2015-01-03 337 浏览
元旦下午,小弟前往中環乘坐摩天輪,之前就去了上環的信德中心的味千拉麵,吃一碗傳統味千拉麵,迎接新一年,寓意希望新一年萬事就像麵條般,長長久久!小弟簡評:溫泉蛋:夠滑,入味拉麵:煙韌,彈牙日式叉燒:有少許硬,但仍可接受,不算黐牙湯底:香濃,夠味有些人說味千嘅拉麵不夠班,小弟愚見認為,味千的拉麵,也不是大家想像中那般差,水準可算是合格之上。況且整碗麵只是賣48蚊,算是物有所值。如果要給分,小弟會給80分。
小弟簡評:
溫泉蛋:夠滑,入味
拉麵:煙韌,彈牙
日式叉燒:有少許硬,但仍可接受,不算黐牙
湯底:香濃,夠味
如果要給分,小弟會給80分。
2015-01-01
2014-09-20 116 浏览
今晚放學個陣好肚餓, 所以去左學校附近間味千食, 好耐都未去過啦今次嗌左個骨雷拉麵...d溫泉蛋好晶瑩剔透...嘩!!!條豬軟骨好大塊牙...咁耐冇黎, d味道依然同之前一樣...下次再黎試其他野先
今次嗌左個骨雷拉麵...
d溫泉蛋好晶瑩剔透...
嘩!!!條豬軟骨好大塊牙...

咁耐冇黎, d味道依然同之前一樣...下次再黎試其他野先
2014-09-19
2014-07-02 244 浏览
本身想去元氣食壽司,但人太多所以轉戰隔離果間味千。兩個人叫左個set諗住抵d.個煎餃好似蒸餃咁,唔燶又唔脆口....個炸雞都幾香但咩醬汁都無乾食!我果個元貝拉麵ok.但友人果個麻辣肥牛拉麵好似食緊四川米線咁~
2014-06-29
短短的午膳時間,多人等位,大約20分鐘才可入座,在等待期待,已經選定了食那個套餐。 套餐加十元可有個小食,選擇了雞翼,好快來,可以享受美食了。不過當時已經1點半了,想問一問我們的麵何時才有,就下單20分鐘後才有。好,拉麵是要時間煮的,而且下單時才和我們講要等20分鐘。試問一個午餐時間來的話,等位和等煮麵已經花費了30分鐘有多。(︶︹︺) 等等~等待到1時40分,只來了一碗拉麵~我們再同服務員說還有一碗未到.服務員就說你們下單不夠20分鐘,是要等待一下~眼看時間已經到了1時50分鐘~我已經用不友誼的眼看服務員,她才發現我們欠一碗拉麵,再向廚房查問後~原來她沒有下單.真的激氣~我們立即說要取消另一碗拉麵~要2時回到公司,是沒法再吃這碗拉麵了結帳時~我發現帳單上,下單時間是1時14分~可惜到1時50分都沒有得吃~慘了我們2人浪費了午餐時間,還捱餓~真的不會再光臨~午市套餐可有飯和拉麵的選擇~還可以加十元優惠價錢要一款小食~雞翼可能是用焗的~比較淋身~不是太大隻~表面加上了少少的甜醬汁,配上很野味但不夠熱.麵的份量剛好女孩子的胃口,湯底比較喊的味道~欣賞湯面不太油~

服務員就說你們下單不夠20分鐘,是要等待一下~
再向廚房查問後~原來她沒有下單.

慘了我們2人浪費了午餐時間,還捱餓~
真的不會再光臨~
午市套餐可有飯和拉麵的選擇~
還可以加十元優惠價錢要一款小食~
雞翼可能是用焗的~比較淋身~
不是太大隻~
表面加上了少少的甜醬汁,配上很野味
但不夠熱.
麵的份量剛好女孩子的胃口,
湯底比較喊的味道~
欣賞湯面不太油~
2014-05-09
首先來呢度簡值係要尋找兒時回憶,中學時期係得味千呢個選擇(可能有其他但係唔覺)係依家來講每一家拉麵鋪都說是正宗,自問試了不少但係都唔係間間好食,但係就收緊成舊水一碗味千好明顯唔係玩呢D嫁啦,係玩經濟走平價我無記錯8X蚊已經有麵+小食+飲品,係呢個80蚊一個拉麵仲要加D沖都加十蚊既年代,反而更突出並特性我就食佢個蒜片豬軟骨拉麵湯底是豬骨湯啦,飲落是有咸味適中既豬骨湯味,我亦相信佢不是依家年代話用幾十斤豬骨整出來既湯,飲落就是假假地但係又唔算差,加上蒜片伐到湯底蒜味十足,仲可以自行加蒜粉,豬軟骨十分入味,肉質軟熟,軟骨部份也十分軟,我認為是合格的麵就不會軟身,有D口感不會諗,呢個我又認為合格.小食就一般貨仔,連埋飲品8X蚊其實叫做唔錯啦.雖然之前有不利佢既新聞但係我認為有湯既野就係有味精嫁啦我相信,無味精邊得來好味,大廚教人煮野食都係落雞粉股價也十分吸引(5.8左右)如果要我排1粒鐘食拉麵,我有時候心理上會靠去味千多點,因為環境好D,又平D

味千好明顯唔係玩呢D嫁啦,係玩經濟走平價

我就食佢個蒜片豬軟骨拉麵

麵就不會軟身,有D口感不會諗,呢個我又認為合格.

股價也十分吸引(5.8左右)

2012-09-28
2013-02-26 55 浏览
OK 是給侍應的服務,就食物而然是哭臉...叫了全食拉麵,被當中的天婦羅蝦及福袋所吸引。怎料,這兩款配料的情況令我非常失望。。麵到了我便馬上起筷,吃了一口心想還好沒什麼鹼水味,然後突然想起天婦羅蝦呢?原來蝦已經深深浸於湯中。。一夾起全軟了。。/.\ 叫了侍應來給她看看,幸好她很有禮貌給我換了一隻新鮮炸的 好食~至於福袋,一夾就知中間的年糕硬到不能吃,便把它浸在湯留至最後才吃吧,可惜到最後仍然不能達至軟糯的質感。。已沒心機要求侍應換了。。 兩樣難度不高的配料都弄得這麼慘。。唉叉燒8成是肥肉。。還好算甘香。。另外,不知應該說是配料多還是麵太少,吃到剩下一半配料時已經沒麵了~0~順道一提,不知為什麼晚市8成客是內地遊客,看見鄰座後來點的全食拉麵送上時,天婦羅蝦仍是深深浸在湯中,還被紫菜蓋著。。@@" 不過那客人完全沒意見就吃了,難度是我太多要求嗎。。。-.-" 可是我看見那客人吃了兩口福袋就放棄了它,証明有夠難吃吧。。
OK 是給侍應的服務,就食物而然是哭臉
...

麵到了我便馬上起筷
好食~

2013-02-26
2012-09-18 79 浏览
以前係呢間食過xxx豬骨湯底拉麵,覺得同豬骨湯味差唔多。所以今次叫左咖哩炸豬扒飯,同一罐雪碧(套餐價HKD56)雖然都知味千一直都幾貴下,但貴唔緊要,最緊張飽嘛!我係女仔,但係食完成個飯都唔飽囉,可想個分量到底有幾少!而且咖哩汁很少,撈唔晒啲飯。豬扒叫做合格,應該剛炸好,是熱的,但炸得有啲啲過火。而上桌時,竟然上到隔離桌上,我知你地忙,但都唔洗咁掛。真係冇野好講加一後,要HKD61.5,我拎去食其他一般價錢店,都飽啦。如果唔係咁岩食晏畫,呢到唔洗排隊,我都唔黎食。今次冇影相,下次補番(不過唔知仲有冇下次)
以前係呢間食過xxx豬骨湯底拉麵,覺得同豬骨湯味差唔多。
所以今次叫左咖哩炸豬扒飯,同一罐雪碧(套餐價HKD56)

雖然都知味千一直都幾貴下,但貴唔緊要,最緊張飽嘛!
我係女仔,但係食完成個飯都唔飽囉,可想個分量到底有幾少!

而且咖哩汁很少,撈唔晒啲飯。
豬扒叫做合格,應該剛炸好,是熱的,但炸得有啲啲過火。

加一後,要HKD61.5,我拎去食其他一般價錢店,都飽啦。

如果唔係咁岩食晏畫,呢到唔洗排隊,我都唔黎食。
今次冇影相,下次補番(不過唔知仲有冇下次)
$61.5 (午餐)
2012-07-22 66 浏览
開展愉快的旅程前先吃早餐。之前一直不知道味千拉麵有早餐,看到價錢合理,便決定試一試。我們點了兩個早餐,有麵、蛋、包、飲品,價錢合理。食物細評如下:日式叉燒拉麵:份量比平時的拉麵少一半,感覺並不「抵食」,湯底淡如水,差!拉麵不彈牙,與即食麵無異。叉燒有兩片,算很腍,質素合格。一口吉列豬扒拉麵:湯底和拉麵的評價同上,都是不好吃。吉列豬扒有三片,剛炸好,熱騰騰,外脆內軟,為拉麵的不足挽回一點失分。火腿奄列、牛油方包:火腿奄列比預期好,蛋煎得剛好,不會太熟,火腿數量亦算足夠;方包內的牛油很厚,可是麵包不新鮮,吃兩、三口,我便放棄了。炒蛋、牛油方包:賣相與火腿奄列一模一樣,質素也不錯。汽水:罐裝汽水,方便帶走上船喝。整體而言,味千拉麵的早餐味道一般,試一次便夠了。不過,服務值得一讚,我們想要一個膠袋(放背包沒位置放的物品),侍應馬上拿來,看到膠袋太細小,又立即拿個大一點的,態度積極有禮。

我們點了兩個早餐,有麵、蛋、包、飲品,價錢合理。
D餐
G餐
食物細評如下:
拉麵不彈牙,與即食麵無異。
叉燒有兩片,算很腍,質素合格。
日式叉燒拉麵
一口吉列豬扒拉麵:湯底和拉麵的評價同上,都是不好吃。
看不見的拉麵
淡而無味的拉麵
一口吉列豬扒
火腿奄列、牛油方包
炒蛋、牛油方包:賣相與火腿奄列一模一樣,質素也不錯。
炒蛋、牛油方包
汽水:罐裝汽水,方便帶走上船喝。
汽水
2012-06-16
$27 (早餐)
汽水
一口吉列豬扒
G餐
D餐
2012-04-11 53 浏览
今天共6人食午飯,兩人叫拉麵,其餘叫定食。我食既係豬軟骨定食。所有食飯既都食唔落飯,皆因係半生熟。話俾侍應知,佢話換個碗,等咗10分鐘,換黎四碗都係半生熟飯。決定以後唔再幫親。我食豬軟骨定食有豬軟骨飯,六粒(眞係六粒酸青瓜咁大把)青瓜,及一碗麵豉湯。豬軟骨夠軟,我食曬,飯只吃了一啖,實在生到食唔落,麵豉湯好重味精。
2012-04-11
2011-01-17 38 浏览
昨日剛剛去過一閒放題,今日覺得意猶未盡仍想食日食,然則大魚大肉縂要比很多$$,於是就近選擇附近的味千之前聽家這件服務似乎*—……%……¥,但心想自己一人來食而已食完就走應該無關係運氣好好有空位不用等,於是我order了一個小食爆炒雞珍,主食則是選擇了一個咩相撲拉麵雞珍好快就上離,同埋有跟wasabi,個人覺得味道好好,選用的配料別有風味,能襯托出珍的香味和口感,配上wasabi的食法則是個人不喜的然則在下一邊手機上網一邊一個人慢慢食,直到食完,左手一臺食客都起身埋單走了都不見拉麵蹤影?心想難道招牌特製拉麵需要甘耐?又吾係加佐魚翅之類稀有食材...又等了一陣,左手又入佐新食客,連這兩位order的拉麵都有上桌我才覺得不對勁,只好招呼侍應問自己order的拉麵呢?侍應好客氣說幫我去追一下讓我等少少,然後跑去backline同廚房同事詢問因爲我座位在最角落就在backline上菜出來的地方,所以好容易就清楚聽到他們說97號臺漏佐單喔,快D幫我整一個XX拉麵啦~~~實在是有點生氣很快拉麵就上來了,味道還不錯,不過心情實在已經埋單普普一共計埋一88蚊,然如此服務水準不穩定叫人實在無法再有光顧的念

照例是setting
炒雞珍
一個人慢慢幹掉小食主食還未上...

實在是有點生氣
終于來了
很快拉麵就上來了,味道還不錯,不過心情實在已經

埋單普普一共計埋一88蚊,然如此服務水準不穩定叫人實在無法再有光顧的念頭....

希望可以加強服務方面啦~~不然都走去幾步開外KFC之類的食飯好過....
2011-01-04
照例是setting
炒雞珍
一個人慢慢幹掉小食主食還未上...
終于來了
有趣的是,我要打食評,搵味千拉麵上環店,見到味千拉麵 9 成分店都係喊樣! 真係好差喎!哈哈!9月24日去 Oliver's Super Sandwiches 食完 lunch 之後,經過見到味千拉麵有外賣午餐廣告!當時係 $35 連一罐汽水。事隔不足一個月,已經轉咗外賣午餐 Menu ,係拉麵連小食定食餐 $40 多元。一去到,唔見外賣午餐廣告,問一問門口叫 Number 嘅店員,佢帶我入去收銀,直接買就 OK !收銀員將外賣午餐 Menu 從收銀機下攞出嚟,買外賣好似咁鬼祟!我買咗:原祖叉燒拉麵 + 日式番薯 定食餐 $43收銀員叫我等大約 15 分鐘,等咗 10 分鐘,見到門口叫 Number 嘅位置,有兩袋外賣! 但係,好奇怪!門口叫 Number 嘅店員唔會叫外賣嘅Number !我見到有位外賣食客走埋去問,之後攞得!咁我好奇問吓叫 Number 嘅店員,唔該我嘅外賣有未呀?跟住,佢就遞咗剩低果袋俾我,好在問一問,否則我隨時白等15~20 分鐘! Lunch hour 得一個鐘,時間好寶貴! 個店員唔理外賣食客架! 點得呀?企門口果個,一定要「醒」家嘛!原祖叉燒拉麵,湯分開
真係好差喎!哈哈!

我買咗:原祖叉燒拉麵 + 日式番薯 定食餐 $43
點得呀?企門口果個,一定要「醒」家嘛!
原祖叉燒拉麵,湯分開上。拉麵無腍到,有 5 塊圓碌碌叉燒,唔通係豬展?味道唔錯!只係個邊有點燶!肉同肥肉比例均勻!有半隻蛋,幾入味!仲有木耳絲、好多海帶,不過,湯依然咸咗些少!

原祖叉燒拉麵
湯分開上

日式番薯以椰菜絲墊底,可惜,炸番薯下面俾椰菜絲弄濕,腍哂!
仲要係炸粉變咗白色一撻撻!食之無味,棄之可惜!最終,我食咗一塊!其他唔要!呢個小食真係唔掂!

日式番薯

2010-10-13
10 分钟 (外卖自取)
原祖叉燒拉麵
湯分開上
2010-09-23 36 浏览
Lunch time已經掛咗3號風球,又落緊雨。走咗去唔駛拎遮都得的信德味千食晏。去到將近1點,3個人連埋小妹,等咗大約15分鐘。坐低睇吓個menu,都唔知食乜好。啲套餐是指定的麵或飯再併小食,無得自由佩搭。揀好了,點知要落單,個店員姐姐,叫極都無反應,顧住“禁”電腦,執枱,都唔落單先,幾差。小妹揀咗叉燒烏冬併餃子,另加一個天婦羅炸蝦,同事就點了咖哩豬扖飯餐咁。叉燒烏冬啲烏冬好滑又煙韌,個湯啲味都ok,叉燒一般啦。餃子餡都幾爽,不過再硬身一點,脆一些仲好。天婦羅炸蝦味都ok,無比醬油我喎,同事上次嚟食都有比。問返果個店員姐姐,點知佢話今次無跟,同事話即係點,我地想要比啲得唔得。我都係頭一次見到呢個同事咁“MAN”咋,平時佢好少出聲,好多事都無所謂。有時,有要求同原則係好事。之後,另一個店員話可以比啲醬油我地。估唔到拎少少醬油都咁麻煩,呢啲服務真係差!!啲嘢食都ok好,服務就oh no!

叉燒烏冬啲烏冬好滑又煙韌,個湯啲味都ok,叉燒一般啦。

餃子餡都幾爽,不過再硬身一點,脆一些仲好。

啲嘢食都ok好,服務就oh no!
好滑又煙韌嘅烏冬
平平無奇的天婦羅炸蝦
餃子餡都幾爽
2010-09-20
好滑又煙韌嘅烏冬
2010-09-08 31 浏览
八月十八日 (星期三)今晚本身同老公仔一起打排球,但是他要OT,唯有一個人去吧!之前又吃完了toastbox的tea set,所以晚上不太餓等老公仔放工後,一起到味千吃蟹肉沙律感覺似自己弄的上面有幾條蟹柳下面只是粟米粒上面再加點沙律醬相撲手拉麵聽個名還以為很大碗呢原來只是普通size用料一般拉麵麵質可以沒有選擇下的選擇....
八月十八日 (星期三)

今晚本身同老公仔一起打排球,但是他要OT,唯有一個人去吧!

等老公仔放工後,一起到味千吃

蟹肉沙律

聽個名還以為很大碗呢
原來只是普通size
用料一般
拉麵麵質可以

沒有選擇下的選擇....
粟米沙律
相撲手拉麵
2010-08-18
2010-06-13 40 浏览
因為公司喺信德中心,所以明知味千拉麵唔好食都比左一次機會佢,點知完全失望收場去味千拉麵食左碗味千拉麵,以為會係佢地最拿手架啦但發現拉麵唔夠正宗,好幼唔夠彈性,多油多到有一整湯匙,湯好多味精完全係粗製濫造嘅貨色,我諗唔會再幫襯喇,$50簡直係搶錢

去味千拉麵食左碗味千拉麵,以為會係佢地最拿手架啦

完全係粗製濫造嘅貨色,我諗唔會再幫襯喇,$50簡直係搶錢
2010-06-09
2010-01-09 34 浏览
當日, 我搭船前諗住去食個早餐先, 見到門口有間味千拉麵, 所以就去排隊...後來我發覺其實間餐廳都未滿座,後面仲有好多位, D伙計就建議開埋後面果幾個位俾D顧客,但個經理唔肯開,仲講到出口話猶得D顧客繼續等落去。聽到呢番說話後,我好想離開,但又唔知去邊度食好, 最後終于等到個位。坐低後叫佢俾杯水我飲,點知叫左3次先黎到。叫左碗25蚊既公仔面,入面好少面,湯又冇乜味道。不過都算啦,趕住搭船快D食完快D走啦!食完野, 叫左埋單兩次先黎到,俾左錢, 準備走時見到有5個人入黎,個伙計就俾左個8人檯佢地坐。個經理話﹕” 嘩! 5 個人坐8人檯! 乜咁大件事啊! "我聽到唔知好嬲定好笑, 匆匆離開。

當日, 我搭船前諗住去食個早餐先,
見到門口有間味千拉麵,
所以就去排隊...

後來我發覺其實間餐廳都未滿座,
後面仲有好多位,
D伙計就建議開埋後面果幾個位俾D顧客,
但個經理唔肯開,
仲講到出口話猶得D顧客繼續等落去。

聽到呢番說話後,
我好想離開,
但又唔知去邊度食好,
最後終于等到個位。
坐低後叫佢俾杯水我飲,
點知叫左3次先黎到。

叫左碗25蚊既公仔面,
入面好少面,
湯又冇乜味道。
不過都算啦,
趕住搭船快D食完快D走啦!

食完野, 叫左埋單兩次先黎到,
俾左錢, 準備走時見到有5個人入黎,
個伙計就俾左個8人檯佢地坐。
個經理話﹕” 嘩! 5 個人坐8人檯! 乜咁大件事啊! "

我聽到唔知好嬲定好笑, 匆匆離開。
2009-12-28
$25 (早餐)
  • ~冇~