2024-07-23 1627 浏览
🔖 劍魚腩 魚腩很厚肉 而且都很新鮮 油脂分布平均 入口即溶 口感嫩滑厚實!🔖 鹽燒鯖魚便當便當好豐富 入面 鯖魚、玉子燒、胡麻豆腐及柚子沙律。燒鯖魚的 外皮夠薄 又燒得酥脆,調味不重,燒香後令魚鮮更為突出。玉子燒的蛋非常清甜,食落超濃郁,而且佢好厚蛋口感非常好。另外胡麻豆腐及柚子沙律則中和了以上的膩,很清新。🔖迷你三文魚親子丼親子丼有三文魚、三文魚腩、三文魚籽。三文魚有油香,魚腩油脂豐富,魚籽咸香好適合配飯。不同嘅三文魚一次過滿足到三文魚控!🔖京都九條蔥汁燒豚腩便當便當很豐富及包肚!有齊豚腩、玉子燒、炸豆腐及柚子沙律!豚腩用左蔥汁特製,所以非常濃郁很下飯!玉子燒的蛋非常清甜,而且口感很好!豆腐炸得金黃,很香脆可口!
🔖 劍魚腩

🔖 鹽燒鯖魚便當

🔖迷你三文魚親子丼

🔖京都九條蔥汁燒豚腩便當
2024-07-21 1505 浏览
職員叫客人用QR Code 下單,下完單之後等了半小時還未上菜,於是我再次查詢,當下有位職員只是問一句是否我未送出,再次檢查發現他們是比錯了一個「電話外賣」二維碼。當下的我已經十分憤怒,作為職員你看到我手機顯示我的訂單已送出,為何不是立刻叫廚房做,反而不停地檢查系統! 這種服務態度是對的嗎?當下完全沒有道歉,直至我跟職員說是你們給我們錯的二維碼,職員才跟我們道歉!因為我已經浪費了半小時的時間在餐廳等候,當下的時間已經是九點。其實當我們進入餐廳時職員已經只是擺了餐具,沒有提供水要我們出聲才給我們

2024-07-19 1456 浏览
The ONE 5樓有個寧靜小角落,商場人流唔多,但古今二已經陪伴我哋幾年,大家都認識呢個品牌,仲有幾間分店,所以想得去都係特登排隊食創意壽司卷物。招牌玉子燒有灸燒過,玉子甜味更香,質地好軟滑,仲有蟹子同少量沙律醬味道更突出另外叫咗三份卷物,份量都唔少,我哋兩個人食再加埋其他小食啱啱好。鰻魚卷除咗有鰻魚肉同青瓜絲,面頭仲有脆脆同埋淋上燒汁,食落層次豐富倫敦橋即係海膽卷,一大堆海膽下面埋藏住三文魚,味道好鮮甜。紅粉佳人係辣味吞拿魚同辣味三文魚蓉,再加上蟹柳同牛油果襯托辣魚鮮味燒牛舌厚身多肉汁都好好食,佢哋唔少卷物都好有特色,仲有部份係獲獎,仲要燒物都咁正,下次要試更多款式

2024-07-18 1285 浏览
嚟到呢間尖沙咀好有人氣嘅居酒屋,果然嚟食嘢唔會失望🥰!嘢食味道夠濃郁,而且同出邊日本餐廳感覺好唔同,感覺餐廳有花心思加入fusion元素。卷物裏面有忌廉芝士,食落味道更加綿滑香濃,配埋天婦羅炸物嘅脆身油炸感又幾夾喎🫶🏻。呢度嘅刺身都好靚,用晒原條魚拼成一條條刺身船✨!有晒造型好特別,屋企人都話睇得又食得。串燒味道都唔錯,醬汁香香甜甜,而且火候控制得幾好,食落外香內軟😚。而且位處商場裏面,環境都幾好。

2024-07-14 1158 浏览
今日去尖沙咀食午餐,見呢間好多食評,就去試下。 點左: 什錦壽司盛 (包味噌湯,凍檸茶)- 加配吉列炸蠔(2隻) 蕎麥麵.套餐A (包味噌湯,熱日式即磨咖啡)- 加配香菇蝦肉天婦羅(2件) 食左少少, 開始明白點解睇到既食評都係讚串燒熟食...確實,以午餐什錦壽司盛價錢,壽司是真的很麻麻,魚生質量麻麻,壽司飯味道一般,所以未飽但都無食哂。 反需加配既香菇蝦肉天婦羅同吉列炸蠔呢類熟食比較好啲。整體壽司性價比麻麻,可以的話,只點熟食比較好。
今日去尖沙咀食午餐,見呢間好多食評,就去試下。

點左:

什錦壽司盛 (包味噌湯,凍檸茶)
- 加配吉列炸蠔(2隻)

蕎麥麵.套餐A (包味噌湯,熱日式即磨咖啡)
- 加配香菇蝦肉天婦羅(2件)

反需加配既香菇蝦肉天婦羅同吉列炸蠔呢類熟食比較好啲。

整體壽司性價比麻麻,可以的話,只點熟食比較好。

2024-06-27 1310 浏览
宜家人人都話要北上搵食,香港的又貴,又不唔好食,服務態度又差,今日朋友請我食日本菜,去咗古今二,真係有驚喜,服務員友善又醒目,食物又好食1.龍捲風沙律,好香帶少少辣好惹味2.串燒雞中翼,朋友食完,話未試過日式串燒連中間都入晒味的燒雞翼,同生啤係最好朋友3仙台牛舌拼鐵板牛小排牛肉肥美,我唔知佢係咪和牛,都雪花分布均勻超軟滑,牛脷香甜不鞋口4.自選壽司,燒左口魚裙,油香勁正又滑;鰻魚,超多汁;拖籮滑;特別推介☆☆☆蟹膏壽司;蟹膏咸香鮮味,一d唔腥,超級勁好食5海鮮拼盤☆今☆勁新鮮6.日本生蠔,雖然唔記得係咩產地,咪睇佢瘦瘦地,佢係勁鮮甜朋友買咗個蛋糕俾我,服務員仲係隻碟到寫咗日文的生日快樂,很有心的呢間日本餐廳係可以再食,鄭重再講多次一完要蟹膏壽司P.S.唔係太識用相的功能,放錯咗仙台牛舌拼鐵板牛小排第二張相,請見諒

1.龍捲風沙律,好香帶少少辣好惹味

3仙台牛舌拼鐵板牛小排

4.自選壽司,燒左口魚裙,油
香勁正又滑;鰻魚,超多汁;

5海鮮拼盤☆今☆
勁新鮮

6.日本生蠔,雖然唔記得係咩產地,咪睇佢瘦瘦地,佢係勁鮮甜

呢間日本餐廳係可以再食,鄭重再講多次一完要蟹膏壽司

2024-06-24
庆祝纪念
生日
2024-06-17 1064 浏览
尖沙嘴出名既日式手捲飯餐廳🍴無錯,又來到日式既飯堂醫肚——古今二🇯🇵🍣🥗古今二乃出名食特色壽司飯,壽司料理樣樣有新意思新搞作,想食得健康又特別,就會同朋友來呢度食晚飯。1. 日式麻醬豆腐沙律 $98 必吃古今沙拉🥗調配的味道好棒,健康又好吃😋2. 鹽燒白鰻 $38 鰻魚鹽燒好滋味3. 龍卷風 $72 這款壽司有芝士🧀在裡面好好吃🤤4. 彩虹卷 $119 好多不同顏色的魚生形成的壽司🍣每一塊都有不同的魚生,可以吃到不同的口味。5. 鹿兒島黑豚荔枝卷串燒 $32 有荔枝卷的串燒味道👅就是特別甜
2. 鹽燒白鰻 $38 鰻魚鹽燒好滋味
3. 龍卷風 $72 這款壽司有芝士🧀在裡面好好吃🤤
2024-05-21
2024-06-13 833 浏览
今日同屋企人嚟尖沙咀呢頭,喺The One搵食。5樓呢間日式壽司居酒屋食物質素不錯👍🏻坐得又舒適,同朋友約呢邊食飯傾偈幾唔錯👍🏻豆腐沙律呢盤沙律真係好足料!有大量沙律菜之餘仲有好多海草,蟹籽,蝦籽,豆腐!調味都調得好好👍🏻無失望!呢度嘅串物好出色!我哋試咗鹿兒島黑豚荔枝卷串燒同埋鹽燒白鰻!超級好味😍黑豚肉鮮嫩又多汁,加上清甜荔枝,加少少焦烤味道,絕配!壽司來講,東京爆脆好味!鮮蝦天婦羅配濃濃cream cheese!飯質亦做得不錯👍🏻
豆腐沙律
壽司來講,東京爆脆好味!
我和姊妹來尖沙咀覓食,她讚美食材優質美味,受顧客喜愛,老友難得聚在一起,來到新派創意日本料理,卷物出名的餐廳「古今二」,遠離急促的生活節奏,享受廚師精心炮製的美食,那一刻我覺得很幸福和高興。蒜香牛油燒帆立貝厚切帆立貝,來到時熱辣辣,肉質有彈性,配上蒜香及牛油,細滑芳香,味道可口。超級龍卷風龍卷風有八件卷物,材料相當豐富,入面有蝦,芝士,青瓜,鰻魚及脆片,各款都美味,口感衝擊味蕾。東京爆脆爆脆的外層是紫菜,入面有吞拿魚及蟹柳,食落十分之夾,加左醬汁,味道絕對不俗。古今二(尖沙咀)地址:尖沙咀彌敦道100號The ONE5樓502號舖

蒜香牛油燒帆立貝

東京爆脆

古今二(尖沙咀)
地址:尖沙咀彌敦道100號The ONE5樓502號舖
2024-05-10
2024-06-03 976 浏览
首先,我叫咗龍卷風沙律。呢個沙律入面有蟹柳同中華沙律,再加上新鮮嘅沙律菜。每一口都有蟹肉嘅鮮甜同沙律菜嘅清脆,令味道更加豐富,好開胃然後,我試咗鹿兒島黑豚荔枝卷串燒。豬肉片包住荔枝,味道酸酸甜甜,真係好特別。接着,我叫咗紅粉佳人。呢個壽司卷入面有好多辣味吞拿魚、辣味三文魚,仲加埋少量嘅蟹柳同牛油果。每一口都帶有少少辣味嘅刺激,配合牛油果嘅濃郁口感,味道絕佳。最後,我叫咗黑龍卷。呢個壽司卷中間係炸蝦,卷上面仲有鰻魚同牛油果。炸蝦外脆內嫩,配合鰻魚同牛油果嘅組合,唔錯。

2024-06-03 952 浏览
📍 古今二呢間壽司店都去過好幾次,出名特色創意卷物!絕對會係你Happy Friday嘅其中一個選擇😈🌪️龍卷風沙律 (大) $98蟹籽同蟹柳絲既份量超多!!!🤤仲多過沙律菜🫢 真係好足料~仲食到中華沙律同青瓜絲,夾埋一齊食好正,口感豐富😌 另外,佢嘅醬汁食落有少少辣🥵,幾開胃!🌀超級龍卷風 $98個名夠曬氣勢!😎配料都唔少㗎,分別有鰻魚、海老、芝士🧀️、青瓜🥒、脆片~餡料非常豐富🤣冇諗過鰻魚同炸蝦嘅口感咁夾,鰻魚肥而不膩,而炸蝦做到外脆內軟嘅效果,味道好match🫶而芝士就比較濃郁,味道鹹鹹地,食得多可能會覺得有啲膩🫢🕷️蜘蛛 $103外型真係成隻蜘蛛咁🫣主要係用炸軟腳蟹、青瓜、牛油果🥑同蟹柳製成嘅一個壽司卷,材料好足😌軟腳蟹炸得好香脆,唔會炸到乾咗😌仲熱辣辣添!外面亦都淋咗醬汁,味道就酸酸甜甜~😗🐟鹽燒白鰻 $38呢個值得一試!白鰻燒到外皮焦脆,但又唔會食落覺得乾身🥳魚肉嘅質地係爽口,真心有驚喜!食得出食材新鮮,肉質厚實得嚟口感係彈牙🩵🐽鹿兒島黑豚荔枝卷串燒 $32鹿兒島黑豚肉既肉質鮮嫩且多汁,逼晒啲油脂出嚟🙈裡面包住粒荔枝,味道幾甜,亦都中和油膩感🫶⭐️好味指數:7.6/10📍 古今二
📍 古今二

🐟鹽燒白鰻 $38
鹿兒島黑豚荔枝卷串燒

🐽鹿兒島黑豚荔枝卷串燒 $32

⭐️好味指數:7.6/10

📍 古今二 (The ONE) (尖沙咀)
尖沙咀彌敦道100號The ONE 5樓502號舖

#尖沙咀 #古今二 #創意卷物 #卷物 #壽司 #龍捲風沙律 #超級龍捲風 #煎餃 #啤酒
龍卷風沙律
 鹽燒白鰻  &  鹿兒島黑豚荔枝卷串燒
鹽燒白鰻
鹿兒島黑豚荔枝卷串燒
  • 龍捲風沙律
2024-06-03 549 浏览
今日放工後和朋友來到尖沙咀The One 五樓的《古今二》食晚飯,餐廳裝修新淨整潔,座位舒適。餐牌上讀到《古今二》的名字由來,感受到老板的真摯和熱情。餐牌上的食物總類多,有各式各樣的卷物,賣相吸引。「 A4和牛壽喜燒」$198壽喜燒材料豐富,有豆腐、香菇、金針菇、紹菜和粉絲,最矚目的主角牛肉片差不多沒有肥肉,雖然有些嚼勁,但牛味濃郁,放入壽喜燒的湯汁微微燙一燙,很正。最後食埋軟腍的粉絲,夠滿足。「 火山」$128好睇又好食,當熊熊烈火在碟的兩邊燒起的時候 ,彷如一座火山,真是震撼。壽司上鋪滿蟹柳絲和蟹子,下面有8件壽司,壽司卷內有牛油果、蟹柳、青瓜,味道很夾配。「明太子雞翼」$46雞翼內釀滿明太子,脹卜卜很吸引,咸香十足。

餐牌上的食物總類多,有各式各樣的卷物,賣相吸引。
「 A4和牛壽喜燒」$198

「 火山」$128
好睇又好食,當熊熊烈火在碟的兩邊燒起的時候 ,彷如一座火山,真是震撼。壽司上鋪滿蟹柳絲和蟹子,下面有8件壽司壽司卷內有牛油果、蟹柳、青瓜,味道很夾配。

「明太子雞翼」$46
雞翼內釀滿明太子,脹卜卜很吸引,咸香十足。

turns out真係幾好食,本身仲覺得佢嘅好評多得有啲令人懷疑😳首先要推介佢嘅串燒,試咗白鰻同埋荔枝豚肉都係好好食!! 計埋個價錢真係性價比高沙律份量好多,隔離枱都忍唔住問係咩嚟😂捲物有特色嘅,賣相同味道都ok,係唔夠串燒同沙律抵食 另外一入座就有一杯茶,可以不斷加熱水,好啱我呢啲需要熱水嘅人🤣p.s.平日夜晚都好熱鬧,幾乎滿座✿ 龍捲風沙律(大) $98✿ 彩虹卷 $119✿ 鹽燒白鰻 $38✿ 鹿兒島黑豚荔枝卷串燒 $32

鹽燒白鰻 $38 | 鹿兒島黑豚荔枝卷串燒 $32

沙律份量好多,隔離枱都忍唔住問係咩嚟😂

龍捲風沙律(大)

捲物有特色嘅,賣相同味道都ok,係唔夠串燒同沙律抵食

彩虹卷

p.s.平日夜晚都好熱鬧,幾乎滿座

✿ 龍捲風沙律(大) $98

• 鹽燒白鰻$38 |鹿兒島黑豚荔枝卷串燒$32
  • 鹿兒島黑豚荔枝卷串燒
  • 鹽燒白鰻
2024-05-30 391 浏览
之前已經去過古今旗下幾間分店,今次上堂前經過、記得佢地D壽司卷物幾好食就再戰一次尖沙咀新開既【古今二】。日式麻醬豆腐沙律:蔬菜新鮮爽脆、豆腐嫩滑、再搭配香濃同微酸既芝麻醬,非常開胃。江戶薄燒牛仔骨:主要用黑椒去燒牛仔骨,同出面既鹽燒或者燒肉醬唔同。好香口、非常惹味。牛仔骨燒得岩岩好,肉質軟霖。東京爆脆:内餡係吞拿魚同蟹柳,之後再用紫菜包起炸左,非常香脆!因爲新鮮整起、紫菜都仲好新鮮!而且沙律醬微辣,可以解膩。烈火紅唇:非常特別既卷物,用水果入饌、包括士多啤梨、炸牛肉同芝士。士多啤梨既酸甜搭配炸牛肉、可以去除油膩感、而芝士增加creamy感。個人覺得係幾特別既combo,不過呢一款等候時間比較長。
2024-05-29 271 浏览
食物質素一如以往好食,原本打電話book即時(因為食完趕住睇戲又有位)態度ok wor,就幫襯下la,點知服務何其失敗。店員送餐嚟咪食lor,食完先話上左錯枱,sorry都冇😠仲要話入埋張單。好,我地係食左,其實收我錢我真係冇所謂,但係呀經理話(佢應該係),咁要入埋單,態度衰到呢。我咪係度唱衰你。(可能係佢sell唔到剌身搏返少少甜頭)。對the one 呢間古今2十分失望。😠😠😠😠😠😠😠😠

2024-05-29