2011-03-09 18 浏览
好友們有個優良傳統,每逢有人生日,大夥兒必定去大吃一頓。在荷包「乾硬化」的威脅下,大家都極力尋找豐富(即是任食)、有質素而又價錢合理的地點(其實有邊個唔係咁諗?)。年紀大了,身體不能再承受經常的大吃大喝,quota有限,所以要慎選。得知和味館開到中環,地點更選了相傳梁朝偉以前常去的中菜館原址。週末午市$138 … 仲有八折?值博喎!反正有一整天消化,我們又拉大隊前往。到達時,店內客人不多。若菜式對辦,口碑傳開後也許會熱鬧些吧?同樣是食家(http://www.openrice.com/restaurant/userinfo.htm?userid=127588)的朋友,甫坐下便拿出全副「架生」,把店員和經理都嚇著了!也許低調些更好吧 …和味館標榜日泰越式美食齊全,但這正是之前令自己猶豫的地方 – 不夠專。但一場造訪,人又夠多,我們把各張菜單上的東西幾乎都點了一遍。刺身是其中最重要的「考驗」,若有閃失,則落筆打三更。幸而這兒的刺身,款式算多亦新鮮,上桌的份量亦沒有「就住就住」。好,你夠膽俾,我就夠膽喪食!壽司水準亦可接受,特別是火炙,把海鮮(尤其是三文魚)的油份和鮮味「吊」出來,上桌時仍熱

以前常去的中菜館原址。週末午市$138 … 仲有八折?
值博喎!反正有一整天消化,我們又拉大隊前往。

壽司水準亦可接受,特別是火炙,把海鮮(尤其是三文魚)的油份和鮮味「吊」出來,上桌時仍熱,得!手卷也沒犯他店常見的「紫菜沾濕氣」毛病,咬落索索聲,痛快!
刺身選擇和鮮度均合格了
壽司一景
醋鯖魚和特色壽司船,後者有新意
火炙壽司,友人在拍照前已手快夾了一件!
手卷,紫菜夠脆
軟腳蟹手卷(講笑啫),睇吓件蟹幾「突出」!
泰越菜竟也不俗,偶而甚至超越日系菜式;也許是由專屬廚師負責吧?我們吃了青木瓜和粉絲沙律、冬蔭功、炒芥蘭和通菜,還有越式春卷等:炒青口尤其叫我驚喜!各款燒物可說不過不失,畢竟這區燒物水準在她之上的放題店比比皆是。
泰式沙律
馬拉盞炒通菜,少油些會更好
部份燒物和金菇牛肉卷
令我最滿足的燒物,竟然是蕃茄!
掃到尾,到甜品。這兒的款式不少,更不乏西式蛋糕和泰式糕點。蛋糕水準一般,黑森林有點乾,而木糠蛋糕太「消化餅」了。飲品也有多款,連啤酒都有,此處不贅了。
西式蛋糕,有進步空間
木糠蛋糕,叫到一枱都係
吃完了,撐著走。我一直認為,價值是品質除以售價;從這點去考慮,這餐是物有所值的,但這種滿意是經過計算的結果,不是那種叫人語塞的感動(當然,那直覺的滿足也不一定價錢不菲)。四個字:一吃無妨。

2011-01-09
生日
火炙壽司,友人在拍照前已手快夾了一件!
軟腳蟹手卷(講笑啫),睇吓件蟹幾「突出」!
令我最滿足的燒物,竟然是蕃茄!
  • 刺身
  • 手卷
2011-03-08 4 浏览
即係呢,我只係一個搵錢唔多既文員仔,但係耐唔耐都會想對自己好D,拎百幾蚊出黎食下放題。今次黎到呢間放題,都算幾唔錯啦,起碼座得好舒服,D野無漏單,仲擺得好精美先上木台!最鍾意D對美感有堅持既食店!令食客(特別係女仔)食都食得開心D。無影好多相啊,總係覺得D野好味既話,連相都唔想影,只係想即刻擺食物入口!哈!

甜蝦sashimi好新鮮啊~~~~
火灸鰻魚同三文魚,細細件好味道,唔會格硬整飽人。唯一唔好係燒得過左火,黑左....=0="
呢個由於加左特別醬汁去燒,真係好好味,鍾意蕃茄既人士必食!
香.軟.幼.滑,一食就2杯上!
甜蝦sashimi好新鮮啊~~~~
香.軟.幼.滑,一食就2杯上!
2011-03-07 10 浏览
行街經過,家人提議試一試,不用等位,一入去已有服務員招待,找了一張四人座位便開始落ORDER,一口氣寫了多張紙,飲品很快便到,但食品就比較慢, 一邊食一邊等,雖然慢,但有二個半小時比我寫,都足夠食飽,食品的味道都OK,但有漏單,最先ORDER的芝士蛋糕最後因漏單已售完,冇機會試,而木糠蛋糕埋單前落單3件,侍應只拿來一件,表示已賣晒,但埋完單後,看到雪櫃還有很多木糠蛋糕,芝士蛋糕都有,但侍應表示係客人預訂的。而小朋友喜歡的雪榚都限制出售,侍應表示要留比下一場,乜呢個唔係任飲任食自助放題咩﹖總結食味的味道都OK,不過SuSiI就很容易散。
2011-03-06
  • 三文魚
中環區有好幾間日式放題,如果要講食物質素同環境,我會推介和味館。話明日式放題,當然唔少得刺身壽司啦!刺身款式雖然唔多但水準依然Keep到 (三文魚、Tuna、赤貝、八爪魚、馬刀貝、甜蝦…) ,不過好可惜呀,無左帶子刺身同櫻花魷魚….( 都唔知幾時轉左menu ) 壽司款我覺得芝士鰻魚同火炙三文魚都好好味!仲有好多choice,但因為唔想食咁多飯,所以轉攻串燒同天婦羅。串燒揀左雞軟骨、雞翼、燒冬菇同多春魚,即叫即燒,正!雞軟骨:友人略嫌唔夠咸,同大反映過後立即再燒過新的雞軟骨,服務態度一讚!雞翼:好味,燒汁可以淋多d。冬菇:唔太乾,燒得好。多春魚:一般。天婦羅揀左蝦同南瓜,真材實料~ 蝦夠鮮、南瓜甜,最重要係粉漿唔厚,侍應拎過黎時天婦羅仲熱辣辣!!除左日式放題,仲有越式同泰式菜(連火鍋都有) ,呢幾款都值得encore:1.蝦多士 (上面鋪滿芝麻,勁香口~~)、蒜蓉多士 (勁香牛油味) 2.牛油雞翼 3.泰式沙律4.冬陰公湯5.炒青口食埋甜品蛋糕,埋單都唔洗$200 每位,十分滿足的一餐~~~~

話明日式放題,當然唔少得刺身壽司啦!

雜錦刺身 - 讚
壽司款我覺得芝士鰻魚同火炙三文魚都好好味!
正正正

串燒揀左雞軟骨、雞翼、燒冬菇同多春魚,即叫即燒,正!

雞翼:好味,燒汁可以淋多d。
冬菇:唔太乾,燒得好。
多春魚:一般。
串燒
南瓜天婦羅勁好味!

2.牛油雞翼
3.泰式沙律
4.冬陰公湯
5.炒青口
泰式沙律
火鍋配料- 有紅薯粉架!
推介:蝦多士
2011-02-28
泰式沙律
火鍋配料- 有紅薯粉架!
正正正
推介:蝦多士
雜錦刺身 - 讚
串燒
南瓜天婦羅勁好味!
  • 刺身
  • 蝦多士
星期六突然之間,好想去食日本放題,諗番起又平又正嘅和味館,立即打電話約朋友星期日去食。本來想要約有兩個曾經一齊去食過嘅朋友再去幫襯,點知佢哋話差左喎!真係俾佢哋咁樣一講…真係有影響架!不過到最後,都係決定再去多次,因為我相信有誠意做生意嘅人,只會希望令自己的生意越做越好,絕對唔會為了節省成本而令食物質素下降,咁樣只會令自己嘅生意提早關門大吉!早上11:30去到個度,又見到上次好有禮貌又親切嘅馮小姐,我第一句說話就對佢講:你哋舖頭有好多人向你哋喎!究竟點解呢?我見到網上有其他人不斷攻擊你哋,我真係覺得好奇怪?今日我哋三個人首先叫魚生,樣樣都要,好可惜我最鍾意食嘅赤貝冇貨,不過其他刺身都好新鮮,我哋三個人都覺得好滿意!重有侍應都非常有禮貌,值得一讚!今日食左好多野:我特別推薦,東陰功湯,馬拉盞炒通菜,咸魚炒芥蘭,火焰三文魚壽司,牛肉生薑燒,燒金菇牛肉卷,燒原個開邊番茄,青木瓜絲沙律,甜品就係朱古力簿脆,仲有木糠布甸,我最中意飲就係鹹檸檬七喜食左咁多,先係125咋一定再黎食過

真係俾佢哋咁樣一講…真係有影響架!

早上11:30去到個度,又見到上次好有禮貌又親切嘅馮小姐,我第一句說話就對佢講:你哋舖頭有好多人向你哋[打毒針]喎!究竟點解呢?

我見到網上有其他人不斷攻擊你哋,我真係覺得好奇怪?

今日我哋三個人首先叫魚生,樣樣都要,

今日食左好多野:

咸魚炒芥蘭
馬拉盞炒通菜
東陰功湯
朱古力簿脆
  • 東陰功湯,馬拉盞炒通菜,咸魚炒芥蘭,火焰三文魚壽司,牛肉生薑燒,燒金菇牛肉卷,燒原個開邊番茄,青木瓜絲沙律,甜品就係朱古力簿脆,仲有木糠布甸,我最中意飲就係鹹檸檬七喜
2011-02-16 11 浏览
Yum Asian is a somewhat confused Asian restaurant serving a variety of Japanese, Thai and Vietnamese dishes at a prime Lyndhurt Terrace location. The restaurant is quite large and seating is fairly comfortable, although most of the tables are suited to parties of 4-8 than individuals or pairs.For lunch, there are overwhelming number of Japanese, Thai and Vietnamese set menus ranging from $58 to $128. We had a Two person Thai set ($168) which included soup, 2 appetizers, curry, vegetable, rice, d

We had a Two person Thai set ($168) which included soup, 2 appetizers, curry, vegetable, rice, dessert and drinks. It was well-priced but the food was only average. The Tom Yum Soup was tasty, although a bit spicier than the HK standard. The boneless chicken feet and sugarcane prawn appetizers were uninteresting. The green curry chicken was good, but much sweeter than I’d ever had. The stir-fried morning glory with shrimp paste was the highlight, with just enough spiciness without being overwhelming.

We also got a Pad Thai, which was pretty poorly done. The noodles were rubbery, there were only a few pieces of chicken and it almost tasteless. I’ve made better Pad Thai myself using a kit from the supermarket!

Verdict: For when you’re looking for a cheap meal for a large group but don’t care too much about the taste.
2011-02-09
2011-02-02
話說,昨天一行8人去和味館食lunch各人各自點了一個定食套餐,再點了2個小食我們的食品及評價如下:本格燒雞烏冬定食 (1份) - 燒雞還okay,但烏冬煮得太過耐,烏冬變得開始有點成糊燒鱈魚烏冬定食 (1份) - 鱈魚太甜,烏冬也是煮到變成糊了三色魚生刺身 (5份) - 三文魚+吞拿魚+鱆紅魚,但...魚完全沒有魚味,只有雪櫃的味道,飯太硬 (感覺好像雪櫃內隔夜飯)炸軟殼蟹 (小食) - 硬身(不是脆)、味道怪怪的燒銀鱈魚 (小食) - 實在太甜,完全掩蓋了銀鱈魚本身的味道和燒汁的味道(我已經忘記了另一位同事點什麼的定食)這間店舖食物質素已經夠差....最差的原來不是食物5個個三色魚生定食、炸軟殼蟹、燒銀鱈魚都等了45分鐘,再三催促他們才真的上桌明明已經是用電腦入單,但完全不知道什麼原因,就只上了2個烏冬定食餐這種店舖...光顧一次也想哭
話說,昨天一行8人去和味館食lunch
各人各自點了一個定食套餐,再點了2個小食
我們的食品及評價如下:

炸軟殼蟹 (小食) - 硬身(不是脆)、味道怪怪的
(我已經忘記了另一位同事點什麼的定食)

這間店舖食物質素已經夠差....最差的原來不是食物
5個個三色魚生定食、炸軟殼蟹、燒銀鱈魚都等了45分鐘,
再三催促他們才真的上桌
這種店舖...光顧一次也想哭
2011-02-01
$137.5 (午餐)
(非会员)
難得一年生日可以跟好朋友一家3口吃飯,於是兩個星期前我就已經選好食飯的地點,預早訂位, 以及要求店長替我準備蛋糕,其實今天要來的店是有很多blogger介紹過的和味館,我是去它位於中環擺花街的分店店裡面很狹窄, 我訂位的時候已經說明有bb車,要安排一個比較寬的位置, 可是, 他們還是把我說的話都忘記了!坐好之後又說要安排我們去另外一個更窄的地方,原因是因為有另外的客人不想坐那麼遠的地方,所以想我們跟他們換位置!天呀, 你沒問題吧? 我們有BB車呀, 怎麼搬去更窄的地方呀?可以用腦想一想嗎????blogger都讚食物很好吃, 說真的, 我覺得一般,不過以$148一個人可以任食, 其實在中環真的很難找耶差~上菜時雞翼是冷的, 炸過的皮是軟的! 相信放了很久!差~魚生切得很薄, 一隻帶子切開4片, 而且等30分鐘才上菜!差~比相機蓋還要細的粉卷, 皮厚餡少! 又是冷的!差~清酒蜆, 蜆只有數隻, 湯完全是清湯沒有酒味, 蜆好像發育不良!差~比我在超市買回來的多春魚還是細, 而且又是冷的!! 還有腥味!差~壽司的確大件,但由下單起計等了30分鐘才來, 而且件數不足, 紫菜軟掉, 又是放久的的
難得一年生日可以跟好朋友一家3口吃飯,
於是兩個星期前我就已經選好食飯的地點,
預早訂位, 以及要求店長替我準備蛋糕,
其實今天要來的店是有很多blogger介紹過的和味館,
我是去它位於中環擺花街的分店
店裡面很狹窄, 我訂位的時候已經說明有bb車,

坐好之後又說要安排我們去另外一個更窄的地方,
原因是因為有另外的客人不想坐那麼遠的地方,
所以想我們跟他們換位置!
可以用腦想一想嗎????

blogger都讚食物很好吃, 說真的, 我覺得一般,
不過以$148一個人可以任食, 其實在中環真的很難找耶
差~上菜時雞翼是冷的, 炸過的皮是軟的! 相信放了很久!
差~上菜時雞翼是冷的, 炸過的皮是軟的! 相信放了很久!
差~比相機蓋還要細的粉卷, 皮厚餡少! 又是冷的!
差~比相機蓋還要細的粉卷, 皮厚餡少! 又是冷的!
差~壽司的確大件,但由下單起計等了30分鐘才來, 而且件數不足, 紫菜軟掉, 又是放久的的結果!!
差~壽司很難食到難食的, 可是每一次都要三摧四請才上菜, 而且根本不是我點的件數!!

上菜慢, 熱的食物上枱時已經變冷了,
炸的食物已變軟身, 大部份都是小小的一碟,
下單10款食物, 只上4款, 其他的石沈大海,
需要我們不停補單以及三摧四請才把食物送上來!
粉卷比我的相機鏡頭蓋還要小!!! 帶子一粒切開4片薄得很!
枱面上全是空碟要叫了好幾次才有人把碟清走,
想喝杯茶也要叫人好幾次才有人來倒茶!
這家店的服務真的差到極!!!!!
服務員好像借了聾耳陳的耳仔, 叫好多聲都裝作聽不到,
看到我們揚手也別過面去, 不理我們!

最生氣的事情發生了
差~忘記準備我的生日蛋糕, 亂把西餅推起來就說是我的生日蛋糕! 真會羞辱人!
看到這是什麼嗎?? 當我要求店裡把我的蛋糕拿出來的時候,
他們居然說沒有!!!! 廚房漏單忘記準備我的蛋糕!!!
天呀, 這天中午你還敢打電話來確定我的訂位,
還確定會準備蛋糕的哦, 現在你居然說沒有??
這是我的生日耶, 沒有蛋糕你叫我吃什麼???
把這一個什麼爛西餅拿出來羞辱我哦???
把幾塊小蛋糕東拚西拚弄出來又醜又寒酸的蛋糕,
我看了真想哭耶!

可惡的店長為了補償他的過失, 給我們" 8折 " 優惠,
說真的, 我們又不是沒錢付, 根本不希罕他給的折扣,
我要的是生日蛋糕呀, 你可以給我嗎?
不可以給我, 那給我折扣有什麼用?
根本平息不到我的怒氣, 我發誓我永遠不會再去惠顧你們任何一定分店

大家要是去惠顧, 請三思
如果你不要求好的服務
不要求上菜的速度
不要求東西是熱還是冷
不要求服務員當你是透明
不要求生日蛋糕可能變成西餅
那就祝你們好運吧!!!!
2011-01-18
  • 完全無野值得推介
2011-01-25 12 浏览
Booked a table after 9: 30 , is a discount. a lot of choices , mainly order sushi. sushi is very small , the smallest sushi i ever hadorder a fish dish , is very tasty had tali style fried noodle, very dry , I like the drink there , peach / salty lemon soda well , I checked open rice before going. very disappointing.
Booked a table
after 9: 30 , is a discount.
a lot of choices ,

2011-01-24
$150 (宵夜)
  • fish
有個好朋友生日,五個人去搵食,朋友推薦中環擺花街嘅,最重要就係價錢相當吸引經濟又實惠,每位$138而且重要有八折,嘩!星期日喎!咁著數?不過第一時間就係要上開飯網,睇一睇任何其他人試過之後又乜感受啦!睇左其他人的食評之後,個心真係猶疑左一陣,因為有好多批評喎!而且朋友重講,未試過架,一齊去冒險試下咋!有時候去試下新地方都係個唔錯嘅經驗。放題,究竟係點樣一回事。]相信自己個囗,定係相信其他人寫嘅文字呢?我選擇前者!一進入第一個感覺地方相當唔錯喎!坐位夠闊落,環境都算舒適。最準時大多數都係我哋,趁其他人未到,食住等,順手影下相先。第一時間梗係要試下D魚生啦!相當唔錯喎!雖然擺放得比較隨意~完全無美感可咁款,但咁樣價錢有咁樣嘅水準!都算得上新鮮喎!閃光燈…閃…閃…閃之後,我又再叫多次魚生黎食,嘩!完全唔同哂喎!又相為証架!哈哈哈哈哈哈哈~讚!繼續向壽司進攻,赤貝唔係咁多放題嘅地方有得食架!佢竟然有喎!正!可惜馬刀貝缺貨!赤貝都好快缺貨!唉!負責的馮小姐相當有禮貌,及其他人的服務都相當不錯!合格!首先要講一下地點,如果不是門口有人派傳單,我諗我可能會比較困難搵到!蒜蓉牛柳粒、越式香茅雞翼、牛油
有個好朋友生日,五個人去搵食,朋友推薦中環擺花街嘅[和味屋],最重要就係價錢相當吸引經濟又實惠,每位$138而且重要有八折,嘩!星期日喎!咁著數?

而且朋友重講,未試過架,一齊去冒險試下咋!
有時候去試下新地方都係個唔錯嘅經驗。
[起碼你會知道用咁平嘅價錢食一餐放題,究竟係點樣一回事。]
相信自己個囗,定係相信其他人寫嘅文字呢?我選擇前者!

一進入[味屋]第一個感覺地方相當唔錯喎!坐位夠闊落,環境都算舒適。

最準時大多數都係我哋,趁其他人未到,食住等,順手影下相先。

第一時間梗係要試下D魚生啦!
相當唔錯喎!
雖然擺放得比較隨意~[即係求其放係隻碟到]完全無美感可咁款,但咁樣價錢有咁樣嘅水準!都算得上新鮮喎!

可惜馬刀貝缺貨!赤貝都好快缺貨!唉!

負責的馮小姐相當有禮貌,及其他人的服務都相當不錯!合格!

蒜蓉牛柳粒、越式香茅雞翼、牛油雞翼、越南蔗蝦都比較鹹有待改善!

其他我有食過嘅食物都相當唔錯!而且款式非常多,完全係值回票價,重要有賺~哈哈哈哈哈~讚!

甜品木糠布甸,芝士蛋糕,雀巢芝麻雪糕,芒果布甸,桂花糕都唔錯喎!

最後我哋叫左火鍋,清湯底,肥牛片,正真係可以媲美出去食D酒樓打邊爐嘅肥牛呀~讚!

新鮮!
鹽燒黑豚肉有水準!
第二次落單的魚生...果然係有心機擺設過架!有相為証hahaha
炸軟殼蟹手卷
燒豬頸肉
鹹魚炒芥蘭,有水準
冬陰功炒蜆
唔差喎
木糠布甸
2011-01-09
新鮮!
鹽燒黑豚肉有水準!
炸軟殼蟹手卷
燒豬頸肉
鹹魚炒芥蘭,有水準
冬陰功炒蜆
唔差喎
木糠布甸
2011-01-01 5 浏览
十二月九日 (星期四)不知不覺,已吃到一千九百餐正當煩惱吃甚麼來紀念,老公仔就提議了在中環新開業的和味館這裡前身是花滿樓,在香港其他地方也設有分店主打日式和東南亞菜老公仔之前和同事來,一試難忘今日特意前來,一嘗箇中滋味聽從老公仔的建議,點日式定食食日本,我的首選永遠是三文魚,毫不猶豫選了三文魚海膽飯定食而老公仔則選了期待已八的什錦魚生飯定食一如老公仔所說,這裡的份量十足魚生大塊之餘亦色澤分明,光看已知新鮮三文魚雖不是腩位,但仍鮮甜無比,海膽則相對地比下去,但仍富鮮甜味至於我同樣重視的日本飯亦做得很不錯飯粒晶瑩剔透,傳出陣陣飯香和入口略帶微甜至於老公仔的什錦魚生亦不得了計有三文魚,吞拿魚,鱆魟魚,油甘魚等等每樣都做到盡善盡美,新鮮,爽口,甘甜味道好,款式多之外份量亦相配合不是誇張,胃口少的人光是吃魚生也已夠飽我們都吃過半飽!我很喜歡的白飯也吃不完呢!很滿足的千九餐....同時又要為二千餐揾食店,大家有提議嗎?這裡晚市有做放題的,價錢按入座時間計想必亦很精彩,我們一定會來一試!寫食評時看到其放題做團購優惠,毫不考慮就訂了!
十二月九日 (星期四)

不知不覺,已吃到一千九百餐
正當煩惱吃甚麼來紀念,老公仔就提議了在中環新開業的和味館
這裡前身是花滿樓,在香港其他地方也設有分店
主打日式和東南亞菜
老公仔之前和同事來,一試難忘
今日特意前來,一嘗箇中滋味

聽從老公仔的建議,點日式定食
食日本,我的首選永遠是三文魚,毫不猶豫選了三文魚海膽飯定食
而老公仔則選了期待已八的什錦魚生飯定食
一如老公仔所說,這裡的份量十足
魚生大塊之餘亦色澤分明,光看已知新鮮
三文魚海膽飯定食

至於我同樣重視的日本飯亦做得很不錯
飯粒晶瑩剔透,傳出陣陣飯香和入口略帶微甜

至於老公仔的什錦魚生亦不得了
計有三文魚,吞拿魚,鱆魟魚,油甘魚等等
每樣都做到盡善盡美,新鮮,爽口,甘甜
什錦魚生飯定食

味道好,款式多之外份量亦相配合
不是誇張,胃口少的人光是吃魚生也已夠飽

我們都吃過半飽!
我很喜歡的白飯也吃不完呢!

這裡晚市有做放題的,價錢按入座時間計
想必亦很精彩,我們一定會來一試!
寫食評時看到其放題做團購優惠,毫不考慮就訂了!
2010-12-09
三文魚海膽飯定食
2010-12-20 21 浏览
1)經理級服務態度非常差,(無笑容), 員工就滿意2)放題變限量供應,叫5杯紅豆冰,(當時上午12:00)只來1杯,話售罄,叫芒果布甸,有個女待應話唔系,是芒果mousse,但因為我們見到d待應在cut的(2盆),最好笑就是她最後給我們3小塊,我們有12人的,又是限量供應。還有叫了10杯木康布甸,就同我們講,已售罄。 那天不是太多客,如果是旺時間,唔知他們點做生意。3)我真系未食過這樣日本放題。真系難得一見。
1)經理級服務態度非常差,(無笑容),
員工就滿意

3)我真系未食過這樣日本放題。真系難得一見。
2010-12-19
2010-12-20 1 浏览
星期日中午去,無乜人,得幾台人,一入去就有位.... 點知惡夢開始因同行有幾位老人家,想叫佢俾杯茶,但o的職員話要寫order紙 ,ok咁我就照做,等o左好耐,有兩、三樣食物o黎o左,先有杯茶.......order o左天婦羅,第一次食天婦羅係無跟汁,我以為佢漏o左,我就問個侍應,但佢居然話廚房未做好個汁.....食到一半想添茶,叫o左侍應幾次,佢先o黎添,咁就問佢可唔可以放一瓶茶係度,佢話唔 得,茶要寫order紙先有,我真係好唔明點解放題茶都要逐杯寫order紙order,好唔明同好多放題一樣,寫十樣,八樣都無0黎,炸蝦餅order十件到兩件,再入左幾次order紙都無再O黎過。軟殼蟹手卷直情無出現過。 到等o左約一個鐘,個傳菜見我四圍look,就問我係唔係好多o野未0黎,我話係,佢就叫我再入過d單..... 得幾台客都做成咁。 我係約十二點半就order甜品,但馬荳糕、mango布甸幾樣o野都無o黎, 我個位望到個雪櫃,其後我見到待應將馬荳糕、mango布甸放入雪櫃,咁我就再order,同樣無0黎,咁就叫個女侍應黎問問,佢居然劈大眼講大話,話果o的唔係mango布甸,係mang

我係約十二點半就order甜品,但馬荳糕、mango布甸幾樣o野都無o黎, 我個位望到個雪櫃,其後我見到待應將馬荳糕、mango布甸放入雪櫃,咁我就再order,同樣無0黎,咁就叫個女侍應黎問問,佢居然劈大眼講大話,話果o的唔係mango布甸,係mango 慕絲,咁我老婆火到0黎埋,之後個女侍應可能知理虧,就走o左去。其後有個男侍應就羅O左三件mango布甸到我台 。
原本諗住同屋企人當做冬,點知換來一肚氣

2010-12-19
我係典型中環人, 上個禮拜同同事lunch喺呢度慶祝生日, 已經覺得set lunch極讚, 好足料, 於是今晚又嚟呢度開餐食朋友嘅生日飯, 正啊呢度其實都係一個幾陰濕位, 又冇指示牌, 其實唔係中環人嘅話應該唔算易搵, 應該係見到翠華後繼續向上環方向行, 然後去到分叉路口轉左, 見到個大嘅8字側邊有條樓梯上, 果度就係喇, 通常會有個職員企喺度派緊和味館傳單嘅5個人, 食左勁多野, 幾個最愛嘅係炒通菜, 前後order左3碟(誇!) 其實食物水準好平均, 全部都冇欺場, 好味, 趁新開仲有好水準好拿拿去試, 通常HK啲餐廳有通病, 初頭口碑好, 食食下會女變差, 希望呢間會keep到啦~蒜片牛柳粒 --- 牛柳粒好好味, 有好似用過美極或家樂牌豉油去煮嘅味炒通菜 --- 讚讚讚炒芥蘭 -- 讚讚蝦餅=蔗蝦 -- 我地寫左嘅係蝦餅, 嚟嘅係蔗蝦, 炸得彈牙可口蒸粉皮 -- 好精緻, 面頭仲舖左片細札肉刺身 -- 叫左三文魚, 赤貝, 甜蝦, 北寄貝等等, 普遍質量都唔錯, 帶子麻麻火鍋 -- 要清湯底, 估佢唔到清湯唔係清水味, D湯真係有味個喎, 清清地味道都唔錯, 不過湯底已有基本

炒通菜 --- 讚讚讚
炒芥蘭 -- 讚讚
蒸粉皮 -- 好精緻, 面頭仲舖左片細札肉
火鍋 -- 要清湯底, 估佢唔到清湯唔係清水味, D湯真係有味個喎, 清清地味道都唔錯, 不過湯底已有基本配菜如娃娃菜, 蘿蔔, 粟米等, 所以落火鍋order記住唔係要呢幾樣住, 等佢嚟左睇定D先
雞翼 -- 全晚最麻麻係呢個, 味道唔係差, 但炸到皮好厚囉
沙律 -- 食左好幾款沙律, 都分唔清邊款打邊款, 每款味道都唔錯
飲品 -- 飲過咸檸七同荔枝蜜, 咸檸七好味D, 友人喉嚨不適, 佢嘅飲品紙又冇熱飲, 於是叫侍應比杯咸檸水嚟, 佢地都肯照做, 服務非常好
甜品 -- 極讚木糠布甸, 軟綿綿, 好似食緊綿花糖感覺, 好味過自己喺出面買, 桂花糕一般, 芒果布甸一般

仲食左好多其他野, 不能盡錄

到最後埋單, 原來5個人有額外95折, 我地食最貴時段係HKD 168/位(要加一), 然後再95折, 食得好開心的一餐!!
2010-11-23
  • 炒通菜
  • 木糖布甸
起初, 是因為他們派宣傳紙到我公司, 所以先知有呢個野係中環, 價錢唔貴, 非常抵食>>>>>我今晚決定食呢個前1個鐘打去, 一心只係想博一博看看有無位, 點知出奇地有, 我就約6:00前, 因為平D, 點知塞車, 我再打去改後半個鐘, 但會每人會貴多10元, 不過真無辦法 - 塞車....因為又唔熟路, 又想趕在6:30前到達, 唯有打電話去"知味館"到問, 他教了我, 我都以為好容易, 但我找了15分鐘都找不到, 只好又再打去問多次, 點知他都係講得好簡單, 我都係仍然找不到, 那時已經好忟, 好熱, 我仲要帶住D1個老人家, 2個小朋友, 1 個傷殘(只係扭傷而包紮左), &兩個完全無方向感的成人和青年, 整個責任就在我度, 我一定要找到呢間野出來, 突然見了某大廈看更在(其實在看更前, 我已問過兩個路人甲&乙都無人知), 我就衝去問他, 點知佢都唔知, 要問他門口擺檔亞姐, 亞姐, 好勁呀!!! 一講大廈名就知, 仲問我: 係咪要去知"和味館"??? 我當然興奮地話係呀>>>>>>&#

因為又唔熟路, 又想趕在6:30前到達, 唯有打電話去"知味館"到問, 他教了我, 我都以為好容易, 但我找了15分鐘都找不到, 只好又再打去問多次, 點知他都係講得好簡單, 我都係仍然找不到, 那時已經好忟, 好熱, 我仲要帶住D1個老人家, 2個小朋友, 1 個傷殘(只係扭傷而包紮左), &兩個完全無方向感的成人和青年, 整個責任就在我度, 我一定要找到呢間野出來, 突然見了某大廈看更在(其實在看更前, 我已問過兩個路人甲&乙都無人知), 我就衝去問他, 點知佢都唔知, 要問他門口擺檔亞姐, 亞姐, 好勁呀!!! 一講大廈名就知, 仲問我: 係咪要去知"和味館"??? 我當然興奮地話係呀>>>>>>>>>
終於到LA, 不過都仍然遲了, 唉!!!! 於是贍粗粗問門口姐姐可否給我們6:30 前價, 門口姐姐即話: 唔得到! 過左就係過左, 要計6:30後價, 那時覺得她答得我咁串, 我勁唔憤氣 不過無辦法, 我已到了....
門口姐姐應該知道我好唔憤氣, 於是她在我唔知情的情況下去爭取了俾回6:30前價俾我............ 她當然馬上潑熄了我的火LA......

完全真的沒有漏單

上菜快

食物新鮮, 味道好好味, 有應有的味道, 無太咸的東西, 品種真的有好多

服務亦個個有禮貌, 整體係非常之好
只是唯有在差不多兩小時前, 叫了飲品, 要催了3次先到, 整晚就只有這一次的問題.....真的值得推薦的放題.....
最唔滿意只是地方, 因為真的很難找.........
2010-11-13
  • 所有