2023-11-09 121 浏览
每一個星期四或五,若我們一家不出外用膳,就會買外賣返屋企,大家開心一下。最方便,最啱大家食既外賣,不是兩餸飯,而是《唐記》的蒸飯。這一天,先陪太太在頌安買少少野,我既《唐記》,就決定係頌安買。先說給太太的,就是近來《唐記》大賣的水晶素餃。餃子的皮,真的做到好晶瑩剔透,而且亦不會粘著任何東西,也不易爛,質素可以說是很高。純蔬菜的餡料,吃起來很清新。太太喜歡加點辣椒油去食,更加之惹味。我最喜愛的配搭,是鳳爪排骨飯加燒賣。向來,我都對《唐記》既排骨飯充滿信心。份量夠,肉夠,飯夠,味道也是眾多蒸飯專門店中最好的。是日的飯也不例外,可以說是價廉物美。而燒賣就大大件,仲有一隻蝦仔,永遠都不會不滿意。對,在正常既情況下《唐記》既出品,是永遠都不會不滿意的,這一餐,我可以說,也不例外。

2021-10-11 368 浏览
完全咬唔開 唔知用咩肉。牛肉就算唔多熟都能咬到。呢舊嘢最後吃不到。感覺好恐怖 蒸牛肉 咬唔開 唔知用咩肉 !最後吃不到掉咗! 返叮都係咬唔開 咩肉泥架 又排隊等成10分鐘 有人投訴 嗰服務員話 :係要等咁耐架。我做嘢係咁慢 你想快呢度請人 你泥做啦

感覺好恐怖 蒸牛肉 咬唔開 唔知用咩肉 !
最後吃不到掉咗! 返叮都係咬唔開 咩肉泥架

2021-10-10
2019-09-14 536 浏览
「唐記包點」係小編食早餐嘅不二之選, 不過因為小編係美孚返工, 而美孚嘅「唐包點」係阿華田系列剛推出嘅時候都未有得食, 咁啱去接小妹放工, 就食個包、飲杯茶、等下啦~😂 身為阿華田粉絲,必試阿華田包、阿華田奶茶, 係推廣期間, 阿華田包只售$5(原價$7.5), 阿華田奶茶只售$9(原價$12), 都幾抵呀!😏 阿華田包($5) 熱辣辣嘅阿華田包好香噴噴~ 阿華田味都幾食得出, 但內餡口感比較差,一patpat咁,顏色又咁像真, 令人聯想起其他野。💩😂 不過其實味道真係唔差嘅,值得一試! 至於🌟推薦❗️阿華田奶茶($9) 「唐記包點」嘅奶茶出名幼滑濃郁, 今次加左阿華田味, 更香甜可口,老少咸宜~
「唐記包點」係小編食早餐嘅不二之選,
不過因為小編係美孚返工,
而美孚嘅「唐包點」係阿華田系列剛推出嘅時候都未有得食,
咁啱去接小妹放工,
就食個包、飲杯茶、等下啦~😂
身為阿華田粉絲,必試阿華田包、阿華田奶茶,
係推廣期間,
阿華田包只售$5(原價$7.5),
阿華田奶茶只售$9(原價$12),
都幾抵呀!😏

阿華田包($5)
熱辣辣嘅阿華田包好香噴噴~
阿華田味都幾食得出,
但內餡口感比較差,一patpat咁,顏色又咁像真,
令人聯想起其他野。💩😂
不過其實味道真係唔差嘅,值得一試!
阿華田包
至於🌟推薦❗️阿華田奶茶($9)
「唐記包點」嘅奶茶出名幼滑濃郁,
今次加左阿華田味,
更香甜可口,老少咸宜~
下午茶
1K
下大雨的週日,不想走太遠就近近地在屋企附近的唐記包點買外賣。唐記包點分店遍佈全港,除了包點,還有點心和蒸飯等中式茶樓食品,定價親民,精選蒸飯及凍飽優惠更加抵買。馬鞍山頌安分店還有優惠套餐,蒸飯點心加飲品只是$35,蒸包 $16就有3個,真是超抵食!最近聯乘阿華田推出期間限定新品,甚有新鮮感。流心阿華田包 $5每次經過都售清的阿華田包,可想而知有多受歡迎,今次終於試到了!一咬開就已緩緩流出阿華田爆漿流心餡,充滿獨特麥香,甜而不膩。黑麻蓉包每次來唐記我都必點黑麻蓉包,包身軟綿不黏口,蒸氣騰騰。粗顆粒的黑芝麻蓉帶有沙沙的口感,就像在吃擂沙湯圓,真材實料,麻香濃得化不開。馬拉糕傳統舊式做法的馬拉糕,就是簡單樸實的古早味。佈滿蜂窩般的氣孔,口感鬆軟香綿富空氣感,甜度恰到好處。菜肉包 比起買連鎖麵包店的空氣包,雖然價錢相若,但唐記蒸包確實是足料得多 XD 平時我食兩個都已經有十成飽。豬肉與蔬菜的比例得宜,口感分明,飽足之餘亦不膩口。這次便點了兩個 $35蒸飯點心套餐。北菇雞飯已經去皮,雞肉夠嫩滑,加上原隻冬菇菌香四溢。燒賣則是以豬肉作餡,口感扎實,肥肉不算太多。雞蛋牛肉飯就有煎熟蛋和牛肉肉餅,配料

最近聯乘阿華田推出期間限定新品,甚有新鮮感。

流心阿華田包 $5

黑麻蓉包
每次來唐記我都必點黑麻蓉包,包身軟綿不黏口,蒸氣騰騰。

馬拉糕
傳統舊式做法的馬拉糕,就是簡單樸實的古早味。
馬拉糕

佈滿蜂窩般的氣孔,口感鬆軟香綿富空氣感,甜度恰到好處。

菜肉包

豬肉與蔬菜的比例得宜,口感分明,飽足之餘亦不膩口。
菜肉包

這次便點了兩個 $35蒸飯點心套餐。
蒸飯點心套餐

北菇雞飯已經去皮,雞肉夠嫩滑,加上原隻冬菇菌香四溢。
北菇雞飯

燒賣則是以豬肉作餡,口感扎實,肥肉不算太多。
燒賣

雞蛋牛肉飯就有煎熟蛋和牛肉肉餅,配料豐富夠飽足。
雞蛋牛肉飯

鮮竹卷以腐皮包裹著豬肉、冬菇和椰菜餡料,飽滿多汁。
鮮竹卷

阿華田奶茶 $9
口感順滑,入口先嚐到阿華田的麥香味,然後再嚐到茶味的回甘,甜度不過高。
2019-08-25
5 分钟 (外卖自取)
2019-08-12 135 浏览
唐記真是抵食又方便,所以成日都會行過睇下有咩好食。今次見到有新推岀產品,好吸引所以又買一轉番屋企開餐。新搞作既野以柯華田做主打,有包同奶菜,由小飲到大既華田真是好多人既至愛,呢個fusion 好有諗頭,讚👍🏼華田包係流心既,好滑又香,是很正既甜品之選,5元雞推廣價真是好抵食。另外既華田奶茶又是一創新嚐試,估唔到溝埋係幾夾既味道,9元一枝,細細枝。另外買左咖哩雞飯,是蒸飯以外的選擇,仲有糯米雞大大隻,好足料又好味的中式點心。當然仲有葱花卷,100元的大餐,抵到喊。

2019-08-08
2019-07-02 179 浏览
今日太忙,唯有搵來樓下的好幫手「唐記」來解決兩餐問題。通常我都會叫套餐, $35有一個飯和一個點心仲有嘢飲相當抵食,今日揀咗北菇雞飯和章魚肉餅飯,點心就揀咗沙嗲金錢肚同豉椒鳳爪。兩個點心份量都算多,而且相當入味,金錢肚軟硬適中,唔會太韌,鳯爪都唔差。至於雞飯和肉餅飯,同樣份量夠晒,雞肉嫩滑,冬菇夠香;章魚肉餅有咬口,兩個都有青菜附送。另外$16有三個蒸包,所以買定做明天早餐,揀咗兩個全家都鍾意嘅奶皇包,菜肉包都係穩陣之選。另外試吓平日少食嘅黑麻蓉包,香菇雞包,同沙嗲牛肉包。黑麻蓉包面頭有啲黑色點點,一睇就知,食落有好香嘅麻蓉味!沙嗲牛肉包都幾驚喜,裏面個餡都幾大,沙嗲味濃。香菇雞包裏面有香菇、雞肉、木耳絲等,有啲似菜肉包但味道又有點不同,都幾特別。除開每個只需$5.3,比起而家去麵包店買一個包都分分鐘$6-8,仲完食完唔飽!唐記個包真係相對真材實料呀!簡簡單單又一餐,不少得要盛讚佢哋支持環保,可以自己帶外賣盒買,非常好!

沙嗲金錢肚同豉椒鳳爪

黑麻蓉包
沙嗲牛肉包都幾驚喜,裏面個餡都幾大,沙嗲味濃。

2019-06-25
午餐
1K
天氣酷熱得令人完全沒有外出的意慾,只想躲在冷氣房,所以近近地到屋企附近的唐記包點買外賣。唐記包點分店遍佈全港,除了包點,還有點心和蒸飯等中式茶樓食品,定價親民,精選蒸飯及凍飽優惠更加抵買。馬鞍山頌安分店還有優惠套餐,蒸飯點心加飲品只是$35,蒸包 $16就有3個,真是超抵食!這次便點了兩個蒸飯點心套餐。北菇雞飯已經去皮,雞肉夠嫩滑,加上原隻冬菇菌香四溢。燒賣則是以豬肉作餡,口感扎實,肥肉不算太多。雞蛋牛肉飯就有煎熟蛋和牛肉肉餅,配料豐富夠飽足。鮮竹卷以腐皮包裹著豬肉、冬菇和椰菜餡料,飽滿多汁。蔥油餅 $5.5麵團厚實,表面滿滿蔥花加芝麻,吃起來更香口。香菇雞包比起買連鎖麵包店的空氣包,雖然價錢相若,但唐記蒸包確實是足料得多 XD 平時我食兩個都已經有十成飽。餡料豐富,將香菇、木耳和蔬菜混進雞肉中,吃起來更有層次。黑麻蓉包每次來唐記我都必點黑麻蓉包,包身軟綿不黏口,蒸氣騰騰。粗顆粒的黑芝麻蓉帶有沙沙的口感,就像在吃擂沙湯圓,真材實料,麻香濃得化不開。紅豆包 $7.5雖然一次過買了好幾款包,但也不怕會認錯,除了因為外型上有分別之外,每個包墊底的蒸包紙都會寫上包名。內裡包裹著大粒飽滿、熬得起

這次便點了兩個蒸飯點心套餐。
蒸飯點心套餐
北菇雞飯已經去皮,雞肉夠嫩滑,加上原隻冬菇菌香四溢。
北菇雞飯

燒賣則是以豬肉作餡,口感扎實,肥肉不算太多。
燒賣

雞蛋牛肉飯就有煎熟蛋和牛肉肉餅,配料豐富夠飽足。
雞蛋牛肉飯

鮮竹卷以腐皮包裹著豬肉、冬菇和椰菜餡料,飽滿多汁。
鮮竹卷

蔥油餅 $5.5
麵團厚實,表面滿滿蔥花加芝麻,吃起來更香口。
蔥油餅

香菇雞包

餡料豐富,將香菇、木耳和蔬菜混進雞肉中,吃起來更有層次。

黑麻蓉包
每次來唐記我都必點黑麻蓉包,包身軟綿不黏口,蒸氣騰騰。

紅豆包 $7.5
紅豆包

內裡包裹著大粒飽滿、熬得起沙的紅豆蓉,味道亦不會過甜。

紅豆砵仔糕 $6
紅豆份量密密麻麻滿佈糕面,相當澎湃,入口甘甜富豆香,糕身比平時的砵仔糕略為軟身黏口,甜度適中,不會過於甜膩。
紅豆砵仔糕
2019-06-22
5 分钟 (外卖自取)
紅豆砵仔糕
2019-06-17 82 浏览
唐記包点真一流,今次我去了頌安唐記買了2个 鳳爪排骨飯、牛肉及雞扎!鳳爪排骨飯唔會好肥,飯香,排骨好滑,鳳爪好有味亦很淋!牛肉好有料,唔似係面粉,啖啖牛肉,好真材實料,比得上大洒樓!雞扎好足料,有棉花、火煺、 雞、芋頭、支竹等,大大件,好好味,十足分量!超班!

鳳爪排骨飯唔會好肥,飯香,排骨好滑,鳳爪好有味亦很淋!

2019-06-12 81 浏览
呢排食得濃味野多,又打邊爐又燒烤又啤酒咁,攪到爆曬瘡,又唔健康,今日決定食清啲,我同媽子就決定幫襯唐記包點。到步後,笑容親切的姐姐問我食乜,由於真係好肚餓好肚餓,叫左排骨飯,北菇滑雞飯,燒賣,金錢牛肚,兩個菜肉包,同一支豆漿,直頭叫到忘我境界。姐姐同我講左句94個半啊多謝,我打左個突,下意識問左句:幾錢話?姐姐重覆94個半。我嗌咁多野都係94個半?睇黎我真係好耐無食唐記,平到你唔信,抵!講下啲蒸飯先,無論排骨飯同蒸雞飯份量都好足夠,飯粒粒粒分明,唔會痴埋一舊舊,滑雞真係好嫩滑,味道亦岩岩好。排骨有肉味得黎又唔會太軟身有咬口,相當唔錯。仲有足夠既菜底,真係夠曬健康。而且只係賣緊22蚊,係22蚊啊。牛肚,出面好多酒樓已經係俾草肚,因為金錢肚貴好多,而唐既金錢肚竟然只係賣15蚊,份量唔會俾酒樓少,而且味道唔錯,實在難得。燒賣亦都係15蚊,大大粒,肉味鮮美。最後緊係唔少得唐記既招牌菜肉包,味道不變,價錢亦都不變,6蚊個菜肉包而且係好食既係香港真係好好好好好難搵。而家香港想用100蚊內食到咁好咁多既晚餐已經好難,但唐記包點仍然做到,唔只價錢抵,仲抵讚

燒賣亦都係15蚊,大大粒,肉味鮮美。

外卖自取
2019-03-14 98 浏览
見完客臨返屋企之前買個簡單晚餐,終於可以幫襯樓下呢間唐記,所謂「終於」呢,係因為我成日經過出面地鐵站的唐記,但佢地同一款食物係比呢間貴幾蚊(例如點心出面賣$18呢間賣$15,蒸飯出面賣$27呢間賣$22!),我覺得好唔抵,所以唔想買第二間分店,今日終於比我揾到個機會黎呢間買,所以好開心我覺得唐記之所以能夠速迅發展開咁多分店,係有佢成功之道,首先,佢乎合香港人要快的原則,由我落單到我拎到個外賣走得,前後不到5分鐘!第二,佢價錢平,即使係地鐵站的分店,以$27一個蒸飯來計唔叫平叫咩呢?第三,外賣中式點心唔多地方有!(超市賣嗰D唔好相題並論啦!)當然你可以去酒樓食點心啦,但酒樓夜晚都唔會食點心,同埋飲一次茶貴好多,你更加唔會去度淨係食一個點心!但呢度呢,你可以口痕買寵鳳爪返屋企食!第四,當然佢味道唔差,所以KEEP住有客啦!基於以上種種原因,佢已經開到幾十間分店囉...今晚本黎就諗住買個雞扎就算,點知見到佢有套餐喎!連埋個蒸飯和飲品都只係$35,所以最後揀左章魚肉餅飯同雞扎,無加錢轉其他嘢飲,淨係要左道地烏龍茶(盒裝). 之前買過九龍灣分店的都肯幫我走塑,今次同樣比完錢咪拎個飯盒出黎囉,點知

今晚本黎就諗住買個雞扎就算,點知見到佢有套餐喎!連埋個蒸飯和飲品都只係$35,所以最後揀左章魚肉餅飯同雞扎,無加錢轉其他嘢飲,淨係要左道地烏龍茶(盒裝). 之前買過九龍灣分店的都肯幫我走塑,今次同樣比完錢咪拎個飯盒出黎囉,點知阿姐話我咁遲先講
佢話要打單架嘛!不過佢都照幫我用飯盒裝...

等左一陣就走得!個蒸飯一人份量,女仔食可能都夠,加埋個點心就有突啦!雞扎好味!章魚肉餅有咬口!味道都好!最欣賞佢D蒸飯係有菜的!而且佢全部食物都好夠熱!不過由於佢地只做外賣,真係每天製造好多發泡膠垃圾,如果能夠有個位比人企係度食就好了,反正佢個點心/飯本身都已經係有個器皿裝住蒸,最多都係洗多對筷子,但對環境幫助好多呀!唔知佢D管理層會否考慮下呢!
雞扎
2019-03-12
2 分钟 (外卖自取)
雞扎
2018-11-24 152 浏览
係頌安邨,如果好肚餓,又趕時間,但係又好想食蒸飯,可以點算呢? 大家都好熟悉嘅唐記包點,可以幫到你~~ 兩分鐘你就可以捧住個熱辣辣嘅蒸飯返到屋企。北菇雞飯賣相好,對辦。而且,薑,已經切絲,冬菇厚肉,而且蒸得夠腍,容易咬開。部份雞肉有骨,但多數啖啖肉,抵食! 。雞肉蒸得好嫩滑,而飯也是粒粒分明,沒有爛飯和一嚿嚿,算是水準之作。北菇蒸雞飯,估唔到在速食外賣舖 都可以做到呢個水準,雞很滑,飯新鮮香口,北菇香味足。 最緊要嘅係,都只係賣20蚊。

2018-11-24
2 分钟 (外卖自取)
  • 北菇雞飯