2017-10-09 1210 浏览
突然想食素食,所以就嚟咗尖沙咀呢一間喬妃齋試吓。聽講呢一間都幾出名,好似話係名人開嘅。喬妃齋嘅價錢都幾均真,我同朋友夜晚來食每人都唔使$100就可以買單。我哋叫咗兩個飯,一個係喬妃齋炒飯,一個係辣麻婆豆腐飯。因為我朋友係純素食者嘅關係,所以過喬妃齋炒飯佢都會走蛋,炒飯份量好多,聞落都幾香,味道唔錯。佢有啲粟米粒同西芹粒,所以食落都好有口感。另外我嗰個係麻婆豆腐,麻油味道好重,好香濃,裏面有豆腐,菇,有好似菜譜嘅配菜等等,食落去好滋味,撈飯一流!整體來講,環境唔錯,難得試吓素食,呢一間都係推介。

我哋叫咗兩個飯,一個係喬妃齋炒飯,一個係辣麻婆豆腐飯。

因為我朋友係純素食者嘅關係,
所以過喬妃齋炒飯佢都會走蛋,
另外我嗰個係麻婆豆腐,

整體來講,環境唔錯,難得試吓素食,呢一間都係推介。
2017-09-25 1173 浏览
行過尖沙嘴甘多次 都唔知有間齋店🤣🤣向萬寧樓上 搭升降機上2/F😏 店內裝修簡單為主 比較舊式🤔食物方面 有得單叫或者套餐❤️我地四個人 叫左一湯三餸$228🤤🤤另外一坐低有d小碟俾你 例如三色齋😆係要收費架😏😏$15@1小碟😳小碟$15@1 正常味 但黃色個款無咩味🤔😳湯 揀左粟米羹 無咩特別🤣🤣芋頭魚🤤🤤好好食 推介❤️👍🏻芋頭好粉 炸得啱啱好🤤玉豆豬排 豬排質感有d似落左鬆肉粉好林嘅肉😆味道怪怪的 有d似好假個d豬肉干味 唔好食🤔😳豆角就係正常味🤣 羅漢齋炒麵 好似肉絲炒麵甘 炸過既麵再加汁🤣無特別😌同平時茶餐廳食既差唔到🤣最後有甜品 紅豆沙唔太甜 紅豆都多👍🏻❤️整體來說,就是正常味道 無特別🤣食齋同平時食啲嘢差唔多 冇驚喜🤔但員工服務態度係幾好既😌
行過尖沙嘴甘多次 都唔知有間齋店🤣🤣

豆角就係正常味🤣

羅漢齋炒麵 好似肉絲炒麵甘 炸過既麵再加汁🤣
無特別😌同平時茶餐廳食既差唔到🤣

最後有甜品 紅豆沙唔太甜 紅豆都多👍🏻❤️
整體來說,就是正常味道 無特別🤣
食齋同平時食啲嘢差唔多 冇驚喜🤔
但員工服務態度係幾好既😌

2017-09-24
2017-08-16 1115 浏览
喺尖沙咀有間平民嘅素食店,因為我朋友係素食嘅關係所,以我哋今日就上嚟試吓。喺尖沙咀地區晚飯既價錢唔算太貴,一個小菜加飯大約$60-$70,我哋分別叫咗麻婆豆腐飯同素炒飯,估唔到味道唔錯。麻婆豆腐香,辣,味道濃郁,唔講唔覺得食緊素食嘅麻婆豆腐。炒飯就普普通通,同平時嘅冇乜分別,多咗一d蔬菜粒。
2017-06-07 1367 浏览
地點: 尖沙咀海防道32-34號寶豐大廈2字樓A1、A2、B1舖 交通指引: 港鐵尖沙咀/尖東站 A1 出口, 步行約3分鐘 電話: 2827 2928 好久沒來喬妃齋了。從電梯出來,發現門外的招牌變新了;走進餐廳,發現門內的牆壁粉刷過了,是明快的淺綠色。餐桌上的桌布也換新了,不再舊舊暗暗的感覺。餐牌也重新印了,看來也有些新菜色。唯,餐具還是跟以前一樣,呈現老店的姿態,使用前一定要用熱水沖一沖。 今天是兩個人吃飯,叫了三道菜。 整體來說,喬妃齋的料理很不錯,每次吃都很喜歡。價錢也親切,CP值是不錯的。窗外又有九龍公園的百年大樹,很舒服。 黑椒腸粉煲 (HKD 60) 我們在黑椒腸粉跟黑椒腸粉煲之間,最後選了黑椒腸粉煲。味道很不錯,有點油就是了,要趁熱吃。因為是黑椒,頗香的。香港的素食料理少有這種味道。有推薦~ 紅油抄手 (HKD 55) 很好吃,也很推薦。包的是新鮮食材,給一個讚。外面有一點辣味,一點點而已。香港的辣都不太辣,這個紅油抄手的辣挺香的,很推薦。 酥炸生蠔 (HKD 88) 這是朋友點的,在素食餐廳看到生蠔就知道這應該是加工料理做成的。剛上菜的時候,一團又一團的
交通指引: 港鐵尖沙咀/尖東站 A1 出口, 步行約3分鐘
電話: 2827 2928

今天是兩個人吃飯,叫了三道菜。

黑椒腸粉煲 (HKD 60)

紅油抄手 (HKD 55)

酥炸生蠔 (HKD 88)
這是朋友點的,在素食餐廳看到生蠔就知道這應該是加工料理做成的。剛上菜的時候,一團又一團的炸物,看不出是用甚麼炸的。咬下去之後,才知道這是類似”法輪捲”炸成的,味道還可以。吃超過三個以上就會有點膩。

茶資一個人要HKD8,還可以接受。吃完之後還上甜點,是紅豆湯。香港的紅豆湯喜歡放陳皮,除了紅豆香香濃濃的味道之外,還有一股陳皮香調味,很好吃。

• 黑椒腸粉煲
  • 紅油抄手
2017-04-17 5039 浏览
明星效應,往往都對創業及產品的推廣有一定的優勢。我在未結婚之前,其實已經對香港的素食店結下了小小的緣份。當年,因為父母知道影星蘇杏璇在尖沙咀開了一間素食館子而專程拜訪,吃過不錯之後,剛好有朋友從英國來,也帶她們去品味素食,當日,更見到蘇杏璇親自在場服務來賓,大家都非常之開心。事隔多年,蘇杏璇女士亦於2013年仙遊了。留下的就是這一間位於海防道的《喬妃齋》。根據店舖 facebook 的專頁介紹,《喬妃齋》的命名,是因為比丘尼告訴她前生名為《喬妃》,蘇女士就以此作為店名。蘇女士仙遊後,就由她的兒子全權打理,做出一個後蘇杏璇時代的《喬妃齋》。 地方依然,人事也沒有大變動,不過看一看餐牌,食過的就會發現到《喬妃齋》多了不少比較時尚的中式齋菜。看有新人事有新作風,把傳統的素食館子的菜色時尚化。不過,我們二人的食力其實是有限的,所以暫時並未有樹會作一個食大餐的報導。首先,是每檯都會贈送的齋鹵味。太太常說,齋鹵味是素食人士最討厭的食品,可是這東西卻是茹葷人士來素食館子用餐時的大愛。因為味道上,齋鹵味是最濃味的其中一款,而且口感煙韌,像肉,是一個齋口不齋心的良物。亦因為這樣,有不少素食人士覺得,去食

首先,是每檯都會贈送的齋鹵味。太太常說,齋鹵味是素食人士最討厭的食品,可是這東西卻是茹葷人士來素食館子用餐時的大愛。因為味道上,齋鹵味是最濃味的其中一款,而且口感煙韌,像肉,是一個齋口不齋心的良物。亦因為這樣,有不少素食人士覺得,去食素,就是食齋鹵味同食羅漢齋炒麵。

太太來到才正式點餐,我們點了一客手撕雞。其實就是素食的鹽酥雞,相傳是以猴頭菇為主體再加工做成的。自家製的,味道不像我們平時在素食食品店買的那麼濃味,加上有少少的黑椒味,辣辣地,咸咸香的,是一個伴飯食的佳品。

為環保,為保育,我們一翅都不食。不過,來到素食館子,大家可以安心食翅。因為在這裡吃到的,是素翅,是蒟蒻製品。來到素食館,我們好多時都會來一盅翅。是日我們點了紅燒雞絲素翅,入口同坊間一般的魚翅羹沒有分別,所以,為何仲要食魚翅呢。

不點其他餸菜了,我們直接叫一個飯,吃飽就行街。餐牌中,比較潮的食品有這一個韓式石鍋飯。這是一個雜菜粒石鍋飯,在熱熱的飯同菜粒上加一隻美味的窩蛋,令到整個飯的香味升華了。飯香,汁香,若我們不叫其他餸,只叫這一窩飯,也可以成為我們這一個晚餐的主食。

最後,餐廳贈送是日甜品,是一個南瓜味的糕點。素食館子很少出現這布甸形的糕點,店方說是用上了大菜糕來定形,所以入口既甜又爽。本來可以用蒟蒻粉再做好一點,但成本問題,大菜糕好了,而味道方面當然是不錯啦。

輕輕一食,感覺水準比以前進步了。食品也由以前偏向老牌、傳統、多油,變得時尚及健康多了。找一天,約埋家人,再來叫餸食飯,再去試真一點這一個後蘇杏璇時代的《喬妃齋》。
2017-03-25 1366 浏览
這天約了朋友在尖沙咀附近。經過海防道見到有花牌,原來是喬妃齋重新裝修。便即管一試. 店裡的裝飾較為樸素, 環境舒適, 地方整潔。這家素食店會以少油少鹽的方式處理食材, 亦有提供一些菜色是有奶/蛋. 今餐好滿足,原來是新老闆新廚師做。朋友都話食得好開心,以後食素又多左個選擇。

星米
2017-03-25
星米
2016-12-28 2120 浏览
聖誕假期過後,午餐候群症是大家都不想吃肉類兼清淡點點,於是齊齊來吃素食好了!重臨濶別多年的喬妃齋,環境裝置看來陳舊不少,回想當年茶聚,大家熱哄哄高談闊論之際,忽然看見老闆蘇杏旋迎面而至,並向我們打招呼....今日景物依然,人面全非!先來齋鹵味,好味道的冷盤!XO醬炒年糕,帶辣又好味道,但粉多無蘿蔔味是美中不足的!蜜汁叉燒,很滑,很有吃肥叉燒的口感,如果真係肥叉燒,我反而不敢吃,唯一缺點是太多焦炭碎屑!法輪卷,是煎香的腐皮卷包髮菜,打個玻璃獻汁的法輪卷很滑也很清淡,這個法輪卷我很滿意!羅漢齋炒麵,炸過的生麵像肉絲炒麵般,有汁的麵可口,冇汁的麵脆口,舖面的羅漢齋也很足料,大大隻冬菇挺不錯。人均消費是$90,除了齋鹵味味道較濃,整體是比較清淡,正好符合我們的要求,服務員表現也滿意!

先來齋鹵味,好味道的冷盤!
XO醬炒年糕,帶辣又好味道,但粉多無蘿蔔味是美中不足的!
2016-12-28
2016-12-24 1412 浏览
我聽素食朋友建議搵日午飯時間去左呢間試,$46得幾個飯簡,其實對於學生選擇算少。款式又五多無乜特別。菜式名同一般餐廳一樣都系多提及肉,但作為素食餐廳改改名都令啲因為動物而唔食肉既朋友舒服啲。環境系okay嘅,但系服務麻麻,我想要水沖淡下啲茶都好似好難為佢甘。我地叫左咖哩四蔬飯($46)同一個有菇有菜嘅麵($38)share。兩個味道好一般,個麵五包野飲,上面啲菇全部系草菇,感覺好hea,仲要有扮札肉但好難食嘅野。最後加埋服務費,其實我地呢餐唔系貴,系唔算抵食。失望,唔會再去。後來睇到其他食評都系差唔多嘅感覺,原來唔只我地系甘。
2016-11-05 1765 浏览
每逢星期一, 個個打工仔都會患有所謂既假期症群(個名亂作架, 冇架) 又或者叫 Blue Monday, 因為放完假就又要番工嘛. 可能係因為哩排睇左ViuTV 既素食節目, 都想學人過下Green Monday 既素食生活, 但係今日星期三, 幾經爭札, 都係試下啦, 今朝既早餐已經開始食全部都係菜既通粉啦, 下晝係最難諗, 冇理由又食菜, 仲要食白飯架嘛, 於是乎捉埋同事陪我癲, 一齊去食素!! 環顧公司附近, 第一間有得食, 但係好貴 (原來食素仲貴過平時食飯架 = = ). 好彩哩個世界有Openrice 收集咁多食肆既資料,  比我搵到又平又近既素食餐廳, 於是乎我地膽粗粗第一次食個Lunch 都係食齋. 由公司過黎海防道都係5-8分鐘腳程, 非常近, 上到去喬妃齋, 望落去好似滿晒, 但係其實有7-8成滿, O係門口等左一陣就安排到2個位比我地坐, 坐低之後睇睇個餐牌, 嘩~ 連星洲炒米都有, 其實同平時Lunch 既分別唔係好大咋喎..  坐左一陣, o係哩度做既姐姐, 拎左茶壺黎, 唔通哩度要收茶錢?! 問完之後, 原來唔係, 佢地當水比我地飲既啫~!! 跟住又隔左陣,

跟住又隔左陣, 拎左兩碗湯過黎, 飲落去唔似有味精, 又幾好飲

終於我地既野黎到啦~ 分別係..
福建炒飯
葡汁四蔬飯

作為為食既我, 我梗係用個碗仔強槍同事既仔野食啦XDD
兩個飯完全同茶餐廳食既分別不大, 只係茶廳係有肉, 哩度既肉, 用菇代替! 咁樣加強左我對素食既信心!
結論

哩度除左加強左我同埋同事仔對食齋意欲之外, 亦都可以享受久違既無味精湯, 價錢兩個埋單仲唔收茶錢, 都係92 蚊, 仲平過O係公司樓下食, O係尖沙咀食飯, 哩個價錢算係咁啦~
2016-10-31
  • 葡汁四蔬飯
2016-05-21 4577 浏览
佛誕假期,本來對非佛教徒如我來說沒什麼特別,但既有一天假期我都要多謝佛祖的。假期的海港城一如所料地多人,我們一家又買到大包小包,我想走海防道臨時了幾十年的街市吃飯的計劃只好作罷,行多兩步來了喬妃齋。聽說此齋鋪是蘇杏璇女士開的(而她也仙遊了好幾年),雖然跟食物水準沒什麼直接關係,但我也不希望碰釘而回 - 我差不多每次去中式齋鋪的經驗都不是太好...由於大家都有點趕時間,又正值是日有母親節和佛誕的特備菜單,趕快叫了一客2人餐,再加一個小菜。如意雞絲素翅雞絲我想是那幾絲腐竹吧,素翅不算多,基本上是碗仔翅啲 friend。又,此類漿糊型湯羹是我最討厭的類型,所以,no comment。素燻蹄拼串燒其實都是素肉製品,那個素燻蹄不說還以為是素火腿 - 都係個名啫,不用分的那麼細。重點是太鹹。串燒味道好一點,但那一大潭獻汁是要怎麼樣呢?欖角蜜汁素叉燒全個餐最好吃的東西,初時以為裡面一顆顆黑色的東西是炸焦了的,後來服務員解道是欖角。甜甜的,夠香口,所以是最快清碟的。清炒雜菜同上,太鹹,還有有必要那麼多獻汁嗎?連白飯兩碗加甜品(馬豆糕),就純粹以這個套餐來道,這一頓是不合格的,不過我們也單點了一客薑蓉蒸

如意雞絲素翅
素燻蹄拼串燒
欖角蜜汁素叉燒
清炒雜菜
同上,太鹹,還有有必要那麼多獻汁嗎?
不過我們也單點了一客薑蓉蒸鮮竹($88) - 這個總不可能有失敗的空間吧 - 除了獻汁可以少一點。
[很重要所以說了三次!]
佛誕必吃的,當然還有欒樨餅。這裡賣$20 3 個,不知算不算貴,但餅皮對我來說是比較厚和硬。而早年在佛教機構工作,吃欒樨餅吃了幾十年的家母的評語是:「乜而家咁細件嘅?以前大件啲㗎喎!」好啦這個我也知道,現在百物騰貴啊⋯⋯

埋單連茶芥加一近$500,再次證明了中式齋跟我是八字不夾,還是不要胡亂冒險好了!
最近外出吃飯太多, 午飯想找一個平衡點, 早上便在網絡找一下公司周邊有什麼素食, 先將$100以上的剔除. 最後10分鐘腳程以內的只有這一家.入內前有先看其他人的食評, 知道有便宜多選擇的午餐. 這應是5月份的餐單. 面層有3,4大塊生菜, 裡面是大量雲耳, 有點金針, 素雞. 飯的份量不多不少, 偏一點硬身. (個人正喜好偏硬的飯) 由於是蒸飯, 油份不並多, 頗合我所想. 朋友點的, 偷嚐一口, 味道不錯. 而且用大量菜粒, 獻汁不會太多, 也符合健康少油原則. 吃飯途中上海底椰湯, 內裡是紅蘿蔔, 海底椰, 豆之類, 湯味較清淡. 調味不濃厚正合清淡之意. 以周邊食肆的價格計算, 免加一的午飯價格及用料, 抵食指數
海底椰湯

以周邊食肆的價格計算, 免加一的午飯價格及用料, 抵食指數
题外话/补充资料: 可以電話訂座
2016-05-05
2016-03-22 2119 浏览
我和同事又去喬妃齋食啦!午餐價錢算抵!無加一添!午餐款式有些更換咗!我哋叫咗一個什錦炒飯,一個魚香茄子炆米。又有兩個例湯!講起個什錦炒飯,真係幾香,雖然無肉,但係有什錦齋代替,賣相都幾好!味道唔錯!不肥膩!另外,魚香茄子,味道不似素菜!濃濃的味道!加上特製既辣醬,非常好味,米粉煙煙韌韌!例湯係木瓜湯!無味精!健康有益!Good Good!
我和同事又去喬妃齋食啦!午餐價錢算抵
!無加一添!
午餐款式有些更換咗!
我哋叫咗一個什錦炒飯,一個魚香茄子炆米。又有兩個例湯!

例湯係木瓜湯!無味精!健康有益!Good Good!
今朝來到尖沙咀海港城見客,到正正中午一點鐘,這裡附近其他你都好難會找到一家沒有同胞既餐廳,現在成條樂道都已變了澳門茶餐廳既勢力,大量o急神湧現 !不過我有計 …就是找到這家樓上素菜館-喬妃齋!藝人蘇杏旋多年前開既,總算可以在尖沙咀這個壓力地區找點清泉 今次我已是第二次來喇!基本上現在香港大部份既齋菜館午時都會有做星期飯或三送飯加中湯的,這裡也不例外 不過這裡就多左壺中國茶,可選普洱壽湄香片之類,我就揀香片,都幾清,唔錯既!問餐牌上要那是什麼特色蒸飯,今天是素肉餅,我又未試過,睇下佢點出品肉餅都好呀  點完就給我一個例湯,是粉葛粟米豆湯,幾足料,最重要D粉葛勁林,我屋企都煲唔到咁林,我相信這家知名的齋菜,煲個湯應該不會落太多味精吧,所以例湯能有這個水準真實比5星呀!期待著那個肉餅飯點會弄成點,如何做到好味....上檯見佢用那個砵仔,不過那塊肉餅就相對比較薄,食落好有肉味,有兩條脆卜卜生菜都叫好有誠意,其實連埋個湯既份量都好足夠,這裡需然是尖沙咀,但也沒有好擁擠之感,是中午休息之好選擇!!
!不過我有計
香片茶
例湯(粉葛粟米豆湯)
例湯足料(粉葛粟米豆湯)
特色蒸飯-素肉餅飯
2016-02-03
香片茶
例湯(粉葛粟米豆湯)
例湯足料(粉葛粟米豆湯)
2015-09-30 2084 浏览
今日同同事午餐,唔知道食乜好,仲要在尖沙咀區!想起有一間曾經係電視藝人開的素食鋪頭………喬妃齋。午餐時間,都不難揾座位,仲有午餐食,$46起,每日午餐不同。如果想食清清地,可以食粟米粥。蘿白榚都唔錯。藉得一讚,如果叫套餐,有湯送埋,無味精既湯好少有架。一星期食一次都 OK 呀

如果想食清清地,可以食粟米粥
2015-07-22 2356 浏览
尖沙咀見到有一間齋舖,好似系名人開嘅,所以有D興趣傍晚時段, 所以人唔多, 唔洗等位我地叫左幾款:手撕雞肯定係工廠貨色,有芝麻香,但比較咸竹笙碗仔翅有一般碗仔翅感覺,但重點係竹笙黑松露鮮茄醬寬意粉好香濃番茄味,意粉顏色白,應該都係特別製作嘅,因為素食無講明唔可以有蛋!裡面都有素肉粒同粟米,所以其實有肉醬意粉嘅感覺!不過黑松露醬令個意粉有少少油!馬拉盞炒雜菜本來就無咩特別,不過齋舖食到就有特別啦!因為原本馬拉盞用蝦醬製造,但呢個又真係有少少蝦醬味道…芒果布丁好多果肉,同埋布丁係白色嘅
尖沙咀見到有一間齋舖,好似系名人開嘅,所以有D興趣
傍晚時段, 所以人唔多, 唔洗等位
我地叫左幾款:

手撕雞
肯定係工廠貨色,有芝麻香,但比較咸

竹笙碗仔翅
有一般碗仔翅感覺,但重點係竹笙

黑松露鮮茄醬寬意粉

馬拉盞炒雜菜

芒果布丁
好多果肉,同埋布丁係白色嘅