2015-11-17 1147 浏览
好好食,但真係堅辣!元朗出名夠辣嘅車仔面!牛孖根夠淋,夠入味。朱腸都入味,好食嘅!咖哩魷魚都好食,但真係好辣。如果叫咗咖哩魷魚,個湯底就唔好要辣了!我叫微辣,但我覺得係我平時食嘅中大辣!整體上會再食!
好好食,但真係堅辣!
元朗出名夠辣嘅車仔面!
牛孖根夠淋,夠入味。
朱腸都入味,好食嘅!
咖哩魷魚都好食,但真係好辣。
如果叫咗咖哩魷魚,個湯底就唔好要辣了!
我叫微辣,但我覺得係我平時食嘅中大辣!
整體上會再食!
牛孖根,朱腸
咖哩魷魚
外卖自取
牛孖根,朱腸
  • 牛孖根
  • 咖哩魷魚
2015-10-25 961 浏览
呢期元朗有間車仔麵多人講左!就係近大橋街市嘅合興車仔麵!鋪面細但等左一陣就入座!點左豬大腸、韮菜餃同豆腐!個麵一黎就嚇親!原來小辣已經係滿江紅!真係估唔到!食完覺得個辣度有譚仔中辣咁辣!所以我湯都飲唔到兩啖而且食得有d辛苦就算我食得辣都咁講!講返d餸,豬大腸確實唔夠永年黎!但都唔差只係唔夠軟,而豆腐同韮菜餃都唔錯!幾入味而且口感不錯!豆腐幾香口味濃!韮菜餃夠大粒同多汁!加上餸嘅份量都幾多!算係抵食!但建議餐牌寫返個首次食嘅建議辣度!否則好似我咁除左辣之外咩都食唔到!總結,坊間有說法話媲美永年實在有點過譽啦!
合興車仔麵!過辣但都不錯
韮菜餃足料
豆腐
豬大腸入味唔錯
2015-05-04 1064 浏览
每想到元朗吃車仔麵必定會是永年,人氣勁不再說,價錢也頗親民的。但是入了那群組,合興車仔麵就每天也洗板,為食小妹當然不會放過。今天將軍接我吃午餐,我就馬上推介他吃這個合興車仔麵。餐牌的種類頗多,湯底,辣汁,每樣也很吸引人。豬腸牛栢葉冬菇油麵$35 :自選車仔麵,個辣汁要讚,本來以為辣汁只有少少,一定唔夠小妹食啦。咁就試一口先,嘩個辣汁好爽啊。點了鹵水汁,鹵水汁溶入湯真頗好喝。牛栢葉又爽又大件,竟然係冬菇最得我心,八元的餸有4-5粒大冬菇,又厚肉又多汁豬大腸清理很乾淨,好多豬腸,鹵味不重。油麵份量不多,不過整體夠食的。評分:8.5豬耳雞中翼墨丸油麵 $36 雞肉滑嫩,鹵水汁頗入味,豬耳好爽脆又大件。將軍也大讚我的推介,說一定要再來吃,辣汁對他說又愛又恨,因為微辣得過癮!評分8.5/10已經成為了我倆的車仔麵首選了!!!
餐牌的種類頗多,湯底,辣汁,每樣也很吸引人。
豬腸牛栢葉冬菇油麵$35

豬大腸清理很乾淨,好多豬腸,鹵味不重
油麵份量不多,不過整體夠食的。
評分:8.5
豬耳雞中翼墨丸油麵 $36

評分8.5/10
已經成為了我倆的車仔麵首選了!!!
2015-05-02 730 浏览
今日同屋企去好順福~順道經過呢間車仔麵,就入去試下⋯其實之前聽小學同學推介過佢,話味道媲美「永年」,所以先去試試⋯去到等左成十分鐘先安排到入座,好彩係等位個陣填左食咩姐⋯一坐低就馬上遞俾個呀姐落單⋯但好等成五分鐘先有野食叫左魚蛋+豬皮+牛栢葉+腩汁配油麵+vita 檸檬茶第一啖入口就覺得好辣(我只叫了少辣), 完全冇咖哩味, 腩汁湯底更慘...像清湯一樣淡而無味...整體而言, 味道唔掂當...只有辣...同辣...(心諗:點解我個同學仔會點條黑路我行架...咁跣我)眼見隔離檯個姐姐投訴話佢已經叫左微辣, 但都辣到飛起佢呢度比永年仲要貴, 但完全唔係『物超所值』囉!!!

賣相可
叫左魚蛋+豬皮+牛栢葉+腩汁配油麵+vita 檸檬茶
淨係得個辣字⋯
Order紙
佢呢度比永年仲要貴, 但完全唔係『物超所值』囉!!!
题外话/补充资料: 呢度食個三餸麵要$33...真的有點貴...又唔好食...一定唔會再去!!
2015-05-02
臉書中找到一個元朗搵食谷,臉書中每天不斷出現元朗區美食圖片,長假期最後一日決定走到谷裡其中一家帖子蠻火紅的車仔麵,看看自己的口味是否跟谷友們一致??從朗屏西鐵站走到安寧路,當看到阿媽豆腐花右轉位置已看到一群人站立,抬頭一看原來這就是目的地--合興車仔麵。天氣已經開始熱,座位更多的室外已不是我可以承受的吃車仔麵位置;膠簾後應有冷氣開放才是我的理想地,最妙是阿姐安排我在光源充足靠牆位置,起碼我不會阻礙其他客人出入嘛。在谷中早已得知此店辣汁屬於非一般的辣,既然點菜紙中有微辣選擇,那就捨棄腩汁或鹵水汁,來個刺激胃口的微辣,看看被評為非一般的辣是那種程度??等了又等的車仔麵終於出現,只因堂食外賣實在多,這裡似乎不是吃個快餐的理想地。份量只能讓人不會肚餓的米粉($10)幼身爽口,吸湯能力比更有車仔麵風味的油麵更佳,因而吸收辣湯效果更明顯;本來味道不重的清湯底只加了一小坨辣汁,拌勻後迅速變成如咖喱汁似的顏色,小嚐一口果然有點讓人胃口大開的辣勁,正沾沾自喜可以駕馭其微辣之時,愈來愈強的火辣辣感覺來了,繼而感到嘴唇開始漲了,舌頭也開始發麻了,結果涕淚交流下自製幾隻不能吃的大雲吞嚕。趁辣度未升至最高點時,

趁辣度未升至最高點時,把握時間快吃其他食材,以免吃不出其味道:

每段也是彎彎的豬腸($9)腸衣厚還有點脂肪,甘香入味的腸壁有著咀嚼勁,清潔得宜沒有怪味的也蠻夠大段,這店的豬腸也是可讚的!

就算不是自家製也是比雲吞水餃較特別的木耳餃($9),木耳餃如水餃外型,有著如魚翅餃的餡料,豬肉餡裡加有少量木耳讓口感更爽脆,算得好吃的一款車仔餸;每碗車仔麵更有一片灼得青翠的唐生菜,客人又多一款車仔餸可吃了。
咖喱魷魚
幾乎每桌也點的咖喱魷魚($12),在只有一玻璃窗之隔的麵檔中看到以水魷魚即時水煮再加咖喱汁而成,而非早已煮熟待用的入味版本,這種煮法反而很有兒時在木頭魚蛋車選串魷魚即燙的風味哦。

本身沒有食味水魷魚厚肉爽脆,加了辣中有甜的咖喱汁後真的不錯的;店員曾溫馨提示同行有小童的食客,咖喱魷魚是很辣的,只是相對湯中辣汁,這辣度已變成小小小兒科了。

客似雲來的車仔麵店,忙極安排客人位置及傳菜的阿姐和收銀的年青人依然保持禮貌,這方面實屬不錯。
咖喱魷魚
2015-04-19 459 浏览
聽說這間車仔麵可媲美永年才來試的,真的很失望。。。-- $12 的咖哩魷魚完全沒咖哩味,只有辣到苦的辣味-- 微辣湯底得個辣字,無香味,無咸味-- 侍應態度可媲美澳洲牛奶公司的-- 坐近門口位置,看到一桶廚餘,真的很想吐
聽說這間車仔麵可媲美永年才來試的,真的很失望。。。
-- $12 的咖哩魷魚完全沒咖哩味,只有辣到苦的辣味
-- 微辣湯底得個辣字,無香味,無咸味
-- 侍應態度可媲美澳洲牛奶公司的
-- 坐近門口位置,看到一桶廚餘,真的很想吐
2015-04-19
2015-04-12 543 浏览
今早兩個人專程去試試,比一般車仔麵檔無乜分别,唯獨是價錢…(喺貴)!叫一碗五餸 : 魚蛋、豬紅、豬皮、豬大腸、牛栢葉及幼麵已經$61,其他車仔麵檔個麵喺唔計錢添,佢仲收$10一個麵,唔明佢個餐牌寫乜~最低三餸麵餅不計!咖喱尤魚咖喱汁過辣,魚蛋硬又太細粒,淥麵淥得太生唔夠熟,好似拖一拖水咁...喺(硬),食完之後仲覺得口渴,都喺唔應該慕名而來!
,食完之後仲覺得口渴,都喺唔應該慕名而來!
2015-04-12
  • N/A
2014-02-16 926 浏览
有一次,從朋友的po中看到一些車仔麵的照片,因地點對我黎講算近,今個星期日就不妨試試! 地點唔難搵,鋪位唔大,不過鋪前擺了幾張檯,我看坐滿時迫迫地也可坐20人左右 環境算可以吧,尤其是廚房,開放式,一眼睇到啲野靚唔靚,乾唔乾淨!坐低叫左兩碗麵, 一碗幼麵清湯加腩汁,餸叫左咖啡魷魚同牛坑腩。清湯好味,算清甜,牛坑腩夠腍,香,甜,好味! 咖啡魷魚呢? 魷魚正正常常啦,不過個汁就有驚喜! 超辣! 勁!另一碗叫左豬紅,魚蛋,豬皮同豬腸,總括而言,味道幾好,尤其是個豬腸,好乾淨,香甜! 滿足!其實,我好怕食車仔麵的,因為街邊大部份車仔麵的味道都比較差, 連湯也不算湯,只是一些味精水。比廿幾三十蚊都唔知食緊乜! 但這間車仔麵確實不錯,食完完全唔口喝!價格也大眾化! 大家去開元朗不妨試試啦!後記: 以車仔麵黎講,佢地上菜速度算好慢, 因為佢地整車仔麵好似整日本拉麵咁,每樣餸都慢慢放落碗麵道,對於唔趕時間既我黎講,我反而幾欣賞!

2014-02-16
2014-02-11 665 浏览
近日在FB群組「元朗人」看到不少人在討論一家新開的車仔麵,有人讚口不絕,也有人覺得不外如是,小妹身為地胆, 當然要去一試其傳言是否屬實~當時找過Openrice並未有資料,只好跟著網友指示,由大橋街市方面行,最後很易找上了,就在珈琳中英文幼稚園地下,XX豆腐花對面。店子新開不久,室內坐位不多,門外也有幾張摺枱,一共可容納20人左右。落單形式也簡單,就自行在枱上的車仔麵紙選擇就可以了。而車仔餸方面也有不少款式,價格由$6~$8/款,從基本的豬皮蘿蔔,金錢肚,木耳餃都一應俱全。另外也有腸粉餐$20,包兩款車仔餸。最後我選了三餸麵:蘿蔔,冬菇,雞中翼,粗麵,清湯。($6+$7+$8+$8 =$29)由落單起單計,足足等了15分鐘,以一碗車仔麵來說,並不是有效率。但仔細了解其運作,大概也會明白。。。。樓面x1;煮麵x1;洗碗x1, 而且是逐碗逐碗即叫即做,還有外賣客,所以。。。。。。說回麵嘛:份量很足,至少你會看到配料滿滿的,先試蘿蔔:很清甜也沒有渣,但沒有吸收太多湯底味道;雞翼:三大隻,鹵水頗入味,雞肉沒有過鞋,不錯;冬菇雖然很細粒,但有6 粒之多,咬落很滑,質素佳。最可惜是粗麵,既不彈牙也

說回麵嘛:份量很足,至少你會看到配料滿滿的,先試蘿蔔:很清甜也沒有渣,但沒有吸收太多湯底味道;雞翼:三大隻,鹵水頗入味,雞肉沒有過鞋,不錯;冬菇雖然很細粒,但有6 粒之多,咬落很滑,質素佳。最可惜是粗麵,既不彈牙也沒蛋麵香,麵質差,有待改善。
另外,我又問店員取了一小碗聽說很正斗的辣汁,只是下了半茶匙在麵中一試,味道很香,有點沙爹味,之後愈來愈辣,吃到最後我是不斷出汗的!各朋友如要吃辣,不妨「另上」~

總結:
讚: 吃得出老闆用心製作車仔麵,誠意可嘉~
彈:人手不足,等候時間要15分鐘。麵質需改善。
2014-01-25