2017-08-13
今日匆忙地選了荃灣的這一間越南餐廳,只是隨意在OpenRice了解餐廳資料,例如環境丶菜式等…第一眼就俾餐廳的二人餐內的拼盤吸引到,已經決定一去到就已經有想法。今睌共三個人去餐廳食飯,餐廳裝修雖不太特別,但勝在夠特色,特色於位於中間的枱均有大太陽傘,令你置於其中都感到休閑渡假feel☺️,枱與枱之間亦不太迫有足夠的空間。我們三人被安排餐廳最入的一張四人枱,對於比較怕嘈嘅我絕對稱心滿意。點餐時當然第一個就點二人餐,餐牌唔記得左影,另外今晚餐廳於指定期間會有指定一款食物會有半價優惠,今晩可享半價優惠的是香茅豬扒撈檬,原價$58,半價只需$29。由於擔心二人餐唔夠食,所以都點了做半價優惠的香茅豬扒撈檬。第一送到的香茅豬扒撈檬,令我們三個都非常滿意,厚厚的豬扒覆蓋整個碗,我們都提起筷子相繼試食,厚厚的豬扒,味道滿意,肉質鮮嫩而且不會乾而且有肉汁。第二款到嘅食物就係我哋期待已久嘅小食拼盤,一上枱,我哋全部已經俾佢吸引,除咗個盤唔錯,整體食物排放得非常之好,完全係吸引眼球之作。當然呢個時間,相機食先😁牛柳粒整得好好味,肉質不會乾,配埋荷蘭豆同車厘茄,賣相又紅又綠,確實令我胃口大開。第四款食物係雞絲湯
第四款食物係雞絲湯河和生牛肉湯河,不得不提生牛肉湯河非常非常非常之好食,好鍾意牛肉河湯底,完完全全一滴不漏清哂。
最後二人餐包兩杯青檸梳打,作為成餐飯嘅終結。
但不得不提,絕對滿意這餐廳菜式的份量,因為我哋三個人有食淨嘢😅