2018-09-06 209 浏览
又一戟的雪糕班戟是葵廣眾多名物之一,所以難得來到葵廣,點都要試下。就算原本未聽過又一戟的大名,只要經過店外,看到店前一大群人都會知道,人群都是以圍圈方式圍著店子,而店前面則留下很多空間,當我正想行前看清楚餐牌,店員就語帶不善地喝令我們不要行近,以免阻礙其他人看餐牌,由於餐牌字體不算特別大,我唯有矇著眼極力遠望。我點了柯華田雪糕班戟,雪糕很濃柯華田味,中間還有很多榛子朱古力醬,班戟皮也很薄,係好食嘅!其實拍店門口照片時也被店員喝止,我明白店員可能不願上鏡,但不讓食客行前,難道要帶望遠鏡才可點餐?雪糕班戟是好吃,價錢也比出面甜品店便宜,但是否值得光顧就見人見智了。

2018-08-26 198 浏览
以前在葵芳附近返工,經常會到葵涌廣場開餐,今日重遊舊地,有很多的回憶在腦海中浮現,這裡多了很多小食店,每間的食物都很吸引,小小的店舖提供不同的美食,大開眼界, 打造了特色商場美食街。而我以前經常會幫襯這間班戟店,來來去去都是吃這兩款,甜的會點香蕉加雪糕班戟,咸的會點咸牛肉班戟, 經過多年後,發覺多了不少新產品,新口味。點了一個咸牛肉班戟,落單時店員會問是否需要加芝士(要加錢)及黑胡椒(不用加錢),由於即場制作,需耐心等候,單是看制作過程,已忘記等候的時間,好像表演一樣,店員以熟練的手勢及完美的分工合作制作。班戟外皮香脆,內裡滿滿的咸牛肉,生菜絲,沙律醬及黑胡椒粒,用料十足很惹味,外脆內軟的感覺,吃的好滋味。

2018-08-26
下午茶
2018-08-26 110 浏览
今日行葵涌廣場,見到呢間買班戟專門店, 就畀佢吸引住, 我就揀咗芒果雪糕班戟, 佢嘅水果係芒果,但係雪糕嘅口味可以自己選擇, 而我就選擇咗口味比較清新嘅荔枝味, 芒果粒在加上荔枝雪糕,個味好夾。 呢間舖仲有好多其他選擇,值得推介嘗試!
2018-08-21 130 浏览
不時都會上葵涌廣場掃街, 因為地方乾淨有冷氣(當然唔太大哪, 好過棟係條街食)。 每次黎都一定食, 咸牛肉芝士戟, 加芝士, 黑淑~~好好味, 本身咸牛肉芝士係絕配, 加上有好多菜, 不會太咸~~素食者可以選粟米蘑菇芝士, 都好好味~~但我成日見到好多人買甜戟, 但冇咩衝動想去試~~
每次黎都一定食, 咸牛肉芝士戟, 加芝士, 黑淑~~

素食者可以選粟米蘑菇芝士, 都好好味~~
但我成日見到好多人買甜戟, 但冇咩衝動想去試~~
2018-08-17
  • 咸牛肉芝士戟
粟米脆脆焦糖班戟(左) 蜜桃薄荷朱古力雪糕班戟(右)一睇個名就知有哂咩材料😂即叫即整 雖然好多人等緊但等食時間算係可接受範圍比我個陣 叫我要所有材料一齊食 唔好分開食佢個班戟皮cool down得好快 如何做到😏雪糕要咗椰子味 好重椰香 好有驚喜 粟米脆增加口感?反而食唔到焦糖醬味食到底都仲有雪糕👏如果唧出嚟個cream都係雪凍咗就好食到好飽——————————————————$26又一戟葵芳葵富路7號葵涌廣場3樓
粟米脆脆焦糖班戟(左)
蜜桃薄荷朱古力雪糕班戟(右)

一睇個名就知有哂咩材料😂
即叫即整 雖然好多人等緊
但等食時間算係可接受範圍

比我個陣 叫我要所有材料一齊食 唔好分開食
佢個班戟皮cool down得好快 如何做到😏

雪糕要咗椰子味 好重椰香 好有驚喜
粟米脆增加口感?
反而食唔到焦糖醬

又一戟
葵芳葵富路7號葵涌廣場3樓
  • 椰子雪糕
2018-08-08 139 浏览
好好味好好味好好味好味既野要講3次👍🏻好多年都好似無加過價咁芒果+cream+icecream都係$25又飽肚又抵食雪糕大大球⋯每次都係食甜,但唔係食芒果雪糕,係轉食香芋味,原來咁樣夾都好好味
好好味好好味好好味
好味既野要講3次👍🏻
好多年都好似無加過價咁
芒果+cream+icecream都係$25
又飽肚又抵食
外卖自取
2018-08-06 124 浏览
「8號風球」打到黎,小心啊,落雨好收衫!!!講笑。其實係8個雪糕球一齊打到黎一次過食哂芝麻、咖啡、曲奇、薄荷朱古力、朱古力、香芋、士多啤梨同芒果🍦每球迷你size, 咁多個味我最中意奶味;果味既雪糕反面麻麻地。不過都只係十幾蚊就食到咁多球,底到爛!
「8號風球」打到黎,小心啊
,落雨好收衫!!!

講笑。其實係8個雪糕球
一齊打到黎

不過都只係十幾蚊就食到咁多球,底到爛!
是日週末行葵芳廣場,少女聚集之地,除左好平平地嘅靚衫之外,近年進駐好多新興食店,不過講起食甜品,我始終如一,鍾意呢間售賣手揸pancake。呢間pancake舖好抵,廿幾蚊就有個pancake食,配搭應有盡有,雪糕同配料都自由選擇,咸甜口味應有盡有,仲要係即叫即整,夠曬新鮮滾熱辣。我叫左呢個蜜糖脆片雲呢拿雪糕pancake,入口甜度剛剛好,淡淡嘅雲呢拿雪糕同蜜糖相映成趣,交織住一段優美嘅樂曲。最正嘅係,食到底依然有料,真係無花無假!

外卖自取
2018-07-31 127 浏览
午餐吃過麻辣米線後,饞嘴的我總覺不夠滿足,想吃一點甜中和一下,來杯雪糕就剛剛好。又一戟是葵涌廣場經典食店之一,假日總堆滿等後的顧客。除了出名的咸甜班戟外,小店還有雪糕單點。雪糕有十多款口味,都是一般大路口味。可選一至三球,而每球份量亦有普通與珍寶之分。由於剛吃過午餐,故今次只點了芝麻味單球珍寶(杯裝 $9)下單後了一會店員才有空製作,只見他不斷滔雪糕,疊至紙杯的兩倍!!只叫了單球的我,感到實際有三球的份量,非常驚嘆!雪糕帶著濃郁的芝麻香,雖然奶味和順滑度不能和名牌相題並論。但以這價錢來說,實在物超多值、毫無投訴吧!!

黑芝麻單球珍寶雪糕
2018-07-26
80 分钟 (外卖自取)
黑芝麻單球珍寶雪糕
2018-07-15 196 浏览
咁多人排隊嘅?!吸引左我哋去排,即叫即做,很新鮮,雪糕底自己㨂,生果底自己揀,加埋大量cream 同朱古力醬,外熱內凍,好fresh.店員也很細心,叫我地不要走太遠,整完要即刻食先好食,否則啲cream 同雪糕會溶,一口食落去,生果、雪糕、班期樣樣都有啲好正

2018-06-24 285 浏览
之前黎過幾次見到未有機會食呢間,今次掃完街個胃有空位啦!揀左佢張圖外觀唔錯既 oreo 食…揀左雲呢拿雪糕球人唔算好多,等左一陣就拎得~由於唔太方便係人多擠迫地方拎住周圍行,張相我已經食左個邊同塊餅但係個外型同佢遞俾我果陣差不多,我一見到外型好似…同佢痴係到果張圖唔太一樣喎~點解張圖豪華咁多,定係影相角度問題?餅皮:薄得黎又有D軟Q咬感,唔錯,我幾鍾意~唔會覺得太厚皮到食兩啖就唔想食雪糕:味道入得下口!同普通雪糕冇分別,唔獨特~Cream:一開始食,上部份因為有雲呢拿雪糕支撐,就冇留意,開始食完中層,黎到中低層,入面就全部係Cream,味道現形……好味既Cream係可以令我食完都唔覺得Heavy仲想食哂,滑而且有一種奶香味…由於我食過好味既Cream…完全食唔慣依種…簾價Cream共通點吧…輕拋拋﹑油膩﹑好漏雖然已經努力食埋,但最後頂唔到丟左…讚一讚佢整到底 d cream上面都仲有少量oreo碎,唔係得cream…。呢個價錢唔好望有好味Cream,食上半部份基本上覺得仲可以,下半部我放棄…。口痕平平地食都還可以,但cream唔想食會唔會再光顧:可能下次會試下咸食,始終個皮係唔錯既
人唔算好多,等左一陣就拎得~

OREO 雲呢拿雪糕班戟

點解張圖豪華咁多,定係影相角度問題?

雪糕:味道入得下口!同普通雪糕冇分別,唔獨特~
雖然已經努力食埋,但最後頂唔到丟左…

。口痕平平地食都還可以,但cream唔想食

會唔會再光顧:可能下次會試下咸食,始終個皮係唔錯既
2018-06-22
5 分钟 (外卖自取)
2018-06-15 253 浏览
✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨葵廣掃街必食既又一戟❤️🍨木糠焦糖曲奇雪糕班戟$25🍨呢個配搭必勝✌🏻好好食😌兩層既香甜焦糖同有蛋香既木糠好夾🤤仲有曲奇雪糕同cream,係童年回憶👧🏻餅皮軟軟地,少少煙韌,都唔錯😌不過如果係揀咸食就好似脆身餅皮夾啲~.食物質素: 🌕🌕🌕🌕🌑食物顏值: 🌕🌕🌕🌕🌑性價比: 🌕🌕🌕🌕🌑回頭率: 🌕🌕🌕🌕🌘✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
葵廣掃街必食既又一戟❤️
🍨木糠焦糖曲奇雪糕班戟$25🍨

呢個配搭必勝✌🏻好好食😌
兩層既香甜焦糖同有蛋香既木糠好夾🤤
仲有曲奇雪糕同cream,係童年回憶👧🏻
餅皮軟軟地,少少煙韌,都唔錯😌
不過如果係揀咸食就好似脆身餅皮夾啲~
食物質素: 🌕🌕🌕🌕🌑
食物顏值: 🌕🌕🌕🌕🌑
性價比: 🌕🌕🌕🌕🌑
回頭率: 🌕🌕🌕🌕🌘
✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
2018-06-09
2018-05-29 244 浏览
呢間開左十幾年,我就食足十幾年。佢甜同咸既pancake都好好食。我最鐘意既系咸牛肉pancake。佢s panxake系即叫即整,所以個皮又熱又有少少脆。咸牛肉同生菜好夾,好fresh,加錢要埋芝士仲正仲濃味,仲要有拉絲。
呢間開左十幾年,我就食足十幾年。
佢甜同咸既pancake都好好食。
2018-05-09 388 浏览
自從搬了入西貢生活之後,荃灣同葵涌真係鮮有機會去拜會。這一次,因為太太同兒子去了旅行,我帶同未足一歲的女兒去到父母位於美孚的家過幾晚夜,所以我可以放工後,先來葵涌廣場這一個美食基地,朝拜一下。在葵涌廣場要朝拜的美食其實有不少,不過,有一間小食店 (我曾經劣評過),多年來,越做越見進步,越來越出色,仲做到開埋分店,這一家小食店,就是專賣日式 pancake 的《又一戟》。 葵涌廣場的始祖店,人很多,等上兩、三個字可以說是小事。第一天來,心中想食甜的,所以我要了芒果芋頭雪糕的口味。甜的,是以圓筒型的形式包裹,這樣包是因為內裡有一球雪糕。是日的芒果雖然不算是甜美,但至少不會有酸味。不過,當中最吸引大人同小朋友之處,並不是芒果,而是內心的芋頭雪糕同佈滿了整個 pancake 的忌廉。 第二日再來,我想食個咸的,味道是煙鴨胸蜜桃。作為一個飯前的食品,這一個小食實在是有點點的邪氣,因為有好多好多片煙鴨胸,也有好多好多片蜜桃片,甜中帶咸味,而且薄餅底是脆口的,加上餡料足,沙律醬又令到鴨胸同蜜桃的味道得到了一個 balance,幾好。 好好味,早已經對此店改觀的我對這一次的拜訪,感覺是更上一層樓的

好好味,早已經對此店改觀的我對這一次的拜訪,感覺是更上一層樓的感覺。
2018-04-21 373 浏览
通常講起班戟都一定會諗到甜品,一層薄薄嘅班戟,嚮上面嚮啲生果,再加啲果醬、朱古加醬,同埋忌廉,最後再加多一球雪糕,真係諗起都興奮~不過班戟又唔一定只係得甜品嘅,鹹食都一樣唔錯架!煙肉蛋蕃茄芝士三文治平時就食得多,但當外層由麵包轉咗做班戟嘅時候,究竟會帶來點樣嘅驚喜呢?一大口咬落去,煙煙韌韌嘅班戟加上質感各異嘅餡料,口感好豐富,而且味道仲好多元化,就好似將一碟All Day Breakfast一次過擺入口享受咁~
通常講起班戟都一定會諗到甜品
一層薄薄嘅班戟,嚮上面嚮啲生果,
再加啲果醬、朱古加醬,同埋忌廉,
最後再加多一球雪糕,真係諗起都興奮~
不過班戟又唔一定只係得甜品嘅,
鹹食都一樣唔錯架!

煙肉蛋蕃茄芝士三文治平時就食得多,
但當外層由麵包轉咗做班戟嘅時候,
究竟會帶來點樣嘅驚喜呢?
煙肉蛋蕃茄芝士班戟

一大口咬落去,
煙煙韌韌嘅班戟加上質感各異嘅餡料,
口感好豐富,而且味道仲好多元化,
2018-04-09
煙肉蛋蕃茄芝士班戟