2019-02-17 234 浏览
假日總是特別餓,下午總要來個下午茶過一過口癮。這家餐廳由2pm 開始供應下午茶餐,我點了個$34 的雜菌海南雞絲湯河。平日的海南雞給我的印象都是嫩滑的,但這裡的雞跟平時煲湯的雞絲一樣鞋,而且又只有兩三條,份量偏少。湯底味道偏淡,令河粉底的粉味超重,甚為難吃,劣評無誤。
假日總是特別餓,下午總要來個下午茶過一過口癮。

湯底味道偏淡,令河粉底的粉味超重,甚為難吃,劣評無誤。

2018-10-21
下午茶
2019-02-08 186 浏览
我地要咗喇沙扎肉麵、海南雞飯、酸辣豬手同椰子雞湯。喇沙湯麵唔好味,好似開湯粉咁。扎肉無味,豆卜有雪藏味。海南雞飯啲雞好老,咬到嘴都攰。豬手食得出係翻叮,無論係豬手定嗰汁又唔夠味。負責叫號嗰阿姐好嘈,佢放緊飯都大大聲講嘢,由舖頭叫到舖尾,咁啱我坐正係佢隔離嗰枱,耳仔痛。呢間野整體感覺似茶餐廳,所謂「招牌」都做唔好。同我同枱嘅人都係叫日式拉麵,食完我知點解。雖然係今時今日算平,但我都好肯定,唔會再幫襯。
我地要咗喇沙扎肉麵、海南雞飯、酸辣豬手同椰子雞湯。
喇沙湯麵唔好味,好似開湯粉咁。扎肉無味,豆卜有雪藏味。
海南雞飯啲雞好老,咬到嘴都攰。
豬手食得出係翻叮,無論係豬手定嗰汁又唔夠味。
呢間野整體感覺似茶餐廳,所謂「招牌」都做唔好。
同我同枱嘅人都係叫日式拉麵,食完我知點解。

雖然係今時今日算平,但我都好肯定,唔會再幫襯。
2019-01-13 253 浏览
行行吓街行到四點幾,忽然有啲肚餓,咁見呢間Laksa舖都開咗一段時間但自己都冇食過,不如就入去試吓啦。咁今次就叫咗佢哋個雜錦喇沙龍蝦湯米粉。碗粉一嚟到,聞落去都好香㗎,之後想夾起啲份嚟睇吓,發覺原來佢哋用幼米粉,咁其實啲米粉都幾好食嘅,但係呢我自己早年喺星加坡食過喇沙佢哋用啲粗嘅米粉仲要係剪碎嘅,咁可能個觀念根深蒂固左所以就覺得碎嘅粗米粉會好食啲,如果佢哋都趕住用就更加好啦。咁個湯就好香,椰奶同咖喱都好balance,啲配料都足嘅但係如果可以多兩隻蝦咁就更加好啦。總括來講,呢碗喇沙都幾好食,我都會推介大家試下。
雜錦喇沙龍蝦湯米粉

2019-01-12
望住呢一個熟悉嘅餐牌(事關都真係幾鍾意嚟呢度開餐),認真望一望,發現原來有一個雙拼飯,感覺好似幾抵咁~只係$55,仲平過海南雞飯😉一個價錢兩種享受,俾佢呢個雙拼飯吸引咗😆😆😆決定試一試😎啱晒啲三心兩意嘅朋友——> 「酸辣豬蹄肉拼蔥油雞飯」酸辣豬蹄肉拼蔥油雞飯($55)見到佢個樣就夠晒吸引,有酸辣豬蹄肉🐷,仲有蔥油雞🐥酸辣豬蹄肉嘅味道,酸酸地,幾開胃。而且唔會好辣,即使唔食得辣嘅朋友,都絕對冇問題😽豬腳既皮好爽口,同肉嘅比例都唔錯,忍唔住食埋啲豬皮,唔會有肥膩嘅感覺!😇蔥油雞,除咗雞胸唔夠滑之外,其他雞肉都算滑,點啲蔥油一齊食,送飯一流!酸辣豬蹄肉拼蔥油雞飯,真係大滿足!唯一要改善嘅就係,啲雞胸肉確係唔夠滑😅不過$55,真係物超所值!👍🏻👍🏻👍🏻

一個價錢兩種享受,俾佢呢個雙拼飯吸引咗😆😆😆決定試一試😎
啱晒啲三心兩意嘅朋友
——> 「酸辣豬蹄肉拼蔥油雞飯」

酸辣豬蹄肉拼蔥油雞飯($55)

見到佢個樣就夠晒吸引,有酸辣豬蹄肉🐷,仲有蔥油雞🐥

2018-11-24 209 浏览
今天七時許來到沙田中心的嚐味喇沙吃早餐,因是大清早的原因,我們不用等候已能順利入座。這裏的早餐由開張至現在都沒有變過。我叫的沙嗲牛肉米粉很快便送上。這裏的沙嗲牛肉味道不會太濃,牛肉也不會硬,最好不過的還配了兩條生菜!煎蛋火腿普普通通、多士是沒有牛油的!我們叫的另外一個早餐是吉列魚柳。那個炸的魚柳頗為熱氣,幸好配了些沙律菜;火腿和多士都頗為乾了些!每個早餐都配了一個飲品,我們叫的熱檸茶和阿華田也是普普通通!兩位的早餐是日七十二元正。
兩位的早餐是日七十二元正。
2018-11-23
$36 (早餐)
2018-11-19 142 浏览
常嘆商場食肆區區千篇一律,都是見慣見熟的名字,無他,發展商選租户諸多要求,搭得上嘴的,是集團經營的食肆為多。嚐味喇沙,或許你與我一樣未聽聞過的名字。午、晚市它賣海南雞、咖喱、喇沙,但早餐時段要做Mass market,一定是賣港式早餐。早上過來,自然當它茶餐廳用。後來才知道,茶餐廳才是他們的老本行,皆因這裏是味皇連鎖茶餐廳的副線。鎖定了炸魚、煎雞扒早餐。先來的是奶茶,厚矮的這杯裝的是熱奶茶,而用透明杯盛載的是跟餐轉飲的拉茶,不另收費。以杯論杯,樹脂製品,觸感當然只是一般,但裝港式奶茶,還算像樣。拉茶杯就是連鎖炸雞店用的熱飲膠杯。雖然這拉茶表面有一些氣泡,但質地沒有因而顯得特別清香滑溜,當它是一杯混和了的茶走來喝則無妨。主菜出現了,用的自然也是樹脂碟。這炸魚比幾家本港大型連鎖快餐店的版本好吃,而且分量似乎也更大。炒蛋和多士就只是不過不失,但火腿起碼也有煎過,再有幾根沙律菜墊底。再來的雞排,雞皮的一邊平坦,似曾以重物壓平來煎煮過,雞皮香脆,雞肉多汁,並且嚐得到香茅醃料的味道。細心看雞排的外層,見有好些黑點,我猜是在煎製過程中焦掉了的香草碎罷,但卻無損此雞排的高質。不過,若留意兩幅主菜圖,可

不過,若留意兩幅主菜圖,可發現兩份早餐附帶的多士狀態並不一致,一件大烘、一件小近乎冇烘,有所謂的話,要趁早揚聲了。

加配的沙嗲牛肉麵質與量都不賴,牛肉吃得過之餘,旁邊還有西生菜襯底,相當有誠意,教人喜出望外。

插曲,當我想要點牛油來塗多士,店員爽快取來,得到的是這塊似乎是廚房用的人造牛油,但我心已足。
以這頓早餐的經驗來說,整體是不錯的,也覺得服務可以。另外,餐具在餐枱內的櫃桶不算少見,但看起來如斯整潔、企理則不常有,感覺店方有在小事情上着眼,因而令我吃得更放心。請繼續努力。
2018-10-28 163 浏览
週末既沙田,去到邊度都人山人海,即使已過正餐食飯時間,都要等位,好彩唔算等得太耐。吉列魚柳配火腿、牛乳沙蛋、沙律菜、多士:揀呢間餐廳食,全因爲見到menu有吉列魚柳,真係無揀錯,塊吉列魚炸得好脆,魚炸得唔乾好滑,味道岩岩好唔會咸。其他野正正常常,我將火腿同炒蛋放上多士上一齊食,好好味。香草肉碎煎蛋飯:肉碎有少少辣,夠野味,還食得出有其他香料,撈埋d飯度食好多汁好好味,蛋又煎得夠脆邊,份量好多既下午茶。跟餐飲品,叫左熱奶茶同熱咖啡。

吉列魚柳配火腿、牛乳沙蛋、沙律菜、多士:

香草肉碎煎蛋飯:

跟餐飲品,叫左熱奶茶同熱咖啡。

2018-10-12 103 浏览
一大班朋友去完大圍踩單車,本身打算去沙田ikea食個晚飯,但係大家都太攰,於是就喺火車站附近搵咗間餐廳!款式嘅選擇都尚算多,味道中規中矩,但勝在價錢便宜!每人平均消費大約$50左右。試咗佢個扎肉雞絲湯河,雞湯味濃,雞肉都幾鮮嫩,不俗!

試咗佢個扎肉雞絲湯河,雞湯味濃,雞肉都幾鮮嫩,不俗!
2018-09-14 190 浏览
一連兩日也吃了台灣菜,今日想轉食其他菜式,行行下見到這間門口裝修得幾搶眼餐廳再看看下午茶menu 又有幾多選擇喎! 港式奶茶(茶味也夠濃及滑)馬來咖喱牛肉飯(咖喱夠辣但唔夠香,只得牛肉及1小塊薯仔,沒有其他配料。)餐廳食物也不是太差,只是味道較單調。 但坐位安排及設計,就真的有點怪怪。餐廳內有一大幅落地玻璃,坐在玻璃旁卡位感覺舒適。 餐廳另有幾張圓枱是向著商場厠所出入口位,但就沒有玻璃牆分隔。 坐在圓枱吃飯,但直望就是商場厠所門口,聽著排隊去洗手間人談話,真的影響進食心情。
再看看下午茶menu 又有幾多選擇喎!

港式奶茶(茶味也夠濃及滑)
港式奶茶

馬來咖喱牛肉

2018-07-23 1234 浏览
有次,又在活動之前,來到沙田這邊。不吃東西,之後一定會後悔,奈何胃口不算太好,就看看這間喇沙店。在這個商場裏面的一間喇沙店,想不到,接近12時,竟然店內也有非常多人,自己一個去就唯有搭枱。點了個海南雞飯,賣相也不錯,有一格甜豉油、一格薑蔥、一格辣醬。店員有問清楚我要油飯定是白飯,雖然有點兒沒胃口,但是白飯又太原味,沒意思,因此,點了油飯。這兒的油飯也不算太油膩,不太感受到有油香,味道普普通通,因此也是用海南雞飯的甜豉油去拌飯。海南雞的肉質也不錯,雖然也有些雞胸肉,但是不算是極度鞋口。海南雞當中有些比較滑,值得一讚的是,其中包括雞中翼,骨頭完全去掉,這樣叫得做去骨海南雞飯專門店,如果沒有完全去骨的話,其實就不稱職。因此,這間自稱去骨海南雞飯專門店,就做到最好了。多款飲料可選,選了拉茶,味道與港式奶茶不同,香料味較濃,不太甜,不太澀,特別。另外,我入座的時候,由於與一張外籍女傭搭桌,員工示意女傭拿起袋子,其後也拿另一張椅給她放袋。赫然發現,糖包竟是味皇的😧回去搜尋一下,發現原來是味皇集團旗下的。這餐廳之前也吃過下午茶,味道還好,抵食大件。這喇沙週六日也有餐,不太昂貴,質素不差

海南雞飯,賣相也不錯,有一格甜豉油、一格薑蔥、一格辣醬。

店員有問清楚我要

雞中翼,骨頭完全去掉,這樣叫得做去骨海南雞飯專門店

多款飲料可選,選了

赫然發現,糖包竟是味皇的😧

午餐
2018-07-16 279 浏览
以後都唔會再去呢間垃到食野,通粉湯底咸到食唔到,個多士濃到黑蚊蚊,炒蛋淡到冇味,煎蛋又有蛋殼,凍咖啡甜到飲糖水咁,服務態度差到核爆:個番茄湯咸你係第一個客講。我:咁真係好咸。佢:咁我比碗湯你囉。我:塊多士黑到咁可唔可以換過。佢:多士係咁嫁wow,一係食包囉。呢間野一世都唔會再去,伏黎...就算野食唔好,服務都可以好小小,可惜兩樣都冇..............................
2018-07-16
2018-07-11 251 浏览
已有一段時間沒有到過沙田廣場了,食店又改變了不少,看見這間有座位,便走進去試試!食物款式亦不少,我和友人不吃辣和咖哩,所以點了不辣的海南雞飯加椰子雞湯丶什菌雞絲湯河和厚切牛舌。上菜時間很快,先來雞飯和湯。雞肉份量也不少,入口嫰滑,雞味是香港的一般水準。飯味正常,水準中規中矩。配三款醤料,任君選擇!椰子雞湯入口香甜,之后亦不覺口渴!什菌雞絲湯河,清清地,餸量亦不容。河粉滑滑地,口感可以,如可轉米粉就更好!厚切牛舌,有三件,厚身,入口熱騰騰,外面煎香,裏面軟軟的,不錯!最后,發現有自助飲水機,真好!整体不錯,價錢合理,這裏還說是用無激素三黃雞,下次會再來!

上菜時間很快,先來雞飯和湯。

椰子雞湯入口香甜,之后亦不覺口渴!

最后,發現有自助飲水機,真好!

整体不錯,價錢合理,這裏還說是用無激素三黃雞,下次會再來!

2018-07-09
  • 椰子雞湯
  • 厚切牛舌
  • 海南雞飯
2018-06-01 804 浏览
沙田這個地方 ,對於我來說已經可以算是食無可戀、 因為已經有很久沒有變更過餐廳, 近排就見呢間連鎖式經營越式粉麵及這間已喇沙為名的茶餐廳店、 倒先來試試商場內的這間 裝修新穎新店子先。。。店舖位置基於單邊所以, 加上顏色鮮明之佈局、其實一眼便可以看到, 話說是吃喇沙但其餘食物大致也與港式茶餐廳無異、 所以主力兩個字其實也用不著, 滲著多方面的食品專注度可能已被降 、所以入座前已經抱著平常心來吃~海南雞的切工加上擺款, 絕對有理由相信已是早早斬件, 肉質嫩滑但就講不上有味道可言~油飯當然是海南雞的最佳配角, 但今次遇著這個配角就甚為失色、 一般煮油飯通常是加上薑、蒜、紅蔥頭、 班蘭葉以及雞油等做出來的飯質軟熟而帶油香味道, 顏色帶著淺淺的米色、 當然亦有各師各法,有些會加入黃薑、椰油等作調味調色, 但這個(油飯)入口不僅沒有油香味之餘、顏色上嘅黃薑味道亦欠奉, 簡直只可以(歎氣)、 慶幸的是這個飯只是一個細小的碗仔倒模出來, 四、五啖爬著吃飽肚皮便算數了~ 飲品上當日就以椰子雞湯與及奶茶為選取, 我想還是要穩膽一點、 熱奶茶理應是一間茶餐廳沒有落色的一個主要靈魂, 茶膽味道冲出來剛剛好、

飲品上當日就以椰子雞湯與及奶茶為選取, 我想還是要穩膽一點、 熱奶茶理應是一間茶餐廳沒有落色的一個主要靈魂, 茶膽味道冲出來剛剛好、 與花奶比例恰到好處入口不會感到嚡澀, 這杯茶反而是額外之驚喜~

總括而言不要帶著期望吃一頓飯, 失望應該不會太多、 同自己講填飽個肚價錢上亦不算太大離地 ,試一次給自己亦給人哋一個機會。
見咁多人排隊就入去試試,我叫左個魚腐雞絲河,炸蝦餅和鳳爪,初頭既期待當個河粉到左第一失望,睇圖有5件雞大大件,實得3舊仔雞絲細細舊,貨不對版,食落口感完全唔值呢個價,無特別10分我比4分,太普通,蝦餅圖3塊上枱得2塊又係照騙,炸得好乾難食,鳳爪估計都唔係佢自己整係入貨,得鳳爪似樣,價錢唔值照片呃人坐位唔舒適,水仲要自己羅,笑左!
2018-05-18 208 浏览
雞絲湯河海南雞飯 超級難食 咁大人試過咁多間 這間最難食 雞絲湯河海南雞飯 超級難食 咁大人試過咁多間 這間最難食 雞絲湯河海南雞飯 超級難食 咁大人試過咁多間 這間最難食 雞絲湯河海南雞飯 超級難食 咁大人試過咁多間 這間最難食

2018-05-18
午餐