2023-10-16 23 浏览
跟家中兩老慶生,一食就中意呢間新開既中菜餐廳,皆因點既每款菜式都好出色。餐廳只有數張枱,容易控制出品品質之餘,服務更貼心,感覺像私房菜,但價錢呢,卻是很affordable。蜂巢柚子脆帝皇蝦球 脆脆的蝦球沾上柚子蜜,酸酸甜甜好醒胃,作為前菜一流~海星斑兩味兩味是翡翠炒球和中山煎焗班頭腩,炒球連魚皮有口感,班頭腩好香口,超級好食!姬松茸海蔘豆腐煲有鑊氣!有海蔘既加持更顯貴氣,一家大細補下就最岩。姬松茸份量多,豆腐嫩滑!豉汁涼瓜炒安格斯牛肉涼瓜已去除苦味,安格斯牛肉大片無渣薑汁千層糕薑汁味道濃郁,唔會太甜,我食左兩件都唔會膩益力多布甸fusion好特別!上面仲有粒藍莓,推薦~

蜂巢柚子脆帝皇蝦球
脆脆的蝦球沾上柚子蜜,酸酸甜甜好醒胃,作為前菜一流~

海星斑兩味

姬松茸海蔘豆腐煲

豉汁涼瓜炒安格斯牛肉
涼瓜已去除苦味,安格斯牛肉大片無渣

薑汁千層糕
薑汁味道濃郁,唔會太甜,我食左兩件都唔會膩

益力多布甸fusion好特別!上面仲有粒藍莓,推薦~

2023-10-16 37 浏览
🥢同朋友都好鍾意食中菜,有次坐車經過見到銅鑼灣個邊,開左間中菜就諗住去試下,地方唔算好大,感覺有少少似私房菜,餐廳仲有幾款懷舊菜🥰🔸窩燒鮑魚雞粒炒飯炒飯用砂窩裝住,份量亦都好多share岩哂👍🏻炒飯炒得好香,飯底係雞蛋炒飯,配料亦到好豐富😍除左面頭既鮑魚同雞粒,仲有冬菇粒同蝦肉🦐令到個炒飯更加香,飯粒軟腍,如果炒得乾身少少會更好🔸手打馬蹄煎蓮藕肉餅肉餅煎到金黃色,外層好香脆,加左馬蹄同蓮藕粒口感好豐富🤤仲食到有少少咸魚既咸香味,咸咸香香,用黎餸飯岩哂🔸金沙鮮淮山淮山每條切到差唔多大細,外皮炸到金黃色,外層有少少煙韌,入面就爽脆,咸蛋黃味岩岩好,唔會過咸😋🔸椒鹽金磚豆腐豆腐好似骰子咁🎲外面炸到香脆,入面嫩滑,一啖一粒,岩岩好🤭

🔸窩燒鮑魚雞粒炒飯

🔸手打馬蹄煎蓮藕肉餅

🔸金沙鮮淮山

🔸椒鹽金磚豆腐
豆腐好似骰子咁🎲外面炸到香脆,入面嫩滑,一啖一粒,岩岩好🤭
2023-10-15 47 浏览
早幾日黎過飲茶,我覺得點心好好味吾差,今次同家人黎到食晚餐,食完覺得都一樣有水準所以推薦一下。當晚點左三個餸,首先係鮮菠蘿拔絲咕嚕肉$138,屋企人必點既餸,佢讚炸得好好味,真係啖啖肉又入味,叫做炸得岩岩好,無多無少好正!配菜都一樣入味,汁料又好味鮮百合蜜豆炒淮山$98淮山同蜜糖豆好爽又入味,仲有木耳,蜜糖豆同紅黃椒,整道菜小朋友都好鐘意食,又有吾同顏色配搭。海參金菇炆伊麵$138海參小朋友都食,好淋好易入口加上細細件,老少都食到,伊麵口感都好好,吾會過淋及硬,醬料好食。餐廳上一樓有電梯搭,環境乾淨仲有街景睇,食飯環境一流,職員服務好上菜速度快手而且有禮,埋單都好快,下次又多一間必食超值餐廳。

鮮百合蜜豆炒淮山$98

鮮百合蜜豆炒淮山

海參金菇炆伊麵$138

埋單都好快,下次又多一間必食超值餐廳。

鮮菠蘿拔絲咕嚕肉
海參金菇炆伊麵
2023-10-13
鮮百合蜜豆炒淮山
鮮菠蘿拔絲咕嚕肉
海參金菇炆伊麵
今天要大家比介紹一家「品粵居」餐廳,它位於灣仔摩理臣山道5-9號天樂廣場1樓。這家餐廳以新鮮足料的懷舊粵菜為主打,帶你回到懷舊的味道!.1⃣️金沙鲜淮山 $68淮山條炸得太香脆了,每一口都充滿濃濃嘅香氣。食落去,外皮酥脆嘅口感同內部細緻嘅纖維完美融合,再加上金黃嘅蛋黃,有啲沙沙嘅口感,真係令人欲罷不能!.2⃣️椒鹽金磚滑豆腐 $58呢款豆腐真係太讚啦,外脆內嫩,椒鹽嘅味道真係好夾,一口接一口👌。呢道菜唔止係外觀超級精致,仲有豐富嘅口感,豆腐保持咗鮮嫩嘅口感,外層酥脆,椒鹽嘅味道真係更加完美,每一口都能感受到豆腐嘅細緻同椒鹽嘅鮮香。.3⃣️魚香茄子煲 $98茄子真係太好味啦!軟糯入味,簡直完美到爆炸🍆!魚香嘅醬汁更係令佢變得更香更甜,簡直係下飯嘅絕佳選擇!口感特別獨特,同那鹹香嘅醬汁相得益彰!🤤.4⃣️窩燒鮑魚雞粒炒飯 $168砂鍋中嘅炒飯,飯粒豐滿同鬆軟,雞肉,鮑魚,蛋花等嘅搭配令每一口都充滿濃烈嘅香氣。砂鍋嘅傳熱效果令飯粒炒得更加均勻,Keep到飯粒嘅鬆軟口感,而鮑魚同雞肉嘅鮮美融合喺一齊,使炒飯嘅味道更加豐富。每一口都能感受到鮑魚嘅鮮嫩同雞肉嘅醇香,令人回味無窮。,餐後竟然仲送咗柚子桂花糕,柚子嘅

1⃣️金沙鲜淮山 $68

2⃣️椒鹽金磚滑豆腐 $58

3⃣️魚香茄子煲 $98

4⃣️窩燒鮑魚雞粒炒飯 $168

餐後竟然仲送咗柚子桂花糕,柚子嘅香氣同桂花嘅芳香,兩種香氣結合,甜而唔膩,令人感動到爆炸啊!🍮✨

呢度嘅菜品新鮮豐富,味道懷舊,帶你回嘗到懷舊粵菜嘅味道!無論係金沙鮮淮山、椒鹽金磚滑豆腐定係窩燒鮑魚雞粒炒飯,每一道都令人回味無窮。快啲嚟品粤居,感受一懷舊嘅美食之旅啦!🔥
在銅鑼灣與灣仔交界有不少餐廳,其中做到家常風味的粵菜,不多。不需精緻裝潢,也不需拍打卡照,下班後有時就只想好好吃一頓家常便飯 。清酒鮑魚天氣熱的時候就想吃吃冷盤,清酒鮑魚處理得而,淡淡清酒味,咬落爽口彈牙。西蘭花炒鮮魷蝦仁經常覺得他們家炒的西蘭花有鑊氣,不多油挺爽脆的,加上大大蝦仁,很有營養手打馬蹄蓮藕煎肉餅這個真的很有媽媽的味道!自家製的肉餅很足料,馬蹄蓮藕剁得碎碎的,口感超好,香煎過後也不多油,送飯一流椒鹽鮮魷最後還是邪惡的想吃一下炸物,炸得還算不錯,份量不少—————————————————品粵居 (灣仔)灣仔摩理臣山道5-9號天樂廣場1樓—————————————————

清酒鮑魚

西蘭花炒鮮魷蝦仁
西蘭花炒鮮魷蝦仁

手打馬蹄蓮藕煎肉餅

椒鹽鮮魷
最後還是邪惡的想吃一下炸物,炸得還算不錯,份量不少

—————————————————

品粵居 (灣仔)
灣仔摩理臣山道5-9號天樂廣場1樓

—————————————————
2023-09-27
2023-10-14 18 浏览
灣仔和銅鑼灣一帶都有很多菜館值得發掘。今次愛玩小生就在兩區中間找來一家樓上菜館,餐廳不大但有很多菜式,甚至可以飲茶呀!窩燒鮑魚雞粒炒飯,融合了大大粒奢華的鮑魚和多汁的雞肉。炒飯口感飽滿,並帶有窩燒醬汁的獨特風味,仲有少少飯焦呀,性價比超高!愛玩小生超推薦!姬松茸海參豆腐煲,味道豐富的一道好味港式小菜。姬松茸為整個煲帶來香氣,海參則為這道菜帶來豐富的海鮮風味,而豆腐則柔軟QQ的口感,不錯的一個菜式。鮮菌安格斯牛肉粒,結合了優質的安格斯牛肉和新鮮的菌類。這道小菜牛肉粒數量都不少,多汁而嫩嫩的,此外,加入各種鮮菌菇類,風味豐富。整體來講,菜式選擇足夠,味道和份量適中,合理價錢,值得分享。品粵居地址:灣仔摩理臣山道5-9號天樂廣場1樓

品粵居
地址:灣仔摩理臣山道5-9號天樂廣場1樓
2023-10-13 1220 浏览
屬於中國八大菜系之一,粵菜的菜式繁多,用料廣泛,烹調方法和調味講究,鑊氣和火喉更是不可或缺的重要一環。這家「品粵居」主打粵菜和點心,菜式精緻地道,廚師運用不同的配料和烹調方法,令食材突顯本身的原汁原味,菜式更會隨著季節時令而作岀變化。窩燒鮑魚雞粒炒飯($168)利用砂窩盛載的炒飯,不但能夠保持溫度,當揭開煲蓋,更散發出濃濃的香氣。炒飯加入了雞粒、鮮蝦和菜粒,並拌入鮑魚汁同炒,令每一粒飯都沾上香濃的鮑汁。兩隻鮑魚放在炒飯上就更添矝貴。岐江燒乳鴿($68)紅燒乳鴿,鴿肉滋味幼嫩,皮脆甘香,油而不膩,做到外酥內嫩的口感。椒鹽金磚滑豆腐($58)切成一口大小的椒鹽金磗豆腐,一啖一口,金黃色脆脆外層包著嫩滑的豆腐,層次分明,加上椒鹽,就更加惹味。糖心宮爆蝦球($128)宮爆瑕球的炸漿又薄又脆,搭配酸甜微辣的宮保醬汁,並以糖心皮蛋和酸蘿蔔作配料,令整碟菜式生色不少。晚茶 @ $15InteriorMenu

窩燒鮑魚雞粒炒飯($168)

窩燒鮑魚雞粒炒飯

岐江燒乳鴿($68)

岐江燒乳鴿

椒鹽金磚滑豆腐($58)
椒鹽金磚滑豆腐

糖心宮爆蝦球($128)

晚茶 @ $15
晚茶 @ $15

Interior

Menu

2023-10-11
2023-10-12 60 浏览
享受飲茶時刻☺️燒賣豬肉內餡通常會經過細緻切割和混合處理,使其肉質更加嫩滑。燒賣的外皮薄而滑順,內餡具有一定的彈性,咬上去有一種彈牙的口感。燒賣內的豬肉餡會加入一些調味料,如蔥、薑、蒜等,這些調味料能夠提升豬肉的香氣和風味。燒賣在蒸煮過程中,這些調味料與豬肉充分融合,釋放出濃郁的香味。豬肉燒賣內的肉餡通常會含有一定的油脂,這使得燒賣在蒸煮過程中保持了一定的濕潤度。在咬上一口時,豬肉的多汁滋味會在口中散開,帶來豐富的口感體驗。蝦餃外皮是薄而柔軟,內餡則是由新鮮的蝦肉製成。經過蒸煮後,蝦肉充分融合,賦予了蝦餃柔軟嫩滑的口感。在咬下時,蝦餃的內餡會有一種彈牙感,帶來愉悅的咀嚼體,蝦餃的主要成分是新鮮的蝦肉,蝦肉本身具有鮮甜的風味。在製作過程中,可能會添加一些調味料,如蔥、蒜、姜等,這些調味料能夠提升蝦餃的香氣和味道。蒸煮時,蝦肉的香味與調味料融合,使得蝦餃散發出濃郁的香氣。蝦餃通常是以蒸的方式烹製,相對於其他油炸點心而言,蝦餃的口感較為清爽。蒸煮過程中,蝦餃保留了蝦肉的鮮美,同時也讓口感更為輕盈和清淡。鮮竹卷外皮是由薄片狀的鮮筍製成,經過蒸煮或油炸後,外皮變得脆脆的。咬下時,外皮的脆度與內部的
享受飲茶時刻☺️

燒賣

蝦餃

鮮竹卷
外皮是由薄片狀的鮮筍製成,經過蒸煮或油炸後,外皮變得脆脆的。咬下時,外皮的脆度與內部的鮮筍結合,帶來一種脆嫩的口感。鮮竹卷的主要成分是鮮筍,鮮筍本身具有清甜的風味。在製作過程中,可能會添加一些調味料,如蔥、蒜、鹽等,這些調味料能夠提升鮮筍的香氣和味道。烹調過程中,鮮筍的香味與調味料融合,使得鮮竹卷散發出濃郁的香氣。
2023-10-10 63 浏览
朋友介紹之下去了品粵居食晚飯,坐得舒服空間感大,人多而且還可以包房,私隱度更高。食左個幾抵食套餐。一家除開都係200幾,相當抵食。五香牛𦟌帶著豐富的香料,牛𦟌本身夠嫩滑,口感豐富。幾開胃!咸蛋黃淮山的清甜味形成了完美的對比,口感層次豐富,咸咸香香幾惹味,堆山清爽香甜。猴頭菇雞腳燉湯,熱辣辣味道相當濃厚又足料,豐,猴頭菇香為燉湯帶來香味,雞腳等肉類提鮮甜味,口感豐富,越飲越想飲!溫暖和滿足的感覺。三蔥爆海嵾豚肉濃郁的蔥香,豚肉的肉質鮮嫩,口感豐富,蔥的香氣滲入豚肉和海嵾,口感鮮味又有鑊氣!蜜糖豆炒蝦仁,蜜糖豆非常清新清爽,自然既甜味表露無遺!蝦仁亦夠爽彈,鑊氣亦足夠。蠔皇鮑魚伴大冬菇, 芡汁緊緊包住鮑魚,肉質鮮嫩又彈牙,蠔皇的鮮味濃郁,大冬菇的口感豐富,再配有生菜帶著清爽自然甜既口感。非常高質又好味!乳鴿肉質嫩滑,表層金黃焦香,內裡多汁。口感啖啖肉!整體服務,環境,食物都非常滿意!
朋友介紹之下去了品粵居
食晚飯,

五香牛𦟌帶著豐富的香料,牛𦟌本身夠嫩滑,口感豐富。幾開胃!

蠔皇鮑魚伴大冬菇,

再配有生菜帶著清爽自然甜既口感。非常高質又好味!

乳鴿肉質嫩滑,表層金黃焦香,

內裡多汁。口感啖啖肉!
整體服務,環境,食物都非常滿意!
2023-10-10 46 浏览
🔸XO醬花菇燒賣  $42燒賣包得好飽滿,肥嘟嘟, 上面放咗一點xo醬提味,幾好食,做得十分精緻。味道:7/10性價比:6/10🔸金邊品粵蝦餃  $42呢個 蝦餃皇應該係呢度嘅招牌點心,3粒大大粒蝦餃 鑲咗啲金邊,做得外型富麗堂煌,好似好矜貴咁樣,呢個精細美點比得上大酒店嗰啲蝦餃皇,鮮蝦Q彈口,蝦味濃鬱 。 雖然價錢較其他點心高咗一啲,但係話曬嚟茶居飲茶,唔食籠蝦餃真係唔得嘅。味道:7/10性價比:6/10🔸香茜馬蹄牛肉腸  $43牛腸係手拉嘅,拉得皮薄,米粉槳部濃咗啲,所以腸粉皮口感頗實口。 牛肉餡畀得都特別多,我就鍾意佢個碟係側埋一邊,畀啲豉油集中咗喺一處,方便你將腸粉沾豉油。牛腸裡面放咗好多馬蹄碎,食落好爽口。味道:6/10性價比:6/10🔸櫻花蝦煎蘿蔔糕  $36蘿蔔糕煎得啱啱好,厘間茶居特意將蘿蔔糕擺盤上枱扮到好似一碟 拖羅魚生,好搞鬼。 食落蘿蔔糕都十分好美味, 有啲櫻花蝦米 同埋臘肉,好香口,唔駛混醬都好食。味道:7/10性價比:6/10🔸蜜梨鹹水角  $28去咗噤多次茶樓,都喺第一次看到厘款 雪梨形嘅鹹水角,造型真喺好特別,粒雪梨椗喺用 炸芋頭做嘅, 好別緻。不過食落味
🔸XO醬花菇燒賣  $42

🔸金邊品粵蝦餃  $42

🔸香茜馬蹄牛肉腸  $43

味道:6/10

🔸櫻花蝦煎蘿蔔糕  $36

🔸蜜梨鹹水角  $28

去咗噤多次茶樓,都喺第一次看到厘款 雪梨形嘅鹹水角,造型真喺好特別,粒雪梨椗喺用 炸芋頭做嘅, 好別緻。不過食落味道就跟一般嘅鹹水角無多大分別。

🔸手切鮮牛肉球  $36

牛肉球就係傳統廣東茶居嘅山竹牛肉做法,口感似大大粒嘅潮州手打牛丸,肉質多粉質少 有牛肉味。

🔸品粵居叉燒包  $36

叉燒包一口咬落 爆叉燒醬汁, 好香甜,叉燒醬裡面帶咗一啲燒酒味,有廣府菜味道🤪

▪️ 茶位 @ $15

人均消費:~$160

整體味道:7/10

#品粵居
2023-09-09
  • xo醬香菇燒賣
2023-10-07 49 浏览
難得約齊朋友四人聚會,大家揀選了位於灣仔的品粵居酒家聚聚,吃吃小菜品嚐中式慢活的晚餐。潤燒石岐燒乳鴿$78:乳鴿外層皮脆,咬落肉質鮮嫩多汁,帶有微微的焦香。搭配椒鹽及醬油,增添了豐富的口感和深度的風味。鮮百合蜜豆炒淮山$98:外觀色彩繽紛,有青紅黃白黑,不同顏色可以吸收不同營養,甜嫩的百合加上爽脆蜜豆的組合獨特,還有木耳、紅黃甜椒帶來了口感的層次感,淮山的爽脆稠滑和淡淡的甜味與其相得益彰。椒鹽魷魚鬚 $78:魷魚鬚炸得酥脆,搭配椒鹽的調味料,咬開脆身的外層,發現魷魚鬚軟軟嫩嫩有鮮味,配搭特製的醬汁,令人很開胃的前菜。私房惹味欖角骨 $148:欖角烹調入味,骨肉相連,排骨經過油炸及爆炒份外惹味,甜甜鹹鹹,份量豐盛,啖啖肉的滿足。姬松茸遼參豆腐煲 $138:豆腐煲姬松茸和遼參,豆腐的質感外焦內柔軟滑嫩,與松茸和遼參的鮮味相互融合,感覺滋補又營養健康。窩燒鮑魚雞粒炒飯 $168:這道炒飯是整晚的亮點之一。鮑魚的鮮甜彈牙和雞粒的嫩滑完美結合,每一口都帶來豐富的口感和風味。米飯炒得很香,夠鬆散且有嚼勁,配上蛋碎和蔥花等,香氣四溢,令人吃不停口。糖心宮爆蝦球 $128:糖心宮爆蝦球是我的喜愛,蝦球

潤燒石岐燒乳鴿$78:

鮮百合蜜豆炒淮山$98:

椒鹽魷魚鬚 $78:

私房惹味欖角骨 $148:

姬松茸遼參豆腐煲 $138:

窩燒鮑魚雞粒炒飯 $168:

糖心宮爆蝦球 $128:
糖心宮爆蝦球是我的喜愛,蝦球炸得金黃酥脆,外層酥脆內裡鮮嫩多汁。新奇搭配醃制的甜蘿蔔及皮蛋,多重口感,而且價格相宜親民。

整體而言,酒家的價格親民,食物品質有保證,平常家常菜有家的溫暖,值得一試,可惜今晚燉湯賣完了,下次想試試呢。
2023-10-07 30 浏览
有朋自遠方來,當然要抽時間去聚一聚,老朋友住在灣仔南洋酒店,放工即刻過去同佢食飯,佢話酒店附近有間品粵居,裝修簡潔,燈光明亮,主打中式粵菜。今晚就同我一齊去食飯聚舊。優惠海魚鮮孖寶:上湯大蝦伊麵配海南文昌雞半隻海南文昌雞半隻:文昌雞是海南四大名菜之一,以其體型方圓,腳脛細短,皮薄骨酥,肉質香甜嫩滑,營養豐富,具有色、香、味、型、營養俱佳,百吃不厭等特色。上湯大蝦伊麵:大蝦已去殻啖啖肉好爽口,伊麵吸收咗上湯精華,味道香甜!鮮菠蘿拔絲咕嚕肉:將肉塊炸香後加入糖醋汁勾芡,美味香口又酸酸甜甜既味道, 清新醒胃!

優惠海魚鮮孖寶:上湯大蝦伊麵配海南文昌雞半隻

2023-10-07 36 浏览
超喜歡這家在銅鑼灣街市後方的粵菜餐廳 - 品粵居,進入大廳時讓人有煥然一新的感覺!一大列落地玻璃窗望著灣仔道,用餐環境舒適,周末簡單與家人食完下午茶再去維多利亞公園親親大自然,一樂也。-熱盤的響鈴鮮蝦腸粉棒棒的響鈴鮮蝦香脆不油膩,腸粉皮薄餡靚~-蜜梨咸水角也精緻可愛。-超喜歡小炒類的鮮菠蘿咕嚕肉,咕嚕肉肉質夠爽夠新鮮,加上新鮮菠蘿酸香好好吃~-另外選的銀芽肉絲煎麵即叫即炸,麵條脆卜卜,肉絲也不會過咸。--最喜歡這裡的創意點心,即叫即蒸不用多說吧~西施蟹肉餃簡直完勝啊!蟹肉餃餃皮入口有點軟韌有嚼勁,蟹肉咸香肉汁滿,口感十分豐富~手切鮮牛肉球也是必點之選,牛味重又夠嫰滑,品粵居叉燒包,包包鬆軟,叉燒餡也好食。-甜品要特別讚一讚蜂巢糕!入口Q彈黑糖香滿滿的~超有衝動叫多籠哈哈(*^ω^*)品粵居灣仔摩理臣山道天樂廣場

超喜歡這家在銅鑼灣街市後方的粵菜餐廳 - 品粵居,進
入大廳時讓人有煥然一新的感覺!
一大列落地玻璃窗望著灣仔道,

用餐環境舒適,

熱盤的響鈴鮮蝦腸粉棒棒的

響鈴鮮蝦香脆不油膩,腸粉皮薄餡靚~

蜜梨咸水角也精緻可愛。

超喜歡小炒類的鮮菠蘿咕嚕肉,

咕嚕肉肉質夠爽夠新鮮,加上新鮮菠蘿酸香好好吃~

另外選的銀芽肉絲煎麵即叫即炸,

麵條脆卜卜,肉絲也不會過咸。

最喜歡這裡的創意點心,即叫即蒸不用多說吧~

西施蟹肉餃簡直完勝啊!

手切鮮牛肉球也是必點之選,牛味重又夠嫰滑,

品粵居叉燒包,包包鬆軟,叉燒餡也好食。

甜品要特別讚一讚蜂巢糕!

入口Q彈黑糖香滿滿的~
超有衝動叫多籠哈哈(*^ω^*)

品粵居
灣仔摩理臣山道天樂廣場
2023-10-06 48 浏览
約左朋友去一家中菜餐廳食飯,經典的酒樓裝潢,價位方面屬於中上,飲宴相對比較多☺️傾計的話當然少不了要點幾個小菜,邊食邊傾🤣椒鹽金磚滑豆腐以炸至金黃酥脆的豆腐為主,搭配著椒鹽調味,外脆內軟😋上湯海蝦伊麵一般上湯海蝦伊麵都是原隻蝦咁上,估唔到今次居然係蝦球伊麵,加上濃郁的上湯,別有一番風味🤩瑤池貴妃雞雞,全部都係雞,半隻雞差D食唔矖,雞肉比較鮮嫩😉豉椒涼瓜炒安格斯牛肉將涼瓜與安格斯牛肉放在一起,以豉椒和辣椒調味,與此同時,安格斯牛肉比普通牛肉更好吃😝蓮蓉蛋黃壽桃甜品來說壽桃包都算幾大個,蓮蓉夠甜之餘還有濃郁的蛋黃作餡料💯好味指數:8/10性價比指數:9/10餐廳名稱:品粵居餐廳地址:香港灣仔摩理臣山道5-9號天樂廣場1樓電話: 2779 7789

傾計的話當然少不了要點幾個小菜,邊食邊傾🤣

椒鹽金磚滑豆腐

以炸至金黃酥脆的豆腐為主,搭配著椒鹽調味,外脆內軟😋

上湯海蝦伊麵

瑤池貴妃雞

雞,全部都係雞,半隻雞差D食唔矖,雞肉比較鮮嫩😉

豉椒涼瓜炒安格斯牛肉

蓮蓉蛋黃壽桃

好味指數:8/10

性價比指數:9/10

餐廳名稱:品粵居

餐廳地址:香港灣仔摩理臣山道5-9號天樂廣場1樓

電話: 2779 7789
2023-10-05
今日約了朋友來試這間位於灣仔天樂里新開幾個月的小型酒樓,因為未來之前見到評語都話非常好,但來了之後覺得並非如此,有些失望。我們3個人叫了9個點心,買單一共$490元,價錢唔算便,因為點心的份量唔算多。最唔值的就是[菊花春卷]$45元3件,但其實3件裡面的餡,加起來只有其他酒樓一條春卷的份量,因為多數是春卷皮剪出來的花邊。蝦餃$42元3件不過不失。品粵三色腸粉(叉燒、牛肉、鮮蝦各一條)$58,好細條。蜜梨鹹水餃$28元2件,賣相幾得意,但餡唔太多。其他點心都不過不失,沒驚喜。我諗我來過一次應該唔會吸引我再來第二次。因為餐廳的服務和環境都好一般。

蝦餃$42元3件不過不失。
品粵三色腸粉(叉燒、牛肉、鮮蝦各一條)$58,好細條。

蜜梨鹹水餃$28元2件,賣相幾得意,但餡唔太多。

其他點心都不過不失,沒驚喜。
2023-09-29