最近家中裝修,晚飯都避不免外吃,樓下附近的食店種類少之又少,這時卻想起了一家願意由元朗外遞到天水圍的食店。套餐款式眾多,除了主食也包括一些小食沙津,亦包括飲品,價格也不高昂。等了大約45分鐘左右便送到,不得不讚其速度實在夠快。金槍魚三文魚籽魚生飯 $68Tuna & salmon roe sashimi rice未知是否外遞關係,飯量雖足但有點硬,內含的幾片厚片吞拿魚(即金槍魚)質素平平但至少沒有雪味,三文魚籽味帶少許腥鹹,同時亦有一堆蟹籽、青瓜&蛋&蟹柳絲助以伴飯,內容也算豐富充足。雜錦刺身沙津Assorted sashimi salad沙津挺豐富的,包括:三文魚及劍魚粒、青瓜、車厘茄、椰菜、蟹柳及蛋絲、粟米、蟹籽。沙津早已加入了些少胡麻醬在內,但仍會額外奉上一小胡麻醬自行再添加,不過整體無論魚生或菜都未夠新鮮,但份量同樣充足。三文魚刺身 半磅$72(四安士$38|每磅$140)Salmon另外額外多要了客刺身,這裡的刺身質素與一般放題無異,不過六片大又厚才只是$72其實不算貴,可以叫一客來滿足口癮。總結而言性價比是不錯的,六人五個套餐一客刺身一客單點的飯合共也才五百二十多,但能吃的

等了大約45分鐘左右便送到,不得不讚其速度實在夠快。
金槍魚三文魚籽魚生飯
金槍魚三文魚籽魚生飯 $68

雜錦刺身沙津
雜錦刺身沙津
Assorted sashimi salad

三文魚刺身 半磅
三文魚刺身 半磅$72(四安士$38|每磅$140)
Salmon

總結而言性價比是不錯的,六人五個套餐一客刺身一客單點的飯合共也才五百二十多,但能吃的種類又多又夠飽肚,算是不錯的了。
2014-08-05
45 分钟 (外卖送餐)
2014-07-05 639 浏览
今日經過嘩鬼拉麵咁岩又唔洗等位,朋友話試過都唔錯,咁就當然要入去喇今日既我叫左依個A餐,依一個吉列豬扒芝士湯底拉麵,仲有嘩鬼炒飯,炸餃子最後要埋熱檸水,首先講下個炸餃子,佢有兩件既,炸餃子係即炸既,食既時候當然係熱辣辣,不過就油膩左少少,味道都差既.嘩鬼炒飯,飯上面有少少蟹籽,賣相都幾吸引,裹面就有少少蛋絲、粟米粒同埋豬軟骨等,不過炒飯有少少一舊舊咁,不過我認為味道真係唔錯.仲諗住已經食完,原來仲有碗拉麵未食嫁,咁樣好似太飽,吉列豬扒芝士湯拉麵,拉麵同吉列豬扒係分開上既,豬扒個鬆脆度做得非常好,芝士湯底味道淡左少少,芝士迷應該唔夠喉,個人就覺得幾易入口,不過拉麵質感就唔夠爽,做既時間太長喇,搞到林得濟唔係太好食. 至於豬扒味道就正常,但無咩特別,.

2014-04-18 676 浏览
未夠鐘做Facial, 醫醫肚先...不知不覺行回以前就讀的中學附近! 行入大陂頭徑, 嘩鬼? 回憶就跳回n年前...還記得早期嘩鬼是在元朗西總站, 後期再搬到教育路...那時候跟同學們差不多一星期會總會幫襯一次。多年後的今日再次幫襯, 這店樓底比以前高及光猛呢! 雖然叫嘩鬼拉麵, 但其實模式是似居酒屋, 有很多不同的和風食品, 如刺身, 壽司, 碗飯, 日式小吃等等。以前大多數都是食lunch, 多數都是食拉麵或丼飯。拉麵是可以自選配料, 麵類及湯底的, 今次點了一個皇牌套餐L - 自選拉麵+四色刺身。刺身我叫了全是三文魚, 紋理都不錯, 尚算新鮮!至於拉麵, 跟以前讀書時order一樣的 -- 鮮帶子拉麵醬油湯底! 鮮帶子其實是原隻帆立貝, um...以前有3大粒架>_<!  醬油湯底亦比以前淡了....唯一沒變的是粟米依舊香甜! 雖然有少少失望, 不過總算吃出很多回憶!

雖然叫嘩鬼拉麵, 但其實模式是似居酒屋, 有很多不同的和風食品, 如刺身, 壽司, 碗飯, 日式小吃等等。以前大多數都是食lunch, 多數都是食拉麵或丼飯。拉麵是可以自選配料, 麵類及湯底的, 今次點了一個皇牌套餐L - 自選拉麵+四色刺身刺身我叫了全是三文魚, 紋理都不錯, 尚算新鮮!
2014-03-24
2014-04-14 549 浏览
一間小店, 招牌菜應該是拉麵吧? 但我們只叫了刺身和小食~蠔: 竟然有蠔供應, $68有3隻美國即開細蠔。 幾新鮮, 是我喜歡creamy 的那種, 不咸, 好吃。三文魚腩 + 帶子: 全都大大片, 這個組合才$85, 挺划算, 三文魚腩夠肥美!! 吃完有點漏呢。帶子大大片, 可惜鮮甜味不足, 好淡好淡牛油焗金菇帆立貝: 用鍚紙包住焗, 帶淡淡的牛油香, 熱辣辣的。可惜味道太淡了, 帶子肉質ok, 不會太熟。金菇粟米都ok。
一間小店, 招牌菜應該是拉麵吧? 但我們只叫了刺身和小食~

2014-04-12
2014-03-07 873 浏览
本來這天是與朋友一起到嘉道理農場賞櫻的,不過看來個個都不想去,所以活動不了了之!不過一個活動的突然死亡不代表週日要無聊白過,好友&她的bf問我想不想一起打羽毛球,反正我也沒事做,就到了他家打羽毛球!打波前一起吃午飯,本想懶懶地在元朗廣場那間日式咖喱吃quick lunch,不過人超多亦要等位,不想等的我們離開商場,隨意找間人不多的食店吃飯就算.經過嘩鬼拉麵見到不用等位,我們便進去了. 友人說他們之前也來過這店,食物都ok的,那就太好了.餐牌就是那張餐紙,有20款套餐,花多眼亂呢! 我都不知吃甚麼好la~最後我選了A餐 ($58) 吉列豬扒芝士湯底拉麵+嘩鬼炒飯+炸餃子+熱檸水炸餃子: 一客2件的炸餃子是即炸的,入口仍是熱辣辣,不過略嫌太油膩.嘩鬼炒飯: 滿滿的一碗炒飯,飯面放了少量蟹子,賣相幾吸引,內裡有蛋絲、粟米粒&豬軟骨等,不過內裡有些炒飯仍是一舊舊的,沒有炒得透徹,但個人認為味道頗佳.吃了炒飯已經有6成飽,但還有一碗拉麵未吃呢!吉列豬扒芝士湯拉麵: 隨後送上的拉麵,吉列豬扒是分上的,可保持豬扒的鬆脆度,芝士湯底味道就如韓國芝士麵那樣,但味道淡一點,個人覺得幾易入口,但是拉麵質感太

吃了炒飯已經有6成飽,但還有一碗拉麵未吃呢!

吉列豬扒芝士湯拉麵: 隨後送上的拉麵,吉列豬扒是分上的,可保持豬扒的鬆脆度,芝士湯底味道就如韓國芝士麵那樣,但味道淡一點,個人覺得幾易入口,但是拉麵質感太淋,覺得淥的時間太長了,導致不太好吃. 至於豬扒味道正常,一如那些行貨急凍豬扒一樣,沒甚特別.

熱檸水: 味道正常.

好友的bf對她超級好的,而且人亦很細心,看著好友的一臉幸褔的樣子,真替她高興!

P.S. 於Facebook share嘩鬼拉麵比朋友,送一客芝麻八爪魚. 不過八爪魚是凍到結冰那樣,不好吃的.
2014-02-23
2014-03-03 435 浏览
同朋友去食呢間好耐冇食既嘩鬼套餐平均每個貴左10蚊左右叫左個刺身飯+刺身沙律+炸豆腐既套餐連野飲好似75蚊~其實價錢可以接受因為食得好飽同埋水準都ok係個女侍應態度唔多好一入去已經唔係好禮貌咁我地坐低先因為我地想坐果張台未執~我地唔介意坐住等佢地執~但就好似我地錯咁~好冇禮貌咁叫我地坐住第2張住~話執好叫我地~但最後執好都已經唔記得左我地囉之後到我食緊個刺身飯食到淨返2,3啖既時候, 我只係放手諗住慢慢食果個女侍應已經問都冇問就拎走左就算我講左聲"我要架喎"都冇理我其實食得好唔高興好彩同朋友吹下水先分散左注意力希望下次去有所改善啦
同朋友去食呢間好耐冇食既嘩鬼
套餐平均每個貴左10蚊左右

叫左個刺身飯+刺身沙律+炸豆腐既套餐
連野飲好似75蚊~

其實價錢可以接受
因為食得好飽同埋水準都ok
係個女侍應態度唔多好
一入去已經唔係好禮貌咁我地坐低先
因為我地想坐果張台未執~我地唔介意坐住等佢地執~
但就好似我地錯咁~好冇禮貌咁叫我地坐住第2張住~
話執好叫我地~

就算我講左聲"我要架喎"都冇理我

其實食得好唔高興
好彩同朋友吹下水先分散左注意力
希望下次去有所改善啦
開飯啦架食評一向睇多,無寫過,但真係忍唔住開返個acc寫。。。。本來同朋友仔是去一街之隔架"雷神"都係日本菜(唔係賣廣告,真心話)每次去食雷神,但行過途經嘩鬼好多次都無試過,一路想試,今次終於忍唔住,偷食一次,一次就賴野。。我地叫左個( 吉列豬扒拉面 加4片三文魚魚生,蜜桃茶$75)塊豬扒好乾無晒肉汁,唔知係咪腌左,食落有啲腌架味,但個味好奇怪唔好食碗拉面,普通都唔普通,湯得少少咸味,料重要勁少,得少少粟米同兩片仔海帶。。三文魚生就普通,唔算話新鮮,蜜桃茶就正常但偏甜(喬麥冷面,小丸子,豬頸肉粟米$58, 蟹棒手卷$17,蟹棒壽司$22/2件)先黎個豬頸肉粟米, 豬頸肉是切成小段,但似加少少豉油"圾熟放左九年"(sor執筆忘字。。),又乾又硬,粟米唔甜得少少豉油味,m記好食過佢,小丸子上得燒汁,無蛋黃醬,燒汁重要係雜嘜牌架味道,唔係日本燒汁味,小丸子裏面,我都唔confirm係薯蓉定面粉漿,總之咬一"pat"野咁,衰過天水圍新北江我勁唔like架小丸子!蟹棒手卷。。。。直頭無言。。。蟹棒唔係蟹肉架蟹棒,是一條。。松葉蟹棒,塊紫菜韌過條庶!韌到咬唔開咁滯,啲飯重要唔係珍珠米,口感奇差,黐
我地叫左個
( 吉列豬扒拉面 加4片三文魚魚生,蜜桃茶$75)
三文魚生就普通,唔算話新鮮,蜜桃茶就正常但偏甜
蟹棒手卷。。。。直頭無言。。。
蟹棒唔係蟹肉架蟹棒,是一條。。松葉蟹棒,塊紫菜韌過條庶!韌到咬唔開咁滯,啲飯重要唔係珍珠米,口感奇差,黐埋一舊野咁。。要賣$17 ...蟹棒壽司連中間紫菜都無埋,壽司鼓油都生抽溝煲仔架feel....

重要個老細有啲燥底。。。牆上貼like fb有9折,問老細話print出黎先計,唔太識做。。。。

一定無下次!!!

2013-12-13
2013-10-01 252 浏览
我們點了嘩鬼拉面的外賣餐。嘩鬼啦面是以前水太太和水爺中學時代間中會到的午飯熱點呢﹗但自從嘩鬼拉面由教育路遷往大陂頭徑以後,我們都很少來,而且那裡經常有人排隊等位的。由於外賣最低消費$200,水太太和水爺是第一次點這裡的外賣。今次點了歡樂家庭5-6人餐,約一小時就送到來。自選刺身:三文魚、甘蝦好新鮮,三文魚夠肥美,甘蝦又超鮮甜,勁多蝦籽,LIKE﹗自選壽司六件:三文魚、甜蝦、黃金魷魚三款的刺身都算大件,又新鮮,很肥美,yummy!自選沙律:芒果蟹籽沙律好清新呢﹗芒果肉都算甜,蟹籽都很多,好味道~~自選卷物:三文魚蟹籽卷比想像中大,三文魚和蟹籽總是最合配的﹗自選炸物料理或一品料理(兩客)大蝦天婦羅,炸得美食,蝦都非常新鮮,不錯﹗燒汁豬頸肉感覺有點像急凍的豬頸肉串燒,味道一般。自選廚師推薦或冷面(兩客)海鮮炒烏冬:比較多油,但材料豐富,魷魚等大大件的,味道一般。蟹籽三文魚炒飯:炒得夠乾身,材料都很豐富,味道剛剛好,不算太咸。另有4個餐飲或罐裝汽水。總括來說,壽司刺身等冷盤比較出色,而熱盤雖然味道一般,沒甚特別,但勝在材料豐富,感覺很抵﹗這5-6人餐其實只須約$400左右,可算是超值到不得了﹗
今次點了歡樂家庭5-6人餐,約一小時就送到來。

自選刺身:三文魚、甘蝦
好新鮮,三文魚夠肥美,甘蝦又超鮮甜,勁多蝦籽,LIKE﹗
自選壽司六件:三文魚、甜蝦、黃金魷魚
三款的刺身都算大件,又新鮮,很肥美,yummy!
自選沙律:芒果蟹籽沙律
好清新呢﹗芒果肉都算甜,蟹籽都很多,好味道~~
自選卷物:三文魚蟹籽卷
比想像中大,三文魚和蟹籽總是最合配的﹗
自選炸物料理或一品料理(兩客)
大蝦天婦羅,炸得美食,蝦都非常新鮮,不錯﹗
燒汁豬頸肉感覺有點像急凍的豬頸肉串燒,味道一般。
自選廚師推薦或冷面(兩客)
另有4個餐飲或罐裝汽水。
這5-6人餐其實只須約$400左右,可算是超值到不得了﹗
2013-09-08
60 分钟 (外卖送餐)
2013-09-15 162 浏览
太唔掂,特登註冊個acc黎講下我叫左O餐,多春魚拉面醬油湯底,三文魚腩手卷同凍啡個拉面叫正常,但係炸多春魚就好重油味,魚係無味,醬油湯非常淡海膽花之戀壽司不過不失,雪藏三文魚同海膽都係咁架喇個三文魚腩手卷即係日本超市買到,包裝好只要自己捲塊紫菜上去嗰d,好似包裝都一樣最後個凍啡。。應該係雀巢3合1沖出黎既,好難頂本身都冇咩奇望,但真係頂佢唔緊
太唔掂,特登註冊個acc黎講下
我叫左O餐,多春魚拉面醬油湯底,三文魚腩手卷同凍啡

海膽花之戀壽司不過不失,雪藏三文魚同海膽都係咁架喇

最後個凍啡。。應該係雀巢3合1沖出黎既,好難頂

本身都冇咩奇望,但真係頂佢唔緊
2013-09-15
30 分钟 (外卖送餐)
2012-10-11 101 浏览
昨晚收工,我與老婆去元朗嘩鬼食飯,點了兩個餐,其中一個是四色刺身+豬頸肉米線(小麻辣),在吃前菜時發現餐具丟三落四,沒豉油碟,又沒匙羮就招來服務生。  到上主菜的時候,來的卻不是米線,而是拉麵。招來服務生更換後,就變成小麻辣沒了麻辣。再來更換一碗,問題就來得更大,米線尚未熟,又叫服務生再跟進一番。良久,感覺到不對勁,就打算直往廚房了解。剛拉開布簾,女職員正與廚房的師傅對話,就聽到女職員粗聲粗氣地說:〔唔係,係男人嚟既,頂佢個肺丫!〕之後我就用一個無奈的語氣應道:〔唔洗咁講野ar 〕  一碗符合我要求的豬頸肉米線(小麻辣)終於來到,而我卻不敢吃。若然你聽到廚房那句,你還敢吃麼?  結帳時,我去找老闆投訴,免影響他人,我低語向老闆表示他們員工的服務態度欠佳,然而,老闆晦氣回應我一句:〔你係唔係要我炒左佢?〕 我無言以對。只能默默地付了賬。  我不知道除了我以外,還有沒有其他人曾在這裡發生不愉快的事。但我自問整件事發生時我都禮貌相待。  直到最後我都只想要一個交代 ,和一個道歉。
  直到最後我都只想要一個交代 ,和一個道歉。
2012-10-10
2012-05-16 68 浏览
去到既時候都已經接近10點喇, 唔駛等位呢度有好多套餐選擇, 套餐有飯有拉麵仲有d輕食既沙律.選擇食物恐懼既我, 樣樣都想食. 只係揀食邊款拉麵都揀左好耐.最後選左炸蠔拉麵(麵豉湯底)+4色刺身+茉莉綠花刺身可以揀4件, 都有好多選擇, 我揀左三文魚和甘蝦.甘蝦要自己剝殼, 但蝦身軟, 好容易會剝斷. 好彩食落味道不錯.拉麵略嫌煮得過火, 質地有點過軟. 唔算係爽口既拉麵炸蠔係即炸既, 吃既時候仲熱辣辣, 有蠔味但裡面好粉總括質素一般, 未必會再來
去到既時候都已經接近10點喇, 唔駛等位
好多套餐選擇
呢度有好多套餐選擇, 套餐有飯有拉麵仲有d輕食既沙律.
最後選左炸蠔拉麵(麵豉湯底)+4色刺身+茉莉綠花
拉麵略嫌煮得過火, 質地有點過軟. 唔算係爽口既拉麵
炸蠔係即炸既, 吃既時候仲熱辣辣, 有
蠔味但裡面好粉

總括質素一般, 未必會再來
2012-05-12
好多套餐選擇
2012-02-23 50 浏览
記得嘩鬼之前未搬ge時候食過一次,因為佢係我學校附近,個次點左鰻魚飯同珍珠奶茶.可惜係鰻魚飯只是鰻魚+飯,珍珠奶茶係硬珍珠+無味奶茶,而且$30,對於兩年前食野唔算平,所以我以後一定一定唔會去!!!BUT!!今次因為人地食物,所以免為其難咁去食,點左吉列豬扒飯+鰻魚汁同凍濘水,吉列豬扒好脆卜卜,不過我見我D fd叫吉列豬扒飯+咖哩,d吉列豬扒變得一舊舊-___-好噁心凍濘水唔甜唔淡,幾好飲;)而且泥加學生餐只係$26,比以前平左$4,不過如果要飲珍珠奶茶就要加$8,變得好貴,但味道就唔知變成點,相信同以前個間嘩鬼已經變得唔同!!
記得嘩鬼之前未搬ge時候食過一次,
因為佢係我學校附近,
個次點左鰻魚飯同珍珠奶茶.
可惜係鰻魚飯只是鰻魚+飯,
珍珠奶茶係硬珍珠+無味奶茶,
而且$30,對於兩年前食野唔算平,
所以我以後一定一定唔會去!!!
BUT!!今次因為人地食物,
所以免為其難咁去食,
點左吉列豬扒飯+鰻魚汁同凍濘水,
吉列豬扒好脆卜卜,
不過我見我D fd叫吉列豬扒飯+咖哩,
d吉列豬扒變得一舊舊-___-好噁心
凍濘水唔甜唔淡,幾好飲;)
而且泥加學生餐只係$26,
比以前平左$4,
不過如果要飲珍珠奶茶就要加$8,
變得好貴,但味道就唔知變成點,
相信同以前個間嘩鬼已經變得唔同!!
2012-02-20
  • 吉列豬扒飯
2011-09-12 28 浏览
果次同同學一齊叫外賣送上門初初覺得價錢好像比一般壽司店貴但送黎後就覺得都算物有所值~第一次見三文魚sushi上面件三文魚咁長,包到落飯底 雖然係外賣但無論色澤上,定係食落去都好新鮮其他食物都好足料~下次食sushi一定會黎e間
果次同同學一齊叫外賣送上門
初初覺得價錢好像比一般壽司店貴
但送黎後就覺得都算物有所值~

第一次見三文魚sushi上面件三文魚咁長,包到落飯底

雖然係外賣
但無論色澤上,定係食落去都好新鮮

其他食物都好足料~

下次食sushi一定會黎e間

外卖送餐
2011-09-01 33 浏览
叫了一個炸生蠔拉麵(豬骨湯底)跟凍水蜜桃 + 一份炸墨魚餅拉麵(豆乳湯底)跟凍百香果先渴其湯, 入口兩份湯底味道沒有太大分別, 不易分出是豬骨湯或豆乳湯, 味道相若而淡, 沒有其應有湯底的味道, 但其色澤皆呈奶白色, 拼在一起確實難分出是那種湯底味, 豬骨湯不濃不油, 亦沒有加上芝麻在湯上, 入口沒有半點香味豆乳湯底應該係用豆品之類所製成, 一渴之下, 亦沒有嚐到些微豆味至於麵底則軟硬適中, 麵餅亦均勻地打散炸生蠔比炸墨魚餅好, 麵粉包著零碎的墨魚絲, 入口不易察覺有其墨魚成份, 炸生蠔則包著一粒蠔, 入口微暖兩杯飲品則用果醬開水, 甜甜酸酸的很解渴總結來說, 這裡食物偏淡, 約HK$27起一份餐連飲品, 確實飽肚之選

差, 難分其湯底

至於麵底則軟硬適中, 麵餅亦均勻地打散

炸生蠔
OK,炸生蠔
差,炸墨魚餅
兩杯飲品則用果醬開水, 甜甜酸酸的很解渴
解渴奇兵

2011-08-27
解渴奇兵
2011-07-25 39 浏览
當天放工後跟朋友一起到嘩鬼啦麵吃晚餐。等位時間還可以接受。我叫了一個套餐B:拉麵一碗加壽司三件壽司三件;蟹子味道一般,外觀有待改進;三文魚味道可以,但三文魚感覺太薄,沒有什麼口感,另外有點散…拉麵方面:我叫了豬軟骨拉麵醬油湯底,湯底合格,不過豬軟骨有點硬…拉麵口感有點像公仔麵…價錢方面有點貴,68元…但是物等待時間算是快,不用等太耐。 而我朋友只是叫了一個炸雞翼拉麵,35元他對此餐沒有什麼感想,所以我也不為些作出評論。整體而言,此餐廰還可以一試。
當天放工後跟朋友一起到嘩鬼啦麵吃晚餐。
等位時間還可以接受。
我叫了一個套餐B:拉麵一碗加壽司三件
壽司三件;
蟹子味道一般,外觀有待改進;
三文魚味道可以,但三文魚感覺太薄,
沒有什麼口感,另外有點散…
拉麵方面:
我叫了豬軟骨拉麵醬油湯底,
湯底合格,不過豬軟骨有點
拉麵口感有點像公仔麵…
價錢方面有點貴,68元…
但是物等待時間算是快,不用等太耐。

而我朋友只是叫了一個炸雞翼拉麵,35元
他對此餐沒有什麼感想,所以我也不為些作出評論。

整體而言,此餐廰還可以一試。
2011-07-23