2020-03-16 472 浏览
此餐廳地點在荃灣,以酸辣米線出名,只有這一間,沒有其他分店。去到,多數要排隊,人龍時長時短,如果叫外賣,就不用排隊了。不過,等候時間差不多,原因是此店姐姐好細心,在你排隊等候的時間,她們會幫你先下單,你一坐低,米線就好快去到你身邊。米線非常有彈性,為食🐽相信,米線先做好但不落湯,等客坐著才放湯才能有這効果,米線沒有變質,美味可口。此店另一最出名的是豬耳,每人只能要一份,又爽口又麻辣,好好味,肉質爽口。跟著就是豬腩肉,麻辣味重,好入味,肉厚味濃。米線有分不辣,微辣,小辣,中辣及大辣。為食🐽最愛食小辣,味道不太辣,湯又可以飲到,米線又夠入味。

2020-03-02 428 浏览
一向都唔係米線的愛好者,但比屋企人帶幾次,都多左食。今日行過荃灣,就黎左呢度醫肚。平時呢度是勁多人要等位既,最近雖然市道靜,但都仲叫滿坐。我叫左腩肉,炸醬,同爆醬肉丸為米線,用料超多,配米入味,腩肉肥瘦平均。我同時叫左個涼伴皮蛋,飲埋野埋單都是幾十,好食過好多茶記。
2020-02-28 513 浏览
餐飲業很多子承父業例子,有成功青出於藍者,也有逐漸失色終歸結業者。這店很有歷史,是俞氏家族的,約三十年前創業,當年香港仍未回歸,荃灣仍是工廠區,還流行吃雲吞牛腩麵。俞父將米線帶來香港,可說現今米線界的鼻祖人物。對他有些印象:他定義了何謂一碗好米線,為後世創立標準。一:好的米線要爽身,不能黏成一注。寧要高質食材也不要將貨就價,米漿最好新舊米比例為八二開。二:湯底高湯要熬制,不能貪快落味精。要用大量豬骨、豬肉、火腿精心熬作,每啖湯也是精華。三:每碗米線要用猛火迫出香味。很久沒來,裝修依舊,人面全非了。廚房仍傳來不斷煤氣爐頭出火聲,呼呼呼,依然用老方法烹調。掌廚現在是俞子,掌數也是下一代年青女子,估計是俞子妻吧。價格每碗兩餸要$50元了,在米線界算是貴的,但明白真材實料,成本使然。點了簡單酸辣腩肉米線,湯色是厚重的,先喝一啖湯頭,味道略嫌不夠,感覺如清水。再將麵搞一圈,將湯底肉碎酸菜搞上,再喝一淡開始有點睇頭了。米線條條分明,仍是用上等貨色。但是配菜腩肉失敗了,師傅刀功略嫌差劣,每塊腩肉都是厚切,都是瘦肉部分,製作方法亦貪快,以大火煮熟,肉質粗糙嚡口。應改薄切,又或用一點肥膏豬皮部分,又或可

三:每碗米線要用猛火迫出香味。

點了簡單酸辣腩肉米線,湯色是厚重的,先喝一啖湯頭,味道略嫌不夠,感覺如清水。再將麵搞一圈,將湯底肉碎酸菜搞上,再喝一淡開始有點睇頭了。米線條條分明,仍是用上等貨色。但是配菜腩肉失敗了,師傅刀功略嫌差劣,每塊腩肉都是厚切,都是瘦肉部分,製作方法亦貪快,以大火煮熟,肉質粗糙嚡口。應改薄切,又或用一點肥膏豬皮部分,又或可以慢煮,讓肉質軟淋一點。

沒了老父那種巧手,常言富不過三代,不忍見老店開始失色,也不忍見二代依然默守成規不去創新。
2020-02-01 714 浏览
同先生喺荃灣買完嘢,忽然有啲掛住呢度嘅小窩米線,由細食到大,咁多年嚟人氣不減,門外依然係大排長龍。簡陋嘅裝潢,狹小嘅空間,平民小店嘅形象十年如一日。每次必點腩肉加酸辣,佢嘅酸辣唔係酸菜,係湯底調味上有唔同,雖然當一個餸係有啲貴,但個人認為加咗酸辣係好味好多,令湯底層次更豐富,但以前嘅酸辣係有好多黑色點點,我冇去深究係啲咩,但食落係好香,有種好有鑊氣嘅感覺,而家已經冇咗,而且湯底偏鹹,令人失望。腩肉份量亦少咗好多,而且冇以前咁軟腍入味。先生叫咗一餸米線,同樣都係腩肉,但冇加酸辣,湯底嘅味道就比較單一,而且感覺比較油膩。我俾先生試下我嘅湯底,佢都覺得差別好大。豆漿由荳品廠製造,係本地產品,不過不失。可能回憶中嘅味道總係美好嘅,而家嘅質素同以前比係有落差,而且價錢亦貴咗好多,但有機會依然會繼續幫襯,希望可以食返回憶中嘅味道。
腩肉酸辣雲南米線  (加蔥)

腩肉酸辣雲南米線  (加蔥)

腩肉份量亦少咗好多,而且冇以前咁軟腍入味。
腩肉雲南米線  (走蔥)

凍豆漿
豆漿由荳品廠製造,係本地產品,不過不失。

凍豆漿
2019-11-21 804 浏览
湊完狗同bb之後,夜晚同班閏蜜一齊出荃灣搵食,經過唯一,就有人提議食唯一,講起荃灣米線,一定係唯一,最出名嘅!由我小學嗰陣已經存在,夠晒長久!夜麻麻去食,都怕多人排隊,好彩去到唔使等位!一坐低,阿姐就即刻問我哋食乜,我連食乜都未決定,搞到拿拿臨叫左3餸米線,仲叫小辣,因為太耐無食呢間既米線,所以都係食小辣穩陣啲!我叫左腩肉貢丸魚蛋,腩肉好正,忘記咗叫佢個炸醬,下次叫一定要叫返炸醬!閏蜜叫左炸醬雞翼尖中辣,另一個就係過橋清湯。雖然環境唔算坐得舒服,服務態度一般般,不過食物質素都返d水準,可以接受嘅!
湊完狗同bb之後,夜晚同班閏蜜一齊出荃灣搵食,
經過唯一,就有人提議食唯一,
夜麻麻去食,都怕多人排隊,好彩去到唔使等位!

穩陣啲!

2019-11-16
  • 腩肉米線
2019-11-13 570 浏览
星期天專程去到荃灣食唯一雲貴川風味試食米線地舖坐位小小迫但冷氣空調都好夠叫了2碗分別係炸醬腩肉豬腸米線小辣以及炸醬豬腸腐皮米線今次驚喜在於炸醬同腩肉味道都好濃郁好入味份量夠多d餸都鋪滿成個碗小辣唔算好辣姐姐話有得揀唔辣或者小辣多辣而豬腸味道只算正常但米線又夠彈口唔會好淋略嫌碗麵係多咗少少油再加埋啲蔥花色香味俱全而另一碗既炸醬豬腸腐皮米線裏面嘅腐皮就略嫌較硬咗啲總結係暫時食過最好食既米線舖會encore
星期天
會encore

2019-11-10
  • 炸醬腩肉米線
2019-11-05 402 浏览
. 唯一雲貴川風味 .📍一看到就知道這餐廳主要是食米線的🍜它的位置位於橫街窄巷不易找到🤔幸好由小時候發現它到現在偶爾想起便會去食一碗,今次亦重遊舊地🎉以往它做街坊生意為主,現在生意很興旺👏🏻有時甚至要排隊哦,當然美食要轉載出去啦😆👍🏻.❤酸辣雲吞米線. 各位也知道米線本來是沒有味道要令一碗米線變到好食👍🏻它的湯底是極為重要要講到這碗米線好食的地方不得不提它湯底很濃郁🎉不過酸辣的辣度比較辣以及略多些油膩不好辣的食貨要注意唷~💖回到正題👉🏻還有它的米線咬韌爽口加上餡料豐富滿有香味的菜肉雲吞🥟如果自己去食也不錯的😽. 唯一雲貴川風味 (荃灣)地址:荃灣四陂坊14號地下營業時間:星期一至日 7:30-22:00.評分5🌟為最高;💫為半粒特色:🌟 🌟 🌟 性價比:🌟 🌟 🌟上菜時間:🌟 🌟 💫環境:🌟 💫味道:🌟 🌟 🌟 🌟 🔸紅磡都有分店🔸 💋💋💋💋💋 .#TMS香港 #TMS荃灣 #TMS紅磡 #TMS推薦 #吃貨 #米線 #美食 #必食 #打卡位 #好味 #香港加油 #丼飯 #打卡 #菜肉雲吞 #掃街 #良心小店 #酸辣米線 #唯一 #雲貴川
. 唯一雲貴川風味 .
❤酸辣雲吞米線
不好辣的食貨要注意唷~💖
回到正題👉🏻還有它的米線咬韌爽口
加上餡料豐富滿有香味的菜肉雲吞🥟
如果自己去食也不錯的😽
唯一雲貴川風味 (荃灣)
地址:荃灣四陂坊14號地下
營業時間:星期一至日 7:30-22:00
評分5🌟為最高;💫為半粒
特色:🌟 🌟 🌟
性價比:🌟 🌟 🌟
上菜時間:🌟 🌟 💫
環境:🌟 💫
味道:🌟 🌟 🌟 🌟

🔸紅磡都有分店🔸 💋💋💋💋💋 .
2019-09-28 481 浏览
之前嚟荃灣都會食下雲貴川,好耐無嚟再試下先,覺得味道一般般。腩肉米線湯好辣,好油,如果喜歡瘦腩係幾好(全瘦的),雲吞都可接受,皮比較厚冬菇豬肉料。下次可以試其他野食
2019-09-27 461 浏览
相信在荃灣工作或街坊對唯一雲貴川風味一定唔會陌生。我大約2004年開始幫襯至今,過往熟客見正門大排長龍,識路嘅都會行後巷上樓上免排,宜家改左後巷內多個舖,唔使行後巷條樓梯,放便搵食。不過近來已好少見有大排長龍的情況。今次叫左碗酸辣(小辣) 腩肉紅腸加蔥。基本上米線咁多年都一樣,有咬口。而腩肉食近幾次都好鞋口,無之前咁淋,較以往失色另外湯底同樣較以前差,辣度不夠,只有酸味,沒有辣度 (當然係同以往酸辣(小辣)比較啦)服務同環境方面,幫襯開嘅街坊都會知點情況,不用多講了。而不經不覺三餸麵已加到$52,這個價錢在其他米線店或荃灣地區都可以有好多其他選擇。唔知幾時先可以尋回唯一過往的味道🤔

今次叫左碗酸辣(小辣) 腩肉紅腸加蔥。
基本上米線咁多年都一樣,有咬口。
而腩肉食近幾次都好鞋口,無之前咁淋,較以往失色

服務同環境方面,幫襯開嘅街坊都會知點情況,不用多講了。

唔知幾時先可以尋回唯一過往的味道🤔

2019-09-26
$52 (早餐)
2019-09-25 364 浏览
米線我最中意食雲字頭,今次係第一次試荃灣呢間唯一雲貴川,估佢唔到咁好食!!!佢個湯底十分之出免,都係有好多肉碎唔似用粉開出黎!叫埋d好易索湯既料就最岩!食小辣就岩岩好,再勁d就食唔到啦!成日聽人推介呢間米線鋪,第一次黎食就覺得黎得太遲.........之後再黎荃灣都唔駛諗食乜啦,都一定係黎呢度~~不過要提既係坐得都幾唔舒服下~冷氣開得勁仲有滴水情況~唔駛食環境既人黎~................

之後再黎荃灣都唔駛諗食乜啦,都一定係黎呢度~~

2019-09-20 351 浏览
上網睇都話唔錯,咁我諗著去一試啦。點知實際真係有點伏,原因有二。一,食物選擇唔多。呢間唔似其他可以任搭餸,佢有一堆set好左嘅combination你㨂。不過anyway 如果係好食都算。但問題係真係麻麻,叫左個豬肚米線,啲豬肚真係無乜味,無豬肚嘅獨特香味,不過口感都算還好啦。米線好好,夠有口感,煙煙unun咁。至於個湯底,普普通通咁啦,比起其他鋪頭較為酸,都ok嘅。二,態度真係差,我食嗰陣係tea time,基本上無乜人,成間鋪食客得7-8個。但埋單走嗰陣,個阿姐就總之好無應有嘅基本態度啦。一黎望都無望過你啦,二黎找錢都好唔客氣地俾你。真係無下次。都值得一提嘅係真係偏貴,有質素嘅我唔介意,但問題真係好普通囉。一餸要38

2019-09-19
  • 米線
2019-09-16 284 浏览
荃灣可說是米線粉麵的兵家必爭之地 其密集程度相信全港頭一二名。在這一年中,試過不少,中伏也多。此店久聞大名,今天來了。今天早餐來,這裡也不賣一般常餐早餐,就清一色專賣米總。也有別於其他米線店,餸有如車仔麵般點,而是拼配了某幾款餐給客人點。也沒咖啡奶茶,飲品就可樂豆漿。下單後聽到爐火聲,即來即煮,熱辣辣。少辣,到味,酸辣平衡得好,生津,讓人一口接一口。湯底有放材料成本,不是一般貨,就是有點味精的渴。輔料有芫茜蔥,芽菜,雪菜,咸酸菜。我吃過較好的會放酸豆,層次鮮明得多。要了腩肉。腩肉太瘦,冷藏貨色,數量不多不少,四五片,有點碎。猶幸腩肉煮得好,入味,瘦肉位也不鞋。整體而言,比他們便宜的大有人在,款式也更多,但味道卻做到點,不錯。店內裝潢較有年月,望入廚房更舊,但尚算衛生。

2019-09-11 232 浏览
公司比較偏遠,要6碗以上才能外賣。這間在荃灣都好有名氣。每次在公司叫外賣,其他同事總是怨言好香。小辣不算太辣,所以今次決定叫中辣,十分過癮。湯底不只是辣,味道濃厚但就不麻,麻辣湯底都有小量酸菜,越食越開胃,但比較多油,重口味人士最愛。這裡更可以多蔥,令湯頭更香。但要留意返酸辣是計一樣餸,另外收費的。餸方面我點了豬紅和豬腸,兩者處理得都乾淨又入味,之前點過雲吞都ok好大粒,腩肉就太瘦而且帶小辣,不食辣的朋友要注意。不知是否外賣緣故,米線雖然索了湯,但米線也不爛,反而更入味比堂食更好。証明用的米線都有返咁上下。之前都有試過堂食,但質素真的沒有外賣高,而且好多人排隊,環境亦一般。但外賣黎講絕對是不二之選。

小辣不算太辣,所以今次決定叫中辣,十分過癮。

外卖送餐
2019-09-07 274 浏览
同事話呢間米線好好味的,話同我試下。店子小小,是舊式的。同事叫左豬腸,腩肉,炸醬, 雞翼尖米線,小辣,好豐富,本來叫埋腐皮,應該漏左,我試左炸醬好多,也不是好油姐,雞翼尖入味呀,豬腸爽唔酥!!酸辣+腩肉+雲吞米線,另加左葱,大碗,勁多蔥舖面,三粒雲吞,好多腩肉,叫左小辣,所以不是想像中咁濃咁辣咁油。蔥係新鮮的,雲吞好大粒,入面好多肉,皮厚了d,腩肉又唔係好肥呀,好淋入味,米線係彈牙的,酸菜都幾多喎。支裝飲品10元也抵呀,原來可以叫小米線的。
同事話呢間米線好好味的,話同我試下。店子小小,是舊式的。

支裝飲品10元也抵呀,原來可以叫小米線的。
2019-09-04
2019-09-02 194 浏览
成日去E間米缐,今次竟然唔洗等今就唔洗諗,立刻入去,但係都係滿晒場,好似沙甸魚一樣,每次都係食腩肉米線,由以前大辣食到以家正常唔係因為我介左辣,以係佢地大辣真係太多油,所以都係正常好D,腩肉香濃,米線充足湯底味道正,有花生,香菜等如果個辣湯可以改下就完美啦
成日去E間米缐,今次竟然唔洗等
2019-08-27