2017-12-10 2698 浏览
台灣郎座落天后食街附近,地點不算很起眼,但內裡出品卻非常有正宗台灣風味在店門外看到台式的風格,入內後發覺原來裝潢模仿中式酒家格局,一邊古式中國風,另一邊又有台灣舊派風派,兩者合一非常獨突。店內的食具也經過細心配搭,絕不馬虎。店員除了香港人外,也有台籍店員,服務顧客時談笑風生,令人眼前一亮。這碟炸醋肉,入口既酥又香,炸皮極薄,但肉質一咬又甜又多汁,而伴碟醬汁的微辣刺激令人一試難忘。鹽酥雞很大碟,廿多件雞每件都炸得很均勻,肉多而不膩,外皮爽脆,難得是連皮帶肉一起炸,但吃時卻發覺雞皮也非常脆口,真係一口接一口不停的吃。蚵仔煎外皮微焦,但內裡的蚵仔卻很濕潤,不單味道極濃,而且內質很新鮮不帶腥味。蛋皮很薄無減入口時的質感。黑豚蘑菇醬飯,感覺有點似連鎖雞雞店的蘑菇飯,但入口完全是兩個世界的東西,首先時醬汁極濃,而每口都有大量蘑菇及豚肉配搭,豚肉非常入味,令人想連碗底也舔乾淨,就算是細細碗,吃完也感覺到非常大滿足。飲品是珍珠奶茶及金桔蜂蜜,兩杯的水準都不俗。此店的價錢公道,而且無論是服務及食物的水平也屬高水平,絕對值得再次光顧

店內的食具也經過細心配搭,絕不馬虎。

香酥炸醋肉
咸酥雞
蚵仔煎
黑豚蘑菇醬飯
珍珠奶茶及蜂蜜金桔
飲品是珍珠奶茶及金桔蜂蜜,兩杯的水準都不俗。

2017-11-27
香酥炸醋肉
咸酥雞
蚵仔煎
黑豚蘑菇醬飯
珍珠奶茶及蜂蜜金桔
2017-12-01 122 浏览
忽然想念台灣的味道,老公就同為食小編Chloe去了一間台式食店治治癢先呢間餐廳係朋友推介嘅!餐廳環境舒適,裝潢格局如瞬間走進台灣一樣呀😄紅燒牛肉麵必點嘅牛肉炆得軟腍,十分入味,連配菜紅/白蘿白都煮得入味,湯底亦十分清甜,麵條亦好彈牙!😋推介大家!鹽酥雞~炸得香口又不油膩吃到夜市的味道!用鑊仔上,可以保持溫度。為食老公點了台南魯肉飯肉粒肥瘦比例恰到好處,細細碗,可以食多幾款小食嘛再叫多杯珍珠奶茶就完滿了!
忽然想念台灣的味道
,老公就同為食小編Chloe去了一間台式食店治治癢先
呢間餐廳係朋友推介嘅!
餐廳環境舒適,裝潢格局如瞬間走進台灣一樣呀😄

紅燒牛肉麵必點嘅

牛肉炆得軟腍,十分入味

推介大家!

鹽酥雞~

炸得香口又不油膩
吃到夜市的味道!用鑊仔上,可以保持溫度。
為食老公點了台南魯肉飯

肉粒肥瘦比例恰到好處,細細碗,可以食多幾款小食嘛
再叫多杯珍珠奶茶就完滿了!
2017-11-26 1773 浏览
呢期要幫女友練跑步,所以成日去維園,今晚練完去左附近既<<台灣郎>>食晚飯。 食台灣菜心情都好D,呢度都好有台灣風情 餐牌圖文並茂,方便搵食 公雞碗係一種驚喜,台風味濃 小食點左<<香炸花枝丸>>,一碟三粒,炸得金黃色,入口爽爽的,又香花枝味。 <<高雄夜市蚵仔煎>>,我鍾意食台灣既蚵仔煎多於香港既蠔餅,除左係家鄉的味道外,蚵仔煎較足料,而且冇咁熱氣。加上蚵仔、蔥花及蛋的配合,味道及口感很豐富。蕃薯粉份量恰到好處,入口滑溜,又不會給蚵仔搶去味道。 最後來一碗<<台灣紅燒牛肉麵>>, 也許我係香港少食,但呢碗絕對係我係香港食過最好食既紅燒牛肉麵。牛肉多又大塊,入口軟腍又層次分明,湯底又夠濃,仲有梅菜,好特別。 飲品冷熱同價,我就揀左<<凍珍珠奶茶>>,甜度適中,我真係好愛食台灣菜。
食台灣菜心情都好D,呢度都好有台灣風情
餐牌圖文並茂,方便搵食
公雞碗係一種驚喜,台風味濃
2017-11-22
2017-11-25 117 浏览
早2日同好友去左天后果邊搵食, 佢見到台灣野即刻雙眼發光..於是我地就食一次啦, 反正我又好耐都未食過台灣菜.呢間餐廳叫台灣郎, 我地點左2個小食, 1個飯1個麵, 仲有2杯飲品.小食有: 鹹酥雞同經典台式香腸~鹹酥雞即叫即炸,食落口味道鹹香,而且肉質鬆軟,軟滑~而個經典台式香腸,甜中帶少少鹹,肉質彈牙,值得一試!! 台南魯肉飯,鋪滿魯肉,望落去好飽滿又滋味!至於個紅燒牛肉麵,好正,首先麵非常煙韌,而且配料好多,有牛肉、牛筋、蘿蔔等,極推介!

小食有: 鹹酥雞同經典台式香腸~

鹹酥雞即叫即炸,食落口味道鹹香,而且肉質鬆軟,軟滑~
而個經典台式香腸,甜中帶少少鹹,肉質彈牙,值得一試!!

台南魯肉飯,鋪滿魯肉,望落去好飽滿又滋味!

2017-11-23
2017-11-23 80 浏览
有事黎天后 所以晚飯就是但搵左間台灣野食因為見食評都唔錯 環境好舒服擺設好靚值得一提既係佢D碗碟好有特色先上既係魯肉飯除左魯肉 仲有半隻蛋同埋椰菜紅蘿蔔絲味道有台灣食既水準值得一讚既係魯肉唔會過肥岩哂女仔再黎既係牛肉麵湯底見到色澤都知係十分濃味但飲完唔會口渴牛肉分量都幾多十分淋唔會咬唔開麵質都十分煙韌十分推介之後再叫左一個滷水拼盤分量好多分別有雞翼 豆腐 豬腸 豬耳同蛋滷水味夠 雞翼十分入味最後叫左個上湯娃娃菜 清清腸胃總括黎講值得推介既一間台灣野食店侍應服務態度好環境舒服食物質素高
有事黎天后 所以晚飯就是但搵左間台灣野食

環境舒服
食物質素高
2017-11-22
2017-11-18 86 浏览
台灣郎,名乎其實有個台灣郎在,應該是老闆吧。由入去到點菜都是笑容滿面的,感覺真的不錯,很有在台灣的親切感覺。食品來說,覺得除了台灣風味之外還滲透入一些閩南的口味。就好似呢個醋肉排骨,脆的像台灣,味道卻像閩南的醋肉,酸酸甜甜的,入口外脆內煙韌,很不錯。台灣新竹米粉係我愛吃的,不要想像他是濃濃的湯底,他是清清淡淡的,吃起來有種不膩的清新感。入面還有幾款不同的丸類,爽口彈牙,不錯。鑊仔牛柳,好像不是台灣菜,但是特別的。只看樣貌都十分好看,牛柳預先炆淋,吃的時候再加以煮製,外面甜甜的,入面又有牛香。還有就是這個台灣啤酒,常看台劇都有這個出現,我到台灣也是必喝的。今次難得看到有提子味,當然要一試。

2017-11-16 60 浏览
好耐無去台灣,心血來潮去搵餐台菜食! 由天后地鐵站行去餐廳大約兩至三分鐘,位置十分方便。餐廳有兩層,我地坐喺下層,裝修走懷舊路線,雖然枱與枱之間唔算闊落,但都算坐得舒服!菜單選擇都頗多,我地只得兩個人,最後揀左一個台灣牛肉麵、避風塘炒時蔬、蚵仔煎、炸香菇貢丸。飲品方面就點左一杯熱洛神花茶同埋一杯凍珍珠奶茶。炸香菇貢丸率先上場!貢丸炸得香口但唔會太乾,彈牙得黎有濃濃肉香;唯一美中不足係只得三大粒,真係唔夠喉啦!接住再黎個台灣牛肉麵!呢碗牛肉麵份量非常多,一個女仔自己一碗都未必食得哂!湯底香濃但唔咸,麵身亦算彈牙有咬口,最正係牛肉!鹵得好淋、但口感好好,有好豐富膠質,牛味亦十分濃郁!好正呢!配料仲有紅蘿蔔、白蘿蔔同埋酸菜,蘿蔔甜甜地,酸菜亦好開胃,整體好豐富!蚵仔煎薄薄地,頗為香脆,蚵仔煎最怕食到有沙,呢、度食哂成塊都唔覺有,蠔仔份量好多,加上大量蔥花,再配上特製醬汁,食到唔停得口!極速已經比我地K.O哂!避風塘炒時蔬用左油麥菜,炒得剛好又唔會太油膩。飲品大大杯!洛神花茶飲落清清地好舒服、唔會太甜,女士至愛!朋友話佢杯珍珠奶茶茶味香濃,好飮過香港好多台式飲品店!見到附近好多枱都有點「肉燥飯

避風塘炒時蔬用左油麥菜,炒得剛好又唔會太油膩。
見到附近好多枱都有點「肉燥飯」同「咸酥雞」,個賣相好吸引,下次都要試下呢!
埋單每人百幾蚊,都幾抵食!最重要係食完成晩都唔會話覺得口渴,因為我對味精好鬼敏感,食左有味精嘅嘢會不斷要飮水,難得呢間餐廳冇落味精,但食物質素又ok ,價錢又唔貴!
2017-11-14 62 浏览
喺天后嘅每一處都有我嘅童年回憶,細個嘅時候天后唔係開好多餐廳但係就係我同同學玩得最開心嘅地方。當晚同朋友喺銅鑼灣行街,都一齊話去天后搵間好食嘅餐廳傾吓計懷念一下。經過左呢一間覺得有啲風格嘅餐廳,佢店名「台灣郎」有點懷舊,有啲係我想食台灣野嘅晚上。餐牌上面都非常之選擇,見到有好多出邊都冇得食嘅台灣小食,例如刈包,四神湯等等。朋友就比較少食台灣野所以都係選擇咗啲比較常見嘅例如避風塘炒時蔬:朋友想清淡啲所以都轉左食普通普通嘅炒時蔬,都可以食到佢菜都新鮮嘅味道,而且唔會好多油。新竹米粉湯,上次去台灣試過呢個,米粉幾爽口。而且啲丸都幾有味道,清清地啱晒屋企人食。一邊總會有啲肉,特製嘅味道令到成碗米粉都加晒分。蚵仔煎好味呀!啱啱好火候,又唔想會太老, 好友台灣嘅風味。另外蚵仔嘅分量都幾多,所以每一口都可以搞到佢嘅鮮味同口感。台灣馳名鹽酥雞,去食台灣野我一定要試吓佢嘅鹽酥雞。睇吓佢炸嘢嘅水準,小食最難整之處就係又要好味但係都唔會太飽。所以外皮嘅粉一定可以太厚。呢度嘅鹽酥雞恰到好處,外脆入面嘅雞肉都仲保持佢嘅鮮味同肉汁,幾嫩口。另外仲叫咗白飯配襯成餐晚飯,呢度好啱天后嘅一家人落嚟食嘢,試到台灣風味,小

一邊總會有啲肉,特製嘅味道令到成碗米粉都加晒分。

另外仲叫咗白飯配襯成餐晚飯,呢度好啱天后嘅一家人落嚟食嘢,試到台灣風味,小朋友又可以食小食。
2017-11-14 58 浏览
環境不錯,重點是台灣味的音樂,對台灣熟悉的朋友,可以來這裡感受一下。最傳統的有蚵仔煎,非常美味,還有囪肉飯,麵線糊,樓上有小閣樓。值得再來,珍珠奶茶有不錯。裝修花不少心思
環境不錯,
重點是台灣味的音樂,
對台灣熟悉的朋友,可以來這裡感受一下。
最傳統的有蚵仔煎,非常美味,
還有囪肉飯,麵線糊,樓上有小閣樓。
值得再來,珍珠奶茶有不錯。
裝修花不少心思

2017-11-11 113 浏览
原先睇到係台灣牛肉麵都好期待 但食完一肚氣 2點幾先食完lunch 6點去到台灣郎就簡單一人order咗一個主食 點知台灣老闆娘黑頭黑面話我地點得少 叫我地點多一個三杯雞或其他小炒 叫佢落咗單先 我地再睇下menu 佢即刻拍台走人 細細聲仲唔知講緊d咪 當下好surprise 真係未見過態度咁差既台灣人(我十幾歲就開始同台灣人打交道)仲要係餐飲業 就算香港茶餐廳d亞叔都係粗魯姐 唔會黑頭黑面話你order得少啦 態度唔好已經扣咗一半分啦 咁來試下d野食 台灣牛肉麵湯頭冇牛味 唔甜 就算加咗酸菜都提唔到味 牛肉都幾嫩 但冇牛味 連紅燒味都冇 你唔講 我都唔知自己食緊乜 本人好好鍾意食牛肉麵 就算去到歐美都會試下當地既台灣牛肉麵 但呢個係我試過最唔好食既牛肉麵 收88蚊 問你憑什麼 蚵仔麵線大概6-7粒蚵仔 但冇鮮味 有小小腥 湯頭唔係我鍾意既大腸臭臭香香既味道 都食唔到魚湯味或者大骨湯味 台面冇醋、香菜或者辣椒醬提供 得白胡椒粉提味另外一個朋友好細食只order咗一個滷肉飯 我冇試到 但佢話都只係一般 去唔到台灣媽媽煮既水準胚芽奶茶 奶茶幾滑 但冇茶香或奶香味或胚芽香味 overall
原先睇到係台灣牛肉麵都好期待 但食完一肚氣
台灣牛肉麵
蚵仔麵線
胚芽奶茶
奶茶幾滑 但冇茶香或奶香味或胚芽香味
overall 態度差 食物唔正宗 連基本水準都唔夠 可能三杯雞或者其他小炒會好出色 但俾我話 真係可以不可再
標題所説的味道,包含了兩大類。首先,這𥚃的食物是由台灣人經營泡製,可知供應的都是傳統台灣美食。先說台灣牛肉麵,麵質彈牙咬囗,份量足夠一個成人,湯底濃之餘又加入了酸菜,所以又沒有滯的感覺,至於主角牛肉是用厚厚的金錢𦟌牛肉,但炆得十分"淋",而且一碗有五、六件,吃過感覺十分滿足!至於魯肉飯,無嘢好講,十分好的台灣味道,連我個仔也吃得Lam Lam脷!你們自己來試試吧!哈哈
台灣牛肉麵
精緻美味的魯肉飯
2017-11-06 160 浏览
今日放假,特地過了正常午飯時間才外出揾食,避開人潮。這店充滿台灣的味道,餐廳有上下兩層,我們坐在下層,都有七成滿。餐廳播放著台灣小調的歌曲,說着台語的老闆跟客人在談天,感覺很正宗,知道沒有選錯。先上的是蚵仔麵線,伴上自家調製的辣椒醋(就是浸有辣椒的醋)味道很配合,開胃。我十分愛吃鹹酥雞,無骨的,一口一件很鬆脆。看似細碟,但原來裏面有大約二十多件,食來食去也有似的,抵食,好味,炸得很鬆化,好味,但如果多些紫蘇葉則更好。朋友點了牛肉麵,大大碗,份量十足。牛𦟌、紅白蘿蔔都很入味,湯汁充滿特別的香料味道,很濃味,是用心的。我點了珍珠奶茶,要求少甜,珍珠有咬口,水準之上。雖然是小店,但用心製作,值得再次光顧。

台灣郞蚵仔麵線

我十分愛吃鹹酥雞,無骨的,一口一件
台灣馳名鹹酥雞

朋友點了牛肉麵,大大碗,份量十足。
台灣紅燒牛肉麵

我點了珍珠奶茶,要求少甜,珍珠有咬口,水準之上。
珍珠奶茶

雖然是小店,但用心製作,值得再次光顧。
2017-11-06
台灣郞蚵仔麵線
台灣馳名鹹酥雞
珍珠奶茶
2017-11-06 2081 浏览
友人約在天后的台灣郎。不知為何,總覺得是間舊式的小店,見到新簇的裝潢,別出心栽的佈置,都幾驚喜,立即加印象分。午市套餐$66有一份蔬菜做前菜、一份肉做主菜、一份飯/米粉和餐飲,價錢相宜。珍珠奶茶/洛神花茶奶茶不甜,奶味不重,偏淡味,不差但只屬一般。珍珠不夠Q彈,也沒有黑糖味。洛神花茶夠重味而不過甜,反而不錯。台南魯肉飯發現自己原來分不清肉燥和魯肉,特地各點一款。魯肉一粒粒,口感較實在,大部份半肥瘦,更加香口。飯不會煮得太腍,即使吸了魯肉的汁,也沒有變腍,仍然粒粒分明,而且不油膩。有魯肉汁,飯香不算明顯。72小時慢煮豬軟骨豬軟骨燜得很腍,肉不嚡不韌,濕潤入味,汁夠味而不太重,取得健康和滋味的平衡點。有適量的脂肪,入口即溶,散發油香。可是,幾件都沒有最期待的爽脆的軟骨。蘿蔔燜得不夠,未腍,也不入味。山葵燒汁野雜菌陣陣牛油香,卻沒有山葵味。雜菌滑溜溜,又多汁。廟口肉燥飯肉燥飯是肉碎,跟飯混在一起,口感沒那麼突出,味道跟魯肉相似,但少了一份油香。不過個人較喜歡肉燥飯,全都混在一起,連少少牙力都省了。秘製香烤雞扒雞扒煎得金黃,又脆香,肉夠嫩又不乾,雖然沒有醬汁,但吃到淡淡的蜜味,惹味又開胃。上湯
珍珠奶茶/洛神花茶
台南魯肉飯
台南魯肉飯
72小時慢煮豬軟骨
72小時慢煮豬軟骨
山葵燒汁野雜菌
陣陣牛油香,卻沒有山葵味。雜菌滑溜溜,又多汁。
山葵燒汁野雜菌
廟口肉燥飯
廟口肉燥飯
秘製香烤雞扒
秘制香烤雞扒
上湯浸時蔬
上湯果然是最清淡,但絕不難吃,不過娃娃菜偏腍。
上湯浸時蔬
高雄夜市蚵仔煎
店員著我們要趁熱吃。煎至扁扁的蛋餅,表面微焦,看似很乾,坦白說並不吸引。聽話趁熱吃,用筷子夾開一小塊,立即有驚喜。中間很濕潤,有不少蚵仔,還有蔥花作最天然的調味,又同時增加口感。木薯粉下得適中,有滑溜溜的效果,卻不會滑和彈得過份。
高雄夜市蚵仔煎
還有煎蛋的邊,微焦帶脆。這是吃過的蚵仔煎中數一數二最好吃。
廟口刈包
刈包夾著一塊五花滷肉,醃得入味而不重味,以酸菜添上清新。最特別是塗上一層混了糖的花生粉,甜甜的,跟五花腩一鹹一甜,撞的同時又幾夾。五花腩的肉燜得夠腍,上面那層厚厚的脂肪,入口軟腍,慢慢溶掉,卻沒有化成浮誇的油,只有淡淡細膩的香。
廟口刈包
雖然蚵仔煎$88一份,稍貴,但絕對物有所值。環境舒適,店員有禮,最重要是食物有質素,每樣細細碟的,十分精緻。
2017-11-06
  • 蚵仔煎
2017-11-04 40 浏览
天后有間台灣野,裝修得幾靚幾有fusion既感覺。店員年輕有活力,當然味道也相當不錯啦。蜜桃爆珠~特色台式飲品,味道唔會太甜~清清地幾好飲。花枝丸炸到非常香口!但又無油膩感覺。質感非常 q彈又有咬口,正呀! 台式鹵肉飯~做得到傳統做法,肉碎帶點肥膏位~令到更加香更加滑!汁先係最強味道,惹味得不之了!真係可以送幾碗飯喔!!飯既口感亦非常好!整體係一碗好味既鹵肉飯。酥炸雞~份量超多,每粒都非常香脆熱辣辣。值得一食!!

蜜桃爆珠~特色台式飲品,味道唔會太甜~清清地幾好飲。
花枝丸炸到非常香口!但又無油膩感覺。質感非常 q彈
又有咬口,正呀!

炸雞~份量超多,每粒都非常香脆熱辣辣。值得一食!!

2017-11-03 91 浏览
香港人往台灣旅行雖然係非常方便, 但如聽聞有地道正宗台灣菜仍然非常想去試一試。朋友介紹,天后有正宗台灣人開的台灣食店。 這裏距離天后港鐵站不過兩,三分鐘步程。到達食店抬頭望望招牌,有台灣夜市的熟悉感覺。 店內裝修有花過心思,簡單得嚟有台灣地道風味。 老闆和店員都是台灣人, 店員都說國語, 熱誠有禮。 看看餐牌有很多台灣美食的選擇,甚至乎一些港式小菜或西式意粉都有。 我們當然選擇地道台菜。"台灣紅燒牛肉麵$88" 是我們最喜愛吃的台灣食品之一。 先說湯底非常濃厚牛肉味,也帶有淡淡的藥材味, 牛肉炆得好淋,部位是半筯半腩, 口感一流,炆得很入味, 配料紅蘿蔔和白蘿蔔都吸收了湯的精華不要錯過。 個人覺得變身可以硬身一點。另外我們點了"台南滷肉飯" $35。 滷肉炆得很入味,鋪上飽滿的白飯, 份量剛剛好。台式炸花之丸$28, 沒有厚粉漿炸,外皮炸得香口,丸身彈牙兼有啖啖花枝, 很有咬口。"澎湖小魷魚 $98" 上枱時香氣撲鼻。 應該是用燒汁來快炒。 燒汁鹹香惹味,也有微微芥末的味道,非常特別! 小魷魚新鮮彈牙 配上惹味燒汁更能帶出其鮮味,吃著吃著, 發現小魷魚不是空心的?! 裏面好像有些膏狀的

台南滷肉飯

台式炸花之丸

澎湖小魷魚
蜂蜜柑桔

"澎湖小魷魚 $98" 上枱時香氣撲鼻。 應該是用燒汁來快炒。 燒汁鹹香惹味,也有微微芥末的味道,非常特別! 小魷魚新鮮彈牙 配上惹味燒汁更能帶出其鮮味,吃著吃著, 發現小魷魚不是空心的?! 裏面好像有些膏狀的物體, 問了服務員卻原來是魷魚春, 食落就好像多春魚入面的春or明太子, 非常特別。 奇妙在每隻都有的, 從來未試過吃魷魚春的我真是大開眼界!

總括來說這裏食物都能夠吃出台灣的風味和人情味。店員都不会怱怱忙忙催趕收檯。

另外一提,洗手間keep得好乾淨企理街舖小店來說非常難得!
台南滷肉飯
台式炸花之丸