2023-09-29 34 浏览
👦🏻👧🏻兩個行完灣仔行街,就一齊去左「品粵居」食個靚晚飯!餐廳環境開揚,坐得好舒服😌,當晚好早就座就成為第一枱客,不過食食下都好爆場+好多人買外賣!🌟海鮮孖寶(上湯大蝦伊麵/海南文昌雞)上湯大蝦伊麵伊麵帶有芝士味,同時吸收左大蝦既鮮味。大蝦蝦球爽口彈牙,蝦味極濃。而伊麵唔會煮得太淋又夠掛汁。眼見落咗料頭eg薑、蔥、蒜🧄,難怪香氣四溢!海南文昌雞而海南文昌雞雞皮比較薄,雞皮當中有啫喱,用左白切雞既做法,所以無用太多的調味料,所以會食到雞肉既原汁原味,雞肉滑嫩,點少少薑蓉已經好好味!🌟大澳蝦醬海珊骨呢道菜👦🏻極度推薦,蝦醬味道岩岩好,唔會話太咸;而即炸海珊骨肉質嫩滑,炸至金黃色,咬落脆口,極度推薦!

🌟海鮮孖寶(上湯大蝦伊麵/海南文昌雞)

上湯大蝦伊麵

海南文昌雞

🌟大澳蝦醬海珊骨
2023-09-28 29 浏览
今天和家人晚飯,提早慶祝中秋佳節🔥 他們住在灣仔及銅鑼灣之間,想找一間附近的中式酒樓用餐🍴 聽聞朋友先前大力介紹呢個懷舊的粵菜酒樓,名叫品粵居😀 位置係商廈1樓,相對有些隱蔽,但很方便到達!餐廳位於灣仔摩利臣山道5-9號天樂廣場1樓😉 銅鑼灣港鐵站行出幾分鐘就到!其他交通工具也很方便👍這裏主打供應各種香色味俱全的中式料理和精緻點心和特色懷舊小菜鑊氣十足,加上集合傳統及創意款式,選擇多元化。 室內以中式裝潢加上大玻璃窗設計,簡潔清雅,光線充足,是聚餐及設宴之首選💜 地方都算寬敞,坐得舒適!我們先點了一份前菜:椒鹽魷魚鬚🦑🔥🐙炸得外脆又炸粉唔會厚,魷魚鬚香脆可口又有有咬口,落左椒鹽味道更加惹味👍鮮菠蘿拔絲咕嚕肉🐷係另一道必試的懷舊傳統菜式😀 豬肉和🍍係新鮮食材♥️ 炸到外脆內嫩,啖啖肉!食到拔絲的口感👍 酸甜的汁料調較很好 ,超精采!私房惹味欖角骨真係超惹味! 欖角和🐷排骨的配搭真的超夾,果然是名不虛傳的私房菜😉原隻蜂蜜柚子蝦球 🦐蝦大大隻又新鮮,炸得鬆軟的!配蜂蜜柚子,味道加分,好吃的👍主食要了鍋燒鮑魚雞粒炒飯😆 原鍋上,份量十足!炒得很好吃,配料豐富又入味💯,必叫! 最後來的是甜品,要

主食要了鍋燒鮑魚雞粒炒飯😆 原鍋上,份量十足!炒得很好吃,配料豐富又入味💯,必叫! 最後來的是甜品,要了杞子桂花榚,不甜,帶桂花香!

這間餐廳的水準不錯! 性價比高👍不同一般的中式酒樓,真的值得向大家推薦😘
2023-09-27 28 浏览
椒鹽魷魚鬚,78蚊碟💰椒鹽魷魚鬚炸到非常乾身,口感酥脆外脆內嫩,帶有一定的嚼勁,經過炸制後變得更加脆口,夠哂咸香同微辣口味☺️金邊品粵蝦餃,42蚊籠💰賣相有金色邊,包住白滑飽滿嘅大隻蝦餃,蝦餃餡料有鮮蝦,食到蝦肉嘅鮮甜味,筍味好濃🦐櫻花蝦煎蘿荀糕,36蚊份💰蘿蔔糕有層金黃酥脆的外皮,蘿蔔糕食落柔軟口感軟糯,外脆內軟,再加埋櫻花蝦鮮味,完美嘅配搭☺️XO 醬花菇燒賣,42蚊籠💰燒賣皇外皮薄有彈性,餡料有滿滿豬肉同花菇混合而成,花菇嘅香同豬鮮美,口感完美融合,仲有每粒燒賣,表面都有瑤柱XO 醬,食落更惹味👍🏻龍蝦湯鮮竹卷,45蚊籠💰鮮竹卷柔軟滑嫩,柔軟而滑嫩,口感帶有一點爽脆,吸收了湯汁精華,口感鮮甜和多汁😋椰汁流心球,32蚊份💰流心球外層炸到小煎堆咁,內餡係大量椰汁加西米露,每粒都食到爆汁嘅效果☺️悠閑點心茶樓‼️😌同屋企人去咗灣仔飲茶🫖去咗間樓上茶樓品粵居😋裝潢設計清雅光線充足🌞創意款式選擇多元化✅主打供中式料理及精緻點心😌個人口味真實食評☺️

椒鹽魷魚鬚,78蚊碟💰

創意款式選擇多元化✅
主打供中式料理及精緻點心😌

個人口味真實食評☺️
2023-09-26 28 浏览
估唔到灣仔有平靚正酒樓!星期五晚上同喺附近翻工既朋友相約品月居食中菜樣樣餸都好好食啊!⭐岐江燒乳鴿乳鴿中的bb鴿,年齡不大所以size細,但肉質細嫩,調味適中,皮薄香脆⭐鮮菌安格斯牛肉粒牛肉粒肉質細嫩有牛味,油脂濃郁,鮮菌吸收牛肉香味,西芹爽脆,最緊要調味都不會過鹹,唔錯⭐窩燒鮑魚雞粒炒飯鮑魚雞粒炒飯上到檯真係哇哇聲🤩炒飯金黃色粒粒分明,上面有芡汁,鮑魚竟然係對半切😱唔係粒裝,一啖落去一口鮑魚同飯粒的質感,加上上漿的雞肉粒,好滿足啊!!!⭐西蘭花炒鮮魷蝦仁鮮魷,蝦都彈牙新鮮,火候不會太過,西蘭花翠綠,熟度剛好,鹹淡適中,好食星期五晚上同朋友食左餐物超所值既中菜,滿足肚皮迎接又一個美好週末😋
樣樣餸都好好食啊!
⭐岐江燒乳鴿

⭐鮮菌安格斯牛肉粒

⭐窩燒鮑魚雞粒炒飯

⭐西蘭花炒鮮魷蝦仁

2023-09-25 53 浏览
Lunch出左去飲茶,多人嘅好處就係可以叫多d野食share😻 一坐低,感覺環境幾寬敞坐得幾舒服,而且點心好精緻,睇得又食得!佢壺茶仲係用透明茶壺裝,好治癒呀!✨榛子朱古力牛仔包 - 造型好可愛,一撕開就爆漿,啱晒朱古力控😎✨流沙奶黃BB雞 - d包點全部都係吸引小朋友系列😝個雞頭頂仲有蛋殼,好精緻!一咬裡面超流心😋✨響鈴鮮蝦腸粉 - 賣相幾靚,整到一口腸粉咁好易夾,裡面脆卜卜,面頭仲有d蟹籽做點綴,幾有誠意👍✨奶黃兔仔餃 - 奶黃水晶包嘅朋友,但用左兔仔造型,靚到唔捨得食😆✨西施蟹肉餃 - 皮夠薄,裡面滿滿餡料,清清地又食到蟹味~✨海苔牛奶卷 - 呢個幾特別,有d似係用左方包夾住牛奶餡炸,所以外皮脆得嚟都幾有質感🧡✨蜜梨鹹水角 - 唔洗講,造型💯個皮好軟糯,餡料比其他地方少肥豬肉,感覺健康d😚✨椰汁流心球 - 咬開原來裡面係好流心嘅椰汁西米,應該都幾考功夫🤤✨金邊品粵蝦餃 - 加左條金邊感覺都高級d😂蝦肉幾彈牙!✨金沙鮮淮山 - 口感似食緊薯條,亦好香咸蛋味,咁野嘅煮法我都係第一次食🥰

✨西施蟹肉餃 - 皮夠薄,裡面滿滿餡料,清清地又食到蟹味~

✨金邊品粵蝦餃 - 加左條金邊感覺都高級d😂蝦肉幾彈牙!

2023-09-25 820 浏览
朋友介紹,灣仔近銅鑼灣開咗間新點心,幾好食又抵食,仲要係五星酒店前主廚坐陣,所以今日星期六去試下。今日去到唔算多人,因為都過哂午飯時間。雖然唔算好多點心選擇,但點心紙都有好多精緻特色點心擇!點心到!都超新鮮熱辣辣嘅🥳流沙奶黃BB雞🐥賣相好吸引好QQ冇走樣😂勁🐥 仲keep到流心既狀態,奶黃味濃又唔膩。原隻鮑魚燒賣🥢大大隻,啖啖肉賣相好矜貴,材料十足!食完即刻富貴咗😆金邊品粵蝦餃用金箔做餃邊,好奢華喎!食入口又皮薄餡靚,蝦肉滿滿的🦐響鈴鮮蝦腸粉推推推! 必點👍🏻👍🏻👍🏻賣相超靚😍好似花之戀壽司🍣做到外脆內軟,加咗蟹籽增加口感!心牛油果鮮蝦雪茄顧名思義,就係同雪茄一樣樣嘅春卷😀 春卷用咗鮮蝦和牛油果,又唔油,好食😋XO醬花菇燒賣新鮮蒸好,材料飽滿,蝦肉彈牙爽口!奶黃兔仔餃🐇QQ小兔兔,小朋友最愛!蜜梨鹹水角賣相好靚,唔油唔膩!仲有叫咗其他點心。。。例如蘿白榚。。。綿花雞。。。仲有叫咗其他點心。。。總結報告,呢間點心有水準,而且夠新鮮,賣相又靚👍🏻值得一試😉
雖然唔算好多點心選擇,但點心紙都有好多精緻特色點心擇!

點心到!都超新鮮熱辣辣嘅🥳

流沙奶黃BB雞🐥
賣相好吸引好QQ
冇走樣😂勁🐥 仲keep到流心既狀態,奶黃味濃又唔膩。

原隻鮑魚燒賣🥢
大大隻,啖啖肉
賣相好矜貴,材料十足!食完即刻富貴咗😆

金邊品粵蝦餃
用金箔做餃邊,好奢華喎!食入口又皮薄餡靚,蝦肉滿滿的🦐

響鈴鮮蝦腸粉
推推推! 必點👍🏻👍🏻👍🏻
賣相超靚😍好似花之戀壽司🍣做到外脆內軟,加咗蟹籽增加口感!

心牛油果鮮蝦雪茄
顧名思義,就係同雪茄一樣樣嘅春卷😀
春卷用咗鮮蝦和牛油果,又唔油,好食😋

XO醬花菇燒賣
新鮮蒸好,材料飽滿,蝦肉彈牙爽口!

奶黃兔仔餃🐇

QQ小兔兔,小朋友最愛!

蜜梨鹹水角
賣相好靚,唔油唔膩!

仲有叫咗其他點心。。。
例如蘿白榚。。。綿花雞。。。

仲有叫咗其他點心。。。
總結報告,呢間點心有水準,而且夠新鮮,賣相又靚👍🏻
值得一試😉
2023-09-23
2023-09-25 38 浏览
和同事食lunch , 一大班人最岩就係飲茶!諗起有間品粵居酒樓位於銅鑼灣和灣仔中間,見到好多人去這間酒樓食得意點心打卡🥧,就一齊去試下啦!酒樓內空間感幾舒服,枱同枱之間有好多空間,有大落地玻璃窗,景觀好開揚。🐓流沙奶黃BB雞咁多款點心,我覺得這款最可愛!奶黃少少甜,小朋友實喜愛!🍤響鈴鮮蝦腸粉紅色腸粉包住響鈴又有鮮蝦,腸粉頂又加左蟹籽,食落口感幾豐富🐄榛子朱古力牛仔包包包係一個牛牛樣咁幾盞鬼,食既時候就要小心d,朱古力幾流質,小心朱古力流心!🍤金邊品粵蝦餃蝦餃爽口新鮮,蝦餃餡既蝦🦐幾大隻!足料!經典點心都要加上金邊,有誠意同有點新意!🍥海苔牛奶卷牛奶卷脆卜卜,中間係牛奶軟心,正!🍢金沙鮮淮山第一次咁食淮山,感覺張淮山炸到西式薯條咁!幾好食,感覺又幾健康添!🥟西施蟹肉餃外型吸引,味道一般,但幾清新有d似沙律加蟹籽😊🍢椰汁流心球好驚喜中心竟然係西米餡!好新奇😯值得試試!🐇奶黃兔仔餃超可愛,好少見蒸餃係整到兔仔樣,仲要係甜品奶黃餡,好有趣wo!🥟蜜梨鹹水角外型精緻,鹹水角夠香脆,入面又唔會有好多肥肉!整體來說都唔錯,性價比高,食咁多野每人都只係百四左右,d點心咁靚又可以影相打卡呃下like

🐓流沙奶黃BB雞
咁多款點心,我覺得這款最可愛!奶黃少少甜,小朋友實喜愛!

🍤響鈴鮮蝦腸粉
紅色腸粉包住響鈴又有鮮蝦,腸粉頂又加左蟹籽,食落口感幾豐富

🐄榛子朱古力牛仔包

🍤金邊品粵蝦餃

🍥海苔牛奶卷
牛奶卷脆卜卜,中間係牛奶軟心,正!

🍢金沙鮮淮山

🥟西施蟹肉餃
外型吸引,味道一般,但幾清新有d似沙律加蟹籽😊

🍢椰汁流心球
好驚喜中心竟然係西米餡!好新奇😯值得試試!

🐇奶黃兔仔餃

🥟蜜梨鹹水角
外型精緻,鹹水角夠香脆,入面又唔會有好多肥肉!

整體來說都唔錯,性價比高,食咁多野每人都只係百四左右,d點心咁靚又可以影相打卡呃下like 😜

🍱餐廳: 品粵居 (灣仔)
🏫地址: 📌灣仔摩理臣山道5-9號天樂廣場1樓
2023-09-23 28 浏览
想同三五知己吹吹水,飲茶係一個好選擇。朋友介紹品粵居點心高質,所以就4個人黎左,點左以下點心。牛油果鮮蝦雪茄($38,3條):牛油果蓉同鮮蝦好夾。做型得意,岩曬打卡。蜜餞豚肉叉燒腸($48,6件):叉燒醬味道唔會唔會太搶。豚肉有彈牙口感。響鈴鮮蝦腸粉($58,8件):平時好多時中間都係用油炸鬼,佢依家用響鈴代替,做到更加鬆脆嘅感覺。腸粉包住響鈴再加埋蝦粒喺入邊,口感豐富.原隻鮑魚燒賣($32,1隻):平時間唔中都有食安記罐頭鮑魚。呢隻鮑魚都似係安記罐頭鮑魚嘅味道。擺埋喺燒賣上面好吸睛。櫻花蝦蘿蔔糕($36,6件):擺盤好靚,三角形咁樣上。蘿蔔糕軟熟。綿花雞($38):花菇好厚肉。棉花夠林。雞肉滑漏。金邊蝦餃($42,3隻):個皮煙韌得來唔會漿口,個餡脹卜卜。加咗條金邊好靚。XO醬花菇燒賣($42,3件):燒賣好彈牙。本身我食乜都鍾意加啲辣。呢個加左xo 醬岩我蜜梨鹹水角($28,2件):唔會話成口油。有賣相有質素。推薦!流沙奶黃bb雞($38,2隻):造型得意到真係唔捨得食!流沙效果好好奶黃兔仔餃($36,2件):咁岩就快中秋,叫呢個兔仔餃最岩,好應節。環境:有一邊全邊都係落地大玻璃,
想同三五知己吹吹水,飲茶係一個好選擇。
朋友介紹品粵居點心高質,所以就4個人黎左,點左以下點心。

綿花雞($38):花菇好厚肉。棉花夠林。雞肉滑漏。

環境:有一邊全邊都係落地大玻璃,開揚光猛,裝修新淨,坐得闊落。有個蠟燭仔不斷熱住個茶壺,啱晒我呢啲鍾意飲熱茶嘅人。

2023-09-21 84 浏览
餐廳位置很顯眼,由集成中心行落嚟一望就見到,一定唔會蕩失路。哩度嘅餐牌比起一般中菜嘅選擇少,但係豬牛羊雞海鮮樣樣齊,所以係麻雀雖小但五臟俱全。先來一個正宗海南文昌雞,上枱的時間略嫌有少少熟,但係入口暖和而且雞味濃,和薑蓉食也很不錯。之後就係豉椒涼瓜炒安格斯牛肉,醬汁豆豉味濃,配上鮮嫩安格斯牛,再以苦瓜甘香作為一個中和,完全係經典嘅粵菜配搭。最後就係非常好味既新竹炒米粉,上菜嘅表面舖滿帶子,蛋絲和蔥花等,淨係聞到已經覺得很香,吃的時侯更加係對味蕾嘅衝擊,米粉是煙靭有勁,條條分明,感覺到醬汁滿滿滲在米粉入面,但整體唔會炒得很濕,顯然師傅的炒功是很高水平的。這裏的價錢不貴,但係地方舒服,服務非常之好,值得再來。

,和薑蓉食也很不錯。

最後就係非常好味既新竹炒米粉

這裏的價錢不貴,但係地方舒服,服務非常之好,值得再來。
2023-09-21 51 浏览
呢間新派茶樓主打中式料理同精緻點心,去厭咗傳統茶樓,可以去試吓~▪️流沙奶黃BB雞造型好可愛,頭頂仲有埋蛋殼,好細緻,流沙奶黃好流心,食落唔算好甜▪️榛子朱古力牛仔包🍫榛子朱古力更加流心,一搣開就爆曬出嚟,食嘅時候要小心😂▪️金邊品粤蝦餃🦐蝦餃皮厚薄適中,最特別係邊邊加咗金箔,有條金邊即刻高級咗咁▪️西施蟹肉餃🦀都幾多蟹肉,仲有紅蘿蔔粒同西芹粒,食落幾鮮味▪️響鈴鮮蝦腸粉🦐粉紅色嘅腸粉,賣相更吸精。另外入面加咗響鈴,食落多咗一份脆感,面頭仲有啲蟹籽,口感豐富▪️蜜梨鹹水角食落就同平時嘅鹹水角差唔多,不過好似個餡冇咁多肥肉,同埋個皮冇咁油膩。另外,個蒂用咗芋頭去整,所以連個蒂都食得▪️金沙鮮淮山鹹蛋黃同鮮淮山呢個配搭幾新鮮,原來都幾夾喎。鮮淮山好爽口,配埋金沙,好惹味▪️奶黃兔仔餃造型又係好得意,入面包住滿滿嘅奶黃餡,食落個感覺有啲似奶黃水晶包▪️海苔牛奶卷🥛類似炸鮮奶,炸得外脆內軟▪️椰汁流心球好香脆,咬開入面係椰汁西米,幾特別品粵居📍灣仔摩理臣山道5-9號天樂廣場1樓

▪️流沙奶黃BB雞

▪️榛子朱古力牛仔包🍫
榛子朱古力更加流心,一搣開就爆曬出嚟,食嘅時候要小心😂

▪️金邊品粤蝦餃🦐
蝦餃皮厚薄適中,最特別係邊邊加咗金箔,有條金邊即刻高級咗咁

▪️西施蟹肉餃🦀
都幾多蟹肉,仲有紅蘿蔔粒同西芹粒,食落幾鮮味

▪️響鈴鮮蝦腸粉🦐

▪️蜜梨鹹水角

▪️金沙鮮淮山

▪️奶黃兔仔餃

▪️海苔牛奶卷🥛
類似炸鮮奶,炸得外脆內軟

▪️椰汁流心球
好香脆,咬開入面係椰汁西米,幾特別

品粵居
奶黃兔仔餃
海苔牛奶卷
椰汁流心球
2023-09-19 71 浏览
好久沒有和家人飲茶了,上網知道了灣仔新開了一家新茶樓,而且是五星酒店前主廚坐陣就特地找了周六一個早上去試,果然這裡的點心都超新鮮的,而且茶也會放在保暖壺上茶樓地理位置優越,就在灣仔鵝頸橋附近,面向電車路,一邊飲茶一邊睇景特別有香港特色封面上是原隻鮑魚燒賣($32)大大隻,十分飽滿多肉飲茶蝦餃是必點吧,這裡的金邊蝦餃($42)用上金箔製成,看起來特別奢華;咬入口是正宗的皮薄餡靚,蝦肉足響鈴鮮蝦腸粉($58)最推薦,必點!!!賣相超漂亮是粉紅色的,而且響鈴製既腸粉是第一次見面,想不到十分夾,一口腸粉做到真正外脆內軟,仲有蟹籽增加口感另一創意點心牛油果鮮蝦雪茄($38)非常吸晴,吃起來和春卷差不多,但外皮是朱古力味的,加上鮮蝦和牛油果,沒有一般的春卷膩

封面上是原隻鮑魚燒賣($32)大大隻,十分飽滿多肉

2023-09-16
2023-09-18 43 浏览
去完旅行番香港即刻要食番啲中式菜😎 黎到同事推介嘅一間位於銅鑼灣同灣仔嘅茶樓食小炒,環境寬敞地點便利👍🏻《 岐江燒乳鴿 》$68  4.5 / 5原隻新鮮乳鴿用洪爐猛火燒到挺身有光澤😀入口皮脆肉嫩,連骨頭都又香口又入味😋落少許淮鹽更加鮮味~ 《 清酒鮑魚 》 $88  4 / 5好日式嘅開胃菜!用清酒慢煮嘅鮑魚肉質彈牙入口充滿酒香😊旁邊仲有醬煮蘿蔔作為配菜,點埋芥末食鮮味直沖鼻腔非常上頭😝《 西蘭花炒鮮魷蝦仁 》 $138  4.5 / 5看似簡單嘅一碟家常菜,全靠師傅嘅好炒功🔥炒出黎嘅西蘭花夠鑊氣之餘仲保持到翠綠爽口🥦鮮魷同蝦仁亦唔會過老,依然保持彈牙多汁🦐 《 秘制百里香安格斯牛肋排 》$288 4 / 5用秘制汁醬燴製嘅牛肋排,每件都睇到筋肉分明,軟筋部份入口即化😋而且醬汁令到牛肉更加提鮮,旁邊嘅脆炸薯皇口感一流,點醬汁食都相當滋味~整體小炒夠鑊氣,服務亦周到,難怪都好多熟客仔幫襯👍🏻———————————————🏠環境舒適度:💛💛💛💛👅舔脷回頭度:💛💛💛💛📸打卡able度:💛💛💛💛🙇🏻‍♀️服務滿意度 :💛💛💛💛———————————————

《 岐江燒乳鴿 》$68  4.5 / 5

《 清酒鮑魚 》 $88  4 / 5

《 西蘭花炒鮮魷蝦仁 》 $138  4.5 / 5

《 秘制百里香安格斯牛肋排 》$288 4 / 5

整體小炒夠鑊氣,服務亦周到,難怪都好多熟客仔幫襯👍🏻
———————————————
🏠環境舒適度:💛💛💛💛
👅舔脷回頭度:💛💛💛💛
📸打卡able度:💛💛💛💛
🙇🏻‍♀️服務滿意度 :💛💛💛💛
———————————————
2023-09-14 49 浏览
經朋友介紹黎到呢個酒樓,位置係商廈1樓,相對隱蔽但上到樓就見到好多食客仲要有幾多人等位,即刻對佢信心大增。點心紙有好多精緻特色點心,金邊品粵蝦餃,xo醬花菇燒賣,牛油果鮮蝦雪茄,流沙奶黃bb雞,西施蟹肉餃都係好有記憶點既點心。特別係蝦餃,新鮮蒸好而且正宗做到皮薄餡料足,蝦肉彈牙爽口,基本上必嗌!流沙奶黃bb雞真係做得好得意,蒸完都唔會走樣而且仲真係好流心既狀態,奶黃味濃又唔油膩。另外叫左咕嚕肉,金磚豆腐,叉燒包,響鈴腸粉都係水準以上。最尾再嗌個楊枝金露,見到賣相已經食慾大增,芒果鮮甜而整體唔會過甜。成餐飯都好滿意!!

流沙奶黃bb雞

楊枝金露

流沙奶黃bb雞
楊枝金露
2023-09-14 49 浏览
今日朋友帶我黎左呢間灣仔既酒樓飲茶,估唔到咁正!金邊品粵蝦餃、XO醬花菇燒賣飲茶一定要食蝦餃燒賣啦~呢度既蝦餃邊邊位有金箔,賣相勁靚,正既係佢唔係虛有其表,連入面既餡都好多,鮮蝦大大隻又彈牙,一客3件叫得過!而燒賣既皮係綠色既好得意,燒賣上面有XO醬好惹味,都好唔錯!西施蟹肉餃一客3件,每件都好飽滿,平時酒樓冇呢樣叫所以叫黎試試,食落蟹肉好多,口感特別又食到鮮味牛油果鮮蝦雪茄之前試過一間酒樓都有雪茄形既春卷,真係好特別!今次呢個用左牛油果同蝦攸餡,食落有香脆、軟滑同彈牙3種口感~值得一試!流沙奶黃BB雞呢個係我最最最驚喜既點心!雞仔樣勁得意~忍唔住係咁同佢SELFIE~一啖咬落去D奶黃仲勁澎湃咁流出黎~忍唔住食左2個~品粵居叉燒包本身唔想叫咁多包,但聽到隔離檯係咁講叉燒包好食,初衫第一啖覺得不外如是,但食多啖發現原來個包皮係如別不同,係好有咬口咁唔似平時叉燒包既質感~唔錯!楊枝甘露最後叫埋甜品食,黎到又嘩一聲,因為個碗好靚好精緻~食落香香甜甜好好味,熱辣辣既天氣可以食到咁冰涼既甜品真係好開心~再加上呢度服務態度又好!唔怪得咁爆場!
今日朋友帶我黎左呢間灣仔既酒樓飲茶,估唔到咁正!
金邊品粵蝦餃、XO醬花菇燒賣

西施蟹肉餃

牛油果鮮蝦雪茄

流沙奶黃BB雞

品粵居叉燒包

楊枝甘露

再加上呢度服務態度又好!唔怪得咁爆場!

鄰近時代廣場與灣仔之間,新派粵菜,食物精緻具有創意,海鮮🦞新鮮為主,有米之蓮之風味!Fushion 菜又岩喜歡打卡朋友手機食先美味當前,決定試吓佢嘅新派中菜有幾架勢。
Fushion 菜又岩喜歡打卡朋友手機食先

美味當前,決定試吓
佢嘅新派中菜有幾架勢。
2023-09-07
庆祝纪念