服務態度非常非常非常差,還要服務員態度囂張,同服務員理解反被串,最後改去商場內另一餐廳,感覺係完全一樣,態度友善多多,食物質素就不清楚,因為同服務員嘈完馬上離開,未有試過食品質素,但餐廳內就只有三兩個客人, 我估計食品好味極有限!
2018-08-17 203 浏览
杯凍檸茶可以來三杯都冇檸檬🍋份量少 又貴 伙計算禮貌還好叉燒煎蛋飯隻蛋好生 如果唔食得生的人就唔好叫😂椒鹽豬扒都係量少 味道可以 一般般 貴啊但附近由冇咩茶記 可能我唔熟
杯凍檸茶可以來三杯都冇檸檬🍋
份量少 又貴
伙計算禮貌還好
叉燒煎蛋飯隻蛋好生 如果唔食得生的人就唔好叫😂
椒鹽豬扒都係量少 味道可以 一般般 貴啊
但附近由冇咩茶記 可能我唔熟
2018-08-14 207 浏览
一班同事眾志成城,忽然興起話要來吃雙髀飯。久仰這裡的燒味飯已久,今天有辛和同事們柴嘩嘩一起來吃,份外高興。我們分別點了雙髀飯,單髀併义燒飯、四寳飯。雙髀可選鴨髀丶油鷄髀或白切鷄髀我選了鴨和油鷄。我的雙髀一上桌其他人已流露羨慕的眼光,皮色潤澤,肉質飽滿,略帶一點皮脂,加上飯粒分明,配上薑蓉和酸梅醬,令人胃口大開,最後我把整碟飯扒光,大滿足。同事的四寶飯也很吸引,而且是午餐,四十幾元巳包湯和飲品,我看他們也都吃得很滋味,都全扒光。六碟放在一起來張大合照,好似過節一樣。這頓午餐大家都吃得很開心,有時開心就係一班人一起吃一頓簡單的燒味飯

四寶飯
一枱燒味飯
2018-08-14
四寶飯
一枱燒味飯
  • 四寳飯
2018-08-02 174 浏览
和平餐室,令我第一反應。想到了發哥舊片(和平店)店旁一角玻璃窗內燒味師傅手起刀落是不是也是江湖之味😁!好,食過多次,今次就寫午餐先。嗌咗份四寶飯餐{據說四寶飯初頭係為工人,體力工作者整嘅。除咗多飯有肉配上鹹蛋,為因大量流汗,補充能量和鹽分!}先講燒腩肉,外皮被燒的酥脆而未燒燶,內層的肉又熟透,師傅對火把握相當恰當 豉油雞肉很嫩,紅腸腸衣咬落緊實有陣淡淡的熏香。令我不滿意的就是這個鹹蛋蛋,基本无油。本人鐘情的鹹蛋是那種被醃製到透心,蛋黃流出透明黃油。平時老火湯都唔錯,今日運氣欠佳,未派到好料,幾乎是湯😂!廣東人人識煲湯 但今日這豬骨雞腳湯,似乎差小小味道淡咗D。總之,呢間係我成日黎打躉嘅食肆之一。多數食物都好食
和平餐室,令我第一反應。想到了發哥舊片(和平
2018-04-10 724 浏览
這個屋邨的茶餐廳不多,看到這間兩舖相連,裝潢也不錯,就試一試。這裡的人手算非常充足,而且遇到的都很有禮貌,會看著你說句歡迎或早晨,平常在茶餐廳很少遇到!↑我點的是大啡菇Jumbo set套餐,肉食選了燒雞扒(好像還有魚柳和豬扒),雞蛋當然是炒蛋喇,麵包也有多士、奶油脆豬和另一款麵包選擇,最後我要的是多士。雞扒味道okay,只是和大啡菇放在一起,菇上的照燒醬汁都沾到雞扒上,兩者的調味變得一樣了,還差點「玷污」了我的多士。🙈多士算烘得鬆脆,牛油也算塗得充足和平均。不知道為什麼炒蛋會圓圓的一股放在多士上,還好全熟之餘不會太老,最後吃著吃著就變了炒蛋多士。整體來說味道和服務也不錯,只是無意間看到餐廳之前的餐牌,相似的套餐在上年年尾只是$38(能吃到一模一樣的東西),但我吃的時候已經快$50,不足半年加價了$10,貴了很多呢⋯⋯

2018-04-08 404 浏览
剛到和輋商場與平常不一樣街市同Aeon超市全部無哂~超級冷清😑,上到商場見到和平餐室懷舊裝修吸引左我入去試吓~看似一般的茶餐廳侍應服務態度和藹😊食品出餐速度快,試左邪惡和平西多士有我最愛的古古力味雪糕🍦大滿足~
2018-04-08
等候时间
5 分钟 (堂食)
2018-04-01 331 浏览
👧🏻早幾天去沙田探望朋友,順道在附近食點東西.叉燒油雞米 附薑蓉($46)叉燒有點兒韌,油雞脂肪分佈平均,薑蓉更是錦上添花,反倒是米粉滑滑的,挺有驚喜。照片看上去也挺吸引噢!
👧🏻早幾天去沙田探望朋友,順道在附近食點東西
叉燒油雞米 附薑蓉($46)
照片看上去也挺吸引噢!
2018-02-23 541 浏览
這間餐室開咗好耐,但都未試過,今晚終於有時間試吓喇,之前都見到佢哋啲嘢食都幾吸引的,入到去睇餐牌樣樣嘢都好想試,尢其是佢哋啲燒臘嘢,但今晚俾個辣雞吸引住,另外叫咗個茶餐,入面係叉燒意粉,咁就可以試到佢哋啲燒臘。個口水雞有脾位,而且好好肉而且夠大盤,而個辣醬整得都幾好,花生亦好脆口,跟埋碗湯。$69蚊雖然貴但份量足。而個茶餐亦都好食,而且叉燒都好食,味道質地都屬中上上級別。所以下次會再嚟食佢哋嘅燒味。
口水雞
2018-02-21
口水雞
我地兩個人8點鐘入座,侍應安排ge座位極度"闊落",係要求之下先不情願地幫我地換位,話"呢個時段係咁迫架啦,將就下啦”,之後坐左15分鐘都無人黎執臺,叫到佢黎執凈係執咗上手兩杯嘢飲,無抹過臺,真係只係叫果樣凈做果樣,真係“好守規矩啊!” 之後叫餸時, 想叫木桶菜膽雞, 好啦~過咗五分鐘之後以為un um 腳終於有得食,點知佢行過黎話“無菜膽雞喎~乜雞都無晒喎” 之後諗完想轉牛仔柳,點知又話無“雞同牛都無喎~” 咁我地心諗,你8點幾點解乜咁快乜都無,咁不如關門啦! 佢就建議我地不如食薑蔥燘魚腩煲,咁我地果下已經心灰意冷,心諗你既然講得,應該穩陣啦掛… 咁我地就話好啦,就叫呢個啦。但女朋友話3-5分鐘之前聽到隔離位話無魚腩喎,神奇地點解我地仲可以叫呢?? 又過咗2分鐘,佢過黎話“唉…不如轉菜膽油雞呢,因為魚腩買晒啦!”我地兩個頓時…… 🤔😶🤐😮😯😑😐“又邊度整隻雞黎啊!!! 又話無晒雞,成件事好離奇

“又邊度整隻雞黎啊!!! 又話無晒雞,成件事好離奇
2018-02-04
用餐时段
2018-01-17 296 浏览
今日同朋友仔食tea, 突然間好想食西多士,就搵左哩間餐廳唔好睇個西多士平平無奇,其實係外脆內軟,入面滿滿花生醬,係有花生粒佢花生醬,食落有口感朋友仔叫左個迷你星洲炒米,睇size其實唔迷你,但係迷你價錢,所以都好抵食,味道唔錯,d粉唔會太乾,料夠足👍🏻
今日同朋友仔食tea, 突然間好想食西多士,就搵左哩間餐廳

2018-01-07 280 浏览
雖然系平民餐廳,但應有基本的服務態度也沒有!食物質素一般,但服務員的質素好都會考慮再度光顧!可惜不適用於此店身上!追單時態度好好咁問落左單咁耐未有,點知一句「要黎就會黎嫁啦」,何謂服務飲食業!另外,向該店經理投訴,該店經理態度得過且過,雖說會開會解決問題,但未見有解決問題之誠意,可能是飲食業難以請人的因素之一!希望該店的老闆能看到此文章,得以解決問題,雖說飲食也算是厭惡性行業,但連最基本的服務都未能達到請問何以營運一間食店!?
雖然系平民餐廳,但應有基本的服務態度也沒有!

2017-12-10 341 浏览
星期六,買了一個常餐外賣,十分鐘後返利見到未有,再過五分鐘,仍然未有,問收銀員有未?收銀員答 : 冇wo ! 賣曬咪冇law ! 你咪轉其他野law !揾唔到你,甘都冇辦法㗎! (我有在門外等候最後五分鐘,亦冇職員打算上前通知我)未幾,收銀員將錢掉喺枱面並說: 退返錢俾你牙!以上係一個憤怒及不愉快經歷首先,未能供應,應該通知收銀員及客人二,冇打算解決並將問題推卸給客人三,完全冇歉意再好的食物都冇用,客人已經俾咁差的服務態度趕走
收銀員有未?
揾唔到你,甘都冇辦法㗎!
(我有在門外等候最後五分鐘,亦冇職員打算上前通知我)
未幾,收銀員將錢掉喺枱面並說: 退返錢俾你牙!

以上係一個憤怒及不愉快經歷
首先,未能供應,應該通知收銀員及客人
二,冇打算解決並將問題推卸給客人
三,完全冇歉意

再好的食物都冇用,客人已經俾咁差的服務態度趕走
外卖自取
2017-10-22 502 浏览
星期六到禾輋商場購物逛逛,順便到和平餐室吃埋午餐,我們選擇頭抽炒牛河,芝士雞扒焗公仔麵和奶茶餐飲。頭抽炒牛河先上枱,我們一齊分享,味道尚可。可能星期六假期關係,餐枱被安排得緊密,通道峽窄,當女待應送上芝士雞扒焗公仔麵,手部撞到椅背整個像鐵板式的淺窩,幸好只是跌在我與隔籬的食客之間的通道峽窄上,女待應一聲也不响收拾,我們只好邊吃邊再等.....第二客芝士雞扒焗公仔麵端來,當我用刀叉切開較厚的雞扒,發覺中心較厚位置未熟,透呈現較深的粉紅色澤,我通知女待應查看,女待應同樣一聲也不响收起離開,我相估計她是取回到廚房,又再重新焗過一份給我們,一分鐘的時間的考慮,我告訴男待應我們不想再吃,請他結帳,他替我減去這份餐費,我們便離開餐廳。
頭抽炒牛河先上枱,我們一齊分享,味道尚可。
頭抽炒牛河

芝士雞扒焗公仔麵
2017-10-21
頭抽炒牛河
2017-09-25 519 浏览
今早路過禾輋商場,正想找個地方吃個早餐,剛好路過和平餐室,被門口熱情的服務人員引領了我入座,平日早上十時入座的顧客不算多。餐室內部裝修帶點復古風,坐位不算太迫,平日早上時間入座感覺很舒爽。看了看餐牌,很久沒吃過沙嗲牛肉公仔麵了,所以叫了個早餐B。早餐上桌的畫面,想不到$30的早餐用料很足,感覺不錯哦。蛋炒得十分嫩滑,值得推薦。餐包有點失望,只是室溫的餐包,如果微暖的就更正了,下次有機會應會加錢轉多士或牛油餐包吧。沙嗲牛肉公仔麵牛肉很豐富,牛肉還留有一點咬感,有懷舊的味道。奶味較濃的奶茶,茶香還是有的,算是不錯。

看了看餐牌,很久沒吃過沙嗲牛肉公仔麵了,所以叫了個早餐B。
早餐B

早餐上桌的畫面,想不到$30的早餐用料很足,感覺不錯哦。
火腿炒滑蛋加衛星餐包

蛋炒得十分嫩滑,值得推薦。
沙嗲牛肉麵

奶味較濃的奶茶,茶香還是有的,算是不錯。
2017-09-25
$30 (早餐)
早餐B
火腿炒滑蛋加衛星餐包
沙嗲牛肉麵
2017-09-13 429 浏览
話說上個星期放假去左禾輋探朋友 朋友有d攰唔想岀太遠食dinner 於是就落左樓下睇下商場有咩食 原本佢諗住帶我去大排擋食野 但天氣實在太熱 我地放棄左去左一個港式餐廳食算***見到餐廳有焗飯 諗都冇諗我就叫左個鮮茄焗豬扒菠蘿飯 岀乎意料之外好好食 豬扒有肉唔會韌 菠蘿好甜 撈埋茄汁一齊食 一個字正 之後我個朋友想食燒味 所以叫左個油雞配叉燒 係由一個木埇上菜幾得意 相比起海港黎講唔會話差好多 最愛撈汁送飯 好有細個我地一齊食飯嘅感覺
***