2017-09-18 89 浏览
唔明點解香港成日都咁熱, 食lunch唔想行太遠, 係公司附近食就算,早排食過士林棧, 今次又再黎食, 最鍾意呢度無味精, 又好味又健康,lunch有學生餐, 好抵食下午茶又多選擇呢度最出名牛肉麵小食, 野飲好多選擇出面熱到hihi, 我叫左蘆薈紅豆冰,好似好健康,蘆薈感覺好健康, 朋友叫左荔枝綠茶, 味道唔係好甜, 不錯新產品無骨醉雞卷夏天食醉雞真係一流, 凍食非常正, 酒既味道剛剛好,唔太淡, 有10舊, $35好抵食招牌牛展麵, 個湯好好味, 牛展好淋, 好有牛肉味, 麵有蛋香味朋友叫左柚子雞排陽春麵, 柚子味甜甜地,好開胃, 個皮仍然好脆, 雞好滑
lunch有學生餐, 好抵食

下午茶又多選擇

呢度最出名牛肉麵

小食, 野飲好多選擇

出面熱到hihi, 我叫左蘆薈紅豆冰,好似好健康,
蘆薈感覺好健康, 朋友叫左荔枝綠茶, 味道唔係好甜, 不錯

新產品無骨醉雞卷

2017-09-09 83 浏览
今天在奧海城行完街,和朋友來到大角咀搵好嘢食,我地行咗好多間,想搵一間特色小店,於是行下行下,就搵到一間有台灣特色嘅小食店,門面裝修簡樸有特色,要是入去試吓。搵到一間叫士林棧嘅餐廳,呢度似乎出名嘅都係平時喺其他地方都食到嘅滷肉飯,望左一望餐牌,其實除咗滷肉飯之外仲有好多其他台灣嘅特色小食。選擇都算多。我哋兩個人食,食量唔算多,所以主要想揀一啲特別而又好食嘅食物,諗左一陣,真係有選擇困難症,揀咗好耐,先至揀到想要的野食。見到餐牌上,有一個叫做牛家盛會嘅菜,都不錯,於是我哋叫咗黎試,嘩,一上菜嘅時候十分吸引,如果鍾意食牛雜嘅朋友,一定要試試呢個,事關佢有別於出邊嘅牛雜,因為佢嘅湯汁非常豐富,唔同平時嘅滷水汁,湯汁鮮甜,而且牛雜十分香口入味。之後我哋又叫左個豬軟骨,豬軟骨煮得十分稔,而且都係十分入味,仲附送半粒滷蛋,大飽口福。估唔到呢間小店入邊,食物嘅質素會咁高,唔怪之得店舖都坐滿人。而且份量都唔會太少,兩個人食啱啱好。朋友叫咗一個肉躁鹽酥魷魚面, 十分大碗,如果女仔食嘅話其實一定食唔晒,除咗佢夠餸之外,佢嘅米線都非常之多,以呢一個平民嘅價錢食到有得特色嘅台灣嘢食其實算係十分難得,雖然呢度地

朋友叫咗一個肉躁鹽酥魷魚面, 十分大碗,如果女仔食嘅話其實一定食唔晒,除咗佢夠餸之外,佢嘅米線都非常之多,以呢一個平民嘅價錢食到有得特色嘅台灣嘢食其實算係十分難得,雖然呢度地點唔算非常之就腳,但係都好值得一試。而我就叫左一個比較出名嘅蚵仔泡飯,同樣地都係好大碗,以女仔嘅食量來講,其實呢個飯可以一齊share, 嘢飲方面我叫左冬瓜茶,同樣地呢個飲品,出邊唔係間間都有,十分滿涼消暑,而朋友就叫咗一個香芋珍珠。
配搭我哋今日嘅嘢食十分之完美。店舖入邊仲有好多我哋還未試嘅食物,有機會嘅話我哋一定會再過嚟試吓,呢度嘅其他美食。當然叫多啲人過嚟,我哋可以叫多啲唔同嘅食物。
  • 糖心蛋
  • 珍珠奶茶
  • 牛家盛會
2017-09-05 64 浏览
跳完舞食野等男友放工,唔想食連鎖店,由奧運行去大角咀,係富多來兜左個圈都唔知食咩,順著行出塘尾道果邊,諗緊食豬油渣麵定牛肉麵好呢,我係路盲 男友唔係度唔識去豬油渣麵……算啦牛肉麵我都想試,入到店內好多小食都想食,但自己一個叫碗面算啦,叫左半筋半肉麵,有2大舊筋諗滑但唔粘口/2大舊牛腩好諗夠入味,麵老實果句好一般,但個湯好味,飲完唔口乾,好有係台灣既牛肉麵風味,盛惠50蚊,都幾大碗,我食唔晒,枱墊有介紹好似老闆係有祖傳秘方,無咩心機用神睇字,可能跳完舞,再做高運動量帶氧,個人開始呆下次要男友陪我再食,佢一定唔反對,有牛比佢食就得啦
下次要男友陪我再食,佢一定唔反對,有牛比佢食就得啦
2017-09-03
下午茶
2017-08-28 98 浏览
一search大角咀台灣野 最多就係呢間 又見到comment話好有台灣風味 所以就專登過黎試🙂一睇個menu 有好多選擇 睇圖睇名全部都好似好食好想試 而最後揀咗個肉燥糖心蛋菜飯同皇柚雞扒陽春面(蕃茄湯底***)一黎到 個賣相都唔錯 點知...哇 個蕃茄湯咸到痴線 無蕃茄味都算 咸到咁嘅蕃茄湯真係第一次試 食咗啖頂唔順同老板娘講咗 佢就加返啲水比我 但....都係一碗好咸嘅蕃茄湯麵到肉燥 又係咸到pk嘅餸 本身個糖心蛋都整得唔錯 但因為肉燥嘅影響 都係好咸 同朋友已經飲唔少水 我地都仲係覺得咸 我諗 應該唔係我味覺出事🤦🏼‍♀️至於個皇柚雞扒 其實好普通 就係加咗柚子醬嘅雞扒🙂 但已經係最好食果碟🙂菜飯一舊舊呢啲小問題 相對黎講已經唔係問題伏 真係伏到爆 唔知係我咁啱叫錯餸定咩 但我覺得完全唔值有147個。你話有台灣風味我唔會反對呢句 但話好食嘅話 我只可以怪自己信OpenRice d comment and like 🤦🏼‍♀️
一search大角咀台灣野 最多

一黎到 個賣相都唔錯 點知...

菜飯一舊舊呢啲小問題 相對黎講已經唔係問題

2017-08-27
2017-08-28 81 浏览
同朋友約左到奧海城睇戲,當然要在附近搵餐好既食,喜歡台式小食既我地,揀左呢間黎慰勞自己!正餐選擇上,我們選了「牛家三兄弟陽春麵」($53),個人非常喜歡食牛,今次一次滿足我三個願望!因為有齊「牛𦟌、牛筋、牛脷」,全部都好滑嫰爽口,面條軟硬適中,難怪是主打!另外,也選擇了「蚵仔泡飯(台風)」($46),真係好大碗同抵食!泡飯最重要的湯底,味道鮮甜,飯粒有咬口,幾好味!小食方面,愛吃菜我叫了「肉燥時菜」($29),爽口的菜配上甜甜的肉燥,好正!在飲品方面,當然少不了要叫經典的台式「珍珠奶茶」啦! 難得珍珠嚼落好彈牙,奶茶茶味濃郁,非常不錯呀!整體上,環境算是十分舒適,加上店員友善,上菜又快,可以說是平價又有質素之選!
同朋友約左到奧海城睇戲,
當然要在附近搵餐好既食,
喜歡台式小食既我地,揀左呢間黎慰勞自己!

正餐選擇上,我們選了「牛家三兄弟陽春麵」($53),
個人非常喜歡食牛,今次一次滿足我三個願望!
因為有齊「牛𦟌、牛筋、牛脷」,
全部都好滑嫰爽口,面條軟硬適中,難怪是主打!

另外,也選擇了「蚵仔泡飯(台風)」($46),
真係好大碗同抵食!泡飯最重要的湯底,
味道鮮甜,飯粒有咬口,幾好味!

小食方面,愛吃菜我叫了「肉燥時菜」($29),
爽口的菜配上甜甜的肉燥,好正!

在飲品方面,
當然少不了要叫經典的台式「珍珠奶茶」啦!
難得珍珠嚼落好彈牙,
奶茶茶味濃郁,非常不錯呀!

整體上,環境算是十分舒適,
加上店員友善,上菜又快,
可以說是平價又有質素之選!
2017-08-21
  • 珍珠奶茶
  • 陽春麵
2017-08-24 41 浏览
呢間唔錯,因為我以前成日去台灣都好鍾意試唔同地邊既台灣面,唔算特別出眾,但係整睇尼講都算唔錯,仲有好多唔同既台灣地道小食,都整得幾似既,價錢又唔係貴,環境一般啦正正常常,總括來說就OK啦中中上咁啦
2017-08-23 49 浏览
今日同朋友去奧海城睇戲,先在附近吃個晚餐,睇OpenRice發現附近有台灣食店,覺得唔錯就嚟咗士林棧啦。地理位置都幾偏僻,如果唔係嚟呢度食,應該唔會經過。牛家三兄弟(牛𦟌、牛筋、牛脷)$53店內王牌紅燒牛肉麵,湯底非常濃郁, 麵質彈牙,配料份量仲相當多,牛𦟌、牛筋、牛脷,全部大大件,煮得好腍又入味,正啊!蚵仔泡飯(台風) $46泡飯亦絕無欺場,蠔仔非常肥美,味道鮮美,yummy!甜酸青瓜糖心蛋$24青瓜非常入味,極酸甜,好刺激!肉燥時菜$29珍珠奶茶$16雖然唔係點左好多食物,但每款嘅份量都非常多,大大碟,三個女仔都幾乎食唔晒,算係好抵食啊!

地理位置都幾偏僻,如果唔係嚟呢度食,應該唔會經過。

牛家三兄弟(牛𦟌、牛筋、牛脷)$53

蚵仔泡飯(台風) $46
泡飯亦絕無欺場,蠔仔非常肥美,味道鮮美,yummy!

甜酸青瓜糖心蛋$24
青瓜非常入味,極酸甜,好刺激!

肉燥時菜$29

珍珠奶茶$16

2017-08-21
2017-08-17 51 浏览
一見到個名就知係食台灣菜,台灣菜我都好鐘意食店內不大,但座位好寬敞,而且陸續都有客人進店無骨醉雞卷雞件好香花雕酒味,中間有埋杞子,感覺好養生,而且全部都去哂骨唔駛要去骨咁麻煩鹽酥魷魚呢個魷魚好好味,只是有點不夠鹽酥,再多少少鹽酥就更好味,魷魚亦好夠淋,唔會痴牙肉燥時菜食落好香八角味,真係好真材實料醋香豬軟骨陽春麵個牛肉湯好濃郁,好微微既辣味,更加惹味百香綠茶蘆薈珍珠奶茶呢杯珍珠奶茶反而有點失望,感覺有點港式feel
一見到個名就知係食台灣菜,台灣菜我都好鐘意食

店內不大,但座位好寬敞,而且陸續都有客人進店

無骨醉雞卷
唔駛要去骨咁麻煩

鹽酥魷魚

肉燥時菜
食落好香八角味,真係好真材實料

醋香豬軟骨陽春麵
個牛肉湯好濃郁,好微微既辣味,更加惹味

百香綠茶蘆薈
珍珠奶茶
呢杯珍珠奶茶反而有點失望,感覺有點港式feel
2017-08-16
2017-08-09 62 浏览
係大角咀有間台式餐廳,環境同一般茶餐廳差不多,有街坊鄰居感覺。一開始叫左碟無骨醉雞卷。啖啖肉,鮮嫩多汁,酒味濃郁,夠曬醒胃的冷盤。雞卷含有中藥湯料成份。夠特別,讚仲有碗肉燥糖心蛋飯,糖心蛋濕潤順口,飯質香稔軟嫩,價錢適中$48大大碗,一人份量。仲餐配野飲,唔錯不食飯有自製陽春麵或米線,有得自選配菜,同湯汁,$42又係大大碗。叫左個牛展湯,配雲吞,雞肉陽春麵。香濃的牛展香味,唔錯叫左杯就冰涼冬瓜茶,鮮甜清涼止渴。唔錯

一開始叫左碟無骨醉雞卷。

叫左杯就冰涼冬瓜茶,鮮甜清涼止渴。唔錯
2017-07-31
2017-08-06 1561 浏览
我本身對台灣食物有一種情意結,尤其是台灣麵。要在香港找到台灣口味的台灣麵其實有點難,平時食的台灣麵要不是湯𣎴夠稔身,就是牛肉太強。不過,大角咀有一間出色的台灣麵店,麵的水準跟台灣食到的差不多。店位於大角咀和太子間,店面細細但五臟俱全,由小食、飯,以至麵食都一應俱全,所以我經常會來。食次因爲時間比較趕,所以我打包走。店員的效率都好快速,我點餐後不消一會就已經打點好。清燉牛展麵 $47在眾多食物中,我最愛他們的清燉牛展。這個餐基本上可以轉飯或麵食。個人認為飯就最搭。一碗清燉牛展,竟然有5-6大舊牛展,全部都有一定份量。牛展肥瘦均勻,燉到好嫩口!每舊入口都好鬆化,感覺要在口腔溶化。湯頭清甜,肉味香濃而不會太嗆。配上菜飯簡直一流,打湯混在飯中,連湯飲。自選陽春麵 $39本身麵加兩個餸$39,轉刀削麵加$2,要再加其他餸就另加錢,每款食材都只需幾元八磈。湯頭可以選清湯、牛肉湯等等。刀削麵本身質感好好,彈牙可口,牛肉湯好濃郁,啖啖都是牛的精華,加上其配料份量都不少,三幾十元就可以食飽飽,真的十分化算。滷水雞翼$29一份三隻滷水雞翼,雞翼滷得好入味,滷水味濃,雞肉嫩滑。滷水滷到入肉!皮蛋肉燥豆腐 $

清燉牛展麵
清燉牛展飯

清燉牛展麵 $47

自選陽春麵 $39
滷水雞翼

滷水雞翼$29
皮蛋肉燥豆腐

皮蛋肉燥豆腐 $31
豆腐中心淘空,放上皮蛋,上面再加上肉鬆,汁醬甜甜酸酸,有少少麻油味,好開胃香甜,不錯。
蘆薈梳打$10凍菊花蜜$11

飲品方面我們分別點了蘆薈梳打$10凍菊花蜜$11,這些都是跟餐價。兩杯飲品都清爽而不太甜,十分適合食牛肉麵時飲。蘆薈那杯還有粒粒蘆薈肉,抵讚!

士林棧是我食過的牛肉麵店算出色的一間,真的有台灣的味道。
2017-08-05
清燉牛展麵
清燉牛展飯
滷水雞翼
皮蛋肉燥豆腐
蘆薈梳打$10凍菊花蜜$11
2017-08-03 61 浏览
估唔到嚟到大角嘴食米線都有驚喜,呢間「士林棧」雖然地方比較難揾,如果由旺角朗豪坊向小巴總站前行都要20分鐘,但係食物款式都有好多。呢間店舖地方雖然唔算大,但都幾企理,整潔舒適,而且晚市人流唔多,所以都坐得好舒服,而服務態度亦唔錯架!飲品方面,呢度都有好多台式飲品,價錢亦普通,唔算特別太貴。呢期咁熱,最啱飲清熱排毒嘅飲品,順便亦可以消暑。我地叫咗「冬瓜茶、香芋珍珠、芒果珍珠、哈蜜瓜珍珠」味道濃郁,而且即叫即沖,一定新鮮,而且仲大大杯添。食物方面,我地叫咗「芝士脆皮腸+龍蝦丸米線」,蕃茄湯底,比較酸甜醒胃,都好大碗架!啲麵條好彈牙,好好食呢碗喺「雲吞+雞肉楊春麵」,選用牛肉湯底。近期超多人愛上食秋葵!「肉醬秋葵」好爽口呀!

啲麵條好彈牙,好好食

呢碗喺「雲吞+雞肉楊春麵」,選用牛肉湯底。

近期超多人愛上食秋葵!

「肉醬秋葵」好爽口呀!

2017-07-31
2017-08-02 81 浏览
想提大家一下,這家的空調有跟沒有一樣,在夏天的晚上時間去,也能令穿背心的我一直出汗,如果你也是怕熱的人,建議大家買外賣或者涼一點才去樓面只有一名侍應,如果不希望被無視,建議不要坐門口位置,因為我點餐也舉手呼叫了4次才能下單。小食和餸菜不錯,推介皇柚雞扒,肉燥茄子也可以試一下。但主食的菜飯和麵真的不值一試,麵太淋,好像沒看火煮過頭的質感。特別是菜飯,完全沒有菜味,好像是用來餵嬰兒剪碎點菜混在飯裡的感覺!這次是因爲看到很多好評才試一下,但以性價比來說,我就不會再去了,祝各位好運。
想提大家一下,
這家的空調有跟沒有一樣,
在夏天的晚上時間去,
也能令穿背心的我一直出汗,
如果你也是怕熱的人,
建議大家買外賣或者涼一點才去

樓面只有一名侍應
如果不希望被無視,
建議不要坐門口位置,
因為我點餐也舉手呼叫了4次才能下單。

小食和餸菜不錯,
推介皇柚雞扒

肉燥茄子也可以試一下。

但主食的菜飯和麵真的不值一試,
麵太淋,好像沒看火煮過頭的質感。
特別是菜飯,完全沒有菜味

好像是用來餵嬰兒剪碎點菜混在飯裡的感覺

這次是因爲看到很多好評才試一下,
但以性價比來說,

筋肉雙雄
2017-07-30
  • 皇柚雞扒
2017-07-24 1016 浏览
這天晚上約了朋友到大角咀吃晚餐,我們決定吃台灣菜。「士林棧」這名字一聽就很台灣。店面:裡面環境不錯:餐單印刷精美,上面有各種食物的圖片:我們決定選道1道主菜、3道小菜和3杯飲品。刀削麵$42我們選擇了蕃茄湯底,配菜要雲吞和紫菜,又加了兩蚊轉刀削麵。番茄的味道不算突出,只是隱約吃到酸味。刀削麵形狀很特別,雲吞有三隻,餡料毫不吝嗇,紫菜香味四溢,又有小棠菜和芽菜,感覺非常健康。肉燥秋葵$29肉燥肉質鮮嫩,加上醬料煮得非常惹味。我也是第一次看到這種配搭,真是非常特別。秋葵外脆內軟,炒得很香口,吃後齒頰留香。鹽酥雞件$34每粒雞肉都非常大,外皮炸得香脆,裏面的雞肉偏鹹,一定要邊吃邊喝飲品。皮蛋肉鬆豆腐$33是冷盤來的,豆腐應該是在超級市場買到的那種,味道相信吃過的人都知道。皮蛋很鮮,完全沒有油膩的感覺。肉鬆的口感,加上凍的豆腐和皮蛋,絕對是一流!哈密瓜特飲凍芒果特飲另外還點了自家制豆漿。幾款飲品都甜度適中,很能止渴。埋單$176,平均每人$88,沒有加一服務費,以晚餐的價錢來說,算是可接受。餐廳氣氛、食物和服務員質素都很高,我們有機會還要再來!
這天晚上約了朋友到大角咀吃晚餐,我們決定吃台灣菜。

「士林棧」這名字一聽就很台灣。

店面:

裡面環境不錯:

餐單印刷精美,上面有各種食物的圖片:

我們決定選道1道主菜、3道小菜和3杯飲品。

刀削麵$42

我們選擇了蕃茄湯底,配菜要雲吞和紫菜,又加了兩蚊轉刀削麵。

肉燥秋葵$29

秋葵外脆內軟,炒得很香口,吃後齒頰留香。

鹽酥雞件$34

皮蛋肉鬆豆腐$33

皮蛋很鮮,完全沒有油膩的感覺。

肉鬆的口感,加上凍的豆腐和皮蛋,絕對是一流!

哈密瓜特飲

凍芒果特飲

另外還點了自家制豆漿。

幾款飲品都甜度適中,很能止渴。

餐廳氣氛、食物和服務員質素都很高,我們有機會還要再來!
2017-07-24
2017-07-23 144 浏览
今日同朋友喺旺角附近搵嘢食,行到去大角咀附近,見到有間台灣嘢都幾多人,於是入去試下。 見到餐廳宣傳緊士林孖寶,梅貴豬扒飯同皇柚雞扒飯,上邊寫梅貴豬扒係豬肉中的和牛,於是我點咗梅貴豬扒同皇柚雞扒飯,另外再加糖心蛋同鹵水雞翼。 過咗一陣梅貴豬扒飯送上,豬扒係切片送上另外喺個碟度。另外個飯係菜飯上面有啲肉燥,個豬扒肉質鮮嫩幼滑,而且用咗佢啲香料,有少少醒胃嘅感覺。 之後皇柚雞扒飯都送上。雞扒好大塊,切件另外係碟度送上,柚子味好清甜好開胃,而且雞肉都好鮮嫩,呢個配搭新鮮有驚喜。 最後送上溏心蛋同鹵水雞中翼,溏心蛋有兩隻分開做4舊,咬開溏心蛋入面啲蛋黃同蛋白都會流出來。而鹵水雞中翼有四隻,雞翼入味,雞肉鮮嫩。

皇柚雞扒飯
自從公司搬左黎太子, 實在太多餐廳選擇,行去旺角方向D野食比較貴, 所以多數都行去大角咀方向,今晚約左朋友拎D野俾我, 亂撞入左黎士林棧台式餐廳主要食肉燥飯,雞扒,豬扒,牛,價錢親民,選擇又多,環境舒適,食下食下好多人入黎食,首先叫左蔥油秋葵,好爽脆,又健康但今日想食麵,係紅燒牛利陽春麵,塊牛利好大塊,好厚好多,湯底甜甜地, 麵好清淡爽口,加埋D蔥花好香口肥妹朋友好大食,叫左個筋肉雙雄菜飯,牛展汁,見佢三爬兩撥就食哂, 睇得出佢覺得好好味
自從公司搬左黎太子, 實在太多餐廳選擇,
行去旺角方向D野食比較貴, 所以多數都行去大角咀方向,
今晚約左朋友拎D野俾我, 亂撞入左黎士林棧
台式餐廳主要食肉燥飯,雞扒,豬扒,牛,價錢親民,選擇又多,
環境舒適,食下食下好多人入黎食,

首先叫左蔥油秋葵,好爽脆,又健康

但今日想食麵,係紅燒牛利陽春麵,

肥妹朋友好大食,叫左個筋肉雙雄菜飯,牛展汁,
見佢三爬兩撥就食哂, 睇得出佢覺得好好味
2017-07-19