2009-08-08 26 浏览
今日俾老豆叫左出去食晚飯, 佢提議黎呢度食, 我同哥哥原本對呢間野麻麻地, 因之前黎食過(講緊前身係姑媽茶餐廳時), 不過見佢老人家咁興致勃勃要介紹"好野"俾我地, 就順佢意去食啦...去到未到7:00pm, 仲有位, 不過都幾full吓, 多卡位幾舒服, 又有電視睇, 我地三人叫左三款小菜:1) 椒絲腐乳唐生菜 2) 枝竹牛腩煲3) 燒味雙拼例牌(叉燒+油雞)另+$8配白飯及例湯/飲品菜同腐乳係一齊炒, 唔係就咁淋汁上面, 炒得岩岩好, 菜好爽, 個汁又唔會一pat pat,好食牛腩煲好濃味, 有冬瓜枝竹同牛腩, 牛腩炆得夠焾, 又四正, 唔會有太多不必要既肥膏同筋位, 只係略為咸左dd, 黎lunch會試吓叫佢個咖哩牛腩, 老豆推介燒味份量夠4-6人食, d叉燒好好食, 中間有d似食緊豬頸肉, 邊邊有少少肥, 食落甘香唔膩, 油雞唔係我"飛彿'不過唔錯幾滑, 我中意食切雞多d, 佢地個招牌"咪走雞"我未試過, 有機會都會試吓, 整體好過附近"太興", 又貴又"蚊"型size, 對比呢度好味好多, 見隔離枱個腩肉好靚仔咁, 下次會叫叉燒+腩肉例湯:

1) 椒絲腐乳唐生菜
2) 枝竹牛腩煲
3) 燒味雙拼例牌(叉燒+油雞)
另+$8配白飯及例湯/飲品

例湯: 節瓜紅蘿蔔煲唐排, 幾好飲, 不過味精一定走唔甩, 有口乾現象

總括黎講食物水準幾好, 侍應有禮貌, 又唔趕客, 估唔到"姑媽"走左會帶來左d新氣象, 我會黎多d

• 燒味
2009-07-22 30 浏览
原本訂了海港,但由於成日食好悶,所以最後決定近近地黎呢到食就算喇!一行12人,坐在店裡最後的枱,因為呢度只得一張大枱。一坐下,就即刻睇menu叫野食。我最忠於呢度嘅河粉,於是同表妹share一個蕃茄湯底魚蛋墨丸河 + cold 檸賓。另外亦叫了好多餸,加$8可以有飯同湯。先講我地個河粉先!份量好多,兩個人share 食,每人都有2碗。除了魚蛋,仲有魚片。兩者都爽口鮮味,無碎骨。河粉依舊有韌度,不會一夾即碎,不會太削太淋。湯底味道濃,稍嫌咸咗少少。不過有好多蕃茄粒同蛋花,正!莧菜浸豬潤:莧菜好嫩,已浸淋。豬潤切成幼條,好爽口,應該係黃沙潤。還加了杞子。個湯清清地,都幾好飲。苦瓜肉碎菜甫炒蛋:呢個送飯一流。肉碎同菜甫分佈均勻。菜甫爽口不會太咸。苦瓜不算太苦,配炒蛋好好味。豉汁炒涼瓜:之前都食過,水準依然。涼瓜好甘好苦,好正!叉燒:今次嘅叉燒比上次好食多了!有肥有瘦,梅頭叉燒,較淋身。個醬汁亦唔會偏甜。海斑兩食:$138 有兩食,都幾抵呀!西蘭花炒球:西蘭花炒完仍翠綠,很有咬口!班球唔錯,好有肉,無骨,不過火候可再掌握好d,有少少炒過火。蒸班腩:我無食,不過見到好多魚雲炸豆腐:我食咗一粒之後
一行12人,坐在店裡最後的枱,因為呢度只得一張大枱。
一坐下,就即刻睇menu叫野食。
另外亦叫了好多餸,加$8可以有飯同湯。

先講我地個河粉先!
份量好多,兩個人share 食,每人都有2碗。
除了魚蛋,仲有魚片。
兩者都爽口鮮味,無碎骨。

河粉依舊有韌度,不會一夾即碎,不會太削太淋。
湯底味道濃,稍嫌咸咗少少。
不過有好多蕃茄粒同蛋花,正!

莧菜浸豬潤:

莧菜好嫩,已浸淋。
豬潤切成幼條,好爽口,應該係黃沙潤。
還加了杞子。個湯清清地,都幾好飲。

苦瓜肉碎菜甫炒蛋:

呢個送飯一流。肉碎同菜甫分佈均勻。
菜甫爽口不會太咸。
苦瓜不算太苦,配炒蛋好好味。

豉汁炒涼瓜:

之前都食過,水準依然。
涼瓜好甘好苦,好正!

叉燒:

今次嘅叉燒比上次好食多了!
有肥有瘦,梅頭叉燒,較淋身。
個醬汁亦唔會偏甜。

海斑兩食:

$138 有兩食,都幾抵呀!
西蘭花炒球:西蘭花炒完仍翠綠,很有咬口!
蒸班腩:我無食,不過見到好多魚雲

炸豆腐:
我食咗一粒之後,碟野一瞬間就唔見咗喇。
炸得脆口,內裡的豆腐很燙口很滑。

炸九肚魚:我無食,但家人說無海港整得咁香咁脆口

唔去海港,咪走雞都係一個好選撰。
小菜款式多,價錢經濟實惠。
叉燒
海斑兩食
莧菜浸豬潤
豉汁炒涼瓜 + 苦瓜肉碎菜甫炒蛋
炸豆腐 + 炸九肚魚
  • 莧菜浸豬潤,苦瓜肉碎菜甫炒蛋
  • 豉汁炒涼瓜
  • 炒班球
2009-06-28 25 浏览
又係星期六,入大埔探婆婆。今次終於有新意,唔再去海港飲茶,而係去咪走雞食lunch。雖然只係茶記,但食物款式眾多。有碟頭飯、燒臘、米線、即炒粉面飯。我要了一個茄蕃湯底魚蛋、片頭河粉 + $2 凍檸檳。而阿媽阿姨們就叫餸食飯。叫了豉椒炒涼瓜、叉燒拼油雞、咕嚕肉同上湯莧菜。先講我碗河粉。份量奇多,我呢個大食人食到最後已經飽到上心口。紅紅的蕃茄湯底,味道很天然,是很天然的酸味,無味精。有一粒一粒的蕃茄,還加咗蛋花,口感好多了!魚蛋、魚片同片頭各兩粒。魚蛋真係招牌,爽口無骨有鮮味。片頭都ok,彈牙,不過質地較魚蛋實。河粉要讚讚讚,條條分明,好爽口,有韌度,不會淋淋削削。但辣椒油唔係太掂,唔辣又唔香。豉椒炒涼瓜份量細,不過有鑊氣,炒得好入味。涼瓜當做,夠甘夠苦,正。咕嚕肉都ok,唔會太肥。不過豬肉有少少豬羶味。叉燒油雞不過不失,無咩特別。莧菜淋淋地,都ok。
又係星期六,入大埔探婆婆。
今次終於有新意,唔再去海港飲茶,而係去咪走雞食lunch。
雖然只係茶記,但食物款式眾多。
有碟頭飯、燒臘、米線、即炒粉面飯。
我要了一個茄蕃湯底魚蛋、片頭河粉 + $2 凍檸檳。
而阿媽阿姨們就叫餸食飯。
叫了豉椒炒涼瓜、叉燒拼油雞、咕嚕肉同上湯莧菜。

先講我碗河粉。
份量奇多,我呢個大食人食到最後已經飽到上心口。
紅紅的蕃茄湯底,味道很天然,是很天然的酸味,無味精。
有一粒一粒的蕃茄,還加咗蛋花,口感好多了!

魚蛋、魚片同片頭各兩粒。
魚蛋真係招牌,爽口無骨有鮮味。

片頭都ok,彈牙,不過質地較魚蛋實。
河粉要讚讚讚
,條條分明,好爽口,有韌度,不會淋淋削削。
但辣椒油唔係太掂,唔辣又唔香。

豉椒炒涼瓜

份量細,不過有鑊氣,炒得好入味。
涼瓜當做,夠甘夠苦,正。

咕嚕肉都ok,唔會太肥。
不過豬肉有少少豬羶味。

叉燒油雞不過不失,無咩特別。
莧菜淋淋地,都ok。
  • 蕃茄湯底、河粉、豉椒炒涼瓜
估不到事隔 3 日,我又再訪咪走雞。今次是跟妹妹、爸爸和媽媽 4 人同用午膳。是次真的叫了咪走雞飯、有星洲炒米、咸魚雞粒炒飯和翻兜的豬扒酸辣米線。所謂的咪走雞,只是淋了一個熱茨汁的鹹雞,而且真的幾鹹,雞味欠奉;星洲炒米份量十足,亦頗香辣,但鑊氣唔多夠;咸魚雞粒炒飯味精下得重手咗,飯粒亦不太分明,黏埋一舊舊,更沒甚鹹魚香;豬扒酸辣米線的豬扒依然好大塊,雪藏貨色,味道普通,不過今次啲肉碎、韮菜和芽菜等配料就比例恰當。
2008-11-28 42 浏览
上星期四休息日,一覺醒來已是中午時份,因為實在太累,上班與不用上班的日子都幾乎是睡眠不足的狀態。起床後,媽說不如出去食午飯,順道到超市,我沒有異議。沿路行至大埔中心,打算去京都飲茶的,不過看到這間易手了數次的食店再度轉畫,午飯餐又好像挺吸引,便與媽試一試。這店的午市選擇不多,價錢偏高,反而下午茶更吸引抵吃。見尚有 10 多分鐘便到下午茶,與媽還是邊談邊等。下午茶時間到,與媽分別點了豬扒雲南酸辣米線和雲吞魚蛋雲南酸辣拉麵。拉麵原來是類似在吉之島買的日式拉麵,麵條過腍沒口感,配酸辣湯勁奇怪,雲吞和魚蛋各兩細粒,雲吞皮雖夠薄夠滑,但餡得少少,魚蛋是沒有炸的一款,唔夠彈牙;而豬扒米線不錯,豬扒大大塊,腌都頗入味。但不知為何兩碗同是酸辣湯底的粉麵,一碗有齊韮菜、肉碎、芽菜和酸菜;另一碗就只得芽菜和酸菜