2019-09-10 449 浏览
是日和同事一起lunch,搵咗呢間又有點心亦有小菜的新式中菜廳,裝修及餐具、佈置皆行新潮路線,而食物方面亦行精美巧思路線。所有食物均為新鮮即製,上檯熱辣辣。鮮肉一口小籠包:皮薄餡大,湯汁豐富流心紫薯果:非常特別的點心,外皮炸至酥脆,咬開後有爆漿奶皇,非常推薦石鍋鮑魚雞粒炒飯:不過不失,個人認為略微偏鹹鐵板叉燒扒:肉質松嫩,十分惹味大良鮮奶脆網卷:外皮酥脆,內裏鮮奶嫩滑,非常出色紅燒乳鴿:與其他菜色相比,略為遜色

鮮肉一口小籠包:皮薄餡大,湯汁豐富

石鍋鮑魚雞粒炒飯:不過不失,個人認為略微偏鹹
鐵板叉燒扒:肉質松嫩,十分惹味
大良鮮奶脆網卷:外皮酥脆,內裏鮮奶嫩滑,非常出色
紅燒乳鴿:與其他菜色相比,略為遜色
2019-09-09
  • 鮮肉一口小籠包
  • 厚切叉燒皇
  • 大良鮮奶脆網卷
2019-08-29 549 浏览
呢日朋友約咗我喺銅鑼灣名館晚飯,貪呢到坐得舒服食品都唔錯滕椒黃金螺片滕椒香辣帶麻,螺片鮮甜有嚼勁,用乾冰冰鎮住,睇見都清涼透心特選三精品:叉燒、海蜇頭、拍青瓜半肥瘦的叉燒有着蜜汁香甜味道,外焦裡嫩;海蜇頭厚身夠爽脆 ;拍青瓜清甜爽脆,加上酸辣醬汁,十分開胃鮮茄百合炒勝瓜勝瓜清甜配搭微酸的鮮茄同滋潤的鮮百合,是一道消暑的夏日菜式蝦球蟹籽銀絲煲蝦球鮮甜爽脆又彈牙,配搭惹味的粉絲同蟹籽,好有口感日式鰻魚炒飯鰻魚肥美甘香,配搭照燒醬油炒過的飯,香甜惹味,飯粒分明百里香雪花牛肋排牛肋排肉質軟嫩,油脂豐腴,配搭百里香醬汁更能突顯肉味雪茄鮮蝦春卷造型酷似雪茄,配襯煙霧效果,非常神似,春卷炸得酥脆餡料飽滿,蝦滑彈牙手工蔥油餅外層金黃香脆,內裡鬆軟,蔥香鮮味
呢日朋友約咗我喺銅鑼灣名館晚飯,貪呢到坐得舒服食品都唔錯

滕椒黃金螺片

滕椒香辣帶麻,螺片鮮甜有嚼勁,用乾冰冰鎮住,睇見都清涼透心

特選三精品:叉燒、海蜇頭、拍青瓜

鮮茄百合炒勝瓜

勝瓜清甜配搭微酸的鮮茄同滋潤的鮮百合,是一道消暑的夏日菜式

蝦球蟹籽銀絲煲

蝦球鮮甜爽脆又彈牙,配搭惹味的粉絲同蟹籽,好有口感

日式鰻魚炒飯

鰻魚肥美甘香,配搭照燒醬油炒過的飯,香甜惹味,飯粒分明

百里香雪花牛肋排

牛肋排肉質軟嫩,油脂豐腴,配搭百里香醬汁更能突顯肉味

手工蔥油餅

外層金黃香脆,內裡鬆軟,蔥香鮮味
2019-08-15
  • 百里香雪花牛肋排
  • 滕椒黃金螺片
2019-08-28 522 浏览
😋 No.299 香港 | 名馆🔹地址:銅鑼灣軒尼詩道500號希慎廣場14樓1401號舖🔹一家连锁粤菜,价格实惠,味道也不错,支持定位,有高空窗边位置很适合两个人🔸银湖天鹅酥:卖相很好看,味道也还不错。外皮酥脆,内芯香甜。🔸蒜蒸娃娃菜:蒜味没有过重,娃娃菜很新鲜,二者搭配清爽开胃🔸鳗鱼饭:鳗鱼给的分量非常良心,价格不算贵,性价比很高🔸太极马拉糕:卖相还不错,黑色应该是只是染色剂,原来以为会是黑芝麻味道,马拉糕味道中等偏上,赢在外表🔸甜品糙米糕:雷区,慎点。基本就是米糕加红糖水,没有什么味道。🔹人均150-200,环境8/10,口味8/10,服务7/10
😋 No.299 香港 | 名馆
🔹地址:銅鑼灣軒尼詩道500號希慎廣場14樓1401號舖
🔸蒜蒸娃娃菜:蒜味没有过重,娃娃菜很新鲜,二者搭配清爽开胃
🔸鳗鱼饭:鳗鱼给的分量非常良心,价格不算贵,性价比很高
2019-08-23 353 浏览
銅鑼灣食物既款式有好多,價錢大多都偏貴。今晚行完街無心插柳柳成蔭,位於希慎呢間餐廳幾有驚喜✨人流未算好多,所以等左一會兒就入得。佢既餐具好精緻,隻碗入面條魚好得意丫😍另一要提係佢既餐牌好特別,幾有心思。呢d小細節加左唔少分💯食物方面都幾有驚喜🔅京川汁秋葵 $48個京川汁好惹味,同秋葵個味好夾,濃得黎又食到秋葵果隻味 👍🏾值得一食!鐵板叉燒扒 $88一黎到就好吸引,第一次咁食叉燒,店員仲會落個汁上面,成個鐵板熱辣辣,好有鑊氣🔥個叉燒好淋,似食厚肉地豬扒。仲有蓮子配菜,好香口💥宮廷點心盤 $128身為港女既我們當然新屎坑點一個試下。佢既點心幾精緻,其中自己幾中意天鵝,入面係紫薯容,唔係太甜,外面微微脆同焦,好香口。水煮滑魚片 $188份量都幾大,麻辣味幾香,魚肉幾滑,有腥味,入面仲有我至愛既寬粉。白飯 $14一個最驚喜既飯,用竹筒蒸飯,入面有紅米混埋,幾煙un。竹味就冇咩,但感覺好新穎。蜂蜜柚子脆蝦球 $108幾開胃既菜,外脆內軟,佢用左蛋黃去炸,似黃金蝦既朋友,面淋蜂蜜柚子醬。好好食,撈飯一流✨

食物方面都幾有驚喜🔅
京川汁秋葵 $48

鐵板叉燒扒 $88

宮廷點心盤 $128

水煮滑魚片 $188

白飯 $14

蜂蜜柚子脆蝦球 $108
2019-08-23 309 浏览
銅鑼灣餐廳選擇真的多得令人花多眼亂,但要找一間價錢合理的真的不多,這次完全是無心插柳柳成陰,十分有驚喜,潛力黑馬。佈置擺盤都十分精緻的餐廳,除了餐具吸睛,就連餐牌設計都別岀心材,心中加了不少分。前菜點了京川汁秋葵,開胃健康。水煮魚非常驚喜,魚片超嫩滑外還配紅薯粉丶豬紅丶午餐肉丶木耳等配料,超級抵食。蜂蜜柚子脆蝦球夠脆口,炸漿薄身蝦肉大粒彈牙。大大條叉燒扒於鐵板上淋上醬汁,肥瘦適中,配飯一流,白飯亦好特別用木筒上,中間夾有藜麥。點心盤造型非常吸引,特別喜歡天鵝造型的紫薯穌和黑色的流心奶皇飽。以這個價位及質素確實是不錯,下次到銅鑼灣吃飯我們又多個選擇📝 試試其他菜色。

前菜點了京川汁秋葵,開胃健康。

蜂蜜柚子脆蝦球夠脆口,炸漿薄身蝦肉大粒彈牙。

2019-08-17 3191 浏览
之前試過紅墈分店覺得唔錯所以最近經過希慎廣場見到又再食過名館屬於香港名苑集團餐飲旗下品牌主打新派中菜特選三精品叉燒厚切肉質軟腍而且肥瘦適中配搭蜜汁焦香惹味珊瑚紅海蜇頭以及手拍青瓜爽脆清甜配搭陳醋醇厚微酸醒胃滕椒黃金螺片乾冰效果吸睛打卡啱哂;滕椒清香獨特而且麻辣溫和悠遠;螺片柔韌鮮甜經過冰鎮清涼消暑雪茄鮮蝦春卷雪茄造型配搭煙霧繚繞創新盞鬼;春卷金黃酥脆而且餡料飽滿;鮮蝦清爽配搭蔬菜感覺輕盈手工蔥油餅對比傳統蔥油薄餅相對偏厚質感亦較鬆軟而且芝麻香脆配搭蔥香濃郁日式鰻魚炒飯鰻魚膠質豐富而且肉質細嫩油潤脂香配搭照燒醬油微甜惹味;配料豐富而且飯粒乾爽分明蝦球蟹籽銀絲煲蝦球肉厚而且肉質爽彈清鮮;粉絲幼細彈滑混搭蟹籽圓渾鹹鮮口感豐富百里香雪花牛肋排牛肋骨排肉質軟嫩而且雪花油脂豐腴甘香配搭百里香醬肉味香濃鮮茄百合炒勝瓜鮮茄酸甜勝瓜翠嫩而且瓜囊清甜配搭新鮮百合滋潤養顏同時清心安神
之前試過紅墈分店覺得唔錯所以最近經過希慎廣場見到又再食過

2019-08-15
  • 陳醋珊瑚紅海蜇頭
  • 百里香雪花牛肋排
2019-08-13 485 浏览
琴晚一時間好想食上海野係openrice搜尋左好幾間銅鑼灣區既點知變左去食 名館貪佢有點心 又有蠔仔粥就去試下上到去7點45分左右食晚餐既黃金時間但第一眼見間舖。。。無人等位既 果下都唔知食唔食好好彩行到過去裏面人數都唔少就去左窗邊坐 2位依個黎到熱辣辣 份量都幾多 有鍋氣 完全無諗過咁既環境食到依個味道完全足料既蠔仔粥 味道剛剛好唯一美中不足係 可以熱反少少 黎到只係暖出面已經好少有既鵪春蛋燒賣 足料 正我地仲叫左雪茄蝦肉春卷 都好正 黎到熱辣辣依餐最普通 味道又唔太鍾意既就係飲品太淡了 大致上食物好ok 環境不錯服務就。。。有待加強 明明有幾個樓面 但永遠只見一個人做野
琴晚一時間好想食上海野
係openrice搜尋左好幾間銅鑼灣區既
點知變左去食 名館
貪佢有點心 又有蠔仔粥就去試下
上到去7點45分左右食晚餐既黃金時間
但第一眼見間舖。。。無人等位既
果下都唔知食唔食好

依餐最普通 味道又唔太鍾意既就係飲品
太淡了

大致上食物好ok
環境不錯
服務就。。。有待加強 明明有幾個樓面 但永遠只見一個人做野
2019-08-12 568 浏览
屋企人帶我黎名館食晚飯,話食過好味又坐得舒服。今日黎到佈置真係幾有心思,而且地方幾寬敞,座位眾多。服務員的態度都好好,有禮貌,會問下我地食物岩唔岩食之類。一行四人點了一枱食物,大滿足啊♥️陳醋珊瑚紅海蜇頭同雪茄鮮蝦春卷上桌時真係好驚喜,有乾冰的煙霧漂出黎,好迷幻。海蜇頭酸酸甜甜,又爽口,好味。春卷扮到好似雪茄咁,真係好鬼馬,有誠意!黑松露帶子炒蛋香味濃郁,炒蛋半生熟之間,十分滑溜,面頭帶子亦炸得香口。酸菜魚酸咪咪好開胃,唔係好食得辣,所以叫少辣,底下的寬粉索曬味好正。總括而言,呢度幾適合一家大小聚餐。
屋企人帶我黎名館食晚飯,話食過好味又坐得舒服。

今日黎到佈置真係幾有心思,而且地方幾寬敞,座位眾多。

服務員的態度都好好,有禮貌,會問下我地食物岩唔岩食之類。

一行四人點了一枱食物,大滿足啊♥️

春卷扮到好似雪茄咁,真係好鬼馬,有誠意!

總括而言,呢度幾適合一家大小聚餐。

2019-08-07
2019-08-08 388 浏览
【適合一家大細聚餐】以前同中學同學gathering 黎過呢間,印象唔錯,今晚帶家人黎食下晚飯。位於希慎廣場,地理位置十分方便,約聚會岩曬。✔太極馬拉糕 58元賣相好精緻,將馬拉糕砌成太極圖形,顯出廚師的心思。✔雪茄鮮蝦春卷 58元另一驚喜之作,春卷扮成雪茄,似模似樣,上桌時還散發著乾冰營造的煙霧,好認真。✔酸菜滑魚片 188元喜歡食酸菜,夠開胃,底下的寬粉好入味。不過魚似雪魚,如果新鮮魚就好了。✔金銀蒜銀魚蒸勝瓜 58元勝瓜上的金銀蒜同銀魚好香口,有畫龍點睛之妙。✔黑松露帶子炒滑蛋 88元炒蛋極滑溜,而且散發濃濃黑松露香氣。✔陳醋珊瑚紅海蜇頭 88元呢個好好中意,調味酸酸甜甜,海蜇頭又夠爽口,大大塊有一定厚度,好有咬口。✔海南文昌雞半隻 98元如果可以滑一點就好了,女女話有少少硬。✔白飯18元用竹筒裝住好別緻,白飯幾特別,係混入一點點紅色的藜麥,好健康。✔茶位 8元呢度係飲蕎麥茶,幾好飲。♥️食物滿意,環境亦舒適,最重要係服務也不錯,店員好友善呢。
【適合一家大細聚餐】

✔太極馬拉糕 58元
賣相好精緻,將馬拉糕砌成太極圖形,顯出廚師的心思。

✔雪茄鮮蝦春卷 58元

✔酸菜滑魚片 188元

✔金銀蒜銀魚蒸勝瓜 58元
勝瓜上的金銀蒜同銀魚好香口,有畫龍點睛之妙。

✔黑松露帶子炒滑蛋 88元
炒蛋極滑溜,而且散發濃濃黑松露香氣。

✔陳醋珊瑚紅海蜇頭 88元

✔海南文昌雞半隻 98元
如果可以滑一點就好了,女女話有少少硬。

✔白飯18元

✔茶位 8元
呢度係飲蕎麥茶,幾好飲。

2019-08-07
2019-08-08 432 浏览
第一次食,晚餐時間滿座,好在有預約,即刻入座。餐廳就係希慎廣場入面,位置勁方便。睇睇餐牌,選擇都非常多,前菜燉湯小菜甜品,連點心都有。餐廳環境舒適,空間感十足,同朋友一齊飲茶傾計都十分合適。陳醋珊瑚紅海蜇頭好有氣勢,d煙係源源不絕,岩曬我呢d相機食先。海蜇份量十足,加埋陳醋,酸醋凍凍,好開胃。太極馬拉糕好得意,用馬拉糕砌成太極,馬拉糕唔係間間餐廳都做得好,但呢間餐廳都幾好,火喉控制得好,馬拉糕亦好香好鬆軟。雪茄鮮蝦春卷賣相好靚,真係好似雪茄。春卷即叫即整,熱辣辣好好食。水蜜桃咕嚕肉餐廳好重本用上水蜜桃而唔係用菠蘿,水蜜桃同d汁都非常夾,酸酸甜甜,水蜜桃亦非常多汁。咕嚕肉有炸過帶脆身,而且係柳肉唔係排骨,無骨食得好方便。黑金蒜扣豬手豬手煮得剛剛好,彈牙唔會過淋或過硬,份量好多,骨膠源十足。自家製豆漿豆漿有豆味唔甜,幾好。

陳醋珊瑚紅海蜇頭
好有氣勢,d煙係源源不絕,岩曬我呢d相機食先。
海蜇份量十足,加埋陳醋,酸醋凍凍,好開胃。

太極馬拉糕

雪茄鮮蝦春卷
賣相好靚,真係好似雪茄。春卷即叫即整,熱辣辣好好食。

水蜜桃咕嚕肉

黑金蒜扣豬手
豬手煮得剛剛好,彈牙唔會過淋或過硬,份量好多,骨膠源十足。

自家製豆漿
豆漿有豆味唔甜,幾好。
2019-08-07 2397 浏览
女生都是視覺動物,食物除了要好食,我覺得賣相都相當重要!一直都覺得賣相精緻的中餐比西餐是更厲害!我和朋友都幾喜歡名館,菜色特別之餘,賣相也很特別!打卡絕不失禮!這裡晚上也有提供點心!名館另一特色就是它提供的茶,是蕎麥茶,有降血脂、降血糖等效果,好健康呢!我們點了前菜、點心和主食!特選三精品:叉燒、海蜇頭、拍青瓜叉燒半肥瘦,很重蜜糖味,肉夠嫩,燒得很出色!海蜇頭爽脆,青瓜辣辣地好惹味!是開胃前菜!黑金流沙包熱辣辣,流沙包食得多,黑色其實是用了竹炭做的包,包子軟綿,滿滿流心,流心充滿蛋黃香,非常美味!銀湖天鵝酥這個造型可愛放在鳥巢像天鵝的點心原來是紫薯酥,不會太甜,每口都有紫薯香氣,酥皮好鬆化又香!充滿少女心的精緻點心!自製菌皇醬蒸鮮腐竹本身很喜歡吃豆類制品,點了這個腐竹,菌皇醬特別惹味,腐竹口感剛好,不會太爛又不會太硬!脆米飯焦蝦十分推介這個炒飯,加了炸過的脆米,加上原本的炒飯粒,非常香!有4隻大大的蝦,蝦肉又彈牙,整個配搭得宜!整體來說食物味道出色,上菜都幾快,不錯的中餐館!

這裡晚上也有提供點心!
我們點了前菜、點心和主食!
特選三精品:叉燒、海蜇頭、拍青瓜

黑金流沙包

銀湖天鵝酥

自製菌皇醬蒸鮮腐竹

脆米飯焦蝦

整體來說食物味道出色,上菜都幾快,不錯的中餐館!
2019-07-26
2019-08-07 230 浏览
Was shopping with friends at Causeway Bay the other day after work.  After shopping, we went to this Chinese restaurant at Hysan. It was on a Mon night around 20:00, so we got table right away.  The restaurant decorated with a lot of neat Chinese items like tea pots and lights.  We had total of four people. We ordered 2 appetizers, 2 dim sums, 5 other dishes.  Overall, I’ll rate the restaurant 4/5 and will definitely come again.Fish Skin- a cold dish with a nice refreshing taste. 3 Small Dishes
3 Small Dishes Appetizers- served with garlic cucumbers, vinegar jelly fish,BBQ.
Beetroot Dumplings- unique dim sum, as beetroot made the steamed dumplings with pink color.  Worth try!
Green Onion Bun- over baked bun with green onions.  Personally think Shanghainese green onions pancakes taste better.
Abalone & Chicken Fried Rice- served with stone pot which made it sizzling.  Chicken and abalone were very tender.
Silver Mini Fish With Cabbage- served with a lot of silver mini fish, and sweet cabbages in chicken broth.
Tricholoma Fried Pork Belly- very tast tricholoma, perfect March with pork belly.
Shrimp Vermicelli Pot- served with a lot of shrimps and with vermicelli.
Wine Oysters- personally not a big fan of sweet dishes.  But oysters were delicious.
2019-08-03 292 浏览
今日公司系銅鑼灣有一場活動要搞 ,就過左黎啦 ,趁住未開始之前同 同事黎食嘢醫醫肚先啦 !!! 嘻嘻嘻 食中式嘢 最愛既點心呀🥧 。 宮庭點心盤 一個盤就有齊哂全部嘢啦 , 仲要個盤勁靚喎 好復古 勁吸精呀影相打卡一流呀 !! 天鵝酥🦢 ,有兩隻系最頂層 雙雙對對 ,皮炸到一層層好酥脆 樣子可愛 ,食落有少許油 入面系紫薯蓉 有啲苦 ,我麻麻實有人喜歡嘅 。 紅菜頭餃 , 紅色黎至菜汁 入面有大量既大蝦都幾鮮甜下 。 黑金流沙包 , 入面滿到瀉既奶黃餡 勁正呀 一打開流晒出嚟 。 太極馬拉糕 個樣真系好得意呀 呢個打卡都都得喎 ,分得好靚黑同白 ,糕好鬆軟 黑糖好岀 。 石鍋鮑魚雞粒飯 出到嚟熱到咋咋咋聲 ,聞到勁香飯香味 用料勁多淨係鮑魚粒基本上啖啖都食到 ,食到最好仲有飯焦添㗎 !! 勁好食必推

食中式嘢
最愛既點心呀🥧 。

宮庭點心盤

影相打卡一流呀 !!

天鵝酥🦢 ,有兩隻系最頂層 雙雙對對

紅菜頭餃 , 紅色黎至菜汁 入面有大量既大蝦都幾鮮甜下 。

黑金流沙包 ,
入面滿到瀉既奶黃餡 勁正呀 一打開流晒出嚟 。

太極馬拉糕

個樣真系好得意呀

石鍋鮑魚雞粒飯

出到嚟熱到咋咋咋聲 ,聞到勁香飯香味

用料勁多
淨係鮑魚粒基本上啖啖都食到 ,食到最好仲有飯焦添㗎 !!

勁好食必推
2019-08-02 292 浏览
嚐試過中環擺花街的 名館 飲茶後,今次來試在銅鑼灣希慎的 名館。 地處銅鑼灣鬧市,地點就腳,座位環境都寛濶舒適,唯獨冷氣過涼。2人叫了6味餸,其實有點略多,但又想吃,最後捧住個肚走。先上前菜,雲南涼拌猫耳,即涼拌雲耳,雲耳口感厚實脆口,加上糖醋紅椒絲,酸甜開胃。五香牛𦟌就落足料,牛𦟌很大塊,絕不欺場,五香味濃,但不搶去牛肉味,肉質嫩。另一開胃餸是 水蜜桃咕嚕肉 。特別之處是用了新鮮水蜜桃,甜美的,配上青椒,咕嚕肉酸酸甜甜,送飯一流。脆米飯焦蝦可謂落足本,有6隻大蝦,配上米通蔥花等配料一齊炒,很脆口,香味齒留香,非常甘香。還叫了2味蒸餸,螞蟻上樹餃 及 自製菌皇醬蒸鮮腐竹。先講上樹餃,造型新穎,粘米皮包有蝦仁蔬菜,口味清新,健康之選。至於蒸腐竹的賣點是那菌皇醬,如XO醬般,非常惹味,送白飯更好。最後,這裡的茶並不是平常的普通茶,而是有米味的茶,越飲越喜歡總結一下,原來名館的晚飯質素都不錯,味道同賣相都吸引,環境舒適,適合聚餐

2人叫了6味餸,其實有點略多,但又想吃,最後捧住個肚走。

2019-08-02 262 浏览
今日係cwb 睇完戲, 大家都肚餓啦!朋友推薦食而間~ 望過餐牌都唔錯下~~一於GOGOGO⋯⋯百里香雪花牛肋扒⋯⋯ um😙😙好好味呀!! 餐廳十分體貼幫我地去咗骨架啦~真係方便我哋啖啖肉架🤤🤤  而且牛味超級濃郁!!加埋啲醬一齊😋😋送飯一流呀!!鮮肉一口小籠包~ 呢個一籠有五個對小籠包迷既我來說呢個簡直係必點啊~ 小籠包熱辣辣又極多汁! 一啖咬落去啲汁沖曬出嚟架🤩🤩 大愛大愛大愛啊!!菌王醬蒸鐵棍淮山!! 呢個平時喺出邊餐廳真係好少見到~我哋貪得意叫咗個嚟試吓🥳點知發現真係唔差👍🏻👍🏻 醬汁調到啱啱好 good!
今日係cwb 睇完戲, 大家都肚餓啦!
朋友推薦食而間~ 望過餐牌都唔錯下~~
一於GOGOGO⋯⋯

鮮肉一口小籠包~ 呢個一籠有五個