假日又係出去搵食既時間,今次黎到土瓜灣新開無耐既Fusion店,一共有兩層,環境以木系為主1. 招牌魚肚雲吞黃金雞湯麵🍜($92)開頭見個價錢覺得幾貴,但食落終於明白點解要訂呢個價錢。個雞湯底真係好入味,飲落好鮮甜足料,似係不加味精,飲完唔覺口乾要飲水!D雞都大舊同埋滑,魚肚都好塊,幾足料!唯一美中不足係個麵底係上海麵,如果有多少少麵底揀就更好😃2. 海南雞飯 ($72)份量幾大,雞肉都幾滑,似豉油雞味,不過就無雞湯麵咁出色🤣味道:4/5環境:4/5服務:4/5性價比:4/5

1. 招牌魚肚雲吞黃金雞湯麵🍜($92)
D雞都大舊同埋滑,魚肚都好塊,幾足料!
唯一美中不足係個麵底係上海麵,如果有多少少麵底揀就更好😃

2. 海南雞飯 ($72)
份量幾大,雞肉都幾滑,似豉油雞味,不過就無雞湯麵咁出色🤣

味道:4/5
環境:4/5
服務:4/5
性價比:4/5
  • 招牌魚肚雲吞雞湯麵
2023-11-01 346 浏览
一個週末的下午4點幾左右,在土瓜灣嘅街道上覓食,路過呢間門面貌似都幾新淨既食店,剛好見到店員正積極地向一對夫婦介紹食物中,八卦嘅我就站到旁邊八卦一番,橫掂當時又唔係太想食茶餐廳,於是就入去一上啦。坐低後店員依然熱情又細心地介紹菜單上面每款湯嘅特點,仲連冷泡茶帶有咩味道都一一道來,真係覺得好勁。經過店員一輪介紹覺得好似樣樣都好好咁,所以好懶咁選擇咗菜單上面嘅招牌推介 - - - 綿綿魚肚雲吞黃金雞湯麵雞湯非常濃郁,令到一向食湯麵只會循例試兩啖湯嘅我竟然食下食下不經不覺就飲咗半碗,加埋本身有麵、有雞、有雲吞,擔心飲埋落去會太飽變咗嘔返晒出黎就太浪費啊
2023-09-26 536 浏览
一坐底就有兩杯靚茶飲原來係試業期間都有冷泡茶送店員話都係黎自台灣既茶深色嗰杯蜜香貴妃 真係好好飲!另一杯就係珠露 鐘意既話仲可以買番屋企自己沖今餐VIP: 💕招牌魚肚雲吞黃金雞湯麵💕我本身唔鍾意金華火腿味但係呢個湯真係不得了真係必試既招牌 雞又滑係一種會心掛想再黎食既味道如果可以有麵底揀就好啦然後叫咗海南雞飯一上枱見到就已經嘩一聲雞同飯既份量都算多 幾好食嘅小食就叫咗海山炸雞 佢係南乳味既個人鐘意食濃味d 如果有醬可以點就更好兩杯特飲都唔錯好鐘意我杯粉紅色既係檸檬益力多爆珠 甜度適中環境舒適坐得舒服下次黎一定要試下啲小菜!
一坐底就有兩杯靚茶飲
原來係試業期間都有冷泡茶送
店員話都係黎自台灣既茶
深色嗰杯蜜香貴妃 真係好好飲!
另一杯就係珠露 鐘意既話仲可以買番屋企自己沖

兩杯特飲都唔錯
好鐘意我杯粉紅色既[暮色]
係檸檬益力多爆珠 甜度適中

環境舒適坐得舒服
下次黎一定要試下啲小菜!

2023-09-25
  • 魚肚雲吞黃金雞湯麵
2023-09-25 322 浏览
行過左幾次,今次終於扚起心肝入去試下,其實我係叫黑蒜xxx拉麵,但佢麵係泥左招牌野,不過算啦😂當試下湯底係幾好既,食得出真材實料熬製出嚟,雲吞正正常常,面質都唔錯,唔會太腍,雞嘅份量亦都好多,魚肚亦都有兩大塊。雞就冇咩特別啦,都係普通浸出來的雞,魚肚亦都唔會太過特別,正常OK嘅魚肚幾厚身。唯一覺得唔係太過好嘅,就係佢嘅溫度唔夠熱,同埋價錢係$92,個人覺得可以俾少啲餸賣返平啲。整體上都OK嘅,坐都坐得舒服,可以再返去試吓
行過左幾次,今次終於扚起心肝

整體上都OK嘅,坐都坐得舒服,可以再返去試吓
2023-09-10 418 浏览
今晚又去食好嘢,今次係坐鎮 Suosaen,樣樣都好食,因為人多,所以可以試多啲唔同嘅嘢,最回味都係雞湯麵,啲雞湯好鮮,真正做到雞有雞味。仲有一味第度食唔到嘅,用口水雞嘅汁,用嚟整牛腩,你估唔到同西瓜係咁match。啲食材又好新鮮,尤其啲雞好滑,捨得用靚嘢茶都有好多種,都係台灣嘅得獎茶葉,飲落去好舒服。12條友,連埋特飲,食埋甜品,晚飯除返開每人都係$170,私房菜咁嘅質素,好食仲要抵食兼食得飽呢吓勁,下次會再去。

啲食材又好新鮮,尤其啲雞好滑,捨得用靚嘢

茶都有好多種,都係台灣嘅得獎茶葉,飲落去好舒服。

• 海南雞、雞湯麵、口水汁西瓜手腩
2023-09-10 325 浏览
今日同朋友一齊黎聚餐,試過嘅菜式都好有驚喜❤️海鮮湯飯味道好濃郁,西瓜牛肉擺盤好靚👍晨曦(波羅百香果)好打卡又好飲!冇諗過呢個價錢食到呢個質素😍性價比好高!行過土瓜灣會再幫襯🫶
今日同朋友一齊黎聚餐,試過嘅菜式都好有驚喜❤️
海鮮湯飯味道好濃郁,
西瓜牛肉擺盤好靚👍
晨曦(波羅百香果)好打卡又好飲!
冇諗過呢個價錢食到呢個質素😍
性價比好高!
行過土瓜灣會再幫襯🫶

2023-09-09 319 浏览
朋友吹雞去食飯,搵到呢間主打食中式 fusion 菜嘅餐廳,叫[坐鎮]有傳統嘅黃金魚肚雞湯麵、海鮮湯泡飯、猴頭菇雜菌湯麵等等;亦有融合咗唔同食材嘅特色主菜,而且價錢親民,CP值高。 位置座落於北帝街17號,土瓜灣站步行約5分鐘路程,期間路經一間人氣小菜店楚x記見到大排長龍,但兩間路線不同,楚店主打穫氣小菜,坐鎮有滋補養生、fusion 菜等等。 是夜一行12人,開飯前先飲吓台灣得獎功夫茶,邊飲茶邊傾偈等人齊先上菜,因為人多留了間VIP房比我哋,還有得可以點好多款,樣樣試下,先上枱是[黃金魚肚雞湯麵]雞湯十分濃郁張口,以為是花膠雞湯麵,睇真d是魚肚雞湯麵,但卻有花膠煲雞湯的濃郁張口口感,渴一口湯心裡感覺是:好味呀~ 好幸福呀~ 好溫暖呀~麵條是幼絲麵跟雞湯十分夾,軟硬適中。推介 [海鮮湯泡飯配脆飯焦粒]海鮮豐富,有兩隻鮮蝦、魷魚鬚、卜卜大蜆,海鮮湯底充滿鮮味,估計是以海鮮熬煮,配以有味道飯焦,整個泡飯充滿誠意,而且價錢好似是90多元。[猴頭菇雜菌湯麵]相對前兩款味道較清新,可能是雜菌類別,素食人仕可以一嘗,另外有幾款主菜都是素食,可以照顧素食者與食肉獸一起用餐。 其他小食點了炸雲吞

其他小食點了炸雲吞、脆炸魷魚鬚、竹炭豆腐、酸辣凍豬手、沙律、京葱炒魚肚、叉燒刈包、蝦醬南乳炸雞、芥末脆玉子、主食口水西施牛坑肉。
[炸雲吞啖啖肉]店方指自家親自用料包,非叫返來的貨;
[竹炭豆腐]是黑色脆豆腐,外脆內十分軟心,跟台灣深坑臭豆腐外形相似,但使用正常軟豆腐,可能我對黑色豆腐既有印象是臭豆腐外脆又臭又可口,純粹自己的情意結所以唔臭但脆的豆腐有落差。

[蝦醬南乳炸雞]南乳味突出,脆卜卜雞肉好嫩
Fusion 菜 [口水西施牛坑肉]西瓜夾一塊牛坑肉配口水汁,少許辣汁配西瓜甜味又口感清涼再加牛坑部位,從未嚐過特別菜式,卻又出奇地夾。

無酒精飲品與水果茶,老闆娘來逐一介紹,我們點了晨曦(菠蘿味特飲)、山吹(芒果菠蘿檸檬特飲)、星河(利賓納蝶豆花特飲)色澤鮮豔,啱哂打卡

因為老闆娘自製芝士蛋糕已經好出名,是夜甜品是唔同口味嘅芝士蛋糕,有原味、伯爵茶、焙茶、咖啡味,各有特色,配茶一流。
因為餐牌價錢十分親民,而味道又好,尤其是湯麵足料又大碗,整體CP值十分高

綿綿魚肚雲吞黃金雞湯麵
黑蒜舞姬菇如意湯麵
鮑魚汁飯
口水西施牛坑肉
蝦醬南乳炸雞
竹炭豆腐
白雲辣豬手,京蔥炒魚肚
晨曦(菠蘿特飲)
星晨(利賓納蝶豆花特飲)
海南雞
鮑魚汁飯
口水西施牛坑肉
蝦醬南乳炸雞
竹炭豆腐
晨曦(菠蘿特飲)
星晨(利賓納蝶豆花特飲)
海南雞
各式半熟芝士蛋糕
  • 海鮮泡飯
2023-09-09 229 浏览
今日聚餐有朋友book 呢度~很特別,菜色都無見過,但食落去又好多新嘗試性價比又OK土瓜灣區有d 餐廳好有特色,但好貴,有種龜甲唔飽嘅感覺呢間係特別得來又價錢都合理,係一間有心嘅餐廳個西瓜菜色真係特別到我唯一記得影相🤭🤭麻辣牛加西瓜竟然可以咁配搭🤣🤣🤣但又出奇地夾下次同朋友仔再來試下所有其他菜式先可以~(不是我負責叫菜都唔記得d 菜名🤣)推介:星河的飲品杯嘢飲好靚一切都好精緻仲有個甜品都好好食,我食咗個焙茶味嘅芝士蛋糕🥰🥰
性價比又OK
土瓜灣區有d 餐廳好有特色,但好貴,有種龜甲唔飽嘅感覺
呢間係特別得來又價錢都合理,係一間有心嘅餐廳

個西瓜菜色真係特別到我唯一記得影相🤭🤭
麻辣牛加西瓜竟然可以咁配搭🤣🤣🤣但又出奇地夾
下次同朋友仔再來試下所有其他菜式先可以~

(不是我負責叫菜都唔記得d 菜名🤣)

推介:星河的飲品

杯嘢飲好靚
一切都好精緻

仲有個甜品都好好食,我食咗個焙茶味嘅芝士蛋糕🥰🥰
2023-09-09
2023-09-03 400 浏览
屋企附近新開嘅餐廳,襯放假就落去試吓,點知係伏。叫咗4樣嘢,包括口水西施牛坑肉、鮑魚洋蔥飯、蝦米蒜子浸娃娃菜同埋醬燒肉茄子。首先上咗鮑魚洋蔥飯,味道都唔錯,其他配料都多,有雞粒、雜菇,而鮑魚只有一隻,waiter 好細心叫咗廚房幫我哋砌開,食咗一半左右就打大佬,就係「口水西施牛坑肉」,就咁睇餸名,我以為係西施骨啲friend, 所以冇問waiter 係咩,而英文餸名都冇乜特別,點知一上菜,原來西施 = 西瓜 🤢 我見到簡直係O哂嘴,配埋囗水牛坑肉一齊食,又辣又甜又多汁,味道好覆雜。之後上蝦米蒜子浸娃娃菜,菜用雞湯浸住,都幾入味,係唔錯,不過就唔係好覺有蝦米。最後上係醬燒肉茄子,茄子應該係焗完之後淋上肉醬,茄子焗唔熟仲係爽嘅,而且肉醬唔係同茄子一齊焗就咁淋上面,茄子係一啲味都冇,加上唔熟嘅口感,難食到一個點。

鮑魚洋蔥飯
蝦米蒜子浸娃娃菜