2022-01-09 633 浏览
和平飯店半價的晚餐,點到覺得吸引。小籠包:點咗2客,共8件。外賣凍咗,當然無咁好味,但內裡肉汁還是香口。上海粗炒:我覺得比上次好味。依次無咁這鹹同油膩,而且肉條、配菜都好入味,但唔係鹹的。炒年糕:今次點左炒年糕。係我地新試。之前總覺得年糕是很煙韌,好難咬。不過要改觀,佢地個乃白汁入晒個年糕,清淡得來好好味。時蔬竹笙:我至愛。竹笙比上湯煨過,配合白菜,清清地不錯呀!和平炒飯、杭州炒飯:依兩個炒飯不差。不油膩,味道色澤都調得不錯。酸辣粉麵:中規中矩,都辣,但味道適中。高力豆沙:真係熱食先最好。最後唯有氣炸。
和平飯店半價的晚餐,點到覺得吸引。

時蔬竹笙:我至愛。竹笙比上湯煨過,配合白菜,清清地不錯呀!

酸辣粉麵:中規中矩,都辣,但味道適中。

高力豆沙:真係熱食先最好。最後唯有氣炸。
外卖自取
2021-12-18 917 浏览
一直以來,我都以為上海菜嘅味道係好standard,最多都係辣多辣少、鹹多鹹少咁,但今次經驗真係麻麻,仲要發生喺堂堂「和平飯店」。環境☑️☑️☑️☑️今次逐樣點評,環境其實唔錯,都坐得舒服嘅,真係有嗰句講嗰句。味道☑️☑️今次點好多餸,本身入場就想食酸菜魚、小籠包,其餘就試埋酸辣湯雲吞及津白肉絲湯年糕。首先不如好人啲,讚嘅野講先,小籠包好味的,只係包入面無乜湯,湯年糕個湯鹹香好味只係年糕有啲林。好,係時候__ ,酸菜魚條魚無魚味,肉質直情有啲假,唔好食!難以形容!個酸辣湯雲吞個湯底麻麻,唔辣唔酸,而且稀湯多過入面嘅配菜,加上雲吞皮厚唔林,味道就好似唔入味嘅菜色。以上兩道菜都極不推介。性價比☑️5個滿☑️我俾1個,好明顯啦。利申絕唔係打手,真金白銀幾百蚊食完嘅comment,嬲到啲文字都燒得著。

環境☑️☑️☑️☑️

津白肉絲湯年糕
龍井茶
  • 龍井
2021-11-02 1487 浏览
尋晚第一次去咗V walk 嗰間和平飯店食晚飯!6:00已經有好多人排隊準備入去食晚飯,心諗咁多人食應該都唔會差得去邊,我哋四個人去叫咗一個四人餐,望落去都好抵食,之後每一碟餸嚟到嘅時候,😰賣相極之差,脆豬手,一啲都唔脆,食落口仲好油膩嘅感覺!乾煎大腸,食咗一舊已經想反轉隻碟,又冇味又油,竹笙海皇羹,好似飲味精咁,最差最差就係黃金大蝦,個蝦頭直情臭腥味!蝦頭已經發黑,應該係雪藏之前隻蝦應該死咗好耐!從來未食過一間飯店可以咁難食!唔明白點解仲有咁多人排隊去食,Send出嚟嘅相每一碟係我未食之前影嘅,完全係求其出品🙈
2021-09-30 1265 浏览
第一次黎依間食,見平平地叫左4人套餐餚肉好食,食落唔覺肥膩有驚喜老干媽醬。。。。但入口果下我覺得似五香肉丁既辣醬熏魚。。。。4個人都覺得唔好食。。。啲魚干到似豆豉鯪魚加食甜齋既果隻汁糖醋魚 炸得好香脆,唔錯京蔥牛肉,京蔥係熟嘅加埋啲汁好夾,啲牛肉好冧,個個都話好食雲吞:全肉無蝦,好食,個湯都好重奶味,唔錯,係咸左少少醉雞,酒味好濃,啲雞肉入口都好滑,唔錯黃金蝦 炸到好脆又好香蛋黃味,唔錯腩片:好香孜然味,孜然原本就同肉好夾豆沙: 啲豆沙唔係平時食開既味道,夾雜左啲唔識形容嘅味,仲要有回酸既味,朋友話係叔左,之後同個經理講,講完個經理話換另一款豆沙餅比我地食。。。。豆沙餅。。。啲豆沙都係一樣味。。。只係陣怪味冇高力豆沙咁濃,但都係有回酸既味。。。個個都覺得唔係平時食到既豆沙味。。。🤔是日消費:依個價錢有咁多野食,都好抵
第一次黎依間食,見平平地叫左4人套餐

餚肉好食,食落唔覺肥膩
有驚喜

鎮江餚肉

老干媽醬。。。。但入口果下我覺得似五香肉丁既辣醬

糖醋魚 炸得好香脆,唔錯

京蔥牛肉,京蔥係熟嘅加埋啲汁好夾,啲牛肉好冧,個個都話好食

雲吞:全肉無蝦,好食,個湯都好重奶味,唔錯,係咸左少少

醉雞,酒味好濃,啲雞肉入口都好滑,
唔錯

黃金蝦 炸到好脆又好香蛋黃味,唔錯

腩片:好香孜然味,孜然原本就同肉好夾

個個都覺得唔係平時食到既豆沙味。。。🤔

是日消費:
依個價錢有咁多野食,都好抵

鎮江餚肉
Been here many times for dining in and take aways., but this is my last time of being here given the restaurant's nasty conduct of overcharging me "by accident", pretend that it didn't happen and responded with a horrible attitude再次來過多次,這次一個自稱為 副經理的人在外賣多刷了我錢,事情敗露以後,我問訊居然毫無歉意,然後更正以後就無道歉逃離門口。實在是噁心!
2021-08-26 1601 浏览
午市唔多人但好噪,我地兩人面對面差唔多要睇口形咁濟,我地叫左 set lunch,70幾蚊有一個餸包湯包茶包加一,價錢睇落ok但D餸唔熱,飯仲喺得嗰心暖暖地,叫左杯熱薏米水嚟到少少暖都無,所有嘢都好似整左好耐攤凍晒咁,我地食 12點都咁,晏D嚟食會點?! 我地唔會再試囉
2021-08-26 1203 浏览
叫左個自選拼盤(花雕醉雞 雞絲涼粉 四喜烤麩)蔥油拌麵 油燜小竹筍拼盤都幾好食 雞好新鮮 花雕雞酒味好濃郁 但係食完拌面再食返 就會覺得膩 不過四喜烤麩都係咁清爽 竹筍都好食 入味 脆口蔥油拌麵仲配左湯 不過就唔肯定個湯係就咁飲定係倒落麵度…因為湯真係好鹹 個味都好似出前一丁料包沖出黎咁 當係拌面suppose無湯的吧…?因為座位問題 係人地視線盲點 舉手好耐都無人見到我 另外價錢小貴 環境因為係酒樓形式 所以好吵

2021-08-25
  • 油燜小竹筍
2021-08-23 590 浏览
今天下午在v walk 食午餐,見到和平反店,從未試過,見甘多人,應該唔太差掛,兩人叫左兩份68元套反,酸辣湯完全唔得,又唔熱又唔好飲,宮保雞丁,嗰啲花生有啲"億", 嗰啲雞都唔知乜嘢雞肉嚟嘅,又硬又冇味,跟住退回改咗一個蔥爆牛肉,啲牛肉醃到都唔知係乜嘢肉,一生人食過最難食嘅牛肉。份量太少了,另外一個茄子雜菌,普通到我煮仲好食過佢,佢啲食物隨便街上邊搵個人煮都好食過佢;今時今日仲有咁差嘅食物質素,真係好難想像,一間咁出名嘅飯店會有啲咁嘅出品.
2021-07-07 2061 浏览
呢間和平飯店,位於南昌站Vwalk,絕對係經濟抵食之選首先叫左個自選拼盤小食,分別有雞絲粉皮、醉雞、鎮江餚肉味道唔錯,麻醬濃郁,醉雞散發陣陣酒香蘿蔔絲酥餅,非常鬆脆,咬一啖就發現一梳梳蘿蔔絲係晒入面,好豐富酸辣湯,份量都幾多好大碗,亦好足料,頭一兩啖會偏辣,但飲飲下個酸味都會滲出黎,平衡返個辣味,果然夠晒開胃小籠包皮薄多汁,夾起都冇穿,內裡溫度夠熱魚香茄子,好入味,每一塊茄子都好軟淋,唔會太鹹津白肉絲炒年糕,年糕煙韌,厚身,吸收晒醬汁,好味和平炒飯,炒得粒粒分明,好香口,控油都做得好好,唔會成碟飯都係油,食多幾碗都唔覺膩松子桂花魚,非常高質好大條!外層好脆,酸酸甜甜過癮,魚肉細滑炸饅頭&高力豆沙,外觀顏色炸得好靚,食左咁多豐富既菜式,加上兩道香甜既甜品,為今餐飯劃上完美既句號
呢間和平飯店,位於南昌站Vwalk,絕對係經濟抵食之選

首先叫左個自選拼盤小食,分別有雞絲粉皮、醉雞、鎮江餚肉
味道唔錯,麻醬濃郁,醉雞散發陣陣酒香

酸辣湯,份量都幾多

小籠包皮薄多汁,夾起都冇穿,內裡溫度夠熱

魚香茄子,好入味,每一塊茄子都好軟淋,唔會太鹹

津白肉絲炒年糕,年糕煙韌,厚身,吸收晒醬汁,好味

炸饅頭&高力豆沙,外觀顏色炸得好靚
2021-06-16
2021-06-29 1427 浏览
身為牛角集團金會員,和平飯店一直都係我喜愛之一,但最近一次去居然明顯退步,好失望🙍🏻‍♀️⭐️不等你小籠包 $42😋😋😋基本操作,湯汁多,皮算薄,個舊肉差d,醋唔夠香⭐️自選拼盤 (4款) $168- 口水川雞 😋😋😋- 花雕醉雞 😋😋😋😋- 葱麻油海蜇頭片伴青瓜 😋😋😋😋 - 黑醋涼拌木耳 😋😋 ⭐️松子桂花魚 $255😋😋😋好開胃,炸得好脆,放左一陣食都仲脆,但粉太厚⭐️花膠扒翡翠苗 $98😋花膠好硬,翡翠苗都好硬,硬到似鐵線咁⭐️砂鍋濃湯餛飩雞 $148😋😋😋湯底ok,雞都幾入味,餛飩無蝦而且餡入面有d碎骨🤦🏻‍♀️

⭐️不等你小籠包 $42
😋😋😋
基本操作,湯汁多,皮算薄,個舊肉差d,醋唔夠香

不等你小籠包

- 黑醋涼拌木耳 😋😋

自選拼盤

⭐️松子桂花魚 $255
😋😋😋
好開胃,炸得好脆,放左一陣食都仲脆,但粉太厚

松子桂花魚

⭐️花膠扒翡翠苗 $98
😋
花膠好硬,翡翠苗都好硬,硬到似鐵線咁

花膠扒翡翠苗

⭐️砂鍋濃湯餛飩雞 $148
😋😋😋
湯底ok,雞都幾入味,餛飩無蝦而且餡入面有d碎骨🤦🏻‍♀️
2021-06-26
庆祝纪念
生日
2021-06-13 1424 浏览
又係呢間和平飯店啦佢已經變咗小編同屋企人嘅飯堂🤣今次叫啲同上次吾同既!今次最估佢吾到又好食既係#上海粗炒,佢既賣相麻麻,但又出奇地好食喎😯好似烏冬咁🤣🤣雖然食到底會有啲咸,份量一樣都係有啲小,每人食幾條都冇曬-#和平炒飯 #川式回鍋肉 #清炒萵筍絲 亦都係佢哋嘅招牌,雖然係好食既,但係又講唔出佢嘅特別之處,都不坊try try既-#砂鍋龍湯雲吞雞 係啊~又係佢啦,真係好愛佢,係我唯一鍾意既湯,但系吾知係咪因為新屎忽,第一次飲永遠係最正,今次就已經冇咁濃
2021-05-30
2021-06-07 1064 浏览
Enticing Shanghai cuisine - with a modern twist! 🥢This famed spot is well-loved by all ages for its spacious, chic environment and authentic cuisine - simply had to try it out‼️〘 Cold Noodles and Shredded Chicken with Sesame Sauce 雞絲粉皮 〙A grandmother’s favourite - and one of mine, this sapid appetiser makes quite an opening ✨〘 Xiao Long Bao 不等你小籠包〙True to its name, the soup dumpling was indeed infused fully with luscious sauce💯 Skin was on the thicker side, giving it a lovely texture.〘 Red Bean P

〘 Xiao Long Bao 不等你小籠包〙

〘 Red Bean Paste Pancakes 豆沙鍋餅 〙
With a hot and crispy outer shell, this would have been a personal favourite if red bean flavours were slightly more intense.

Asides from the classic must-trys, the〘 Pan fried Pork Bun 豬肉生煎包 〙,〘 Sliced Pork Belly with Garlic Sauce 蒜泥白切肉拌青瓜 〙,〘 Chilled Eggplant 涼拌茄子 〙concertedly assembled this into a delightful meal as well🤤
2021-05-24 1222 浏览
吃了7百元 兩大兩小 回家還要煮公仔麵代餐 東坡肉只有肥豬毛還未清除乾淨 上海粗炒只有油但沒有味道 小籠包非常失色 食物上枱已經不太熱了服務員態度也10分差劣 總言之請都唔會再食第二次
2021-05-19 1887 浏览
母親大人最鍾意食中菜,今次就去左試和平飯店,當日食飯每個地方都好多人嫁啦🤦‍♀️,但係完全冇後悔揀左呢個地方,平時吾太喜歡中菜既小編,1次已經愛上左, 母親節set仲要只係$758,抵到爛啊😆!-#砂鍋濃湯餛飩雞首先砂鍋濃湯餛飩雞係小編既第一位, 唔鍾意飲湯嘅我成盤畀我飲曬🤣佢嘅湯甜甜地唔會重味精😋,令人想一飲再飲😍餛飩都好~大粒-#花雕醉雞酗酒既我梗係會揀花雕醉雞, 酒味唔會太濃,不特止仲要每塊雞都滲透花雕酒味,又係成盤食曬🤣,份量都幾多㗎唔好睇佢細細份-#黃金大蝦佢哋嘅蝦殼食埋都仲得!簡直係懶人必食, 而且醬汁好濃郁,係濃味愛好者必點,而且肉質都幾彈牙😆-#雞絲粉皮係其中一樣嘅皇牌🏆都係一樣撈麻醬啦,但係開胃嘅嘢食永遠都唔會嫌多嘅-#蔥麻油海蜇拌青瓜海蜇嘅份量有啲少如果可以多啲就好喇👍-#楊梅骨都係好多人嘅喜愛,味道酸Mei mei, 而且佔大部分都係肉嚟㗎!😆-#小籠包亦都係佢哋餐廳嘅皇牌同好多人鍾意, 但係個人認為比較普通,裏面嘅湯都比較少-#糖醋魚塊係幾吾錯既,但係醬汁有啲偏甜-#賽螃蟹用蛋白炒成嘅賽螃蟹,呢味餸都幾特別,主要係以雞蛋為主料,蛋清雪白似蟹肉,但係味道偏淡
#砂鍋濃湯餛飩雞
海蜇嘅份量有啲少如果可以多啲就好喇👍
#楊梅骨
#小籠包
#糖醋魚塊
係幾吾錯既,但係醬汁有啲偏甜
#賽螃蟹
花雕醉雞
黃金大蝦
砂鍋濃湯餛飩雞
2021-05-17 845 浏览
今天晚上我們去了南昌站上蓋吃了一頓飯,餐廳寬敞明亮。我地叫左:-東坡肉-雲吞雞湯-脆皮膳-小籠湯包-牛肉煎餅-脆炸大魚一行三人食得開心,坐得舒服,水滾茶靚,價錢實惠,沒有任何挑剔。
-東坡肉
-雲吞雞湯