2016-04-26 288 浏览
私房菜是指在住宅內小本經營的食肆,通常不會有宣傳廣告,多以口碑相傳。由於小本經營,為保食材新鮮、不時不食,通常光顧私房菜都要預早數天至一星期預訂座位,大時大節除外。每家私房菜由於地方不及菜館寛倘,通常每晚都只是接待一圍至數圍客人而已。私房菜在香港曾經盛行一時,由於飲食業長期競爭,只淨下一些老字號和較出名的私房菜。今次光顧的,是位於尖沙咀漢口道的《名人私房菜》。這家私房菜地點方便,位置於一橦舊式大厦裏,一踏入大堂見到舊式手拉門的升降機,感覺相當懷舊,就如像我一樣的八十後朋友,也只是搭過數次。上到三樓,就和一般住宅走廊一樣,很容易就找到《名人》的門牌。一步進宅門,家的味道濃厚,而且老闆熱情招待。我們被安排在一間獨立房間,私人度高,就算輕鬆暢談,亦不怕騷擾到其他食客。私房菜的菜式,通常都由廚師發辦,以每一位人頭計算,想食得豪華一點,可以再另行與廚師相討菜式和價錢。今日我們點的是每位$310的菜式。首先來的是老火大白菜豬肺湯。此湯滋潤,纖維豐富,豬肺湯亦可算是功夫湯,要花大量時間清洗,確保乾淨。湯清澈不混濁,而且很清甜,豬肺嫩滑, 口感煙un,就連我本身不吃內臟,也忍不住吃了數舊。第二味是花雕

第二味是花雕蛋白蒸肉蟹,這味菜一睇便知一百分。肉蟹肉質鮮嫩,蓋上的蟹膏帶點回甘,令人相當回味。花雕味濃而不苦,蛋白嫩滑,加上蟹汁,每一口都是蟹和花雕酒的精華。
第三味菜式是蒜蓉粉絲蒸扇貝,這是較大路的海鮮菜式,做得不錯,扇貝蒸得剛剛好,蒜蓉粉絲份量多, 屬於隱陣菜式。
第四樣是推薦的手功菜糯米飯釀雞。釀雞翼不足為奇,釀全隻雞,仲要是全隻雞去骨釀,還要絲毫不破損,真是第一次見,相信這門功夫經已逐漸失傳,肯花間時的師傅應該很少了。雞肉嫩滑帶點荷葉香,內面的糯米飯不油膩,加埋脆炸花生吃真是一流。
第五樣菜式是鳳尾蝴蝶蝦球。蝦膠打得爽,非常彈牙,下面是原隻開邊蝴蝶蝦,肉質新鮮,配以泰式甜酸醬吃,匹配得很。
第五樣是鮮魚湯什菌, 魚湯鮮甜,奶白,什菌及娃娃菜把魚湯精華吸收得淋漓盡致。雖然味道偏淡,但勝在健康, 纖維豐富。
第六樣是蘋果咕嚕肉,咕嚕肉外皮炸得香脆,酸甜汁味道得宜,蘋果比起平時的菠蘿爽脆,特別特別。
最後以雪梨雪耳糖水來做句號,糖水滋陰潤喉,甜度適中,是大笑過後潤喉的好選擇。
每一道菜式,都能表演出大廚的風格及手藝,下次節日慶祝,大家不妨試下私房菜,保證會有驚喜。

2016-04-25 157 浏览
好友渡完蜜月返香港 梗係即刻出黎攞手信兼賀賀新婚夫婦。想有私人空間 私房菜絕對係好選擇。友人之前已經推介過呢間私房菜 話呢度既菜色好有心思 咁咪去試試一行五人 包左一間房仔 好適合傾計 嘻嘻哈哈。裝潢雖然好普通 但好warm 好像係屋企一家人食飯咁 有埋電視睇 一邊研究無記膠劇。住家湯*大白菜豬肺湯媽媽的味道。很喜歡 冇味精。紅蘿蔔和白菜的甜味 配上爽口豬肺 唔會太咸。湯渣點豉油 食到😋😋花雕蛋白蒸蟹*一啖蛋白入口 真是好滑 入口即溶咁滯 好香花雕酒的味道。肉蟹大大隻 肉質都不錯 彈牙 亦算鮮甜 一啖蟹肉一啖蛋白 味覺既享受。糯米雞* 今晚的驚喜之作。上枱首先見到荷葉包住左一隻焗雞。老闆之後就用刀义幫我們切雞 原來雞骨預先已拆左 再張炒過既糯米飯釀入雞內面 再蒸。巧手之作。糯米飯炒得好香 雞香已經融入曬雞糯米裡面 如果再煙韌一點就更完美。冇骨雞真的食得好爽 啖啖肉入曬味 Yummy!金銀蒜粉絲蒸扇貝*扇具好大隻好鮮甜 洗得好乾淨。蒸的時間剛剛好 唔會太鞋口 配上炒過既蒜頭 好香 粉絲好juicy 冇蒸到乾曬。正。鳳尾蝦*啖啖大粒蝦肉 蝦肉新鮮 肉質爽口彈牙 炸得金黃 好香脆。非常惹味

住家湯*大白菜豬肺湯

花雕蛋白蒸蟹*

糯米雞*

金銀蒜粉絲蒸扇貝*

鳳尾蝦*
啖啖大粒蝦肉 蝦肉新鮮 肉質爽口彈牙 炸得金黃 好香脆。非常惹味 配埋泰式雞醬 冇得彈。

蘋果生炒骨*
老闆用蘋果代替了菠蘿 口感幾得意 清甜爽口 原來同生炒骨都幾夾。醬汁份量剛好 黏度適中 酸酸甜甜好開胃。如果排骨可以瘦點就更適合女士們了。

鮮魚湯什菌*
魚湯底係老火湯咁既 清甜魚味 配上新鮮什菌 清淡但用心之作。

雪梨雪耳糖水*
最後再飲一碗滋潤糖水 雪耳好滑 甜度適中 👍🏻
  • 糯米雞
2014-12-15 2112 浏览
每月一度的家庭聚餐,今次到訪尖沙咀的名人私房菜。所謂餐廳其實是一間三房住宅,每房放一張大枱,客飯廳再免強放多兩張大枱。是晚有客人訂了兩圍,佔用了兩間相連房間,我們三圍則佔用了餘下的廳房,用餐環境很迫,連習慣相機先食的小弟也沒拿相機出來可知一二。用餐環境一般,餐廳所收的價錢相對上亦算合理,一份十道菜的晚餐每人$290免加一,另送汽水。大白菜豬肺湯:湯水夠清甜,大白菜腍身好吃。花雕蛋白蟹:蛋白略鹹身,不夠滑,花雕酒香恰到好處。肉蟹夠大隻多肉,肉質鮮甜結實不俗。黄金蝦:「黄金」份量不算重手,惹味度普通。海蝦口感鮮爽。金銀蒜粉絲蒸扇貝:扇貝非常非常厚肉大隻,予人「WOW」的感覺,扇貝肉質亦很甜蒸海斑:沙巴龍蠆,滑度普通,口感實了一點,魚香OK。油泡螺片花枝片西籣花:螺片花枝片麻油香味重,口感脆爽。蘋果咕嚕肉:咕嚕肉微脆鬆軟,食味OK。以酸甜帶爽的蘋果入饌挺特別。鮮魚湯雜菌:魚湯普通,黃牙白幾腍。糯米雞:蒸飯略濕身,但挺香,內包大件雞肉。雪耳雪梨糖水:甜度合適夠滋潤。

大白菜豬肺湯:湯水夠清甜,大白菜腍身好吃。
黄金蝦:「黄金」份量不算重手,惹味度普通。海蝦口感鮮爽。
蒸海斑:沙巴龍蠆,滑度普通,口感實了一點,魚香OK。
油泡螺片花枝片西籣花:螺片花枝片麻油香味重,口感脆爽。
鮮魚湯雜菌:魚湯普通,黃牙白幾腍。
糯米雞:蒸飯略濕身,但挺香,內包大件雞肉。
雪耳雪梨糖水:甜度合適夠滋潤。

[14/12/2014; Sun]

2014-12-14
2014-03-04 2563 浏览
因為小弟生日約咗一班朋友聚餐,於是致電幾個月前帮襯過嘅名人私房菜訂枱,今次一共10人可能迟咗訂枱所以没有房間只有坐廳,訂枱當日食店send張菜單俾我,當我睇完張菜單覺得同上次差唔多於是問佢可否改吓菜式,食店好有誠意話冇問題只要師傅可以做到都會盡量做最緊要客人满意,最後跟我嘅要求再写過張菜單俾我令我好滿意,而當晚嘅菜式都好好味份量又足成班朋友都好開心,下個月又有人生日已經訂咗枱再黎過。
2014-02-23
生日
2014-01-30 1854 浏览
朋友訂了枱食私房菜,本著試新/好野既心態去一試,誰知期望越大,失望越大。當日訂了七位,屈在一間超細的房,這都不是問題。進房時路過房外的大枱(約十人),聞到他們的湯,聞得出甚足料,很香,滿有期待。心想食私房菜都係食物為首,環境的就算吧。怎知到我們的湯奉上,一聞已覺得有明顯分別,再問外面大枱的是甚麼湯,得到的答案是同一款湯,但質素有如此大分別,真的不能接受。餸,基本上無一道菜是合格的。白飯,我知道現在的女士少食飯,但七位客人,你唔係畀一MUD半既米咁多既量畀我地呀?而且仲要唔夠水,飯粒幾硬下。如果七位都係男士,我諗起碼要預多DOUBLE有多既份量先夠。最後係私房菜落街去外賣一盒又係硬既飯返黎。本來作為跟隊的,都唔多好意思畀太多意見。席間有朋友終於忍不住,要向店家反映。朋友A:咕嚕肉好硬朋友B:咕嚕肉肥既好似拎舊肥膏去炸疑似負責人:之前我地用瘦既部份,依家轉用肥既。XXXXXX(下刪一大段)你一係聽清楚客人投訴甚麼,不是隨便東拉西扯些藉口就想蒙混過去。最看不過眼這種人,因此也忍不住出口了。本人:碟咕嚕肉,肥既有,瘦既都有。朋友A:仲有唔夠脆。本人:講清楚,唔係唔夠脆,係唔脆。朋友C:個豬手好

餸,基本上無一道菜是合格的。

朋友A:咕嚕肉好硬
朋友B:咕嚕肉肥既好似拎舊肥膏去炸

本人:碟咕嚕肉,肥既有,瘦既都有。
朋友A:仲有唔夠脆。
本人:講清楚,唔係唔夠脆,係唔脆。
朋友C:個豬手好脆呀。
疑似負責人:多謝。
本人:係好脆,但太過火,外皮脆,但內裏的脂肪都迫唔到出黎,變成外脆內裏超肥。
疑似負責人:可能炸完豬手個爐未夠熱,所以個咕嚕肉唔夠脆。

從白飯、爐溫多方面,都感覺到食店無預算,或者有預算,但未有一晚應付40人的能力/工具。可能平日少人時段光顧,會有驚喜。但以HKD310這個價位,在尖沙咀私房菜中,有更好的選擇,大有人在,不用抱著求死的心態,去冒多一次險。

湯:
大白菜豬肺湯
沒甚材料味,只有蜜棗的甜味。

第一道菜:
花雕旦白蟹
花雕旦白蟹
太重酒味,沒甚蟹味。

第二道菜
黄金蝦
上菜時,咸旦黃還是濕濕的,入口時只有很油的感覺。

第三道
蘋果咕嚕肉
肥的,像油炸肥膏;瘦的,似"趙"緊香口膠。另,十件得一件有極輕微既脆口感覺。

第四道
清蒸包魚仔
過火了,質地太硬。

第五道
蒸海斑
又是沒魚味,只有蒸魚豉油的甜味去補救,但也救不了多少。

第六道
鮮魚湯雜菌
魚湯?唔多覺。雜菌?似係街巿下欄貨,買完唔知雪左幾耐。

糖水
雪耳糖水
似係煲好一個冰糖水,再加雪耳求其煲兩煲就上。糖水同雪耳好似兩個互不相識既人,溝唔埋。

每位310免加一 奉送汽水
名人私房菜 翠兒上
☎51197430
🏠這是我們的地址:尖沙咀漢囗道宜昌街漢光大廈3樓C室(奇華餅家對面)
2014-01-25
2013-12-18 1370 浏览
生日果個話事,生日佢自己負責訂同台同arrange. 評:湯,好甜,真係自家FEEL呀。有D Carrot,同洗得白白的豬肺。評:好重花雕味,個人MAMA地,內有很多蟹肉,要拆比較麻煩。評:糯米雞,個雞有D鞋,糯米飯有D一PAT FEEL,OVERALL,6/10評:GOOD,好好味的咸旦黃炒蝦,夠脆,8/10評:一般的魚,沒有特別好味之分。6/10評:咕嚕肉OK硬,不及跑馬地富來的拔絲FEEL既咕嚕肉,不過呢道用青蘋果代替菠蘿,OK GOOD IDEA脆口,6/10評:魚湯菜,OK,幾清,7/10評:不甜的糖水,清到無咩味,6/10評:OK,一人一隻,個SET包埋,新鮮不過份量太少,如果可以一人二至三就好。7/10我地D啤酒人可以飲下大聲D吹水都得。服務不錯,OK既,有一間房可以大聲D吹水,不錯D環境,有TV在房內,一班人去不二之選。可以自備紅酒,啤酒好似$35 定 45一支。
生日果個話事,生日佢自己負責訂同台同arrange.
評:GOOD,好好味的咸旦黃炒蝦,夠脆,8/10
評:一般的魚,沒有特別好味之分。6/10
評:魚湯菜,OK,幾清,7/10
評:不甜的糖水,清到無咩味,6/10

可以自備紅酒,啤酒好似$35 定 45一支。

2013-12-07
生日
2013-05-20 1015 浏览
第一次吃私房菜,,上到去看到有三間房,我們6人佔了其中一間,房間還有我最喜愛的電視看。當日的菜單如下:花雕蛋白蟹、蒜蓉蝦(連飯)、蒸海班、蘋果咕嚕肉、清蒸鮑魚仔、京醬帶子花枝片蜜糖豆、大白菜豬肺湯及糖水(雪梨雪耳糖水),當中最好吃的是花雕蛋白蟹及蒜蓉蝦,這兩個送飯真是絕配!蒜蓉蝦的底部有白飯,白飯加上蒜蓉味已足夠令我可以吃一碗了,另外本身不喜歡吃鮑魚的我也覺得他們蒸得味道不錯,餐廳出名的蘋果咕嚕肉就味道一般,其他菜式都不過不失,偏食的我全部都有吃。糖水感覺清潤,這個也是我很喜歡的,忘了說他們還送汽水的,所以這頓飯很完美。
2013-04-29
2013-03-20 807 浏览
十幾年老友敘舊晚飯,於是我提意去以前帮襯過既星級私房菜,打電話訂位時先知道已經搬左地址改名為名人私房菜,新舖有三房一廳,好有私人空間,我地一共十二人老闆娘留左間房俾我地,當我同佢講以前帮襯過舊舖,佢竟然搵到我張舊菜更主動帮我改左三道菜式,是晚用餐菜單如下。1:大白菜猪肺湯…冇味精既老火靚湯,煲此湯要花好多功夫,所以其它地方好難飲到。2:花雕蛋白蒸蟹…選用大大隻膏蟹,上檯時有撲鼻酒香,蛋白非常香滑,色香味具全,聽講係客人必點菜式。3:火焰蝦………好有特色,用玫瑰露酒将大大隻生猛海蝦係客人面前燒制而成,食落啖啖肉,爽口清甜。4:黄金炸猪手……皮脆肉腍,配上南乳醬,好惹味我鍾意。5:带子花枝片西蘭花…味道适中,不過不失。6:清蒸海斑……材料新鲜,火喉控制恰當,好難話唔好食。7:果皮蒸鮑魚……爽口彈牙,非常鲜甜。8:麻辣水煮牛肉…新鮮手切牛肉用冰镇豆腐及娃娃菜做配料,所有材料都索晒麻辣湯汁,口感非常刺激。9:糯米雞………将糯米塞入雞肚裡面焗制而成,雞汁全部滲入糯米饭度,好好味,招牌菜,必食。10:雪耳煲雪梨糖水…甜度適中,但火喉唔够,煲耐囗的會更好。食完之後成班朋友都話好味,好飽,好抵食,話我
4:黄金炸猪手……皮脆肉腍,配上南乳醬,好惹味我鍾意。
5:带子花枝片西蘭花…味道适中,不過不失。
6:清蒸海斑……材料新鲜,火喉控制恰當,好難話唔好食。
7:果皮蒸鮑魚……爽口彈牙,非常鲜甜。
食完之後成班朋友都話好味,好飽,好抵食,話我冇介紹錯,約定下個月再黎食。
2013-03-14
  • 花雕蛋白蒸蟹
  • 火焰蝦
  • 果皮蒸鮑魚
  • 糯米雞
2012-09-12 631 浏览
您好!!首先小弟去私房菜食飯次數並不太多,因貪方便,通常會在一些酒樓食飯,但當去畢此私房菜,感覺真是兩碼事,環境需則没有貴麗堂煌嘅裝修,但勝在有少許在家的感覺!!講回正題,此私房菜之菜式需一天前預訂,所以他們會先提供菜單確認,才當日到街市新鮮選購,此晚點了菜式意見如下:1. 花雕蛋白蒸鮑魚-從未食過這麼滑嘅蒸蛋,少量花鵰更能帶出鮑魚嘅鮮味(最緊要鮑魚裙邊洗得很乾淨,平時在酒樓食的,會仍然很黑)2. 火焰蝦-他們會在客人面前用火槍烹調,烹調時會帶出一點酒香,食後感是,酒嘅味道已可帶出九蝦嘅甜味,還有剝殼時已知蝦嘅新鮮程度很高,中蝦大少適中,很爽口!!3. 避風塘炒蟹-跟橋底辣蟹,有過之而無不及,辣味適中,蒜粒荵花夠乾身,選用嘅肉蟹夠肥大,肉地很實!!4. 清蒸東星斑-簡單菜式,師父功架,只能夠說調味適中,魚熟透時間準繩!!5. 芝麻雞-驚喜之作,本人可能喜愛食雞,但完全分不清此是新鮮雞定冰鮮雞,輕微雪味都感覺不到,用上大量芝痳,但都没有蓋過雞嘅獨有味道,兩者非常配合!!6. 蝦醬炒花枝片西蘭花-夠火喉,味道達到平均水平!!7. 魚湯浸什菌-夠清新,不油不"魚星",魚湯味濃陏!!8. 大白
環境需則没有貴麗堂煌嘅裝修,但勝在有少許在家的感覺!!
此晚點了菜式意見如下:
1. 花雕蛋白蒸鮑魚-
,平時在酒樓食的,會仍然很黑
2. 火焰蝦-
還有剝殼時已知蝦嘅新鮮程度很高,中蝦大少適中,很爽口
!!
3. 避風塘炒蟹-
肉地很實!!
4. 清蒸東星斑-
簡單菜式,師父功架,只能夠說調味適中,魚熟透時間準繩!!
5. 芝麻雞-
兩者非常配合!!
6. 蝦醬炒花枝片西蘭花-
夠火喉,味道達到平均水平!!
7. 魚湯浸什菌-
夠清新,不油不"魚星",魚湯味濃陏!!
8. 大白菜豬肺湯
用心之作,不加味精,夠清甜!!

總括而言,此處真係一個很好嘅平民飯堂
2012-09-08
2012-08-22 617 浏览
14 of us took up the whole room and we were the only customers that night, so service was prompt, friendly and not intrusive. We went for the $200/person menu, which had a soup (pig's lungs), 8 dishes, and a fruit platter. One soft drink per person, no corkage fees.Everything was well presented, huge quantity, seasoned and cooked with skill, not oily and felt hearty and fresh, helped by the fact that they only buy the ingredients on the same day as you go. Overall, excellent value. Nothing to co
Hua Diao crab
Golden prawns
Sweet and sour pork with mango
Sweet and juicy clams
Steamed fish
Beef with broccoli
Sesame chicken
Mixed mushrooms in a milky fish broth
Everything was well presented, huge quantity, seasoned and cooked with skill, not oily and felt hearty and fresh, helped by the fact that they only buy the ingredients on the same day as you go. Overall, excellent value. Nothing to complain about.
Hua Diao crab
Golden prawns
Sweet and juicy clams
Steamed fish
Beef with broccoli
Sesame chicken
(非会员)
2012-08-19 375 浏览
花雕蛋白蒸蟹蒜香荷葉蒸蝦飯 好有特色,我食完如果要俾星的話我俾五粒星,我覺得滿分,呢餐我食得好豐富好飽.我們四個人食咗六個餸,每樣餸都好好味.右夠份量食到連生果盤都食唔到.我們食得好開心,吖係仲包埋汽水總知就係抵食超值,因為佢地啱啱開張可能仲做緊優惠.
花雕蛋白蒸蟹
2012-08-16
纪念日
  • 花雕蛋白蒸蟹
  • 蒜香荷葉蒸蝦飯.