2018-01-10 3266 浏览
第一次用openrice apps訂位😎,第一次寫blog😎。諗住試下新地方,聽友人說中午午膳食過唔錯,所以就試下晚餐啦。來到時有Happy Hour買一送一優惠,咁就先來杯Aus 白酒啦😄,㸃第二杯時店員友善地說可選其他同價的酒,咁好第二杯就來杯 USA Chardonnay啦(雖然不太喝酒)😂。食物方面, 質素也頗意外,頗有水凖。時晚叫了一個house salad,grilled salmon, 和beef cheeks。Salmon燒剛好,味道新鮮。而個beef cheeks也煮頗有耐性,須知道這度菜需一天左右準備。整體而言,也是挻好吃的餐廳。唯一要說的可能就是salad份量比較少吧😎。

2018-01-01
  • GrilledSalmon
2018-01-06 2197 浏览
每次同舊同事聚會諗地方都好頭痛,要就返大家口味 又要揀個方便嘅位置..............上次去「飲茶」食飯見到喱間餐廳,燈光暗暗的,人又唔太多,所以決定今次試一試。係Openrice上預訂左星期五晚19:30,1900到即刻已經有位。Happy hour時段酒精飲品買一送一,即刻就落order 未到嘅都落埋單。嘢食方面有set dinner同散叫。我地5個人,點左兩個Set(得兩種選擇-有沙律,湯,主菜-澳洲和牛同龍蝦意粉,同甜品)再加其它。食物方面全部唔錯。最緊要係環境清靜又唔需要限時還檯。同朋友聚舊吹水真係一流。
1️⃣) 🦐Seafood black ink pasta🐙🍝💲1️⃣6️⃣9️⃣本身我以爲係黑蚊蚊墨汁淋上麵嗰隻,點知原來真係貨真價實既墨汁麵喎😳😳😳😳 配上的醬汁惹味但唔會係好濃味 海鮮既份量都叫合理👍🏻-2️⃣) Tortellini black truffle pasta 💲1️⃣3️⃣9️⃣意大利餛飩配上黑松露醬汁👍🏻 味道好香 餛飩入面應該係有芝士🧀 所以比較濃味 良心建議2️⃣人分享👭 如果1️⃣個人食晒 應該會太滯🙊🙊🙊🙊-3️⃣) 🐟quinoa battlered fish n’chip🍟 💲1️⃣3️⃣9️⃣份量好大 🐟魚肉亦嫩滑 🍟炸薯條係幼身既 但一睇就知係自家制👍🏻👍🏻👍🏻 亦炸得非常香脆 唔會放耐左就淋patpat💕💕💕

2017-10-11
2017-08-22 2524 浏览
Chope 上訂左買一送一主菜,七點去到間野冇人所以可以安排掉位。點左一個龍蝦意粉同牛扒,菜式好快就到,味道可以但係溫度唔太熱。其實整體如果有優惠係幾抵食,但無奈成餐飯個服務員所有野都做得好快,本身覺得咁樣係服務幾好。但去到後尾係咁收碟同埋問要唔要甜品,跟住過咗一陣仲攞埋張單但我哋根本未挨埋單。佢擺低咗之後仲係咁回頭望睇吓我哋俾咗錢未, 成件事就變咗完全係趕客...令到我感覺好差唔會再去。
2017-08-22
用餐优惠
現金券
2017-08-15 2082 浏览
係中環返工但係我都係慳妹一名,今日試做完 present 老闆讚good job請幾位同事一齊食飯,帶我地新式西餐。星期五中午的確係多人啲,但係早左出門就避開左高峰期。雲石台同埋中間既Open Kitchen令我覺得環境唔錯,無個種文青Café既feel 但係有種係英國街頭餐廳既setting。望下餐牌 (Sorry無影到><) 最平既都要 $129,而意粉選擇都唔多,得兩款,一款係海鮮茄汁意粉 (當然個名好聽好多啦),之後仲有一款係白汁天使面。老闆話呢度既半隻燒春雞同Fish and Chips都好多人食,見到實物真係同英國既差無幾,相當吸引,但礙於喉嚨痛所以無食了,最後點左下面既東東⋯⋯先來既係set lunch 有既包同湯呢個圖既重點相信都係左邊既濕紙巾😏最後我帶走左黎嚇人,講返個包先,唔太熱但係鬆軟既,個醬非常好味!有點忌廉香草味,每一啖都係脂肪,但會忍唔到口!不過美中不足就係份量太少同埋同個包唔係好夾。如果再encore,呢個醬一定係其中一個因素呢。然後就係呢個跟餐嘅南瓜湯,高質!嗰啲麵包粒就淋左但係仲keep到非常之脆。冇乜南瓜蓉但係整體南瓜味都足夠嘅。配麵

先來既係set lunch 有既包同湯

然後就係呢個跟餐嘅南瓜湯,高質!嗰啲麵包粒就淋左但係仲keep到非常之脆。冇乜南瓜蓉但係整體南瓜味都足夠嘅。配麵包粒感提升咗唔少。

揀 All day breakfast其實係好想食佢個薯餅。呢度嘅份量係絕對夠飽嘅,腸,煙肉,茄汁豆同炒蛋都正正常常冇咩特別,另有太陽蛋可以揀。磨菇粒就幾得意,因為用咗牛油炒晒所以香口度up!

番茄片都令我有啲驚喜,係煎既,但有種甜味蓋過酸味,quite fun!

另外我期待嘅薯餅就一般啦。小妺覺得麥當勞嘅早餐更好食,因為佢嘅薯餅炸得比較乾身而且入邊薯仔嘅份量都唔多。食完我唔爭氣既喉嚨有啲痛呢~

呢份All day breakfast 最令人回味嘅竟然係個一片平凡的包😲😲所有邊邊都係脆㗎,底面都有小小焦,而味道係牛油帶點甜味。五粒星⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️!!

另外試食左同事既薯條,偏幼身,但略乾,但醬汁好味補救番。

跟餐都有杯嘢飲嘅,但因為冇乜特別所以唔多提啦。總括來講我覺得性價比其實係偏低,環境雖然好好,但午餐時分完全上唔切餐😥要三催四請先上到老闆份 Burger,主管仲要堅持冇漏單,搞到我地都有啲尷尬呢⋯⋯

-----------------------------
小評分(10分滿分)
味道 7
價錢 4
環境 8
態度 5
款式 5 (lunch set真係無咩選擇)
地理位置 6
Overall 6
-----------------------------

2017-08-15
2017-08-08 1483 浏览
Had a quick lunch here as my hubby is working in Sheung Wan. Every restaurant is full except it so we have no way out. We won't say it's overpriced as it's in city centre. Yet I'd say the food isn't valued for its money. And understanding it's busy during lunch hour, the staff next to the bar table can't just say 'don't ask me, ask the restaurant staff' when we have waited for our drinks for some time while my hubby needs to go back to office soon. All in all, no next time.

All in all, no next time.

2017.8.2 Urban Park超喜歡這裡💓💓💓食西餐。龍蝦牛扒好好味。飲酒。環境裝修好靚。坐得好舒服。~~是日點餐~~一坐下就有麵包食。最特別係放係鐵盒內。有助保溫。配上松露牛油。很香。好好食。點了Set Dinner。1)有前菜.沙拉-好新鮮的蔬菜。蕃茄好甜好好食2)粟米湯。一上檯就嗅到陣陣粟米味。3)主菜。魚子醬龍蝦蕃茄意粉 & 澳洲M5 rib eye steak。兩款都好正呀~龍蝦肉煮得剛剛好熟,有鮮甜味。配埋on top 既魚子醬鹹香味。係食得高貴既享受💓💓塊澳洲牛扒都好正呀。廚師控制火喉好。牛扒真的5成熟。肉味香。而且真係好腍。另有薯條配好好食既芥末醬(食到同出面唔同。所以係咁點黎食)4) 是日甜品。泡芙。so far so good🍷🍷🍷重點係咁飲白酒。香檳。係估唔到酒咁易入口。好好飲。飲左5,6杯。兩女子就此High 左。哈😄So Happy Tonight💓
2017.8.2 Urban Park

~~是日點餐~~

點了Set Dinner。
1)有前菜.沙拉-好新鮮的蔬菜。蕃茄好甜好好食

2)粟米湯。一上檯就嗅到陣陣粟米味。

4) 是日甜品。泡芙。so far so good

So Happy Tonight💓

2017-08-02
身邊有饕家 每每到安排飯宴都要特別認真挑選朋友無肉不歡 愛做牛魔王 今次挑選有開放式廚房嘅西餐廳 說牛扒是澳洲和牛M5級 當然要試試今次選擇上環分店 一上電梯就已經見到三五成群圍著開放式廚房享受著happy hour 店內客人唔算多 始終係平日 我一開始挑選對住廚房的坐位 是四人大枱本想有機會睇下大廚們下廚烹調手法點知 當廚房真正忙碌起來時 油煙味越來越重 不得不立即換到近門口位置 如果想寧靜的角落 可以訂位時提早表示 靠窗台位置比較舒適餐廳侍應服務態度友善主動 而且反應都快速 我地叫咗tasting menu 每人為番都係二百幾 前菜有沙律同湯 主菜有牛排或龍蝦意粉選擇 加配甜品 好抵食麵包做得香口, 配麵包的牛油是黑松露牛油, 可見餐廳用心程度; 蘑菇湯是用鮮蘑菇煮成, 味濃清甜且口感滑流; 龍蝦意粉 龍蝦鮮甜無雪味, 意粉軟硬適中, 麵已入晒龍蝦味汁甚為好食;澳洲和牛是上等級數, 份量是八安士, 脂肪分部平均;肉質甚腍且香, 伴碟的蒜頭, 原個横切上; 配搭的薯條香脆可口整體:餐廳環境不錯 服務態度良好 食物質素高 看出老闆的用心經營 價格抵食 推薦指數
身邊有饕家 每每到安排飯宴都要特別認真挑選

本想有機會睇下大廚們下廚烹調手法

餐廳侍應服務態度友善主動 而且反應都快速

蘑菇湯是用鮮蘑菇煮成, 味濃清甜且口感滑流;

麵包配黑松露牛油
龍蝦意粉
澳洲和牛
布丁
2017-06-19 864 浏览
約左7點晚飯 只有1枱進餐 地鐵站E3一出左邊行兩步就到 好近 4個人點左4個main course 想share, lobster tail pasta, salmon fillet X 2, US beef cheek, 最好味就係beef cheek 軟腍腍 ,三文魚份量足 煮得好味!用app buy 1 free 1, 1 coupon 埋單就free 一個course ... 最想吃的seafood已經在menu 消失 所以如果沒有coupon 未必會再來上環吃 因為現在好吃的西餐到處都有promotion .
  • Beef  cheek
  • Salmon
2017-05-10 789 浏览
早前係Chope 網站見到有數間餐廳逢星期二有買一送一優惠。所以今晚就選左來Urban Park.(註:優惠必須要透過Chope 訂座先可享有。)今晚 order 左4個main dish 同1個side dish( skinny fries) 再加1個sweet combo, Main dish有lobster pasta, ribeye steak, pork short ribs. Lobster 肉質很彈,不會過熟。而醬汁就非常濃郁,龍蝦味很出, 大家都喜歡。今天叫左兩個order ribeye steak, 兩份都係叫medium 熟成度,出來效果都理想。牛扒本身質素不錯,肉味有但不是很濃,如果可以提供些sea salt, 相信味道會提升更多。至於色、香、味的”香”就較遜色,煎香效果同程度都不足,有進行空間。pork short ribs係今晚所叫的食物中最差的一款。4個朋友都評這道菜完全不合格。整條ribs都非常乾同硬,似用水煲熟後搽醬再焗。硬度亦似煲了很久的湯肉,浪費了! 下次有機會再來,希望已改善啦。BBQ ribs絕對難唔到專業廚師吧!

2017-03-21 1736 浏览
We were there for lunch and I want to use the 3Delight coupon; on the coupon it said buy 1 and get 1 for free on any main course; and we ordered lunch set with main course, we thought it is okay. But when we pay, the staff would not let us use the coupon, first he said it needs to be in the main menu, after we found the same dish at the same price in the menu, he asks we have to order the salad on the side and charged our tiny salad for 79hkd each. I did managed to use the coupon at the end, it is more about principle than anything else and to show that you don't go to have lunch, spend several hundred dollar to be a slave.
2017-03-21
2017-03-10 1579 浏览
是晚與朋友來到城巿𣾀晚膳。餐廳雖然狹小,但由於座位不多,不但没有擠迫焗促的感覺,而且座位亦相當舒適。餐廳燈光昏暗,環境幽靜,餐具擺設甚有心思,令人會心一笑,相當適合情侶拍拖晚膳。服務員有禮貎,願意滿足客人的需求。點餐前服務員先為我們送上麵包。麵包質感比較法色,質地較硬,皮較堅韌。隨包附上黑松露牛油,香氣不俗,但個人還是較喜歡沾黑醋和欖油。值得一讚是提供既黑醋濃稠,味道清甜,有驚喜。飲品方面點了兩杯mock-tail,一杯以荔枝為主調,另一杯則以菠蘿為主調。飲品味道層次不夠鮮明,未見特出。食物方面點了fresh avocado& chilled crabmeat roll, slow-poached seafood bouillabaisse,Australian M5 wagyu rib-eye steak及creamy sweet potatoes mashed.fresh avocado& chilled crabmeat roll-當作為一個沙律的話,味道不差,紅菜頭汁清甜沒有草青味,沙律菜及牛油果亦相當新鮮,清新味美。但作為一個蟹肉卷則未算合格,由於蟹肉少,加上較多份量的醬汁,

fresh avocado& chilled crabmeat roll-當作為一個沙律的話,味道不差,紅菜頭汁清甜沒有草青味,沙律菜及牛油果亦相當新鮮,清新味美。但作為一個蟹肉卷則未算合格,由於蟹肉少,加上較多份量的醬汁,完全品嚐不到蟹肉既味道及口感。
slow-poached seafood bouillabaisse-賣相十分吸引。內有龍蝦、青口、蜆及魚塊。龍蝦味鮮肉嫩,青口飽滿,海鮮沒有雪味。海鮮湯鮮甜好味,鹹度適中。奉上熱既玻璃湯碗,非常體貼。
Australian M5 wagyu rib-eye steak-牛扒肉嫩充滿肉汁,富牛油香,可惜感覺比較油膩飽滯。薯條洒上的調味粉,令薯條變得惹味可口。另外,會以蒜頭作為配菜的餐廳不多,挺特別的。蒜頭多汁易入口,喜歡蒜頭的人可以一試。
creamy sweet potatoes mashed-牛油味過重,而且甜得有點漏,吃過和牛再嚐這個實在有吃不消的感覺。
環境舒適,餐具擺設精緻,食物味道則屬一般。個人認為三五知己談心或情侶用餐比較合適。
2017-02-06 1858 浏览
收工仲諗緊去邊度食飯,我既好姊妹就打電話約我。佢話上網見到間餐廳好似唔錯,咁我地就抱住一試既決心去試下。訂左七點,掛住行街七點半先到。好彩果晚唔多人,得三枱,可能係星期一既關係啦。餐廳既位置唔難搵,一出地鐵站行兩步就到,係一個商埸二樓,商埸名唔記得左,如果唔係食飯都唔會去。去到餐廳門口就即刻有個男仔帶我地坐抵,介紹完餐牌同幾個招牌菜之後仲話比我地知有happy hour至八點,所有酒精飲品都買一送一,好適合我地呢種人,飲一杯又唔夠,開一支又飲唔晒。睇餐牌既時候我留意下就圍既環境,第一個感覺係好舒服,好有氣氛,播住輕快既音樂令我好放鬆,員工好健談,好似同朋友傾計完全冇隔膜唔會陌生。前菜就揀左佢地推介既avocado and crabmeat roll,主菜就係 seafood bouillabaisse同埋lobster tail pasta。由於太肚餓既關係,前菜同pasta唔記得影相。牛油果好新鮮,加埋啲蟹肉好開胃。Lobster tail pasta 龍蝦好彈牙,啲麵好有口感。最後個Seafood bouillabaisse 無論賣相定味道都係100分,佢地用一個好靚既煲裝住海鮮同

最後個Seafood bouillabaisse 無論賣相定味道都係100分,佢地用一個好靚既煲裝住海鮮同湯,賣相好似一人火鍋,印象非常深刻,啲湯好濃郁又唔會咸,果然冇介紹錯。

總之Urban Park既食物,環境同服務都令我相當滿意,價錢方面以中上環區黎比較都好合理,一定會再返轉頭幫襯。

今次係小妹第一次打食評,打得唔好請多多包涵。
2017-02-06
  • seafood
2017-01-25 1608 浏览
繼Super Mondays後,我們又發現了著數優惠,透過Chope Chooseday訂座,星期二晚可享主菜買一送一。訂座後收到電郵回覆,預約成功。豈料用餐前一天,收到Urban Park的通知,他們當晚有包場活動,所以將會安排我們到隔鄰的飲茶。本來覺得有點奇怪,我們豈不是要在中餐廳吃西餐?到場後才發現飲茶的環境完全不「中式」,入座後,我們被帶到在最角落的梳化位,感覺很舒適。三個人只吃了兩個主菜,分別是Whole Boston Rock Lobster Tail Pasta($269)和Australian M5 Wagyu Rib-eye Steak 8oz($299)。那碟龍蝦意粉賣相吸引,龍蝦啖啖肉、肥美爽口,加上黑魚籽,增添貴氣,意粉捲得整整齊齊、軟硬適中,橙紅色的醬汁醒胃可口。至於和牛,份量不算多,勝在夠厚又多肉汁,加上香脆薯條,很快被我們一掃而空。至於從其他食評看到的鐵盒麵包,侍應說是點Small Dishes才會送。吃罷主菜並不算飽,本來想再點些Small Dishes,但又覺得違背了原意,最後決定轉場再吃。

2017-01-24
庆祝纪念
生日
  • Australian M5 Wagyu Rib-eye Steak
2017-01-16 1507 浏览
同朋友係中環行左陣,除左蘇豪附近既餐廳,想睇下有冇其他。係open rice見到呢間有唔少就想試下。餐廳裝修有型,環境唔錯,啱同朋友或另一伴黎邊食邊談心。侍應服務幾好有笑容(有一兩個靚仔侍應😀)。都好細心解釋餐牌食物飲品食物都好好,當中最鐘意個漢堡,好有肉汁,個包都好好食,口感不錯。個薯條都條條炸到脹卜卜,
就想試下。