2020-02-27 448 浏览
旺角新商場地庫發現有呢間拉麵舖,原來係來自日本的。試左個特濃蝦湯味噌拉麵🍜 WOW好好味,湯底香濃好有蝦味,麵條有咬口,叉燒肥瘦平均,燒得幾香👍🏻 值得推介!
旺角新商場地庫發現有呢間拉麵舖,原來係來自日本的。

試左個特濃蝦湯味噌拉麵🍜 WOW
1K
2019-12-09 456 浏览
去 T.O.P 做嘢, 老闆嚷著要食拉麵, 要回味一下當年去北海道的味道! 環境舒適, 坐位闊落! 湯底選擇多, 拉麵外還有咖喱飯及各式小食供應! 北海道梗係試鹽味! 鹽味叉燒拉麵 $87, 叉燒肥瘦適中, 肉質軟滑! 麵質選普通,但係有點偏硬! 湯底濃郁不過有點油! 老闆點一人餐 $96 ~ 特濃蝦鹽味麵, 2隻芝麻雞翼, 可樂! 抵食! 蝦湯好香好濃, 順喉唔太咸, 不錯啊! 雞翼外皮香脆, 連翼尖, 芝麻亦香口! 註: 整體感覺同預期有點落差, 不過都值得一試!

註: 整體感覺同預期有點落差, 不過都值得一試!
2019-10-27 334 浏览
約左好幾次,終於可以約到依一日同同事去食飯,本身某位同事比左3間我地選擇,係佢地都冇意見既情況下,一個好有意見的我就提議食依間,依一間餐廳係旺中商場隔離,平時都冇留意依一間餐廳,入到去環境都算好OK,但出奇地依一日比較少人,可以因為MTR收10點?本身想叫辛辣味噌叉燒拉麵,但個店員話都幾辣,由於我本身都唔太食得辣,所以最後叫左個醬油叉燒拉麵,上菜後覺得佢D拉麵好一般,湯底都冇咩特別,叉燒味正常,如果下次有得選擇唔會再黎依間食

2019-10-21
2019-10-18 282 浏览
肚仔餓又近MTR就試吓,餐牌同其他拉麵店都差不多,見佢有蝦湯底試吓,我點了蝦味鹽湯底拉麵,可能下午茶時間所以冇咩人,落單後好快就有得食,碗拉麵嚟到即刻聞到好香嘅蝦味,拉麵整體外觀好靚,顏色吸引,望落啲餸好豐富,有用火熗燒過嘅五花腩兩片,溫泉蛋半隻,紫菜兩片,櫻花蝦、木耳絲、荀、芽菜、菜絲、洋蔥、蔥花(我叫走蔥)。首先飲一啖湯,蝦味湯底好濃,夠熱,鹹味適中,好適合配搭拉麵,每樣餸都獨立試咗一啖,除咗五花腩太多肥油(因為我唔太鍾意肥糕)同啲菜絲有重青味外,其他餸都好食,另外主角拉麵實在大殺風景,拉麵第一口食落麵質有啲硬,夾起拉麵太短太碎,冇拉麵感覺,好似食緊麵尾或者係廚房用淨嘅麵碎,真失敗一間拉麵店收咁貴價錢,應俾返啲有水準嘅拉麵俾客人食,除咗湯底好,拉麵唔得令人失望😞

蝦味鹽湯底拉麵
2019-10-17
$104.5 (下午茶)
2019-10-15 297 浏览
今日有事要在旺角要辦,順手回家前找點東西吃才回家,路過TOP時就想起未試過在日本來港開的味之時計台就入了去吃。。。上一次食味之時計台已經是在五年前在北海道的時候。。。今晚人不算多,坐下來看了餐牌就二話不說叫了個醬油叉燒拉麵等了一會麵就很快來到,醬油香汁撲鼻而來,喝了啖湯不太咸到麵的部分,是正宗札幌麵條呀,咬下去口感不錯,到叉燒部分,這間跟其他店的叉燒有點不同,係連皮一起的,好好吃!不過,隻味付半熟蛋唔太夠入味,如果再入味點的話就更好!

今晚人不算多,坐下來看了餐牌就二話不說叫了個醬油叉燒拉麵

醬油叉燒拉麵

等了一會麵就很快來到,醬油香汁撲鼻而來,喝了啖湯不太咸

2019-10-14
醬油叉燒拉麵
2019-08-26 282 浏览
星期日晚上7點到這家拉面店一試,基本上沒有人,只有大概2到3枱客人,如果只希望與朋友坐久點,安靜聊聊天,是不錯的選擇。但如果講究食物品質,恐怕會有點失望。我點了 特濃蝦湯味噌拉面($95) - 味道一般,蝦湯不濃郁,並不難食,但沒有給我留下任何深刻的感覺,以這價錢來說,實在不抵食。另外還叫了男爵薯餅($24) - 十分普通,雖然很脆口,但不熱(可能因為冷氣較大),令整體大打折扣。人均107元,不抵食,但環境不錯,很清靜,與朋友聊了1個多小時。

2019-08-25
2019-08-23 252 浏览
呢間味之計時台來自北海道,既然未去過北海道,咁喺香港試住依家拉麵舖先啦,鋪頭座落喺領展新場T.O.P. 嘅food court,依一層都有幾多嘅食物選擇。間鋪頭嘅面積其實唔細,希望如果爆場嘅話,啲師傅都可以應付得嚟。豚骨醬油叉燒拉麵似乎係比較穩陣嘅選擇,咁就試一試佢啦。由落單開始計到有拉麵食,等咗差唔多十五分鐘。湯底鹹度適中,叉燒都可以話係層次分明嘅,不過有少少羶味,呢度扣咗啲分,半熟蛋都ok嘅。
豚骨醬油叉燒拉麵

2019-08-07
2019-08-07 231 浏览
係依頭反工,成日經過都唸住試下t.o.p個food court 啲野好唔好食由細到大都對food court都有啲情意結一見到有甘多餐廳聚埋一齊,可以想食咩就食咩就有種開心既感覺今次就揀左味之時計台,見到距係日本有分店,先知係過江龍黎即刻有啲祈待我黎既時侯係三點幾,可能係過左午膳時間,成間鋪都無咩顧客個心即刻唸有無伏依度有三種調味品,一種係我最愛既蒜蓉,其他两個我見應該係辣既,所以無搞距我叫左個豬軟骨拉麵,大概五分鐘就送到上枱面一黎個拉麵,即刻試下個湯先個湯無豬骨淆左好耐既口感,所以我飲左一啖就無再飲拉麵係我鐘意既粗麵,但無咩蛋香味,好普通既拉麵糖心蛋小小糖心,好平常豬軟骨係成碗面最好食既,幾香,夠淋,無渣埋單70蚊倒正常價錢,一般質素
由細到大都對food court都有啲情意結
一見到有甘多餐廳聚埋一齊,可以想食咩就食咩就有種開心既感覺

今次就揀左味之時計台,見到距係日本有分店,先知係過江龍黎
即刻有啲祈待

我黎既時侯係三點幾,可能係過左午膳時間,成間鋪都無咩顧客
個心即刻唸有無伏

依度有三種調味品,一種係我最愛既蒜蓉
,其他两個我見應該係辣既,所以無搞距

我叫左個豬軟骨拉麵,大概五分鐘就送到上枱面

一黎個拉麵,即刻試下個湯先
個湯無豬骨淆左好耐既口感,所以我飲左一啖就無再飲

拉麵係我鐘意既粗麵,但無咩蛋香味,好普通既拉麵

糖心蛋小小糖心,好平常

豬軟骨係成碗面最好食既,幾香,夠淋,無渣

埋單70蚊倒

正常價錢,一般質素

2019-08-05 150 浏览
Shrimp and miso ramen. The combination with shrimp and miso is really good. The balance with noodles and soup is very good. The chasu is very thick style.  I tried many ramen in Hong Kong. This shrimp and miso ramen is one of the best Japanese ramen for me.
2019-08-03
2019-07-20 174 浏览
星期五同朋友去食飯,大家都諗唔到食咩好,唯有快手去T.O.P喥睇吓有咩好食。落到最底果層food court, 各有想食嘅嘢,而我就揀咗「味之時計台」食拉麵🍜喇!夜咗食飯,個場其實都已經無乜人!同埋有朋友揀食炸雞,所以一嚟已經決定坐喺出面,入面係咩環境我都唔係好知~😂特濃蝦鹽拉麵餐(拉麵+飲品) $95🦐蝦鹽湯底唔錯!流心蛋亦夠流心~ 叉燒ok,但拉麵偏硬身,我朋友鍾意,只係唔係好啱我口味。Overall嚟講,價錢有少許貴,大概因爲我坐咗喺較出嘅位置,food court感好重。同埋食完要自己收拾啲碗碟而其實有加一服務費。🤭

夜咗食飯,個場其實都已經無乜人!

蝦鹽味拉麵餐
特濃蝦鹽拉麵餐(拉麵+飲品) $95

2019-07-19
2019-07-13 151 浏览
本身想食拉麵 男朋友記得佢係北海道食過呢間 就一齊試下 下午茶時間好多位 間舖都好靜 播住日文歌 有feel! 店員好有禮貌咁落單我叫左個醬油叉燒拉麵 再share餃子 餃子好香口 皮厚薄適中 😆😍👍🏻 拉麵軟硬度岩岩好 麵身滑隻蛋都好好食🥰好有係日本食拉麵既感覺~叉燒略肥 但都可接受!食到最尾個湯底有少少咸 😛但整體都好高質 !所有配料好match!食完好飽肚食過返尋味

食過返尋味
年幾前嚟同朋友誤打誤撞 行行下街見肚餓 見鋪面幾好就入咗嚟呢間拉面店 食咗個類似蝦湯底嘅拉面(一年前唔太記得個menu) 湯底濃稠 而且堅有好蝦味 最難忘喺件叉燒 厚道適中 好有肉味 極其嫩滑 雖然價錢少貴 但喺值🤤今日難得得閒🤪就帶老母嚟試下 順便自己都回味下 同上次一樣叫咗個🦐特濃蝦味噌面($95) 再叫咗個味噌粟米拉面 ($85)點知大失所望🤨 雖則個蝦湯底都保持都九成水準 但個叉燒已經食唔返個質感 三個質講哂 👵🏻「硬、乾、老」老母食到川字額出哂嚟 諗住散叫份叉燒($15) 睇下喺咪真喺咁差 不出我所料 嚟咗兩塊豬肉乾🐷個味噌粟米拉面就普通貨色啦 個湯底喺唔錯都喺比較稠身 其他配料都正常表現 但個叉燒一樣都喺大失水準🤷🏻‍♀️小結: 價錢小貴 未試過嘅可以試下 個湯底真喺不錯 但個叉燒認真要改善下🤨

2019-06-16
$97.5 (午餐)
  • 特濃蝦味噌麵
2019-05-11 231 浏览
今日eatmug9 #52香港地其實有唔少日本過江龍嚟開分店依間“味之時計台”就係其中之一佢係北海道札幌算係幾有人氣嘅拉麵店係沖繩亦都有分店今日就等小弟就嚟試一有幾掂先六點幾入座 人唔算多樓面都幾大 坐到三四十人裝修都算幾企理再睇下個餐牌一碗拉麵平均80蚊左右喺香港嘅拉麵店嚟講算正常好少見到話有蝦湯拉麵於是就嗌咗個特濃蝦湯鹽味拉麵佢依個拉麵原來係嗰餐就包一杯嘢飲跟住我再加咗個我最喜愛的小食~~炸薯餅先講嗰個湯底 碗麵聞落去其實好香蝦味 但係鹽味拉麵嘅鹹蓋過咗蝦嘅味而個麵底偏偏就係我唔鍾意嘅曲麵但係老實講個麵質係夠彈牙嘅流心蛋煮得啱啱好 叉燒稍為肥咗少少出奇地啲配料有好多洋蔥同雜菜 食曬個麵都未食曬啲配料跟住再講講個薯餅佢個薯餅用好幼細 食落去好滑個餅皮薄得嚟又炸得有口感我建議都係嗌返個原味蝦湯拉麵會比較有驚喜 完。
今日eatmug9 #52

食曬個麵都未食曬啲配料

跟住再講講個薯餅
佢個薯餅用好幼細 食落去好滑
個餅皮薄得嚟又炸得有口感

我建議都係嗌返個原味蝦湯拉麵會比較有驚喜 完。
2019-05-10
2019-05-10 158 浏览
來到這間餐廳,因為想吃點辣的食物,所以點了一碗辛辣味拉麵,還加了杯梅酒。拉麵是曲麵,麵質軟硬適中;辛辣湯底味道濃郁,適合我口味;叉燒肥肉略多,但就很嫩,肉質一點也不老。最滿意的是梅酒,有濃郁的梅味,又不會太甜。
最滿意的是梅酒,有濃郁的梅味,又不會太甜。
係旺角遊走到8點,黎到新商場TOP✨去咗佢既地庫food court 搵食🍽️ 勁多人打躉難搵位😨後來見到時之計時台入面有位就無諗太多貢入去😜 係旺角開飯從來都無期待,再加上係日式食物,就只有負面期待🤐舖頭係food court 最深處,有住日式麵吧高枱同一批矮枱,夾埋應該都有40個位😯坐低就有郁世媽瀉聲音😯 點野食請你填份form先🧾 揀咗特濃蝦醬油麵🦐 外加三隻芝麻雞翼 🐥 仲有杯zero 可樂添可樂係汽水機出黎,淡淡地🙄 雞翼先上,三隻漲卜卜中翼連翼尖一齊黎,表面芝麻炸到香脆,中翼黃金表面下充滿肉汁😋翼尖部份直頭香脆到薯片咁😍😍😍拉麵等咗陣先上,想堆砌,但又構成唔到一幅美麗圖畫🖼️ (東施效顰,呢啲旺角style🤣) 不過一飲啖湯,大驚喜,豐厚既蝦味近番叻沙既程度,配菜亦都非常足,蝦湯掛係麵身上,一啖又一啖令我幾乎忘記叉燒既存在🐷 兩片薄切叉燒肥瘦適中👍 同蝦湯一齊無違和感埋單160,係旺角算係中上價,亦都因為咁少人入去啲🤔 但今次一謗味之時計台推翻我旺角搵食難,旺角日式領嘢首選同埋商場店無好嘢既概念

無糖可樂

芝麻雞翼