2005-05-31 26 浏览
上週六帶了個外國朋友黎呢度飲茶, 嘆下traditional 既點心, 原來週六比較容易搵位, 全日大中小點都係$12 蚊, 我個朋友非常喜歡, 呢度既款式都比較多, 真係不枉此行呀!!!

2005-04-15 28 浏览
今日我地5 個人去飲茶,因預先訂左檯,去到好快就有位。間茶樓好似裝修過,我地坐的一個小菜廳,以蘇格蘭feel佈置,紅格仔牆紙,掛左好多騎馬畫,幾有趣。開左茶等左好耐都未有點心車推入來,我同個同事走去對面大廳搵食,仲以為d點心車會集中在大廳,點知眼見得兩架咁大把,阿姐話其他d車就快出架啦。依家都差唔多1點lor喎!冇計,求其取走幾籠食住先。食左都有十幾二十分鐘,d主角終於出場,蝦餃、艽菜餃、牛柏葉都好好食,奶黃飽餡就夠但唔夠香滑,飽唔夠軟,燒賣d肉唔新鮮仲好似有d怪味tim,其他如薑醋、白糖糕、鮮竹卷、牛仔骨都幾好食。環境唔錯,服務亦好,唔錯。

環境唔錯,服務亦好,唔錯。
2005-03-18 6 浏览
又係Openrice食家聚餐, 撞岩放假梗係要黎啦.通常去飲都係食到乳豬, 但係唔係凍左就係柴皮.今次一行廿多人專程吃呢間話乳豬唔錯既酒家.除左乳豬之外另外一點菜式.本來想叫龍蝦但十分貴, 最終冇叫.先來牛展花生同海蜇(lazyqueen提醒我呢的以前細細個叫做像筋)牛展很入味...牛味重而牛展十分腍...一碟好吃的小食.花生冇食不作評分.海蜇好爽但唔係太入味.跟上菜是乳豬...很回味兩隻眼會裝燈閃下閃下.自己食左好多件...我諗都有最少7,8件最脆的係頸位(都係見到牛油果跟住又食果的位)但其他有肉的卻是另一風味...肉很嫩和一片薄薄肥油同脆皮恰到好處.不消10分鐘個碟得返個頭和數件骨.個雪耳煲豬又係好野黎...清甜得黎又潤又唔多油...自己都飲左兩碗...鯪魚球都算唔錯...炸得冇過火...金黃香脆...都食得過.生炒骨和咕嚕肉則是生炒骨較為好食...個骨較脆...兩者都唔會太多肥肉...較甜少酸...個人覺得都不錯...但有食家卻認為過甜.....不過隻碟都係一陣就冇哂.菜ok...但不作詳評.蠔仔餅卻是失敗之作. 我夾的一件只吃到蛋沒有一點蠔...蛋似乎是過火了....蠔仔也有點
又係Openrice食家聚餐, 撞岩放假梗係要黎啦.
通常去飲都係食到乳豬, 但係唔係凍左就係柴皮.
今次一行廿多人專程吃呢間話乳豬唔錯既酒家.
除左乳豬之外另外一點菜式.
本來想叫龍蝦但十分貴, 最終冇叫.
牛展很入味...牛味重而牛展十分腍...一碟好吃的小食.
花生冇食不作評分.
海蜇好爽但唔係太入味.
跟上菜是乳豬...很回味兩隻眼會裝燈閃下閃下.
自己食左好多件...我諗都有最少7,8件
最脆的係頸位(都係見到牛油果跟住又食果的位)
菜ok...但不作詳評.
蠔仔餅卻是失敗之作. 我夾的一件只吃到蛋沒有一點蠔...蛋似乎是過火了....蠔仔也有點古怪...有食家以為係草菇...
另一敗作是鹽焗雞...沒有雞味肉也死實.又咸得滯不太討好. 所以最後也剩一大碟.
幸好最後的糖水都算可以...紅豆沙吃到粒粒紅豆又唔會太甜.
埋單$160 有咁大隻乳豬都算係咁.

抵讚的是侍應服務十分好...不停換碟同添茶添酒, 而且又有笑容.

2005-03-17 1 浏览
從來未試過一次過吃下五六件連肉乳豬, 件件都脆卜卜,雖連肥膏但又唔覺油膩, 而炸魚餅都係好脆口同乾身, 咬下可清澈見到鯪魚肉, 唔覺有溝左好多粉, 食完香口野, 跟住黎個清潤雪耳煲豬爭, 呢個湯夠晒火候又清甜, 另一款造得唔錯o既係生炒骨, 雖然其他人都話同咕嚕肉差唔多, 但我覺得生炒骨係較脆皮, 味道兩款都差不多, 都係帶甜而不太酸, 唔錯。蠔仔煎蛋,呢道係失色之作, 旁邊o既EE 話, D蠔係咬唔開o既, 我就唔知好彩定唔好彩, 夾o個件係冇蠔o既, 不過食左件好年邁o既煎蛋後, 都冇興趣再夾第二件。 而第二道失色之作係味鹽焗雞, 冇嘜雞味又過咸, 用白粥黎送口就差唔多, 當中一位食家又話要趕快來個糖水, 好把口中咸味沖淡, 最後係剩餘大半隻慘情雞被遺棄係碟上,雖然浪費, 但真係幾咸。

從來未試過一次過吃下五六件連肉乳豬, 件件都脆卜卜,

2005-03-17 6 浏览
一班食友又聚,選這裡只為一個目的,就是即燒的乳豬。廿人坐了兩圍檯,經理亦為我們間了一間房,有電視睇,感覺亦好過坐大堂。也不能只吃乳豬,所以亦叫了不少的其他菜色,有得有唔得,短評如下:乳豬全體:是真正的乳豬全體,亦是即燒,同經理夾過,廿分鐘前通知就有熱辣辣乳豬吃。其實這裡的乳豬已吃了幾次,今次依然是十分有水準,皮脆肉鮮嫩。份量亦多,一圍十人,有男有女,一人吃好幾舊都有剩,四百大元一隻,十分抵吃,仍然是掛頭牌的一道菜色;例湯:是無花果雪耳煲豬爭,煲得夠火路,沒有一點味精的影,一人可渴兩碗,都是不可錯過;牛展:是前菜之一,原以為一般水準,但吃落是又腍又入味,連墊底的花生也好味道。我的那檯雖然有麵包伉儷不吃牛,又有幾位嬌滴滴的女孩子,但也一下子清了碟,結果要走過隔離檯至可以多吃幾件;順德煎魚餅:其實是炸而不是煎的,可幸是炸得很是酥化,鯪魚餅又彈牙好味,雖然看樣子不似是家鄉菜,但作為下酒菜也是不錯;生炒骨‧咕嚕肉:炸得脆口,但不夠甜。「甜酸肉專家」Olivian一眼便指出,咕嚕肉只是肉片,不及格。生炒骨還可以,算是比咕嚕肉好;煎蠔烙:只是有蠔肉的蛋角,完全不是煎蠔烙。蛋亦煎得實實的,無厘火氣,敢
煎蠔烙:只是有蠔肉的蛋角,完全不是煎蠔烙。蛋亦煎得實實的,無厘火氣,敢說在座也有幾位食友煎得比這裡好吃,不值一試;
鹽焗雞:這個要事先訂的菜色是全晚最差的一味,表面雖有焗過的樣子,但味道一味死鹹,完全唔掂。雞又一看便知是雪藏雞,放在一眾慣食友之前是完全看它不在眼內,又係不用叫的一道菜。
飯後有糖水,因為之後還會再吃,所以沒有試。反而坐在隔離的藍莓芝士是連吃兩碗,以此推算,味道不差。最後還有柑,吃過是又甜又美味,所以一吃便是三個!
兩位侍應服務很好,無微不至,值得一讚。
埋單位位一百六十蚊,唔算貴,個人覺得其實單吃即燒原隻乳豬,已值回票價。
2005-03-16 3 浏览
首先多謝lazyqueen的餐前小食,很好味,尤其是花生糖.之後要多謝有份帶酒的各位.謝謝!昨晚和Openrice的眾食友在這裡食乳豬.例湯- 很濃,很香,真係唔錯.乳豬- 兩隻車厘子內的燈,閃下閃下,像眼睛一樣,很可愛.乳豬很脆皮,廋肉嫩滑可口.味道一流!真係很少地方有這麼好味.值得一試!咕嚕肉和生炒骨- 完全一樣,味道也一樣,只是有骨和無骨的分別.都幾脆,但味道就真係麻麻.生菜和白菜仔- 都幾新鮮,味道唔錯.鹽焗雞- 完全唔得,味道唔夠,又又唔新鮮,差!(真係掛念港大校友會的鹽焗雞)蠔仔煎蛋- 味道一般,但像蠔仔炒蛋多d,怪怪的.炸魚(忘記了名字) - 幾好,唔錯.每次食飯也是開開心心的渡過.

昨晚和Openrice的眾食友在這裡食乳豬.
例湯- 很濃,很香,真係唔錯.
生菜和白菜仔- 都幾新鮮,味道唔錯.
蠔仔煎蛋- 味道一般,但像蠔仔炒蛋多d,怪怪的.
炸魚(忘記了名字) - 幾好,唔錯.

每次食飯也是開開心心的渡過.
2005-02-19 34 浏览
前言:女友介紹下,上週五跟四位友人於此吃點心午餐。中午十二時半,尚有三成吉位,但仍然等了十分鐘才安排到座位。食物和評語:點了約十五款點心,埋單$250。 1. 大牌檔美食:煎鹹薄餅、四拼生滾粥(雞肉、皮蛋、魚片、瘦肉)都相當不俗。 2. 點心車供應的:蝦餃、燒賣,份量偏多。懷舊點心,如「綿花雞」可一試。包類水準一般,如叉燒包、流沙包。其他蒸物,如金錢肚、蠔皇鮮竹卷、鳳爪、排骨,味偏濃,可拌白飯食用。 3. 不得不提,此家的「炸兩」分量足,油條香脆、腸粉皮軟滑薄,可一試。註: a. 店內鬧哄哄,好不熱鬧。有點心車供應新鮮點心,頗有風味!略嫌擠迫,但算特色。 b. 份量偏多,算抵食夾大件,適合家庭飲茶聚會。個人覺得,較一般連鎖港式茶樓優秀。
食物和評語:點了約十五款點心,埋單$250。
註:
2004-09-01 1 浏览
星期二真熱鬧,下午同Openrice的眾食友在蓮香樓茶聚,晚上就同另一班認識多年的食友來呢度食乳豬,正所謂餐餐有食神,人生就開心的莫過於此。側聞這裡的脆皮乳豬好出名,一行七人就來會一會。星期二晚大廳人客不太多,得一半客人左右,但埋邊的貴賓房是間間都有人,可見亦不乏奉場客的。侍應相對下來便較多人,而服務都不錯,一見有客人揚手,便會放下手頭上的工作來招呼,不錯。脆皮乳豬是主角,當然要最先上。叫了原隻全體斬件,用一大碟托金盤上檯,加入兩隻車厘子內有閃燈的眼睛,賣相對辦;份量比想像中多好多,十二人食都足夠有餘。皮脆而肥油不多,真的燒得卜卜脆,又有那股豬油香。除了脆皮外,廋肉亦嫩滑可口,而近豬腳的部份尤其有咬口。一輪風卷殘雲後,就只剩下豬頭及豬尾,眾人的「食力」可真驚人。這個乳豬,整體而言是非常出色,絕非尋常飲宴的「乳豬全體」可比,亦不枉我們專誠拉隊來吃。乳豬是主角,其他食物只屬配角:龍蝦12蚊一兩算平,但魚缸得幾隻小龍蝦,要了最重的都不過是一斤八兩,用來上湯焗墊煎米粉底,沒有芝士焗伊麵底咁膩,可惜不多肉,不太夠喉;冬瓜盅小小的,只可分得十碗左右,部長說沒有大冬瓜,所以想吃大一點就要預早訂定,又
乳豬是主角,其他食物只屬配角:龍蝦12蚊一兩算平,但魚缸得幾隻小龍蝦,要了最重的都不過是一斤八兩,用來上湯焗墊煎米粉底,沒有芝士焗伊麵底咁膩,可惜不多肉,不太夠喉;冬瓜盅小小的,只可分得十碗左右,部長說沒有大冬瓜,所以想吃大一點就要預早訂定,又或者週末週日會有得食。味道是不差,始終夏天食冬瓜就最適合的了;不知是不是受Olivian及雪怡的影響,現在去那裡吃飯,都會叫碟咕嚕肉式生炒骨來比較一下。這裡的咕嚕肉熱辣辣,吃落微脆有水準,可惜盡是廋肉,如果是半肥廋的話口感更佳;炒鮮奶竟然附醋一碟,似賽螃蟹多一點,味道與彭慶記有雲泥之別;蠔油柚皮有渣,蠔油太搶味,亦不夠蝦子的冶味,始終是桃花源的好一點。
還有三兩個小菜,連啤酒汽水,埋單一千二百幾,用Visa或Master更有九折。每人一百七十幾,個個都食到好滿意,個人亦覺得抵食,是本地酒樓吃過最好吃的脆皮乳豬。
2002-05-28 12 浏览
星期日一行五人, 吾駛等位.<br>可能呢度真係好"格涉", 我都係第一次黎.<br>原來呢度星期日都有下午茶優惠.<br>大, 中, 小點一律同價. 好抵喎~<br>而且點心選擇都幾多, 吾會冇野食!<br>呢度有即叫即煎薄餅, 好懷念啊!<br>以前都有自己整, 但己經好耐冇食過了.<br>阿姐手勢好好呀~煎得好靚, 熱辣辣好好味.<br>叫左個廈門炒米, 酸酸地好開胃.<br>大大碟只係廿幾蚊~好平呀!<br>星期日想飲茶又吾想等位. 揀呢度好呀!
星期日一行五人, 吾駛等位.
<br>
可能呢度真係好"格涉", 我都係第一次黎.
<br>
原來呢度星期日都有下午茶優惠.
<br>
大, 中, 小點一律同價. 好抵喎~
<br>
而且點心選擇都幾多, 吾會冇野食!
<br>
呢度有即叫即煎薄餅, 好懷念啊!
<br>
以前都有自己整, 但己經好耐冇食過了.
<br>
阿姐手勢好好呀~煎得好靚, 熱辣辣好好味.
<br>
叫左個廈門炒米, 酸酸地好開胃.
<br>
大大碟只係廿幾蚊~好平呀!
<br>
星期日想飲茶又吾想等位. 揀呢度好呀!
2002-05-04 6 浏览
星期六的下午茶都幾抵食架<br>仲要唔係好多人.又夠靜.都叫做有野食既..
星期六的下午茶都幾抵食架
<br>仲要唔係好多人.又夠靜.都叫做有野食既..
(非会员)
2001-04-08 7 浏览
今天, 我在此參加別人的晚宴, 嚇親我的是這樣的.我坐在位子, 突然間有人用手指督我肩部, 說: 我嚇親的督我者乃一侍應也, 竟然可以那麼無禮的!?還有, 那天有跑夜馬, 我發現大部份侍應都手持馬經完全當客人無到的去咆馬!
今天, 我在此參加別人的晚宴, 嚇親我的是這樣的.
我坐在位子, 突然間有人用手指督我肩部, 說:[喂呀!你飲乜?] 我嚇親的督我者乃一侍應也, 竟然可以那麼無禮的!?
2000-10-01 13 浏览
此店部長普遍態度唔多好,你問佢野,佢就叫你自己睇牌,講多句都嫌棄。出奇地點心嬸嬸就好熱心兼好人,豆腐花滿到瀉。食物就一般,但易搵位。
食物就一般,但易搵位。
(非会员)
2000-02-20 9 浏览
High quality and quantity of the food.ah Wah is very nice!Wong Hung,u are very cool but nice!!
ah Wah is very nice!