餐厅: 國金軒
资讯:

今時今日,傳統粵菜老師傅買少見少,如果珍惜,有機會體驗就要把握!例如中環國金軒的主廚李霖師傅,係江太史江孔殷家廚李才的嫡傳弟子,盡得太史家廚之真傳,不過入行60年的李師傅,早已榮升神級,甚少親自下廚,這晚我們幸得有心人安排,獲他答允親身上陣,實屬難得!興奮的我們,讓他老人家建議菜單且無預算上限,巧手特式為主而非追求貴價食材,畢竟我們只是普通人,本已預算不菲,最後每人花費約$4700,不能不有點肉痛! 李霖師傅的近年新作,創意變奏的[香煎燕窩盞]又稱[炸燕窩盞],實在是頂級佳餚,馬上成為我此生吃個人中最喜歡的離地美食之一。 金黃焦脆的外表,入口軟嫩濕潤,一條條燕窩絲在味蕾上滾動,富貴感滿瀉,清新可口,是上湯餵飽的滋味,一試難忘!製作過程需高技巧,需知道燕窩是經過水發的,現在需要乾身炸球上菜,做得不好浪費昂貴食材,可見難道之高!據說做法是先用上湯把燕窩餵入味,然後搓勻成球狀放上匙羮固定成盞形,靜待數小時後,把一個個飽滿的燕窩盞拍上生粉,然後放入滾油鍋裏,待轉成金黃色便馬上撈起上碟,稍為冷卻便可上菜。相伴之戈渣,真正的雞子,同樣外脆內軟棉,口感一流!我亦很欣賞[水晶大蝦球],另一道極考刀功之

香煎燕窩盞+香煎燕窩盞
香煎燕窩盞+戈渣
相伴之戈渣,真正的雞子,同樣外脆內軟棉,口感一流!
戈渣
我亦很欣賞[水晶大蝦球],另一道極考刀功之作,菊花之狀,既美麗,亦鮮美非常!

水晶大蝦球

做法需先去蝦殼及片走紅色的表皮,然後在蝦身上橫切多刀,大蝦下鑊白烚後方才會捲成菊花狀,手工藝品見工夫,煮四分鐘後放到熱鑊略炒,即可上碟。
水晶大蝦球
其他菜式,功夫穩扎,烹調細緻,材料上乘,味道温醇平衡無膩感,不愧為四叔李兆基的御廚,吃得舒服,沒有澎湃驚喜,但天天吃亦不會有投訴。

先來前菜四款:

洛神花紅酒汁浸串茄、麻辣婆參、煙燻素鵝、日式燒汁一口和牛
我覺得煙燻素鵝]好好味,值得重溫;日式燒汁一口和牛]極嫩,肥美優質,不過唔需要大師傅都好食;
煙燻素鵝
麻辣婆參]麻辣辣度輕,婆參軟熟度剛好,一片意猶未盡。 [洛神花紅酒汁浸串茄]精緻。
洛神花紅酒汁浸串茄
七彩炒肚尖
七彩炒肚尖用的是真正的肚尖,食材稀罕,炒得好需功力,傳統做法,味菜和欖仁配之;肚尖爽嫩不韌,味道平衡,水準之作。
七彩炒肚尖
肚尖是肚連接腸道前的一片肉,只有一片,是豬肚中最厚身的部位,挑肚尖吃,把實踐「食不厭精」的說法做得最徹底。不過,畢竟吃過了,沒有驚喜。
七彩炒肚尖

我非常喜歡[爵士螺頭湯],可能是我極愛飲湯,真的十分甜美,舌尖的享受!

官燕扒鴿蛋
啖啖燕窩,餵得入味,以同様貴重的鴿蛋配搭是一般的鴿蛋做法。

桂花炒金勾魚翅
魚翅粗大如金勾,貨真價實,似乎欠蛋香!依我之見,吃金勾翅還是湯煮的好,更能嚐到膠質;炒翅用散翅或素翅無訪,重點在鑊氣及蛋香。
生炆龍躉斑翅
每人分到的份量不少,$380/份是國金軒價錢。
脆皮鬍鬚雞
皮薄如脆片,肉滑細緻。
脆皮鬍鬚雞
做法據說是把雞隻釀入薑後先掛起風乾四小時,然後以熱油浸半小時至熟透,上桌前再放進滾油之中,並不斷淋熱油於雞身之上,令雞皮香脆。
生炒臘味糯米飯
炒得其實唔錯,不過已經太飽!

蜂蜜蛋散.棗皇糕

值得一提是國金軒的茶選唔錯,這晚是紅茶金駿眉,茶錢每位$48不進取,我會找天來午餐。
 助興的美酒
環境方面不用多說,樓底高,氣派足,高尚食府風格。

2023-05-21
香煎燕窩盞+香煎燕窩盞
香煎燕窩盞+戈渣
戈渣
煙燻素鵝
洛神花紅酒汁浸串茄
2023-04-12 2222 浏览
本來以為係環境靚,高質的中餐廳就帶朋友來一試,點知服務咁低水平,特別係點餐的侍應,問她有咩推介只懂推介D最貴的食物,而且稱呼一句都不禮貌,人均消費$1300,食物質素及味道非常一般,總之這餐飯係不愉快的經歷 ,應該不會再有下次。
作為城中著名中菜廳,我對國金軒ge期望甚高,食咗幾次終於要打次食評講下用餐體驗。我咁多次都係中環食,未去過尖沙咀。環境黎講係IFC唔會差,地方闊而且裝飾靚,典型中環貴價茶樓格局最鍾意食佢ge春卷同鮑魚酥,蘿蔔糕都唔錯,唔會油膩用料幾足最唔滿意係佢ge服務,當日一早落咗order想食蛋白杏仁茶,因為之前食過好好食;點知埋單之後等咗20-25分鐘都未黎,叫咗經理過黎催促,佢話等陣kitchen煮緊,點知過多10分鐘再之回覆話唔好意思無曬彈出彈入令我唔知好嬲定好笑

最鍾意食佢ge春卷同鮑魚酥,蘿蔔糕都唔錯,唔會油膩用料幾足

彈出彈入令我唔知好嬲定好笑
2022-12-29
  • 春卷
  • 鮑魚酥
2022-12-26 3766 浏览
👇🏼乳豬鵝肝脆窩巴,乳豬件香脆,窩巴脆口,但未達超脆之感,鵝肝味道稍為遜色👇🏼濃雞湯花膠雞絲翅,花膠腍而滑,翅針粗而長,雞絲嫩滑,雞湯香濃味美,全部食材配搭得宜,成就了這碗滋味滿分💯的花膠雞絲翅👇🏼錦醬炆加拿大穀飼牛肋骨,肉嫩且有牛味,只是醬汁有少許偏鹹👇🏼竹影田色,每塊竹笙裏都有4款條狀食材,包括紅蘿蔔、芋頭、南瓜和白蘿蔔,味道也不錯👇🏼蟹肉西施炒飯,泛紅漂亮,蟹肉、蛋白、紅菜頭和蔥粒結合下,呈現這碗炒飯👇🏼蘆薈香芒金露布甸,布甸香滑,有芒果粒,蘆薈和西米露,如芒果粒多一些就更好👇🏼日本紫薯煎堆仔,造型別緻,外層像有炒米香的脆粒,黏在紫薯球上,球內有番薯蓉
乳豬鵝肝脆窩巴

錦醬炆加拿大穀飼牛肋骨
蟹肉西施炒飯
蘆薈香芒金露布甸
2022-12-21 2591 浏览
今日食評✍🏻國金軒@ifc試食指數⭐⭐⭐⭐店舖衛生⭐⭐⭐⭐侍應態度⭐⭐⭐⭐((每項5⭐️為滿分)) ·我哋叫點心1️⃣花膠絲叉燒薑蔥撈麵/值得推介俾大家試吓,加醋有另一口感和味道,大家可以一試真材實料,真係有好多花膠絲2️⃣帶子燒賣/賣相靚,熱辣辣上枱,配上辣椒醬,冇得頂3️⃣羊肚菌素餃/有別於一般的素餃,餡料鮮味,有咬口4️⃣蘿蔔絲酥/外脆內熱,餡料豐富,味道好5️⃣蜜汁叉燒包/唯一冇驚喜的,叉燒太肥·一個月前電話訂座職員態度有禮並安排窗口位置俾我哋訂座前一日致電給我確定十分有交帶·對比昨天同商場的酒樓(20221220食評)價格只係相差一倍感覺就爭好幾倍了我哋會再次光顧國金軒·疫情下的食肆怕多人辛苦排得嚟又唔好食食外賣食到悶想岀去搵食又驚唔衛生·我哋bw.foodie幫到你無論大鋪小店我哋都會盡試盡講
今日食評✍🏻
國金軒@ifc
試食指數⭐⭐⭐⭐
店舖衛生⭐⭐⭐⭐
侍應態度⭐⭐⭐⭐
((每項5⭐️為滿分))
我哋叫點心
真材實料,真係有好多花膠絲
2️⃣帶子燒賣/賣相靚,熱辣辣上枱,配上辣椒醬,冇得頂
3️⃣羊肚菌素餃/有別於一般的素餃,餡料鮮味,有咬口
4️⃣蘿蔔絲酥/外脆內熱,餡料豐富,味道好
5️⃣蜜汁叉燒包/唯一冇驚喜的,叉燒太肥
一個月前電話訂座
職員態度有禮並安排窗口位置俾我哋
訂座前一日致電給我確定
十分有交帶
對比昨天同商場的酒樓(20221220食評)
價格只係相差一倍
我哋bw.foodie幫到你
無論大鋪小店
我哋都會盡試盡講
2022-12-21 1914 浏览
這是中環其中一間最好請客人午飯的地方, 基本上絕對唔會令人失望. 食物質素, 地點, 裝修, 服務態度係接近完美的我每次在這裏亦不用考慮太多因為是點行政午餐, 幾百蚊乜都有包括湯及點心, 分量充足味道一流這樣可以令我和客戶不用花精神去考慮吃什麼而可以專心業務食物選擇我就不用說太多了, 因為已經有太多人有比我更好的評論. 總而言之在這裏請客戶午餐永遠不會失禮; 所以會一來再來的順帶一提, 我認為價格絕對物超所值, 點套餐更加唔使煩惱

這樣可以令我和客戶不用花精神去考慮吃什麼而可以專心業務

順帶一提, 我認為價格絕對物超所值, 點套餐更加唔使煩惱
2022-10-10
#joyfood_中環 國金軒 (中環)📍中環港景街1號國際金融中心3樓3101-3107號舖━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━一早聽聞國金軒嘅叉燒出名 今次我哋偏唔試叉燒 🙉 黎睇下究竟點心嘅出品可唔可以對得住佢嘅名聲同價錢🧐━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━1️⃣ 筍尖鮮蝦餃 $75 +10% (圖2)▶︎ 蝦餃皮做得幾煙韌 唔會話蒸到淋曬👍🏻▶︎ 入面嘅蝦仁格外有彈性同鮮甜 真係食得出同普通酒樓有分別😙好味指數:●●●●◐━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━2️⃣ 野菌鮑魚酥 $98 +10% (每位) (圖3)▶︎ 原諒小妹我見識淺陋所以食唔出鮑魚既品質 不過鮑魚係大隻同彈牙嘅 suppose應該不錯🤔▶︎ 下面既塔非常鬆化 加埋蘑菇既餡料做基底 層次感都好好😋 不過如果一個人食曬會有啲漏▶︎ 加一之後一百蚊左右一個好似有啲唔抵🫢好味指數:●●●●○━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━3️⃣ 日本海膽小籠包 $48 +10% (每位) (圖4)▶︎ 小籠包皮薄餡大 汁水充盈且鮮甜 但係話海膽味我就食唔出啦 🤫▶︎ 由於佢
#joyfood_中環
國金軒 (中環)
📍中環港景街1號國際金融中心3樓3101-3107號舖
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
1️⃣ 筍尖鮮蝦餃 $75 +10% (圖2)
▶︎ 蝦餃皮做得幾煙韌 唔會話蒸到淋曬👍🏻
好味指數:●●●●◐
筍尖鮮蝦餃

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
2️⃣ 野菌鮑魚酥 $98 +10% (每位) (圖3)
▶︎ 加一之後一百蚊左右一個好似有啲唔抵🫢
野菌鮑魚酥

▶︎ 由於佢冇咩海膽味 我會覺得性價比不高🤏🏻
▶︎ 值得一提嘅係我好鐘意佢嘅醋 覺得特別香濃同有陣甜味😍
日本海膽小籠包

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
4️⃣ 蠔皇叉燒包 $60 +10% (圖5)
▶︎ 賣相同一般叉燒包分別唔大 不過不失啦
▶︎ 值得一提既係餡料中嘅叉燒比較有嚼口 唔會似有啲茶樓係淋到冇曬口感 😕
蠔皇叉燒包

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
5️⃣ 魚湯浸澳洲有機菠菜浸牛肉丸 $60 +10% (圖6)
▶︎ 牛肉丸比起普通嘅蒸牛肉球更緊實彈牙 但就細粒啲 算係兩種風格各有千秋👌🏻 魚湯都幾鮮甜😋
▶︎ 不過老實講 我唔係好明點解魚湯同牛肉丸會擺埋一齊 好似冇一加一大過二嘅效果 🥲
魚湯浸澳洲有機菠菜牛肉丸

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
6️⃣ 白露筍海鮮脆春卷 $60 +10% (圖7)
▶︎ 造型上黎講就已經拋離其他茶樓🙈
▶︎ 味道有驚喜!同一般嘅春卷皮比起黎冇咁油膩 而且入面既餡食得出係比較真材實料 唔會太過軟
好味指數:●●●●◐
白蘆筍海鮮脆春卷

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
7️⃣ 三式手工點心 $98 +10% (圖8)
▶︎ 千層大根酥餅 其實就係蘿蔔酥 冇咩特別
▶︎ 煙熏四色素鵝 素鵝入面包住四種蔬菜 算係咁多點心入面最清爽嘅一款 🌿
▶︎ 金魚野菌素餃 造型精緻 味道就係正常嘅👌🏻
三式手工點心

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
8️⃣ 日本紫薯煎堆仔 $60 +10% (圖9)
▶︎ 講係紫薯 但實際上係芋泥(?) 不過味道唔錯就原諒佢啦 👍🏻👌🏻
▶︎ 外皮酥脆 內裡嘅餡都唔係太甜 可以接受

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
到訪日期: 5月中(午餐)
今餐快樂指數😋: ⑧②/①⓪⓪
性價比: 🌕🌕🌗🌑🌑
環境分: 🟦🟦🟦🟦⬜️
服務分: 🔆🔆🔆🔆🔅
再訪意願:❤️❤️❤️🤍🤍
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
每日提醒👉🏻: 嗰日係平日中午但係人都唔少 午市除咗點心仲可以嗌佢地既套餐 大家想去記得提前book位 😯
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
#香港美食 #香港餐廳 #中環美食 #中環 #國金軒 #香港國金軒
#foodiehk #foodie #hkfoodie #hkfood
#飲茶 #點心 #中菜館 #中菜
筍尖鮮蝦餃
野菌鮑魚酥
日本海膽小籠包
白蘆筍海鮮脆春卷
三式手工點心
2022-10-29 1349 浏览
🔟🈷️中環國金軒為了慶祝10月國慶月,逢星期一、二惠顧晚市主餐牌食品享65折🥳,推廣期至今年31/10,饞嘴的我怎會錯過😜🔰金牌炸子雞(半隻)$360,不愧為金牌,外皮香脆薄滑,又有光澤,皮下有少許脂肪,比例剛好,雞肉嫩滑非常,嫩滑的程度無可挑剔,連骨裏也有其鮮味,絕對是高質食材,糅合卓越的烹調手藝🔰海南椰青燉翅(每位)$680,很燙口,先品嘗一口高湯,嘩!清香的椰香味撲鼻而至,讓人讚不絕口,而內裏的二兩半翅同樣令人吃🉐️滿足和開心🔰花膠絲叉燒薑蔥撈粗麵$280,正確來說應該是花膠絲叉燒絲薑蔥銀芽撈粗麵,花膠絲少已是預料之中,但叉燒絲份量都很少就有點兒那個,如叉燒絲和銀芽多一些就更好優質的粗麵和巧手的芡汁,都是這碟粗麵的靈魂,芡汁入味但不鹹,沾滿了每條粗麵,彼此都吃個痛快

金牌炸子雞(半隻)

海南椰青燉翅(每位)

花膠絲叉燒薑蔥撈粗麵

2022-10-25
金牌炸子雞(半隻)
海南椰青燉翅(每位)
花膠絲叉燒薑蔥撈粗麵
2022-09-13 2159 浏览
次次係IFC附近諗唔到食咩都會去國金軒,貪佢食物水準穩定而且唔難book位😆 🌃 環境 (4.5/5)座落係中環IFC,被譽為「名人飯堂」嘅國金軒環境闊落開揚,靠窗位置可以望到維港海景🌊 枱與枱之間距離適中,唔會有侷促感,坐得舒服☺️😋 食物(4.5/5)早排隔離完出關想食好d,於是就嗌左招牌水晶晚宴💎🥰 呢個menu幾乎可以一次過食曬佢地嘅招牌菜㗎💕 ~Crystal Set Menu 水晶套餐~🐽 國金拼盤: 西班牙黑豚肉叉燒皇 ・ 四色煙燻素鵝 ・ 蔥油海蜇頭🦐 水晶大蝦球🥥 海南椰青燉翅 😋 廿二頭吉品鮑伴花菇🥩 日本尖椒炒鹿兒島A5和牛🍜魚湯星斑過橋稻庭麵🍮奉化香芋椰青奶凍🍮 香芒桂花糕...頭盤嘅叉燒好食!肉質好腍,烤得啱啱好而且無豬肉臊味🐽 招牌菜水晶大蝦球非常出色!隻蝦幾乎有女仔手掌咁大,而且師傅雕得好精細,成朵花咁🌼 蝦肉好爽同彈牙,下次即使唔嗌set都會encore!🦐湯品揀左海南椰青燉翅🥥 個湯好足料,滿滿都係魚翅,椰青清甜,大滿足🤤鮑魚就唔錯啦,好味但唔係特別驚艷😚 不過和牛就有d普通😯 雖然和牛油脂豐盈,但略嫌肉味唔夠濃郁。之前試過佢地其他和牛菜式都有同樣問題,

🌃 環境 (4.5/5)

😋 食物(4.5/5)

~Crystal Set Menu 水晶套餐~
🦐 水晶大蝦球
🥥 海南椰青燉翅
😋 廿二頭吉品鮑伴花菇
🥩 日本尖椒炒鹿兒島A5和牛
🍜魚湯星斑過橋稻庭麵
🍮奉化香芋椰青奶凍
🍮 香芒桂花糕
...

湯品揀左海南椰青燉翅🥥 個湯好足料,滿滿都係魚翅,椰青清甜,大滿足🤤鮑魚就唔錯啦,好味但唔係特別驚艷😚 不過和牛就有d普通😯 雖然和牛油脂豐盈,但略嫌肉味唔夠濃郁。之前試過佢地其他和牛菜式都有同樣問題,可能關餐廳揀嘅牛事🤔

反而魚湯星斑麵有驚喜🤩 魚湯好香,食完麵成碗湯飲曬😛 甜品唔記得影相,不過味道都唔錯🤣 食完捧住個肚走,大滿足🥰

💰價錢 (3/5)
Crystal Set Menu 水晶套餐 - $1980pp (2 pax up)

呢個set嘅價錢唔平,但絕對物有所值!如果第一次想試佢地招牌菜嘅不妨一試☺️ 食到啱食嘅菜式下次就可以a la carte~
...

Lost count of how many times I've visited to Cuisine Cuisine~ With the superb view and delicate dishes, it has always been a pleasure to dine here 🌃☺️ Ordered their signature Crystal set menu which you could try all their signature dishes in one go! 😋 It's not the most affordable menu but it's definitely worth it 🥰
2022-09-03 1427 浏览
買了e-voucher去取月餅,明明國金軒11:30am開,諗住早d去拎因為有野做,11:45am去到佢話12:00pm先開始有得拎,已經有少少忟,又冇寫,其實拎盒月餅有幾難,算啦,行個圈返黎,已經有人排緊隊,處理得好慢,排到喇,又話e-voucher要入去scan code, 我問招待果位小姐,點解要scan code唔寫清楚,我排左咁耐到我先講,scan完又再排過隊,佢話:e-voucher要scan, 下年咪買實體劵,我行番出去排隊,佢再講多次叫我下年買實體劵,我答佢:你下年安排得好d咪得囉!
中環國金軒被譽為名人飯堂不無因由,環境高雅、服務到位、菜式精緻,鮑參翅肚樣樣精,不難想像為何成為名人愛店。但說起中環國金軒,我腦海中第一個想到的卻是蛇羹,皆因行政總廚李煜霖師傅師承江太史家廚李才,由李才親手指導太史蛇羹的李煜霖師傅,乃真正屈指可數的傳奇名廚。太史蛇羮,精雕細琢,極其講究,要說的話可以寫一本書,但今天先講刀工。要慨嘆刀工精細,並非定必要吃太史蛇羹,就如國金軒這道招牌菜式:水晶大蝦球,一樣彰顯刀法。大大隻虎蝦,去蝦殼後,挑皮𠝹花,去除所有紅色蝦筋,刀章均勻,狀如菊花,色澤雪白,沒有瑕疵,儼如一件可吃進肚內的藝術品,鮮甜得猶如在吃牡丹蝦刺身,卻又爽脆多汁。現在國金軒破天荒推晚市優惠,8月31日前有三重優惠,其中一個優惠就是水晶晚宴套餐有75折,想試這道水晶大蝦球,現在就是機會。🍴𝙈𝙚𝙣𝙪國金拼盤𝗖𝘂𝗶𝘀𝗶𝗻𝗲 𝗖𝘂𝗶𝘀𝗶𝗻𝗲 𝗔𝗽𝗽𝗲𝘁𝗶𝘇𝗲𝗿 𝗧𝗿𝗶𝗼西班牙黑豚肉叉燒皇·四色煙燻素鵝•蔥油海蜇頭𝗥𝗼𝗮𝘀𝘁𝗲𝗱 𝗛𝗼𝗻𝗲𝘆-𝗴𝗹𝗮𝘇𝗲𝗱 𝗕𝗮𝗿𝗯𝗲𝗰𝘂𝗲𝗱 𝗜𝗯𝗲𝗿𝗶𝗰𝗼 𝗣𝗼𝗿𝗸, 𝗦𝗺𝗼𝗸𝗲𝗱 𝗕𝗲𝗮𝗻 𝗖𝘂𝗿𝗱 𝗥𝗼𝗹𝗹 𝘀𝘁𝘂𝗳𝗳𝗲𝗱 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗠𝗶𝘅𝗲𝗱 𝗦𝗲𝗮𝘀𝗼

🍴𝙈𝙚𝙣𝙪

國金拼盤
西班牙黑豚肉叉燒皇·四色煙燻素鵝•蔥油海蜇頭
𝗥𝗼𝗮𝘀𝘁𝗲𝗱 𝗛𝗼𝗻𝗲𝘆-𝗴𝗹𝗮𝘇𝗲𝗱 𝗕𝗮𝗿𝗯𝗲𝗰𝘂𝗲𝗱 𝗜𝗯𝗲𝗿𝗶𝗰𝗼 𝗣𝗼𝗿𝗸, 𝗦𝗺𝗼𝗸𝗲𝗱 𝗕𝗲𝗮𝗻 𝗖𝘂𝗿𝗱 𝗥𝗼𝗹𝗹 𝘀𝘁𝘂𝗳𝗳𝗲𝗱 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗠𝗶𝘅𝗲𝗱 𝗦𝗲𝗮𝘀𝗼𝗻𝗮𝗹 𝗩𝗲𝗴𝗲𝘁𝗮𝗯𝗹𝗲𝘀, 𝗖𝗵𝗶𝗹𝗹𝗲𝗱 𝗝𝗲𝗹𝗹𝘆𝗳𝗶𝘀𝗵 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗦𝗰𝗮𝗹𝗹𝗶𝗼𝗻 𝗦𝗮𝘂𝗰𝗲
𝗦𝗮𝘂𝘁𝗲𝗲𝗱 𝗖𝗿𝘆𝘀𝘁𝗮𝗹 𝗞𝗶𝗻𝗴 𝗣𝗿𝗮𝘄𝗻
海南椰青燉翅
𝗗𝗼𝘂𝗯𝗹𝗲-𝗯𝗼𝗶𝗹𝗲𝗱 𝗦𝗵𝗮𝗿𝗸'𝘀 𝗙𝗶𝗻 𝗶𝗻 𝗬𝗼𝘂𝗻𝗴 𝗖𝗼𝗰𝗼𝗻𝘂𝘁
廿二頭吉品鮑伴花菇
𝗕𝗿𝗮𝗶𝘀𝗲𝗱 𝟮𝟮-𝗛𝗲𝗮𝗱 𝗗𝗿𝗶𝗲𝗱 𝗔𝗯𝗮𝗹𝗼𝗻𝗲 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗕𝗹𝗮𝗰𝗸 𝗠𝘂𝘀𝗵𝗿𝗼𝗼𝗺
日本尖椒炒鹿兒島 𝗔𝟱和牛
𝗦𝗮𝘂𝘁é𝗲𝗱 𝗔𝟱 𝗞𝗮𝗴𝗼𝘀𝗵𝗶𝗺𝗮 𝗪𝗮𝗴𝘆𝘂 𝗮𝗻𝗱 𝗝𝗮𝗽𝗮𝗻𝗲𝘀𝗲 𝗣𝗲𝗽𝗽𝗲𝗿
魚湯星斑過橋稻庭麵
𝗜𝗻𝗮𝗻𝗶𝘄𝗮 𝗨𝗱𝗼𝗻 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗦𝗽𝗼𝘁𝘁𝗲𝗱 𝗚𝗮𝗿𝗼𝘂𝗽𝗮 𝗙𝗶𝗹𝗲𝘁 𝗶𝗻 𝗙𝗶𝘀𝗵 𝗕𝗿𝗼𝘁𝗵
奉化香芓椰青奶凍
𝗖𝗵𝗶𝗹𝗹𝗲𝗱 𝗖𝗼𝗰𝗼𝗻𝘂𝘁 𝗠𝗶𝗹𝗸 𝗣𝘂𝗱𝗱𝗶𝗻𝗴 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗧𝗮𝗿𝗼
香芒桂花糕
𝗖𝗵𝗶𝗹𝗹𝗲𝗱 𝗠𝗮𝗻𝗴𝗼 𝗝𝗲𝗹𝗹𝘆 𝗙𝗹𝗮𝘃𝗼𝗿 𝗢𝘀𝗺𝗮𝗻𝘁𝗵𝘂𝘀 𝗣𝘂𝗱𝗱𝗶𝗻𝗴
2022-06-19 5956 浏览
父親節🥸循例都要帶屋企人食好啲😎今次就嚟到中環IFC呢間好有氣派,走高檔路線嘅國金軒。呢度嘅空間好寬敞,環境一流👍🏻無敵落地玻璃將維港同大大個摩天輪🎡一覽無遺。服務都好有水準,就連普通一壺茶都會放喺蠟燭上保溫。呢日叫大部份菜式味道都唔錯,同屋企人嚟食嘅話一試無妨。蒜泥日本黑豚肉卷同蒜泥白肉好相似,豬肉肥瘦相間,包住青瓜一齊食幾清爽,辣度唔係好高。滷汁牛舌滷水汁幾香甜,牛舌滷到入晒味,厚肉而且質感Q彈😗脆皮燒腩仔個皮幾香脆,燒腩仔肥瘦相間,肉質幾軟滑,調味唔會太鹹,都唔錯。金沙脆鱔有金沙嘅菜式都實無死,炸過嘅鱔片脆卜卜,連同側邊嘅豆,每條都包裹著起沙嘅鹹蛋黃,好香好惹味,好似食緊炸魚皮咁,而且夠乾身,完全唔覺油膩😍😍河塘金魚餃造型好精緻🤩唔單止將魚形🐟嘅水晶餃整到似模似樣,下面仲有芡汁,模仿魚塘嘅效果,有心思。個皮好薄帶少許煙靭口感,餡料係滿滿嘅蔬菜粒,幾爽口。香草黑椒安格斯牛柳粒呢個就正正常常都唔錯。竹影田色造型同樣精緻,用竹笙包裹著芋頭南瓜等,唔止色彩繽紛,味道仲好好,一啖食到唔同口感層次😋黑豚百里香焗餐包餐包夠鬆軟,豚肉甜甜地同個包幾夾。15年陳皮王子乳鴿職員嘅推薦款式,乳鴿用陳皮

蒜泥日本黑豚肉卷

滷汁牛舌
滷水汁幾香甜,牛舌滷到入晒味,厚肉而且質感Q彈😗

脆皮燒腩仔

金沙脆鱔

河塘金魚餃

香草黑椒安格斯牛柳粒
呢個就正正常常都唔錯。

黑豚百里香焗餐包
餐包夠鬆軟,豚肉甜甜地同個包幾夾。

15年陳皮王子乳鴿
職員嘅推薦款式,乳鴿用陳皮嘅醬汁浸製而成,乳鴿肉唔會好嚡,不過唔夠嫩滑,食到淡淡陳皮香,如果陳皮味重啲就更好,而家嘅程度比較合家歡😂😂

花膠絲叉燒薑蔥撈麵
呢個就麻麻地😅麵質爽口,但花膠同叉燒份量實在太少喇,叉燒幼到好似牙籤咁而且得幾條仔,味道亦唔係特別出色,唔推薦🙈🙈

奉化香芋椰青奶凍
好在甜品好好食😋有個好嘅結尾,奶凍好滑而且食到淡淡椰子香味,面頭嘅芋頭蓉味道香甜,同奶凍好夾。

人均消費:$430
推介指數(10分為滿分):7.5分

2022-06-18
2022-06-11 2135 浏览
Delicious but very overpriced Chinese. Dining area had a rather spacious atmosphere. Seating was comfortable but very cold. Staff was both friendly and eager to accommodate. The wide variety of dishes on the menu were all *outrageously* priced (see set menu for proof) But, the Dim Sum menu, although very expensive, was still affordable for us mere mortals. The only memorable dish was the crispy spring roll. Will I go again? If they have a promotion.. maybe, otherwise not before I get a much bigger wallet 🥲
2022-06-07 1640 浏览
豉油雞加入咗好多種材料炮製而成,肉質很滑魚嘅質地好結實,醬汁非常好味,也很入味,魚骨粗而非常少炒飯粒粒分明,材料也唔會比少豬肋骨個人最喜歡,肉質非常冧,肉同骨分離
豉油雞加入咗好多種材料炮製而成,肉質很滑

魚嘅質地好結實,醬汁非常好味,也很入味,魚骨粗而非常少

炒飯粒粒分明,材料也唔會比少

豬肋骨個人最喜歡,肉質非常冧,肉同骨分離
2022-05-21
  • 柚子汁燒鱈魚
2022-05-27 1585 浏览
一間中午人均消費HK$500以上嘅餐廳, 茶杯竟然有口唇膏印, 向其員工反映後亦只是冷漠地回我一句"幫你換過佢", 完全沒有歉意, 就算是美心酒樓員工都會同個客講聲唔好意思。上至經理, 下至傳菜嘅員工都是沒有笑容, 難以想像係高級食肆嘅服務態度。食物質素方面, 只屬一般4星酒店中餐廳水平, 某些食品的份量更是有需要認真檢討, 例如海皇西施泡飯, 雖稱泡飯但飯量少得可憐, 改名為海皇西施飯湯較為貼切。總的來說, 此餐廳的性價比非常低, 有見面不如聞名之感。