2023-06-07 71 浏览
Today it’s my first time being there. The food is very yummy! Highly recommended! We will go there again!
2023-05-31 94 浏览
🔹️上環印度皇Basmati Taste Of India 以正宗印度菜、尼泊爾菜主打, 由印度人主理👑 態度親切友善☺️食物高質, 有多種款式😍真是百試不厭🍽😋🔹️餐廳環境舒適寛敞, 有開揚輕鬆的感覺🎶🔸️蕃茄湯🍅香濃蕃茄味, 還有點辣辣哋, 好Creamy 😋🔸️香燒馬友魚🐟以原條馬友魚燒, 加少許檸檬汁更能帶出鮮魚香🤤🔸️印式什菜炒飯🍲粒粒分明, 炒至乾身, 十分香口🥄🔸️香滑馬沙拉牛腩🏺牛腩腍身多汁, 味道不太辣, 以桶子上陣, 份量充足, 以炒飯和千層餅絕配👍🔸️炸米餅🧆炸米餅帶少少辣辣哋, 加上瓶內薄荷汁, 味道更fresh , 外脆內軟, 還可加配酸辣醬和薄荷醬🤤正宗食法:一啖食晒👄🔸️千層餅🫓鬆脆可口、味道甜甜哋, 配咖哩一流😋🔸️芒果酸奶🥭以新鮮芒果榨汁, 充滿鮮香芒果味, 口感順滑👍🔸️椰青🥥清甜椰青水 ~ 清熱、消暑又解渴🤗🔸️印度芒果雪糕🍨外形精緻, 充滿濃郁芒果奶香味😍

🔹️餐廳環境舒適寛敞, 有開揚輕鬆的感覺🎶

🔸️蕃茄湯🍅
香濃蕃茄味, 還有點辣辣哋, 好Creamy 😋

🔸️香燒馬友魚🐟
以原條馬友魚燒, 加少許檸檬汁更能帶出鮮魚香🤤

🔸️印式什菜炒飯🍲
粒粒分明, 炒至乾身, 十分香口🥄

🔸️香滑馬沙拉牛腩🏺

🔸️炸米餅🧆
正宗食法:一啖食晒👄

🔸️千層餅🫓
鬆脆可口、味道甜甜哋, 配咖哩一流😋

🔸️芒果酸奶🥭
以新鮮芒果榨汁, 充滿鮮香芒果味, 口感順滑👍

🔸️椰青🥥
清甜椰青水 ~ 清熱、消暑又解渴🤗

🔸️印度芒果雪糕🍨
外形精緻, 充滿濃郁芒果奶香味😍

午餐
2023-05-23 1070 浏览
印度皇地址:上環干諾道中137-139號三台商業大廈1樓今日竟然無意中發現上環有間樓上隱世美食,由印度人主理嘅地道印度菜😝,味道CP值超高。如果你都係印度菜愛好人士,必去🤩~印式燴羊肉🐑$125勁多粒粒羊肉仲要煮得好腍; 重羊肉味; 無膻味🤩,加上咖哩汁質地濃稠大大碗,辣度溫和而且仲有少少甜甜地添😍,即使係食唔到辣嘅人士都一定會覺得容易入口,送飯送烤餅一流,正🥳。印度芝士餃子🥟$88餃子夠大隻,餡料份量多,而且啲餃子皮好煙煙韌韌😝,一咬開就有好多肉汁爆出來,再點埋佢自家製十少辣醬汁😋,味道更加豐富更有層次感,越食越開胃,正🥰。香滑馬沙拉牛腩🐮$128咖哩汁質地濃稠大大碗,裏面仲有超多大大粒牛腩😛。牛腩札實入味,味道濃郁,而且咖哩甜甜地食落帶有少少椰香同香料味😚,加上辣度溫和好岩平時唔食辣嘅朋友😌,正。蒜茸烤餅🫓$32印度菜又點會少得烤餅😛,大大份烤餅入口煙韌鬆軟帶點fluffy,而且啖啖都充滿蒜味🤪,真係估唔到就咁食或配上佢啲印度咖哩醬汁都好夾,正。👍🏻千層餅🫓$36千層餅同烤餅有不同質感,圓圓千層餅鬆脆煙韌唔油膩😎,而且啖啖食落食有少少甜甜地味,好特別,好香口🤩,好食到停唔到口,正。
印度皇
地址:上環干諾道中137-139號三台商業大廈1樓

印式燴羊肉🐑$125

印度芝士餃子🥟$88

香滑馬沙拉牛腩🐮$128

蒜茸烤餅🫓$32

千層餅🫓$36

番茄湯🍅$48
超creamy幼滑番茄湯,啖啖都飲得出濃郁天然番茄味😋,而且口感濃綿豐滿又有少少番茄口感,正🤣。

芒果酸奶🥭$39
奶昔唔會好甜,奶滑質地濃稠,而且味道夠濃夠惹味😝,加上芒果味,都幾清新香醇幾解渴,正😆。

椰青🥥$48
大大個椰青好嫩,清甜健康又解辣😏,正。
2K
2023-05-15 740 浏览
🇮🇳華麗印度餐廳🍛-見到friend旅行去咗小印度食嘢 自己都想食埋一份🥺 搵到呢間無論裝修同食物都充滿印度風味嘅餐廳 嚟試下啲嘢食過下癮先😋-🥟尼泊爾雞肉餃子 Chicken Momos $88幾推薦呢度嘅momo🫡 煙韌嘅餃子皮 咬開有好多汁 好似食緊小籠包咁爆哂啲肉汁出嚟😌 點埋辣醬味道更加豐富😳-🐑鑊仔羊肉 Lamb Kadai $152羊肉腍身唔會羶 加上香料 好有鑊氣 配naan同飯都一流 推薦😍-🌿炸米餅配薄荷汁 Pani Puri $88炸米餅香脆 加埋薄荷汁食落清新 有少少辣🍃 可以試埋餐廳提供嘅薄荷醬同酸梅醬 層次加分😗-🧀特式印式燴芝士 Sizzling Paneer $142用鐵板上熱辣辣🔥 除咗chewy嘅芝士 配料嘅蔬菜都入曬味 連夾餅食都唔錯😏-🫓蒜茸烤餅 Garlic Naan $32好大份嘅naan 幾抵食❤️ 有窯烤出嚟嘅感覺 脆得嚟中間好煙韌 好有生命力 帶有少少蒜味 唔會太搶fo 就咁食同配醬汁都好夾👍🏻-🥭芒果酸奶 Mango Lassi $39食印度嘢唔少得飲返杯Mango Lassi🥤 酸甜嘅乳酪同芒果汁中和返食物嘅香料味 好夾呀🥰-📍#印度
🇮🇳華麗印度餐廳🍛

• 尼泊爾雞肉餃子
  • Pani Puri
  • 特式印式燴芝士
2023-05-13 473 浏览
嗰日澳門返嚟落船勁肚餓喺附近搵咗一間由印度人開最正宗嘅印度菜咁啱最近公司都搵緊gathering地方 望到原來呢間餐廳可以包場開party 好味下次可以encore 同老闆傾落先知原來已經開咗成30年添啦❣️𝒫𝒜𝒩𝐸𝐸𝑅 𝒫𝒜𝒦𝒪𝒟𝒜𝒮 酥炸奶酪球 $88用鷹嘴豆粉包住paneer 大大舊食落似豆干連埋青瓜一齊包係炸皮入面 感覺好新奇 青瓜爽口減少油膩感 而且面頭灑左椒鹽粉 鹹鹹地做餐前小食幾過癮❣️𝐵𝒜𝐼𝒢𝒜𝒩 𝐵𝐻𝒜𝑅𝒯𝒜 特色燴免治茄子 $96原先見到圖以為好似茄子煲咁油淋淋 點知嚟到出乎意料地乾身 茄子南瓜青豆鷹嘴豆撈埋似大雜燴咁 咖哩太辣可以加啲落去溝溝❣️𝒫𝒜𝒩𝐸𝐸𝑅 𝐵𝐼𝑅𝒴𝒜𝒩𝐼 印式芝士炒飯 $116勁大兜超足料 而且估唔到炒起嚟會乾身過中式炒飯印度米食落粒粒分明 比平常楊州炒飯仲正 仲要一啲油都feel唔到 芝士香氣食落有啲類似蟹粉香 推薦👍🏻❣️𝑅𝒪𝒢𝒜𝒩 𝒥𝒪𝒮𝐻 印式燴羊肉 $125羊肉好腍冇騷味 較為香辣嘅咖喱撈埋一齊食啱啱好 除咗送飯仲可以配千層餅而且老闆話味道有經過改良 比較適合香港人口味 辣度對我哋嚟講適中易入口❣️𝒞𝐻𝐼
𝒫𝒜𝒩𝐸𝐸𝑅 𝒫𝒜𝒦𝒪𝒟𝒜𝒮 酥炸奶酪球

勁大兜超足料 而且估唔到炒起嚟會乾身過中式炒飯
𝑅𝒪𝒢𝒜𝒩 𝒥𝒪𝒮𝐻 印式燴羊肉

❣️𝑅𝒪𝒢𝒜𝒩 𝒥𝒪𝒮𝐻 印式燴羊肉 $125
𝒞𝐻𝐼𝒞𝒦𝐸𝒩 𝐵𝒰𝒯𝒯𝐸𝒯 𝑀𝒜𝒮𝒜𝐿𝒜 香滑馬沙拉雞

❣️𝒞𝐻𝐼𝒞𝒦𝐸𝒩 𝐵𝒰𝒯𝒯𝐸𝒯 𝑀𝒜𝒮𝒜𝐿𝒜 香滑馬沙拉雞 $118
呢個擺盆勁靚 超鍾意嗰容器
嫩滑雞肉加埋帶🥥香嘅咖喱 微辣甜甜地 初嘗印度咖喱呢個真係值得推薦
𝒫𝒜𝑅𝒜𝒯𝐻𝒜 千層餅

❣️𝒫𝒜𝑅𝒜𝒯𝐻𝒜 千層餅 $36
一塊都夠兩個人分 而且佢拉開可以好似蚊香一圈一圈咁
好酥化 配嗰兩個咖喱啱啱好
𝑅𝒜𝐵𝑅𝐼

❣️𝑅𝒜𝐵𝑅𝐼
最後嗌咗呢個甜品 老闆推薦話係傳統美食
有啲似燕麥片又有啲似薏米 但係淋身好多 面頭放咗舊超級無敵甜嘅蛋糕 呢個甜度有小小意外 不過成餐食辣中和都ok嘅

❣️𝑀𝒜𝒩𝒢𝒪 𝐿𝒜𝒮𝒮𝐼 $39
用印度🥭同乳酪mix埋一齊 勁濃郁滑喉 而且無添加糖都可以咁甜 解辣真係一流
2023-05-02
𝒫𝒜𝒩𝐸𝐸𝑅 𝒫𝒜𝒦𝒪𝒟𝒜𝒮 酥炸奶酪球
𝑅𝒪𝒢𝒜𝒩 𝒥𝒪𝒮𝐻 印式燴羊肉
𝒞𝐻𝐼𝒞𝒦𝐸𝒩 𝐵𝒰𝒯𝒯𝐸𝒯 𝑀𝒜𝒮𝒜𝐿𝒜 香滑馬沙拉雞
𝒫𝒜𝑅𝒜𝒯𝐻𝒜 千層餅
𝑅𝒜𝐵𝑅𝐼
2023-05-07 506 浏览
作為一個印度菜愛好者,最近試了為於上環的Basmati (Taste of India)印度皇,主打印度菜和尼泊爾美食。尼泊爾是位於南亞喜馬拉雅山脈地區的一個內陸國家,北與中國相接,其餘三面與印度為鄰,所以尼泊爾菜和印度菜極相似。進入Basmati (Taste of India)印度皇餐廳,地方非常濶落,裝修充滿印度風格,用色當然是深啡木色和棗紅色配搭,牆上掛滿印度油畫。點餐後,態度親切的店員立即送上青綠色的咖哩蔬菜忌廉湯,這是我第一次飲印度咖哩湯,非常濃郁,口感豐富,飲到有多種蔬菜豆蓉,而且有大量香料,美味。香燒馬友魚$168Tandoori指的就是用名為 Tandoor 的泥窯炭爐熏烤,利用對流產生高達攝氏數百度的熱力,以高溫鎖住香料和肉汁,以往每次吃印度菜都必點Tandoori Chicken,今次難得見到選用原條馬友魚作食材,經過火烤的洗禮,突出外皮的煙燻焦香,魚肉肉質細嫩,各種香料交織出的獨特風味徹底融合,呈現辣味上的豐富層次感,不是一味平板的死辣,吃前淋上少許新鮮檸檬汁,更能為魚肉提鮮。尼泊爾雞肉餃子$88尼泊爾餃子又稱為“momo”,是尼泊爾、不丹及印度等喜瑪拉雅山地區
香燒馬友魚
香燒馬友魚$168
尼泊爾雞肉餃子
尼泊爾雞肉餃子$88
尼泊爾餃子又稱為“momo”,是尼泊爾、不丹及印度等喜瑪拉雅山地區常見的美食之一,其外型近似中式水餃,傳統煮法是以清蒸手法烹調,然後蘸醬汁來吃,外皮柔韌有彈性,餡料由切碎的雞肉、洋蔥、大蒜、薑和其他香料混合而成,口感鮮嫩多汁,香料味突出,再配上自家製香辣醬汁,更能提升異國風味。
炸米餅配薄荷汁
炸米餅配薄荷汁$88
橢圓形中空的炸米餅是印度常見的街頭小吃,size 有如乒乓球的大小,外層金黃鬆脆,裡面已釀入加了香料的鷹嘴豆薯泥,緩緩倒下酸酸辣辣的綠色醬汁,放進嘴裏一口咬破,口感極其豐富。
牛油雞
牛油雞$107
由於咖喱已跟牛油調和,質地濃稠順滑,平衡了辛香料的刺激,不像一般想像的印度咖哩味道較嗆口。雞肉煮得入味嫩滑,微辣中帶香甜奶香,辣度溫和,即使是吃不了辣的也會覺得容易入口。
蒜蓉烤餅$32
品嚐印度菜又怎能缺少烤餅,絕對是吃咖哩的搭配首選,撕下一片烤餅,蘸上咖喱汁,豪邁地一手放進口內。Naan 的麵糰會先經過數小時發酵,才放入印度烤爐tandoor烤焗,表面佈滿具有彈性張力的泡泡,富有蓬鬆空氣感,吃起來綿密煙韌,加入蒜香尤其惹味。
芒果酸奶$39
每次吃印度料理必點Mango Lassi,質感濃稠細滑,清甜酸爽的果香有助解辣,這間餐廳的Mango Lassi仲有拉花。
特色香料茶$36
Masala Tea是印度獨有的喝茶方式,在紅茶葉裡加入各式香料,於濃醇茶香中迸發複雜神秘的香氣。
2023-05-06
香燒馬友魚
尼泊爾雞肉餃子
炸米餅配薄荷汁
牛油雞
2023-05-06 118 浏览
再次尋找🇮🇳印度菜,來到上環印度皇 。餐廳提供傳統印度及尼泊爾菜式,有中文餐牌亦有📷圖片,選擇困難則可以參考午市套餐及多人套餐。菜式除咗咖哩和辛辣之外,呢度重有烤三文魚、馬友等等不同選擇,所以見場內都有幾枱本地食客。餐廳經理除咗英文,亦會說少少中文,唔駛擔心會溝通唔到🔅南瓜湯點餐後附上南瓜湯,味道濃郁,加入胡椒等辛辣香料,飲咗一半已經開始出汗🔅Lamb Shank Masala 瑪沙拉羊膝 $218Masala 係將不同香草調味混成,據說每家每戶的製法都有所不同,呢度就帶少少蕃茄的酸甜。羊膝煮得較焾,只帶微微的羊羶味道。中途店員遞上兩次飲管,教我地吸吮羊骨髓精華,骨髓的羊羶味更濃郁明顯🔅Grilled Pink Salmon 烤三文魚 $188用鐵板滋滋滋的上枱,三文魚面層烤得香脆,三文魚肉結實味鮮🔅Paratha 千層餅 $36圓圓的千層餅,酥軟唔會好油膩,帶少少甜味,好適合點 Masala 醬汁🔅Pulao rice 印度皇飯印度香米較為纖長,煮得乾爽,有淡淡的香味,而且帶點甜度,令愛吃甜的我都食咗唔少飯

🔅南瓜湯

🔅Lamb Shank Masala 瑪沙拉羊膝 $218

用鐵板滋滋滋的上枱,三文魚面層烤得香脆,三文魚肉結實味鮮

🔅Paratha 千層餅 $36

🔅Pulao rice 印度皇飯

2023-05-06 177 浏览
今次係同屋企人嚟可以叫多啲唔同嘅嘢食🐑香滑馬沙拉牛腩份量原來都唔係多用嚟點烤餅都好啱🐑雜菜咖喱角 Samosas好足料嘅咖喱角 唔會好油膩🐑炸米餅配薄荷汁 Pani Puri 呢個菜好得意一個圓形嘅米餅倒啲薄荷汁 一啖食落去 感覺好特別🐑串燒雞柳 Chicken Tikka 上枱嘅時候個鐵板渣渣聲咁響香味超級濃郁 🐑蒜蓉烤餅🐑薑蔥烤餅烤餅香味濃郁 配埋咖喱食就最啱啦🐑烤餅 最驚喜係呢個烤餅呀唔好以為佢平平無奇佢係烤得外脆內軟最後仲有個甜品道添不過我覺得都幾甜 唔係太啱食😂店員態度非常友善而呢啲印度菜嘅味道都幾切合香港人嘅口味會再黎食

今次係同屋企人嚟

• 雜菜咖喱角
  • 薑蔥烤餅
  • 蒜蓉烤餅
2023-04-09 143 浏览
朋友話呢間印度皇喺香港算係數一數二嘅正宗印度菜一定要帶我去試吓 上到去餐廳嘅裝修都好華麗🔱而且服務態度非常友善 Serve到好似王咁食完呢餐令我對印度菜改觀 加唔少分✨ ♡ 燒香春雞 $115呢道菜制作都需要時間 所以唔會第一時間上上菜嘅時候店員會即場淋上檸檬汁🍋印度香料味唔會過重 完全食得出肉嘅味道👍🏻肉質非常嫩滑 切落去嗰陣仲有啲肉汁完全可以媲美有好多餐廳💕♡ 原味咖喱牛腩 $108食印度菜點可以唔叫咖喱🍛 用左好多唔同嘅香料製成 咖喱味特別濃郁 牛腩食落鬆軟入味 ♡ 炸米餅配薄荷汁 $88一直都想試吓呢款小食 一開始分開幾啖食跟住店員話成粒食先最正宗 味道好特別係未食過嘅味薄荷汁淡淡地唔會好濃 mix埋一齊食都幾match🫶🏻♡ 薑蔥烤餅 $36本身想叫蒜蓉 但見到呢個比較多人推薦所以就試吓好重嘅薑味同埋蔥味 食落唔會好油😚就咁食或者點咖喱汁都得♡ 椰青 $46♡ Mango lassi $38
朋友話呢間印度皇喺香港算係數一數二嘅正宗印度菜

就咁食或者點咖喱汁都得

♡ 椰青 $46
♡ Mango lassi $38

2023-03-26 1037 浏览
呢間餐廳十年前同朋友食過,突然好想再食。於是相約朋友再訪這間具印度特色的餐廳。十年前食過甚麼,真係唔記得。餐廳有印度菜外,還有尼泊爾菜。餐廳整潔,具風格,座位闊落,坐得舒適。今次叫左以下的食物。Pani Puri 炸米餅配薄荷汁 $88外層是好薄好脆的米餅,入面是薯仔蓉,口感豐富。加入薄荷汁後,會發出脆卜卜的聲音。食落脆口及清新。Chicken Butter Masala 香滑馬沙拉雞 $113雞肉非常嫩滑,一點都不鞋。且馬沙拉的醬汁惹味。配上薄餅食,一流。Lamb Kadai ($148)羊肉質感嫩,且非常香的羊味。不會太蘇,份量都多Green Onion Naan 薑蔥烤餅($36)薑蔥烤餅上桌好香,好吸引, 鋪滿葱花,仲好大件。烤餅餅底香脆,中間鬆軟,帶點煙韌,有質感。Paratha千層餅($36)微甜,與薑蔥烤餅不同的質感,鬆脆煙韌有口感,Mango Lassi 芒果酸奶($38)Mango Lassi是印度必飲的一杯飲品,無理由唔叫Young coconut 椰青 ($46)大大個椰青咁上,仲有椰肉,清甜好飲非常滿足的一餐。細說當年事
呢間餐廳十年前同朋友食過,突然好想再食。

於是相約朋友再訪這間具印度特色的餐廳。

十年前食過甚麼,真係唔記得。

餐廳有印度菜外,還有尼泊爾菜。

餐廳整潔,具風格,座位闊落,坐得舒適。

今次叫左以下的食物。

Pani Puri 炸米餅配薄荷汁 $88

外層是好薄好脆的米餅,入面是薯仔蓉,口感豐富。

加入薄荷汁後,會發出脆卜卜的聲音。

食落脆口及清新。

雞肉非常嫩滑,一點都不鞋。

且馬沙拉的醬汁惹味。

配上薄餅食,一流。

Lamb Kadai ($148)

羊肉質感嫩,且非常香的羊味。

不會太蘇,份量都多

Green Onion Naan 薑蔥烤餅($36)
薑蔥烤餅上桌好香,好吸引, 鋪滿葱花,仲好大件。

烤餅餅底香脆,中間鬆軟,帶點煙韌,有質感。

Paratha千層餅($36)

微甜,與薑蔥烤餅不同的質感,鬆脆煙韌有口感,

Mango Lassi 芒果酸奶($38)
Mango Lassi是印度必飲的一杯飲品,無理由唔叫

Young coconut 椰青 ($46)
大大個椰青咁上,仲有椰肉,清甜好飲

非常滿足的一餐。

細說當年事
2023-03-24
2023-03-25 601 浏览
天有不測之風雲,行行下突然下起大雨🌧️,仲係黃色暴雨警告訊號添,即刻搵地方避一避,見有個門牌寫住Taste of India,由一條樓梯上去,就食佢啦。餐廳似乎剛開門營業,加上星期六的上環很靜,暫時還未有客人,店員示意可以隨便坐,我地揀左張窗邊位😊店員好快送上水同餐牌,叫左幾樣野,橫掂黎到梗係要食好啲啦😁落完單望下四周,地方都幾大,仲有個打卡位添。⭐Soup of today 是日餐湯叫左午餐有餐湯送,是日餐湯係呢款蔬菜湯,碗湯熱辣辣㗎😙有香辛料味,飲落有啲辣嘅感覺,呢啲落雨天啱晒啦,飲完暖笠笠好舒服。⭐Masala Tea 香料奶茶印度奶茶都係my favourite黎,無港式奶茶咁濃,但香料味重,好鍾意個種肉桂、丁香、薑等香味,茶香奶滑好好飲🤤⭐Samosas 雜菜咖喱角 + Papadam 印度脆餅唔少得嘅小食,即製的,上枱時勁香嘅烤烘味,咖喱角脆身飽滿,入面係滿滿的咖喱薯仔蔬菜餡,香口又好食👍另外仲有脆餅,顧名思義係勁脆啦,點埋個青醬同紅醬更好食,青醬有薄荷、芫茜、青檸味等酸酸辣辣,紅醬味道帶甜,應該係棗果、蒜頭等打成。⭐Tongue Masala 瑪沙拉牛舌主菜之一叫左牛舌,牛

⭐Soup of today 是日餐湯

⭐Masala Tea 香料奶茶

⭐Samosas 雜菜咖喱角 + Papadam 印度脆餅

⭐Tongue Masala 瑪沙拉牛舌
主菜之一叫左牛舌,牛舌👅軟腍咬落有口感,醬汁意外地帶甜味,除咗香料味外亦有點蕃茄味,香香甜甜很不錯😋

⭐Rogan Josh 印式燴羊肉
另一樣點了羊肉🐑,羊肉近乎全瘦,已炆得很入味。雖然餐牌上有一隻辣椒🌶️,但都係微辣而已,相當容易入口,加上灑了一啲蒔蘿,令香味更提升,好好味😍

⭐Naan 烤餅
個餐可以揀跟烤餅、白飯或黃飯,揀左跟烤餅🫓,意外地大塊😳煙煙韌韌有咬口,連醬汁食真係勁正👍

⭐Pulao Rice 印度皇飯
見仲有咁多醬淨返,又要了客印度皇飯,印度香米比泰國米長身,黏性低口感亦較乾,但混合了香料去煮,味道特別得黎仲好好味,不經不覺又食左一大碗😋

餐廳原來十二點開門三點落場,我地都食足成個時段等停雨,中途來了不少客人,好幾枱都係熟客添,好野就算壞天氣都有人黎欣賞👍
2023-03-25
2023-03-01 146 浏览
去完長州唸住近近地搵間餐廳食飯又唔係好想重複食d食過既嘢唯有上網碌黎碌去睇邊間好最後揀中未試過既印度菜1️⃣菠菜湯唔知係埋每日都唔同但今次試果碗真心唔錯湯係波菜切碎 配埋辣辣嘅調味料熬成惹味開胃2️⃣薄脆片免費提供的小吃好似食緊墨西哥薯片版🤣畫龍點睛嘅地方係兩個醬一款係帶薄荷味嘅 食落清清涼涼一款係甜甜地 食落似調稀左嘅甜辣醬3️⃣燒醬雞上枱果時仲冒緊煙雞肉好嫩滑配埋新鮮檸檬🍋汁口感好清新4️⃣原汁咖喱牛腩+薑蔥烤餅牛腩得兩三塊薯仔🥔偏多咖喱汁配埋薑蔥烤餅作為一個主食搭配還是很好的👍🏻5️⃣薯仔椰菜花意想不到係辣既口味😂但整體不錯6️⃣芒果酸奶應該係芒果原隻榨出黎加上酸奶混合後口感綿密不解渴 但解辣🤤7️⃣甜品唔知咩名甜度有d奇怪配料似粿條但食一兩啖就放棄今餐用英文溝通考死我呢個唔合格人士好彩menu有中文唔係就得看圖說故事了😂
去完長州

好彩menu有中文
唔係就得看圖說故事了😂
2022-12-22
2023-02-24 145 浏览
間唔中都會去找尋一下異國風情,係香港雖然唔同國家既餐廳風味都有,但就唔係咁容易搵到正宗。最好就搵返d真係本地人打理既餐廳試就最好,好似呢間印度餐廳咁位置上環既BASMATI,就係C出旁邊,對面就係信德中心,好方便附近打工仔黎食個便飯黎到叫左個二人晚餐set dinner A($408),內容都幾豐富,食到好飽套餐入面有雜菜咖哩角,烤三文魚,香滑黃豆蓉,椰汁咖哩雞,蒜蓉烤餅跟餐叫左一杯芒果酸奶(+$38)同埋椰青(+$46)咖哩角上菜非常熱!小心唔好貪快,可能會燙傷入面既雜菜咖哩仲係非常熱又香又熱,好enjoy同時佢有幾片脆片可以一齊食點下佢兩款醬汁可以有唔同口味嘗試到烤三文魚用左黎至挪威既三文魚扒大件厚身而且好香三文魚味烤三文魚仲要係用鐵板上枱熱氣騰騰,仲有鐵板獨有既炸炸聲,好正香滑黃豆蓉,咖哩雞同埋烤餅應該一齊講下黃豆蓉味道幾獨特,呢種味道絕對唔常見,幾值得一試不過相對上就偏鹹,不過用烤餅配黎食就啱啱好啦而另一樣可以配烤餅既就一定係印度菜必須要有既咖哩呢個椰汁咖哩雞既雞肉唔會煮到太實,仲係好軟咖哩汁好濃好渴,用黎點餅真係好好味鍾意食飯既朋友都可以揀配白飯,佢地既白飯都好有飯香架飲品方

跟餐叫左一杯芒果酸奶(+$38)同埋椰青(+$46)

咖哩角上菜非常熱!
小心唔好貪快,可能會燙傷
入面既雜菜咖哩仲係非常熱
又香又熱,好enjoy
同時佢有幾片脆片可以一齊食
點下佢兩款醬汁可以有唔同口味嘗試到

烤三文魚用左黎至挪威既三文魚扒
大件厚身而且好香三文魚味
烤三文魚仲要係用鐵板上枱
熱氣騰騰,仲有鐵板獨有既炸炸聲,好正

香滑黃豆蓉,咖哩雞同埋烤餅應該一齊講下
黃豆蓉味道幾獨特,呢種味道絕對唔常見,幾值得一試
不過相對上就偏鹹,不過用烤餅配黎食就啱啱好啦
而另一樣可以配烤餅既就一定係印度菜必須要有既咖哩
呢個椰汁咖哩雞既雞肉唔會煮到太實,仲係好軟

咖哩汁好濃好渴,用黎點餅真係好好味
鍾意食飯既朋友都可以揀配白飯,佢地既白飯都好有飯香架

飲品方面,椰青絕對唔會伏,大大個椰青,好多水好甜
芒果酸奶感覺好似飲緊一d溶左既芒果雪條,偏甜,但都好味道

BASMATI比我一種懷舊餐廳既感覺
入到黎好似去左旅行咁,就好似去左另一個國度
餐廳既主人都好熱情,每次對話都面帶笑容
感覺非常好

芒果酸奶 & 椰青
烤三文魚
椰汁咖哩雞
2023-02-24 109 浏览
I always crave for Indian food and I’m so glad that I found some places that I can enjoy the amazing meal with my fds ❤️ Basmati offers simple yet known as the best Indian food here in HK which you really can have a taste of India 🇮🇳 like it says 😌 Here brings you a modern twist of “HK flavour” while keeping the authentic palate intact.We actually ordered se t2A which included most popular dishes in it👏🏻 The spring onion naan had the perfect softness and paired with dal makhani which were both eq

We actually ordered se t2A which included most popular dishes in it👏🏻 The spring onion naan had the perfect softness and paired with dal makhani which were both equally delicious!

The owner was so nice that offer rice 🍚 to us 😊 He recommended us to eat with the curry chicken 🐓 hahaha seriously rice is a powerful food that makes everything taste better 😂 Don’t you agree ?

Anyway , we also ordered the mango 🥭 lassi and young coconut 🥥 Come on ! Can’t go wrong with these two babes

Definitely 💯 recommend Basmati to everyone ❤️

◇◇◇◇◇◇◇◇◇

💌 有咩好野快啲分享比我地知啦 😎 期待你嘅推介 ❤️

🔎 #cass_indian
🔎 #cass_印度菜
🔎 #cass_上環
🔎 #cass_sheungwan
🔎 #eatwccinhk
2023-02-23 121 浏览
得悉 "Basmati Indian Restaurant" 這間正宗印度咖喱,忍唔住去試試🍴這由印度人主理🧑‍🍳👩‍🍳環境舒適、地方寬敞、店員態度友善、價錢合理👍黃豆蓉湯🥣味道香辣濃郁🤤春卷薄脆🫔🫓香脆可口配合黃豆蓉湯絕配👍椰汁咖喱牛腩🐮🌶喜歡不太辣的朋友可選擇椰汁🥥特汁香燒雞柳🐔以咖喱汁配合椰絲,汁底唔錯、雞柳較韌蒜茸炒什菜🥬🥗份量十足還可配搭印度皇飯🍲和烤餅🥙😋😋

黃豆蓉湯🥣味道香辣濃郁🤤

春卷薄脆🫔🫓香脆可口配合黃豆蓉湯絕配👍

椰汁咖喱牛腩🐮🌶喜歡不太辣的朋友可選擇椰汁🥥

特汁香燒雞柳🐔以咖喱汁配合椰絲,汁底唔錯、雞柳較韌

蒜茸炒什菜🥬🥗份量十足

還可配搭印度皇飯🍲和烤餅🥙😋😋