2008-06-03 9 浏览
每次去親都要等, 不論假日或平日!不過服務其實唔算差, 只不過有種你快d食完既感覺d食物好快就上晒, d碟又好快收晒...上次兩個人食, 所點左3樣食物only!1)維京勇士pizza我覺得好好食!! 加幾滴辣椒仔已經好好食!2)炸雞好"un"... kfc好食d...3)野菌蒜香天使面無蒜香!!但咪道還可!總括而言: 順路的話, 可以一試, 但唔需要專登去捧場!
每次去親都要等, 不論假日或平日!
不過服務其實唔算差, 只不過有種你快d食完既感覺
d食物好快就上晒, d碟又好快收晒...

上次兩個人食, 所點左3樣食物only!
1)維京勇士pizza
我覺得好好食!! 加幾滴辣椒仔已經好好食!

2)炸雞
好"un"...
kfc好食d...

3)野菌蒜香天使面
無蒜香!!
但咪道還可!

總括而言: 順路的話, 可以一試, 但唔需要專登去捧場!
2008-05-28 10 浏览
第一次來這裡, 眼到價錢都同其他Pizza店差不多, 就入去試下, 當然我們是為了龍蝦Pizza而來的。一看要$200,比平時的pizza貴一倍,好像太貴了, 但心想,其他地方又真是沒有這樣的Pizza,就豪一次吧! 結果我們叫了龍蝦Pizza和Ribs。先來的豬肋骨, 大約應該有11條左右, 肉質好冧, 但又不似是以梳打粉醃過那種冧法, 味道亦很好, 是我近幾年來吃過較好吃的Ribs。之後再來的龍蝦Pizza, 看上去賣相己不錯, 雖然我懷疑蝦頭蝦尾會否再用。而靠近也聞到龍蝦的香味。而芝士份量也適當, 有點像吃芝士焗龍蝦不過用Pizza墊著吃的感覺。我認為是值得一試的。
2008-05-27
今晚同幸福,仲有媽媽姐姐四個食dinner我地叫左:1. 雞翼(走黑椒) --> 好食,不過太細隻2. Ribs --> 非常good,一d都唔"un"3. 蒜茸飽 --> 好鬆脆4. 唔知咩pizza --> 好好食,係有好多蝦,綠色的,好好味,一d都唔漏呀!5. 三文魚凱撒沙律 --> 都幾好,都好開胃,不過冇咁酸會好d d..6. 白酒煮蜆辣肉腸意粉 --> 我覺得d腸太辣,我個人就麻麻地,不過都好多蜆肉的~埋單4百幾,都係預算之內。我地去o個陣7點幾,都唔使等位,不過過左一陣,好快就好多人等位啦~不過位與位之間好似迫左少少囉..
今晚同幸福,仲有媽媽姐姐四個食dinner

我地叫左:
1. 雞翼(走黑椒) --> 好食,不過太細隻
2. Ribs --> 非常good,一d都唔"un"
3. 蒜茸飽 --> 好鬆脆

埋單4百幾,都係預算之內。

不過位與位之間好似迫左少少囉..
2008-05-22 1 浏览
pizza唔係我好鐘意食既野,平時食pizza hut覺得好「漏」,得d芝士味。前排同朋友食晚飯,就揀左呢間試下。佢有二人餐供選擇,但唔太肚餓,所以選擇散叫。叫左個厚批至尊9"pizza同茄汁海鮮意粉。pizza十分唔錯,芝士味剛好,唔會覺得好「漏」,其他配料新鮮,食厚批最怕pizza邊焗得太硬太燶,但佢焗得啱啱好。茄汁海鮮意粉都唔錯,茄汁意粉度度都有得食,好普通,但好多一係太酸,一係茄汁多到好似燴意粉咁。呢度既茄汁海鮮意粉,材料同味道都唔錯,不過食慣濃味野既人可能會覺得呢個意粉會淡左d!
2008-05-22
Shakey's always seem so busy during dinner hours since it started up a couple months ago. Always been curious to try, and finally got a chance when gf waited and got a spot for us ahead of time. Environment as expected is squished, bustling, and noisy. Table was too small to fit our food~!Service is rushed and abrupt ~ but given the circumstances, coulda been worse. Food came swiftly, but that could also be due to their attempt to increase turnover, with all the crowd of ppl still waiting to be

Food came swiftly, but that could also be due to their attempt to increase turnover, with all the crowd of ppl still waiting to be seated.

We ordered:
1 caeser salad, ~ fresh, abit sour, liked the chunks of parmasan they put in it (instead of usual powder in a bottle.
1 babyback ribs, ~ hot, tasty, sause was too little though, but overall one of the best i've tasted in HK, better than my order at Dan ryans last week.
1 salmonata pizza ~ Delicious! I usually find smoked salmon fishy, but with the lemon and i think dried artichoke they put on the top, it was great!

Can't remember exact price, but definitely less than $150 pp.
Definitely will go again~!
$>150 (晚餐)
(非会员)
前幾天和幾個朋友來到沙田才發覺又開了這麼多食市一到底層發現有間門口特別多人心想食野一定不會太差其他的餐廳都未試過所以就決定就到這間吃排了大約半個小時..終於有位了我們拿著餐牌翻了很久也未想到吃什麼好不過看見差不多每張枱也有一個類似肉排的食物我們也立刻點一個來吃..之後還點了一個雞肉意大利飯和龍蝦pizza等了不到十分鐘飯和那個叫豬肋骨的都來了味道還不錯那個豬肋骨的確好吃難怪有這麼多人都叫這個吃完之後就等那個pizza來水也喝光了...剛好有個穿西裝的高瘦男子經過叫他加水他卻望一望我們之後快步離開一開始我還以為他有事要做..不過他走到門口附近的位置就站著不動望著其他枱什麼也不做發呆了好一會兒...我們看著看著真的快要被氣死...這時pizza來了!!!上面滿滿的芝士加上大粒的龍蝦肉無論看上去或是吃都十分好吃..我們就坐在做pizza的面前就在進食中之制..突然砰的一聲把我們每個都嚇到彈了一下..回頭一看.....又是你!!!!剛剛那人大力的不知張什麼掉過去那些櫃我們呆了好一會兒才回過神來..結脹時我們問那侍應他到底有什麼不妥幸好那侍應連聲道歉我們才沒有那麼氣憤
前幾天和幾個朋友來到沙田才發覺又開了這麼多食市

吃完之後就等那個pizza來
水也喝光了...剛好有個穿西裝的高瘦男子經過叫他加水
他卻望一望我們之後快步離開
一開始我還以為他有事要做..不過他走到門口附近的位置
就站著不動望著其他枱什麼也不做發呆了好一會兒...
我們看著看著真的快要被氣死...
這時pizza來了!!!上面滿滿的芝士加上大粒的龍蝦肉
無論看上去或是吃都十分好吃..我們就坐在做pizza的面前
就在進食中之制..突然砰的一聲
剛剛那人大力的不知張什麼掉過去那些櫃
幸好那侍應連聲道歉我們才沒有那麼氣憤
  • 豬肋骨 雞肉意大利飯 龍蝦pizza
2008-05-20 4 浏览
上星期天去了人山人海的 Shakey's Pizza - 沙田店,足足等了45鐘還是滿心期待,但是發生了小插曲,加上細看這餐廳的各樣安排後,我想我以後都唔會再去了!!這始終是食評,還是談談食物先。稍後才講講單小插曲吧!等位時看了餐牌啲靚相,已選定以下食物。二人前,三樣嘢,$389蚊,仲食唔晒添!1) 龍蝦忌廉湯> 濃濃嘅龍蝦味,又有龍蝦肉、海鮮粒、多士。唔錯唔錯!2) 豬肋骨> 其實不是全條肋骨,半條骨加軟骨位,非常嫩、有豬肉味,加埋BBQ醬就 Perfect!但我就覺待略嫌淡咗啲,如果用多啲BBQ醬腌,唔駛點醬都夠味就仲好!3) 深海龍皇> 估唔到用龍蝦嚟焗Pizza咁好食,又無焗乾哂,好似食緊芝士焗龍蝦咁!得意之作,值得推介!成二佰零八蚊,貴啲都要試吓!不過,看完小插曲後,自己再衡量吓試唔試啦!小插曲係咁嘅,我們被安排坐係近Pizza bar同出菜廚房位對出第二張枱,Pizza bar隔籬就係出菜廚房位,而收污糟碟又係出菜廚房位,食又嗰度收污糟碟又係嗰度!餐廳特派兩位員工在這位置出菜及收污糟碟,無帶手套架!嗰頭收污糟碟後跟手就由廚房遞出菜,哎也!我們點完菜後

這始終是食評,還是談談食物先。稍後才講講單小插曲吧!

等位時看了餐牌啲靚相,已選定以下食物。

二人前,三樣嘢,$389蚊,仲食唔晒添!

1) 龍蝦忌廉湯

> 濃濃嘅龍蝦味,又有龍蝦肉、海鮮粒、多士。唔錯唔錯!

2) 豬肋骨

3) 深海龍皇

我們點完菜後就百無了賴四圍望,一望之下,發覺待應收咗其他食客食完嘅深海龍皇(即係得番嗰龍蝦頭同尾嘅殼同塊木版)交到收碟位,之後收碟位嗰同事就二話不說作出分類,龍蝦頭同尾嘅殼執起交比Pizza Bar果邊,木版就遞去廚房係另一邊。我們即時目定口呆!心想:唔係嘛,原個菠蘿炒飯?!即時叫經理埋嚟了解吓,問道他們不會循環再用嘛?經理話唔會!之後再去同收碟同事傾兩咀後再覆我,話Pizza Bar果邊有個垃圾袋架,啲殼扔在那邊才另你誤會!同埋話佢哋唔值得、同唔會咁做喎,會反映吓比公司聽改善吓喎!講真我們等位等咗九個字又肚餓、又剛點菜,唔通走過去Pizza Bar睇吓有無垃圾袋咩,唉!無奈接受。

那刻當堂係我心中扣晒分了,無哂Mood!之後整晚我都瞄著"出菜收菜"位,之後所有深海龍皇全部去晒廚房,無扔過去Pizza Bar果邊個垃圾袋lu。

仲有去呢度食飯要好高EQ先好去,一個唔好彩張抬編係最外圍,又近嗌位處就慘喇!我等位時眼見有枱EQ爆燈嘅食客就座係我形容嘅枱,隔籬有兩個過度活躍症嘅細路企正係張枱旁,又大聲講,又玩又跳,又不時望住果枱啲食客食嘢,但個食客又可以若無其事繼續食,勁呀!我自問就唔得喇!

講到尾,呢間餐廳輸係間格同安排,而唔係食物!真係唔抵!
2008-05-19 2 浏览
今次已是我第二次來吃了,成日都見好多人排隊,於是7,8點都不會來,今天晚了點吃飯,便可以試一試了。和友人一起叫了個2人情侶套餐,有個炸雞,雞肉意粉,同個是日pizza(今天是意式風情),仲有o野飲入到來見佢d服務都不錯,因為鄰枱有個客,同d侍應講地下有垃圾,個侍應都會拾起佢,之後又話張2人枱迫得濟,要轉四人枱都比佢轉左...講完服務,講下食物啦...真是不太行了...個意粉都ok,炸雞一般啦,但係個pizza真係唔得...勁咸,友人咸到唔想食,而一向吃得咸的我都不太好...杯o野飲就變得非常ok啦..因為太咸了...其實個pizza本身唔咸,是d意式腸咸...唔知係未特色呢...
雞肉意粉
炸雞
意式風情
$92.5 (晚餐)
雞肉意粉
炸雞
(非会员)
尋晚同媽媽去Shakey's Pizza食晚飯慶祝母親節叫了兩個意粉(白酒煮蜆意粉;蕃茄??意粉),一個三文魚,一客肉丸點菜不久,食物就極速上枱兩碟意粉:意粉得嗰幾條!只是微暖.唔熱.冇味道!!肉丸:OKPizza: OK服務態度:一般
尋晚同媽媽去Shakey's Pizza食晚飯慶祝母親節
點菜不久,食物就極速上枱
兩碟意粉:意粉得嗰幾條!只是微暖.唔熱.冇味道!!
肉丸:OK
Pizza: OK
服務態度:一般

2008-04-28 1 浏览
新城市底層開了很多新的食店,不過只試過兩間,今天我們選了Shakey's Pizza。可能已經八時多,雖然有很多人在輪候座位,不過等了五分鐘就可以入座了。不過,我們被安排坐在最出的二人枱。感覺,就像坐在商場中間吃晚飯!本來打算叫二人餐: $168 有兩件雞、是日9 吋pizza、意粉,還有兩杯飲品。但之後還是選擇了散叫了三款食物。侍應落完單好快食物就到了,而且,是三碟一齊來,差點拍照都來不及。不過呢,二人枱比較小,叫多一碟其實都放不下。而且,我覺得分開上菜會好一點,食物都放涼了我們都來不及吃。美式芝士焗脆薯$39 - 一心想吃芝士的我好好好失望,完全不覺得有芝士味,而且,「脆薯」林到像薯蓉…早知就叫套餐裡的那款雞啦…不過,味道都可以接受的。野菌烤雞扁意粉$68 - 這個反而很有芝士味,真奇怪…不過我覺得扁意粉可以林一點會更好味! 而雞呢? 沒有什麼特別啦…普通的雞扒。維京勇士$102 - 上碟的時候,已經不是好熱的了。上菜速度快,也不奢望是即叫即做了。不過都幾好味! 起碼批底是脆的。每件pizza 上面那粒東東,鹹的,伴著pizza 一齊食都幾好味! 不過單獨吃就有點怪怪的。那粒東東食

但之後還是選擇了散叫了三款食物。

而且,我覺得分開上菜會好一點,食物都放涼了我們都來不及吃。

不過,味道都可以接受的。

不過都幾好味! 起碼批底是脆的。每件pizza 上面那粒東東,鹹的,伴著pizza 一齊食都幾好味! 不過單獨吃就有點怪怪的。那粒東東食過好幾次了,但都
不知道叫什麼名字!

不過這一餐都不便宜,埋單$230。下次真的要再來,叫套餐好了。

不過,這裡的服務就有待改善。等埋單也要等好一會兒,等簽咭也等了好一會兒,不過,侍應卻急不及待收起我們的食物,未簽咭就連水杯都收起啦!

不介意侍應沒有問我們需不需要添水,但…連水杯都收起,就令我們覺得自己好像阻住他們做生意囉!

幸好經理都見到我們口up up,都提醒了侍應,水杯是不用趕住收的。

美式芝士焗脆薯
野菌烤雞扁意粉
維京勇士
2008-04-16 34 浏览
食物只是覺得一般, 但是一個字亂!先是receptionist的態度差, 完飛, 問下佢依家叫到幾多號, 佢啤我一眼, 跟手再按著counter上的號碼顯示屏, 不出一聲!之後落order, 果位waitress唔寫單, 靠記, 以為佢好似EXP果D waiters咁堅, 但係記唔到, 落錯哂單!完全敗興而走, 仲要見到隔離table果位人客鬧簽咭等左好耐都仲未取回張咭~Busy is not an excuse.忙, 也可以做得好好的~
食物只是覺得一般, 但是一個字亂!
Busy is not an excuse.
忙, 也可以做得好好的~
(非会员)
早兩晚約朋友晚飯,原本諗住去佐敦食Pizza,但係需要等好耐!結果去朋友家附近Shakey's Pizza,因為經常排長龍,加上環境幾好,應該唔錯!結果...我叫一個辣肉腸薄Pizza,一個雞扒意大利飯。由落order到上菜唔使10分鐘。個Pizza賣相唔錯,食落口就大件事,一個字講晒﹕。諗住用刀切細件,結果切到都搖,唔知係咪張有問題呢...個意大利飯一睇就知有問題。意大利飯應該係好濕身,飯身外軟內硬,有似煮生米咁,重要有少少似好杰湯飯至正宗。但係佢飯竟然好似一個山咁放在碟上,食落口就似係用少水煮飯--即係硬飯,再加好多忌廉同少少芝士就算。件雞扒得個咸字,重要無肉味。唔知係咪我唔好彩,定係個一時失手,不過我就比個朋友哦左成晚!希望佢個去其他地方見識一義大利燴飯應該係點樣,再改進一!不過我諗我無勇氣再試。
2008-04-11
豬肋骨啡喱骨七個人......狂叫野食....叫左好多pizza 豬骨意粉....d 意粉好普通......有一隻係苦的....最重要係食個豬肋骨好稔好正好好味~~入晒味咁樣....一淡咬落去....真係好滿足~~~pizza 都好好味...不過太細....價錢唔太貴....正常每人都係百元左右...服務算係咁....會好主動問你野....幫你手....見我地未到整人...都會問使唔使遲少少先上....okok~~~值得一試~
豬肋骨啡喱骨
七個人......狂叫野食....
叫左好多pizza 豬骨意粉....
d 意粉好普通......有一隻係苦的....
最重要係食個豬肋骨
好稔好正好好味~~入晒味咁樣....
一淡咬落去....真係好滿足~~~
pizza 都好好味...不過太細....
價錢唔太貴....正常每人都係百元左右...
服務算係咁....會好主動問你野....幫你手....
見我地未到整人...都會問使唔使遲少少先上....
okok~~~值得一試~
2008-04-05 17 浏览
同朋友過黎探人地妹妹.....因為妹妹起呢邊返工關係....所以佢就推介黎呢間食野....佢話超好味....但幾長龍囉.....超多人排隊.....妹妹推介食呢個豬肋骨-由於我唔中意食豬肉....所以冇食...不過朋友同妹妹話好正囉.........仲叫左個龍蝦pizza...啖啖肉既龍蝦.......配上呢個薄批.....又唔係太大份量...食落唔會太heavy.....所以good good good囉....叫埋個特級意粉三重奏----有小小既煙肉白汁長通粉,菠菜意粉及肉醬意粉....份量剛好.....都幾好味....唔錯唔錯......幾好介紹
一行五人食晚飯, 由於呢間係沙田既"長龍"店, 所以7點左右已經黎到. 好彩唔駛等, 去到即入. 我地order左:1) 雜錦拼盤(各4件)- 脆薯好味, 表面比較油- 脆蝦好味, 外皮夠脆- 雞翼麻麻, 賣相唔靚, 又細隻2) 脆薯- 因為係推介, 所以特別叫多一客, 好味, 不過都係表面比較油3) 豬肋骨- 好好味, 肉夠稔, d汁又好味4) 凱撒牧場pizza - pizza底好薄, 不過唔會有好硬好餅乾既感覺, 而個面就好多菜, 所以個pizza食完都唔會好'濟', 好味5) 特級意粉三重奏- 煙肉白汁長通粉, d汁唔錯, 好味- 菠菜意粉, 清清地幾好味- 肉醬意粉, 無咩特別, 三款之中最普通既一個環境: 響商場入面, 無'姐'無擋, 如果中央廣場有funtion, 咁就會好嘈味道: 幾好, 夠大碟, 但款式唔夠多服務: OK, 會加水, 又會換碟價錢: 可接受, 食到好飽先至四百幾蚊整體幾好, 大部份都好大碟, 如果得兩個人食就唔知叫咩, 因為實食唔晒.

我地order左:
1) 雜錦拼盤(各4件)
- 脆薯好味, 表面比較油
- 脆蝦好味, 外皮夠脆
- 雞翼麻麻, 賣相唔靚, 又細隻

3) 豬肋骨- 好好味, 肉夠稔, d汁又好味

5) 特級意粉三重奏
- 煙肉白汁長通粉, d汁唔錯, 好味
- 菠菜意粉, 清清地幾好味
- 肉醬意粉, 無咩特別, 三款之中最普通既一個

味道: 幾好, 夠大碟, 但款式唔夠多
服務: OK, 會加水, 又會換碟
價錢: 可接受, 食到好飽先至四百幾蚊