2017-08-13 312 浏览
今日匆忙地選了荃灣的這一間越南餐廳,只是隨意在OpenRice了解餐廳資料,例如環境丶菜式等…第一眼就俾餐廳的二人餐內的拼盤吸引到,已經決定一去到就已經有想法。今睌共三個人去餐廳食飯,餐廳裝修雖不太特別,但勝在夠特色,特色於位於中間的枱均有大太陽傘,令你置於其中都感到休閑渡假feel☺️,枱與枱之間亦不太迫有足夠的空間。我們三人被安排餐廳最入的一張四人枱,對於比較怕嘈嘅我絕對稱心滿意。點餐時當然第一個就點二人餐,餐牌唔記得左影,另外今晚餐廳於指定期間會有指定一款食物會有半價優惠,今晩可享半價優惠的是香茅豬扒撈檬,原價$58,半價只需$29。由於擔心二人餐唔夠食,所以都點了做半價優惠的香茅豬扒撈檬。第一送到的香茅豬扒撈檬,令我們三個都非常滿意,厚厚的豬扒覆蓋整個碗,我們都提起筷子相繼試食,厚厚的豬扒,味道滿意,肉質鮮嫩而且不會乾而且有肉汁。第二款到嘅食物就係我哋期待已久嘅小食拼盤,一上枱,我哋全部已經俾佢吸引,除咗個盤唔錯,整體食物排放得非常之好,完全係吸引眼球之作。當然呢個時間,相機食先😁牛柳粒整得好好味,肉質不會乾,配埋荷蘭豆同車厘茄,賣相又紅又綠,確實令我胃口大開。第四款食物係雞絲湯

香茅豬扒撈檬

第四款食物係雞絲湯河和生牛肉湯河,不得不提生牛肉湯河非常非常非常之好食,好鍾意牛肉河湯底,完完全全一滴不漏清哂。

最後二人餐包兩杯青檸梳打,作為成餐飯嘅終結。

但不得不提,絕對滿意這餐廳菜式的份量,因為我哋三個人有食淨嘢😅
2017-08-12
香茅豬扒撈檬
2017-08-06 165 浏览
星期五晚Happy Friday Night, 原來想去打邊爐,但要等成2個鍾,唔想等所以去左食越南野7點去到,唔洗等位其實以前食過佢地其他分店,應該唔會中伏。哩到環境好好,坐得好舒服,岩晒我同Friend 吹水,服務態度都好好,環境衛生,最緊要唔洗等位我兩個女仔,叫左個2人餐,1,有兩指定嘅粉 : 已經好飽肚2,前菜 : 亮點炒牛肉粒,好鮮味3,小食拼盤 : 亮點2香茅豬排正 炒藕苗好清新 雞翅就麻麻地 米卷ok 4,兩杯野飲我地兩個都好飽好飽好飽
星期五晚
Happy Friday Night, 原來想去打邊爐,
但要等成2個鍾
,唔想等所以去左食越南野

7點去到,唔洗等位
其實以前食過佢地其他分店,應該唔會中伏

我兩個女仔,叫左個2人餐,

雞翅就麻麻地
米卷ok
4,兩杯野飲

我地兩個都好飽好飽好飽
雞絲湯河粉, 生牛肉湯河粉
小食拼盤
前菜牛肉粒
2017-07-28
小食拼盤
前菜牛肉粒
2017-08-05 90 浏览
Good stuff. The cold vermicelli is excellent and so are the spring rolls. Efficient staff and I even like the interior.
2017-08-05
  • Cold  vermicelli
2017-07-03 230 浏览
裝修算係好有越風, 好似係森林feel的樣子~最特色係呢個, 佢地用麵黎代替飯~呢個已經係餐廳既飯黎!味道ok, 好特別, 佢d"飯"比較彈牙~份量正常呢個牛柳粒,個人覺得加d醬汁會好食d呢到睇落去好清~,望落去觀感會差咁d爽口度算ok~份量正常麵既份量就比較多, 料都ok,主要湯底比較濃, 味道比較出色,所以連湯飲咁送麵會幾好食!甜品係焦糖黎,比較甜當然, 份量細,夠一人食!內部都好鬆軟,同比較香~
裝修算係好有越風, 好似係森林feel的樣子~
最特色係呢個, 佢地用麵黎代替飯~
呢個已經係餐廳既飯黎!
味道ok, 好特別, 佢d"飯"比較彈牙~
份量正常
呢個牛柳粒,個人覺得加d醬汁會好食d
呢到睇落去好清~,望落去觀感會差咁d
爽口度算ok~份量正常
麵既份量就比較多, 料都ok,
主要湯底比較濃, 味道比較出色,
所以連湯飲咁送麵會幾好食!

甜品係焦糖黎,
比較甜當然, 份量細,夠一人食!
內部都好鬆軟,同比較香~
2017-06-30
2017-06-27 267 浏览
搵地方醫肚,見到呢間餐廳幾寛敞,好有越南風,就入嚟試吓啦!我們兩個人,食咗四樣嘢,個牛油雞奕最驚喜,鹹度適中!而且蒜香和牛油味亦突出!滿意, 而生牛河湯低濃郁,亦是滿意之選,可惜炒通菜略咸!今次整體滿意
2017-06-25
2017-06-17 201 浏览
今次已經係第2次黎食,第1次係食晚餐,已經好回味,今日試個下午茶先。我本來係要雞絲湯河,但侍應姐姐可能太唔專心,黎左粉絲(嗰片牛肉我朋友放落去)。每次食越南嘢都會食雞絲湯,呢間個湯幾鮮,唔太feel到有味精。朋友的牛肉湯,佢都話幾掂喎!追加小食,蒸粉包同牛油雞翼。蒸粉包味道唔錯,牛油雞翼,個皮炸得都薄,香口。後來自加蝦多士,配埋個醬食真prefect~

朋友的牛肉湯,佢都話幾掂喎!

後來自加蝦多士,配埋個醬食真prefect~
2017-06-05 153 浏览
這間越南餐廳地方都幾大,環境幾好,地方寬敞,坐得舒適。但食物就普通,叫左個特色崩沙爽腩米粉,崩沙腩一D都唔爽,好韌,米粉太碎,份量又唔多,不過湯底味道濃郁,咁嘢質素,價錢就貴左D,下次未必會再試!
2017-06-02 156 浏览
個日同朋友行完街隨意就入左呢間越南野度食飯la。佢個鋪位幾好,都幾易搵。因為好肚餓既關係,一坐低就點左生牛肉湯河粉。想講,個湯底完全無諗過係咁好味。佢甜得黎,又有好大陣香料味,好Rich。牛肉都唔錯。

因為好肚餓既關係,一坐低就點左生牛肉湯河粉。

天氣起伏不定,連身驅看似健壯的蝦子餅,早前也病倒了!生病時,天天吃粥的日子,的確淡而無味,雖說可順便讓腸胃稍作休息,但的確令人無奈。 一星期過後,總算一切返回正軌,蝦子餅突然很想吃一點味道較濃郁的東西,於是,我選了荃灣千色匯一家越南餐廳,加上,BeautySearch 也好像一段時間沒吃過越南菜餚了,於是,便來到開業只有數月的《嚐越》去。 這兒的地方相當寬敞,佈置亦非常講究,充滿園林設計的景致,置身其中,仿如來到越南旅行去,十分舒適。 MENU 設計亦相當精美,而且有不少食物相片,要揀選食物就更為方便。 平日,到越南餐廳食飯,多半我也會點選生牛肉河之類的東東,不過,今天蝦子餅竟點選了一道「大蝦蟹肉炒越南粉絲」HK$92,驚喜他的選擇之餘,更驚喜這菜餚的味道。 粉絲並非家中那些透明狀的龍口粉絲,而是呈灰色,較粗身的粉絲,十分彈牙,富有口感。 餡料方面亦相當豐富,有蝦肉又有蟹肉,猶如小海鮮匯,而且份量亦不少,除了大大隻的大蝦,還有好實在的蟹肉,食落啖啖肉,相當滋味。 另外點選了「嚐越燒雞(半隻)」HK$138,蝦子餅大病初癒,胃口還未回復,所以還是淺嚐半隻為佳!

甫上桌,已聞到香噴噴的燒雞氣息,或許是越式調味起的化學作用吧!咬落,雞肉相當嫩滑,肉汁豐富,而且,香料的味道也透至雞肉內,就算唔吃雞皮的,也能嚐到當中的滋味。

甜品方面,我們點選了我最愛的越式甜品,「香芒糯米黑白配」HK$40。

造型很可愛,是甜蜜的心型圖案,黑白糯米各佔一半,糯米本身帶微黏,相當有口感,再配上清香的椰汁,令人回味。最開心的是,很久沒吃到香甜的芒果,而這裡的芒果不但色澤呈鮮豔的橙黃色,最重要的是味道相當甜美喔!
2017-05-30 199 浏览
放工滂沱大雨, 都係走入商場搵飯食算, 2樓呢間越南野新開一輪都未食過, 睇下價錢唔太貴.期間限定幾款食物有半價優惠.仲有精選2人餐, 不過同行人唔食河粉, 所以最後決定散叫.越南野梗係要食春卷, 外表夠脆, 唔會炸得太過火, 餡料足, 唔算油膩.仲有麥片椒鹽軟殼蟹, 麥片非常多, 鋪到成碟都係, 軟殼蟹大舊, 外表夠脆, 肉都幾多, 椒鹽味唔算太重.馬拉盞炒通菜份量亦十足, 馬拉盞味濃但唔會太咸, 菜夠嫩綠, 爽口無渣.加埋飽肚燒豬頸肉炒飯, 豬頸肉, 扎肉, 蛋絲等等, 飯炒得乾身, 唔會太腍太油. 幾種配料味道唔濃, 所以加埋蝦乾咸鮮味配搭就剛剛好.加埋都係3百蚊左右, 2人食已好飽, 消費夠額又可以免停車場一個鐘, 唔錯.
期間限定幾款食物有半價優惠.
仲有精選2人餐, 不過同行人唔食河粉, 所以最後決定散叫.

2017-05-29 89 浏览
偶爾經過千色薈都會被這間餐廳的裝潢吸引,適逢端午節前夕,所以來臨一試。一踏入餐廳已經能感受到外國渡假風情,善用玻璃採光,增加空間感。可是有點不配合的是,這異國環境不停播著Eason的歌。友人點的是碳燒牛柳粒紅飯,牛柳鮮嫩多汁,不會過熟,而紅飯則有點酸酸的,蠻開胃的;而我的是河內雞絲越式粉絲,雞絲都是雞胸肉,可是也是滑嫩的,沒有渣的,只是有點被粉絲嚇到,孤陋寡聞的我第一次看到粉絲有點黑黑的,吃下來是QQ的,有口感,配以豬骨湯底,都蠻好吃。有一點要注意的是吃粉絲要吃得蠻快,要不然就會全部吸收湯頭發脹。我們另外點了迷你芽車快,即是雞絲沙律,跟牛油雞翼。沙律的蘿蔔絲吃下去都是爽脆,配以微酸的汁,有一種清新的感覺,蝦片就是聽別人吃的時候會覺得很脆,可是真的吃下去就其實不太脆,虛有其表。牛油雞翼則是更讚,蠻大隻的,外皮炸得十分香脆可口,咬下去牛油味濃,但不會太油膩,十分喜歡。飲料是越式奶茶及百香果梳打,這兩個都是普普通通,沒甚麼特別。

碳燒牛柳粒紅飯

河內雞絲越式粉絲

迷你芽車快

牛油雞翼

2017-05-29
  • 牛油雞翼
2017-05-27 104 浏览
一向喜歡越南野食,但咁岩呢餐已經係呢星期既第三餐喇餐廳位於荃灣千色匯,十分方便,地鐵行過去,落雨都唔駛開🌂餐廳環境特別,中間大枱有棵大樹,咁岩係一家人圍住食飯,好似同個小朋友慶祝生日,好好氣氛食越南野多數都會叫既越式粉包($48),呢度都做得唔錯,扎肉出色,我就鍾意連埋粉包一齊食,味道豐富尐好特別既麥片椒鹽軟殼蟹($98),未試過咁得意既味道,驚喜!軟殼蟹炸得香口,啖啖肉,沾左麥片食感覺無咁熱氣添,要試啊越南野另一必食既係生牛河($55),呢度牛味濃但相對湯就失色,下次會試第二樣最後食埋個馬拉盞通菜($68)就飽曬喇餐廳服務唔錯,輕鬆既一餐家庭飯,就係咁簡單
一向喜歡越南野食,但咁岩呢餐已經係呢星期既第三餐喇

餐廳位於荃灣千色匯,十分方便,地鐵行過去,落雨都唔駛開🌂

最後食埋個馬拉盞通菜($68)就飽曬喇

餐廳服務唔錯,輕鬆既一餐家庭飯,就係咁簡單
2017-05-26 143 浏览
最近迷上蕃茄蟹肉湯檬,知道嚐越有呢款檬,約埋朋友黎試下先。近期千色匯多左唔少新食肆,帶來新嘅吸引力,食飯前有少少時間都行左陣千色。嚐越餐廳裝修幾有渡假風,視野開揚,唔會太迫,都適合同屋企人黎。馬拉盞炒通菜$68: 馬拉箋嘅蝦香味幾濃,但唔會太鹹,通菜嫩中帶爽,無渣,份量好足。春卷$55: 春卷炸得鬆脆,皮薄,裡面的豬肉香好突出,用爽脆嘅生菜包住食,減輕油膩感。蕃茄蟹肉湯檬$68: 今晚嘅主角黎到,好大碗,好在我地兩個人分黎食,有大大件嘅蕃茄,唔酸、茄味濃,蟹丸蟹味出、口感軟,扎肉偏薄片,有些碎粒粒似係蛋或蟹膏幾好味,湯底蕃茄味較出,幾濃香,成個粉最弱係個檬,夾起上黎一餅餅,又散修修,有進步空間。香芒軟殻蟹米紙卷$68: 由芒果、青瓜、檬粉、軟殻蟹、生菜組成,特別嘅係個皮頗煙靭,而口味則較清淡,靠魚露提味,個魚露似係自家調製,酸酸甜甜,味道唔錯。椰青糕$12: 最後甜品有啲失望,呢個糕有椰青椰汁味,但太實淨,個人不太喜歡呢個口感。
最近迷上蕃茄蟹肉湯檬,知道嚐越有呢款檬,約埋朋友黎試下先。

,成個粉最弱係個檬,夾起上黎一餅餅,又散修修,有進步空間。

2017-04-22 239 浏览
星期六,下午3點。3個人到荃灣千色𣾀嚐越,叫了兩個精選套餐,生牛肉湯粉,配牛油雞翼,南越蒸粉包子,越南滴滴咖啡,咸檸檬梳打。另加一個蓮藕苗蝦沙拉,平心而論味道可以,但生牛肉太熟,只得3小片(>﹏<)太少了吧,盛惠257蚊連加一服務費⋯⋯失望(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)
2017-04-08 246 浏览
今天早收工, 天氣又㸃熱和濕, 所以決定去食越南菜。可能時間尚早, 大概6:45左右啦! 不用等位。其實之前來都試過串燒, 牛肉撈檬, 燒雞, 大蝦紙米巻, 粉包等等....味道ok.但又未值得寫食評。但今次不同, 叫了蕃茄蝦蟹湯麺, 幾好味, D粉入晒味但又不會太鹹。掛住食無影相。脆皮燒乳豬--正, 正, 正! ㄧ流呀! 果皮十分十分香脆, 肉質嫩滑, 無得頂! ㄧ定要試唔同其他的乳豬, 皮脆但肉質鞋又或者係皮不脆肉味鹹。燒魚---另一𠎀作, 估唔到燒完後魚肉不但没有過老過鞋, 反而仲保存滑滑的, 好香香茅味, 再加上秘制醬汁, 味道剛剛好,不淡又不鹹。下次真的要再幫襯呀!

唔同其他的乳豬, 皮脆但肉質鞋又或者係皮不脆肉味鹹。

下次真的要再幫襯呀!
2017-04-08