2019-11-15 205 浏览
銅鑼灣出名多高質日本菜,呢間位於永光中心都唔例外。空運刺身盤(七款)會選季節性時令刺身,有拖羅、海膽、 池魚、油金魚、秋刀魚、牡丹蝦、帶子。全部都非常新鮮,最鍾意肥美嘅拖羅,入口油脂慢慢溶化,好滿足!蔥粒吞拿魚腩薄脆吞拿魚蓉份量好多,第一次配薄脆食,口感有啲似米通,呢兩樣野一齊食原來都好夾。串燒 點左燒牛脷、燒雞心、燒雞乾、大蔥雞肉串、燒日本黑豚五花腩、燒京都豆腐。全部都好有喺日本食串燒嘅感覺,部份無加醬汁,有四種日本塩可以自己作調味。紫蘇葉日本海膽和牛燒 和牛入口即溶,油脂豐富。而海膽鮮甜,夾埋紫蘇葉同紫菜一齊食,好正。蛋黃天婦羅好特別,估唔到有意想不到的味道,但要好少心食,因為真係流心。蕨餅黃玉粉好香濃,口感好好。玫瑰梳打特飲+蜜梨梳打特飲
銅鑼灣出名多高質日本菜,呢間位於永光中心都唔例外。

空運刺身盤(七款)

蔥粒吞拿魚腩薄脆

串燒

紫蘇葉日本海膽和牛燒

蛋黃天婦羅

蕨餅
黃玉粉好香濃,口感好好。

玫瑰梳打特飲+蜜梨梳打特飲
2019-11-13 388 浏览
塩玉位於銅鑼灣登龍街商廈,店內座位寬敞,適合同朋友傾計飲酒gathering。蔥吞拿魚腩薄脆 $204/3件一層厚厚嘅呑拿魚腩蓉,店員姐姐提我地唔洗點豉油,因為吞拿魚蓉下面已經塗上明太子沙律醬。底層係飯焦十分鬆脆。有驚喜!必食開胃菜。特上壽司拼盤 $278壽司魚生好新鮮,呑拿魚腩、三文魚腩油脂足,十分甘香,入口溶化。三文魚籽晶盈飽滿。蝦頭有蝦膏,蝦肉細滑彈牙。哩間居酒居叫「塩」玉,果然對鹽特別講究。一碟有三種鹽,有檸檬鹽、wasabi鹽同昆布鹽連同串燒一同上桌,可隨個人喜好加鹽。燒香蔥蒜牛肉 $62 超級推薦!蒜味香,牛肉味濃有肉汁!燒牛脷 $48 厚切牛脷質地稔唔韌,推介!燒日本雞肝 $32 肝味甘香,配上燒汁好惹味。雞胸軟骨 $38 爽脆軟骨,雞肉乾身加點檸檬鹽好清新。燒雞皮 $25 燒到脆卜卜,十分適合佐酒。燒雞心 $32 雞心好爽脆。黑豚露筍卷 $46 露筍吸晒豚肉油脂,甘香。燒京都豆腐 $30 豆腐塗上燒汁,灑上木魚碎,豆味濃郁。蛋黃天婦羅 $114/3件店長推薦!流心蛋黃天婦羅好特別,烹調技術好高超,流心蛋黃使用日本靚蛋,偏橙黃色,有天然甜味好正。南瓜天婦羅 $58 看似普

蔥吞拿魚腩薄脆 $204/3件

特上壽司拼盤 $278

燒香蔥蒜牛肉 $62 超級推薦!蒜味香,牛肉味濃有肉汁!
燒牛脷 $48 厚切牛脷質地稔唔韌,推介!
燒日本雞肝 $32 肝味甘香,配上燒汁好惹味。
雞胸軟骨 $38 爽脆軟骨,雞肉乾身加點檸檬鹽好清新。
燒雞皮 $25 燒到脆卜卜,十分適合佐酒。
燒雞心 $32 雞心好爽脆。
黑豚露筍卷 $46 露筍吸晒豚肉油脂,甘香。
燒京都豆腐 $30 豆腐塗上燒汁,灑上木魚碎,豆味濃郁。

蛋黃天婦羅 $114/3件

南瓜天婦羅 $58 看似普通,但薄切日本南瓜嘅天然甜味,而且炸皮薄脆,又係一道不錯嘅佐酒小食。

最後再來個紫菜包海膽蒜牛肉,牛肉入口即溶配海膽,又係必食!

奉送嘅甜品係蕨餅,好煙韌。可以話係有heart 又有創意嘅居酒屋。
  • 燒日本雞肝
  • 特上刺身拼盤
2019-11-06 197 浏览
今次嚟到銅鑼灣一間日式居酒屋🏮,見佢喺網上面嘅評價都幾高,今次咁啱喺銅鑼灣就去試一試!居酒屋🏮設計而木系色調為主,仲要播埋日本嘅節目好似身處日本咁呀。🤣.水果疏打 $32今日大家都唔想飲酒,就叫左個疏打飲下,疏打有分四隻口味蘋果🍎、桃🍑、蜜糖🍯、士多啤梨🍓,今次我地試咗蘋果同桃個味都唔錯,一啲都唔藥水,其餘果兩個味就等你地去試吓再話我聽啦!😄.蔥吞拿魚腩薄脆 $68呢個咁新穎嘅配搭都係第一次,吞拿魚魚腩蓉好鮮甜,內層有特製醬汁,而薄脆口感似米通,諗唔到咁嘅配搭好好食,好有驚喜👍🏻.日本空運直送刺身拼盤 $568拼盤一到服務員即刻好友善咁介紹吓拼盤上嘅食材,再教我地進食嘅次序點先食到最鮮甜嘅魚生,佢話首先要食咗赤背而最尾先食大拖羅!薄切池魚-肉質通透,口感爽脆清甜赤背-爽口大拖羅-超鮮味!!入口即溶,油香味重,讚👍🏻銀雪魚-每年11-1月嘅季節限定,入口嫩得嚟有咬口,油份夠重入口清爽香箱蟹肉-同甲羅燒味道有啲似,但就冇放隻蛋。日本海膽-好新鮮,喺香港成日食到啲好苦嘅海膽,所以放落口時都有啲怕怕,入口竟然比到大驚喜我☺️牡丹蝦-味道鮮甜,肉質夠厚而又爽口!.黑豚露荀卷薄薄嘅黑豚肉包住淨條

水果疏打 $32

蔥吞拿魚腩薄脆 $68
日本空運直送刺身拼盤 $568
薄切池魚-肉質通透,口感爽脆清甜
赤背-爽口
大拖羅-超鮮味!!入口即溶,油香味重,讚👍🏻
香箱蟹肉-同甲羅燒味道有啲似,但就冇放隻蛋。
牡丹蝦-味道鮮甜,肉質夠厚而又爽口!
黑豚露荀卷
薄薄嘅黑豚肉包住淨條露荀,食落唔會太油,口感清新爽口!
大蔥雞肉
正常發揮,不過不失。
燒大蝦。芥末塩
夠大隻,夠爽口,配上芥末鹽咁食都係第一次,幾特別。
京都豆腐
外脆內軟,豆味香濃,配上少少醬油簡單嘅食法已經好好味。
日本雞肝
用上燒汁燒,外層微脆,內層軟軟,肝味夠濃。
三蟹卷
紫菜包住蟹膏、蟹肉、蟹籽沾上少許炸粉,蟹膏味勁突出,個味道不停徘徊喺口腔。
蕨餅
係喺日本食嗰陣嘅味道呀,係一樣呀!☺️黃豆粉香濃嘅味道入面係凍得嚟又軟淋淋嘅蕨餅呀!
  • 三蟹卷
  • 日本空運直送拼盤
2019-09-15 856 浏览
今曰一班朋友去左銅鑼灣塩玉居酒屋慶祝生日,一同七人,各有所好,正岩呢間居酒屋咩都有,所以揀左呢間。齊人就問樓面有咩刺身,佢地好好,將介紹嘅魚,一齊攞過黎比我地睇下新唔新鮮,肥唔肥美,最後我朋友唔知揀左條咩魚,同而家好受歡迎嘅秋刀,樓面仲話,條咩魚可以兩食,一半刺身,一半攞去燒,心諗!咁好架咩,正!黎到枱面,食落真係好新鮮,又肥美,燒魚又魚又脆,大滿足!跟住叫左啲串燒,同炸嘢,串燒都好好食,應乾身嘅乾身,味道適中,不過有朋友話啖左少少,不過大家都知佢係重口味😂😂。整體今晚係好滿意,有服務有味道,正!推!
2019-09-11 572 浏览
今晚同老公去左銅鑼灣一間上樓嘅居酒屋🏮叫塩玉,上到去感覺幾舒服,暗暗地,傾計飲酒都唔錯。落單時樓面介紹話而家係秋刀魚季節,會係最好食嘅時間,咁我地叫左一條黎食,果然好好食,魚味好重,油份又好高,正!👍🏻老公佢就開左支酒,佢一個飲720岩岩好,我就本來叫青檸梳打,跟住樓面介紹話佢地岩岩出左個新味道,桃味嘅梳打,咁就試下啦,都唔錯,唔太甜,岩我飲。我地都有叫串燒,同其他壽司,不過無影相,都好好食,有串叫紫蘇葉雞皮蝦,超正,雞皮脆,加紫蘇葉嘅配合起黎,好夾,我食完一串,再叫多左串😍😍,整體今晚嘅環境同食物都好好,下次要再黎過。漏左樣嘢添,佢地送左個自家制嘅月餅比我地食,慶祝中秋,細細個,份量岩岩好,同真係好好食,有三種味,我地今次揀左紫薯味,正!加分👍🏻👍🏻

秋刀魚刺生
2019-09-11
秋刀魚刺生
  • 飛機壽司拼盤
2019-09-04 439 浏览
對於有燒物、有牛肉鍋、有刺身的小居酒屋一向充满好感。看到这家评价很高想来试一下,但是试过之后发现比较平庸。烧物里印象比较深刻的是鸡软骨(但是说实话鸡软骨能难吃到哪里去呢)和和牛烧(毕竟是和牛,价格摆在那里,其他 地方也可以做得很好的 ),牛肉锅表现也是平平,三文鱼刺身跟超市里卖的差别也没有说非常大。每一个串烧的分量又太小,吃得不太过瘾。上菜速度也偏慢,感觉有些过誉了。口味:3星环境:3星性价比:3星适合其他地方等位太长,但是又非常想吃居酒屋的夜晚。

口味:3星
环境:3星
性价比:3星

适合其他地方等位太长,但是又非常想吃居酒屋的夜晚。
2019-09-02 458 浏览
這家店已經在我 OpenRice「想去」的名單一段時間,但看到他們的酒牌好像沒有什麼特別,所以一直猶豫。前晚香港實在太亂,昨晚老公跟我想到銅鑼灣走走看看,我就提議來這裡。泊好車我們走去餐廳方向,街上只有「小貓三兩隻」,感覺冷清,從沒見過香港銅鑼灣星期日晚上是這樣的情景。到了餐廳,坐下來,老公靜靜跟我說他看到食評說這裡的服務差,有些人給2/10的分數。我說「今晚就知道...」坐了差不多2分鐘,感覺有點冷,因為冷氣機的風口對著我們的桌子,我問同事可否換一張檯,她笑笑的說「當然可以啊!」就立刻換了位置。非常有禮!對於酒牌,老公說這裡的選擇並不多,要了一瓶2019年5月的赤武720ml。這瓶我們都喝過,記得它的味道,起碼有沒有變壞我們都會知道。不錯哦!我們點了9樣食物,同事介紹我們吃燒魚,那我們就要了一客。以下是進到我們肚子的東西:味道嘛,說真的,對於我來說沒有什麼驚喜,燒魚的話,我會建議去筲箕灣的桻之燒。這裡我比較喜歡的是吞拿魚生蓉配脆脆餅,沒試過這樣的吃法,比較特別。雞肉軟骨棒都OK的,大家可以來試一試的。我嘛,應該會回來試試他們的午餐,看到這裡的lunch menu是頗吸引的,希望不會讓

味道嘛,說真的,對於我來說沒有什麼驚喜,燒魚的話,我會建議去筲箕灣的桻之燒。這裡我比較喜歡的是吞拿魚生蓉配脆脆餅,沒試過這樣的吃法,比較特別。雞肉軟骨棒都OK的,大家可以來試一試的。我嘛,應該會回來試試他們的午餐,看到這裡的lunch menu是頗吸引的,希望不會讓我失望啦!

服務來說,我真的要平反一下,跟我們接觸的員工,每一個都態度友善,殷勤招待,沒有半點給我們不舒服的感覺,他們跟其他的客人也是一樣。所以我不明白為什麼那一個食評說這裡的服務差哦,可能那個人那天心情欠佳吧!
2019-09-01
稍後先寫食評。各位如果你係真係好肚餓,唔好揀呢間 我地19:40落單 上第一道菜已經係8:30 問樓面佢哋話今日多人比較多單 但 佢所謂嘅多人就係得嗰幾張枱😓 到最後到齊係9:30 最後上既係個湯同沙律🙂你冇聽錯係沙律🙂所以如果你真係醫肚的唔好揀呢間 但啱鐘意吹水既朋友 因為同你吹完水都未上齊😂😂食物方面材料頗新鮮 大力推介鵝肝多士,完全不腥 唔食內臟既我都接受到👍🏼👍🏼 結帳2人共800多,味道8分 服務2分
稍後先寫食評。
食物方面材料頗新鮮
大力推介鵝肝多士,完全不腥 唔食內臟既我都接受到👍🏼👍🏼
結帳2人共800多,味道8分 服務2分
等候时间
180 分钟 (堂食)
2019-08-14 363 浏览
🌟🌟終於都等到人齊啦,補足六月之星嘅生日飯❤️❤️醉翁之意不在酒,其實都係想大家聚在一起食餐飯,問候一下大家嘅近況,食物質素有保證,地方雖小卻不會焗促,做就了就是小朋友可以親近一點🥰6🈷️之⭐️Happy Birthday 🥳
呑拿
刺身拼盤
燒雞腎
🌟🌟終於都等到人齊啦,補足六月之星嘅生日飯❤️❤️
6🈷️之⭐️Happy Birthday 🥳
燒雞腎
  • 燒雞翼
  • 特上刺身拼盤
2019-07-10 644 浏览
同個好耐無見嘅朋友響銅鑼灣周圍行吹下水,講講下已經夜晚九點幾;又唔係好餓但又想坐低食啲嘢繼續傾下偈,朋友就介紹左永光中心嘅塩玉居酒屋食串燒。我都幾鍾意食串燒,雖然熱氣,久唔久食下都唔錯。哩間塩玉我係第一次去。可能因為係星期日晚九點幾 + 樓上舖,我地上到去唔算多客人,一入就有位,我地要坐吧枱,服務員當然話無問題。食串燒,可以的話梗係坐吧枱,可以望到師傅做嘢,又可以聽到師傅介紹下啲串燒,係完全另一種飲食體驗。先來一杯日本K字頭生啤,行到熱熱地,飲下啤酒即刻涼爽哂。唔係好餓,小試牛刀,先叫左幾款串燒黎試下。雞腎 / 雞軟骨:好食! 燒得啱啱好,外面又香又脆,而且鹽燒,只用鹽輕輕調味,一啲都唔複雜,食到佢個食材味道同爽口嘅質地。燒雞翼: 又係好食,雖然平時我係唔會食雞皮,但哩個都忍唔住偷食左少少 (個三角位),外皮燒得脆,而入邊啲雞肉仲要燒得啱啱好,仲可以保持又滑又夠肉汁。雞肝: 哩個係汁燒,燒汁味濃,都好食嘅,不過唔係香口嗰啲質感,肝味都好重,但絕無內臟腥味。燒雞心 (食左一粒): 之前去另一間串燒 X亭,成日都想食雞心,但成日都好快賣哂...哩個鹽燒雞心最開心就係食到爽口嘅心肌肉! 食食

食食下,見到牆上邊個黑板寫有燒香魚(Ayu)食,問下師傅仲有冇,居然仲有一條,咁當然要即刻叫,因為雖然佢係哩個季節嘅魚,響日本夏季食懷石有時都會食到,但香港就唔係度度都有得食。

燒香魚: 哩個要等耐啲,條魚一上枱,服務員就介紹個汁係用左香魚出沒嘅河邊生長嘅草(唔記得叫咩名)黎做,係師傅再加左其他材料自家製嘅點魚汁。微微citrus味唔太酸,除左可以點魚肉之外,仲可以點魚肝食,因為香魚肝好多人覺得苦,但就係哩隻甘甘地嘅味,加埋酸汁就非常好食。不過要小心,因為好多細骨。

食串燒,一邊食一邊飲一邊傾下偈的確唔錯。不過今次只係食燒物類,我見佢餐牌其實仲有好多和食同埋空運刺身,所以下次一定要再黎食埋其他嘢。其實樓上舖真係有好多好嘢,不過唔知頭唔知路好難會盪到上去,或者一抬頭望水牌咁多餐廳亦唔知邊間好;所以食到好嘢不妨要多啲介紹比朋友。
2019-07-07
2019-07-04 683 浏览
今曰去左塩玉居酒屋🏮食lunch,見到個叫贅沢塩玉磯煮鮑魚魚生丼,好似好好食 但唔知個字點讀,咁我照叫侍應過黎落單啦,順口就問下個字點讀,原來讀個「罪」字,侍應話係豪華,奢侈嘅意思,等左陣,送到面前,哇!數數先,原來有11款嘢係到,心諗,多就夠多喇,但有幾豪華奢侈先,再望望,而!吞拿魚腩,磯煮鮑魚,金目鯛,蟹鉗,三文魚籽......仲有好多好多,哇!堅呀,我知點解改個咁嘅名了,我問下待應係咪日日都係咁多,佢話唔係。吓!哦,原來佢話裏面有一兩款係每日最新鮮嘅空運到港嘅食材,咁就真係日日新鮮日日不同,勁
,磯煮鮑魚
,金目鯛
,蟹鉗,三文魚籽......仲有好多好多,哇!堅呀
2019-07-02
  • 贅沢塩玉磯煮鮑魚魚生丼
2019-06-28 649 浏览
我鐘意食日本菜,昨日就同朋友嚟試嚇這家塩玉居酒屋, 門口有一道祝福墻,挂左好多塊木板,寫滿祝褔慨語句,呢度環境都幾舒服闊落,燈光暗暗,幾有情調。系啲嘢食好快上枱,10幾分鐘左右所有嘢食都已經上齊,真系好有效率。首先頭盤系刺身深海池魚及大拖羅,深海池魚油脂厚,肉質爽脆清甜,富有層次感,大拖羅油份非常足,入口油脂慢慢溶化,好滿足。然後系牛俐,牛肋骨,豬頸肉同五花腩,牛俐好好味,牛肋骨相對普通,太鹹,豬頸肉同五花腩都無太特別,以為會有唔同鹽既配搭,卻只係普通既串燒。最後系豚肉淮山湯,面豉湯加入豚肉同淮山片,好清爽地,飲落可以清走油感,爲晚餐畫上完美句號。下次又可以同朋友再黎試下,睇下有乜新野先!
2019-06-18 555 浏览
去銅鑼灣搵食,近期喜歡去登龍街,食店臨立。樓上店向來坐得舒服,食物質素勝價比又高。我最鍾意食小店嘅串燒,夠香脆,肉質又夠嫩滑。清酒款式又多,同朋友暢飲也是不錯。
,夠香脆,肉質又夠嫩滑。清酒款式又多,同朋友暢飲也是不錯。
2019-06-08 526 浏览
到了燈籠街就求其上了這間塩玉居酒屋試試,叫了刺身、壽司、及一些和食⋯其中有刺身盛、鰻魚壽司、白鱔及芝士天婦羅、鵝肝小吃、等等⋯ 先講講個刺身盛,賣相不錯但刺身色澤欠佳,暗淡亦不帶光澤、一睇就知唔夠新鮮(其中有兩件肉質好似變了),其他壽司和和食也是一般還可以接受。勝在這個場坐得夠舒服,環境不錯,仲有呢 house sake 又唔差。
到了燈籠街就求其上了這間塩玉居酒屋試試,叫了刺身壽司、及一些和食⋯

2018-11-19
宵夜
2019-05-19 432 浏览
銅鑼灣這間居酒屋食材好新鮮😆不時就有好多時令刺身🦐🦞🦑🦀🔸白子$❾❽係鱈魚精🐟入口綿滑😋😋💛💛好似食緊豆腐咁😆😆聽說有美膚之用一試難忘😋😋😋 大家又食過未呢?敢唔敢試呢😆😆👧🏻就好喜歡白子種質感😋😋😋🔸和牛配上鮮甜的海膽😋😋🔸和牛🐮入口即溶化😳油脂豐富❤️可以同朋友靜靜地傾計的居酒屋
銅鑼灣這間居酒屋食材好新鮮😆
不時就有好多時令刺身🦐🦞🦑🦀