2019-12-15 652 浏览
雖然希慎廣場有好多餐廳,但講到要試一定要去這間位於14樓嘅名館,既有中式點心小菜,也有西式焗飯或和風鰻魚,完全滿足哂喜歡fusion的香港人。🤗🤗🤗餐牌都有很多菜式選擇😊😊鎮江水晶餚肉~冰凍爽口彈牙👍麻醬雞絲粉皮~麻醬汁好味,雞絲嫩滑,可惜粉皮太硬,叠埋一堆😩一口小籠包~湯汁豐富,包皮好薄而冇穿😋鑊仔生煎蓮藕餅~似魚肉餅多,完全食唔到有蓮藕😏雪茄鮮蝦春卷~多型已經好似雪茄,即叫即炸,肉裡鮮蝦爽口一試難忘,必推之選😚😚😚XO醬小瓜雜菌炒螺片~不過不失,螺片份量多京城甜脆糍粑~口感煙韌,外脆內軟,黑糖汁不太甜🥰🥰總括而言,價錢合理,菜式有驚喜,值得推介😋😋😋
餐牌都有很多菜式選擇😊😊

鎮江水晶餚肉~冰凍爽口彈牙👍
一口小籠包~湯汁豐富,包皮好薄而冇穿😋
鑊仔生煎蓮藕餅~似魚肉餅多,完全食唔到有蓮藕😏
XO醬小瓜雜菌炒螺片~不過不失,螺片份量多
京城甜脆糍粑~口感煙韌,外脆內軟,黑糖汁不太甜🥰🥰

總括而言,價錢合理,菜式有驚喜,值得推介😋😋😋
2019-12-13
  • 雪茄鮮蝦春卷
  • 鮮肉一口小籠包
2019-12-10 5578 浏览
趁放假到銅鑼灣逛街,順道約哥哥和嫂子一起吃晚飯,哥哥想吃水煮魚,但媽子想吃粵菜,在開飯上找到這家滿足到大家要求的食店。這家店的店面帶點懷舊氣息,推介食品圖片在門外一字排開,最吸引的莫過於下午茶點心放題,先記下了。飯桌上餐具的式樣有點眼熟,就是想不起在哪裡看到過。 哥哥點了滿滿一桌的菜,有前菜、點心、小菜、泡飯,當然還有水煮魚囉,能不能吃完啊?沸騰水煮魚$188,以小火爐熱著的水煮魚,保持在沸騰的狀態,麻辣香氣迎面襲來,未吃已垂涎,為免越煮越辣,還是趕快挾起來吃吧。魚肉味鮮,肉質軟彈,不錯吃。 鍋內除了魚肉之外,還有午餐肉、豬紅、金菇、薯粉、菜和辣椒......好豐富哦。 京川汁秋葵$48,翠綠色的秋葵加上點點紅椒特別好看,京川汁微辣,為清淡的秋葵添加韻味,沒有菜青味,也沒有很潺,是一個可口健康的前菜。蜂蜜柚子脆蝦球$108簡簡單單的炸蝦球,上面放有青色桔仔片,灑上白芝麻,淋上柚子蜜,香脆而不油膩。 內裡蝦仁口感爽彈,和著醬汁一起吃,清香甜蜜,味道甚佳。橋底混醬豬腸粉$38澎湃的醬汁,滿滿地鋪在腸粉上,將一件沾滿混醬的腸粉放入口中,唔......不同味道在口腔中爆發,衝擊味蕾,腸粉質感軟
飯桌上餐具的式樣有點眼熟,就是想不起在哪裡看到過。

蜂蜜柚子脆蝦球$108

橋底混醬豬腸粉$38
澎湃的醬汁,滿滿地鋪在腸粉上,將一件沾滿混醬的腸粉放入口中,唔......不同味道在口腔中爆發,衝擊味蕾,腸粉質感軟滑,好味道。

雪茄鮮蝦春卷$58
春卷上菜時陣陣仙氣彌漫,樣子別緻,非常吸睛。 春卷餡料有爽脆的黑木耳和爽彈的鮮蝦仁, 咬下去口感複雜,不錯吃。

濃湯鮮蠔仔肉碎泡飯$88
泡飯同樣有小火爐保溫,碗面蠔仔滿多的,材料還有肉碎、芫茜、冬菜,蠔仔飽滿 ,湯頭鮮甜,泡飯軟硬適中,好吃哦。

鐵板叉燒扒$88
大大件叉燒放在熱燙鐵板上,上菜時還在吱吱作響,旁邊放了數顆鷹嘴豆,切一件叉燒放入口,酥軟多汁,肉味香濃,加上表層的蜜糖味,非常美味啊!

金銀蒜銀魚蒸娃娃菜$58
蒸娃娃菜鮮甜軟嫩,和著菜面的金銀蒜和小銀魚非常惹味,不錯吃。

店家的茶水是蕎麥茶,芳香味厚,而店員不時為我們添加茶水,服務很貼心,值得一讚。 期待來日一試店家的點心放題

2019-12-08 655 浏览
約咗S&E响銅鑼灣食晚飯,聽聞希慎開咗間名館唔錯,今晚就去試試佢。店內有啲特別嘅2人孖位,單邊向住玻璃窗望街景,好似有個獨立空間咁。店員奉上蕎麥茶,好香。京川汁秋葵顏色新鮮,係微辣嘅涼拌,開胃。濃湯鮮蠔仔肉碎泡飯蠔仔大大粒唔會鯹,加咗肉碎、冬菇、蔥、芫茜,又香又清甜,好食。橋底混醬豬腸粉好耐無食過豬腸粉嚕,淋咗足足嘅甜醬、麻醬、辣醬,賣相已經吸引,加埋炒芝麻,又香又滑,好食。鐵板叉燒扒熱辣辣嘅叉燒扒,軟腍蜜味,超好味!蜂蜜柚子脆蝦球陣陣柚子清香,脆漿內蝦仁爽彈,食落酸甜開胃唔油膩。S最鍾亳食水煮魚,估唔到呢度有得食。鍋面放咗一大堆辣椒,麻辣飄散,香味四溢,微辣魚片滑溜美味,鍋內有寬條薯粉,口感滑韌,吸收咗鍋料精華,好味到呢......材料豐富,份量好多,4個人食極都唔完,好飽。金銀蒜銀魚蒸娃娃菜腍甜娃娃菜上面鋪滿配料,金銀蒜同小銀魚十分惹味。非常滿足嘅一餐。
約咗S&E响銅鑼灣食晚飯,
聽聞希慎開咗間名館唔錯,
今晚就去試試佢。

店內有啲特別嘅2人孖位,
單邊向住玻璃窗望街景,
好似有個獨立空間咁。

店員奉上蕎麥茶,好香。

京川汁秋葵顏色新鮮,
係微辣嘅涼拌,開胃。

京川汁秋葵

蠔仔大大粒唔會鯹,
加咗肉碎、冬菇、蔥、芫茜,
又香又清甜,好食。

橋底混醬豬腸粉
好耐無食過豬腸粉嚕,
淋咗足足嘅甜醬、麻醬、辣醬,
賣相已經吸引,加埋炒芝麻,
又香又滑,好食。

熱辣辣嘅叉燒扒,
軟腍蜜味,超好味!

陣陣柚子清香,
脆漿內蝦仁爽彈,
食落酸甜開胃唔油膩。

S最鍾亳食水煮魚,
估唔到呢度有得食。

鍋面放咗一大堆辣椒,
麻辣飄散,香味四溢,
微辣魚片滑溜美味,

鍋內有寬條薯粉,
口感滑韌,吸收咗鍋料精華,
好味到呢......

沸騰水煮滑魚片
材料豐富,份量好多,
4個人食極都唔完,好飽。

金銀蒜銀魚蒸娃娃菜
腍甜娃娃菜上面鋪滿配料,
金銀蒜同小銀魚十分惹味。

非常滿足嘅一餐。

题外话/补充资料: 茗茶$8/位; 10%服務費
2019-11-28
京川汁秋葵
沸騰水煮滑魚片
  • 橋底混甾豬腸粉
2019-12-02 605 浏览
最近係某網發現左一間新派點心中菜館-名館,提供下午茶時段既點心放題,價錢都好相宜,連埋加一都係$120左右,感覺相當抵食。餐廳有2間分店,分別位於中環同銅鑼灣,而我就揀左銅鑼灣希慎廣場。 我同朋友決定星期六去食,當日14:30到達,店員好快就安排到入座,座位好闊落,餐具好精緻,個碗原來有隻小鯉魚,賞心閱目。茶水顏色金黃,飲得出淡淡玄米味,不過略厭茶味較淡。 落單店員只比左2張點心紙,可能預我地只點兩round,點心紙同買團購所見差唔多係一樣,不過最可惜係無左宮庭點心盤,但當初買團購個陣仲大大隻標題寫左有宮庭點心盤,當前感覺有D落差 作為前菜,味道清爽,一d都唔膩,最上層既水晶皮凍好爽口,一啖一粒,食得好方便! 除左春卷皮較厚,比較難咬,勝在蝦肉彈牙,味道清爽,可以一試 賣相好鮮艷,但咬落口外面實在太厚,入面餡料紅菜頭都爽口,但豬肉味淡,鮮味一般 賣相好吸引,可惜凍左,酥皮唔脆,入面餡料好似係豆蓉,食落完全無味,真係食唔出係咩餡,睇得唔食得,只適合打卡用! 香煎蘿蔔糕又係凍既,成舊糕都好多油,一夾就散,放入口一大陣油嗌味,好似食緊成個粉咁,蘿蔔味欠奉。真·菠蘿包只係微暖,雖然面頭層酥皮好
,價錢都好相宜,連埋加一都係$120左右,感覺相當抵食

,餐具好精緻,個碗原來有隻小鯉魚,賞心閱目
。茶水顏色金黃,飲得出淡淡玄米味,不過略厭茶味較淡。

鎮江水晶餚肉

雪茄鮮蝦春卷

除左春卷皮較厚,比較難咬,勝在蝦肉彈牙,味道清爽,可以一試

金箔紅菜頭餃

銀湖天鵝酥

,真係食唔出係咩餡,睇得唔食得
,只適合打卡用!

香煎臘味蘿蔔糕  &    真·菠蘿包

,好似食緊成個粉咁,蘿蔔味欠奉

真·菠蘿包只係微暖,雖然面頭層酥皮好散又唔脆,好在原來餡料係奶黃加菠蘿粒,味道層次好豐富
,如果夠熱我諗仲好味

咖喱蒙古羊肉餅

羊肉餅都係唔熱,導致餅皮淋曬,好韌好難咬
,值得一提係羊肉無騷味,咖喱汁另上,咖喱汁惹味

奧爾良雞翼釀糯米

雞翼煎到熱辣辣,入口雞肉好入味
,有少少辣,不過入面既糯米,味道偏淡

京都甜脆糍粑

甜品叫左糍粑,新鮮炸起,外脆內軟
,配埋紅糖同黑糖漿,好香甜,今餐終於有個好結尾了

總括而言,以放題價錢,食到咁多款點心,都尚算抵食,不過食點心最怕係凍,而依間大部份點心,除左係蒸既點心,好多都係整好攤凍曬
,真係會好影響食物既味道
,如果好似我咁由沙田專程出黎食,我覺得無需要
,比我揀多次,我寜願係屋企附近飲茶算了
2019-11-16
用餐优惠
團購
鎮江水晶餚肉
京都甜脆糍粑
2019-11-29 415 浏览
難得同家姐夾到時間放假就去試下哩個點心放題🤪環境幾好 我地好彩坐喺望窗既枱 望住個景 曬下太陽都幾舒服😌舖頭用既碟都好精緻🥰一坐低就可以剔點心紙 (點心紙另一面都有野食可以剔的 但我唔見左張相😢)桂花鐵棍淮山陳醋手拍青瓜雲南涼拌貓耳朵一定要食左個淮山先😂因為佢比較淡味 如果食左另外兩個先 個淮山會變冇味 另外兩個都係不過不失既前菜 幾醒胃京城甜脆糍粑沾左糖好食d 本身都唔差既 係有dd油膩感手工葱油餅佢冇呃我 真係好多葱😂而除左葱佢仲加左d香草 唔肯定係咩 但我覺得似九層塔 都幾勁陣味 可能第一啖入口冇預期會有除左葱以外既味 所以一入口會覺得有d怪 但食落又幾好味😛大良鮮奶脆鋼卷er⋯⋯唔太識欣賞 淨係覺得 好油 好漏 唔脆銀湖天鵝酥個樣都ok既 個d餅真係唔太想食😂 個酥係紫薯酥 好食 外面酥脆 裏面d薯蓉夠滑太極馬拉糕真係為打卡都要叫la😂好得意 但味道方面冇特別 兩隻色個味我食唔出有分別 係不過不失既馬拉糕最後叫左個法式焦糖燉蛋俾佢個圖呃左😂以為好細個 所以叫左兩個同家姐一人一個 點知一上枱。。。真係眼都突 因為食完上面嗰d其實都已經好飽 好彩個燉蛋夠凍 同埋真係好食 所以都食得
難得同家姐夾到時間放假就去試下哩個點心放題🤪

舖頭用既碟都好精緻🥰

一坐低就可以剔點心紙

(點心紙另一面都有野食可以剔的 但我唔見左張相😢)
桂花鐵棍淮山

er⋯⋯唔太識欣賞 淨係覺得 好油 好漏 唔脆

銀湖天鵝酥

太極馬拉糕

最後叫左個法式焦糖燉蛋
俾佢個圖呃左😂以為好細個 所以叫左兩個同家姐一人一個 點知一上枱。。。真係眼都突 因為食完上面嗰d其實都已經好飽 好彩個燉蛋夠凍 同埋真係好食 所以都食得落😛會有encore衝動 但 都係見好就收了
點心放題由下午2:30pm-5:00pm原價$188,現優惠~ 星期一至五$98 /星期六至日$128.餐廳環境開揚, 平日也非常旺場, 最好先預約.坐在靠窗位置可以看到街景放題點餐紙~選擇也不小雪茄鮮蝦春捲~ 外型精緻 ,外皮香脆, 有手掌咁長大良鮮奶脆網卷~ 要趁熱食,外脆內軟銀湖天鵝酥 ~內餡有紫薯蓉炸雞翼釀糯米懷舊鵪鶉蛋燒賣手工蔥油餅麻醬涼拌粉皮/京川汁秋葵/陳醋手拍青瓜先果乾米糕/法式焦糖燉蛋 食後感:點心賣相,非常精緻吸引, 眼望以令人食慾大增但食物大致上味道一般, 平日$98一位的價錢,再加一 ,又有這麼多選擇, 怪唔之吸引這麼多食客來光顧。
點心放題由下午2:30pm-5:00pm
原價$188,
現優惠~ 星期一至五$98 /星期六至日$128.
餐廳環境開揚, 平日也非常旺場, 最好先預約.

坐在靠窗位置可以看到街景

放題點餐紙~選擇也不小

雪茄鮮蝦春捲~
外型精緻 ,外皮香脆, 有手掌咁長

大良鮮奶脆網卷~ 要趁熱食,外脆內軟

銀湖天鵝酥 ~內餡有紫薯蓉

炸雞翼釀糯米

懷舊鵪鶉蛋燒賣

手工蔥油餅

麻醬涼拌粉皮/
京川汁秋葵/陳醋手拍青瓜

先果乾米糕/法式焦糖燉蛋

食後感:
點心賣相,非常精緻吸引, 眼望以令人食慾大增

• 法式焦糖燉蛋
2019-11-26 309 浏览
呢排都係食西餐多心血來潮想食中菜就入咗呢間試未講佢啲菜前首先要讚一讚嗰度啲staff話說朋友本身將佢個袋放咗喺地下佢都無咩所謂既點知有個staff 9秒9搬咗張凳仔嚟俾我朋友放袋 非常貼心 抵讚👍🏻好喇入正題我地首先叫咗個開胃菜非常推介呢個桂花鐵棍淮山呢個淮山好爽口 唔似煲湯嗰啲粉哂佢清清地甜甜地咁唔單止可以當前菜食食食吓主菜再食返呢個淮山又有另一番滋味😋朋友食完一舊又一舊一路食一路正呀正呀咁不過小心食到飽哂食唔到其他餸😂主菜都叫咗五碟而我最期待既係古罎酸菜滑魚片我地唔太食得辣 就叫咗小辣話明酸菜魚最重要就係夠酸而呢間既酸菜魚真係一流酸菜夠多 魚夠滑 湯又惹味 再配埋底下既薯粉眨個眼就食哂 直頭想嗌多碟再食不過個肚容量有限下次再嚟呢間食飯一定會encore呢味🥺另外個脆米飯焦蝦我都好推介呢碟飯唔算大碟但竟然有6隻大蝦🍤啲蝦非常新鮮肉好爽而啲飯因為有飯焦所以煙煙韌韌咁炒得幾乾身唔會痴埋一舊舊👍🏻我地仲有叫咕嚕肉呀炸蠔咁都好有水準 但無上面嗰幾度咁驚為天人而最後想講既係佢個茶超級好飲!!!佢係蕎麥茶嚟 食完啲比較重口味既菜然後飲返啖蕎麥茶 嗰種即時解膩既感覺真係不得了💕叫咗咁多餸最後每人都

呢排都係食西餐多

炒得幾乾身唔會痴埋一舊舊👍🏻

我地仲有叫咕嚕肉呀炸蠔咁
都好有水準 但無上面嗰幾度咁驚為天人
而最後想講既係
佢個茶超級好飲!!!
佢係蕎麥茶嚟 食完啲比較重口味既菜
然後飲返啖蕎麥茶
嗰種即時解膩既感覺真係不得了💕
叫咗咁多餸最後每人都唔洗200蚊
非常抵食😎
2019-11-25 287 浏览
一班人出街嗰時我都好鍾意食中菜😝但又唔想次次都去茶樓所以今次上網search咗依間坐得舒服又唔係茶樓咁傳統嘅中菜館🤔-佢地嘅茶係蕎麥茶 一聽都覺得健康🤣麥麥地嘅味岩哂黎解濟🍵我地四個餓鬼嗌咗七個餸全部都好味大份啊😝 有幾道餸想特別推介大家試-🍤砵酒脆炸廣島蠔 $98有成around十粒嘅炸蠔佢地炸得岩岩好 個皮係脆嘅唔會太粉👍🏻重點係入面嘅蠔都係真材實料咁大隻所以一咬落去係超滿足充滿蠔鮮味☺️-🍖特選三精品 $98有三款菜 個叉燒係超級好味!!肥瘦夾雜 而且食落口超淋好易咬👍🏻驚肥? 即刻食返隔離個青瓜健康哂🥒-🥬金銀蒜銀魚蒸娃娃菜 $58愛蒜者必點😝 超香蒜味加埋銀魚一齊食勁有口感同埋啲菜索哂啲汁咁好香☺️-其實真心覺得佢每碟餸都唔錯以上推介嘅係比較無咁common嘅款式其他好似酸菜魚咕嚕肉咁無特別細講但都好味啊😝最後我地食都勁飽都係每人$200有找算抵食啊👍🏻
一班人出街嗰時我都好鍾意食中菜😝

佢地炸得岩岩好 個皮係脆嘅唔會太粉👍🏻
重點係入面嘅蠔都係真材實料咁大隻
所以一咬落去係超滿足充滿蠔鮮味☺️

🍖特選三精品 $98
有三款菜 個叉燒係超級好味!!
肥瘦夾雜 而且食落口超淋好易咬👍🏻

最後我地食都勁飽都係每人$200有找
算抵食啊👍🏻
2019-11-21
2019-11-21 240 浏览
週六下午飲茶, 選擇了任點系列的, 有它們;麻辣無骨烏鳳爪,切段一條條無骨的鳯爪們,很爽脆而入味帶著微辣。蒜香秋葵,翠綠的秋葵們泡在調味汁與碎蒜粒。炸糯米釀雞翼,香炸外皮香脆內埋包著滿滿的糯米,帶有微微辣。小米糕,不太甜,要趁熱食保持鬆軟。雪茄蝦春卷,外表吸引看似成碌雪茄, 但上來的外皮不夠脆, 內埋餡料有蝦,椰菜絲,紅蘿蔔絲,木耳絲。焦糖燉旦, 軟滑香甜。鵪鶉蛋燒賣,大大粒很豐富, 肉滑及沖滿旦香。小籠包,外皮薄肉味新鮮包含足夠的湯汁。菜蝦餃,味清清的外皮像蝦餃, 餡料是大量碎菜與少量蝦肉。。
週六下午飲茶,
選擇了任點系列的, 有它們;
麻辣無骨烏鳳爪,
切段一條條無骨的鳯爪們,
很爽脆而入味帶著微辣。
蒜香秋葵,
翠綠的秋葵們泡在調味汁與碎蒜粒。
炸糯米釀雞翼,
香炸外皮香脆內埋包著滿滿的糯米,
帶有微微辣。
小米糕,
不太甜,要趁熱食保持鬆軟。
雪茄蝦春卷,
外表吸引看似成碌雪茄,
但上來的外皮不夠脆, 內埋餡料有蝦,
椰菜絲,紅蘿蔔絲,木耳絲。
焦糖燉旦, 軟滑香甜。
鵪鶉蛋燒賣,
大大粒很豐富, 肉滑及沖滿旦香。
小籠包,
外皮薄肉味新鮮包含足夠的湯汁。
菜蝦餃,
味清清的外皮像蝦餃,
餡料是大量碎菜與少量蝦肉。。
2019-11-16
下午茶
  • 麻辣無骨烏鳳爪
2019-11-19 208 浏览
你地既集團禁大,幫你地樓面做野既姐姐都叫做有d禮貌,去到收銀短髮女收銀,全新黑製服身的一d禮貌都無,你地公司應該好好禁培訓下唔識尊重人嘅員工,叫佢落單態度又差,仲要對住耳機批評客人,請問市道吾好既時候,你呢間公司係咪應該管下d只工既行為!定係你地想個個罷食你地集團呢?一人帶一個耳向度傾計多過幫個客點野食,廚房師父就算做得幾好食,都俾d樓面搞衰晒。請問你地呢間是茶餐廳嗎?如果是請收茶餐廳價錢,禁我就受得起茶餐廳態度啦!
定係你地想個個罷食你地集團呢?
一人帶一個耳向度傾計多過幫個客點野食,
廚房師父就算做得幾好食,都俾d樓面搞衰晒。
請問你地呢間是茶餐廳嗎?
如果是請收茶餐廳價錢,禁我就受得起茶餐廳態度啦!
  • 酸菜滑魚片
2019-11-16 270 浏览
一間令人感到性價比甚高的中式餐館,入邊有酸菜魚,小籠包,黑白馬拉糕,樣樣中式嘅點心都令你充滿驚喜。而且最令人感到意外嘅價錢竟然喺呢個鬧市竟然唔貴,收費極之合理先講佢哋嘅餸菜質素,絕對唔會因為冇出邊收得咁貴而有所下降,依家食完之後令人感到絕對嘅滿意,小籠包個皮博多汁,酸菜魚新鮮無骨,絕對係我嘅最愛,而個馬拉糕亦都有驚喜,就係黑白配,感覺真的很新鮮另類,最後想講一講佢哋嘅裝修同店員亦都十分之用心,服務態度好好,而且仲會為你介紹每一樣點心餸菜嘅食法

2019-11-07 240 浏览
今晚同老婆去了銅鑼灣睇戲,因為未夠鐘,所以去了附近先晚飯。蜂蜜柚子脆蝦球:炸蝦球外層薄薄的粉漿炸至金黃香脆,表面淋上柚子蜂蜜汁,酸酸甜甜,加上新鮮爽口的蝦球,味道不錯。自製菌王醬蒸鮮腐竹:第一次食這樣煮法的腐竹,腐竹的豆香加上雜菌的清香味道,兩者都幾夾。石鍋鮑魚雞粒炒飯:石鍋熱辣辣上枱,裏面有原粒鮑魚仔及雞肉,配料豐富,炒飯爽口,還帶點飯焦。雪茄鮮蝦春卷:外型十足十雪茄,再加上上枱時的乾冰煙霧迷離的效果,春卷香脆,裏面有粒粒蝦肉,味道普普通通,勝在外型獨特。
今晚同老婆去了銅鑼灣睇戲,因為未夠鐘,所以去了附近先晚飯。

2019-11-04 206 浏览
銅鑼灣有很多食肆,多個菜樣樣都齊,今晚就同朋友去了希慎的名館食中菜。餐廳有多款中式小食及點心,價錢係這區都幾抵食。陳醋珊瑚紅海蜇頭整個味道都有濃濃的陳醋香,下面的青瓜酸甜開胃,海蜇頭爽脆好味。鐵板叉燒扒原條梅頭叉燒以鐵板上,再淋上特製的蜜糖燒汁,自己鍾意厚切又得,薄切亦可以,半肥瘦的叉燒充滿蜜汁香甜,還有帶焦香,肉質嫩腍。手工蔥油餅葱油餅表面灑上了芝麻,裏面有大量的香葱,外層麵包又不會油淋淋。砵酒脆炸廣島號廣島蠔以炸米粉墊底,下面比較多油,蠔肉很滑,加上酸辣汁,十分惹味。

餐廳有多款中式小食及點心,價錢係這區都幾抵食。

陳醋珊瑚紅海蜇頭

手工蔥油餅

砵酒脆炸廣島號
2019-11-01 260 浏览
名館點心係我由細到大都好中意食,但自費又唔食得多,同親友一大班食食點心又唔可以淨係叫自己中意食既就算,所以呢間放題形式點心我自己好buy。今次同朋友總共4人黎試,一共叫左好多款點心,包括青瓜,餚肉,爽口魚皮,貓耳朵,蘿白糕,小籠包。小籠包個人非常中意食,食過唔小店都好參差,某部分爆汁肉多好好食,但有部分就無汁肉又差。呢間絕對係有水汁,多汁好食。其他點人賣相都好靚,味道都幾好,最正係放題形式你只要叫自己中意食既種類就得,爽到爆!
名館

2019-10-28 333 浏览
我們星期日訂了這間3位在銅鑼灣希慎14樓的名館食下午茶放題,好多客人排隊喔!這個下午茶點心放題星期一至日都有,平日更加抵食!之前去過中環同朋友食這個放題,今次就黎銅鑼灣食。 環境一流,乾淨又寬敞舒適的空間,感覺好正!點心是一張紙的所有點心可以任點任試,真的好吸引!這邊的玄米茶好好飲,又香又易入口;我們點了好多不同款式,有前菜、糕點、甜品、點心等等。前菜:和麻醬雞絲粉皮、香茜拌黃金鮮腐竹、奧爾良雞翼釀糯米、麻香無骨黑雞腳好靚又唔會好大碟;推介麻香無骨黑雞腳(微辣好爽口,青瓜配乾蔥,黑雞腳入味)、奧爾良雞翼釀糯米(好脆啖啖肉又惹味)、香茜拌黃金鮮腐竹(還是一樣入味好口感)也推薦涼菜鎮江水晶餚肉、桂花鐵棍淮山鮮肉一品小籠包、鑊仔生煎蓮藕餅、大良鮮奶脆鋼卷好正!小籠包好多汁又熱又薄又餡肉軟、大良鮮奶脆鋼卷內軟甜外脆口、蓮藕餅厚身熱辣辣好喜歡!精選點心:太極馬拉糕、黑金流沙包、金箔紅菜頭餃、懷舊鵪鶉蛋燒賣、京川滑餃子、銀糊天鵝酥、咖哩蒙古羊肉餅、雪茄鮮蝦春卷、流心紫薯果、橋底混醬豬腸粉好有特色,每種不同味道感覺,推介又靚又美味天鵝酥、又靚又爽蝦的金箔紅菜頭餃、橋底混醬腸粉又滑又多醬!

也推薦涼菜鎮江水晶餚肉、桂花鐵棍淮山

鮮肉一品小籠包、鑊仔生煎蓮藕餅、大良鮮奶脆鋼卷

2019-10-27
用餐优惠