2022-07-10 274 浏览
嚟咗呢度好幾次喇,之前阿媽生日嚟,佢驚貴就住就住嗌🙈🫠 今次同friend再嚟食!爽!串燒係好食嘅,但有部分少少貴,我最推介係尼個泡菜豬肉串!泡菜香口,少酸唔會太酸,剛好中和返五芯腩果種油膩嘅感覺!好食,有新鮮感!味道不錯,但暫未有驚喜,$48嚟講不太值好多人推薦嘅炸墨魚咀,兩個人食,都幾多!皮整得好薄,加埋少少五香粉,食過唔停口🫢Encore嘅三文魚腩刺身其實平時好少喺居酒屋叫刺身,怕唔夠喺壽司店新鮮;但在家呢個三文魚腩刺身,食兩次都keep到水準,厚切啖啖肉,仲要網形切易咬,肉質新鮮,下次會再食!有提供食炸物同串燒必飲嘅啤酒~驚唔夠飽嘅朋友可以叫個飯,價錢非常合理!總結:環境裝修以沉色為主,有日式嘅感覺,都坐得舒服,雖然門口大開,但冷氣都好夠!👍🏻👍🏻服務態度好,可能因為都係做開街坊客,傾談間都覺得好有「在家」嘅感覺。😆下次會再來!

串燒係好食嘅,但有部分少少貴,我最推介係尼個泡菜豬肉串!
燒泡菜五花腩

免治雞飲棒配流心蛋

味道不錯,但暫未有驚喜,$48嚟講不太值
炸墨魚嘴

好多人推薦嘅炸墨魚咀,兩個人食,都幾多!
皮整得好薄,加埋少少五香粉,食過唔停口🫢
三文魚腩刺身五片

Encore嘅三文魚腩刺身

有提供食炸物同串燒必飲嘅啤酒~

驚唔夠飽嘅朋友可以叫個飯,價錢非常合理!

總結:

下次會再來!
2022-06-22
燒泡菜五花腩
炸墨魚嘴
三文魚腩刺身五片
  • 炸墨魚咀
  • 三文魚腩刺身
直入主題,講下D野好唔好食:首先,叫左個炸墨魚咀🦑。都幾好食,對比炸雞軟骨,墨魚咀更林更大粒,亦比較多汁;另外佢既油都新鮮,炸出泥唔會好深色。加沙律醬食,一流!🤤呢個卷都好靚,打卡一流,亦都好岩share食,可以揀自己鍾意既組合,唔會感覺重覆。刺身都好食既,係飯偏多左少少。🥹呢個旋風鰻魚飯,亦都係打卡一流,賣相非常靚。食落蛋好滑,鰻魚中規中舉,不過飯都係偏多,食都最後會冇曬餸😇。最後呢個唔建議點,海膽冷面,海膽極少,得半匙舀;冷面一咬就散,煮太耐了;上菜果陣連個汁都冇俾😂。(我地只係第二台客)
直入主題,講下D野好唔好食:

2022-06-22
  • 在家七色卷
  • 炸墨魚咀
2022-06-26 281 浏览
長期爆,經過兩次想walk-in都無位。今次當日book都還有。樣樣都想叫,唯有d太飽肚旋風乜乜飯留返下次。起初第一道上明太子燒鰻魚係有少少失望,因為我唔知係明太子沙律醬,但食落係好食,又幾襯。炸墨魚咀好好,粉量好適中,裡面墨魚熱度好好,又唔會乾。鮑魚就都係咁。個三文魚子toro蓉壽司好食。封門柳 over左d d,生d好d。串燒好食,如果能燒多一陣,焦少少更好,個人特別鍾意五花腩泡菜串。下次再試捚其他
樣樣都想叫,唯有d太飽肚旋風乜乜飯留返下次。
炸墨魚咀好好,粉量好適中,裡面墨魚熱度好好,又唔會乾。
鮑魚就都係咁。
個三文魚子toro蓉壽司好食。
封門柳 over左d d,生d好d。
下次再試捚其他
三文魚子吞拿魚腩蓉壽司
封門柳
五花腩泡菜串
2022-06-15 280 浏览
難得突然有日假期,去到大圍附近搵午餐食。途經顯徑站就去咗顯徑附近村屋嘅日式小店「在家。」。抵食午餐,$88就有美味龍蝦味噌湯、柚子汁沙律,高質魚生丼。魚生丼鮮味厚切 三色丼$88
魚生丼鮮味厚切

三色丼$88

炙燒丼
三色丼
2022-06-14
炙燒丼
三色丼
在家居酒屋 (大圍)📇地址:大圍下徑口村154號地舖🕐營業時間:11:30-15:00,18:00-23:00💸人均消費:~$150/人(lunch)👏🏻抵讚位:日式居酒屋黎講,佢set個價錢算好親民。Lunch set嘅三文魚+帆立貝+赤蝦丼($138)同埋叉燒豚肉丼($68)送沙律同埋麵豉湯,另外叫左在家七色卷($98)、燒油甘魚骹($88)、赤蝦刺身(兩隻$68)炸墨魚咀($68)。啲野食質量絕對對得住呢個價錢,丼飯超大碗飯,刺身都好新鮮同大舊。七色卷賣相好靚,每舊飯同上面嘅刺身都好大舊,我食左5舊都好飽,食落亦都有驚喜,好fresh。炸墨魚咀喺出面日本餐廳都好少食到,以為唔會好多,成上到枱個一兜仔係有成30粒咁濟,啱啱炸起脆卜卜,墨魚咀又有𡁻頭,值得一試😛😯有待改善位:因為喺一排嘅餐廳最尾嘅位,可以喺外面整個大啲顯眼少少嘅招牌,等未去到幫襯嘅客人易搵間鋪頭少少😉😼私心回應區:上網睇到呢間居酒屋,想試下新野,同左爺爺嫲嫲去食,兩老話啲野食無乜味精,食完唔覺口渴,有用心製作嘅小店同商場嘅連鎖日本餐廳係食得出有分別嘅😚 同埋無加一,呢個抵讚😌
在家居酒屋 (大圍)
📇地址:大圍下徑口村154號地舖
🕐營業時間:11:30-15:00,18:00-23:00
💸人均消費:~$150/人(lunch)

2022-05-14 339 浏览
大圍真是卧虎藏龍,這間餐廳已多次惠顧,必食滑蛋旋風饅魚飯,午間時黎食有lunch set,抵好多。仲可以加$38 加一個三點刺身。另外,送既湯最正,濃濃既蝦膏味最後佢既烏冬一流,一食就知靚烏冬,义燒都係一d都唔乾。
最後佢既烏冬一流,一食就知靚烏冬,义燒都係一d都唔乾。
2022-05-06 257 浏览
230pm先食lunch,去到只有湯,沙律已經冇曬,不過都唔緊要。叫左個$88炙燒丼(三文魚,帶子,左口魚邊),一放入口就聞到約隱約現既炙燒味(個人好喜歡),證明岩岩整好,刺身都好新鮮,三文魚切得厚身,分量足,好食!另外叫左一杯荔枝梳打(+$10),個人覺得普通。

另外叫左一杯荔枝梳打(+$10),個人覺得普通。
【隱世多選擇居酒屋🤩】原來喺顯徑有間隱世水泥風日本居酒居😝大圍同顯徑行過去都得😗好彩有朋友帶我去食😚裝修靚之餘,嘢食選擇多,又好食❤️‍🔥絕對推介大家去💛.🍴前菜沙律沙律特別位係除咗有麻醬🥗仲有超大舊薯蓉😆仲有煙肉☺️.🍴前菜湯龍蝦湯好有濃味🦞竟然唔係麵豉湯好驚喜😝.🍴旋風滑蛋鰻魚丼 (💰: $98)賣相超靚,超值得打卡🤩除咗鰻魚仲有其他選擇㗎😛一嚟到我仲諗緊啲鰻魚喺邊🤣原來個蛋篤入去有饅魚🐟啲蛋食落去都好滑🍳仲食到有明太子、沙律醬🥗推介‼️.🍴唔記得佢個名🥺火炙飯🔥有火炙三文魚、帶子、左口魚裙邊、玉子、蟹柳🦀新鮮得唻又超足料!勁大份😎男仔食都一定夠😛-🔖LUNCH SET 包湯+沙律+主菜,抵食🈹.🔖有LUNCH SET,MENU都勁多選擇😍MENU仲有串燒、壽司、刺身……完全想試曬😭.💡份量都算大份😚普通兩個女仔食一定食唔晒😳.🚶‍♀️可以選擇喺顯徑站或者大圍站行過去🚋-💡性價比:✨✨✨✨✨🍴ENCORE指數: 💛💛💛💛💛(我想試串燒🍡、炸物🍤)-
🍴前菜沙律
沙律特別位係除咗有麻醬🥗仲有超大舊薯蓉😆仲有煙肉☺️
🍴前菜湯
龍蝦湯好有濃味🦞竟然唔係麵豉湯好驚喜😝
🍴旋風滑蛋鰻魚丼 (💰: $98)

🍴唔記得佢個名🥺火炙飯🔥

勁大份😎男仔食都一定夠😛
🔖LUNCH SET 包湯+沙律+主菜,抵食🈹
🔖有LUNCH SET,MENU都勁多選擇😍MENU仲有串燒、壽司刺身……完全想試曬😭
💡份量都算大份😚普通兩個女仔食一定食唔晒😳
🚶‍♀️可以選擇喺顯徑站或者大圍站行過去🚋
💡性價比:✨✨✨✨✨
🍴ENCORE指數: 💛💛💛💛💛(我想試串燒🍡、炸物🍤)

2022-03-28 304 浏览
顯徑真係好多隱世小店今次食到間好高質既日本野仲要好抵食 又唔貴生蠔$28 呢個價錢無得輸食落都好creamy 有海水味😂蟹膏海膽丼 $138呢個配搭無得輸 海膽好新鮮旋風滑蛋鰻魚丼 $98蛋好滑 夾開啲蛋 鰻魚就係入面 好肥美🤤炸墨魚咀 $68好爽口 炸粉又唔會太厚 食到停唔到
顯徑真係好多隱世小店

蛋好滑 夾開啲蛋 鰻魚就係入面 好肥美🤤

炸墨魚咀 $68
好爽口 炸粉又唔會太厚 食到停唔到

2022-03-21 280 浏览
平時去大圍同沙田就去得多,但係顯徑個邊就真係未去過,去完發現個環境好舒服,都有好多特色餐廳,今次就食左在家居酒屋🥰(5分為滿分:🌕)味道:🌕🌕🌕🌕🌘綜合粒粒角切刺身飯($78)呢個魚生飯就正常發揮,魚生粒粒都食得出係算新鮮既,魚生份量都好足夠,同埋最緊要夠曬大碗,就算男士食都夠曬飽🤣旋風蛋炭燒雞($78)🌪🥚🍚呢個同日本個啲旋風蛋白飯個賣相好似,仲要堆到成座山咁高🤣打開啲蛋有好多雞扒係入面🤪講番味道先,個雞扒正到甩轆,有炭燒味,又夠嫩夠juicy,個飯有啲千島醬加埋啲飯素就係好好味,如果雞扒再多啲就正喇🤪三點刺身($38)📍三文魚,赤蝦,帶子呢個最有驚喜,以為追加既都唔會多得去邊,但佢竟然有三舊厚切三文魚,兩粒帶子同一隻大赤蝦🤣性價比極高😎😎🤗🤗價錢:🌕🌕🌕🌕🌑其實同一般日本餐廳價錢差唔多,我地個日係食午市套餐所以好抵食,仲包埋前菜沙律同鼓湯,睇過下餐牌晚市都係貴多少少姐所以係好ok的🥳🥳交通:🌕🌕🌕🌗🌑位置徑口村其中一座地下,對面係田心警署🤣可以揀由大圍站/顯徑站行過去,不過都要10分鐘左右🧐 如果揸車去其實都好方便,附近都有好多咪錶/停車場🅿️同埋附近既環境好悠閒,食完周圍行下都好舒

(5分為滿分:🌕)
味道:🌕🌕🌕🌕🌘
綜合粒粒角切刺身飯($78)
綜合粒粒角切刺身飯

旋風蛋炭燒雞($78)🌪🥚🍚
三點刺身($38)
📍三文魚,赤蝦,帶子

價錢:🌕🌕🌕🌕🌑

交通:🌕🌕🌕🌗🌑
如果揸車去其實都好方便,附近都有好多咪錶/停車場🅿️
同埋附近既環境好悠閒,食完周圍行下都好舒服☺️☺️

環境:🌕🌕🌕🌘🌑
位置村屋既地下,鋪頭入面唔係話好大,枱同枱之間都會較近,但係都唔覺話坐得好辛苦,不過呢個餐廳都多人食,可以揀係食飯時間早啲/遲啲去就可以避開人潮🤣🤣🤣

性價比:🌕🌕🌕🌖🌑
呢間餐廳我地應該會再encore,因為佢啲刺身質素都相當唔錯,同埋份量真係好多,一向大食既我都食唔曬,係非常少可的🤣
食緊個陣見隔離枱個魚生刺身飯都好厚切,望到都流口水🤫
旋風蛋炭燒雞飯
綜合粒粒角切刺身飯
旋風蛋炭燒雞飯
  • 旋風滑蛋鰻魚丼
自從屯馬綫通車,多咗機會去探索沙田區🍴 即興喺「顯徑」站落車,搵到間高質又有心嘅居酒屋🏮 距離港鐵站10分鐘左右路程,門口有幅大壁畫夠晒𝘚𝘪𝘨𝘯𝘢𝘵𝘶𝘳𝘦 👀 午市有得叫𝘚𝘦𝘵 價錢合理,重點係上菜好快,落完單即刻上頭盤🤤 沙律有麻醬煙肉薯蓉加沙律菜,煙肉粒脆卜卜好足料👍🏻 而湯亦唔係普通麵豉湯,而係龍蝦湯😍 蝦味突出好有驚喜😋《 三色魚丼 》 $88 4.5 / 5三色分別係三文魚、油甘魚同赤身,刺身新鮮肥美仲成吋厚🤤 特別要讚三文魚好甜,同平時喺連鎖食到好唔同👍🏻 壽司飯有加味素冇咁單調,玉子厚實香甜👍🏻《 燒安格斯封門柳定食 配紫菜飯 》$98 4.5 / 5燒至三成熟嘅封門柳肉質鮮嫩,就算望落咁生,食落一啲腥味都冇!🤤 焦脆嘅外表,咬落肉心軟綿綿,一啖肉一啖紫菜飯,再夾埋微辛嘅蒜片,層次豐富👍🏻《 炸墨魚咀 》 $68 4 / 5一粒粒圓轆轆嘅墨魚咀,加埋七味粉,更惹味🤤 墨魚咀爽口,但炸皮略嫌唔夠脆,仲會甩皮😫《 五花腩荔枝串 》 $ 5 / 5 🌟🌟🌟🌟🌟最後追加嘅串燒,遺憾冇點幫佢影相,反而係最有驚喜嘅一道菜!🤩 荔枝嘅香甜帶出五花腩嘅肉香,荔枝燒完仍然口感爽脆多汁

《 三色魚丼 》 $88 4.5 / 5

三色魚丼
壽司飯有加味素冇咁單調,玉子厚實香甜👍🏻

《 燒安格斯封門柳定食 配紫菜飯 》$98 4.5 / 5

燒安格斯封門柳定食 配紫菜飯

《 炸墨魚咀 》 $68 4 / 5

五花腩荔枝串
《 五花腩荔枝串 》 $ 5 / 5 🌟🌟🌟🌟🌟
最後追加嘅串燒,遺憾冇點幫佢影相,反而係最有驚喜嘅一道菜!🤩 荔枝嘅香甜帶出五花腩嘅肉香,荔枝燒完仍然口感爽脆多汁,同豬肉好夾!

整體每道菜式相當出色,無論熟食定刺身都唔馬虎,性價比高,絕對會番轉頭!👍🏻👍🏻👍🏻
三色魚丼
燒安格斯封門柳定食 配紫菜飯
五花腩荔枝串
其實呢間餐廳bookmarked左好耐架啦🌟一直都未有機會試🥲見佢啲壽司🍣丼都好吸引🤩月頭嗰陣就去左大圍探朋友 就順便一齊去試下係咪真係咁正😍💕在家七色卷🌈🍣 (6件)賣相好七彩繽紛😍6件都係唔一樣既☺️咁就可以試曬6款唔同既刺身💛粒粒壽司都搓到好似粒波咁🤣好可愛脹卜卜咁🤤而且塊塊刺身都好厚身好肥美😌印象中中間舊卷物係蟹柳黎☺️卷物既size比平時既大啲啲🤫油甘魚好肥美😋小小既柚子芥末做左點綴 好夾😎甜蝦嗰件就配左三文魚子😍甜蝦超大隻!仲食到啲膠質既感覺😝證明好新鮮😋第一次試牛油果海膽🥑估唔到都幾夾🤫個吞拿魚有少少油脂 唔錯唔錯😚帶子好鮮甜😲上面放左青檸 有種小清新既感覺🌼最後件三文魚都係正正常常~💕帆立貝甜蝦海膽丼 刺身同七色卷一樣咁新鮮同大件🥰甜蝦大大隻😌帶子鮮甜🤤海膽份量唔係好多 味道都合格既🤣仲有一舊玉子添~啲飯都唔會太硬☺️亦都唔會太酸💕旋風滑蛋炭雞丼🐔 其中一樣必食😎啲蛋好滑😍食落去甜甜地 唔會太熟 食到啲蛋汁🤤🤤啲雞就係比個滑蛋蓋住左🤣份量唔太多 但好好食☺️食到炭燒味😋爆曬汁咁樣😍連埋滑蛋一齊配飯食一流👍🏻👍🏻👍🏻

💕在家七色卷🌈🍣 (6件)

💕帆立貝甜蝦海膽丼

💕旋風滑蛋炭雞丼🐔
  • 在家七色卷
2022-02-27 570 浏览
疫情下足不出戶,一日三餐自家煮要花心思想菜式實在傷腦筋。外賣已經成新常態不論有飯或無飯家庭。熱門的外賣平台只提供鄰近的食店。很快便沒有新意了!今日點了在家的團購外賣,雖然店在顯徑跟我家距離不遠,但一般外賣平台不會提供服務的,可為這麼近那麼遠。點了燒封門牛柳盒,連運費約220。價錢不便宜但高質。以便當形式包裝, 乾淨企理,賣相吸引。最愛是牛肉蘆筍卷, 嫩滑牛肉加上清新的蘆筍,十分配合。牛粒沙律也不錯,沙律菜加上青檸,醒胃可口!封門牛柳配上蒜片和酸甜汁本來的很惹味可惜外賣食物冷了。還有甜品和果子, 口感煙煙靭靭。整體味道偏淡,總括會回購的!希望疫情快走可以親臨店內試其他菜式!

點了燒封門牛柳盒,連運費約220。價錢不便宜但高質。

希望疫情快走可以親臨店內試其他菜式!
2022-02-26
2022-02-13 206 浏览
今日特登同媽咪去咗呢間買外賣旋風滑蛋雞扒飯個蛋成座山咁鋪喺個飯上面 賣相已經好吸引半熟蛋好滑好濃郁蛋香味 塊雞扒好滑好juicy 照燒汁好入味咖喱豬扒飯咖喱汁好濃 味道啱啱好唔會太甜或者太鹹咖喱汁入邊嘅蘿蔔同薯仔都好淋 索晒啲咖喱味好大塊炸豬扒 外脆內嫩另外仲叫咗份三文魚刺身 $58有5塊 好鮮甜同埋每塊都切得厚兩個飯都跟咗個龍蝦麵豉湯 好香濃龍蝦味、麵豉湯唔會太鹹總括嚟講覺得性價比幾高 一定會再去食下次想試吓個刺身飯、卷物同埋炸物
今日特登同媽咪去咗呢間買外賣

個蛋成座山咁鋪喺個飯上面 賣相已經好吸引

咖喱豬扒飯
咖喱汁好濃 味道啱啱好唔會太甜或者太鹹
咖喱汁入邊嘅蘿蔔同薯仔都好淋 索晒啲咖喱味
好大塊炸豬扒 外脆內嫩

另外仲叫咗份三文魚刺身 $58有5塊
好鮮甜同埋每塊都切得厚

兩個飯都跟咗個龍蝦麵豉湯 好香濃龍蝦味、麵豉湯唔會太鹹

總括嚟講覺得性價比幾高 一定會再去食
下次想試吓個刺身飯、卷物同埋炸物
日式咖喱豬扒飯
外卖自取
日式咖喱豬扒飯
2022-01-26 280 浏览
天氣咁凍最啱食返啲暖笠笠嘅食物🔥在家居酒屋係位於大圍嘅日式居酒屋🏮佢地最近全新推出「自分壽喜燒套餐」🤩係自分鍋一人壽喜燒,一人一個鍋🍲人氣推介有特選封門牛柳壽喜燒、美國安格斯牛頸脊壽喜燒🤩除咗牛類之外亦可以揀雞肉或者五花豚肉🐷今次我同朋友揀咗美國安格斯牛頸脊同嫩滑雞腿肉🐔約150g嘅牛肉份量都幾多🐮牛肉有適量油花,肉質鮮嫩爽滑,肉味濃郁😛燒兩燒就咁食就得🤩亦可以淥壽喜燒醬汁嚟食都得😚雞腿肉份量同咗好多,雞肉嫩滑美味😋每份鍋物都會配蔬菜盛合、日本讚岐烏冬及日本蛋🥚蔬菜盛盒有冬菇、金菇、雞髀菇片、秋葵、洋蔥、南瓜片、娃娃菜等,相當豐盛😍壽喜燒醬汁味道濃郁,令到所有配菜都好入味😋而日本蛋可以燒嚟食或者當蛋汁點配料嚟食都得🤩另外仲叫咗巨峰提子梳打🍇顏色好靚分咗三層😍係漸變嘅紫藍色💙💜香濃甜蜜嘅提子味🍇配搭壽喜燒一齊飲就啱晒😍