下幾味💁🏻‍♀️🐑🍖羊肉卷 Sheekh Kebaab唔太好羊肉嘅我🤤都覺得佢勁好食🌶辣辣地肉味又香濃🌟最緊要係一啲都唔羶😳🧄🫓蒜蓉烤餅Garlic Naan無得頂 勁香☺️勁好食 左一啖點下牛油雞🥘右一啖點下瑪沙拉燴蝦 不知不覺就清曬🙈🧈🥘牛油雞Butter Chicken 個汁🥰個雞都好好食 烤雞肉真係無得輸😎而且係一d 焦味都無🥳岩岩好嘅烤香味外層包滿汁🫣本身已醃到好入味好食呀呀呀❤️🦐🍛瑪沙拉燴蝦Prawn Masala個汁無得頂☺️ 蝦都好入味 本人鍾情於瑪沙拉雞🐔🥴但蝦都好食😘🥭🥛芒果酸奶Mango Lassi酸酸甜甜🤤 飲完仲可以解辣 個芒果味都幾出 有淡淡酸奶味前菜🥠同個飯🍚係老闆心情靚私人醒 😳🙏 都幾好食 🥠脆餅特別欣賞佢個綠色個酸奶醬辣辣酸酸幾開胃😘🍚炒飯來得及時食完個Naan 有飯送Masala 🍛同🥘Butter Chick
🥘𝔹𝕒𝕤𝕞𝕒𝕥𝕚🥘 𝕋𝕒𝕤𝕥𝕖 𝕠𝕗 𝕀𝕟𝕕𝕚𝕒
𝘞𝘩𝘦𝘯 𝘴𝘱𝘪𝘤𝘦𝘴 𝘴𝘵𝘢𝘳𝘵 𝘴𝘱𝘦𝘢𝘬𝘪𝘯𝘨.

首先有好貼心嘅餐牌🀄️有中文菜名

特別欣賞佢個綠色個酸奶醬
辣辣酸酸幾開胃😘
炒飯

🍚炒飯
來得及時食完個Naan 有飯送Masala 🍛同🥘Butter Chicken
2022-05-25
  • Garlic Naan
  • Garlic  naan
  • Butter Chicken
2022-05-22 60 浏览
本身好鍾意食印度菜🇮🇳今次試左上環既印度皇環境好寬敞而且店員好nice 🙌🏻而食物質素亦相當有驚喜😋🌟Butter Chicken 雞肉以大量香料同印度牛油醃製 所以食落肉質特別鬆同嫩 番茄既酸甜味道更為菜式增添多重滋味😋🌟Chicken KormaKorma口味非常溫和因為加入了奶製品同大量nuts製成所以較creamy 而且無甘辣 岩唔太食得辣既😆🌟Paneer pakodas 酥炸奶酪球 酥脆既外皮包裹住蔬菜再加上印度家常自製既Paneer 🧀 蘸埋薄荷醬/甜辣醬 非常開胃😋🌟Garlic Naan🫓 蒜蓉味好香 外皮酥脆而內心鬆厚柔軟沾著咖哩吃更加係絕配👍🏻🌟Pullau Rice 食咖哩一定要跟印度米飯🍚米香獨特濃郁 口感細長而鬆軟 🌟Mango Lassi食印度菜必點飲品😆香甜既新鮮芒果加yogurt 飲落唔會太甜💯
本身好鍾意食印度菜🇮🇳

🌟Mango Lassi
食印度菜必點飲品😆
香甜既新鮮芒果加yogurt 飲落唔會太甜💯

2022-05-21 440 浏览
-《𝘉𝘢𝘴𝘮𝘢𝘵𝘪♡𝘛𝘢𝘴𝘵𝘦 𝘰𝘧 𝘐𝘯𝘥𝘪𝘢》超級正宗+地道印度菜🇮🇳😍餐廳非常寬敞、仲有大玻璃可以影港女相😂食物種類超多🙊同埋老闆n員工都超級nice!(印度老闆講咗幾句廣東話😆)·⃝Chicken Butter Masala 香滑馬沙拉雞 $102見到Menu用鐵桶裝覺得好新奇叫左😝好重牛油香!微微辣!雞肉勁滑😍個汁真係好開胃、中午嚟食都冇問題😂·⃝𝘓𝘢𝘮𝘣 𝘔𝘢𝘥𝘳𝘢𝘴 椰汁咖喱羊肉 $122有驚喜!一擺入口唔係留意到個羊肉先!係佢椰子味超香!平時出去食咖喱羊、通常都淨係會椰汁🥥但佢係灑左勁多椰子碎喺面🤩真係好重椰子味!比起奶油雞辣少少!羊肉夠林夠入味👍🏻唔會太油膩!·⃝𝙰𝚕𝚘𝚘 𝙶𝚘𝚋𝚒 薯仔椰菜花 $𝟽𝟾冇諗到普通菜都咁好食🥰佢味道教得好岩!因為椰菜出邊好易伏+死咸!建議食咗個菜先(因為上面嗰兩樣濃味點)·⃝𝙲𝚑𝚎𝚎𝚜𝚎 𝙽𝚊𝚊𝚗 芝士烤餅 $𝟹𝟼呢個芝士烤餅冇得輸😤有圖有真相!係勁多芝士流出來!仲要係拉絲🤭一上枱熱辣辣😍點咖喱食一流!必點!·⃝𝙸𝚗𝚍𝚒𝚊𝚗 𝙼𝚊𝚜𝚊𝚕𝚊 𝚃𝚎𝚊 印度香料茶 $𝟸𝟿同行既朋友叫咗呢個!不停讚不絕口!係咁叫我飲一啖😗好得意呀個味!有啲花香又有啲薑味、

《𝘉𝘢𝘴𝘮𝘢𝘵𝘪♡𝘛𝘢𝘴𝘵𝘦 𝘰𝘧 𝘐𝘯𝘥𝘪𝘢》

超級正宗+地道印度菜🇮🇳😍
餐廳非常寬敞、仲有大玻璃可以影港女相😂
食物種類超多🙊同埋老闆n員工都超級nice!
(印度老闆講咗幾句廣東話😆)

見到Menu用鐵桶裝覺得好新奇叫左😝
好重牛油香!微微辣!雞肉勁滑😍
個汁真係好開胃、中午嚟食都冇問題😂

·⃝𝘓𝘢𝘮𝘣 𝘔𝘢𝘥𝘳𝘢𝘴 椰汁咖喱羊肉 $122
有驚喜!一擺入口唔係留意到個羊肉先!
係佢椰子味超香!平時出去食咖喱羊、
通常都淨係會椰汁🥥但佢係灑左勁多椰子碎
喺面🤩真係好重椰子味!比起奶油雞辣少少!
羊肉夠林夠入味👍🏻唔會太油膩!

·⃝𝙰𝚕𝚘𝚘 𝙶𝚘𝚋𝚒 薯仔椰菜花 $𝟽𝟾
冇諗到普通菜都咁好食🥰佢味道教得好岩!
因為椰菜出邊好易伏+死咸!
建議食咗個菜先(因為上面嗰兩樣濃味點)

·⃝𝙲𝚑𝚎𝚎𝚜𝚎 𝙽𝚊𝚊𝚗 芝士烤餅 $𝟹𝟼
呢個芝士烤餅冇得輸😤有圖有真相!
係勁多芝士流出來!仲要係拉絲🤭
一上枱熱辣辣😍點咖喱食一流!必點!

·⃝𝙸𝚗𝚍𝚒𝚊𝚗 𝙼𝚊𝚜𝚊𝚕𝚊 𝚃𝚎𝚊 印度香料茶 $𝟸𝟿
同行既朋友叫咗呢個!不停讚不絕口!
係咁叫我飲一啖😗好得意呀個味!
有啲花香又有啲薑味、仲要加埋啲奶落去好滑!未飲過嘅人都可以試吓😘

對依間印度菜高度評價📝🫡
喺正信德中心對面!列入必試餐廳list🍴

2022-05-21
  • NAAN
2022-05-21 301 浏览
媽咪話好耐冇食印度咖喱,今晚就帶咗佢去上環干諾道中「印度皇」食印度咖哩晚餐🇮🇳餐廳地方廣闊,座位舒適。餐牌上以各式各樣印度或尼泊爾食物為主,也有廚師精選二人或四人套餐炸薯餅圓渾渾的炸薯餅,外脆內軟,裏面有唔少薯仔粒,入口啖啖薯肉香印式芝士菠菜青綠色的印式芝士菠菜,係我每次食印度菜嘅必點項目!菠菜茸加入芝士粒一同烹調,芝味香濃,適合搭配印度烤餅食用原汁咖喱雞雞肉已經去皮,唔肥膩,口感嫩滑。印度原味咖喱汁加入多款不同香料及蔥熬製,質感濃稠,味道濃郁,微辣滋味薑蔥烤餅兩大塊印度烤餅🇮🇳加咗新鮮蔥花一齊烤焗,更添香口。烤餅底部脆脆的,整體口感好鬆軟印度皇飯炒飯使用印度香米,又長又幼的,加咗青豆同紅蘿蔔粒一齊炒,口感豐富,味道清淡健康,佐咖哩一流特色香料茶印度特色香料奶茶,入口香滑,味道獨特,帶香料及薑味

炸薯餅

圓渾渾的炸薯餅,外脆內軟,裏面有唔少薯仔粒,入口啖啖薯肉香

印式芝士菠菜

原汁咖喱雞

薑蔥烤餅

印度皇飯

特色香料茶

印度特色香料奶茶,入口香滑,味道獨特,帶香料及薑味
2022-05-15 61 浏览
今日黎到位於上環既印度餐廳印度皇食正宗印度菜,餐廳位於上環鐵路站附近,交通都算幾方便。炸米餅配薄荷汁依道菜係一道比較傳統既菜色,米餅炸得好香脆,又有米香,配上薄荷汁好襯。印式芝士波菜芝士好足料,波菜打左做蓉,食落好惹味,依個配搭出奇地好味。天多羅烤雞烤雞好入味,肉質好滑,唔會太辛辣,好味。蝦仁炒飯炒飯炒得好入味,粒粒分明,仲有少少咖哩香味。蝦仁方面,每隻都好大件,好夠食。薯仔燴羊肉羊肉完全唔膻,煮得好入面,肉亦唔會太多脂肪。芒果酸奶芒果味香濃,唔會太甜,好有印度風味。整體黎講,依個價錢食到咁高質素既印度菜真係令我喜出望外。

炸米餅配薄荷汁

印式芝士波菜
芝士好足料,波菜打左做蓉,食落好惹味,依個配搭出奇地好味。

天多羅烤雞
烤雞好入味,肉質好滑,唔會太辛辣,好味。

蝦仁炒飯

薯仔燴羊肉
羊肉完全唔膻,煮得好入面,肉亦唔會太多脂肪。

芒果酸奶
芒果味香濃,唔會太甜,好有印度風味。

整體黎講,依個價錢食到咁高質素既印度菜真係令我喜出望外。
( ͡° ͜ʖ ͡°) 𝙱𝚊𝚜𝚖𝚊𝚝𝚒 - 印度菜❝ 上環穩世正宗印度菜環境舒適企理親民 ❞✿ 𝙿𝚊𝚗𝚒 𝚙𝚞𝚛𝚒 $88呢個係印度好出名嘅街頭小食食過一次之後每次食印度菜都會必點炸米餅波波好有特色 脆卜卜非常可口再倒入薄荷汁入面有薯蓉作為前菜非常適合 甜甜辣辣好開胃店員重教我哋要一啖食晒佢 口感好正~✿ 𝚂𝚘𝚞𝚙 𝚘𝚏 𝚝𝚑𝚎 𝚍𝚊𝚢 $38南瓜湯 比較重黑椒味都不錯的~✿ 𝙱𝚞𝚝𝚝𝚎𝚛 𝙲𝚑𝚒𝚌𝚔𝚎𝚗 $92非常經典嘅印度菜式用咗蕃茄牛油整嘅醬汁好香好creamy但亦唔會好膩 唔辣重甜甜哋 雞肉配埋薄餅好好味~✿ 𝙶𝚊𝚛𝚕𝚒𝚌 𝙽𝚊𝚗𝚗 $38好鍾意食印度薄餅蒜蓉味好香口好惹味熱辣辣煙煙韌韌 點埋醬汁冇得輸!✿ 𝙻𝚊𝚖𝚋 𝙺𝚊𝚍𝚊𝚒 $128鑊仔羊肉 有好多芫荽同埋洋蔥同埋印度秘製香料醬料 好香口惹味羊肉唔會太酥 啖啖羊肉夠哂腍配埋印度米飯好夾 食得好滋味~✿ 𝙼𝚊𝚗𝚐𝚘 𝙻𝚊𝚜𝚜𝚒 $37芒果酸奶係我食印度菜必選飲品濃濃的芒果味 但唔會太甜 乳酪好滑身好好飲 正呀~✿ 𝙸𝚗𝚍𝚒𝚊𝚗 𝙼𝚊𝚜𝚊𝚕𝚊 𝚃𝚎𝚊 $29印度拉茶🫖 好正宗好香濃如果可以加多啲奶就重正~╰☆* 推介指數:🌟🌟🌟🌟/
( ͡° ͜ʖ ͡°) 𝙱𝚊𝚜𝚖𝚊𝚝𝚒 - 印度菜

食過一次之後每次食印度菜都會必點
炸米餅波波好有特色 脆卜卜非常可口
再倒入薄荷汁入面有薯蓉
作為前菜非常適合 甜甜辣辣好開胃
店員重教我哋要一啖食晒佢 口感好正~

✿ 𝚂𝚘𝚞𝚙 𝚘𝚏 𝚝𝚑𝚎 𝚍𝚊𝚢 $38
南瓜湯 比較重黑椒味
都不錯的~

✿ 𝙱𝚞𝚝𝚝𝚎𝚛 𝙲𝚑𝚒𝚌𝚔𝚎𝚗 $92
非常經典嘅印度菜式
用咗蕃茄牛油整嘅醬汁好香好creamy
但亦唔會好膩 唔辣重甜甜哋
雞肉配埋薄餅好好味~

✿ 𝙶𝚊𝚛𝚕𝚒𝚌 𝙽𝚊𝚗𝚗 $38
好鍾意食印度薄餅
蒜蓉味好香口好惹味
熱辣辣煙煙韌韌 點埋醬汁冇得輸!

✿ 𝙻𝚊𝚖𝚋 𝙺𝚊𝚍𝚊𝚒 $128
鑊仔羊肉 有好多芫荽同埋洋蔥
同埋印度秘製香料醬料 好香口惹味
羊肉唔會太酥 啖啖羊肉夠哂腍
配埋印度米飯好夾 食得好滋味~

✿ 𝙼𝚊𝚗𝚐𝚘 𝙻𝚊𝚜𝚜𝚒 $37
芒果酸奶係我食印度菜必選飲品
濃濃的芒果味 但唔會太甜
乳酪好滑身好好飲 正呀~

✿ 𝙸𝚗𝚍𝚒𝚊𝚗 𝙼𝚊𝚜𝚊𝚕𝚊 𝚃𝚎𝚊 $29
印度拉茶🫖 好正宗好香濃
如果可以加多啲奶就重正~

╰☆* 推介指數:🌟🌟🌟🌟/ 

‘𖤘◦″ 𖤣 印度皇 (上環)
上環干諾道中137-139號三台商業大廈1樓

✿ ≗≗≗≗≗≗≗≗≗≗ ✿ ≗≗≗≗≗≗≗≗≗≗ ✿ ≗≗≗≗≗≗≗≗≗≗ ✿