2018-03-18 927 浏览
下午茶想話飲杯可樂,阿叔就話賣曬。雞排公仔麵,一見到塊雞排,仲以為俾人食過,細塊過麥記。奄列加塊方包,叫做好過其他野食。一杯凍檸茶甘簡單,都可以變成暖的檸茶,上凍下熱,放到枱面就連冰都無曬。乾炒豬扒炒公仔麵,價值$38,但就細碟過其他茶餐廳。好似d老抽唔洗錢,咸到想死。豬扒就硬到好似炸完又炸。體成間餐廳真的沒有什麼好吃的食物,價錢又貴又細碟。真的不會再試食。不過街坊生意,無得選擇,只能硬食,希望盡快換過一間搞手。
下午茶想話飲杯可樂,阿叔就話賣曬。
雞排公仔麵,一見到塊雞排,仲以為俾人食過,細塊過麥記。
奄列加塊方包,叫做好過其他野食。
不過街坊生意,無得選擇,只能硬食,希望盡快換過一間搞手。
早餐套餐
凍檸茶
豬排炒公仔麵
2018-03-18
下午茶
2017-09-24 988 浏览
大家知唔知咩叫炒底呢?炒底就係叫一個中式飯,但又想吃香口啲將白飯用雞蛋炒飯,就叫做炒底,有些餐廳收5元有啲收6元,收7元就算貴呢炒底要收7元應該係即炒?定係攞做焗飯預先炒定?如果炒底要收7元,點解唔係即炒呢?送到嚟話你聽一直都係炒飯底,係炒定嘅,仲要理直氣壯添大家又知唔知所謂炒飯底,就係炒定用做焗飯用,因為預先炒定嘅飯少了水份,越放就越乾,大家就吃過自助餐的炒飯吧,幾時有人覺得放那麼久的炒飯好吃過呢?這些預先炒定的飯,今天賣不完會怎樣呢?就是變廚餘吧,居然拿這些快變廚餘的炒飯收你7元,這樣做法是奸商嗎。
炒底要收7元應該係即炒?定係攞做焗飯預先炒定?
2017-06-02 856 浏览
雖然係茶記 但款式多而且好味, 小弟已經第三次來, 因為去開呢區見客, 順便蛇一蛇🐍...每次來到唔算多人, 可能係下午茶時段大部分返哂工, 今次就因為去探朋友, 順便來食一餐..., 晚市, 非常多人😭 幸好等了5分鐘就有枱。相信嗰位係老闆娘, 人靚而且好好人, 好鐘意小朋友, 我個仔收到糖勁開心。今次叫咗個黃金鮮魷 要推介! 超正👍🏻之後辣子雞 辣咗少少 但都好夠味 送啤酒一流😌蒸魚 炒菜芯就一般般🤷🏻‍♂️同泰式拼盤 好香口🕺🏻價錢合理 老闆同老闆娘好人👍🏻

今次叫咗個黃金鮮魷 要推介! 超正👍🏻
之後辣子雞 辣咗少少 但都好夠味 送啤酒一流😌
蒸魚 炒菜芯就一般般🤷🏻‍♂️同泰式拼盤 好香口🕺🏻

價錢合理 老闆同老闆娘好人👍🏻
2017-05-30
2017-05-03 666 浏览
嘢食一時咸過龍一時無味一時甜到死,員工服務態度極差!試過係門市叫錯外賣,想問可否唔要呢個轉另外一個餐,句說話講到 "唔要呢個......." 都未講完句說話即刻黑面極惡話:"做咗啦!無得唔要! ",原全無得俾人講清楚我想要咩,我只不過俾多少少錢由A餐轉做B餐,餐廳都係用返同一個盒同食物但多幾塊食物又可以收多少少錢啫,但餐廳原全唔理客人需要,餐廳俾我既感受係快快完成趕客人走就ok了,真的以後不會再幫襯了!!
2017-05-03
5 分钟 (外卖自取)
2017-04-12 547 浏览
今日lunch買左外賣回家,「泰式豬脾飯」,$32,不包飲品或湯豬脾切片連皮, 加上佢嘅醬汁、花生同蘿蔔絲, 又幾好味喎! 蘿蔔絲有調味過,酸酸地,減少左豬脾 嘅肥膩! 飯竟然係黃薑飯 唔係白飯 超出我預期! 呢個價錢抵啦! 飯多到兩個女人都食唔晒
超出我預期! 呢個價錢抵啦! 飯多到兩個女人都食唔晒
2017-04-12
2016-08-21 1063 浏览
以前住梨木樹的時候,商場仍未興建,現在的餐廳都是近年開的。今日舊地重遊,不想吃集團的,看見有越式茶餐廳便入去試試。吃了牛肉檬粉下午茶餐配熱朱古力,另加西多。想像中牛肉檬粉是薄片牛肉,誰知只是普通餐廳沙嗲牛肉麵那種快餐牛肉。不過熱朱古力卻稍比一般茶餐廳為濃,好飲D!另外,西多士也很香,推薦!

吃了牛肉檬粉下午茶餐配熱朱古力,另加西多。

不過熱朱古力卻稍比一般茶餐廳為濃,好飲D!

另外,西多士也很香,推薦!
2016-08-20
  • 熱朱古力、西多
2015-01-02 1124 浏览
美孚行過來城門, 下山便是梨木樹邨, 以前行完山到一樓茶樓, 今次友人們不想飲茶, 便找間多選擇和多人的茶餐廳一試. 也曾考慮另一間同層但以綠色為主的茶餐廳, 但那間選擇較少和裝修也較褪色, 便選了這間. 我那越式炒檬比預期細碟, 也吃出味精, 但不算太重. 鑊氣一般, 調味較好, 餸也不特別多. 本來叫開檸茶的, 但今天喉頭不舒服, 天氣也乾噪, 想來杯杏霜滋潤一下. 它看來稀, 但喝時卻不. 味道可以, 我也沒有加糖, 個人不喜太甜.環境本來算不差, 可惜初時有幾位大叔在鄰桌吃完仍高談闊論頗久才離去, 友人坐得最近, 耳朵有點受罪.
越式炒檬茶餐
2015-01-01
2014-05-28 755 浏览
大前日(25-5-2014 Sun),約o左女友人ST晏晝o係梨木樹攞o野,攞完o野同男友一齊食晏,我記得呢o度有大家樂,就諗住用埋另一張買焗飯送可樂,呢日到期o既coupon,我o地o黎到搵到位後就出去買,今次諗住食三重芝士焗海鮮飯,點知餐牌上有另外兩種冇呢種 ,都12:50pm啦,重未出齊?正當我用電話同男友講時,聽到職員話所有焗飯賣晒. 唔係o掛?男友就話去笫二間囉.啊,我o地就行啦,又隔離呢間綠園?唔好喇,再搵吓,見到呢間,泰國o野食同五十嵐,我o地睇過後,就決定試呢間.入到去冇晒卡位,收銀大聲叫我o地等嗌No.,我行返出去,佢問我o地唔係買外賣?啊,攪錯o左,又問我o地幾多位?我答兩位.就指我o地去另一邊,一位亞姐帶我o地去卡位.坐低後睇餐牌,有好多o野食,除o左越式外重有泰式,港式同西式,我要$50.00o既泰滋味套餐,要炭燒豬頸肉湯檬配泰式蝦餅,飲熱奶茶.男友要馬來西亞風,$40.00o既沙爹雞扒飯,亞姐問要唔要餐?餐有o野飲,男友就話咁要啦,要凍檸水.套餐價係$45.00,凍飲加$2.00.好快,除o左泰式蝦餅外,兩個餐o既食物都到齊,然後係男友o既凍檸水,再之後到我o
唔係o掛?男友就話去笫二間囉.

再之後到我o既熱奶茶.

開餐先.睇見我o既炭燒豬頸肉切到好薄,湯檬份量唔多.
好,夾件豬頸肉食先,但…..連刀,係全部都冇切斷到,
攪咩?我o地想攞餐刀切都冇,唯有用飯匙.切開後至正式食得.

一啖食落,冇味,我直情要蘸之後同泰式蝦餅到o黎o既酸辣醬同男友o既沙爹汁食;口感又唔係好爽口.男友直情話垃圾,又乾又硬,o衣o家食豬肉乾咩?湯檬亦都一樣,完全冇味,係滾水淥熟o左後至加喇沙o既調味料上去,好唔掂.

我試吓男友o既沙爹雞扒飯,
沙爹雞扒飯
杰杰地o既沙爹汁帶微辣,雞扒口感鬆軟
,亦都有幾件薯仔.
飯o既軟硬適中.呢個比我o既炭燒豬頸肉湯檬好得多.

之後件泰式蝦餅到o黎,切開成四件,
泰式蝦餅
蝦餅熱騰騰,亦食到蝦肉o既味道,蘸唔辣o既酸辣醬就幾好食.
最後我又多手食伴碟o既蘿蔔絲,竟然係霉o既,有冇攪錯?

而我杯熱奶茶呢,
我只加一茶匙糖,呢個茶味唔濃,奶味亦唔多,口感僅僅合格,爭少少就係唔滑.

味道係2.80分, 抵食係1.35分

環境:
好舒適,張枱又大張.
2014-05-25
$48.50 (午餐)
沙爹雞扒飯
泰式蝦餅
2013-05-19 403 浏览
19-5-2013(日)這大半年來,一個人喜歡到不同屋邨、街道影相,這已成為我的生活一部分。是日下午,我由荃灣港鐵站步行至石圍角,再去象山,最後來到梨木樹。約近下午五時,其實不是太肚餓,但今天天氣熱得很,步行近個多小時,汗流狹背,想找處冷氣地方坐下歇一歇,順便可寫下食評,隨意選在 君豪食軒。叫了一個下午茶餐,漢堡扒湯烏冬。漢堡扒是既定的雪藏已醃製的食物,沒有特別話要說;吃過多間茶餐廳,發覺粉麵的湯底越來越沒味,像滾水般似的,這個也不例外,完全沒味的湯底;烏冬須另加 $3,未煮得腍身,入囗很硬實。茶餐配有芝士腸、午餐肉及牛油麵包,芝士腸沒煎過,只用滾水煮熟;麵包內的牛油少得很,像吃白麵包一樣的寡味!一次便夠了!
19-5-2013(日)

;麵包內的牛油少得很,像吃白麵包一樣的寡味!

一次便夠了!

2013-05-19
2013-04-21 253 浏览
到梨木樹邨的目的原是想幫襯一下街市那數元一碗的糖水店, 在現今狀況連叮叮糖水都要$10杯, 何況有位坐底慢慢食...食完再上樓上商場食正餐, 商場不算不太只得兩層, 不過已包含酒樓2間, 快餐店1間, 茶餐廳食肆就有3間, 香港真是美食天堂其中一間食肆「君豪食軒」據了解有賣中式飯餸、港式茶記美食外, 還設有越南「傳統套餐」室內裝修帶古色古香:仿燈籠吊燈、木製屏風, 若然不是老闆說話大大聲, 也不乏幽靜典雅。疑似老闆兒子正在招呼, 他對我們表明廚師都是酒樓班底, 還著我們看看周圍客人也都是點小菜(送中湯送白飯), 那麼我們點了一份越南套餐及一客小炒木瓜章魚湯 ... 湯底飲到有木瓜的果甜, 章魚味道的鹹味也煲得很溶, 很好喝!咕咾雞球$48 ... 酸味太重把甜味蓋到失蹤, 雞肉炸得不透徹, 沒有那種脆而清的口感, 回鑊沾上酸甜汁後令雞肉帶有糊糊口感, 不過份量算多, 差不多有十數件雞球。炭燒豬頸肉飯連串燒2支 $48 ... 豬頸肉有7片之多, 切得也不會太薄, 但是講到炭燒味就一點兒也嚐不出, 反而有特登用扒爐燒焦底面來營造炭燒效果, 食落肉質外乾內軟還會滲油呢! 飯面淋上豉油及可

炭燒豬頸肉飯連串燒2支 $48 ... 豬頸肉有7片之多, 切得也不會太薄, 但是講到炭燒味就一點兒也嚐不出, 反而有特登用扒爐燒焦底面來營造炭燒效果, 食落肉質外乾內軟還會滲油呢! 飯面淋上豉油及可口的油蔥與炸蔥頭絲, 如果油蔥可煮得鹹些、入味些會更好味。
串燒可選牛、雞、豬, 選雞棄牛是估計牛肉通常已被鬆肉粉死;沒想過雞肉串燒會這麼大串---竹籤串雞球, 可惜的是叫串炸還適合過叫串燒, 因為食得出雞肉是被炸起的, 味道就是普普通通啦~
2013-04-20
  • 木瓜章魚湯
2012-07-25 127 浏览
面試完畢後,樓下巴士站剛有巴士到達,那就順道玩隨意,原來巴士總站就在梨木樹邨,這個重建公共屋邨是坐巴士入沙田必經之路,在此下車還是第一次。領匯商場裡有著幾家不同食肆,酒樓和茶記中選了這家有越南春卷吃的君豪,只因自己好久沒有吃過越南春卷嘛。走在前面的街坊自行入座,不是街坊不熟格局,阿姐反而主動指引這生面口客人到裡面卡位坐, 服務態度算不錯了,起碼沒有愛理不理的態度。下午茶餐牌中對春卷檬及蒸粉包皆有興趣,二選一的確有點困難,在未吃午餐勁肚餓的大前題下,一於豐富一些兩者皆點,畢竟重臨此處機會不大! 兩款食物製作需時,其他食客早已享用下午茶餐之時,我仍需玩遊戲去消磨時間。出乎意料,首先送到是要蒸的越式蒸粉包,剛蒸起的粉包連碟子也熱熱的,兩件粉包加了蔥油後閃閃發亮,拍攝時幾乎閃出一粒星星!像河粉的外皮有很韌性,像厚身腸粉般但不很柔軟,那韌度用來包食品定不會破的,所以吃來相當有嚼勁,並不是滑不溜口的粉皮水準。內餡是沙葛、肉碎及少量木耳,材料都是爽脆的,跟韌性的粉皮是兩回事卻又可互補平衡,這就是粉包吸引之處,只是餡料味道總有點酸酸的,但又不是已變壞的那種酸臭,相信是調味使然,幸好吃罷幾小時也沒有肚子
老闆應不是姓謝的

越南粉包
出乎意料,首先送到是要蒸的越式蒸粉包,剛蒸起的粉包連碟子也熱熱的,兩件粉包加了蔥油後閃閃發亮,拍攝時幾乎閃出一粒星星!像河粉的外皮有很韌性,像厚身腸粉般但不很柔軟,那韌度用來包食品定不會破的,所以吃來相當有嚼勁,並不是滑不溜口的粉皮水準。內餡是沙葛、肉碎及少量木耳,材料都是爽脆的,跟韌性的粉皮是兩回事卻又可互補平衡,這就是粉包吸引之處,只是餡料味道總有點酸酸的,但又不是已變壞的那種酸臭,相信是調味使然,幸好吃罷幾小時也沒有肚子痛,證明不是變壞的酸了。

粉卷配了一小撮酸蘿蔔,紅白蘿蔔絲全是軟軟的,味道酸比甜多很能醒胃。
大碗粉
自己其實喜歡吃撈檬多一點,只是炎夏裡還是吃湯檬較保險,這碗湯檬在下午茶的份量來說也真蠻多,像瀨粉的越式檬粉相當軟滑,只是多吃時就有點悶,加點爽口芽菜即時能平衡一下,額外加了一點從粉卷搬過來的炸蒜片及香蔥後令本來味道平平的湯底更為香口,要是不加就太普通了,而且越式湯粉也沒有加入任何香菜,只有幾粒蔥花總不能就當是香菜吧?!
越南春卷?!
看來是自家包製的春卷包得有點馬虎,本應香脆的外皮炸得未夠通透,面層的還勉強算香脆,底層的油淋淋之餘更是不太炸得透,少有的不太鬆脆春卷皮,春卷餡料是基本的甘筍絲、肉碎、木耳只欠粉絲,做得未算很正宗,吃來爽口但絕不特別。

越南菜那麼吸引,魚露居功不少,這裡的魚露不是一壺任斟,每款食品配半小碗而已;魚露沒有太重生蒜味,鹹味較甜酸重,用來沾粉包及春卷是較好吃一點的,只是未算很好吃的魚露味道。
濃之熱奶茶
兩個下午茶餐皆包括飲品,先來一杯熱奶茶。以厚身瓷杯的熱奶茶非常夠熱,加了花奶降溫後仍保持相當熱度,利害!想不到紅茶味竟然蠻夠濃郁,不澀的茶底還有點不單調紅茶香,花奶份量不少令奶茶稍稠身及香滑,沒加糖味道也不錯。
淡之凍奶茶
再來一杯凍奶茶,碎冰下的凍奶茶花奶比熱的更多,因而奶香比茶味更重,今次就嚐不到紅茶味了,況且加了碎冰後茶味變淡,吸引度比熱奶茶為低了。除了咖啡要飲熱,奶茶都應該要飲熱的。

凍奶茶還未飲完, 剛才的公司已回電下星期上班,我的"休假"劃上句號了。
老闆應不是姓謝的
濃之熱奶茶
  • 熱奶茶
2012-07-05 113 浏览
小弟係七一無去遊行,反而同屋企人去下行山做運動,係城門水塘落去梨木樹食下午茶。其實平時食開五十嵐,因為真係好平,不過見到呢間君豪食軒,野食款式都幾多,所以入左去試下。望左餐牌,睇黎舖頭主打越式食物,下午茶有扎肉、無骨鳳爪、越式魚蛋、濛粉等。我自己叫左個常餐,即係粉麵加碟蛋,屋企人就叫左炒粉同湯粉,另外我地加個無骨鳳爪share食。食物質素尚可,跟平時的茶記都咁上下,不過略嫌炒粉同湯粉份量不足,不過服務態度就認真麻麻,影響左自己對呢間餐廳既評分。
小弟係七一無去遊行,反而同屋企人去下行山做運動
,係城門水塘落去梨木樹食下午茶。

题外话/补充资料: 幫我地寫單係一個好細個既女仔,佢寫完單之後係度自言自語:「鳳爪呢個有無野食......」咁我咪開聲問係咪有埋飲品,之後佢話無。野食都黎得幾快,而且份量同賣相都唔錯,唯獨係對無骨鳳爪有微言,因為成碟得兩隻鳳爪,我地三個人每人都分唔到一隻囉。咁我地咪叫番個女仔黎換,個女仔好似呆左咁,之後餐廳老闆走埋黎,話即刻換左佢,咁佢肯換我地都無所謂。點知過左無耐,個女侍應又走埋黎問:[b]「(質疑)你地個無骨鳳爪係下午茶,做咩唔叫野飲?」[/b]我地成家人完全無話可覆,佢頭先又話無野飲既,而家又話有,個老闆又走埋黎,唔單止無同我地道歉,仲話:「[b]佢(女侍應)都無話騙你啦,如果佢要騙你,都唔會話比你聽無野飲啦!」[/b]喂!阿老闆,明明係佢頭先話無野飲,而家就話番我地唔叫野飲,好明顯係佢唔岩啦?老闆你仲幫住佢? 之後老闆仲離譜,我地已經谷住啖氣去食埋個餐,咁飲野個陣我同媽咪傾緊日後買樓大計,唔知係咪因為我媽咪頭先鬧個女侍應,老闆竟然搭訕:「邊個話買樓賺唔到錢嫁?你唔識就咪亂咁教人啦!」我地屋企人傾緊計又關你事既? 小弟覺得,一間舖頭既野食無論點樣好食,若果你既服務態度係完全欠佳,令食客既感覺好差既話,都永遠唔會有好生意,呢間舖頭就係一個好例子啦!即使係一間屋村茶記,都唔代表你可以咁樣對食客囉。
2012-07-01
2009-08-14 67 浏览
今日呀媽生日..所以出街食飯...所以去左呢間食...去到..差唔多9點....可能星期5..無咁多人入到就有位...去到就叫左幾樣"送"雞煲...味道唔錯....不過d雞就細舊左少少蕃茄豬扒煲....酸酸甜甜....好開胃...加上幾多豬扒腐皮白鱔煲....d白鱔炸過...搞到硬晒....唔好食香蔥抄雞.....咸左少少....不過好香...以上的都有湯同飯..當一套套餐所以煲仔上的..都好熱咁上桌.....X5碗....個碗細細..得壓得幾實...都幾多
今日呀媽生日..所以出街食飯...
所以去左呢間食...
去到..差唔多9點....可能星期5..無咁多人
入到就有位...
去到就叫左幾樣"送"
雞煲...味道唔錯....不過d雞就細舊左少少

蕃茄豬扒煲....酸酸甜甜....好開胃...加上幾多豬扒

腐皮白鱔煲....d白鱔炸過...搞到硬晒....唔好食

香蔥抄雞.....咸左少少....不過好香...

以上的都有湯同飯..當一套套餐
所以煲仔上的..都好熱咁上桌.....

X5碗....個碗細細..得壓得幾實...都幾多
2009-08-14