雖然呢間日式洋食屋主打係蟹肉蟹膏意粉不過我10次去9次都係食卡邦尼佢唔係正宗傳統意式淨係落蛋汁個款 🍳反而係好日式 有忌廉有好多洋蔥蒜同黑胡椒個隻 食落就係有種好家常既感覺但自己又總係煮唔到相似既味道🤔-小店所有意粉都係手工意粉雖然麵條唔係al dente既煙靭口感偏硬但掛汁 我幾鍾意❣️-每個餐都會跟沙律 餐湯 同飲品 性價比好高 另外推介手工漢堡扒 牛肉味超濃每次都煎得好香好juicy 💦 希望香港人多啲支持有心做既小店啦🫶🏻-未食就記得影 // #相機有得食先⚡️
雖然呢間日式洋食屋主打係蟹肉蟹膏意粉
未食就記得影 // #相機有得食先⚡️
【🍴日式蛋汁卡邦尼意粉✨】
【🍴日式蛋汁卡邦尼意粉✨】
2024-07-21 309 浏览
主打手工意粉漢堡包,包沙律餐湯餐飲。仲有温馨提示快啲食意粉索汁❤️❤️餐廳內充滿日本風情海報同埋音樂,店員企喺外面不斷宣傳,用最原始嘅方式,就係講,睇見都辛苦😢😢店員仲會詳細介紹各樣美食推介,是日餐湯。幫我攞咗個籃擺袋。可以用百達通比錢。今次大約6點3入內,諗到員工先前咁有誠意落力介紹餐廳食物,但入到去都只係得自己一個坐喺角落頭,我即時就諗:「點解一間餐廳嘅員工一路企喺門口一路同行經嘅人宣傳,講到口乾都冇一個途人入嚟試吓,心入面覺得如果因為咁樣間餐廳執笠會好可惜!」之後,店員就介紹咗餐牌上面嘅食物,講吓會用咩汁烹煮,又講吓會有咩款式例如:意粉同漢堡包,另外店員仲介紹咗牆上面有圖畫顯示嘅小食,但係我宛拒咗。最後,我點咗一份D餐,北海道蟹肉特濃蟹膏意粉,連埋是日蘑菇湯,似係黑醋汁嘅沙律,同埋一杯手工冷泡培茶。沙律嘅味道偏酸,幾開胃,果時我喺炎熱嘅室外行到冇乜胃口,但係去到晚飯時間,決定要嚟試一吓我當日想食嘅意粉。食完沙律後,我感覺自己有番啲胃口,蘑菇湯嘅味道偏淡,亦唔會聞到香濃嘅味,幾清新。意粉上面鋪咗一堆蟹肉,食落係濃濃嘅忌廉味,令人上癮,食完一啖再一啖。最後,培茶嘅作用恰到好處,為我豐盛嘅

沙律嘅味道偏酸,幾開胃,果時我喺炎熱嘅室外行到冇乜胃口,但係去到晚飯時間,決定要嚟試一吓我當日想食嘅意粉。食完沙律後,我感覺自己有番啲胃口,蘑菇湯嘅味道偏淡,亦唔會聞到香濃嘅味,幾清新。意粉上面鋪咗一堆蟹肉,食落係濃濃嘅忌廉味,令人上癮,食完一啖再一啖。最後,培茶嘅作用恰到好處,為我豐盛嘅一餐畫下圓滿句號。
2024-07-21
  • 北海道蟹肉特濃蟹膏意粉
近排天氣咁熱,小編會去游下夜水消暑。今日游完就喺附近見到一間主打手工意粉嘅日式西餐廳。入面唔算好大,小店格局,裝修幾有特色,貼咗唔少日本舊動畫/電影廣告,令整體有種昭和/懷舊嘅vibe。入到去,店員好熱情同我哋介紹菜式,揀咗下面呢兩款:➡️ 前菜:細沙律、蘑菇湯意粉都包咗前菜,沙律係油醋汁生菜、粟米,味道正常,不過可以晾乾啲水先,太多水會溝淡咗個味。蘑菇湯好真材實料,飲到粒粒蘑菇。菇味都突出,但佢本身調味偏淡,會飲到少少蘑菇嘅青味。➡️ 北海道蟹肉特濃蟹膏意粉 $108店家推薦係招牌意粉,所以必試。一嚟到聞就到意粉充滿蟹味,不過有少少腥。😅成個意粉以忌廉做Base,好creamy,另外有蟹子、蟹膏同蟹肉,會有唔同口感。不過食落蟹膏味唔算突出,感覺蟹膏只係點綴,似食緊一個忌廉意粉,小編覺得就普普通通。至於招牌手工意粉,係蛋麵嗰種,只有一款選擇,闊度似liguine 至 Trenette ,厚度唔錯,都算煙韌。味道:6.4/10➡️ 吉列流心芝士和牛漢堡扒蕃茄意粉 $118佢嘅tomato sauce 其實唔錯,係用真蕃茄慢慢收乾煮出嚟嘅汁,冇明顯茄膏茄汁味,偏清甜,但同時有蒜香同香草味。至於吉

➡️ 前菜:細沙律、蘑菇湯

➡️ 北海道蟹肉特濃蟹膏意粉 $108

味道:6.4/10

➡️ 吉列流心芝士和牛漢堡扒蕃茄意粉 $118

佢嘅tomato sauce 其實唔錯,係用真蕃茄慢慢收乾煮出嚟嘅汁,冇明顯茄膏茄汁味,偏清甜,但同時有蒜香同香草味。至於吉列流心芝士和牛漢堡扒,選用美國SRF極黑和牛嘅免治肉整成。吉列外皮都算脆,但深色咗啲,可能油/火候問題?入面嘅肉比較鬆散,唔似漢堡扒可以維持形狀,可能太真材實料?肉味算還好,中間包住嘅芝士,味道鹹香,可以拉絲,亦可以吊到牛肉味出嚟。

味道:6.6/10

➡️ 唐揚炸雞 +$25

外皮都偏深色,但幾香脆,入面肉質肥肥哋,幾香口,但唔夠嫩滑。

味道:6.5/10

➡️手工冷萃玄米茶、焙茶 (各+$3)

兩款茶都飲到茶味茶香,但就唔係好突出或者特別香嗰種。但加三蚊,又夠冰凍,都冇乜投訴。

味道:6.4/10

環境:6.8/10
服務:7.2/10
抵食:6.7/10

咲和洋食屋 (元朗)
元朗裕榮徑11號好旺洋樓地下16號舖

#香港必食 #香港美食 #食評 #香港食評 #香港生活 #小紅書 #hkig #hkfood #hkfoodie #hkeat #yuenlong #yuenlongfood #元朗 #元朗美食 #日本 #japan #日式 #意粉 #pasta #手工意粉 #handmadepasta #西式 #西餐 #和風 #和洋 #茶 #咖啡 #coffee #tea
2024-03-22 735 浏览
又到中午放飯時間做孤獨的美食家,行下元朗睇下有咩食,見到呢間位於舊B仔附近既日式洋食屋,門面好有昭和風日式食堂既感覺,但門口睇餐牌就主打西式食物,有意粉同漢堡之類既,就一於試試。入去坐底睇餐牌,坐位唔多大約5,6張枱,牆身貼左好多舊動畫同日本舊式海報,玩懷舊feel,店內都播住d較為舊既日文歌,當我睇餐牌既時候一位估計係老闆娘既店員就向我推介佢地既食物特色,套餐可以點配等等,之後入黎既食客都一樣有逐一推介,相當熱情。餐湯,沙律是日餐湯係蘑菇湯,味道不算太濃,但都飲到粒粒菇碎,沙律就只有生菜同d粟米粒,加上d黑醋汁酸酸地。北海道蟹肉特濃蟹膏意粉睇餐牌時本身都想揀呢個,老闆娘更話係佢地既主打,咁就更加要試,意粉係手工意粉,略為扁d同硬身少少,配料有蟹肉蟹膏同蟹籽,蟹肉份量都唔少,蟹膏就少d點綴下,蟹籽量都ok,每一啖都食到蟹肉同蟹籽,口感豐富,忌廉汁都幾濃厚。南瓜薯餅跟餐加配18蚊,南瓜蓉好厚實都幾甜,新炸起好香口。焙茶跟餐有飲品,熱焙茶不用加錢試下,茶味都幾濃。整體黎講食物都唔錯,大部份食物都手工製,幾有心思,望過其他食客有揀漢堡包既份量都唔細,下次有機會再試下。

餐湯,沙律

餐湯,沙律

南瓜薯餅
跟餐加配18蚊,南瓜蓉好厚實都幾甜,新炸起好香口。

南瓜薯餅

焙茶
跟餐有飲品,熱焙茶不用加錢試下,茶味都幾濃。

焙茶

2024-02-08 574 浏览
之前都有去食過,今次帶埋👩🏻一齊去食,小店所有食物都係即叫即整食物都有熱辣辣🔥店員都好nice,值得去食啊❣️🔺吉列流心芝士漢堡扒蕃茄手工意粉 $108一睇到menu已經比芝士漢堡扒完全吸引咗🤭漢堡扒炸得好脆,炸皮都唔會好厚,中間芝士可以拉絲的🧀牛味唔算好濃,好食!!意粉係手工意粉,口感微煙靭🍝番茄汁就正常啦~🔺手工和牛漢堡扒蕃茄濃湯意粉 $88呢個漢堡扒冇炸過,個人覺得係更好食🫶🏻牛肉味好重,煎得好香🐄番茄湯好好飲係濃湯🍅但意粉真係要配湯否則會冇咩味~🔺唐揚炸雞(3件) $25上次都有食過嘅炸雞今次再encore😆炸雞大大塊,充滿肉汁又嫩又冇雪味🍗要叫!!!🤤好味度 : 8/10🔙回頭率 : 9/10

🔺吉列流心芝士漢堡扒蕃茄手工意粉 $108

🔺手工和牛漢堡扒蕃茄濃湯意粉 $88

🔺唐揚炸雞(3件) $25

🤤好味度 : 8/10
🔙回頭率 : 9/10
2024-01-07 473 浏览
哩間小店係主打手工意粉,店鋪細細地,好有人情味。店員好nice會主動介紹同推薦菜式。叫咗個吉列流心芝士和牛漢堡扒蕃茄意粉($118)個餐有餐湯同油醋沙律,但太肚餓冇影低到😂😂另外追加咗唐揚炸雞($28/3件)店員係上菜時都特別提醒要趁熱食🥰但對於貓脷嘅我尐講真係太熱了🤣🤣個唐揚雞同漢堡扒意粉入口都差啲辣襯😂😂先講咗個意粉,意粉係比較扁身,口感帶少少煙韌咁,幾掛汁。吉列流心芝士和牛漢堡扒幾拉芝🤤🤤,薄粉同炸得幾香脆🤣配搭住酸甜嘅蕃茄醬感覺冇咁滯同冇咁有罪惡感。至於追加嘅唐揚炸雞,炸粉唔厚,外皮好脆但依舊保留雞件嘅肉汁同嫰滑😋飲品另外加咗阿華田脆脆,面頭嘅脆脆都係有阿華田嘅味,但帶少許焦糖味,整體唔錯。之前都食過幾次,水準都一直keep到。但今日假日晏晝一點去食都冇太多人流🥹希望會有多啲人幫襯哩啲咁有心又有人情味嘅小店
哩間小店係主打手工意粉,店鋪細細地,好有人情味。
店員好nice會主動介紹同推薦菜式。

叫咗個吉列流心芝士和牛漢堡扒蕃茄意粉($118)

[✨少見懷舊昭和風洋食屋🎏]#咲和洋食屋 #元朗 🎏黑白松露慢煮63℃日本温泉蛋意粉 $98主打一個手工意粉🍝質地煙靭有咬口彈牙,寬條麵掛汁力高,真係幾好食😙松露味夠濃郁,温泉蛋半生熟整得幾好,同寬條麵嘅掛汁能力配搭得好出色!👍🏻👍🏻💕🎏和牛肉醬特濃蕃茄意粉 $98牛肉真材實料肉味都幾重,寬條麵同番茄醬都好夾🍅同時番茄醬都可以平衡返個牛味,兩者份量亦恰到好處,令到整體上可以平衡得好好唔會話太膩,幾有心思💞💞🎏手工芝士和牛漢堡 $88漢堡扒唔算好厚🍔不過就幾juicy,而且牛味重,個包表面就整到好香脆好滋味😋🎏拉絲芝士條 $38/4條熱辣辣即叫即炸,芝士條炸得外脆內軟,芝士味算濃,鍾意食芝士嘅都可以試下🧀🎏抹茶鮮奶 (跟餐+$20)抹茶粉加鮮奶,普通味道正常發揮,但自在有得飲又有得玩🤣🎏沙律新鮮&蘑菇湯 (跟餐)雖然係跟餐嘅但一嗰都唔馬虎,生菜好新鮮爽脆。蘑菇湯就普通正常水平☺️————————♡♡♡♡♡♡————————✨總結小店採用日本昭和風裝修,環境佈置都好有心思,特色嘅店面比人一種好懷舊嘅感覺,主打日系洋食料理。食物水準亦都唔錯,值得一試😊😊💗
[✨少見懷舊昭和風洋食屋🎏]

#咲和洋食屋 #元朗
🎏黑白松露慢煮63℃日本温泉蛋意粉 $98

🎏和牛肉醬特濃蕃茄意粉 $98

🎏手工芝士和牛漢堡 $88

🎏拉絲芝士條 $38/4條

🎏抹茶鮮奶 (跟餐+$20)
抹茶粉加鮮奶,普通味道正常發揮,但自在有得飲又有得玩🤣

🎏沙律新鮮&蘑菇湯 (跟餐)

————————♡♡♡♡♡♡————————

✨總結
2023-08-02 473 浏览
有一次行錯路見到餐廳門口寫住有蟹肉蟹膏意粉就吸引咗我🤩前排終於有時間去咗食😆一入到餐廳就充住復古日式嘅感覺🇯🇵店員都好nice咁介紹食物🔸蘑菇湯&沙律意粉附送湯同沙律🥗湯食到一粒粒蘑菇唔算特別creamy但都不錯💞而沙律應該係用咗柚子醋都好清新~🔸北海蟹肉特濃蟹膏意粉🦀 $88之前已經見到呢個好想試吓🤭意粉係手工意粉所以係煙靭啲,質感比坊間意粉好🙌🏻蟹肉,蟹膏同蟹籽唔算好多但完全足夠成個意粉😆醬汁偏奶少少但好掛汁,成個意粉都偏creamy✨好食!!🔸唐揚炸雞3件 $25店員話炸雞係小店主打小食,炸雞即叫即炸😝3舊炸雞都係好大舊,外皮唔會好厚仲好脆🫦而肉質都好嫩仲有好多肉汁,推!!

🔸蘑菇湯&沙律

🔸北海蟹肉特濃蟹膏意粉🦀 $88
北海蟹肉特濃蟹膏意粉

🔸唐揚炸雞3件 $25
唐揚炸雞

2023-07-13 366 浏览
今日黎到元朗食呢一間咲和食洋屋。本身係門外睇緊menu,職員好熱情咁介紹菜式,就入左黎試下。職員十分熱情及有禮貌。今次叫左一份手工和牛芝士流心漢堡番茄手工意粉。漢堡有輕微炸過,牛肉打得有口感,內裏製成流心令到整體口感不俗。手工意粉與番茄醬汁十分夾,掛汁效果很好,手工意粉十分滑。最後仲加左一份唐揚炸雞,炸得剛剛好,入口質感幾滑,不會係番炸。飲品方面叫左杯americano,質素都唔錯。今餐整體感覺很好,希望會多d人支持小店。

今餐整體感覺很好,希望會多d人支持小店。
2023-07-13
這是一間很不錯的小店,店內環境乾淨舒適,佈置日系,舊昭和風格,讓人感到很放鬆,特別適合和朋友一起打咭。不只環境舒適,食物也讓我相當滿意。價格合理,味道好,特別是手工意粉,掛汁恰到好處,煙韌有咬口,真的非常好吃。另外還有唐揚炸雞,外脆內軟,肉汁鮮嫩,非常美味。還有芝士拉絲條,拉出超長的絲,吃起來非常有趣。我也點了特飲,色彩繽紛,很適合拍照打卡。除了食物好吃,店員和廚師的服務態度也讓我印象深刻。他們非常友善和親切,仔細介紹餐牌和特色食物,還教導我如何拍出好看的照片。他們的用心和熱情真的讓我感到很溫暖。最後,還請我們食糖,好似被人當了小朋友,嘻(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)這家小店的人流量比較少(同一條街,好幾間店也是門可羅雀,希望更多人能夠發現這家店,支持他們。現在經濟不景氣,很多小店都難以維持,所以我們應該多多支持這些小店,讓他們能夠繼續經營下去。如果您也喜歡美食和舒適的用餐環境,我非常推薦您去這家小店嚐嚐看。

2023-06-04
庆祝纪念
生日
  • 唐揚炸雞
  • 芝士拉絲條
2023-05-28 316 浏览
The signature creamy crab meat spaghetti had too much liquid in the sauce and not enough crab meat, while the wagyu beef burger lacked flavor. The mushroom soup was watery and the portion of fries was small, yet the overall price was high. These issues left me disappointed and feeling that the takeout was not worth the price.I suggest that the restaurant needs to improve the quality of their dishes and adjust the pricing to ensure it matches the quality. They can achieve this by ensuring the ing

I suggest that the restaurant needs to improve the quality of their dishes and adjust the pricing to ensure it matches the quality. They can achieve this by ensuring the ingredients are fresh, the portions are generous, and the flavors are rich.

2023-05-28
外卖送餐
2023-05-11 193 浏览
第一次來訪是在舒服的夏天下午。店舖不大,卻有着濃厚日式氣氛。復古的日本海報,還有很多牛奶妹公仔。店員熱心地介紹餐牌上的菜式,最後便點了北海道忌廉蟹肉蟹膏意粉,和黑松露溫泉蛋意粉。沙律新鮮,蘑菇湯很好喝。忌廉蟹肉意粉極為出色,很驚喜。忌廉味道香濃,蟹肉味滲透其中。意粉彈牙掛汁,一吃便知跟出邊的不一樣。非常喜歡!份量也足夠,吃得又飽又滿足。黑松露溫泉蛋意粉也很好吃。黑松露味濃郁,加上溫泉蛋蛋液,味道更有層次。很幸福的一餐。店員很有禮貌,小店氛圍舒適,食物質素也很好。已經成為我很喜歡、會多次來訪的店舖了!

2023-05-05 207 浏览
小c妹今次約埋朋友仔去元朗食好西🤭係一間裝修好有feel 好懷舊既日系洋食屋🍵食物質數都好唔錯 推薦比各位豬仔😽🌟黑白松露慢煮63℃日本温泉蛋意粉 💰98有驚喜‼️松露味好夠 加埋超級流心既日本温泉蛋🍳松露醬撈埋蛋黃 每一啖都超級濃厚🖤一啖接一啖 停唔到口呀~和牛肉醬特濃蕃茄意粉 💰98呢款比起上款意粉味道就比較清淡啦🍅岩哂啲無咁重口味既豬仔🤭雖然係比較清淡咋喎 但味道仍然好唔錯😋微微酸嘅蕃茄汁 再加埋和牛肉醬 好開胃好惹味desu~泡泡阿華田 (跟餐) 💰14口感層次好豐富平時鐘意飲阿華田既豬仔實好鍾意啫~🤭🌟抹茶鮮奶 (跟餐) 💰19真係有得飲又有得挽🍵一上枱真係驚喜左😚原來有得自己上手調製呢杯抹茶鮮奶推薦推薦‼️拉絲芝士條(四件) 💰38一上枱係熱辣辣既 好拉絲🧀好彩有4條咋 唔係實同朋友仔爭食呀😋
小c妹今次約埋朋友仔去元朗食好西🤭
係一間裝修好有feel 好懷舊既日系洋食屋🍵
食物質數都好唔錯 推薦比各位豬仔😽

🌟黑白松露慢煮63℃日本温泉蛋意粉 💰98
有驚喜‼️
松露味好夠 加埋超級流心既日本温泉蛋🍳
松露醬撈埋蛋黃 每一啖都超級濃厚🖤
一啖接一啖 停唔到口呀~

和牛肉醬特濃蕃茄意粉 💰98
呢款比起上款意粉味道就比較清淡啦🍅
岩哂啲無咁重口味既豬仔🤭
雖然係比較清淡咋喎 但味道仍然好唔錯😋
微微酸嘅蕃茄汁 再加埋和牛肉醬 好開胃好惹味desu~

泡泡阿華田 (跟餐) 💰14

一上枱係熱辣辣既 好拉絲🧀
好彩有4條咋 唔係實同朋友仔爭食呀😋
和牛肉醬特濃蕃茄意粉
黑白松露慢煮63℃日本温泉蛋意粉
拉絲芝士條(四件)
泡泡阿華田
黑白松露慢煮63℃日本温泉蛋意粉
拉絲芝士條(四件)
原來哩條街好多小店進駐咗見哩間店主好努力介紹有手工意粉元朗區比較少見就一探究竟試咗和牛番茄意粉配埋沙律餐湯仲有嘢飲唔洗$100仲要份量十足好驚喜意粉彈牙夫君話似刀削麵🌚真係睇相都覺得飽Burger嘅麵包皮好脆好好味呢!心機之作仲試咗冷熱焙茶回味無窮店內充滿80、90年代日本卡通佈置復古感十足店仔細細但咁好味竟然唔洗排隊希望可以有多d人支持啦!
原來哩條街好多小店進駐咗

回味無窮

店內充滿80、90年代日本卡通佈置
復古感十足
店仔細細但咁好味竟然唔洗排隊
希望可以有多d人支持啦!
在元朗市中心食飯,真的是有很多好味食店的選擇。咲和洋食店,個舖頭名有點特別,店內擺設也很特色。第一次來的時候是正在苦惱要往哪裡 lunch 的時候,門外店員招徠。見店員熱情推介手打意粉,就叫了他們聲稱最好味的蟹肉蟹膏意大利麵。果然真的好食,意粉的質素,軟硬適中,絕對可以比照五星級酒店的水準。雖然價錢不可說是便宜,但真心覺得物有所值。今次再與老友嚟,我也叫他試呢個意粉。而我呢,就試了蕃茄醬汁口味吉列拉絲芝士和牛漢堡球的意大利麵。中間半熔芝士真係好好味!我們還額外點了炸雞及炸雞翼。炸雞整得好好食,外脆內軟,好 juicy ! 不得不提的是這小店對餐具的講究,店內用的是精緻實用的餐具,托盤也刻有店名。在等待意粉時還有蔬菜沙律及磨菇湯。雖說食蔬菜是為了健康著想,但個生菜真的很新鮮,很爽脆。至於個湯也很不錯,暖洋洋的喝完給人很幸福的感覺。飲品也有些選擇,我們揀了薑母茶及冷粹咖啡。
在元朗市中心食飯,真的是有很多好味食店的選擇。

我們還額外點了炸雞炸雞翼。炸雞整得好好食,外脆內軟,好 juicy !

飲品也有些選擇,我們揀了薑母茶及冷粹咖啡。