2024-04-26 52 浏览
今次為大家介紹是古今二(千色滙)的餐廳,首先我選了一個前菜是柚想蝦你沙律。沙律有大量的柚子、牛油果、蘋果和甜蝦等等。份量十分豐富,口感新鮮清爽。柚子的酸甜與牛油果的濃郁完美融合,甜蝦更增添了菜品的口感。接下來是超級龍卷風,這是一道融合菜式的加州卷。內裡夾著炸蝦、薯片和鰻魚,再配上芝士,口感層次分明,讓人倍感享受。這道龍卷風的創意組合讓人驚喜不已,每一口都散發出濃郁的美味。金龍卷是另一道的加州卷,它包含了三文魚、炸蝦和芝士。而頂部的醬料點綴更帶少許辣味。他們的雞胸軟骨串燒也是一道令人垂涎的菜品。雞軟骨搭配雞胸軟骨,口感像魷魚,十分有𡁻口,雖然份量不多,但味道香口。最後是鹿兒島黑豚荔枝卷串燒,這是一道口味獨特的菜品。黑豚肉片卷著荔枝,形成了一種咸甜的搭配。

2024-04-26
2024-04-26 63 浏览
荃灣地鐵站行過黎都唔駛5mins,簡單易到,係正千色匯三樓,唔黎唔知原來全層都係食店,不過香港人少了很多,平日商場比較靜,好處當然係坐得舒適又放鬆,不過都希望生意興隆,因為店員相當有禮貌,服務態度唔錯,最特別係佢將日本傳統既食物混合左香港人鍾意既打咭文化,將每樣野都變得靚靚,好岩打咭龍卷風沙律新鮮既沙律菜,蟹柳絲脆片蟹籽加上健既既中華沙律,上枱賣相係靚既,攪拌勻之後入口味道又係驚喜既,份量好足之餘好開胃,作為前菜係正!宮崎黃金炸豆腐六粒油香豆腐炸到外脆內軟滑,而兼承呢個舖頭作風,賣相又係靚既蜘蛛齋聽個名真心諗唔到佢係咩黎,望望餐牌先知佢係由炸軟殼蟹、青瓜、牛油果同蟹柳組合而成既飯卷,成個餐牌有好多唔同款式既卷物,各有特色,我揀呢個因為鍾意食軟殼蟹同健康既牛油果,冇令我失望火山成塊板連Pan上枱,餐牌寫明去推獎,侍應擺上枱果陣話原來會點火既,成個Pan邊著哂火,夠特別!蟹杉絲覆蓋哂成個壽司飯,中間混有牛油果同帶子,一盆八件,正!

宮崎黃金炸豆腐

蜘蛛

2024-04-25
2024-04-26 43 浏览
我今日放工後,順道約同好友去位於荃灣眾安街68號千色匯3樓3013號舖的古今二食日本菜,環境舒適開揚,坐得舒服。我點左個M19的金龍卷$98,A16的龍卷風沙律$76,A8的雜錦天婦羅$88,T6櫻花蝦茄子燒$68,及A29的芝麻雞翼(2隻)$38。金龍卷的賣相不錯,卷飯中的炸蝦非常香脆美味;龍卷風沙律有沙律菜、蟹柳絲及蟹籽,味道清新可口;雜錦天婦羅有炸蝦3隻、秋葵2個及日本甜薯3個,好好味;茄子燒得香,櫻花蝦可口;芝麻雞翼皮脆肉嫩,好味又好食!

• 金龍卷
  • 雜錦天婦羅
  • 龍卷風沙律
  • 茄子燒
  • 辣妹
2024-04-26 32 浏览
荃灣附近有好多親子嘅遊樂場,玩完就係附近搵食,見到有間和食都啱小朋友,份量都夠多,一於去試下。龍卷風沙律🅰️🅰️🅰️🅰️:份量極多😱,上層可見蟹柳蟹籽份量跳都不在話下,下面仲唔係只係舖菜,而係仲有中華沙津係底,好多嘢食,我個小朋友食得好開心。不過呢個沙律有少少辣,呢樣要有少少留意(不過我小朋友鍾意辣😂)超級龍卷風🅰️🅰️🅰️🅰️🅰️蜘蛛🅰️🅰️🅰️🅰️:我地叫左兩樣創意嘅手卷,可以一齊講講🥰。食材配搭唔同當然係亮點,鰻魚、芝士配脆蝦;泡菜同軟殼蟹,睇嚟佢地都好擅長玩唔同嘅味道同口感配合。呢一點令我對佢地其他飯團有信心。👏🏻👏🏻👏🏻雜錦天婦羅🅰️🅰️🅰️🅰️最後講一講天婦羅,話哂都係創新嘅餐廳,天婦羅都有特別,其中就想講下秋葵,因為估唔到裡面有蝦膠,幾有驚喜🧐,秋葵軟身加蝦膠彈牙,唔同嘅口感幾正,不過我覺得蝦膠再咸多少少會好d。呢間居酒屋走中價價位,但係做出嚟嘅菜式有創意,份量足,會同出面一式一樣嘅日式居酒屋有分別。又唔會話為左創意而味道奇怪,呢間幾推介大家嚟試下d創新料理。

龍卷風沙律🅰️🅰️🅰️🅰️:

超級龍卷風🅰️🅰️🅰️🅰️🅰️
蜘蛛🅰️🅰️🅰️🅰️:

雜錦天婦羅🅰️🅰️🅰️🅰️

2024-04-25 56 浏览
大家好今晚去左荃灣既古今二食日本野呢度既壽司卷都幾有創意首先吃一個龍卷風沙律都係一個龍卷風型狀既蟹子沙律菜都幾新鮮仲有好多蟹柳同蟹子跟住就食兩款壽司卷第一款係金龍卷外表都似一條金龍其實就係包左炸蝦既壽司卷再放左三文魚炸蝦炸得好香脆配三文魚既軟滑口感仲有加左一些脆片另外一款超級龍卷風同樣都係炸蝦既壽司卷不過係夾埋鰻魚 芝士同一些脆片都係軟同脆既配合都幾特別跟住再食雜錦天婦羅炸蝦炸得好香脆裏面仲保留好嫩滑既肉質天婦羅仲有青椒釀左蝦肉有少少似日式既煎釀三宝同埋另一舊天婦羅紫薯就系外脆內軟唔太甜最後就係櫻花蝦茄子燒加左好多既櫻花蝦令到燒茄子更加惹味總括呢間古今二既食物都唔錯其中新派既卷物仲好有創意
大家好

總括呢間古今二既食物都唔錯
其中新派既卷物仲好有創意
2024-04-25
2024-04-24 37 浏览
日式麻醬豆腐沙律滑嘟嘟又好香豆味既豆腐配上日式麻醬,呢個組合非常夾,沙津菜新鮮爽脆~金龍卷聽聞呢間餐廳好出名卷物,呢款金龍卷由三文魚、炸蝦、芝士捲成,賣相吸引,卷物表面吱左少少辣既沙津醬,味道咬落少少脆口,幾有層次~雜錦天婦羅炸粉好酥好脆,有蝦天婦羅、包左魚肉既秋葵天婦羅,紫蕃薯仔天婦羅,上枱時熱辣辣出哂煙,份量好足~~吉列廣島蠔(4隻)廣島蠔咬落無腥味,同樣都係炸到金黃色,咬落好脆口,唔錯唔錯!

聽聞呢間餐廳好出名卷物
,幾有層次~

,份量好足~~

吉列廣島蠔(4隻)
廣島蠔咬落無腥味,
同樣都係炸到金黃色,咬落好脆口,唔錯唔錯!
2024-04-16
2024-04-22 40 浏览
琴日去咗一間超讚嘅日式餐廳同個frd慶祝生日😍🎂最令我感動嘅係餐廳嘅服務超級周到,態度親切友善,唔單止細心解答我嘅問題,仲有免費即影即有for 慶祝生日📸(仲要影得我哋好瘦!😆)日式麻醬豆腐沙律💰$82前菜我哋叫咗個日式麻醬豆腐沙律🤤 豆腐勁軟滑再加埋濃濃的麻醬 開胃又邪惡😈 值得一讚係份量超足!兩個女仔都食唔晒😯櫻花蝦茄子燒💰$68茄子燒食過好多 配櫻花蝦嘅都係第一次食😲 估唔到非常之夾 茄子又嫩又多汁 櫻花蝦又香又脆💯忘不了你💰$116主菜方面,最推介嘅就係「忘不了你」呢個飯卷😍 表面有一層芒果 包住入面嘅炸牛肉超級嫩滑 配埋濃濃芝士真係香甜鹹爽呀🥰彩虹卷💰$98另一款「彩虹卷」打卡一流!💯店主仲幫我幻化成為生日蛋糕😍😍😍 顏色繽紛 配有新鮮刺身、牛油果、青瓜同蟹柳 好特別嘅生日蛋糕啊😛😛士多啤梨石榴梳打💰$38至於飲品方面 我叫咗杯粉紅色嘅士多啤梨石榴梳打 適合打卡之餘 飲落都好清新😚熱情果芒果沙冰💰$42而壽星女就叫咗杯熱情果芒果沙冰 好refreshing👀 啱晒夏天飲☀️綜合嚟講 呢間餐廳無論係食物質素方面 定係服務態度都係💯🥰古今二 (荃灣千色匯I) 📍荃灣眾安街68號荃灣
琴日去咗一間超讚嘅日式餐廳同個frd慶祝生日😍🎂

彩虹卷💰$98

士多啤梨石榴梳打💰$38

熱情果芒果沙冰💰$42

綜合嚟講 呢間餐廳無論係食物質素方面 定係服務態度都係💯🥰

古今二 (荃灣千色匯I)
📍荃灣眾安街68號荃灣千色匯I 3樓3013號舖

#hkfoodie #香港美食 #hkig #hkfood #hkfoodblogger #打卡一流 #打卡餐廳 #生日飯 #聚會之選 #美食餐廳推薦 #美食推薦 #份量班 #性價比餐廳 #荃灣 #壽司打卡 #荃灣壽司 #創意壽司 #日式餐廳 #荃灣日式餐廳
2024-04-19 50 浏览
上次去左觀塘既古今,今日嚟到荃灣嘅古今二,食物質素完全冇令到我失望,只是上菜時間會逐碟逐碟慢慢送上來。飯後還有碟品送 😀 卷蛋!!!龍卷風沙律以沙律菜、海藻、魚子、蟹柳等組合的沙律菜,醬汁沙律醬帶點小辣,口感好豐富~超級龍卷風兩大條吉列炸蝦卷,排列成長一條金龍,既有鰻魚又有蝦又有芝士,再加上龍捲風式的鰻魚汁醬及沙律醬,非常開胃,每件也切得挺厚身~日式章魚小丸子(6粒)小丸子上面鋪滿很多木魚同紫菜,外皮脆脆的,內裏章魚亦很大粒,粉不算多,合格櫻花蝦茄子燒最愛這一碟,非常惹味,甜甜的XO醬汁配香口的櫻花蝦,鋪得滿滿的,每口茄子都必疜食到櫻花蝦,第一次吃這配搭就愛上了

超級龍卷風

日式章魚小丸子(6粒)

2024-04-17 56 浏览
睇完餐牌第一時間比我感覺嘅係有好多健康特色壽司,事關古今二唔同菜式都用咗唔同蔬果,好創新,做出好有特色嘅菜式,例如有幾款都用咗牛油果。除此之外,古今二仲有鍋物料理食,非常之多選擇,味道都好高質。——————日式麻醬豆腐沙律首先豆腐好香嘅豆味,同埋挺身得嚟都唔硬,再配上麻醬,真係好開胃,啲菜唔經唔覺都食得晒,而且都好大兜,足夠2個人作為前菜。壽司:火山一上枱,就見到超級大件壽司,侍應就用火槍,做出火山嘅效果。原來係8件反卷上舖咗蟹柳同埋帶子,再加上沙律,微微燒過,好香口,反卷入面就有青瓜同牛油果,味道好fresh, 完全唔需要沾豉油wasabi.壽司:超級龍卷風一碟有8大件,都係反卷,鰻魚、海老、芝士、青瓜作內餡,鰻魚有燒嘅味道,再加上炸海老嘅蝦味,好香口,即叫即炸,所以其實係餡熱飯凍,有少少冰火相融嘅感覺,再加埋撒嗰面嘅脆片,每一啖都牀脆口,好滿足!串燒:鹿兒島黑豚荔枝卷做法就係用豚肉包住荔枝肉去燒,呢個超有驚喜,估唔到味道咁夾,口感都好得意,外層豚肉燒至微脆,但內裡荔枝好淋,外脆內軟嘅口感好正,荔枝嘅甜味都冇搶走本身應有嘅豚味!串燒:紫蘇葉雞腿肉紫蘇葉係炸過,就算釀咗入去雞腿肉入面,
——————

壽司:火山
一上枱,就見到超級大件壽司侍應就用火槍,做出火山嘅效果。原來係8件反卷上舖咗蟹柳同埋帶子,再加上沙律,微微燒過,好香口,反卷入面就有青瓜同牛油果,味道好fresh, 完全唔需要沾豉油wasabi.

壽司:超級龍卷風

串燒:鹿兒島黑豚荔枝卷

串燒:紫蘇葉雞腿肉
紫蘇葉係炸過,就算釀咗入去雞腿肉入面,都食到佢嘅香味同少少脆片感,雞腿肉面脆之飤,仲保持到雞嘅juicy!
2024-04-16 73 浏览
今日跟荃灣之友荃灣覓食😀佢話想食日本菜,又想坐得舒服,我就諗起古今二了~龍捲風沙律🥗大大兜有好多蟹柳,啲菜都幾新鮮😃味淋魚干🐟最衰最近戒酒,唔係送酒一流😍 夠惹味!芝士年糕🧀有人話好耐冇食要食吓喎,正常操作唔會差雜錦天婦羅有蝦、番薯仔、仲有一個好得意嘅係秋葵,裏面釀咗啲應該係蝦肉,好食👍🏻 炸粉都算鬆脆😚豚肉泡菜鍋🍲成日食牛肉鍋,所以今次刺激啲,試下泡菜豬肉。泡菜唔酸,辣辣得,好食。如果可以加個烏冬就更加好了😝睇返原來荃新天地都有分店,下次去埋分店試吓有無分別先😁

今日跟荃灣之友荃灣覓食😀
佢話想食日本菜,又想坐得舒服,我就諗起古今二了~

龍捲風沙律🥗
大大兜有好多蟹柳,啲菜都幾新鮮😃
味淋魚干🐟
最衰最近戒酒,唔係送酒一流😍 夠惹味!
芝士年糕🧀
有人話好耐冇食要食吓喎,正常操作唔會差
豚肉泡菜鍋🍲

睇返原來荃新天地都有分店,下次去埋分店試吓有無分別先😁
  • 雜錦天婦羅
  • 龍捲風沙律
2024-04-10 101 浏览
古今二喺荃新天地一期嘅餐廳,我放工咁岩就去嗰度食飯。我叫咗個沙律,入面有薯條同埋有小小辣,好特別嘅口味。之後我再叫咗個煙花同蜘蛛,都係啲卷物。煙花就係幾種魚既粉紅色刺身放喺上面,好鮮美。蜘蛛就係有啲天婦羅外皮嘅卷物,好香脆好好食。最後我叫咗埋個豚肉露荀,好好味,唔知係咪因為d食材係日本空運黎,45蚊一串有啲貴。如果價錢可以平啲就更好。不過總括而言,古今二係一個值得一試嘅餐廳,我會推薦比朋友去嘗試下佢哋嘅特色菜式。

沙律
煙花加蜘蛛
豚肉露荀
沙律
煙花加蜘蛛
豚肉露荀
難得同女朋友放一日假🥰🥰,梗係要出動搵食啦,今日我個胃話比我知,我嘅本命就係日本菜,所以就黎到位於荃灣千色匯一期嘅古今二喇!其實一早已經聽過呢間餐廳,亦喺openrice見到佢有好多好評,事不宜遲,等我黎一試究竟!🤤🤤之前聽過呢間餐廳夜晚黎食一定大排長龍,可能係因為晏晝嘅關係,竟然可以直入😨先黎睇佢個menu,啲種類多到吖!對我呢啲有選擇困難症嘅人黎講實在係一大考驗😂😂最終喺店員推介之下,我點咗佢地嘅新菜式厚燒玉子鰻魚丼🍱好適合夏天熱辣辣嘅天氣食嘅日式麻醬豆腐沙律🥗仲有一個極度適合打卡嘅「火山」🌋首先上枱嘅係日式麻醬豆腐沙律,賣相唔錯,豆腐超級滑,好有濃郁嘅豆味,啲菜同車厘茄都好新鮮,芝麻醬嘅份量好足夠,每一條菜都沾染到芝麻醬嘅香味,好食!之後上嘅係厚燒玉子鰻魚丼,鰻魚燒到好香,醬汁好濃味,玉子就做到好厚身,亦都好香濃嘅蛋味,非常好味!去到最後嘅最後,萬眾期待嘅火山終於上枱喇!!!見到嗰刻係呆咗🤯🤯我以為火山係得個名,原來個店員真係會點火😂😂😂喺賣相方面已經非常出眾,其實火山係壽司卷嚟嘅,有沙律醬同蟹籽仲有蟹柳鋪面,而佢裏面亦都係啖啖蟹柳,其實材料好簡單,但係就超級好食,雖然今餐只係叫

厚燒玉子鰻魚丼

火山

喺賣相方面已經非常出眾,其實火山係壽司卷嚟嘅,有沙律醬同蟹籽仲有蟹柳鋪面,而佢裏面亦都係啖啖蟹柳,其實材料好簡單,但係就超級好食,雖然今餐只係叫咗三樣嘢,但係食到好飽,亦都非常滿足🥰🥰🥰價錢可以話係中規中矩,但餐廳環境唔錯,上食物嘅速度亦都好快,不過我諗如果下次係一大班friend嚟呢度食嗌多幾樣嘢會更加好🥰🥰🥰
厚燒玉子鰻魚丼
火山
Bookmark 咗好耐 同普通日本餐廳唔同 佢嘅賣點係創新 所以身邊都有好多朋友介紹 今日終於試到佢!近近地就去荃灣分店.🥗日式麻油豆腐沙律 $78好友驚喜嘅一碗沙律 入邊放咗海量嘅蟹柳絲 同埋蟹籽 再配埋香滑嘅豆腐 唔講真係唔知自己食緊沙律 未試過食咁多重口感嘅沙律🥺 再加埋啲麻油醬 已經變成咗我心目中no.1 嘅沙律作為開胃菜 真係必叫!本身唔係好肚餓嘅我 即刻秒速度ko咗成碗沙律 係大大碗㗎!一啲都無偷工減料 唔係剩係得個碗大🤣.🗻富士山 $88一嚟到超級震撼 好吸精同時亦都好蠱惑 因為完全睇唔出係咩嚟 淨係見到一堆野🤣🤣 因為上面放咗大量嘅蟹柳絲 再加有少少帶子同埋沙律醬下層就係牛油果鰻魚飯團 🍙 大大嚿 搬埋啲蟹柳絲一齊食 個口感好 rich 而且飯團超重鰻魚味 一啲都唔假 仲係原隻鰻魚嚟㗎😍.🐚清酒煮蜆 $128店員一放上枱 已經聞到好大浸酒味 心諗我冇嚟錯!食飯仲有得飲酒 啱晒我呢啲酒鬼🥃先講湯底 清酒味咩勁出 每一啖湯都可以飲到好濃郁嘅清酒味 配埋佢原本嘅湯底 好夾 個湯底應該煮咗好耐 先會有呢個效果😙啲蜆大大粒 每一粒都好Juicy蜆肉都好滑身 唔會煮到過硬 清酒嘅
🥗日式麻油豆腐沙律 $78
🗻富士山 $88
因為上面放咗大量嘅蟹柳絲 再加有少少帶子同埋沙律醬
而且飯團超重鰻魚味 一啲都唔假 仲係原隻鰻魚嚟㗎😍
🐚清酒煮蜆 $128
啲蜆大大粒 每一粒都好Juicy蜆肉都好滑身 唔會煮到過硬 清酒嘅味道都鎖住晒入邊 一咬真係有爆汁嘅效果
入面啲菇先係精華!每一條都可以食得出好重嘅清酒味 證明廚師花咗幾多時間去煮呢個湯底🥰
🍢雞腿肉串燒 $28
一串四粒 成個波咁大 咬落去肉質鮮嫩 仲有少少爆汁嘅效果 熱辣辣食真係食唔停口😙
🍡雞膝軟骨串燒 $32
一串四粒 不過就比雞肉細粒 但係勝在爽口 筋部好好咬 啱晒我呢啲口痕人士 食極都唔怕肥🤣
📍古今二 (荃灣千色匯I) (荃灣)
荃灣眾安街68號荃灣千色匯I 3樓3013號舖
2024-03-30 72 浏览
古今二🔥火焰金龍卷 $98 ⭐️9/10⭐️火焰金龍卷即是三文魚炸蝦卷,材料有三文魚、炸蝦和芝士,表面塗上蛋黃醬和日式醬汁增加味道的層次,而香脆的炸蝦增加口感,是小編喜好的卷物之一!🔥煙花 $79⭐️8.5/10⭐️煙花卷物由辣味三文魚、辣味吞拿魚和脆片製食。這是一個微辣的卷物,非常惹味。🔥古今日式煎餃 $56⭐️9.5/10⭐️餃子煎得外層很脆,不會太乾身,吃落還有一點肉汁,出色!🔥櫻花蝦茄子燒 $68⭐️8/10⭐️茄子燒得軟腍,表面鋪滿非常多的櫻花蝦和日式燒汁,非常適合重口味的朋友!🔥炸雞軟骨 $66⭐️8.5/10⭐️雞軟骨非常大粒,炸粉不會太厚,整體香脆惹味,送酒一流!⭐️總結:整體食物質素保持水準,特色卷物出色有創意,價錢亦相對合理!
古今二

🔥火焰金龍卷 $98 ⭐️9/10⭐️

🔥煙花 $79⭐️8.5/10⭐️

🔥古今日式煎餃 $56⭐️9.5/10⭐️
餃子煎得外層很脆,不會太乾身,吃落還有一點肉汁,出色!

🔥櫻花蝦茄子燒 $68⭐️8/10⭐️

🔥炸雞軟骨 $66⭐️8.5/10⭐️
雞軟骨非常大粒,炸粉不會太厚,整體香脆惹味,送酒一流!

2024-03-26 118 浏览
古今二呢間餐廳以其創意日式卷物而聞名,餐廳裝修簡約,採用和式風格,營造出溫馨親切嘅氛圍!龍卷風沙律沙律堆到成座山咁高,以新鮮爽脆嘅生菜做底,加上中華沙律、蟹柳、蟹籽同脆片,配以秘製沙律醬,口感豐富,好好食,必食之選!埼玉網燒牛舌火候控制得啱啱好,厚砌牛舌肉質粉嫩、Q彈爽口,配上特製牛舌汁,更能突顯香濃嘅牛味!蜘蛛卷由炸軟殼蟹、牛油果、青瓜同蟹籽製成,外形猶如蜘蛛,食落口感豐富,味道唔錯。青龍卷以鰻魚、牛油果、蟹柳為餡料,鰻魚質地彈牙又唔腥,估唔到呢個配搭都唔錯!日式章魚小丸子新鮮出爐,熱辣辣,酥脆嘅外皮,同軟綿綿嘅內餡形成對比,每一啖都食到彈牙嘅章魚,不失為一個經典小食。日式卷物的確唔錯,有創意之餘味道都好好,鍾意食卷物嘅朋友仔不用錯過!

埼玉網燒牛舌

蜘蛛卷