2024-08-10 28 浏览
係銅鑼灣如果想食有鑊氣又大份嘅中式小炒,我會二話不說就推薦喜記!喜記本身除左辣蟹出名之外,其實仲有好多小炒或煲仔都夠鑊氣夠好食,今次就試左呢幾款:🔅椒鹽焗鮮魷上碟已經見到夠晒大份,外皮食落鬆脆,夠晒熱辣辣。魷魚亦保持到鮮味,點埋個汁食更加醒胃,會中和返個油膩感🔅美味雞煲雞件大件亦夠咬口,d肉都幾嫩滑,非常入味,送飯一流呀🔅豉油皇中蝦話就話中蝦,其實都已經接近大蝦嘅size。蝦肉爽彈新鮮,炒得夠晒鑊氣

🔅椒鹽焗鮮魷

🔅美味雞煲
雞件大件亦夠咬口,d肉都幾嫩滑,非常入味,送飯一流呀

🔅豉油皇中蝦

2024-08-06
2024-08-10 41 浏览
今日同屋企人去到喜記避風塘炒辣蟹這餐廳雖然冇食到招牌炒辣蟹,但係食咗其中幾味餸都令我回味無窮。.椒鹽九肚魚🐟這道海鮮菜品味道出眾,九肚魚經過特製的椒鹽調味,外層酥脆可口,裡面肉質鮮美多汁。將椒鹽的香辣和九肚魚自然鮮味完美融合,口感層次豐富,下酒開胃效果佳。.楊州炒飯🍚楊州炒飯是這家餐廳的又一得意之作。飯粒分明,炒至恰到好處,不會顆粒過軟或過硬。肉絲、蛋以及各種蔬菜的搭配恰當,調味也恰到好處,做到了既不偏鹹也不偏淡,可謂是煮飯藝術的典範。這道簡單實在的主食,卻美味可口,堪稱粵菜經典。.美味雞煲🥘這道雞煲菜品名副其實,肉質鮮嫩多汁,湯汁濃郁醇厚,各種食材融合得天衣無縫。料理手法細膩,在保留食材本真鮮美的同時,又通過慢煮的方式將各種香料的味道發揮到極致。.上湯水浸蜆🍲這道簡單的蜆類料理,以清爽的上湯為底襯,突出了蜆肉本身的鮮甜滋味。蜆肉鮮嫩彈牙,與清香的上湯相得益彰,口感清新爽口,非常適合夏日享用。這樣的烹飪方式,能最大限度地保留食材的營養和原汁原味。.總的來說,這家餐廳的每道拿手菜都做得出色,無一例外地展現了粵菜的精髓。從精湛的烹飪技藝到嚴選新鮮食材,再到恰到好處的調味,無一不讓人賞心悅目

總的來說,這家餐廳的每道拿手菜都做得出色,無一例外地展現了粵菜的精髓。從精湛的烹飪技藝到嚴選新鮮食材,再到恰到好處的調味,無一不讓人賞心悅目。我期待下次再來品嘗這裡的其他特色美饌。

喜記避風塘炒辣蟹 (肇明大廈) (銅鑼灣)喜記避風塘炒辣蟹 - 港味十足嘅必食之選!你有冇試過呢間香港式海鮮餐廳喜記?如果未試過嘅話,我要強烈推介你一定要去試下佢哋嘅招牌菜「避風塘炒辣蟹」!呢道菜真係好吓人,我一坐落坐位就聞到陣陣咸香四溢嘅蟹香,仲夾雜住幾分辣味,簡直係餓狼撲食咁。食落嘴入面,蟹肉肥厚鮮甜,而且渾身「包住」喺濃郁嘅醬汁之中,簡直係一絕!仲要配埋幾片生薑,簡直係醍醐灌頂呀!除咗呢個必食招牌,佢哋嘅其他菜式同樣都非常出色。例如「奄仔蟹」、「薑蔥肉蟹」、「醉鮑魚」等等,個個都好味道。仲有一啲更傳統嘅菜式,像係「楊州炒飯」、「生滾泥鯭粥」、「皮蛋瘦肉粥」都好下飯!再加埋一啲蔬菜和小炒,例如「涼拌青瓜」、「蝦仁炒西蘭花」、「避風塘炒牛河」等,真係應有盡有,好適合一家大小一齊享用。最後要講下餐廳嘅環境同服務啦!環境好清靜舒適,裝潢同佈局都好有港味特色,而且服務生都好有禮貌,態度也好好。所以,如果你想試吓正宗香港式嘅海鮮美食,我一定要推薦你嚟喜記避風塘炒辣蟹,絕對會令你食得好開心!😋靜靜雞指數 🐥🐥🐣🥚🥚🔂再偷食指數 ✅✅✅✅☑️💲減荷包指數 💸💸💵💵💵————————————————
喜記避風塘炒辣蟹 (肇明大廈) (銅鑼灣)

喜記避風塘炒辣蟹 - 港味十足嘅必食之選!

😋靜靜雞指數 🐥🐥🐣🥚🥚
🔂再偷食指數 ✅✅✅✅☑️
💲減荷包指數 💸💸💵💵💵
——————————————————
店舖資料

📍 銅鑼灣謝斐道477-481號肇明大廈地舖及1樓A室

#eatstealthily #靜靜雞食 #香港美食 #美食 #food #hkfoodie #foodiehk #instafoodie #hongkong #topcitybiteshk #hkfood #hkig #foodporn #discoverhongkong #foodlover #hkrestaurant
2024-08-09 28 浏览
最鍾意食海鮮嘅我今晚嚟到銅鑼灣一間出名多海鮮選擇嘅店,店入邊嘅位置亦都寬敞舒服,而且海鮮種類繁多😍喜記避風塘炒辣蟹避風塘炒蟹,非常之入味😍蟹肉非常之多,少少辣辣,好香蒜蓉嘅味道,😍,非常之新鮮!上湯水浸蜆上湯非常之鮮甜,蜆肉十分大隻同鮮味,一咬啲蜆肉,煙靭嘅口感非常之過癮椒鹽大蝦🍤椒鹽配上新鮮嘅大蝦,椒鹽嘅味道啱啱好鹹鹹地咁樣,大蝦非常之多肉同埋好大隻,而且肉質鮮嫩多汁,不會諧霎霎美味雞煲呢個雞煲好值得推介,雞煲嘅份量好多適合兩至三人食,而且非常之香口,雞肉嘅肉質亦都係好嫩滑,唔會有諧霎霎噌噌噌嘅感覺🥰喜記避風塘炒辣蟹 (肇明大廈) (銅鑼灣)銅鑼灣謝斐道477-481號肇明大廈地舖及1樓A室

喜記避風塘炒辣蟹

上湯水浸蜆

椒鹽大蝦🍤

美味雞煲

喜記避風塘炒辣蟹 (肇明大廈) (銅鑼灣)
銅鑼灣謝斐道477-481號肇明大廈地舖及1樓A室

2024-08-09 24 浏览
今次嚟到銅鑼灣呢間喜記,果然名不虛傳😌⭐️避風塘炒辣蟹一睇就知色香味俱全,滿滿嘅蒜,炒得超級香,直頭將蟹嘅鮮味帶出黎,蟹鉗滿滿嘅肉,蟹蓋仲有膏🤤😝😝⭐️黃金大蝦炸到好脆,好惹味,蝦肉好彈牙,而且好新鮮👍🏻絕對值得一試⭐️蟹油炒麵用蟹油嚟炒真係好香,第一次食蟹油炒麵,炒麵有海鮮味,令到成件事即刻冇咁dry😌同埋個麵炒得好乾身,呢個真係好講技巧😗Overall 黎講全部菜式都唔錯,值得推介👍🏻👍🏻👍🏻
今次嚟到銅鑼灣呢間喜記,果然名不虛傳😌

⭐️避風塘炒辣蟹

⭐️黃金大蝦
炸到好脆,好惹味,蝦肉好彈牙,而且好新鮮👍🏻絕對值得一試

⭐️蟹油炒麵

Overall 黎講全部菜式都唔錯,值得推介👍🏻👍🏻👍🏻
2024-08-08 40 浏览
銅鑼灣喜記避風塘炒辣蟹️ 晚餐吃得超滿足!最近去了銅鑼灣的喜記,這家老字號的避風塘炒蟹專門店,每次來都覺得不虛此行!環境舒適,燈光柔和,很適合和朋友家人聚餐。這次我點了幾道招牌菜: * 招牌醉鮑魚: 鮑魚炆得軟嫩入味,酒香四溢,每一口都好食好有O趙頭。。 * 上湯水浸蜆: 蜆肉鮮甜飽滿,湯頭清澈鮮美,喝起來特別清爽。- * 招牌避風塘炒辣蟹: 每次來喜記,必點的當然是避風塘炒辣蟹!他們家的炒蟹火候掌握得剛剛好避風塘炒辣蟹這道菜絕對是喜記的招牌!蟹肉鮮甜,蒜蓉香脆,辣得過癮,每一口都充滿了大海的鮮味。蟹肉鮮甜彈牙,搭配蒜蓉的香氣,真的太美味了!️️-除了這些招牌菜,喜記還有很多其他海鮮料理可以選擇,下次想試試看他們家的其他菜色。總之,喜記的避風塘炒蟹絕對是必吃!-地址:銅鑼灣謝斐道477-481號肇明大廈地舖及1樓A室
銅鑼灣喜記避風塘炒辣蟹️ 晚餐吃得超滿足!
環境舒適,燈光柔和,很適合和朋友家人聚餐。
這次我點了幾道招牌菜:

* 招牌避風塘炒辣蟹:

蟹肉鮮甜彈牙,搭配蒜蓉的香氣,真的太美味了!️️
總之,喜記的避風塘炒蟹絕對是必吃!
地址:銅鑼灣謝斐道477-481號肇明大廈地舖及1樓A室
2024-08-08 19 浏览
老老實實 ,唔知大家食過呢間喜記未,真係出名唔係冇道理,食物質素非常好,唔講真係唔知,佢既食物真係好新鮮,而家環境都好舒服,慢慢食都唔怕。店家都好好態度,令我地有家既感覺。避風塘炒蟹啖啖肉超好食,唔怪得咁多人會突登來食,香口到不得了。另外佢既炒大蝦都係屈機,超級無敵咁大隻,而家好新鮮彈牙,大大隻又香口,真係好好味。另外個蜆湯都湯底非常屈機,極度鮮甜,甜到飛哂天,其實佢配合埋個炒蝦炒蟹,真係一流,非常好味。

店家都好好態度,令我地有家既感覺。

避風塘炒蟹
啖啖肉超好食,唔怪得咁多人會突登來食,香口到不得了。

2024-07-23 108 浏览
招牌避風塘炒辣蟹港式大排檔招牌,呢個避風塘炒辣蟹就係我嘅至愛,表面有大量炸到勁香嘅蒜,超級惹味。肉蟹啖啖肉食得勁滿足,完全索哂料頭嘅味,但走油得嚟又唔會無哂食蟹應有嘅鮮味。椒鹽瀨尿蝦椒鹽講求嘅乾身,完全做到哂。味道好惹味,但感覺就係避風塘式嘅無咁重口味,瀨尿蝦呢嘅肉肥美,但更講求鮮味嘅海鮮種類,就最適合。上湯浸白菜仔最後嚟個清清地嘅浸白菜仔,上湯配炸蒜頭,令到整個湯式都增加左蒜頭嘅白甜味,同白菜仔好夾,最重要係清一清前面嘅重口味。
招牌避風塘炒辣蟹

椒鹽瀨尿蝦

上湯浸白菜仔
2024-07-22 106 浏览
小編一向都好鍾意嚟呢一間餐廳食嘢🤣因為佢哋嘅菜式好有鑊氣 無論係同朋友定同屋企人嚟食都係一個好好好嘅選擇🫶🏻.🐷招牌避風塘炒辣蟹螃蟹肉鮮嫩多汁🤣 雖然辣辣地 但係辣味冇蓋過蟹肉嘅鮮味😆 隻蟹仲要大大隻🤣 份量好大份😭✌🏻✌🏻.🐷辣酒煮東風螺東風螺鮮甜又彈牙 酒香入味 啖啖都讓人醉心其中 配白飯一絕🍚.🐷椒鹽瀨尿蝦瀨尿蝦新鮮緊彈 外脆內嫩 椒鹽調味剛剛好🤩上菜唔夠一陣就已經俾大家清晒🤣🤣.喜記避風塘炒辣蟹📍香港銅鑼灣謝斐道477-481號肇明大廈地下及1樓A室.#吃貨日常#香港#茶餐廳#Cafe#麵包#西餐#中餐#日本菜#韓國菜#泰國菜#堂食#好西#食#香港美食 #hkfoodie #foodiehk #銅鑼灣 #銅鑼灣好去處 #銅鑼灣美食
🐷招牌避風塘炒辣蟹
🐷辣酒煮東風螺
🐷椒鹽瀨尿蝦
喜記避風塘炒辣蟹
📍香港銅鑼灣謝斐道477-481號肇明大廈地下及1樓A室
2024-07-18 162 浏览
個個遊客嚟香港都想食海鮮,因為出晒名夠新鮮,但係有別於去西貢食海鮮,我反而鍾意帶朋友嚟銅鑼灣呢度,覺得呢度嘅炒辣蟹更加有風味,同埋真係每一次嚟,所有人都大贊勁好味,再加埋門口個招牌夠搶眼,大大隻蟹喺度又曬派頭,而入面亦都有一種種復古感,成場都係明星以前嚟過嘅相片,喺度帶外國朋友嚟食晚餐,真係好開心!你呢間分店其中一樣一定要嗌嘅就一定係椒鹽瀨尿蝦,超級大隻,每一隻都勁新鮮勁爽口!招牌蟹油炒麵亦都有好香嘅蟹油味,加埋炒麵係香港人地道嘅平民美食,將兩樣嘢加埋真係絕配!至於主角,就係奄仔蟹,每隻都好大隻,肉質鮮甜,啖啖肉咁樣食真係好享受!

2024-07-17 90 浏览
朋友話想去食蟹, 就去咗喜記避風塘炒辣蟹, 叫咗幾款招牌海鮮菜式, 餐廳裝飾比較傳統奄仔蟹蟹肉蒸過後肉質鮮甜, 爽口彈牙, 蟹膏呈鮮黃色, 味道甘香鮮美豉椒炒青口豉椒平均分布喺青口上面, 青口肉質飽滿, 鮮甜, 味道濃郁, 火候十足, 好惹味椒鹽白飯魚椒鹽調味啱啱好, 面頭灑咗啲香蒜, 外層炸得好酥脆香口, 白飯魚幾厚身, 點埋醬汁更可口上湯水浸蜆上湯鮮甜浸住蜆肉, 蜆肉夠多, 咬落嫩滑鮮甜, 配搭粉絲, 索滿湯汁, 剛好中和煎炒既油膩感

奄仔蟹

豉椒炒青口

椒鹽白飯魚

上湯水浸蜆
2024-07-17 86 浏览
多年前還在銅鑼灣返工時,公司食飯都會去喜記,今晚同屋企人想食蟹,就去了喜記環境位置方便,座位都頗多,有傳統中式大排檔風味。店員也細心地介紹幾頓招牌菜給我們避風塘一口牛秘製避風塘炸蒜,非常惹味香脆,-口牛嫩滑軟腍,送飯一流椒鹽焗鮮魷這度招牌大排檔名菜,外皮炸得好鬆脆,魷魚爽脆度高,亦不太韌,加入椒鹽炒香,好惹味招牌避風塘炒辣蟹炸蒜香好濃烈,辣椒、豆鼓結合之下味道好香好惹味,蟹係超大隻, 蟹肉彈牙,肉質嫩滑,新鮮爽口鮮甜

避風塘一口牛
秘製避風塘炸蒜,非常惹味香脆,-口牛嫩滑軟腍,送飯一流

椒鹽焗鮮魷

招牌避風塘炒辣蟹

2024-07-16 65 浏览
想吃海鮮大餐不一定要去西貢長洲這些海鮮市場,在銅鑼灣的喜記避風塘炒辣蟹也可以吃到😎這間已經開業多年的餐廳以避風塘炒蟹聞名,但還有很多其他海鮮和鑊氣小炒菜式👍🏻🦀招牌避風塘炒辣蟹這裏的招牌是充滿港式味道的避風塘炒蟹,微辣的味道加上滿滿香口的炸蒜,令飽滿的蟹肉更添層次😙上菜時蟹殼已敲碎,吃的時候很方便就可以剪開來吃👏🏻🦀奄仔蟹奄仔蟹裏面超多蟹膏😍😍甘香鮮味,比起招牌的避風塘炒蟹也不遑多讓🥳🦐椒鹽瀨尿蝦跟海鮮市場吃到的差不多,鹹香惹味😙🍝招牌蟹油炒麵吃完炒蟹也要吃這個炒麵作結,用超級邪惡的蟹油來炒😈麵炒得乾爽,很有風味😛

🦀招牌避風塘炒辣蟹

🦀奄仔蟹

🦐椒鹽瀨尿蝦
跟海鮮市場吃到的差不多,鹹香惹味😙

🍝招牌蟹油炒麵

2024-07-11 69 浏览
喜記避風塘炒辣蟹非常出名🥰今次就去咗試吓呢間餐廳不過今次就冇食都蟹😮但我知道佢嘅價錢都分咗大中小👍🏻可以比大家選擇個價錢同埋份量👍🏻👍🏻👍🏻💜豉椒炒青口味道濃郁非常惹味,青口大大粒,再配埋豉椒咁樣炒,真係超級可口❤️🤲🏻而且佢哋嘅青口都非常新鮮,食落去真係好正🥰份量都幾多,幾個餸叫埋再同朋友分享都唔錯😛🙌🏻豉椒炒蜆除咗青口,都仲食咗另外嘅其他海鮮,蜆都唔錯㗎😙😙份量多之餘都係大大粒,最正嘅就係好鮮甜,亦都唔會有沙🤍酥炸美國生蠔除咗蠔煲之外,我今次就試咗酥炸嘅烹調手法,真係超大粒😆好好食非常推介除此之外,餐廳都仲有好多唔同嘅海鮮小炒嘅選擇,有興趣都可以留意吓😎
喜記避風塘炒辣蟹非常出名🥰今次就去咗試吓呢間餐廳

豉椒炒青口

豉椒炒蜆

酥炸美國生蠔

2024-07-10 53 浏览
ෆ⃛ 喜記避風塘炒辣蟹 ෆ⃛同屋企人最常就係食中菜,呢間位於銅鑼灣專食蟹嘅餐廳已經幫襯過好幾次啦٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و小炒好有鍋氣而且調味唔會超咸,食完都唔太口渴🥘 最推薦佢地嘅招牌避風塘炒辣蟹!惹味又啖啖肉 係新鮮並唔係霉蟹🦀♡︎.*▶︎▪︎◀︎.* .*・゜ ♡︎.*▶︎▪︎◀︎.* .:*・゜ ♡︎.*▶︎▪︎◀︎.* .*・゜♡ 招牌避風塘炒辣蟹 ♪ ᗦ↞︎◃︎ 值quota指數: ✿✿✿✿ / 5 馳名沙拉骨 ♪ ᗦ↞︎◃︎ 值quota指數: ✿✿✿.5 / 5 豉椒炒青口 ♪ ᗦ↞︎◃︎ 值quota指數: ✿✿✿.5/ 5 避風塘雞翼 ♪ ᗦ↞︎◃︎ 值quota指數: ✿✿✿.5 / 5✎ 總括:小炒水準幾好而且價格合理✨✼ 加一服務費✔︎ෆ̈ 喜記避風塘炒辣蟹 (肇明大廈) (銅鑼灣)✇ 地址:銅鑼灣謝斐道477-481號肇明大廈地舖及1樓A室
ෆ⃛ 喜記避風塘炒辣蟹 ෆ⃛

 招牌避風塘炒辣蟹 ♪

ᗦ↞︎◃︎ 值quota指數: ✿✿✿✿ / 5

 馳名沙拉骨 ♪

ᗦ↞︎◃︎ 值quota指數: ✿✿✿.5 / 5

 豉椒炒青口 ♪

ᗦ↞︎◃︎ 值quota指數: ✿✿✿.5/ 5

 避風塘雞翼 ♪

ᗦ↞︎◃︎ 值quota指數: ✿✿✿.5 / 5

✎ 總括:小炒水準幾好而且價格合理✨
✼ 加一服務費✔︎
ෆ̈ 喜記避風塘炒辣蟹 (肇明大廈) (銅鑼灣)