天氣咁凍就一定要打邊爐😆今次揀咗間懷舊主題的邊爐店,餐廳有好多有好懷舊feel的海報同擺件,仲有超靚的霓虹燈,真係好有feel呀🤩一開始就有職員捧住大大盤鼓油同配料過嚟,可以自己調個豉油碟,佢嘅蒜茸好香呀😆冬甫美人鍋(雞湯)$228湯底非常鮮甜,一滾起都未落料已經飲咗大半碗湯,好好飲。湯料都幾豐富,有半隻雞,雞肉好鮮嫩,尤其係雞髀位,雞髀肉好滑溜。冬瓜吸收哂湯的精華,不知不覺就食咗幾舊。桃膠都好好食,應該就係美人鍋的美顏元素😆賣魚勝推介 $398(8頭鮑魚4隻、大元貝2隻、海蝦6隻)呢款海鮮拼盤的海鮮真係非常新鮮,上枱時隻蝦仲郁緊。鮑魚睇住時間嚟淥,3分鐘就食得,食落好軟腍,唔老唔硬,唔錯🥰大元貝都真係幾大隻,貝柱位食落好有鮮味,又夠彈牙。海蝦淥熟咗的鮮紅色好吸引,仲要大大隻。蝦肉結實爽口,真係好新鮮🤩鴛鴦滑 $108(蟹籽蝦滑&黑松露墨魚滑)蝦滑非常彈牙,都好有蝦味,加埋蟹籽好有口感;墨魚滑的黑松露味好香,食落好惹味。唐生菜 $38好翠綠好新鮮,份量都幾多。熟食 妃子笑 $78上網見到多人推介,咁就點一份試試,果然好正👍🏻呢款其實係米通脆蝦球,外層好酥脆,蝦球好爽口,蝦味都好

冬甫美人鍋(雞湯)$228

賣魚勝推介 $398
(8頭鮑魚4隻、大元貝2隻、海蝦6隻)
呢款海鮮拼盤的海鮮真係非常新鮮,上枱時隻蝦仲郁緊。
大元貝都真係幾大隻,貝柱位食落好有鮮味,又夠彈牙。

鴛鴦滑 $108
(蟹籽蝦滑&黑松露墨魚滑)

唐生菜 $38
好翠綠好新鮮,份量都幾多。

熟食 妃子笑 $78
上網見到多人推介,咁就點一份試試,果然好正👍🏻呢款其實係米通脆蝦球,外層好酥脆,蝦球好爽口,蝦味都好濃郁,蘸糖醋汁好好食!

烏龍茶 $19
去油解膩😆

甜品 啫喱 & 糖不甩
原來仲有甜品送😆啫喱ok啦,糖不甩超好食。糖不甩要落鍋滾一滾再蘸花生碎,花生碎好脆好香,食落好正😊

九龍城同撈同煲 (堅拿道西) (銅鑼灣)
銅鑼灣堅拿道西10號冠景樓2樓B號舖

*上述文章只供參考及以當時價格為準
2024-01-29 25 浏览
網上成日見到推介呢間充滿懷舊特色香港既火鍋店,最近天氣仲咁凍,一於黎試下🥘火焰醉雞煲 $178(半隻)一上枱就聞到陣陣既酒香,仲睇到表演火焰醉雞🤩雞肉件件都啖啖肉,另外仲有啲青紅椒,食完雞煲就可以叫店員加湯打邊爐😋🐷梅花黑豚肉 $108肥瘦適中,有啲爽口,仲可以配搭上青瓜片,更加鮮味😉🐮醬爆瀨尿牛丸 $48牛丸彈牙,中間有滿滿既湯汁🫣🧋絲襪奶茶 $48好大杯,茶味濃🫓稻庭烏冬 $38夠彈牙,而且吸汁😋🥬油麥菜 $38好新鮮,淥幾下就食得醬料及茶芥 每位18⛱️啫喱可以揀落花奶或唔落,係傳統啫喱味🥜懷舊糖不甩煙煙韌韌再配上滿滿花生粒,甜而不漏😌呢度唔止裝潢係懷舊設計,連用既杯杯碟碟都好似去返70年代咁,食物同氣氛都好好,熱熱鬧鬧,有種時光倒流咁,好懷念🫣

🥘火焰醉雞煲 $178(半隻)

🐷梅花黑豚肉 $108
肥瘦適中,有啲爽口,仲可以配搭上青瓜片,更加鮮味😉

🐮醬爆瀨尿牛丸 $48
牛丸彈牙,中間有滿滿既湯汁🫣

🧋絲襪奶茶 $48
好大杯,茶味濃

🫓稻庭烏冬 $38
夠彈牙,而且吸汁😋

🥬油麥菜 $38
好新鮮,淥幾下就食得

醬料及茶芥 每位18

⛱️啫喱
可以揀落花奶或唔落,係傳統啫喱味

🥜懷舊糖不甩
煙煙韌韌再配上滿滿花生粒,甜而不漏😌

2024-01-23
  • 梅花黑豚肉
今日天寒地凍得果幾度🥶🥶🥶 ,梗係約埋朋友去打邊爐滾熱去😜😜😜 今次我地就㨂左依間位於銅鑼灣,港式情懷非常濃厚既火鍋店🌟 同撈同煲🌟 裡面裝修仿效五六十年代既裝橫,牆身、地板、餐桌都超有懷舊特色😙 加埋超有年代感既海報、霓虹燈等等既裝飾,真係超級有feel😍😍😍 打邊爐我地㨂左蕃茄薯仔肉片湯底,入口酸酸甜甜好開胃🥰❤️ 用黎淥肉食啱啱好,蓋過曬d 油膩感👍👍👍 順帶一提裡面都幾多肉片😋😋 好足料🫶 火鍋配料方面,我地㨂左安格斯牛肉、秘制格格肉、蟹籽蝦滑、脆皮芝士腸,同埋估唔到可以用黎淥既灌湯小籠包🥴❤️ 全部配料都勁新鮮,尤其個蝦滑可以清晰見到粒粒蝦肉,勁有誠意🤩🤩🤩 除左一般常見既火鍋配料,佢地仲會提供港式點心😯 選擇都幾多幾吸引🥰 今次我地就叫左蝦多士、椒鹽豆腐同埋妃子笑(即係荔枝蝦球喲🥴❤️ ) 全部即叫即炸,熱辣辣香噴噴,一D 都唔油,香脆又惹味,加埋個甜酸醬汁真係無得嘆🤩🌟 最後仲會送糖不甩做甜品😚😚 由職員親手淥製,口感品質有保證🥴👍 食落意外地一D 都唔滯,好易入口😚不得不讚依到既職員們,超級快手又極好服務,而且好好禮貌,必須高度表揚🥴💯💯💯

宵夜
喺銅鑼灣🚇鵝頸橋附近呢間九龍城同撈同煲🍲裝修充滿60年代風格,主打👍高質靚料火鍋,入邊地方好大,而且仲有☺️包廂添。呢度飲品🧃選擇都唔少,亦有自家製支裝飲品🍹,我哋就揀咗杞子圓肉菊花蜜🍯同埋山楂紫貝天葵,用料足幾好飲🤤。🥣湯底款式都好豐富,花雕醉雞鍋🍲味道濃郁,有半隻雞🐓好足料,未落料打邊爐之前我已經😋飲咗兩碗湯!🇯🇵日本飛驒牛和牛脂味好香,❄️雪花豐富又均勻,入口鬆化超美味🥰。牛胸爽🐂牛味濃,入口爽滑🤤,十分之啱我口味😍!四寶餃🥟一次過可以食到四款佢哋💪自家製嘅餃子🥟,各有風味幾高質。鴛鴦滑🤩我哋揀咗蟹籽🦐蝦滑同埋黑松露🦑墨魚滑,真材實料好😋鮮味。最後佢哋仲有送🎁甜品,係懷舊啫喱同埋🐟鯉魚形嘅糖不甩,糖不甩做成😊鯉魚形,浸係湯底🥣好可愛,職員💁‍♂️亦都好細心為我哋製作💪糖不甩,整體服務十分之好!

牛胸爽🐂牛味濃,入口爽滑🤤,十分之啱我口味😍!

2024-01-24 36 浏览
🍽️ 九龍城同撈同煲 📍銅鑼灣堅拿道西10號冠景樓2樓B號舖-繼續邊爐馬拉松❤️❤️今次嚟到呢間好有舊香港特色嘅餐廳,裝修滿分啊!🥰🥰💫老港沙嗲鍋( $148 )一上枱已經聞到好香嘅沙嗲味😍😍鬧嘅時候發現佢有好多濃郁嘅醬料喺底,仲有好多花生粒粒添😋😋😋香濃又足料!💫安格斯牛肉(細$198 )即使係細份都好多肉🥳🥳肉味好濃而且肥瘦適中🫶🏻🫶🏻🫶🏻食落肉質香滑又軟熟🤌🏻🤌🏻好掂呀!💫鴨血( $58 )鴨血嫩滑得來好有彈性,掛滿沙嗲汁,再加埋辣椒豉油真係冇得輸呀!😍😍😍💫午餐肉( $48 )餐廳有得揀煎咗嘅午餐肉🥹🥹可惜呢幾日比較熱氣,唯有叫個正常午餐肉食住先🥹🥹🥹不過都好好食呀!火鍋必食😘😘😘下次再食過煎午餐肉打邊爐😋😋😋💫貢丸( $38 )貢丸嘅冬菇味好香濃,而且非常彈牙!😋😋😋必點!💫田園拼盤( $78 )蔬菜都好新鮮,而且種類好多,包括娃娃菜、蕃茄、粟米、生菜、油麥菜等等🥬🥬🌽🌽🍅🍅特別鍾意食娃娃菜🥳🥳超鮮甜😘😘💫銀針粉($38)好少何見到火鍋店會有銀針粉😍😍原來用銀針粉打邊爐都幾得意!銀針粉好煙韌彈牙,而且同沙嗲湯底好夾😝😝好耐冇食過🥹🥹係滿滿既回憶😋😋💫龍鳳大檸樂、鬼馬大檸賓( 各$4
🍽️ 九龍城同撈同煲
📍銅鑼灣堅拿道西10號冠景樓2樓B號舖

💫老港沙嗲鍋( $148 )

💫安格斯牛肉(細$198 )

💫鴨血( $58 )

💫午餐肉( $48 )

💫貢丸( $38 )
貢丸嘅冬菇味好香濃,而且非常彈牙!😋😋😋必點!

💫田園拼盤( $78 )

💫銀針粉($38)

💫龍鳳大檸樂、鬼馬大檸賓( 各$48 )
好大杯!高度長過隻手掌🤚🏻🤚🏻杯嘅圓周大過手掌心😍😍😍大家睇吓佢同碗仔嘅對比就知道🤭🤭🤭打邊爐飲咁大杯檸樂同檸賓真係好爽🤩🤩🤩

💫啫喱、糖不甩
食飽飽諗住埋單,點知好驚喜地仲有啫喱同埋糖不甩😍😍啫喱好味又有滿滿回憶之餘,仲有細個最鍾意既遮仔😍😍好cute😝😝糖不甩係即時用湯底煮既,夠曬熱辣辣🔥🔥本身以為沙嗲湯底煮會好怪,點知鹹鹹甜甜又幾好食🤭🤭🤭仲要超多花生粒🥜🥜

🌟餐廳位於銅鑼灣站附近,好就腳🥰🥰🥰而且裝修得好有老香港嘅風格,好啱打卡📸📸

🌟裝修同氣氛真係冇得輸!聽住香港舊歌打邊爐🍲真係別有一番風味🤩🤩另外餐廳仲有好多卡位👍🏻👍🏻啱曬一大班朋友坐得舒舒服服咁樣一齊邊爐一齊吹水!😙😙😙

🌟要大贊佢嘅服務好細心,職員會喺入座之後,主動幫忙洗碗筷🥢🥢而且會主動幫手不走火鍋嘅浮沫🫧🫧好貼心呀😘😘😘

推薦指數:4/5
抵食指數:4/5

#foodloverin852 #852 #foodie #hongkong
#銅鑼灣 #CausewayBay #銅鑼灣好去處 #銅鑼灣美食地圖 #銅鑼灣必食 #九龍城同撈同煲 #香港美食 #香港火鍋 #同撈同煲 #銅鑼灣美食 #香港探店 #香港必食餐廳
九龍城同撈同煲火鍋,就係銅鑼灣,地點方便,一入去充滿懷舊風,八九十年代香港風味😇餐牌就以特色手工火鍋為主,好多選擇,啤啤佢再揀,配埋戰鬥碗無得輸🥳胡椒豬肚少爺雞湯,胡椒豬肚湯,另外用煲仔上少爺雞既雞件,水滾飲湯🍲正到,仲加左豬骨既筒骨,好濃鮮既豬肚雞湯味,好味,食雞,幾滑,都入味😙特級手切牛,睇油花幾唔錯,食落牛味好夠,肉質正🤩腐皮好滑好入味,配個湯啱晒🤘🏻脆骨腩,一上已經知超高質,好厚肉,口感好脆肉質好正,真心推介🫶🏻 五香肉丁墨魚丸,五香肉丁原來會將墨魚丸既鮮味帶出,食得出既手打,幾正👍🏻午餐肉,正常好味😋娃娃菜可以飲住湯食成餐邊爐食材連湯底都相當高質💡又鮮又好味,手工料,加埋個懷舊風,成個體驗加晒分😙

少爺雞

特級手切牛
腐皮
午餐肉
2024-01-16 53 浏览
小心呢間野,推銷海鮮不成功立即黑面。脆鯇腩不脆淋到爆,落錯單仲惡過你。點十樣漏三樣,埋單亂計數。近年少見的伏店,毫無誠信可言。位置本來就隔涉,中一兩樣都算數,全部一齊嚟頂唔順。
小心呢間野,推銷海鮮不成功立即黑面。
位置本來就隔涉,中一兩樣都算數,全部一齊嚟頂唔順。
2024-01-10 65 浏览
📍 九龍城同撈同煲(銅鑼灣)懷舊金曲之夜,懷舊風味,回復少時回憶~連食物都有少時候最愛既糖不甩~真係多姿多彩~呢間餐廳🍴既服務,差唔多叫1對1~以食物黎睇下您有冇甘好運有表演睇啦😉🔸火焰醉雞煲半隻醉雞加$38會放枝竹同埋豆卜落去炒,特別滋味,枝竹同豆卜吸哂雞油同香辣既精華,豆卜嘅比例比較多,雞肉切成一件件,咬落啖啖肉,但係有點酒精味,店員一拎上枱,就會表演火焰🔥,好精彩,又大火😙食完雞煲之後就可以打邊爐🍲🔸韭菜餃每隻都大大隻,菜肉比例大概係73比,餡料好夠味,又自帶爆汁效果,皮薄餡料亦好豐富,必試之選!🔸梅菜豬肉丸作為店舖招牌嘅手打丸類,好彈牙又結實,一啲都唔粉,扣肉既酥爛鹹香,梅菜既油潤鮮香,正😄🔸鵪鶉蛋燒賣係餐牌上見到點心兩個字,以為係蒸,點知原來有個新穎方法,係打邊爐烚燒賣🍲原粒鵪鶉蛋下面係新鮮嘅蝦肉加豚肉,烚完好有雞煲汁嘅辣味👍🔸糖不甩錦鯉既糖不甩,超級有誠意👍店員仲會即場表演,滿鋪花生🥜口感好豐富😋
📍 九龍城同撈同煲(銅鑼灣)
懷舊金曲之夜,懷舊風味,回復少時回憶~
連食物都有少時候最愛既糖不甩~
真係多姿多彩~
呢間餐廳🍴既服務,差唔多叫1對1~
以食物黎睇下您有冇甘好運有表演睇啦😉

🔸火焰醉雞煲
食完雞煲之後就可以打邊爐🍲

🔸韭菜餃

🔸梅菜豬肉丸
🔸鵪鶉蛋燒賣
原粒鵪鶉蛋下面係新鮮嘅蝦肉加豚肉,烚完好有雞煲汁嘅辣味👍

🔸糖不甩
錦鯉既糖不甩,超級有誠意👍
店員仲會即場表演,滿鋪花生🥜口感好豐富😋

是咁的,話說小編平安夜打算同屋企人打邊爐,daddy上年食過呢間覺得好味所以小編今年平安夜又同佢地一齊食慶祝聖誕節🎄。本來打算訂6點或6:30時間但見佢有個訂檯優惠5點有68折(正價餐牌、海鮮刺身、牛肉除外)ok,咁我地咪book早d食早d去行街囉。未到5點早左10分鐘到達不過職員好好照比我地入去坐住等,差唔多5點2我地就落單首先落d野飲同埋響鈴,食物冇問題既,之後落湯底同埋火鍋料,個職員走過黎sell 特價海鮮,算啦,心唸24號預左比人賺架啦、咁最緊要大家食得開心🥳認真服務態度在你已經做左水魚之後開始唔太理你,嗌埋單都嗌2次,張單黎到發現冇68折,我問點解冇,佢話除左火鍋配料、其他都冇包括火鍋湯底,真係好搶錢,所謂68折、埋單1636、平左54比妳,真心多謝,最衰係我之後發現佢醬料收我5位,我地3個人去wor!呢間大家真係小心d,睇路,已經報海關,唔係食唔起人均545一餐火鍋、但咁樣誤導真係好過份囉!

呢間大家真係小心d,睇路,

欺騙手段卑劣
2023-12-24
庆祝纪念
平安夜
用餐优惠
優惠券
  • 水魚
我們知道生日女主角喜歡懷舊風格的餐廳,所以我們便去了「同撈同煲」這家火鍋店,與她一起慶祝生日!這家店的裝修、風格和歌曲都充滿了懷舊的味道。店面上有一個人力車的佈置,而內部中央則懸掛著一個大型的光燈,上面寫著「同撈同煲」,讓人感覺彷彿時光倒流回到了80-90年代!餐廳為我們推介了「冬甫美人煱」,湯裡有雞肉、冬瓜、竹笙、桃膠、紅棗和娃娃菜。店員讓我們先喝湯,清爽不油膩,而「豪華海鮮拼盤」及「特級盛牛大併盤」及美國桶蠔,整體樣樣都好食,亦都係餐廳的推介!最後,餐廳為我們奉上精緻的啫喱甜品。啫喱上面還插著一把小傘!好得意,好適宜打卡。仲有銱鯉魚糖不甩,估你唔到,都是免費贈送的,服務員非常細心,為我們準備了糖不甩。她首先將塑造成錦鯉的形狀的年糕放入湯底中,然後撈起來。接著,細心地將年糕切成小片,再撒上花生碎,這樣的獨特製作方式讓糖不甩更具特色。好有心思。味道:⭐⭐⭐⭐豪華海鮮拼盤(特價)⭐⭐⭐⭐HK$688份量十分豐盛!包括8隻鮑魚、4個大元貝、2個聖子王和一些新鮮的海蝦,其中幾隻蝦更是非常肥美,實在捨不得吃掉你!哈哈😄特級盛牛大併盤(特價)⭐⭐⭐⭐HK$468有四卷雪花和牛,好味👍🏼😻😻冬甫美

味道:⭐⭐⭐⭐
豪華海鮮拼盤(特價)⭐⭐⭐⭐
HK$688

特級盛牛大併盤(特價)⭐⭐⭐⭐
HK$468
有四卷雪花和牛,好味👍🏼😻😻

冬甫美人鍋⭐⭐⭐⭐
HK$228
這道湯裡有雞肉、冬瓜、竹笙、桃膠、紅棗和娃娃菜。店員一開始讓我們先喝湯,這湯非常清爽,一點也不油膩!

美國桶蟓x5
HK$198
好新鮮!

特濃蕃茄薯仔肉片湯底⭐⭐⭐
HK$158
這個湯底略嫌普通,沒有鮮甜味,湯底比較酸

梅花黑豚肉⭐⭐⭐

Hk$38
味道OK

蝦籽丸⭐⭐⭐
HK$38
好食但因內裏有餡,如果太熱太心急食,會焫親條脷

啫喱⭐⭐⭐⭐
免費
好食,有心思

糖不甩⭐⭐⭐⭐
免費
將錦鯉魚🐟形狀的年糕放入湯底中煮熟,撈起切條,然後在上面撒上香脆的花生碎,味道非常美味。

總共HK$2,512

雨傘啫喱
  • 啫喱
  • 蟹籽蝦滑
2023-12-15 61 浏览
今晚約了朋友一起刷火鍋, 聽朋友介紹了間銅鑼灣店, 可以看完傢俱再去吃飯, 超方便。幸好朋友女友早早拿位, 入座時都滿人了, 不然就得等台。刺身套餐, 有加拿大象拔蚌刺身, 活魚刺身, 牡丹蝦刺身跟海膽刺身及珍寶帶子。價錢地道, 最重要刺身挺鮮,活魚刺身還可以兩食, 頭炸起做一道小菜。刺身很爽身,口感不錯。叫了胡椒豬肚鮮雞湯鍋,店員會適時幫你加雞, 務求食材夠鮮煮得又剛好, 這鍋必須先喝湯,好正!,由於鍋本身配料都不少,所以沒點太多額外的, 西冷牛肉很鮮, 這邊的食材感覺都很不錯。刺身拼盤的魚做的二食, 是椒鹽魚頭, 很不錯。香脆酥鬆, 口感好。也很夠味, 香口!金鍋年糕, 先下鍋(店員會幫忙), 再做成糖不甩吃, 很棒, 又香又咸~很有港風味+火鍋的甜點!港式啫喱, 不錯不錯~ 挺有懷舊感。這店的食材新鮮, 湯鍋不錯, 再加上價錢也合理, 朋友推介還是較沒什麼問題嘿。
幸好朋友女友早早拿位, 入座時都滿人了, 不然就得等台。
刺身很爽身,口感不錯。

港式啫喱, 不錯不錯~ 挺有懷舊感。

2023-12-12 55 浏览
我真的很開心❤️🤣🥰好姊妹們提前慶祝我的生日,她們知道我喜歡懷舊的事物,😘😘選擇了一家懷舊主題的餐廳,這裏充满60-80年代的懷舊港式風格。一進門,彷彿時光倒流,門口擺放著我小時候最喜歡的彈珠機和扭波波。店內的裝飾有十七號大鐵人、黃金戰士、忍者小靈精和懷舊香港廣告的海報等。還有懷舊的餐具如雞公碗和戰鬥碗,懷舊地磚以及播放著經典的懷舊金曲,整個環境非常有Feel🤩起初,店員安排我們坐在卡位,但由於我們是五個人,最後我們轉移到一個很好的位置。這個位置後面有一個很大的霓虹燈牌,我猜想這是店內非常受歡迎的拍照打卡區域。最令我驚喜的是在享用甜品時突然響起懷舊的生日歌,店員拿著一個抽啷啷的紙板給我抽。雖然我只抽到了最小的那個啷啷,但這不正是童年回憶的一部分?我感到非常開心和難忘。🫶😝🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🐱蕃茄薯仔肉片湯(鍋底)-這個湯的蕃茄底味道濃郁,配料非常豐富,有肉片、蕃茄和薯仔,非常健康。🐱東甫美人鍋-這個鍋的配料包括竹笙、紅棗、娃娃菜、雞肉和冬瓜等等。店員幫我們將雞肉剪開放入鍋中,煮好後讓我們先喝頭啖湯,湯底的味道濃郁,不油膩。🐱豪華海鮮拼盤-這個拼盤有多種海鮮,大蝦、帶子、蟶子和鮑魚……蝦

🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟
🐱豪華海鮮拼盤-這個拼盤有多種海鮮,大蝦、帶子、蟶子和鮑魚……蝦有六隻,肉質鮮嫩、鮑魚也很大隻,忘記了幾多頭,但有一部分海鮮只有四件,所以有一位朋友沒有吃到。總之整個拼盤的海鮮都非常新鮮。

🐱特級盛牛大拼盤-這個拼盤的擺盤看起來像一個大蛋糕,非常吸晴。裡面有不同位置的牛肉片,非常嫩滑,搭配醬料吃非常美味。

🐱梅花黑豚肉-有精美兩朵花的造型,油花分布均衡,好味道。

🐱美国桶蠔-桶蠔大隻飽滿,需要咬三四口才能吃完,給人非常滿足的感覺,很鲜味🌟

🐱田園拼盤-份量適中,新鮮的雜菜。
🐱貢丸和蟹籽丸-肉質彈牙,咬開後蟹籽流出,口感豐富。人手打製而成,每份有六粒。
🐱飲品:龍鳳大檸樂、大檸茶、鬼馬大檸賓和菠蘿冰都是超大杯的飲料,非常抵飲。
🐱甜品(送的)

懷舊啫喱-懷舊小纸傘😛😛😛令人回憶起童年時在茶樓享用的美好時光。
🐱懷舊糖不甩-像是新年吃的錦鯉魚年糕,店員將其放入湯底鍋中煮至軟身,然後在我們面前剪開,令人驚嘆的是,加上砂糖和香脆花生後,糖不甩竟然恢復了魚的形狀。糖不甩的口感煙靭,Q彈甜糯,有趣又美味。

2023-12-07
庆祝纪念
生日
2023-12-09 72 浏览
今次好友生日、🎂🎁😍我哋又知佢鍾意懷舊風格嘅餐廳、於是就嚟咗「同撈同煲」呢間火鍋店同佢慶祝生日!🤗💃😁店舖無論裝修、風格、歌曲、都充滿懷舊風味!好似時光倒流去咗80-90年代!🙈😎🤣1. 豪華海鮮拼盤$688、份量十足!有鮑魚、扇貝、蝦🦐等等!有幾隻蝦仲好生猛、真係唔捨得食你!🙈😬🤣2. 美國桶蠔$198、有五大隻!隻隻都又大又肥美!😋🤤3. 冬甫美人鍋$228、有雞、冬瓜、竹笙、桃膠、紅棗、娃娃菜。客員一開始叫我哋飲咗湯先、個湯好清、唔會有油膩感!😁😎4. 最後呢個啫喱好得意!😍有把遮仔插咗喺上面!😎仲有鯉魚糖不甩、打卡一流呀!
2. 美國桶蠔$198、有五大隻!隻隻都又大又肥美!😋🤤
  • 糖不甩
  • 啫喱
  • 冬甫美人鍋
2023-12-08 88 浏览
今次因為朋友介紹第一次去野食冇問題 佢地員工好西 特別係「4眼gel頭女士」因為有朋友生日打完邊爐叫員工執枱上蛋糕員工明明見到冇人應我地(當時10pm左右,其他員工掛住執其他枱,佢地員工食飯)最尾等左15-20分鐘都未執 我地都自己執中間位😂佢地上蛋糕時係有點力道掉係枱面,上碟都有好大聲音我朋友講上次上去佢地工作態度好好今次因為員工趕住食飯就變西哂唔理人好趕客好差體驗唔會再去下次
今次因為朋友介紹第一次去
野食冇問題
佢地員工好西 特別係「4眼gel頭女士」

因為有朋友生日
打完邊爐叫員工執枱上蛋糕
員工明明見到冇人應我地
(當時10pm左右,其他員工掛住執其他枱,佢地員工食飯)
最尾等左15-20分鐘都未執
我地都自己執中間位😂
佢地上蛋糕時係有點力道掉係枱面,上碟都有好大聲音

我朋友講上次上去佢地工作態度好好
今次因為員工趕住食飯就變西哂唔理人
好趕客好差體驗
唔會再去下次

2023-12-04 69 浏览
久違跟朋友食飯, 所以選了間可以坐得久些既火鍋店, 就近選了間, 餐廳裝修真的好有懷舊特色, 會令人覺得港味很重。大概是因食火鍋關係, 飲品杯都是大大一杯, 一餐一杯還真的可以~跟朋友點了刺身, 魚可以做二食, 之後做了個鹽酥魚頭。刺身挺鮮, 啖啖肉都彈牙及爽口。海膽都很大一個, 喜歡食刺身的可以試試。兩食的魚頭, 剛炸起上碟相當鬆脆香口。味道不錯, 下酒或配飯都好適合。之後我們點了個胡椒豬肚鮮雞鍋, 最初一定要先喝湯, 原來胡椒豬肚湯下肚已好暖胃, 加埋鮮雞多了層雞香味。湯很鮮甜。裡邊配菜好多, 光是吃配菜都不少了。最後上碟是甜品, 有港式啫喱及年糕, 年糕會由店員幫手料理, 咸香口感很重, 超有香港特色。年糕煮完的模樣~想食有香港風味的火鍋大可來。

裡邊配菜好多, 光是吃配菜都不少了。

年糕煮完的模樣~想食有香港風味的火鍋大可來。