2023-07-19 6876 浏览
今天我要分享一家北京菜餐廳——古琴雅苑。這家店位於尖沙咀,主打京菜,特別是超好味的北京烤鴨,全部來吃的人也會點來吃,就知道幾大的吸引。除了北京烤鴨之外,至尊拼盤、小籠包和風味松子魚也是非常值得一試的菜品。我點了北京烤鴨半隻、至尊拼盤、小籠包5隻和風味松子魚。首先讓我來談談北京烤鴨,這道菜真的是超好吃!鴨皮烤得酥脆,肉質十分嫩滑,而且配上店家特製的醬汁,味道更是讓人垂涎三尺。如果你喜歡北京烤鴨,一定要來這家店試試看。接下來是至尊拼盤,這道菜包括花雕醉雞、薑汁鴨片和蜜汁叉燒,其中最好吃的一定是花雕醉雞。雞肉燉得非常入味,味道十分鮮美,而且還有一點點醉意,真的是讓人回味無窮。除了這些主菜之外,這家店的小籠包和風味松子魚也十分值得一試。小籠包皮薄餡多,一口咬下去就能感受到爆汁;而風味松子魚炸得很香口,松子的香味和魚肉的鮮美完美結合,真的是非常好吃。總的來說,如果你喜歡北京菜,古琴雅苑是一家不容錯過的店。這家店的價格不算貴,味道超好,而且還有很多種不同的選擇。如果你還沒試過,真的要趕快去試試看!
今天我要分享一家北京菜餐廳——古琴雅苑。

小籠包皮薄餡多,一口咬下去就能感受到爆汁;

2023-07-11
2023-07-15 395 浏览
父親節快到,餐廳都準備咗雙親節嘅餐牌!一眾子女們可以考慮下喇😆烤北京填鴨🍖 (半隻) $195鴨皮剔透金黃,皮香肉嫩,配料有京蔥、青瓜絲、哈密瓜十分清新,再加上香濃烤鴨醬、特色醬、砂糖放上餅片,口感大滿足😍 南翔小籠包 $78小籠包皮薄餡靚、湯汁十足,好滋味😋 砂鍋雲吞雞 🐔🍲 $198奶白色的雞湯,湯口既清甜又好喝,雞肉煮得嫩滑,會上餡料滿滿嘅雲吞🥟同娃娃菜🥬,感覺十分清新滋潤😗 東坡肘子🍗 $268肘子好軟腍,肉質細嫩、肉味醇香,簡直是肥而不膩😄 古琴雅苑 尖沙咀北京道12A號太子集團中心15樓#古琴雅苑 #尖沙咀 #尖沙咀美食 #太子集團中心 #片皮鴨 #小籠包 #砂鍋雲吞雞  #東坡肘子 #hkfoodieclub

父親節快到,餐廳都準備咗雙親節嘅餐牌!
一眾子女們可以考慮下喇😆

烤北京填鴨🍖 (半隻) $195

南翔小籠包 $78
小籠包皮薄餡靚、湯汁十足,好滋味😋

砂鍋雲吞雞 🐔🍲 $198

東坡肘子🍗 $268
肘子好軟腍,肉質細嫩、肉味醇香,簡直是肥而不膩😄

古琴雅苑
尖沙咀北京道12A號太子集團中心15樓
2023-06-05
2023-07-08 494 浏览
母親節媽媽話想食上海菜朋友介紹話呢間唔錯所以就book 左呢間當日係book 左13:00左右呢個時間好好彩唔多人因為餐廳唔算大位同位之間唔係太多空位難免會有啲應聲 有小小嘈食物方面叫左一個四人餐再額外加多左份小籠包我地有5個人食份量都好足夠小籠包略嫌個皮厚左小小不過湯汁都夠醉雞唔夠滑 唔係好入味北京填鴨就太多肥膏, 油左小小最好食係份松子魚同醬爆牛肉魚肉又唔會好實, 炸粉唔會太厚醬爆牛肉好夠味, 牛肉又夠淋炒飯都唔錯, 最後食唔哂要打包添啊整體來講,不過不失會因為個松子魚再想黎食
母親節媽媽話想食上海菜
我地有5個人食份量都好足夠
小籠包略嫌個皮厚左小小
不過湯汁都夠
醉雞唔夠滑 唔係好入味
北京填鴨就太多肥膏, 油左小小
最好食係份松子魚同醬爆牛肉
魚肉又唔會好實, 炸粉唔會太厚
醬爆牛肉好夠味, 牛肉又夠淋
炒飯都唔錯, 最後食唔哂要打包添啊
整體來講,不過不失
會因為個松子魚再想黎食
午餐
母亲节
  • 風味松子魚
2023-07-06 433 浏览
#搞串個pantry係香港,#片皮鴨 (皮厚不帶肉)同#北京填鴨 (皮薄帶肉)做到成行成市🦆,幾乎好多中菜館、酒樓都會有得叫😂🔥。今次就嚟到位於尖沙咀嘅一間#中菜館,品嚐吓佢嘅北京填鴨!!🎉嚟到坐低,望望個menu,有鴨、海鮮🐟、點心🥟、肉類🥩、炒飯🍛、麵類🍝等等。咁我哋就叫左半隻北京填鴨($195)、松花皮蛋伴豆腐($75)、乾煸四季豆($86)、上海粗炒麵($108),另外訂位加送每位一碗腰果露($39)!❤️先講吓個冷盤伴豆腐🍽️,上面淋咗一層麻油,所以無論係食皮蛋🥚,定係食豆腐都會有好香嘅麻油味!豆腐切得薄,厚度適中👍🏻,食落口好嫩滑,夾埋皮蛋一齊食個味道啱啱好!😜主角北京填鴨未到,佢啲配料就先到啦🥰。除咗有平時常見嘅甜麵醬😋、青瓜🥒、葱之外,仲有酸梅醬🍏、蜜瓜🍈、砂糖!半隻北京填鴨嘅份量都好多🤤,足夠兩至三個人食!每一塊鴨厚薄都差唔多,有皮有肉,配埋鴨卷餅、配料一齊食,都食到鴨油嘅香味🫦,又解到油膩。而鴨肉亦唔會太老太柴!但略嫌呢度鴨皮唔算太脆太香口。乾煸四季豆味道濃郁,充滿咸香味🥳,而且四季豆炒到好腍,忍唔住係咁食!!相對嚟講,個上海粗炒就普通咗少少,麵算彈牙,入面有切片冬菇🍄
#搞串個pantry

乾煸四季豆味道濃郁,充滿咸香味🥳,而且四季豆炒到好腍,忍唔住係咁食!!相對嚟講,個上海粗炒就普通咗少少,麵算彈牙,入面有切片冬菇🍄、椰菜,食落味道普通!

而最後送嘅腰果露🍧,味道就似係用粉開出嚟,而且非常稀😔。如果要用錢叫,就可以免啦😉
2023-03-02
  • 北京填鴨
  • 無錫脆鱔
同屋企人慶祝嚟左呢度食飯☺️好多唔同菜式既中菜,一坐低會有幾款免費嘅開胃菜,之後我哋叫咗個拼盤,醉雞略嫌唔夠酒味,但係啲雞切嘅部位都唔錯,水晶肉都好好食,食落唔會太淡味,好健康既感覺,我仲食咗好多舊,雞絲粉皮比較熱鬧碎,如果份量可以再多啲嘅話會更加好了!我哋係為咗扁皮鴨而過嚟食的,叫咗半隻鴨,但係份量都好多五個人食都夠食,但係個皮一籠就唔係好夠,最後仲追加多左一籠皮。鴨既油脂味唔會過濃,一舊鴨又有肉嘅部份,亦都有皮同油脂味,連埋青瓜同埋其他配料加埋一齊食都唔錯,價錢亦都合理。最後仲叫多咗一條魚,雖然魚肉味好新鮮,亦都好滑,但係有少少俾個醬蓋過咗嗰陣先嚟,但整體嚟講都唔錯。環境方面,當日係假日夜晚,餐廳非常之多人,侍應嘅數量都唔係好夠,所以每次叫侍應泥都要俾少少耐性,但係佢哋嘅態度都好好!衛生方面還好,整體都是滿意的。
2023-07-02 326 浏览
食物:🍽1)雞絲粉皮2)四喜烤麩3)小籠包4)意大利黑醋骨(賣相不錯)5)紅油抄手6)蔥油拌麵7)餐前小碟(一碟完全唔新鮮既瓜,我叫佢收走,但照需要付費)8)腰果露(有D水,腰果可以濃D味)食物整體零驚喜,好普通。👀👀👀餐具需要更新,斷左筷子頭既筷子都照給客人🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️😥😥😥😥😥😥😥員工服務態度好👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼
食物:🍽
1)雞絲粉皮
2)四喜烤麩
3)小籠包
4)意大利黑醋骨(賣相不錯)

5)紅油抄手
6)蔥油拌麵

8)腰果露(有D水,腰果可以濃D味)

員工服務態度好👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼

2023-07-02
午餐
2023-06-30 303 浏览
因為媽媽生日所以想食片皮鴨,見到依間食評唔錯就諗住試下,點知中晒伏。首先明明book左位但上到去話冇位要我哋落樓下既日本餐廳到坐,所以所有野食都係由十幾樓搭電梯運落黎,黎到已經凍左小小。最期待既片皮鴨真係難食到痴線,鴨完全冇味,唔點醬連食緊咩都唔知。片皮鴨顧名思義就係片d皮出黎,但佢全部都係肉,皮得勁小,僅餘既皮仲要一d都唔脆。麵皮都係好凍好硬好厚。唔知點解一間專食片皮鴨既餐廳可以做到咁差。之後再叫左碟黑醋骨,都係唔好食,醋味重到就窒息,唯一好既就係d肉算冧。蛋白炒飯算正常。小籠包其實都麻麻,皮好厚,我唔小心吉穿左個皮竟然冇湯流出黎...總括而言:難食 一定唔會再帶襯
唔知點解一間專食片皮鴨既餐廳可以做到咁差。
蛋白炒飯算正常。
總括而言:難食 一定唔會再帶襯
片皮鴨
2023-06-29
生日
2023-06-29 256 浏览
本身想去食酸菜魚...點知見15樓有間好多人既食鴨子的...就出左𨋢 食飯時間好多人 爆場...同一大廈6F 【戀】是同集團日本菜應該好靜 所以幾枱walkin 都要搭𨋢落6F 借用日本餐廳食上海菜。。 咁就出事了明明serve左一壺透明玻璃茶... 唔知幾時比人收走左=_= 係食食下發現收走左🙄🙄 明明 另外有壺熱水畀我哋自己加水...做乜收走左???最後,叫人比番壺茶我 ... 點知咗變咗普通白色水壺酸菜魚 還好啦... (不過不失)包鴨既皮凍既....無野keep住保温d鴨勁油... 完全唔可以話好食6隻82元 小籠包皮勁厚 無乜汁.... 真係厚到點夾都唔怕爛🤣仲要三催四請先有碟 醋 點下🥲🥲 我明您無人...但係明明有個男仔應左我好 轉個頭就忘記了😒😒算.. 再叫另一個男人... 距又叫番剛剛個男仔過尼枱 ( 點知埋枱中途又畀人攔截咗)再大叫姐姐......😮‍💨😮‍💨😮‍💨真心嬲到震根本唔夠人手 or 做唔切? 如是,奉勸餐廳就不要勉強分兩層了真係無下次😑😥 中伏

最後,叫人比番壺茶我 ... 點知咗變咗普通白色水壺

酸菜魚 還好啦... (不過不失)
包鴨既皮凍既....無野keep住保温
d鴨勁油... 完全唔可以話好食

6隻82元 小籠包皮勁厚 無乜汁.... 真係
厚到點夾都唔怕爛🤣

再大叫姐姐......😮‍💨😮‍💨😮‍💨真心嬲到震

真係無下次😑😥 中伏
2023-06-18 475 浏览
鴨面頭的可以,但下邊都係油,其他地方食都未試過咁,油浸晒下邊啲肉,估唔到出名鴨既會係咁。蟹膏飯就無乜蟹味。等lift又等成年其他都正正常常不過不失…………………

蟹膏飯就無乜蟹味。

等lift又等成年

其他都正正常常不過不失…………………
2023-06-17
2023-06-18 436 浏览
今日提前同屋企人食父親節飯,大家要預時間喺下面排隊等𨋢,等𨋢時間比想像中耐,預15-20分鐘,因為全棟大廈得一部𨋢上到15樓。入座之後我地冇叫到套餐,打算散叫叫多啲唔同野食,叫左以下野食:北京填鴨 1隻 (普通,不過不失)京蔥爆牛肉 (不值一提,無味道)雞絲粉皮 (正常)風味松子魚 (條魚炸完之後食落口粉漿係硬)小籠包 (正常)金銀炒鱔糊 (正常)上海粗炒麵(催單催左三次都冇黎,最後取消)蟹粉蓋飯(催單催左三次都冇黎,最後取消)總結:感覺餐廳主力做套餐,見到侍應每次都係一輪一輪將同款菜式遞出嚟。追單追左三次,等左1個小時20分鐘最後都未見炒麵同飯,服務員仲要解釋因為會預留時間比顧客食其他野先,飯同炒麵會較後上,但都未至於要咁耐下嘛?小朋友等想食麵同飯等左幾耐⋯😑-同埋餐廳環境本身都已經好嘈,而我地又咁岩坐左出菜位隔離,服務員幫其他顧客分好一碗碗湯既時候,每下動作都好大聲,仲要唔止一個侍應係咁,其實耳仔真係會受損,希望餐廳都留意返。-最後強烈建議餐廳都可以留意一下其實你地食肆除左推出套餐內既食物外,都仍有其他食物,唔好遺忘其他唔係叫套餐既人客。-個人而論,如果純粹想填飽個肚而選擇野食,呢
今日提前同屋企人食父親節飯,
大家要預時間喺下面排隊等𨋢,
等𨋢時間比想像中耐,預15-20分鐘,
因為全棟大廈得一部𨋢上到15樓。
入座之後我地冇叫到套餐,
打算散叫叫多啲唔同野食,叫左以下野食:
北京填鴨 1隻 (普通,不過不失)
京蔥爆牛肉 (不值一提,無味道)
雞絲粉皮 (正常)
風味松子魚 (條魚炸完之後食落口粉漿係硬)
小籠包 (正常)
金銀炒鱔糊 (正常)
上海粗炒麵(催單催左三次都冇黎,最後取消)
蟹粉蓋飯(催單催左三次都冇黎,最後取消)

總結:

個人而論,如果純粹想填飽個肚而選擇野食,呢間可以。如果對食物或多或少有要求,咁呢間就唔適合了。我地5大1小,6個菜,$17xx埋單,價錢都唔係平

2023-06-17
父亲节
2023-06-14 569 浏览
知道口碑唔錯,今次終於食到推薦古琴酒糟烤北京填鴨(半隻)個人幾鐘意食片皮鴨,欣賞佢個鴨有兩種,配左一小碟一口酥,油香濃郁。鴨個脆皮同肉比例岩岩好,肉質好鮮嫩,細細舊唔會好易食濟。卷餅配料仲有蜜瓜同白糖,少見但係幾夾。至尊拼盤一次過食到幾樣野,凍食,幾開胃,最鐘意佢個醉雞,好入味。蟹粉豆腐有真蟹肉,先味好出,上菜時下面有個火熱住,熱辣辣。香蕉高力豆沙加咗香蕉好特別,好鍾意佢個鬆軟感覺腰果露都幾好,唔會太甜,好香腰果味覺得食物同服務質素都唔錯,有機會再來。
知道口碑唔錯,今次終於食到

至尊拼盤
一次過食到幾樣野,凍食,幾開胃,最鐘意佢個醉雞,好入味。

蟹粉豆腐有真蟹肉,先味好出,上菜時下面有個火熱住,熱辣辣。

香蕉高力豆沙加咗香蕉好特別,好鍾意佢個鬆軟感覺

腰果露都幾好,唔會太甜,好香腰果味

覺得食物同服務質素都唔錯,有機會再來。
2023-05-31
  • 腰果露
  • 北京填鴨
  • 一口酥
  • 高力豆沙香蕉
2023-06-13 448 浏览
💖 古琴雅苑 (太子集團中心) (尖沙咀)✨尖沙咀北京道12A號太子集團中心15樓〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️話說去完旅行返嚟我哋就已經啱啱過咗父親節,所以呢就決定提早食呢個父親節飯慶祝吓😆平時都唔book mark咗嘅呢一間片皮鴨餐廳所以決定一家人來試一試😝-北京烤鴨🦆 $195我由細細個就已經好鍾意食片皮鴨,仲記得老母親以前成日都帶我去食㗎🤭以前細個就好鍾意包包包~而家大個咗之後發現原來就咁食烤鴨都好好味😆鴨油嘅味道真係難以忘懷🫶🏻-至尊拼盤🍱 $198樣樣都前菜小食都想食嘅時候我通常都會睇吓Menu有冇拼盤可以揀🤭有拼盤就啱晒我每一樣嘢都想揀嘅人😂呢一個拼盤有花雕醉雞🐥、雞絲涼皮🐣、四喜烤麩🫛、水晶肉🐷同埋拍開洋黃瓜🥒。醉雞嘅花雕酒味好香濃,而且份量都幾多😍-南翔小籠包🤍 $78呢度嘅小籠包其實都幾抵食,而且皮薄又多餡又多湯汁😍我男朋友都舉起手指公話超級好食😌-冰鎮孔雀鮑魚🦚 $75但是大節一定要食好啲,所以今次就叫咗兩隻鮑魚俾屋企人😋呢隻鮑魚都幾肥大🙈食起上嚟仲有浸冰冰涼涼嘅感覺🧊而且鮮味十足非常彈牙😝-金腿濃湯津白🍲 $89食上海嘢除咗以上嗰啲餸菜之外我都一定要叫

💖 古琴雅苑 (太子集團中心) (尖沙咀)
✨尖沙咀北京道12A號太子集團中心15樓

-北京烤鴨🦆 $195

-至尊拼盤🍱 $198

-南翔小籠包🤍 $78

-冰鎮孔雀鮑魚🦚 $75

-金腿濃湯津白🍲 $89
食上海嘢除咗以上嗰啲餸菜之外我都一定要叫津白🤓火腿鹹鹹香香嘅味道令到津白味道層次更加豐富😳如果有碗飯嘅話仲可以拎埋啲湯撈飯添😏

-高湯嫩雞湯麵🍜 $78
嫩雞湯麵都係我成日嗌㗎 !因為好鍾意佢哋嘅上堂係用咗鮮嫩嘅雞湯去熬製🤫味道比較清甜🤤而且佢哋嘅麵質比較軟身。

如果大家有其他餐廳推介可以𝒟𝒾𝓇𝑒𝒸𝓉 𝓂𝑒𝓈𝓈𝒶𝑔𝑒📩
2023-06-06
父亲节
  • 花雕醉雞
  • 金腿濃湯津白
  • 四喜烤麩
  • 小籠包
2023-06-12 299 浏览
父親節諗住同Daddy去邊度食飯慶祝呢?我介紹你去食尖沙咀嘅 #古琴雅雅 。先講環境:坐位舒適,空間寬敞,重有好開陽景色,而且服務員態度非常和藹親切,值得一讚💯講到食物,我叫咗”雙親節””淮揚美饌頌親恩套餐,雖然依個係二人餐,但係份量超多!🫶🏻有精品雙小拼,爽口雞絲粉皮同凍食降溫嘅肴肉,真係開胃。🫶🏻松花皮蛋拌滑嘟嘟豆腐。🫶🏻烤北京填鴨半隻,用鴨卷餅包住香嫩鴨肉加上醬汁同配菜,簡直天衣無縫!🫶🏻津白雲吞,湯頭鮮味攞滿分!🫶🏻乾扁四季豆,炒得好有火喉,但不會太油。🫶🏻古琴鹹肉菜炒飯,味道協調得剛剛好!🫶🏻杞子桂花糕,傳統中式甜點🍮 ,食完滋味在心頭。另外我叫咗個古琴酸菜魚,酸酸辣辣魚肉滑溜無骨,粉皮吸收晒湯嘅精華。依餐飯,我爸爸同家人表示非常滿意💜

🫶🏻有精品雙小拼,爽口雞絲粉皮同凍食降溫嘅肴肉,真係開胃。

🫶🏻松花皮蛋拌滑嘟嘟豆腐。

🫶🏻津白雲吞,湯頭鮮味攞滿分!

🫶🏻乾扁四季豆,炒得好有火喉,但不會太油。

🫶🏻古琴鹹肉菜炒飯,味道協調得剛剛好!

🫶🏻杞子桂花糕,傳統中式甜點🍮 ,食完滋味在心頭。

父親節快到了有沒有朋友跟我一樣還沒有準備吃什麼那就對了 看我這篇食評說不定能給你建議由於我知道爸爸喜歡吃烤鴨所以今次專門來到一間頗為出名的餐廳〰︎✍🏻💭真心不騙的食評✎ 北京烤鴨 $195這個應該是來到這間餐廳必點的菜式烤鴨外皮金黃酥脆 肉質鮮嫩多汁 香氣四溢配以餅皮 蔥絲 甜麵醬等食材一起食用口感豐富 風味獨特推薦指數:♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡✎至尊拼盤 $198設一個拼盤很化算一個價錢便可以吃各樣的小食我最喜歡的必定是手拍青瓜推薦指數:♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡✎南翔小籠包 $78上海地區的特色小吃之一細嫩的皮和鮮美的湯汁令我垂涎欲滴當中的餡料為豬肉師傅精細的手工製作 大小均勻 形狀美觀推薦指數:♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡✎冰鎮孔雀鮑魚 $75慶祝節日必定要點海鮮所以這次我看到餐牌中的鮑魚這麼便宜就點了兩隻吃起來很不錯 鮑魚很彈牙而且體型也很大推薦指數:♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡✎金腿濃湯津白 $89鮮嫩的津白菜和鮮美的金華火腿為主要食材經過長時間的熬煮後呈現出濃郁的湯汁和鮮美的口感推薦指數:♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡✎高湯嫩雞湯麵 $78鮮嫩的雞肉和清香的高湯為主配以麵條 蔬菜等食材 口感豐富高湯的製作需經過

父親節快到了

• 四喜烤麩
  • 小籠包
  • 雞絲粉皮
2023-06-09 265 浏览
今日同家姐同男朋友一齊去尖沙咀買嘢,夜晚順便食埋飯。我哋三個都好鍾意食北京填鴨,所以就去咗呢一間古琴雅苑。地點好方便就係喺isquare附近 上到去地方唔算好大但係我哋好好彩有卡位坐落地玻璃見到高樓大廈景仲有少少海景睇添烤北京填鴨我哋唔夠多人所以只係叫咗半隻,烤鴨有好多配料,有青瓜 ,京蔥,哈密瓜條,都有烤鴨醬,泰式醬同埋條砂糖,十分正宗。烤鴨烤得剛好,每片不會太厚,外皮香脆,油脂豐富,配埋薄薄暖暖嘅鴨卷餅,真係一流!風味松子魚賣相一流!酸甜甜,炸得好脆,魚肉嫩滑,一啲都唔腥,超開胃呀!瑤柱蛋白炒飯炒飯粒粒分明,蝦好大隻,新鮮彈牙南翔小籠包小籠包一籠有6粒,皮薄,多汁,好正!金腿濃湯津白津白好軟,汁偏清爽,唔會太鹹,好解油膩羅漢果凍好特別嘅甜品,真係有羅漢果味,苦苦地,唔錯!

烤北京填鴨

風味松子魚

瑤柱蛋白炒飯

炒飯粒粒分明,蝦好大隻,新鮮彈牙

南翔小籠包

小籠包一籠有6粒,皮薄,多汁,好正!

金腿濃湯津白

津白好軟,汁偏清爽,唔會太鹹,好解油膩

羅漢果凍

好特別嘅甜品,真係有羅漢果味,苦苦地,唔錯!

• 風味松子魚