2023-02-22 1438 浏览
今日去到尖沙咀既古琴雅苑,一直都想食呢度既片皮鴨,最後都黎左呢度食。首先講講個片皮鴨先,味道唔錯,鴨肉既份量都好足料,不過包鴨既皮就唔得啦,頭兩,三塊皮都仲還可以,之後果d都係斷開一半,變左包唔哂舊鴨而漏汁。冷盤既水晶肉&雞絲粉皮都好食既,另一個前菜都夠入味。而小龍包就的確一般般了,首先薑絲既份量不足,就算叫佢再加薑絲都係加少少,小龍包入面既肉汁都唔多,唯一好既係個皮唔易穿。最差就係個雲吞湯,一個字咸!埋單要差唔多$1000,個片皮鴨係好食,但性價比太低了。
埋單要差唔多$1000,個片皮鴨係好食,但性價比太低了。
2023-02-09
2023-02-19 1093 浏览
先講環境大約7:35到達地下大堂,冇乜人第一轉就上到去,現場只有六枱食客,洗手間只有男女各一格😅,大約八點我嘅家人上嚟嗰時就要喺下邊等𨋢,因為全幢都係食店,但只有兩部𨋢服務質素家人到齊後,我就問係咪會有附送的四喜烤麩,有位叔叔店員同我講….係呀,所有送嘅嘢走嗰時就會送㗎喇,我話唔係甜品嚟㗎喎,呢個係前菜喎,佢話係呀都係㗎,都係走之前送㗎喇,之後陸陸續續問咗幾個,啲人就話仲未俾你吖?直至我買單前問佢係咪好難整,店員先拎嚟😤(可能博啲客唔記得就可以慳返)食物味道北京填鴨拎出嚟嗰時覺得好似好細碟,實際上食都夠飽松子魚味道很好,你唔炸得很粉整體食物很好吃
先講環境

服務質素

食物味道

北京填鴨拎出嚟嗰時覺得好似好細碟,實際上食都夠飽
松子魚味道很好,你唔炸得很粉
整體食物很好吃
2023-02-18
2023-02-03 1568 浏览
朋友久久一聚,最適合找一間坐得舒服,又可以坐下慢慢飲杯茶邊吃邊長聊,有多菜式選擇的餐館晚餐,無意間找到附合所有要求位卡尖沙咀的古琴雅苑。餐館門面整潔光猛,有圓枱和卡位選擇,入席前緊記預訂。菜式可以散叫,或可以叫套餐,而這次我們4人一行人叫了套餐A(4人套餐),套餐份量十足,當中包含:松枝皮蛋拌豆腐、雞絲粉皮、花鵰醉雞、津白雲吞湯、北京填鴨(半隻)、風味松子魚、宮保雞丁、金腿濃湯津白、古琴咸肉菜炒飯。松枝皮蛋拌豆腐麻香味濃,配上白滑質感,入口即熔,觸覺與味覺的雙重享受。花鵰醉雞鮮嫩肉質,咬下的肉汁配有淡淡花鵰酒味,令人難以抗拒。北京填鴨(半隻)鴨肉新鮮皮脆,鴨香味濃,包鴨肉的麵皮夠薄,配上配菜包著吃,鮮而不膩。風味松子魚上菜第一眼心想:意想不到的大條!魚身蘇脆,魚肉嫩滑不老,甜酸汁的配搭剛好中和炸物的油膩,只能說是一絕!
餐館門面整潔光猛,有圓枱和卡位選擇,入席前緊記預訂。

松枝皮蛋拌豆腐
麻香味濃,配上白滑質感,入口即熔,觸覺與味覺的雙重享受。

花鵰醉雞
鮮嫩肉質,咬下的肉汁配有淡淡花鵰酒味,令人難以抗拒。

北京填鴨(半隻)

風味松子魚
2023-02-02
  • 醉雞
  • 風味松子魚
  • 花雕醉雞
  • 松花皮蛋拌豆腐
2023-02-02 1105 浏览
我地最早到,但我哋想要角位方便傾計,但職員話full  左比唔到,又叫我坐住先,食店嘅中間,但我哋約咗D老朋友見面,志在傾下聚下,希望比單邊我哋,再三要求先肯!似乎唔想執張枱比我地,但我一直留意根本唔滿座。D服務同收費另人好失望!食物都係一般,我話第一來,叫佢推介,只sell套餐,點知太多,又浪費,只能包走4-5盒!7個成人都食唔晒!又冇店長推介招牌菜!D職員態度又似大排擋,收費又似酒店般,尖沙咀地區不能接受!
2023-01-30 894 浏览
地方超迫,食物分份量少到離普,無比前菜張單計多你$30,叫左一隻片皮鴨,完全無味,片出黎份量好似得半隻都無😞叫佢至比個鴨殼我地,隻鴨細到好似隻雞咁,條鼠子魚都末上枱就比佢整開曬,食左2千蚊好似無食過野咁,永不錄用😡

2023-01-29 730 浏览
可怕的一餐生日飯!永不取錄!一行5人食了半餐飯,最後要到另一餐廳再食。我哋叫左一隻片皮鴨,啲餅皮凍既,口感好粉。主角係半生熟嘅小籠包 (見圖),第一次黎到,家姐一口一啖入口,入面係凍既,媽媽咬了一啖,居然見到入面粉嫩嘅豬肉,即代表家姐不知不覺中已食了一個半生熟的小籠包……我地當然投訴,佢地話再整過。到第二次,結果都可以一樣,半山熟…再投訴…到第三次….請了其中一位家人勇士先試食,終於熟了……但當食第二舊時,居然又出現半山熟….奇景!同一籠,點解一啲熟一啲唔熟?最終要取消小龍包,我地都已經冇意欲再食其他嘢….
可怕的一餐生日飯!永不取錄!
一行5人食了半餐飯,最後要到另一餐廳再食。
我哋叫左一隻片皮鴨,啲餅皮凍既,口感好粉。
半山熟小龍包
2023-01-25
生日
2023-01-28 537 浏览
一大班朋友食飯就可以叫多啲餸,仲可以叫到一隻片皮鴨添😛六個人叫咗一隻片皮鴨、一個小食拼盤、兩條椒鹽黃魚、一碟炒菜、酸菜魚、小籠包同埋上海粗炒,好飽飽🐤一隻烤北京填鴨有兩碟,望落份量好少,但係原來食食吓都好多,肉同皮一半一半啦,啲肉都切得好厚,所以食兩舊都好漏了🍢至尊拼盤有五款小食,花雕醉雞、四喜烤麩、雞絲粉皮、揚州水晶肉、拍開洋黃瓜,全部見面小食都有,試到好多款啊🐟椒鹽黃魚唔算係小黃雨,因為都幾大條,不過就炸得有啲乾,啲肉都變得好散同冇乜肉汁🥗蒜子乾貝時蔬啲菜幾嫩幾新鮮,好清新🐠酸菜魚係期間限定嘅酸菜魚,份量都好多,除咗魚之外,仲有寬粉,食落都幾辣嘅總括呢度價錢係幾抵食嘅,不過環境就比較迫同嘈,同埋食物質素唔算特別好
一大班朋友食飯就可以叫多啲餸,仲可以叫到一隻片皮鴨添😛

🐤一隻烤北京填鴨

🍢至尊拼盤

🐟椒鹽黃魚

🥗蒜子乾貝時蔬
啲菜幾嫩幾新鮮,好清新

🐠酸菜魚

2023-01-18 562 浏览
第一次試,價錢合理,食物準備準時備好,味道十分之一般正常,沒有特別驚喜,醉雞算整個餐稍為ok,只是片皮鴨無給最重要片皮鴨醬亦冇青瓜蔥絲配料提供,以為有小盒放,原來係鴨皮🤣略感失望,可能餐廳忘記,炒年糕味道偏淡,炒四季豆味道尚可,整個餐2人剛剛好!大食者可能會不太夠!
2023-01-18
20 分钟 (外卖自取)
之前朋友生日🎂又話想食中菜😂咁啱揾到間有得食片皮鴨🦆我都好耐無食過🤭雖然我哋3個人食 但食2人餐都好夠飽🙈——————————————————🍴二人餐($612)先嚟個小食拼盤 雞絲粉皮配水晶肉花生醬撈埋好夠味👍🏻花生味好香🥜湯品就揀左津白雲吞湯飲落唔算好重味 入面都真係有雲吞🤭老人家飲幾好 清清地之後就有重頭戲北京填鴨半隻😆皮肉分明 而且唔會話片到散晒👍🏻配埋青瓜🥒哈密瓜🍈蔥個啲一齊食加埋啲醬料啊糖啊 真係好滿足☺️3個人每人都食到3 4塊 真係份量十足菜個方面就揀左乾煸四季豆雖然呢個係食京菜 但估唔到都有上海菜食😯上碟都熱辣辣♨️不錯不錯味道最後就揀左個鹹肉菜炒飯不過呢個就差少少🤏🏻好似未炒匀咁😂因為食到有幾啖係勁咸 唔知關唔關啲鹹肉事
之前朋友生日🎂又話想食中菜😂
咁啱揾到間有得食片皮鴨🦆
我都好耐無食過🤭
雖然我哋3個人食 但食2人餐都好夠飽🙈
——————————————————
🍴二人餐($612)

先嚟個小食拼盤 雞絲粉皮配水晶肉

最後就揀左個鹹肉菜炒飯
不過呢個就差少少🤏🏻好似未炒匀咁😂
因為食到有幾啖係勁咸 唔知關唔關啲鹹肉事
2023-01-12 607 浏览
📍古琴雅苑 (尖沙咀)聽講呢間食北京填鴨好出名 一於嚟試下~環境都坐得舒適 係有啲嘈咁解🙈服務態度唔錯 staff有keep住留意枱面有冇野要收食物選擇很多 有唔同嘅set~ 我地今次就散叫👯‍♀️-#烤北京填鴨 半隻 $195份量啱啱好兩個人食 鴨肉份量多 餅皮夠薄🤤都醃得幾入味 唔係話好嫩口但係唔會鞋🦆啲配菜好清新平衡返個味蕾唔會太鹹尤其係個青瓜同埋海鮮醬~鴨皮好脆 同埋有碟仔將佢分開上 夠正宗✅-#蟹粉蓋飯 $198蟹香味唔夠 飯粒較濕潤唔夠乾身不過都夠鑊氣 整體嚟講ok~-#香菜鮮魚羹 $125味道清甜 好足料 啖啖都食到魚肉同蛋花🐟-#南翔小籠包 $78雖然都有爆汁 但皮好厚 而且肉唔算新鮮整體非常普通 不太值得叫🙅🏻‍♀️-♥️回頭度:8.5/ 10想食片皮鴨嘅值得再回訪~
📍古琴雅苑 (尖沙咀)
聽講呢間食北京填鴨好出名 一於嚟試下~
環境都坐得舒適 係有啲嘈咁解🙈
服務態度唔錯 staff有keep住留意枱面有冇野要收
食物選擇很多 有唔同嘅set~ 我地今次就散叫👯‍♀️
#烤北京填鴨 半隻 $195
份量啱啱好兩個人食 鴨肉份量多 餅皮夠薄🤤
都醃得幾入味 唔係話好嫩口但係唔會鞋🦆
啲配菜好清新平衡返個味蕾唔會太鹹
尤其係個青瓜同埋海鮮醬~
鴨皮好脆 同埋有碟仔將佢分開上 夠正宗✅
#蟹粉蓋飯 $198
蟹香味唔夠 飯粒較濕潤唔夠乾身
不過都夠鑊氣 整體嚟講ok~
#香菜鮮魚羹 $125
味道清甜 好足料 啖啖都食到魚肉同蛋花🐟
#南翔小籠包 $78
雖然都有爆汁 但皮好厚 而且肉唔算新鮮
整體非常普通 不太值得叫🙅🏻‍♀️
♥️回頭度:8.5/ 10
想食片皮鴨嘅值得再回訪~
2023-01-05 572 浏览
和父母慶祝生日揀左呢間係尖沙咀的餐廳有少少海景坐得都好舒服父母都好滿意Lunch 時段可惜沒有lunch set 餐牌都係用番main menu 大家可以考慮食dinner 食物價錢合理推介松子魚好味道另外片皮鴨都不錯值得推介唯獨廁所地滑要提醒父母小心走路輪椅人士未必合適去這餐廳(皆因廁所好窄)我地經open rice 訂位所以有糖水送中規中矩的一餐如果有訂到座值得去試如果要排隊的附近有好多其他選擇Ps. 訂座無得指定坐邊,如果想坐卡位望海,係先到先得
和父母慶祝生日

另外片皮鴨都不錯
值得推介

唯獨廁所地滑
要提醒父母小心走路

輪椅人士未必合適去這餐廳(皆因廁所好窄)

我地經open rice 訂位
所以有糖水

中規中矩的一餐
如果有訂到座值得去試
如果要排隊的
附近有好多其他選擇

Ps. 訂座無得指定坐邊,如果想坐卡位望海,係先到先得

2022-12-15
食物質素:👉🏿古琴酒糟烤北京填鴨呢間餐廳都係片皮鴨界中尚算有d名氣,不過真正食落就比較普通。叫左半隻份量都ok,三個人食都可以每人食4塊左右。賣相唔錯,但係就欠缺鴨油香味,就算一塊餅皮加兩塊鴨皮同肉都無嗰種油香係口腔爆發既感覺。而且可能整定,上菜時已經凍曬。值得一讚係餅皮非常煙靭,仲要有蒸籠焗住,可以保持餅皮既溫度,係難得好食既餅皮。👉🏿鐵板蔥爆牛肉比普通更加普通,完全無蔥爆既感覺,似炒完擺上鐵板。香味欠缺,似普通茶記味道。👉🏿瑤柱蛋白炒飯味道都可以,炒得乾身同有粒粒分明既感覺。驚喜係瑤柱既份量都幾多,每一啖飯都食到幾多瑤柱。口味較清淡,無咩香味,整體普通再好d。服務質素:普遍員工都友善有禮,不過收食物速度都幾快,有時都未食完就問定可以收得未,少少趕客。環境:環境都乾淨,地方唔大,可容納人數唔多。
食物質素:

👉🏿古琴酒糟烤北京填鴨

👉🏿鐵板蔥爆牛肉

👉🏿瑤柱蛋白炒飯

服務質素:

環境:
環境都乾淨,地方唔大,可容納人數唔多。
瑤柱蛋白炒飯
鐵板牛肉
2023-01-04
瑤柱蛋白炒飯
2022-12-28 665 浏览
【尖沙咀】古琴雅苑原先去15樓古琴雅苑,不過由於我冇訂位,餐廳職員帶咗我去下層同集團嘅一間日本餐廳度用餐。環境同15樓相比更寧靜,餐枱之間距離都比較闊,可以話因禍得福🤣(如果想享受中菜館嘅環境記住要訂枱啦😉)✨烤北京填鴨(半) $195呢度嘅烤鴨切出嚟比較多肉,想主打食皮嘅可能要諗諗😗。肉質頗嫩,鴨皮烤得夠香脆。另外仲比多咗一碟仔烤鴨皮,配埋青瓜、哈密瓜、京葱同醬用荷葉餅包住食,非常滿足。烤鴨嗌咗半隻,夠2至3人食。👉🏻裝荷葉餅嘅蒸籠最好留住個蓋保持溫度,因為荷葉餅好容易變凍,凍咗又唔好食。✨南翔小籠包 (6件)$78記得記得要趁熱食!肉汁頗多,外皮略嫌厚,不過而家市面上好難搵到皮薄嘅小籠包,以價錢嚟講合格👍🏻✨蟹粉蓋飯 $198原本冇乜期待,純粹想嗌個飯飽肚,點知又幾好食喎!蟹粉鋪滿成個飯,食到一條條嘅蟹肉絲,加上炒飯夠乾身,整體滿意。✨古琴雅苑📍尖沙咀北京道12A號太子集團中心15樓
【尖沙咀】古琴雅苑

桂花烏龍、開胃小菜

✨烤北京填鴨(半) $195

烤鴨嗌咗半隻,夠2至3人食。

✨南翔小籠包 (6件)$78

✨蟹粉蓋飯 $198

✨古琴雅苑
📍尖沙咀北京道12A號太子集團中心15樓
  • 小籠包
2022-12-27 414 浏览
本人不滿貴公司今日last order 安排,昨早在網上只能訂下午2:15,我入坐2:10,但last order是2:35,order食物實在困難,因為有老人家同食,她喜愛吃熱辣辣食物,而且我們不是吃快餐,我們希望享受食物及舒適地進食,今午實在失望😞
2022-12-27
圣诞节
  • 小籠包
2022-12-24 758 浏览
-🚩 古琴雅苑 (太子集團中心) 尖沙咀北京道12A號太子集團中心15樓—————————————————————🤍餐廳推薦度:🤍🤍🤍🤍(4/5)❇️每人平均消費:$300 (Lunch)⭐️打卡指數:🦖🦖🦖(3/5)🤡服務:🦖🦖🦖🦖(4/5)🍭味道:🦖🦖🦖🦖(4/5)已經第二次去古琴雅苑食片皮鴨,晚市同午市既水準都差唔多,只不過可能今次午市既時候,侍應預備落場休息,好多時要搵侍應都有難度🥹✏️ 烤北京填鴨半隻 $198 (圖一)應該係暫時我試過最好食嘅片皮鴨,包鴨皮方面雖然做到好薄,但連續食兩次包鴨皮每塊都俾人介開左咁,呢度扣左少少分,不過整體味道我覺得鐘意食片皮鴨既大家值得一試。如果兩個人食的話,建議叫半隻就可以了。✏️ 雞絲粉皮 $69 (圖二)呢個雞絲粉皮不得不提有驚喜,本身都預粉皮係比較淋,但餐廳做到粉皮粗身之外仲比較厚同硬身,再配埋麻醬好濃味,雖然餐廳menu冇推薦呢款小菜,個人認為鐘意食雞絲粉皮的話值得一試。✏️ 乾煸四季豆 $78 (圖三)四季豆味道不過不失,唔算去到出色到一定要試,但整體味道唔差,同埋$78 大碟都比較抵食。️ ✏️ 高力豆沙香蕉 $68 (圖四)甜品方面我地試左高
🚩 古琴雅苑 (太子集團中心)
尖沙咀北京道12A號太子集團中心15樓
—————————————————————
🤍餐廳推薦度:🤍🤍🤍🤍(4/5)
❇️每人平均消費:$300 (Lunch)
⭐️打卡指數:🦖🦖🦖(3/5)
🤡服務:🦖🦖🦖🦖(4/5)
🍭味道:🦖🦖🦖🦖(4/5)

已經第二次去古琴雅苑食片皮鴨,
晚市同午市既水準都差唔多,
只不過可能今次午市既時候,
侍應預備落場休息,
好多時要搵侍應都有難度🥹

✏️ 烤北京填鴨半隻 $198 (圖一)
應該係暫時我試過最好食嘅片皮鴨,
包鴨皮方面雖然做到好薄,
但連續食兩次包鴨皮每塊都俾人介開左咁,
呢度扣左少少分,
不過整體味道我覺得鐘意食片皮鴨既大家值得一試。
如果兩個人食的話,
建議叫半隻就可以了。

✏️ 雞絲粉皮 $69 (圖二)
呢個雞絲粉皮不得不提有驚喜,
本身都預粉皮係比較淋,
但餐廳做到粉皮粗身之外仲比較厚同硬身,
再配埋麻醬好濃味,
雖然餐廳menu冇推薦呢款小菜,
個人認為鐘意食雞絲粉皮的話值得一試。

✏️ 乾煸四季豆 $78 (圖三)
四季豆味道不過不失,
唔算去到出色到一定要試,
但整體味道唔差,
同埋$78 大碟都比較抵食。

️ ✏️ 高力豆沙香蕉 $68 (圖四)
甜品方面我地試左高力豆沙,
本身以為入面會有香蕉餡,
但其實係香蕉味皮豆沙餡。
開頭都驚豆沙會唔會太甜,
掩蓋左香蕉既味,
但豆沙味唔會太甜,
不過就唔太食到香蕉味,
整體一般。
片皮鴨