2012-03-19 227 浏览
好奇已久,每次經過都大排長龍的唐記,今天終於找到機會特地來品嚐!本著跑那麼遠來吃,所以當然什麼都要試一下囉!1)鳳爪排骨飯(20元):老實說,打開飯盒時,我們嚇了一大跳,料少醬少飯極多,鳳爪2隻排骨3塊,吃起來幾乎沒什麼味道,不過以這個價錢來說也不能要求太多。 2)燒賣(12元):鮮嫩多汁,一般水準!3)蕃薯包(4元):皮鬆軟,餡濃郁又不會太甜,好吃!!4)奶皇包(4元):沒什麼特別印象,應該是一般水準!5)糯米卷(4元):也沒什麼特別印象!6)足料糯米雞(價格忘囉):竹葉打開,傳來陣陣的香氣,米飯很香軟。一切開來,哇,裡面的料多到讓人目瞪口呆,扎實的雞肉,還有附上1顆鵪鶉蛋哦!大推薦!!7)鵪鶉蛋燒賣(12元):3顆,一口咬下,吃的到鵪鶉蛋跟豬肉QQ的口感,沒想到燒賣配上鵪鶉蛋竟然是如此的對味,我還想再吃一份阿!大推薦!!8)香芋包(4元):本來就不是喜歡吃芋頭的人,但看了食評大家都對它讚不絕口,於是點了1個來試試。一口咬下驚為天人,沒有芋頭的土味,只有舒服香甜的芋頭味,連我這個討厭芋頭的人都覺得好吃!大推薦!!9)蕃薯包(4元):拿到1打開,咦,怎麼是芋頭色的,是拿錯了嗎,馬上回

本著跑那麼遠來吃,所以當然什麼都要試一下囉!

2)燒賣(12元):鮮嫩多汁,一般水準!
3)蕃薯包(4元):皮鬆軟,餡濃郁又不會太甜,好吃!!

4)奶皇包(4元):沒什麼特別印象,應該是一般水準!
5)糯米卷(4元):也沒什麼特別印象!
9)蕃薯包(4元):拿到1打開,咦,怎麼是芋頭色的,是拿錯了嗎,馬上回頭問了店內的阿姨,原來他們是紫米皮呀,吃了上面許多的點心,知道唐記家的包一定是好味,好期待的馬上咬下,哇,好好吃哦,蕃薯味濃郁又不太甜,皮又鬆軟,整個就是絕配呀!!

整體而言,唐記比一般酒樓點心好吃許多,尤其是他們的包,真的是便宜又好吃,打完食評我又想再吃拉!!
2012-03-03
7 分钟 (外卖自取)
  • 足料糯米雞
  • 香芋包
  • 蕃薯包
  • 鵪鶉蛋燒賣
2011-11-28 481 浏览
想買菜肉包包做早餐…點知所有包類晨早一輪俾人掃清…再蒸出籠就要稍等…吾想等, 望望餐牌就不如試下糯米雞吧?!!...依家去酒樓普遍都只有珍珠雞, 舊式糯米雞真係冇乜做, 回味下o羅!!…$20蚊大大一個…用兩層大荷葉包著…揭開o既時候就好似同打開禮物盒果陣滿心期待o既心情一樣...外層米粒望落有點乾…事實食落係剛好夠軟夠糯…翻起裏面o既餡料先見有大量味汁豐富o既東菇肉末, 再深入尋寶…有4-5件滑滑o既雞柳啦!! (比起果D放雞中翼的好!!)…一件厚大蜜汁叉燒!!...仲有鵪鶉蛋一隻添喎!!...用料份量十足!!...做到每口都有飯連汁帶餸, 整體味道亦不俗!!糯米咁撐胃, 作為一人份的話, 真係一餐抵三餐都可以!!...
糯米雞

糯米雞包裝外型
大量味汁豐富o既東菇肉末
雞柳!!...蜜汁叉燒!!...仲有鵪鶉蛋!!
2011-11-28
1 分钟 (外卖自取)
$20 (早餐)
2011-11-01 97 浏览
往家庭醫生處拿些藥。匆匆經過這裡,很難得的看不到排隊的人龍。遇見這一閃即逝的機會,怎能錯過 ? 買了一個冬菇雞包。四大洋一個,包很鬆軟帶輕微甜味;肉餡內的所謂冬菇份量實在是少得很,但勝在肉本身質地不死硬之餘也甚覺香甜;而且最重要的是新鮮出籠,拿上手熱呼呼的,趁熱吃進肚內,頓時暖笠笠....這樣狀況底下的一個包子,難吃極亦有個譜啦....
往家庭醫生處拿些藥。匆匆經過這裡,很難得的看不到排隊的人龍
。遇見這一閃即逝的機會,怎能錯過 ?

,但勝在肉本身質地不死硬之餘也甚覺香甜
;而且最重要的是新鮮出籠,拿上手熱呼呼的
,趁熱吃進肚內,頓時暖笠笠
....

這樣狀況底下的一個包子,難吃極亦有個譜啦
....
$4 (其他)
2011-11-01 109 浏览
<唐記>開檔咁耐不斷擴展…分店開到黎青衣城都好一段時間…不過, 一直冇乜遇o岩時間去買…有時想買又見人龍, 都會作罷!!哩朝早…早餐繁忙時段剛過, 嘻嘻…經過見冇人!!…首次幫襯…買左兩個新鮮熱騰騰上海菜肉包…步入秋冬時份, 食一個由蒸籠取出…熱呼呼冒著暖氣o既中式包點…特別另有一番滋味架!!四蚊大大個…包包o既外層好似剝殼雞蛋咁滑...白如雪, 軟如綿!!...好吸引!!...餡料菜同肉o既份量亦平均, 味道新鮮, 清淡可口…喜歡!!

哩朝早…早餐繁忙時段剛過, 嘻嘻…經過見冇人!!
…首次幫襯…買左兩個新鮮熱騰騰

四蚊大大個…包包o既外層好似剝殼雞蛋咁滑
...白如雪, 軟如綿!!...好吸引!!...餡料o既份量亦平均, 味道新鮮, 清淡可口…喜歡!!

2011-10-31
外卖自取
$8 (早餐)
2011-08-19 89 浏览
抵食,又挺有水準o既一間食店!有時係特別一個人諗唔到食咩o既時候呢間就一定係首選~~~成間o野o既o野食我都食過,連豆漿都飲埋!真係好正~無論包點去到飯類、點心及甜點真係冇o野可以彈!非常喜歡!keep住你的好!繼續加油啊!
抵食,又挺有水準o既一間食店!

有時係特別一個人諗唔到食咩o既時候呢間就一定係首選~~~
keep住你的好!繼續加油啊!
2011-08-16
5 分钟 (外卖自取)
$30 (其他)
2011-07-25 148 浏览
雖然眼見青衣城的商舖選擇愈來愈多元化,但論食肆始終欠一分吸引力,加上連UCC都將變成自家烏冬之後,要找間自已心儀的似乎非常困難。最後竟然在放棄想搭地鐵到另一商場覓食之時,遇見這間堆滿附近街坊和上班人的店舖,原來是早年蒸包熱潮時跑出來的唐記包點,除了一列包點也有蒸飯點心等,而且價位相當合理,竟然二話不說就排起隊來,不吃正餐,填一填胃的底層也可以吧,哈哈。第一次來,不知那些是熱賣品,就留心傾聽前面落單的人多點甚麼,蕃薯包、香芋包都相當吸引,三數元的交易而已,不過就被前面的客人買光了,喔噢。不打緊,改選頗多人點的燒賣和鳳爪排骨蒸飯,說明堂吃,免得浪費膠袋,再拿著收據等候。燒賣 [$12]: 一籠四件燒賣放在紙碗中,件頭甚大,蝦豬比例以豬肉為主,但個人覺得當中的根位頗多,韌了些許,屬合格水準。鳳爪排骨蒸飯 [$19]: 除了燒味飯,好像很久沒遇著二十元以下的飯,而且份量滿滿的,還要外加一堆烚椰菜,健康一些,平衡一些,不多機會吃蒸飯,但會加菜的,我欣賞。飯粒分明乾身,黏起鳳爪的醬汁甚為惹味,排骨肥瘦適中。這樣$31吃起來的半餐飯,又真的可以填到兩口子的胃口,一邊立吃,一邊見收銀的餐牌貼上一個又一
這樣$31吃起來的半餐飯,又真的可以填到兩口子的胃口,一邊立吃,一邊見收銀的餐牌貼上一個又一個售罄的貼貼,銷量真強,而且排隊的人不絕,很受歡迎呢,但店員的服務態度非常友善,並會用對講機通知那個籌號要分袋,那個籌號要講英文等,在青衣站來一個立食,吃得滿意,又好像真的比商場內的連鎖餐廳為佳。
2011-07-16 93 浏览
是日早上大雨。在地鐵站避雨時,第一次光顧這包點店。完全符合外賣中式點心兩條件:夠快:不過兩、三分鐘,就已經貨銀兩訖;夠熱:十多分鐘後抵家,糯米雞和燒賣仍是熱辣辣。老早吃厭酒樓的珍珠雞,既小、又乾、還無甚餡料。這糯米雞本來並不特別,只不過是回歸傳統:大、汁多、內涵豐富,還有,再次一提,熱辣辣。反璞歸真,就已足夠。燒賣也好,一口咬下不會散開,肉不會過肥。一向認為,蝦餃、燒賣是點心的基準試,賣點心的這兩道做不好,則可休矣。不知他們賣不賣蝦餃,想下次試試。
是日早上大雨。
在地鐵站避雨時,第一次光顧這包點店。
完全符合外賣中式點心兩條件:
夠快:不過兩、三分鐘,就已經貨銀兩訖;
夠熱:十多分鐘後抵家,糯米雞和燒賣仍是熱辣辣。
老早吃厭酒樓的珍珠雞,既小、又乾、還無甚餡料。
糯米雞與旁邊蛋撻並排對比大小,足見份量十足(別誤會,蛋撻其實是包點店隔籬餅家出品)
燒賣也好,一口咬下不會散開,肉不會過肥。
不知他們賣不賣蝦餃,想下次試試。

2011-05-22
3 分钟 (外卖自取)
$30 (早餐)
2011-06-10 80 浏览
嘩好難相信可以咁平而且不難吃所以人龍長長的我真係接受吾到馬拉盞 5蛟大大個雞包又是幾元馬拉盞 鬆軟 有點太甜但這個價錢我相信無人會投訴下午茶一流雞包饀充裕扺食兩款都是新鮮蒸出來的雖然吃不到蕃薯包下次一定再試

好難相信可以咁平

雖然吃不到蕃薯包
下次一定再試
2011-05-29
2011-03-17 98 浏览
因為上次食完蕃薯包覺得太正啦 , 今日放學我去買左蕃薯包同埋香芋包 ,兩款都係紫色好靚呀 !! 蕃薯包今次個餡冇上次咁多 , 不覺依然好重蕃薯味 , 正!!香芋包比較細個 , 餡料香芋容好香芋頭味又唔會好甜 , 係真正芋頭容 ,唔係d重香料 , 所以食完個包好似食左個芋頭咁
香芋包
蕃薯包

香芋包比較細個 , 餡料香芋容好香芋頭味又唔會好甜 ,

2011-03-17
2 分钟 (外卖自取)
蕃薯包
香芋包
2011-03-14 209 浏览
12 點返到青衣 , 難得見到唐記冇咩人立即去買野食 , 今次買左燒賣同番薯包 , 我差唔多次次都買燒賣 因為燒賣好大粒 , 加上肉扎實同蝦爽口 , D 料好實在 , 我覺得好食過D酒樓 ,另外番薯包真係好抵同好大個 3.5 / 1個 , 番薯餡好多又唔死甜 , 正!! 難怪朝朝早都好多人買包食 ~
燒賣
番薯包
好多餡
12 點返到青衣 , 難得見到唐記冇咩人立即去買野食 ,

今次買左燒賣同番薯包 , 我差唔多次次都買燒賣

難怪朝朝早都好多人買包食 ~
2011-03-14
$15.5
燒賣
番薯包
好多餡
2011-01-15 85 浏览
想外賣包點在青衣城沒有其他選擇, 就是這間唐記吧. 腐竹白果糖水不錯, 薏米很有咬口. 合桃糊很香口, 但多吃感覺有點油. 芝麻糊甜了一點, 總體還算合格. 菜肉包一般, 沒那種包的香味. 下次要試試糯米雞. 這裡沒大埔那麼多種類, 像糯米捲就沒得賣.買了就有單等叫號碼, 旁邊也有兩張桌子可站著吃. 人太多, 要等久一點, 但安排也算好, 等的時候還可以去旁邊的店舖逛逛.

想外賣包點在青衣城沒有其他選擇, 就是這間唐記吧.

2011-01-12
2011-01-11 61 浏览
早上經過這店常見人龍,鳳爪排骨飯售價$19, 不算便宜,吃蒸飯我最怕飯過濕, 幸好飯夠香, 粒粒夠爽身.還有伴隨椰茱,更為健康.這裡的包點算抵食,饅頭$2.5,菜肉包$3.5今次我還買了馬拉盞$3.5熱辣辣,不太甜,夠鬆軟.雖然要排長龍,幸好店員手快腳快, 不用等太久.
早上經過這店常見人龍,
鳳爪排骨飯售價$19, 不算便宜,
吃蒸飯我最怕飯過濕,
幸好飯夠香, 粒粒夠爽身.
還有伴隨椰茱,更為健康.
這裡的包點算抵食,
饅頭$2.5,
菜肉包$3.5
今次我還買了馬拉盞$3.5
熱辣辣,不太甜,夠鬆軟.
雖然要排長龍,幸好店員手快腳快, 不用等太久.
2010-12-11 52 浏览
每次路經都見大排長龍,不過尋晚第一次幫襯就出事。叫了一個煎蛋牛肉飯+薑汁豆腐花。因為太多人,都等左15分鐘。不過,番上屋企先發覺煎蛋牛肉飯,少左塊煎蛋。又要用多15分鐘番去換過幸好佢肯換過全新一份俾我,因為所有食物都變涼雖然忙,但係都要確保每份餐係充料先遞給客人唔通個個即時打開檢查咩!以後唔會多人既時候去
每次路經都見大排長龍,不過尋晚第一次幫襯就出事。
不過,番上屋企先發覺煎蛋牛肉飯,少左塊煎蛋。
又要用多15分鐘番去換過
幸好佢肯換過全新一份俾我,因為所有食物都變涼

雖然忙,但係都要確保每份餐係充料先遞給客人
唔通個個即時打開檢查咩!

以後唔會多人既時候去
15 分钟 (外卖自取)
2010-11-17 43 浏览
一向愛吃中式飽點因其 飽而不膩軟綿綿的飽皮 正一看價錢 就知道唐記 為名符其實的平民飽店試了芋頭包和菜莆肉包 都是$3.5一個Size都幾大個現在聖安娜西式包都要 $6-7 = =同類中式菜肉包都要$4.5 都要細過好多唐記比包點先生平少少所以 為平民飽店好抵食;)而且 味道還不賴!!先講芋頭包外皮很香軟個芋頭餡好有芋頭味!!!甜度又剛剛好!不錯貪得意 試左菜莆肉包同樣 外皮鬆軟好足料舊肉幾juicy但略嫌菜莆味唔夠出不過 整體上都很好兩個熱騰騰的包子 七元 又搞掂了午餐很飽 很滿足DD會Encore!下次試下其他先

一向愛吃中式飽點

同類中式菜肉包都要$4.5 都要細過好多
唐記比包點先生平少少

所以 為平民飽店
好抵食;)

而且 味道還不賴!!

先講芋頭包

外皮很香軟
個芋頭餡好有芋頭味!!!
甜度又剛剛好!

很飽 很滿足
DD

會Encore!下次試下其他先
2010-11-17
1 分钟 (外卖自取)
  • 芋頭包
2010-11-05 59 浏览
從前,起青衣城,想食中式包點都要入茶樓仲要叫一籠三個包,一籠十蚊起兼收茶錢令一D想食包點的人卻步依家開左間唐記包點,fit 曬我地呢D唔想比茶錢,又想一個人食包點的人(仲有牛肉球、燒賣等點心賣)起門口仲可以感覺到包點起蒸籠入面散出的香味,令人食慾大振店舖內部有幾張類似7仔的枱比人企起度堂食於是就走左入去買左個甜番薯包、菜肉包、冬菇雞包同埋一盒鳳爪排骨飯打包真的,這間店仲照顧埋素食者。佢仲有饅頭等等的冇肉包。除左包點之外,呢度都有盅頭飯食。不過,講真個句,我食左3個包已經覺得飽,食埋個飯我連食下午茶的胃口都冇(太飽)我排隊等外賣的時候,個個買飯多數都係買排骨飯……原來呢度的排骨比鳳爪更鮮味醬汁的運用使排骨更香更好味反觀,鳳爪同雞腳的差別只係一個紅一個黃、一個少辣一個唔辣……下午出街食點心,起點心店通常都係食番賣淨又唔新鮮的點心但係呢度,你可以見到佢地係周不時都有新鮮點心出爐食得放心而且,仲可以淨係食包都飽…
從前,起青衣城,想食中式包點都要入茶樓

仲要叫一籠三個包,一籠十蚊起兼收茶錢

令一D想食包點的人卻步

起門口仲可以感覺到包點起蒸籠入面散出的香味,令人食慾大振

店舖內部有幾張類似7仔的枱比人企起度堂食

甜番薯包

用紅薯做的。不太甜。第一感覺是:佢地係咪比錯左個紅豆包比我?因為個餡太似紅豆蓉...

真的,這間店仲照顧埋素食者。佢仲有饅頭等等的冇肉包。

傳說中的菜肉包

菜肉包入面的豬肉唔肥唔瘦啱啱好,而且入面的包汁好香,好入味,味道仲同個包好夾

冬菇雞包

味道一般,包的汁液不能夠帶出冬菇雞的鮮味。冬菇味略比雞味為重。

鳳爪排骨飯

醬汁的運用使排骨更香更好味

下午出街食點心,起點心店通常都係食番賣淨又唔新鮮的點心

但係呢度,你可以見到佢地係周不時都有新鮮點心出爐

食得放心

而且,仲可以淨係食包都飽…
2010-10-26
5 分钟 (外卖自取)
$29.5 (午餐)
傳說中的菜肉包
鳳爪排骨飯